@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسنده: محمدرضا هدایت پناه؛
جابر بن عبدالله انصاری، صحابی برجسته پیامبر(ص)در حوزه فقه، تفسیر، حدیث و تاریخ بسیار تلاش می کرد. او که از پیش گامان نقل حوادث عصر نبوی بود، گزارش هایی درباره این عصر دارد که مورخان و محدثان کهن شیعه و اهل سنت آنها را ثبت کرده اند.
شفاهی یا مکتوب بودن روایات او در حوزه تاریخ و سیره نبوی، پرسشی است که پاسخ به آن از ابعاد مختلفی دارای اهمیت است. نخست، آگاهی از جایگاه جابر در ثبت و مکتوب کردن سیره در طبقه صحابه و دیگری بر فرض اثبات غیرشفاهی بودن آن، پاسخی به منکران سنت مکتوب حدیث در سده نخست هجری است و مهم تر از آن، یافتن روشی برای بازسازی منابع مکتوب و مفقود آن دوره است.
👉 https://b2n.ir/k86175
#نشست_علمی
معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی تاریخ ،سیره و تمدن اسلامی با همکاری گروه تاریخ اهل بیت(ع) برگزار می کند:
عنوان نشست علمی: «روابط اجتماعی پیروان اهل بیت علیهم السلام از دیدگاه قرآن و سنت»
ارائه دهنده: حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسین عبدالمحمدی
دبیرعلمی:حجت الاسلام والمسلمین دکتر فرمان علی سعیدی شگری
زمان: روز دوشنبه 1400/04/21 ساعت 11 الی 13
مکان: سالن شهید صدر به صورت حضوری و مجازی
همکاران نشست : گروه تاریخ اسلام و انجمن تاریخ پژوهان حوزه و تشکل های پژوهشی وفرهنگی؛ مجمع طلاب شِگر / حبل المتین فاوندیشن / قرآن واهل بیت اسلامک اسودنس شگر / فکر و نظر ارگنائزیشن
لینک پخش آنلاین :http://vc.miu.ac.ir/tarikh
#همایش بینالمللی
دبیرخانه همایش بین¬المللی دکترین مهدویت، در نظر دارد هفدهمین دوره این همایش با عنوان «انتظار، گام اول طرح کلی حرکت رهبران الهی» در اسفند ماه 1400 برگزار نماید.
#همایش بینالمللی
در کانال معاونت پژوهش مجتمع عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی عضو شوید و از تازهترین پژوهشها و آثار تاریخی مطلع شوید.
mptarikh@
#نشست علمی
معاونت پژوهش و گروه تاریخ اهلبیت(ع) مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی با همکاری انجمن تاریخ پژوهان حوزه به صورت حضوری و مجازی برگزار میکند:
نشست علمی « روابط اجتماعی پیروان اهل بیت(ع) از دیدگاه قرآن و سنت »
ارائه دهنده: حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسین عبدالمحمدی
دبیرعلمی: حجتالاسلام والمسلمین دکتر فرمانعلی سعیدی شگری
زمان: دوشنبه 1400/4/21 ساعت 11 الی 13
مکان: سالن شهید صدر
همکاران نشست: تشکلات فرهنگی و پژوهشی مجمع طلاب شگر/ حبل المتین فاؤنڈیشن/قرآن و اهل بیت(ع)/اسلامک اسٹوڈنس شگر/فکر و نظر آرگنائزیشن پاکستان
لینک پخش آنلاین: https://vc.miu.ac.ir/tarikh
#نشست علمی
در کانال معاونت پژوهش مجتمع عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی عضو شوید و از تازهترین پژوهشها و آثار تاریخی مطلع شوید.
mptarikh@
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسنده: قاسم خانجانی؛
شیخ مفید برای نقل و بررسی گزارش های تاریخی، ملاک ها و معیارهایی را در نظر داشته است. همین موضوع سبب شده که در برخی موارد سبک ایشان با مورخان دیگر، تفاوت بسیاری داشته باشد.
امانت داری در نقل حوادث و گزارش های تاریخی، رعایت اعتدال و انصاف در نقل حوادث، جایگاه قضاوت و داوری عقلانی در پذیرش یا رد گزارش های تاریخی، تأثیر اصول عقاید در تاریخ نگاری، تقیّه و حدود توجه به آن در تاریخ نگاری و نقد و بررسی روایات و احادیث از جمله ملاک هایی است که شیخ مفید در آثار و بررسی های تاریخی خود بدان توجه داشته و تلاش کرده است با رعایت این ملاک ها به بررسی گزارش های تاریخی بپردازد. رعایت این ملاک ها نشان دهنده اندیشه های حاکم بر تاریخ نگاری شیخ مفید است. در این نوشتار، این اندیشه ها و برخی موارد کاربرد آن در آثار شیخ مفید با تفصیل بیشتری بیان شده است.
👉 https://b2n.ir/a23266
@sokhanetarikh
✅ #کتاب «مناسبات شیعیان و اهل سنت در شامات از عصر سلاجقه شام تا پایان ممالیک (۴۸۷ ـ ۹۲۳ ق)» منتشر شد.
کتاب «مناسبات شیعیان و اهل سنت در شامات از عصر سلاجقه شام تا پایان ممالیک (۴۸۷ ـ ۹۲۳ ق.)» تالیف سرکار خانم شهناز کریمزاده سورشجانی از سوی انتشارات دانشگاه باقر العلوم (علیه السلام) منتشر شد.
بخشهای اول تا سوم کتاب با عنوان "موقعیت طبیعی، جغرافیایی و پیشینه تاریخی شامات"، "پراکندگی جغرافیایی مذاهب در شام و اختلافات و اشتراکات عقیدتی شیعی ـ سنی" و "وضعیت سیاسی و فرهنگی منطقه شام از سلاجقه شام تا پایان ممالیک" زمینهساز بخش چهارم با عنوان "گونهشناسی مناسبات شیعه و اهل سنت در شام و پیامدهای آن" است که بیشترین نوآوری کتاب را بازتاب داده است.
فصل اول این بخش به گونهشناسی مناسبات تعاملی و تقابلی شیعه و اهل سنت در دو محور حکومت و عالمان اختصاص یافته است و فصل دوم آن نیز، عوامل مؤثر بر مناسبات شیعه و اهل سنت را در دو دسته عوامل داخلی (شامل: سیاست مذهبی حکومتها، تضاد منافع حکومتها با گرایش سیاسی شیعیان، افراط نظری و عملی برخی از فرق شیعه و عملکرد علما) و عوامل خارجی (تأثیر تهاجم صلیبیان و حمله مغولان) بررسیده است و سپس پیامد این مناسبات برای شیعیان در پنج محور (تقیه، تغییر مذهب، هجرت به مناطق دور از دسترس، شکلگیری جوامع جدید شیعی، گرایشهای صوفیانه) و برای اهل سنت در سه محور (تغییر موازنه جمعیت، اتحاد عالمان و حاکمان، و تقویت مذهب سنت وجماعت) برشمرده شده است.
👉 https://b2n.ir/n58754