اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یَابْنَ رَسُولِ اللَّهِ اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا خِیَرَةَ اللَّهِ و َابْنَ خِیَرَتِهِ اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یَابْنَ اَمیرِالْمُؤْمِنینَ و َابْنَ سَیِّدِ الْوَصِیّینَ. اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یَابْنَ فاطِمَةَ سَیِّدَةِ نِساَّءِ الْعالَمینَ اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا ثارَ اللَّهِ وَ ابْنَ ثارِهِ وَ الْوِتْرَ الْمَوْتُورَ. اَلسَّلامُ عَلَیْکَ وَعَلَی الاَرْواحِ الَّتی حَلَّتْ بِفِناَّئِکَ عَلَیْکُمْ مِنّی جَمیعاً سَلامُ اللَّهِ اَبَداً ما بَقیتُ وَ بَقِیَ اللَّیْلُ وَالنَّهارُ. یا اَباعَبْدِاللَّهِ لَقَدْ عَظُمَتِ الرَّزِیَّةُ وَ جَلَّتْ وَ عَظُمَتِ الْمُصیبَةُ بِکَ عَلَیْنا وَ عَلی جَمیعِ اَهْل ِالاِسْلامِ . و َجَلَّتْ وَ عَظُمَتْ مُصیبَتُکَ فِی السَّمواتِ عَلی جَمیعِ اَهْلِ السَّمواتِ فَلَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً اَسَّسَتْ اَساسَ الظُّلْمِ وَ الْجَوْرِ عَلَیْکُمْ اَهْلَ الْبَیْتِ. وَ لَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقامِکُمْ و َاَزالَتْکُمْ عَنْ مَراتِبِکُمُ الَّتی رَتَّبَکُمُ اللَّهُ فیها و َلَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً قَتَلَتْکُمْ وَ لَعَنَ اللَّهُ الْمُمَهِّدینَ لَهُمْ بِالتَّمْکینِ مِنْ قِتالِکُمْ
مقالات منتشر شده در شماره 36 فصلنامه علمی پژوهشی تاریخ فلسفه به شرح ذیلند:
سخن سردبير/ ص15
طباع تامّ در فلسفۀ اسلامی و مقایسۀ آن با «فروهر» در حکمت خسروانی/ مريم اسديان، بابك عاليخاني/ ص 17
حكمت متعاليه سينوي؛ گذار ابنسينا از مشاء به متعاليه/ مصطفي مؤمني/ ص57
تأثير حكمت زرتشتي بر فلاسفة پيش سقراطيان و افلاطون/ رضا اميري/ ص81
موضع سهروردي در باب منطق؛ دگرديسي بنيادين از سنت ارسطويي/ مصطفي عابدي جيغه، مرتضي شجاري/ ص111
نسبت ميان فلسفه افلاطون و ارسطو در مكتب اسكندراني (آمونيوسي)/ روحالله فدائي، احمد عسگري/ ص133
اعتقاد به جهان واپسين در ايران پيش از تاريخ (تحليلي فلسفي براساس شواهد باستانشناختي)/ آتوسا مؤمني/ ص163
ااطلاعات تکمیلی و مقالات بر روی پایگاه hop.mullasadra.org منتشر شده است.
سخن سردبير شماره 36 فصلنامه تاریخ فلسفه بقلم دکتر حسین کلباسی اشتری
در روزهای اخیر خبری بر روی خروجیهای برخی خبرگزاریهای فرهنگی قرار گرفت؛ خبر این بود: افتتاح کتابخانه ـ موزه فارابی (حکیم ترک) در شهر استانبول ترکیه با مشارکت کشور قزاقستان. پیش از این نیز تندیس ابنسینا بعنوان پزشک و حکیم ترک در محل یکی از بیمارستانهای ترکیه نصب گردیده بود. فارغ از تحلیلها و واکنشهایی که نسبت به این اقدامات از سوی کشور همسایه در ابعاد سیاسی و با مقاصد خاص صورت میگیرد، این پرسش مهم مطرح است که براستی ملیت و زبان متفکران و نامآوران عرصه علم و فرهنگ چه اهمیتی دارد که چنین اقداماتی موجب بروز واکنشهايي از سوی نخبگان و فرهنگدوستان و اهل علم و حتی مردم عادی از گوشه و کنار کشور شده است؟ چه ایرادی دارد که تصور کنیم بزرگان علم و فرهنگ متعلق به فرهنگ جهانیند؛ زیرا صرفنظر از قوم و ملیت و زبان خود، در واقع به بشریت خدمت کرده و عمر خویش را در جهت گسترش و تعمیق علم و فرهنگ بشری مصروف ساختهاند؟
پاسخ این است که با تصدیق ابعاد جهانی و شهرت و نفوذ علمی و معنوی گسترده این دسته افراد، هر ملتی در شرایط امروز با همین سرمایههای علمی و تاریخی است که در دنیا سخن میگوید و حتی به پشتوانه همین سرمایه است که امکان حیات و بقاء معنوی خود را تضمین میكند. در همین عالمی که سخن از الگوهای جدید زیست سیاسی و فرهنگی و تغییرات رابطه دولت ـ ملت و برداشته شدن مرزهای سنتی میان کشورها و اقوام است، بسیاری از کشورها و ملتهایی که ریشه تاریخی چندانی ندارند و یا مانند آمریکا اساساً فاقد هویت تاریخیند، برای تغذیه روحی شهروندان خود و یا بمنظور جلب و جذب گردشگر و یا مقاصد دیگر، دست به تاریخسازی و هویتهای جعلی و غیرواقعی زده، سرمایهها و میراث معنوی این و آن را به نام خود مصادره میکنند. آن ملتهایی که از پیشینه تاریخی خوبی برخوردارند ـ مانند اغلب ملتهای شرقی ـ در حفظ و احیای میراث فرهنگی خود اهتمام ویژه دارند و در مقابل سرقت میراث فرهنگی خويش بشدت مقاومت میکنند. در غرب و اروپا نیز علاوه بر این تحفظ و مقاومت، گهگاه از این سنخ مصادرههای فرهنگی نيز صورت گرفته و میگیرد.
موضوع این است که مقوله فرهنگ، مقولهيی دفعتی، آنی و زودرس نیست که بتوان آن را همانند کالا ساخت و این سو و آنسو فرستاد، بلکه برعکس مقولهيی کاملاً تدریجی و البته بمثابه موجود زندهيی است که همانند دیگر جانداران، ادوار جنینی و طفولیت و نوجوانی و جوانی را تا دوره کهنسالی طی میکند، ولی در عین حال مرگ و نیستی به آسانی بر آن عارض نمیشود. از همینروست که فرهنگ را در حکم روح و جان ملتها و اقوام شمردهاند و در فقدان آن هیچ ملتی به بقای خویش امیدوار نیست. ملت بزرگ و با فرهنگ ایران بمدد همین میراث معنوی خویش در طول هزاران سال، در متن تاریخ زیسته و اکنون نیز بمدد همین سرمایه، بقای خود را تضمین کرده است. این میراث به آسانی بدست نیامده، به آسانی حفظ نشده و به سهولت بدست نسل حاضر نرسیده است و در جریان گردش ایام، بارها مورد تاراج اجانب قرار گرفته است. فارابی، ابنسینا، مولوی، خیام، فردوسی، خواجه نصیر، سهروردی، ملاصدرا و صدها دانشمند و متفکر و هنرمند و شاعر دیگر، همه ایرانیند و در عین حال عالم امروز مدیون و مفتخر به کوششهای آنان است. پرسش اساسیتر آن است که نسل امروز با این سرمایه بینظیر چه میکند و چه باید بکند و از ظرفیتهای آنان چگونه بهره گیرد؟ امید است دولتمردان، عالمان و نخبگان و بویژه جوانان با خودآگاهی نسبت به این میراث تاریخی، موقعیت آینده این ملت بزرگ را به پشتوانه همین سرمایه معنوی رقم زده و در حفظ و معرفی این میراث كهن تلاشي دوچندان کنند. «انشاالله»
نود و ششمین شماره فصلنامه علمی خردنامه صدرا منتشر شد. مقالاتی که در این شماره میخوانیم:
سرمقاله/ ص11
انسجام اصول فلسفي معادشناختي ملاصدرا/ مرتضي حسينزاده، سحر كاوندي، محسن جاهد/ ص13
جايگاه قوة خيال در صدور افعال و نتايج تربيتي آن (با تأكيد بر مباني نفسشناسي صدرالمتألهين)/ نرگس موحدي، مرضيه اخلاقي، زهره اسماعيلي، عليرضا پارسا/ ص31
تحليل قيامت و ارتباط آن با مرگ ارادي از ديدگاه ملاصدرا/ ليلا پوراكبر، عيناللّه خادمي/ ص41
بررسي تحليلي تطبيقي نظرية بساطت مشتق در آراء سيد سند و ملاصدرا/ فاطمه عابديني، علي ارشدرياحي، محمود زراعتپيشه/ ص59
تحليل وجودي مسئلة ضعف اراده از منظر حكمت متعاليه/ مرضيه اكبرپور، حسن مرادي، محمود صيدي/ ص71
مواجهة ابنسينا و سهروردي در مسئلة علم الهي و ظهور حكمتي برتر/ يحيي كبير، حميد ملكي/ ص83
بررسي تحليلي ديدگاه نهايي صدرالمتألهين در موضوع علم الهي به ماديات/ سيداحمد غفاري قرهباغ/ ص99
خلاصه سخنرانيهاي برگزيده بيست و سومين بزرگداشت حكيم ملاصدرا/ ص111
مقالات و اطلاعات تکمیلی در پایگاه kherad.mullasadra.org قابل دستیابی است.
سرمقاله شماره 96 خردنامه صدرا به قلم آیتالله سیدمحمد خامنهای
يكي از پديدههاي بشري در تاريخ كه از آن با اهميت زياد ياد ميكنند، اختراع «خط» در هزارههاي سوم يا پنجم ق.م در ايران، و شايد در نقاطي ديگر، ميباشد. كشف و اختراع خط سبب شد كه دورانهاي گذشته را به دو دورة پيش از تاريخ و پس از تاريخ تقسيم كنند. اهميت خط در اين است كه ميراث تجربه و دانش بشر كه شفاهي و سينه بسينه منتقل ميشد بصورت نگارش در اوراقي محفوظ براي آيندگان و نسلهاي بعد باقي ميماند و از بركت خط و كتاب و كتابت و صنعت چاپ بود كه دانش بشري بسرعت رشد كرد و فرهنگها را غني ساخت و تمدنها را گسترش داد.
«كتاب» يكي از دستاوردهاي مهم بشر براي حراست از دانش و تجربه» خود و سپردن به نسلهاي پس از خود است و تاريخ در اهميت كتاب نشان ميدهد كه دشمنان تمدن و دانش ايران باستان كه از يونان به ايران سرازير شده بودند، چگونه در كنار تخريب آثار ظاهري تمدن، به نابود كردن كتابهاي علمي آن زمان همت گمارده و تا چه اندازه از اين طريق ايران امروز را از ثروتهاي كهن خود محروم ساختند.
امروز گرچه پديده و ابزارهايي رسانهيي كه به «فضاي مجازي» مشهور شدهاند و رقيب كتاب گرديده و ارتباط اذهان بشر را با آوردههاي خود كه گاه بدآموزي اخلاقي و سياسي دارد بهم ميآميزند و در واقع خطري براي رواج كتاب شمرده ميشود و دور از دسترس عوامل و موانع حكومتي به تخريب عقايد و فرهنگ و اخلاق مردم ايران ميپردازد، امّا خطر ديگري نيز رشد دانش و فرهنگ و آموزش و پژوهش را دچار ضعف و فتور مينمايد و مقصود اصلي از اين نگارش است و آن موضوعي بظاهر ساده و كوچك بنام مسئلة «كاغذ» است اما بقدري مهم و اساسي است كه كمبود و گراني آن سبب شده بسياري از كتب مهم و مجلات مفيد از نعمت چاپ محروم بمانند يا در تعدادي اندك چاپ شوند و بدست افراد كمتري برسند و بدلايلي از اينگونه، بهاي كتاب نيز گران شده و بسياري از اربابان نياز، از خريد آن نااميد باشند و بدينصورت، سدي بزرگ ميان كتاب و كتابخوان قرار گيرد، و اين يك ضايعه» علمي و فرهنگي است.
كاغذ در حوزة كتاب و نشريات تمدنساز، تنها يك كالا نيست كه دستخوش تغييرات بازار شود و بهاي آن فراز و نشيب داشته باشد بلكه موضوعي مهم و داراي موقعيت سوقالجيشي فرهنگي و سياسي (استراتژيك) است، زيرا دشمن ميتواند از اين ناحيه، افراد اين ملت را از تأليف و طبع و نشر كتاب كه تا حدودي تحت نظارت دولت است دور نمايد و از سوي ديگر از فضاهاي رسانهيي خود به تأثيرگذاري بر اعتقاد و انديشه و دانش مردم ما روي آورده و به نابودي آن بپردازد.
در صحنهيي چنين، ضروري است كه به اين موضوع حساس در عرصة جنگ نرم دشمن با ما، بيشتر توجه شود و سياستي جداي از ديگر امور و مقدماتي اقتصادي براي ارزاني بهاي تمام شده كتاب تدوين گردد. گرچه برخي اقدامات جزئي دولتي در جريان است اما خطر دور شدن مردم دانشپژوه و دانشجوي ما از كتاب، و هضم و جذب شدن آنها در ابزارها و رسانههاي دشمن در كمين، همچنان باقي است و همتي بلند و عزمي جزم و نظارتي ويژه ميطلبد.
سی و هفتمین شماره فصلنامه علمي «تاریخ فلسفه» به مدیرمسئولی آیت الله سیدمحمد خامنه ای، صاحب امتیازی انجمن علمی تاریخ فلسفه و سردبیری دکتر حسین کلباسی توسط انتشارات بنیاد حکمت اسلامی صدرا چاپ و روانه بازار نشر گردید.
در این فصلنامه، پس از «سخن سردبیر»، مقالات زیر جلب توجه می کنند:
تحلیل انتقادی اندیشههای هانری کربن دربارة تطبیق فلسفة سهروردی با فلسفة یونان
مفهومشناسی و جایگاه «بهمن» در متون اوستایی و پهلوی بمثابه صادر اول در حکمت اشراقی
جایگاه معرفت شناختی فرونسیس و اهمیت آن در فلسفۀ اخلاق ارسطو
تبیین و تحلیل آیین و مقام شهریاری در مرصاد العباد بر پایة اندیشههای حکمت خسروانی
جايگاه و زمانة فخرالدين سماكي در تاريخ فلسفة اسلامي (با تأكيد بر حاشية او بر شرح هداية ميبدي)
فارسینویسی فیلسوفان مسلمان
بررسی نگرش سه حکیم مسلمان به فضايل چهارگانه؛ ابنمسكويه، خواجه نصیر و جعفر کشفی
یاد آوری می کنیم که چکیده مقالات این شماره از فصلنامه و شماره های پیشین، در سایت بنیاد قابل بازدید و استفاده پژوهشگران عزیز می باشد. همچنین برای خرید کلیه نشریات بنیاد می توانید با واحد فروش و مشترکان بنیاد به شماره (88153594) تماس حاصل فرمایید.
قابل توجه پژوهشگران محترم
جدیدترین انتشارات بنیاد حکمت اسلامی صدرا را میتوانید از طریق پایگاه اطلاعرسانی ما پیگیری بفرمایید:
http://www.mullasadra.org/new_site/persian/Site%20News/Latest/Titles.htm
نشریه الکترونیکی خبرنامه داخلی، نسخه تابستان 1398 انتشار یافت
نشریه دیجیتال شماره 40 خبرنامه داخلی بنیاد حکمت اسلامی صدرا منتشر و بر روی سایت بنیاد قرار گرفت. در این نشریه مطالبی تحت عنوان: اخبار بنياد، كتاب در يك نگاه، تاريخ فلسفه، فلسفه و كودک و اخبار فرهنگي به چشم میخورد.
علاقه مندان میتوانند با کلیک روی منوی بالای سایت و یا از طریق لینک، این خبرنامه را ملاحظه فرمایند.
http://www.mullasadra.org/new_site/persian/Ekhabar/40/Ekhabar40.html
بنياد حکمت اسلامي صدرا – واحد تامين محتوا و خبر
پیام حضرت آیتالله سیدمحمد خامنهای، رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا، بمناسبت شهادت سردار سلیمانی
بسم الله الرحمن الرحیم
در اولین ساعات روز جمعه سردار رشید اسلام و ایران سپهبد حاج قاسم سلیمانی بر اثر ترور دولت آمریکا به شهادت رسید و ملت قدردان ایران و دیگر ملتهای عدالتجوی جهان را به عزاداری نشاند. شهادت این مرد بزرگ که یک نابغه نظامی و قهرمان دیپلماسی بود و علی گونه، در کنار شجاعت، قلبی مهربان و به دور از کبر و ریا داشت و عشق به وطن در او همراه با اعتقاد عمیق به اسلام، جلوهگری میکرد. بنده واقعی خدا بود و عاشقانه به دیدار خدای خود شتافت.
سردار سلیمانی در عرصه جهاد بر ضد تروریسم جهانی، بویژه در عراق و سوریه، آنچنان عمل میکرد که پیام صلح انقلاب اسلامی و روح قانون اساسی آن را به یاد میآورد و خردباوری و شجاعت و کرامت نفس تاریخی ایرانی و اسلامی را به جهانیان نشان میداد. از اینروست که او و عمل جهادی همراه با اخلاق و طینت پاک او در شناساندن ایران در میان مردم جهان بسیار روشن و ملموس بود و ایران زیارتگاه تشیع را از همه تهمتهای بدسرشتان آمریکایی و صهیونیستی پاک میکرد. به ویژه که شهادت او امروزه بر همه آنچه او در عمل ادعا و عرضه کرد، مؤید رحمت و بهشت برین برای اوست.
اینجانب، شهادت این فرزند خلف و پرافتخار ایران را که عظمت و سرشت دیرینه پاک ایرانی را جلوهگر میساخت، به امام زمان (عج)، مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا، سپاه و نیروهای مسلح کشور، ملت عزیز ایران و خانواده گرامی شهید تسلیت میگویم و ننگ و نابودی را برای دشمنان کور دل ایران و ایرانی آرزومندم.
سیدمحمد خامنهای
فراخوان مقاله بیست و چهارمین همایش بزرگداشت ملاصدرا با موضوع «فلسفه و هنر» منتشر شد.
http://mullasadra.org/new_site/persian/Site%20News/Latest/Farakhan99.htm
Farakhan 99-Final.pdf
229.7K
فراخوان مقاله بیست و چهارمین همایش بزرگداشت ملاصدرا با موضوع «فلسفه و هنر» منتشر شد
نود و هفتمین شماره فصلنامه علمي پژوهشي خردنامه صدرا (پاییز 1398) منتشر شد.
در این شماره از مجله مقالات زیر منتشر و در اختیار پژوهشگران حوزه حکمت و فلسفه قرار گرفته است:
مراتب نظام هستي از منظر امام خميني(ره) بر اساس تعليقات مصباح الانس/ اثر غلامرضا حسينپور
خوانشي تحليلي از ديدگاه ملاصدرا و متأخرين پيرامون معناي اسمي و حرفي وجود (تأملاتي در مباحث زباني حكمت متعاليه)/ از روحاللّه دارائي
رابطة معاد و معناي زندگي در انديشة ملاصدرا/ بقلم سعدي صفاري و رضا رسوليشربياني
بررسي انتقادي اشكالات مطرح شده به برهان حكيم قمشهاي دربارة اثبات وجوب وجود خداوند/ از رضا حصاري، سيدمجتبي ميردامادي و ابوالفضل رضايي
ملاصدرا و روششناسي انتقادي فهم ظاهرگرايانه از دين/ اثر سميه ملكي، مهدي اماميجمعه، و نفيسه اهلسرمدي
تأملي در انتساب نظرية «حدوث دهري» به جلالالدين دواني/ از حامد ناجي اصفهاني و حسين نجفي
تقرير دو برهان بر نظرية حركت مجردات/ اثر سيدحسين حسيني و موسي ملايري
سرمقاله این شماره از خردنامه صدرا، بقلم آیتالله سید محمد خامنهای به غفلت نهادهای تصمیمگیری کشور از حوزه اصیل فرهنگ و توجه افراطی و خرج هزینههای گزاف بیهوده در حوزههای ظاهری و عامهپسند اختصاص یافته است.
تحلیل غفلت نهادهای تصمیمگیری کشور از حوزه اصیل فرهنگ و توجه افراطی به حوزههای ظاهری و عامهپسند در سرمقاله شماره 97 خردنامه صدرا
سرمقاله شماره 97 خردنامه صدرا، بقلم آیتالله سیدمحمد خامنهای به غفلت نهادهای تصمیمگیری کشور از حوزه اصیل فرهنگ و توجه افزاطی و خرج هزینههای گزاف بیهوده در حوزههای ظاهری و عامهپسند اختصاص یافته است.
متن نوشته معظمله بشرح ذیل است:
جامعهشناسان بپيروي از حكما، جامعه و اجتماعات بشري را به فرد تشبيه نمودهاند كه نكتهيي مهم و قابل تأمل دارد، باين صورت كه همچنان كه افراد را ميتوان به دو دستة كلي: عاقل ـ يعني پيرو عقل و فطرت ـ و سبكسر ـ يعني دنبالرو ميل و هوسهاي كودكانه ـ تقسيم نمود كه فرد عاقل سرماية عمر خود را صرف بدستآوردن خوشبختي درازمدت زندگي خود ميكند، و بالعكس، فرد سبكسر و هوسباز و بازيگوش، عمر گرانبها را به هيچ و پوچ از دست ميدهد، جوامع را نيز ـ كه درواقع پيكرهيي داراي روح و حيات و محتاج سعادت است ـ ميتوان به دو دسته» كلي تقسيم نمود. اول، جامعهيي داراي فرهنگ عالي، كه همان عقل آن بحساب ميآيد و تمام رفتارها و انتخابهاي او بر اساس «عقلانيت» و خير واقعي و بدور از بازيچههاي زندگي است. دوم، جامعهيي كه بر اثر نقصان عقلانيت و فرهنگ كودكانه و نازل، بدنبال بازي و لهو و هوسهاي زودگذر ميباشد.
نمونة اين نوع دوم، بخش عمدهيي از جوامع كنوني دنياست كه دست تربيت صهيونيستي، آنها را از فطرت و عقلانيت دور كرده و نياز روحي آنان را بجاي معنويت و علم و آگاهي با اموري مادي و سستبنياد و زودگذر برخوردار ميسازد، كه يكي سينماي مبتذل و ديگري تماشاي مسابقات فوتبال بيثمر است كه علاوه بر بيهودگي و ايجاد هيجانهاي مخرب، هنجارشكني و فسادپروري و حوادثي ضد فرهنگ ببار ميآورد.
متأسفانه، اين برنامة غلط كه نسخهپيچي از غرب نيمهوحشي است، در كشور انقلابي و اسلامي ايران و در ميان ملتي كه هزاران سال حكيمپرور و تمدنساز بوده، از طرف برخي مسئولين دولتي و رسانة ملي و با بودجة دولتي برپا و اجرا يا ترويج ميشود، و هزينههايي ميلياردي و از كيسة خالي ملت، به چيزي بنام فوتبال حرفهيي كه نتوانسته هنوز در جهان جايگاه مناسبي داشته باشد، مصروف ميگردد؛ از جمله ـ بنا بر آنچه در رسانه آمده ـ در كشوري كه شعار آن «ما ميتوانيم» است، مبالغي ميلياردي به مربي بيگانه و بسا بيمايهيي ميپردازند بدون آنكه اين هزينة سنگين مربي و سفرهاي پرهزينة تيمها، اندكي به آبرو يا وجهة تاريخي ملت در دنيا كمك كند. (طبق اظهار مسئولين مربوطه، سالي يك ميليون و دويست هزار دلار آمريكا؛ ضربدر دوازده هزار تومان يا بيشتر!)
در جامعهيي كه مؤسسات فرهنگي، فلسفي و تربيتي آزاد آن، از فقر مالي و بياعتنايي دولت و مسئولين، يا تعطيل شده يا روبه تعطيلي است و صدها استاد و انديشمند وارسته كه خادمان فرهنگ و دانش و آبروي كشور و نگهبانان عقلانيت و كمال جامعه هستند، در تنگناي مالي و محروم از بسياري از مزاياي زندگي عادي ميباشند، صرف اين چنين تبذيرهاي نامشروع و تبعيضهاي ناروا، پديدهيي ناهنجار و غيرعقلاني و حيرتآور است.
مشاهدة اينگونه حقايق و مشاهدات هر روزه، قلب هزاران دانشمند حوزوي و دانشگاهي را به درد ميآورد و براي عمري كه صرف اعتلاي فرهنگ و دانش و تربيت جامعه و سوق آنان به دانش و عقلانيت نموده به تأمل واميدارد و «ياري اندر كس نميبينند! ياران را چه شد؟»
چکیده مقالات همایش فلسفه و هنر منتشر شد. http://mullasadra.org/new_site/persian/Conferences/1399/Abstract-1399.pdf
هدایت شده از فلسفه و کودک
نوزدهمین شماره مجله تخصصی فلسفه و کودک منتشر شد http://pac.mullasadra.org/
سخنرانیهای برگزیده بیست و چهارمین همایش بزرگداشت ملاصدرا با موضوع «فلسفه و هنر» در پایگاه اطلاع رسانی بنیاد حکمت اسلامی صدرا منتشر شد
http://mullasadra.org/new_site/persian/Conferences/1399/Voice_1399.htm
نود و نهمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی خردنامه صدرا منتشر شد kherad.mullasadra.org
شماره 99 فصلنامه علمي پژوهشي خردنامه صدرا (بهار 1399) منتشر شد.
آنچه در این شماره میخوانیم:
سرمقاله/ بقلم آیتالله سیدمحمد خامنهای/ ص11
نقش تفكر فلسفي ملاصدرا در فهم متون ديني/ سيدحسين عظيميدخت/ ص13
بررسي ادراك حسي از ديدگاه ارسطو و ملاصدرا/ محمدحسين مختاري/ ص31
بررسي تطبيقي ادلة تجرد نفس در اثبات تجرد خيالي از ديدگاه محقق طوسي و ملاصدرا/ احمد عابديآراني، محمدرضا كريميوالا، محسن پيرهادي/ ص41
هبوط، نردباني تا بيكرانة عروج (تبيين هبوط از ديدگاه حكمت متعاليه)/ راضيه نيكي، سعيد رحيميان، عبدالعلي شكر/ ص53
مسئلة جنسيت در رويكرد معرفتشناسانة ملاصدرا/ مهناز مظفريفرد، عليرضا حسنپور، مجيد ضيائيقهنويه/ ص65
بررسي نقش قواي ادراكي و نحوة تعامل آنها در تحقق روِيا، وحي و سِحر (مقايسة ديدگاه ابنسينا و ملاصدرا)/ عبدالرضا كوشكي، فروغالسادات رحيمپور/ ص79
معناشناسي بهجت از نگاه ملاصدرا/ مريم فخرالديني، جعفر شانظري، سيدمهدي امامي جمعه/ ص93
علاقه مندان برای اطلاعات بیشتر و مطالعه مقالات، میتوانند به یگاه kherad.mullasadra.org مراجعه نمایند.
فلسفه و کرونا؛ بقلم آیتالله سیدمحمد خامنهای (سرمقاله نود و نهمین شماره خردنامه صدرا)
نود و نهمین شماره خردنامه صدرا منتشر شد. آیتالله سیدمحمد خامنهای، سردبیر مجله، در سرمقاله این شماره از مجله به موضوع شیوع کرونا و پیامدهای آن پرداختهاند. از دیدگاه معظمله مشکلاتی از ایندست نشانه و نتیجه بیتوجهی انسان و به قوانین آفرینش و خودمحوری متکبرانه انسان است. متن کامل یادداشت ایشان بشرح ذیل است:
فلسفة ظهور انبياء، و نيز پديد آمدن آئين حكمت در ميان بشر، آن بود كه جهان پرشكوه هستي و قوانين آفرينش را به انسانها معرفي نمايند و جمال آفريدگار و جمال عرصة هستي را به او نشان دهند؛ و از سوي ديگر، جلال و هيبت و خطر بيقانوني و بياعتنايي به قوانين طبيعت و سنتهاي الهي را يادآور گردند و با دو دست «بشارت» و «انذار»، راه درست زندگي و حيات همراه با آسودگي و كامياري را ـ كه قرآن آن را صراط مستقيم ناميدهـ بياموزند و به يمين و يسار جاده نيفتند.
حقتعالي عقل و عشق را نيز همچون دو بال معرفت به بشر سپرد تا به بلوغ انساني خود برسد و از بادة تلخ روزگاران زندگي و عمر بلاخيز بشري خود، مستي و سرمستي و شيدايي براي خود بسازد؛ از آيات الهي پند گيرد، به گفتار دلسوزانة پيامبران و نمايندگان آنها عاقلانه و هوشمندانه عمل كند و به قوانين نوشته و نانوشتة اين جهان آفرينش احترام بگذارد و از خشم هولناك زمانه و راهبر ناپيداي اين جهان بپرهيزد و با قانونشكني و بيتوجهي به سنن الهي، تازيانة خشم الهي را برخود نخرد؛ آنگونه كه قرآن از نمونههاي تاريخي چون عاد و ثمود ... بيان كرده است، كه با وجود قدرت و شكوه ظاهري كه داشتند، به نكبت و انحطاط و نابودي دچار گشتند و از عرصة جهان بيرون افتادند.
امروز نمايش ديگري از قدرت لايزال حقتعالي و قوت ناموس خلقت و قانون آفرينش، در صفحة روزگار به روي پرده در آمده و مدعيان حكومت بر جهان را مغلوب و درماندة موجودي ناچيز از موجودات و مخلوقات خود ـ ويروس يا هر نام ديگر ـ نموده است تا عجز و درماندگي و بيچارگي آنان را آشكار نمايد و كدخدايان فرضي و خيالي دهكدة جهاني را در برابر اين حقيرترين مخلوق جهان به زانو درآورد و خاك ذلت و افتادگي و فرودستي در برابر خداي متعال را بر سر آنان بريزد، كه «اين هنوز از نتايج سحر است»! بدبخت كساني كه دل به اين قدرتهاي كاذب بستهاند و هنوز رو به كعبة آنان نماز ميخوانند و از قهر و انتقام الهي غافلند. اگر از خرد چيزي در آنها هست، تا وقت است بايد كه عبرت بگيرند و خود و ملت خود را به اين محكومان محكمة تاريخ، كه صداي خُرد شدن استخوانهاي آنان به گوش ميرسد، نفروشند.
فرخوان مقاله بیست و پنجمین همایش بزرگداشت ملاصدرا
بیستمین همایش بزرگداشت ملاصدرا در خردادماه 1400 با موضوع «فلسفه و تعامل جهان و انسان» برگزار خواهد شد. از اساتید و پژوهشگران محترم دعوت بعمل می آید با ارائه مقاله در این همایش مشارکت فرمایند.
سرفصلها و زیرموضوعات همایش در وبسایت بنیاد حکمت اسلامی صدرا به نشانی mullasadra.org در دسترس عموم قرار دارد.
http://mullasadra.org/new_site/persian/Site%20News/pic/Farakhan1400.pdf