معمارى اسلامى در عصر حكومت امام مهدى (عج)
برچيده شدن بالكنها و ناودانها
يكى ديگر از چيزهايى كه در خانه سازى مدرن به چشم مى خورد و به بهانه استفاده از فضاى متراكم، وسيله اى براى درآمدزايى تبديل شده است، ساختن بالكن در طبقات فوقانى خانه هاست كه علاوه بر تجاوز به حقوق عمومى ، از آثار سوء اخلاقى و اجتماعى برخوردار است. در روايت آمده كه در زمان حضرت «تمامى بالكن ها و فاضلاب ها و ناودان هايى را كه مشرف يا واقع در راه مردم هستند، مى بندند.»
مفيد، «الارشاد»، ج 2، ص 385
معمارى اسلامى در عصر حكومت امام مهدى (عج)
تخريب خانه هاى مشرف به خانه همسايه ها
يكى از آسيب هايى كه در خانه سازى عصر حاضر با آن مواجه هستيم، خانه سازى مشرف به خانه هاى ديگران است. اين مورد علاوه بر مزاحمت براى همسايگان، مى توانند خطرات جدّى در عرصه اخلاق، فرهنگ و اجتماع داشته باشد؛ لذا در زمان ظهور حضرت مهدى (عج) خانه هايى كه مشرف به حريم ديگران است، توسط حضرت تخريب يا مسدود مى گردند. در روايت است كه: «و البيوت التّى تشرع الى الجوار»
مفيد، «الارشاد»، ج 2، ص 385
معمارى اسلامى در عصر حكومت امام مهدى (عج)
حجره هاى كسب و تجارت
يكى از فضاهايى كه معمارى قرآنى در عصر ظهور آن را متحوّل مى كند، فضاى حجره هاى كار و كسب و تجارت مى باشد. در معمارى قرآنى ، فضاى حجره ها، به گونه اى تنظيم و ترسيم شده اند كه كاسب و مشترى را به ياد خدا و نظارت الهى مى اندازند و معاد و حساب و كتاب را به انسان تذكّر مى دهند.
«فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَ يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيها بِالْغُدُوِّ وَ الْآصالِ .... ذِكْرِ اللَّهِ وَ إِقامِ الصَّلاةِ وَ إِيتاءِ الزَّكاةِ؛ 31
در خانه هايى كه خدا رخصت داده كه [قدر و منزلت] آنها رفعت يابد و نامش در آنها ياد شود. در آن [خانه] ها هر بامداد و شامگاه او را نيايش مى كنند: مردانى كه نه تجارت و نه داد و ستدى ، آنان را از ياد خدا و برپا داشتن نماز و دادن زكات، به خود مشغول نمى دارد.»
و كاسب و تاجر با نام و ياد خدا و با توكّل به او و با اخلاق اسلامى و به نيّت كمك به مسلمانان و دستگيرى از آنها، به كار و كسب حلال مى پردازد. در اين حجره ها برهنگى و بى بند و بارى و چشم چرانى نواميس مردم يا كالاهاى دشمنان اسلام تبليغ و ترويج نمى شود و كاسب با مرام دينى خود، مانع اسراف و اسرافگرايى و حرص بر زياده خواهى و فزون طلبى مى گردد. رنگ حجره و نور حجره و تبليغات و صوت حجره دروغين و تدليس و ضايع كننده حقوق همسايگان و مشتريان نيست. دختران و پسران جوان، به عنوان جلب مشترى بيشتر مورد سوء استفاده قرار نمى گيرند. بازار مسلمانان محلّ ازدحام و اختلاط زن و مرد نامحرم نيست. بازار، مسجد، مدرسه علميّه، حسينيّه و خانه، همه و همه كاسب و تاجر را به خدا و سيره و سنّت رسول خدا (ص) و ائمّه اطهار (ع) رهنمون مى سازد. در حكومت امام مهدى (عج) محل هاى كسب سامان داده مى شود و فرهنگ معمارى قرآنى بر محيط هاى كار و كسب حاكم مى گردد.
مجلسى ، محمّدباقر، همان، ج 53، ص 11.