سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره بقره - آیهی ۲۸۲
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا تَدَايَنْتُمْ بِدَيْنٍ إِلَىٰ أَجَلٍ مُسَمًّى فَاكْتُبُوهُ ۚ وَلْيَكْتُبْ بَيْنَكُمْ كَاتِبٌ بِالْعَدْلِ ۚ وَلَا يَأْبَ كَاتِبٌ أَنْ يَكْتُبَ كَمَا عَلَّمَهُ اللَّهُ ۚ فَلْيَكْتُبْ وَلْيُمْلِلِ الَّذِي عَلَيْهِ الْحَقُّ وَلْيَتَّقِ اللَّهَ رَبَّهُ وَلَا يَبْخَسْ مِنْهُ شَيْئًا ۚ فَإِنْ كَانَ الَّذِي عَلَيْهِ الْحَقُّ سَفِيهًا أَوْ ضَعِيفًا أَوْ لَا يَسْتَطِيعُ أَنْ يُمِلَّ هُوَ فَلْيُمْلِلْ وَلِيُّهُ بِالْعَدْلِ ۚ وَاسْتَشْهِدُوا شَهِيدَيْنِ مِنْ رِجَالِكُمْ ۖ فَإِنْ لَمْ يَكُونَا رَجُلَيْنِ فَرَجُلٌ وَامْرَأَتَانِ مِمَّنْ تَرْضَوْنَ مِنَ الشُّهَدَاءِ أَنْ تَضِلَّ إِحْدَاهُمَا فَتُذَكِّرَ إِحْدَاهُمَا الْأُخْرَىٰ ۚ وَلَا يَأْبَ الشُّهَدَاءُ إِذَا مَا دُعُوا ۚ وَلَا تَسْأَمُوا أَنْ تَكْتُبُوهُ صَغِيرًا أَوْ كَبِيرًا إِلَىٰ أَجَلِهِ ۚ ذَٰلِكُمْ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ وَأَقْوَمُ لِلشَّهَادَةِ وَأَدْنَىٰ أَلَّا تَرْتَابُوا ۖ إِلَّا أَنْ تَكُونَ تِجَارَةً حَاضِرَةً تُدِيرُونَهَا بَيْنَكُمْ فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَلَّا تَكْتُبُوهَا ۗ وَأَشْهِدُوا إِذَا تَبَايَعْتُمْ ۚ وَلَا يُضَارَّ كَاتِبٌ وَلَا شَهِيدٌ ۚ وَإِنْ تَفْعَلُوا فَإِنَّهُ فُسُوقٌ بِكُمْ ۗ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ وَيُعَلِّمُكُمُ اللَّهُ ۗ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ
ای اهل ایمان، چون به قرض و نسیه معامله کنید تا زمانی معیّن، سند و نوشته در میان باشد، و بایست نویسنده درستکاری معامله میان شما را بنویسد، و نباید کاتب از نوشتن خودداری کند، که خدا به وی نوشتن آموخته پس باید بنویسد، و مدیون باید مطالب را املاء کند، و از خدا بترسد و از آنچه مقرّر شده چیزی نکاهد، و اگر مدیون سفیه یا ناتوان (صغیر) است و صلاحیّت املا ندارد ولیّ او به عدل و درستی املا کند و دو تن از مردان خود (از مسلمانان عادل) گواه آرید، و اگر دو مرد نیابید یک مرد و دو زن، از هر که (به عدالت) قبول دارید گواه گیرید تا اگر یک نفر از آن دو زن فراموش کند دیگری به خاطرش آورد، و هرگاه شهود را (به محکمه) بخوانند امتناع از رفتن نکنند، و در نوشتن آن تا تاریخ معیّن مسامحه نکنید چه معامله کوچک و چه بزرگ باشد. این عادلانهتر است نزد خدا و محکمتر برای شهادت و نزدیکتر به اینکه شکّ و ریبی در معامله پیش نیاید (که موجب نزاع شود) مگر آنکه معامله نقد حاضر باشد که دست به دست میان شما برود، در این صورت باکی نیست که ننویسید، و گواه گیرید هرگاه معامله کنید، و نبایست به نویسنده و گواه ضرری رسد (و بیاجر مانند)، و اگر چنین کنید نافرمانی کردهاید. و از خدا بترسید و خداوند هم به شما تعلیم مصالح امور میکند و خدا به همه چیز داناست.
بزرگ ترین آیه قرآن، این آیه است که درباره مسائل حقوقى و نحوه تنظیم اسناد تجارى مى باشد. این آیه نشانه دقّت نظر و جامعیّت اسلام است که در دوره جاهلیّت و در میان مردمى عقب افتاده، دقیق ترین مسائل حقوقى را طرح کرده است.
کلمه «تداینتم» از «دَین» به معناى بدهى، شامل هرگونه معامله غیر نقدى، وام و خرید سَلَف مى شود.
در حدیث آمده است: اگر کسى در معامله سند و شاهد نگیرد و مالش در معرض تلف قرار گیرد، هرچه دعا کند، خداوند مستجاب نمى کند و مى فرماید: چرا به سفارشات من عمل نکردى؟!
اگر دقّت در حفظ حقوق فردى ضرورى است، حفظ بیت المال به مراتب ضرورى تر است!
تنظیم سند، حتّى در معاملات نقدى مفید است، ولى ضرورت آن به اندازه معاملات نسیه نیست. چون در معاملات موعددار، ممکن است طرف هاى معامله و یا شاهدان از دنیا بروند یا فراموش کنند، بنابراین لازم است نوشته هم بشود.
از فرمان نوشتن، معلوم مى شود که اسناد تنظیم شده اى که همراه با گواهى عادل باشد، قابل استشهاد است.
از این آیه استفاده مى شود که جامعه اسلامى باید یکدیگر را در حفظ حقوق حمایت کنند. زیرا هر معامله اى، نیاز به کاتب و چند شاهد دارد.
در زمانى که در تمام جزیرة العرب به گفته مورخان، ۱۷ باسواد بیشتر نبوده، این همه سخن از نوشتن، نشانه توجّه اسلام به علم و حفظ حقوق است.
پیام ها
۱- ایمان، بستر و مقدّمه عمل به احکام، وخطاب؛ «یا ایّها الّذین آمنوا» تشویقى براى عمل به احکام است.
۲- مدّت بدهکارى، باید روشن باشد. «الى اجل مسمّى»
۳- براى حفظ اعتماد و خوشبینى به همدیگر و آرامش روحى طرفین و جلوگیرى از فراموشى، انکار و سوءظنّ، باید بدهىها نوشته شود. «فاکتبوه»
۴- براى اطمینان و حفظ قرارداد از دخل و تصرّف احتمالى طرفین، سند باید با حضور طرفین وتوسط شخص سوّمى نوشته شود. «ولیکتب بینکم کاتب»
۵ - نویسنده ى قرار داد، حقّ را در نظر گرفته و عین واقع را بنویسد. «بالعدل» شرط گزینش نویسنده اسناد، داشتن عدالت در قلم است.
۶- به شکرانه سواد و علمى که خداوند به
ما داده است، کارگشایى کنیم. «ولا یأب کاتب ان یکتب کما علّمه اللّه»
۷- اهل هر فن و حرف هاى مسئولیّت ویژه دارد، کسى که قلم دارد باید براى مردم بنویسد. «ولا یأب کاتب ان یکتب»
۸ - باید بدهکار که حقّ بر ذمّه اوست، متن قرار داد را بگوید و کاتب بنویسد، نه آنچه را بستانکار ادعا نماید. «و لیملِل الّذى علیه الحقّ»
۹- اقرار انسان علیه خودش، قابل قبول است. «فلیملل الذى علیه الحقّ»
۱۰- بدهکار، هنگام املاى قرارداد باید خدا را در نظر بگیرد و چیزى را فروگذار نکند و تمام خصوصیّات بدهى را بگوید. «ولیتّق اللّه ربّه»
۱۱- تدوین قانون باید به گونهاى باشد که حقّ ناتوان ضایع نشود. اگر بدهکار، سفیه یا ضعیف و ناتوان و یا گنگ و لال بود، سرپرست و ولىّ او متن قرارداد را بگوید و کاتب بنویسد. «فان کان الذى علیه الحقّ سفیهاً او ضعیفاً... فلیملل ولیّه»
۱۲- سفیهان وناتوانان در مناسبات اجتماعى، نیازمند ولىّ هستند. «فلیملل ولیّه»
۱۳- توجّه به حقوق طبقه محروم و اقشار ضعیف، از سوى مسئولان و سرپرستان لازم است. «فلیملل» صیغه امر نشانه لزوم این کار است.
۱۴- مردان، در گواه شدن و گواهى دادن بر زنان مقدّم مىباشند. «شهیدین من رجالکم»
۱۵- گواهان باید عادل و مورد اطمینان و رضایت طرفین باشند. «ممن ترضون»
۱۶- هر کدام از مردها به تنهایى مىتوانند شاهد باشند، ولى اگر شاهد یک مرد و دو زن بود، آن دو زن به اتفاق هم اداى شهادت کنند. تا اگر یکى لغزش یا اشتباه کرد، نفر دوّم یادآورى کند. «فتذکّر احدیهما»
دو زن به جاى یک مرد در گواهى، یا به خاطر روحیّه ظریف و عاطفى آنهاست و یا به جهت آن است که معمولاً زنان در مسائل بازار و اقتصاد حضور فعّال ندارند و آشنایى آنها با نحوه معاملات کمتر است.
۱۷- اگر براى شاهد گرفتن از شما دعوت کردند، خوددارى نکنید، گرچه گواه شدن بدون دعوت واجب نیست. «ولا یأب الشهداء اذا ما دعوا»
۱۸- مبلغ قرارداد مهم نیست، حفظ اطمینان و حقّالناس مهم است. «ولاتسأموا ان تکتبوه صغیراً او کبیراً»
۱۹- ثبتِ سند به صورت دقیق و عادلانه سه فایده دارد:
الف: ضامن اجراى عدالت است. «اقسط»
ب: موجب جرأت گواهان بر شهادت دادن است. «اقوَم»
ج: مانع ایجاد بدبینى در جامعه است. «ادنى ألاّ ترتابوا»
۲۰- اگر فایده واسرار احکام براى مردم گفته شود، پذیرفتن آن آسان مى شود. «ذلکم اقسط...»
۲۱- معطل شدن امروز براى نوشتن قرارداد، بهتر از فتنه و اختلاف فرداست. «ادنى الا ترتابوا»
۲۲- در معاملات نقدى، لزومى به نوشتن نیست. «اِلاّ أن تکون تجارة حاضرة»
۲۳- در معاملات نقدى، اگرچه نوشتن لازم نیست، ولى شاهد بگیرید. «فلیس علیکم جناح ألاّ تکتبوها واشهدوا اذا تبایعتم»
۲۴- کاتب و شاهد در امان هستند و نباید به خاطر حقّ نوشتن و حقّ گفتن مورد آزار و اذیّت یکى از طرفین قرار گیرند. «لایضارّ کاتب ولاشهید»
۲۵- اگر اداى شهادت و یا نوشتن قرارداد، نیازمند زمان یا تحمّل زحمتى بود، باید شاهد و کاتب به نحوى تأمین مالى شوند وگرنه هر دو ضرر خواهند کرد. «ولا یضارّ کاتب ولا شهید»
۲۶- کاتب و شاهد حقّ ندارند سند را به گونهاى تنظیم کنند که به یکى از طرفین ضررى وارد شود. «لایضارّ کاتب ولاشهید»
۲۷- هرگونه خدشه در سند، از هرکس که باشد، فسق و گناه است.«فانّه فسوق»
۲۸- کاتب و شاهد، مرزبان حقوق مردم هستند و شکستن مرزها همان خروج از مرز و فسق است.«فانّه فسوق»
۲۹- قلب پاک و با تقوى، همچون آینه علوم و حقایق را مى گیرد. «واتقواللّه و یعلّمکم اللّه»
۳۰- خداوند تمام نیازهاى مادّى و معنوى شما را مى داند و بر اساس آن، احکام و قوانین را براى شما بیان مى کند. قانون گذار باید آگاهى عمیق و گسترده داشته باشد. «واللّه بکل شىء علیم»
منبع: پایگاه درس هایی از قرآن
@n20011🌹💧
🍃 خواص خیار
👈🏻بوئیدن خیار تازه برای کاهش خشم و تحریک پذیری عصبی سودمند است👈🏻مخصوصا افراد گرم مزاج😉
👈🏻مصرف خیارِ رنده شده در سکنجبینِ مایل به ترشی، برای تعدیل میل جنسی در نوجوانان و جوانان گرم مزاج کارآمد است.✅
📌 خیاری برای خوردن مناسب است که اندازه آن بزرگ باشد. در غیر این صورت نارس حساب می شود و مضر است. خیار درختی و خیارهای ریز و قلمی، مضر می باشند.
✅خیار بومی توصیه می شود
✅خیار با نمک دریا میل شود
✅ خیارچنبر یک مورد از خیارهای مورد تائید برای استفاده می باشد.خیار چنبر مزاج گرم و تر دارد.
🔖 #پوستر| تکلیف نماز و روزه جاهل به مساله غسل
❗️پرسش
شخصی تا مدتها نسبت به غسل واجبی که بر ذمّهاش بوده، بیاطلاع بوده است، آیا پس از آگاهی و انجام غسل باید تمام اعمالی را که (مانند نماز و روزه) در این مدت #بدون_غسل انجام داده، قضا نماید؟
🧕ویژه مقلدین : رهبر انقلاب ، آیت الله مکارم و آیت الله سیستانی
سخنرانی حجت الاسلام محسن قرائتی با موضوع تفسیر سوره بقره - آیهی ۲۸۳
۞ وَإِنْ كُنْتُمْ عَلَىٰ سَفَرٍ وَلَمْ تَجِدُوا كَاتِبًا فَرِهَانٌ مَقْبُوضَةٌ ۖ فَإِنْ أَمِنَ بَعْضُكُمْ بَعْضًا فَلْيُؤَدِّ الَّذِي اؤْتُمِنَ أَمَانَتَهُ وَلْيَتَّقِ اللَّهَ رَبَّهُ ۗ وَلَا تَكْتُمُوا الشَّهَادَةَ ۚ وَمَنْ يَكْتُمْهَا فَإِنَّهُ آثِمٌ قَلْبُهُ ۗ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِيمٌ
و اگر در سفر باشید و نویسندهای نیابید برای وثیقه دین گروی گرفته شود. و اگر برخی بعضی را امین داند (و به او امانت بسپارد) پس باید ادا کند آن امین آنچه را که به امانت گرفته است و از خدای خود بترسد (و به امانت خیانت نکند)، و کتمان شهادت ننمایید، که هر کس کتمان کند البته به دل گناهکار است و خدا از همه کار شما آگاه است.
هرگاه براى تنظیم سند بدهى نویسنده اى نبود، مى توان از بدهکار گرو و وثیقه گرفت، خواه در سفر باشیم یا نباشیم. بنابراین جمله «ان کنتم على سفر» براى آن است که معمولاً در سفرها انسان با کمبودها برخورد مى کند. نظیر جمله «اذا حضر احدکم الموت الوصیة» یعنى هنگامى که مرگ به سراغ شما آمد وصیّت کنید. با اینکه مى دانیم وصیّت مخصوص زمان مرگ نیست، لکن آخرین فرصت آن، زمان فرا رسیدن مرگ است.
پیام ها
۱- شرط وثیقه، بدست گرفتن و در اختیار بودن است. «مقبوضة»
۲- کار از محکم کارى عیب نمى کند، در برابر طلب، و ثیقه بگیرید.«فرهانمقبوضة»
۳- جایگاه افراد در احکام تفاوت دارد. براى ناشناس رهن وبراى افراد مطمئن بدون رهن. فرهان مقبوضة فان أمن...»
۴- نگذارید اعتمادها و اطمینان ها در معاملات سلب شود. «فان امن بعضکم بعضاً فلیؤدّ الذى اؤتمن» فلسفه رهن گرفتن، اطمینان است که اگر بدون آن اطمینان بود، رهن گرفتن ضرورتى ندارد.
۵ - افراد آگاه به حقوق مردم، در برابر مظلومان مسئولند. «ولاتکتموا الشهادة»
۶- آنجا که بیان حقّ لازم است، سکوت حرام است. «و من یکتمها فانّه اثمٌ قلبه»
۷- انحراف درونى، سبب انحراف بیرونى مى شود. قلب گناهکار، عامل کتمان گواهى مى شود. «ولم یکتمها فانّه آثم قلبه»
۸ - ایمان به اینکه خداوند همه کارهاى ما را مى داند، سبب پیدایش تقوا و بیان حقایق است. «واللّه بما تعملون علیم»
امام باقر (ع) فرمود: «لا رهن الاّ مقبوضة رهن،"
منبع: پایگاه درس هایی از قرآن
@n20011🌹💧
📚📏📚📏📚
💢 #احکام_نماز
✅پرسش: من مستاجر هستم ، سئوالم اینه که نماز خوندن در خونه ی غصبی ، تا زمانی که خونه پیدا کنم حکمش چیه؟
🌺پاسخ: نماز در مکان غصبی باطل است،
و باید رضایت مالک را جلب نماید و یا بجای دیگری برود و در آنجا نماز بخواند.
توضیح المسائل محشی مساله 866
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
📞 پاسخگویی تلفنی : 096400
🌎 پاسخگویی به سوالات دینی :
اپلکیشنپاسخگو ┈••••✾••••┈ ایتا
وبپاسخگو┈••••✾ ••••┈ اینستاگرام
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
مرکز ملّی پاسخگوییبه سئوالات دینی
🔴 خانه خریدن امام زمان برای مستاجر تهرانی
🔵 نامش کریم بود، سید کریم محمودی، شغلش کفاشی بود، در گوشه ای از بازار تهران حجره ی پینه دوزی داشت، جورَش با مولا جور بود، میگفتند علمای اهل معنای آنروزِ تهران مولا هر شب جمعه سَری به حجره اش میزنند و احوالش را میپرسند
🔹 مستاجر بود، درآمدِ بخور و نمیری داشت، صاحبخانه جوابش کرد، مهلت داد به او تا ده روز بعد تخلیه کند خانه را، کریم اما همان روز تصمیم گرفت خالی کند خانه را تا غصبی نباشد، پول چندانی هم نداشت برای اجاره ی خانه، ریخت اسباب و اثاثیه اش را کنار خیابان با عیال و بچه ها ایستاده بود کنار لوازمش، مولا آمدند سراغش، سلام و احوالپرسی،فرمودند به کریم پینه دوز، کریم ناراحت نباش، اجدادِ ما هم همگی طعم غربت را چشیده اند، کریم که با دیدن رفیقِ صمیمی اش خوشحال شده بود بذله گوئی اش گُل کرد و گفت :درست است طعم غریبی را چشیده اند اجداد بزرگوارتان، اما طعم مستاجری را که نچشیده اند آقاجان، مولا تبسمی کردند به کریم...
🔹یکی از بازاریان معتمد تهران شب خواب امام زمان ارواحنافداه را دید، فرمودند مولا در عالم رویا، حاجی فلانی فردا صبح می روی به این آدرس، فلان خانه را می خری و میزنی بنام سید کریم
🔹 پیرمرد بازاری صبح فردا رفت به آن نشانی، در زد، گفت به صاحب خانه، میخواهم خانه ات را بخرم، صاحبخانه این را که شنید بغضش ترکید، با گریه گفت به پیرمرد بازاری گره ای افتاده بود در زندگی ام که جز با فروش این خانه باز نمی شد، دیشب تا صبح امام زمانم را صدا میزدم...
🔺 اما آقاجان! ای کاش ما هم مثل سید کریم و آن مرد خانه دار می توانستیم چشمان زهرایی تان را زیارت کنیم،هرچند روزگار ما روزگار غیبت امام زمان مان است، اگرچه وجود مبارک تان برای ما حاضر و غائب ندارد و همه ی عالم در تسخیر نگاه مهربان شماست...
نشسته باز خیالت کنارِ من اما
دلم برای خودت تنگ می شود چه کنم!؟
📚برداشتی آزاد از تشرفات سید کریم محمودی ملقب به کریم پینه دوز
در طب سنتی، در خصوص خواص و مزاج گلابی شیرین آمده است که :
مزاج آن گرم و تر است.
نشاط آور و مقوی قلب و معده است و دستگاه هاضمه را تقویت میکند.
گلابی شیرین ملین است، باعث تأمین رطوبت بدن و رفع یبوست میشود.
باعث افزایش نشاط و شادابی میشود.
از بروز بیماریهای عصبی جلوگیری میکند.
به تأمین رطوبت مغز کمک میکند.
در رفع تشنگی، تنگی نفس و سوزش مثانه مؤثر است.
خوردن گلابی با معده خالی و نوشیدن آب بعد از خوردن آن برای بدن مضر میباشد.
@n20011🍐
⭕️پرسش:
چرا سگ با این همه فایده نجس هست⁉️
✍️ پاسخ:
نجاست سگ يک مساله فقهي است که روايات زيادي براي آن وارد شده و اجماع فقها هم بر نجاست آن وجود دارد.
محکم ترين دليل در عمل به احکام ⬅️ تسلیم و تعبّد➡️ به سخنان خداوند حکیم است که توسط پيامبر، ابلاغ شده است اگر چه ما دليل واقعي آن حکم را ندانيم.
♦️در مورد فلسفه واقعي اين حکم بايد گفت: فلسفه بسياري از احکام الهي به صورت روشن در آیات و روایات، بيان نشده(مانند عدد رکعات نمازهاي پنجگانه) اما مسلمان چون اعتقاد و باور به خداوند و علم و حکمت او دارد و چون احکام الهي را داراي مصلحت و مفسده واقعي(دنيوي يا اخروي، فردي يا اجتماعي، جسمي يا روحي)، می داند بدان ها عامل است هر چند این مصالح و مفاسد را با علم اندک، کشف و فهم نکند.
🔸 نکات :
1️⃣ طهارت و نجاست، ارزش مخلوقات و حقوق آنها را کم يا زياد نمي کند. حيوانات، همگي مخلوق حق تعالي هستند، بنا بر اين هرکدام، در حد و اندازه خود، از حقوقي برخوردارند.
شريعت، هرگونه آزار حيوانات و از جمله سگ را ممنوع نموده و حفظ جانشان را لازم شمرده است تا آنجا که حتي در صورت کمبود آب براي شرب حيواني مانند سگ، نبايد با آن وضو گرفت. بلکه بايد تيمم کرد و حيوان را سيراب نمود. رعايت حقوق سگ يا هر موجود ديگري به معني عدم آزار، رسيدگي به آب و غذا و مانند اين امور است. ولی اينکه حيوان، مونس يا همبازي انسان باشد يا توسط انسان نوازش شود، فايده اي به حال حيوان ندارد تا جزو حقوق حيوان باشد.
2️⃣ مفيد و وفادار بودن، ارتباطي با نجاست ندارد، همان طور که خون نجس، ضرورت حيات است. سگ حيواني است وفادار و در طول تاريخ منافع زيادي براي انسان داشته است. اما مفيد بودن ربطي به طهارت و نجاست ندارد. مثلا با وجودي که زندگي ما به خون وابسته است، در عين حال نجس هم هست. بنا بر اين نجاست به معني بيفايده بودن نخواهد بود همان طور که نجس بودن هرگز به معني نفي حقوق نبود.
3️⃣ امکان دارد اعلام نجاست برای این حیوان، از جهت بهداشت فردی باشد که مانع سرایت بعضی بیماری ها از سگ به انسان شود؛ و یا بعضی جنبه های روانی بوده تا انسان به این حیوان علاقه مفرط پیدا نکند، تا جائی که سگ خود را بهتر از همسر، فرزند، خانواده و دوست و رفیق بداند؛ یعنی آنچه که امروزه متأسفانه در بعضی جوامع ملاحظه می کنیم.
#مختصریدرمورد زندگی امام باقر علیه السلام🔰
امام محمد باقر (ع) فرزند امام سجاد (ع) و حضرت فاطمه ام عبدالله دختر امام حسن (ع) ملقب به باقرالعلوم (شکافنده علوم) در روز سه شنبه سال ۵۷ هجری قمری در مدینه دیده به جهان گشود و در سال ۹۵ هجری قمری بعد از شهادت پدر بزرگوارشان امام سجاد (ع) و در سن ۳۸ سالگی و به مدت ۱۹ سال به امامت رسیدند.
القاب امام محمد باقر (ع)
شاکر، هادی، باقر، امین، شبیه، سیدان، هادی (الهدایةالکبری، ص ۲۳۷؛ دلائل الامامة، ص ۹۴؛ کشف الغمّه، ج ۲، ص ۳۱۸؛ المناقب، ج ۴، ص)، صادقان (همان، ص ۱۸۵؛ مجمع الرّجال، ج ۷، ص ۱۹۵)، احد هما (جامع المقال، ص ۱۸۵) از القاب حضرت و کنیه معروف ایشان «ابوجعفر» است.
امام محمد باقر (ع) در کربلا چند ساله بود؟
قیام امام حسین (ع) در محرم سال ۶۰ هجری قمری در کربلا به وقوع پیوست؛ امام باقر (ع) در این ماجرای غم انگیز کودکی سه ساله بودند که همراه پدر بزرگوارشان امام سجاد (ع) و پدر بزرگ گرامی شان امام حسین (ع) در روز عاشورا در کربلا حضور داشتند و شاهد وقایع تلخ شهادت امام حسین (ع) و یاران ایشان بودند.
امام باقر (ع) از کودکان و اسراء در کنار امام سجاد(ع) و حضرت زینب (س) بودند و نقش بسیار مهمی در روایت قیام امام حسین (ع) داشتند.
ایشان نوه مشترک دو امام شیعیان امام حسن مجتبی (ع) و امام حسین (ع) بودند و به همین دلیل به لقب هاشمی، علوی و فاطمی داشتند.
مدت امامت امام محمد باقر (ع) همزمان با پنج خلیفه ولید بن عبدالملک (۸۶-۹۶ق)،سلیمان بن عبدالملک (۹۶-۹۹ق)،عمر بن عبدالعزیز (۹۹-۱۰۱ق) یزید بن عبدالملک (۱۰۱-۱۰۵ق)،هشام بن عبدالملک ۱۰۵-۱۲۵ق بود و سرانجام در هفتم ذی الحجه سال ۱۱۴ هجری قمری به دست هشام بن عبدالملک و به روایتی ابراهیم بن ولید به شهادت رسیدند.
شهادت امام باقر (ع) در دوران خلافت هشام بن عبد الملک رخ داده است؛ خلافت هشام از سال ۱۰۵ تا سال ۱۲۵ هجری قمری بوده است و آخرین سالی که مورخان در شهادت امام باقر (ع) نقل کردهاند، سال ۱۱۸هجری قمری است.
امام باقر (ع) وصیت کرده بود در لباسی که در آن نماز میخواند دفن شود که در نهایت در قبرستان بقیع، کنار مرقد پدرش امام سجاد (ع) و عموی پدرش امام حسن (ع) دفن شد.
@n20011♣️