🌸شرح و تفسیر این قسمت نامه👇👇
🅾امام(عليه السلام) در اين بخش از نامه خود به پاسخ يکى ديگر از سفسطه هاى معاويه می پردازد.
♻️تاريخ اسلام گواهى مى دهد که نسبتى را که معاويه به على(عليه السلام) داد که در خون عثمان شرکت داشته و يا دفاع لازم را از او نکرده نسبت دروغى بود که براى فريب مردم ساخته بود و در همين راه از پيراهن خونين عثمان براى برانگيختن توده هاى نا آگاه بر ضد على(عليه السلام) بهره گرفت
🅾در حالى که امام(عليه السلام) کراراً به عثمان نصيحت کرده بود که اشتباهات خود را اصلاح کند، بيت المال را در ميان بنى اميّه و اطرافيانش تقسيم ننمايد و پست هاى مهم اسلامى را به دست آنها نسپارد و به درد دل مردم گوش فرا دهد که متأسفانه عثمان هرگز نپذيرفت.
♻️على(عليه السلام) به هنگام هجوم توده هاى خشمگين مردم به خانه عثمان فرزندان خود را براى دفاع از او فرستاد.
♻️در حالى که معاويه قدمى براى حمايت از عثمان بر نداشت با اينکه عثمان به او نامه نوشته بود و از او خواسته بود که با لشگرى از شاميان به دفاع از او برخيزد.
🅾جالب است بشنويد هنگامى که معاويه بر مسند خلافت نشست، روزى به ابوالطفيل، صحابى معروف گفت: تو از قاتلان عثمان نبودى؟ ابوالطفيل گفت: نه ولى او را يارى هم نکردم. معاويه گفت: چرا يارى نکردى؟ ابوالطفيل گفت: هيچ يک از مهاجران و انصار او را يارى نکردند
معاويه گفت: بر همه آنها واجب بود که عثمان را يارى کنند. ابوالطفيل گفت: تو با اين لشگرى که در شام داشتى چرا نيامدى تا او را يارى کنى معاويه گفت: همين که من امروز خون خواهى او مى کنم يارى اوست
ابو الطفيل خنديد و گفت: کار تو و عثمان همانند چيزى است که شاعر مى گويد:
تو در حيات من هيچ خدمتى به من نکردى ولى بعد از مرگم مى خواهى بر من گريه کنى.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
چقدر ماجرای سفسطه های معاویه به یکی از سران سه قوه نزدیک است🤔
خدا به خیر کند.😥
✍کَلاَّ واللهِ لـَ (قَدْ يَعْلَمُ اللهُ الْمُعَوِّقِينَ مِنْکُمْ وَالْقائِلِينَ لاِِخْوانِهِمْ هَلُمَّ إِلَيْنا وَلاَ يَأْتُونَ الْبَأْسَ إِلاّ قَلِيلاً). وَمَا کُنْتُ لاَِعْتَذِرَ مِنْ أَنِّي کُنْتُ أَنْقِمُ عَلَيْهِ أَحْدَاثاً; فَإِنْ کَانَ الذَّنْبُ إِلَيْهِ إِرْشَادِي وَهِدَايَتِي لَهُ; فَرُبَّ مَلُوم لاَ ذَنْبَ لَهُ. وَقَدْ يَسْتَفِيدُ الظِّنَّةَ الْمُتَنَصِّحُ وَمَا أَرَدْتُ (إِلاَّ الاِْصْلاحَ مَا اسْتَطَعْتُ وَما تَوْفِيقِي إِلاّ بِاللهِ عَلَيْهِ تَوَکَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ).
✍هرگز چنين نيست که تو مى گويى (و همه کسانى که در جريان قتل عثمان حضور داشتند اين حقيقت را به خوبى مى دانند.)
به خدا سوگند (به شهادت قرآن مجيد) «خداوند کسانى که مردم را (از جنگ) باز مى داشتند و کسانى را که به برادران خود مى گفتند: «به سوى ما بياييد (و خود را از معرکه بيرون بکشيد)» به خوبى مى شناسد;
♻️ آنها (مردمى ضعيف اند و) جز اندکى پيکار نمى کنند».
✍ولى هرگز سزاوار نبود که من از اين موضوع عذرخواهى کنم که بر عثمان به سبب بدعت هايى که (در تقسيم بيت المال و مناصب کشور اسلامى در ميان نااهلان) گذارده بود عيب گرفتم و او را به علت (اين کارها) سرزنش نمودم
♻️اگر گناه من ارشاد و هدايت او باشد (هيچ مانعى ندارد و اگر به اين کار ملامت شوم افتخار مى کنم)
✍چه بسيار کسانى که ملامت مى شوند و بى گناهند (و به گفته شاعر) گاه شخص ناصح و خيرخواه از بس اصرار در نصيحت مى کند متهم مى شود.
♻️«من جز اصلاح ـ تا آنجا که توانايى دارم هدفى نداشته و ندارم ـ و توفيق من (در اين کار)، جز به (يارى) خدا نيست. تنها بر او توکل کردم; و به سوى او باز مى گردم».
#نامه_28
#نهج_البلاغه
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
نصیحت های امام علیه السلام نیز چقدر به دلخوری های رهبر شباهت دارد خدا به خیر کند.
🌸ای معاویه
✍َذَکَرْتَ أَنَّهُ لَيْسَ لِي وَلاَِصْحَابِي عِنْدَکَ إِلاَّ السَّيْفُ، فَلَقَدْ أَضْحَکْتَ بَعْدَ اسْتِعْبَار! مَتَى أَلْفَيْتَ بَنِي عَبْدِالْمُطَّلِبِ عَنِ الاَْعْدَاءِ نَاکِلِينَ وَبِالسَّيْفِ مُخَوَّفِينَ فـَ لَبِّثْ قَلِيلاً يَلْحَقِ الْهَيْجَا حَمَلْ فَسَيَطْلُبُکَ مَنْ تَطْلُبُ، وَيَقْرُبُ مِنْکَ مَا تَسْتَبْعِدُ
✍تو (درنامه خود) گفته اى که بین تو و من و يارانم جز شمشير چيزى نيست (و مرا به جنگ تهديد کردى)
🔰به راستى بعد از گريه مرا به خنده آوردى!
🔰چه زمانی را به ياد دارى که فرزندان عبدالمطلب به دشمن پشت کرده باشند و از شمشير بترسند (و به گفته شاعر): «پس کمى صبر کن که حريفت به ميدان مى آيد»،
🔰 به زودى آن کس که او را دنبال مى کنى به تعقيب تو بر مى خيزد و آنچه را از آن فرار مى کنى در نزديکى خود خواهى يافت(من به سراغت می آیم)
#نامه_28
#نهج_البلاغه
🌸مرا به جنگ تهديد مى کنى؟
منظور امام(عليه السلام)(در اشاره به این ضرب المثل عرب که"بعد از گریه مرا خنداندی") اين است که تهديد به جنگ در برابر على(عليه السلام) و بنى هاشم و فرزندان عبدالمطلب خنده آور است;
آنها مرد ميدان و فرزند شمشير و پيشروان جهادند و شما شکست خوردگان بدر و احزاب و فتح مکّه و به شهادت تاريخ اسلام افرادى ضعيف و ناتوان هستيد.
آيا تهديد شما نسبت به ما خنده آور نيست؟
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
✍وَأَنَا مُرْقِلٌ نَحْوَکَ فِي جَحْفَل مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالاَْنْصَارِ، وَالتَّابِعِينَ لَهُمْ بِإِحْسَان، شَدِيد زِحَامُهُمْ، سَاطِع قَتَامُهُمْ، مُتَسَرْبِلِينَ سَرَابِيلَ الْمَوْتِ ; أَحَبُّ اللِّقَاءِ إِلَيْهِمْ لِقَاءُ رَبِّهِمْ، وَقَدْ صَحِبَتْهُمْ ذُرِّيَّةٌ بَدْرِيَّةٌ، وَسُيُوفٌ هَاشِمِيَّةٌ، قَدْ عَرَفْتَ مَوَاقِعَ نِصَالِهَا فِي أَخِيکَ وَخَالِکَ وَجَدِّکَ وَأَهْلِکَ (وَما هِيَ مِنَ الظّالِمِينَ بِبَعِيد).
✍و من در ميان سپاهى عظيم از مهاجران و انصار و تابعان به سرعت به سوى تو خواهم آمد،
♻️لشکرى که جمعيتشان به هم فشرده است و به هنگام حرکت غبارشان آسمان را تيره و تار مى کند،
♻️ آنها لباس شهادت در تن دارند و بهترين ملاقات براى آنها ملاقات با پروردگارشان است ♻️و همراه آنها لشکرى از فرزندان بدرند با شمشيرهاى هاشمى که مى دانى لبه تيز آنها با پيکر برادر و دايى و جد و خاندانت چه کرد «و آن (مجازات) از ساير ستمکاران دور نيست».
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
چه نامه حماسی, ای کاش آنجا بودیم تا دمار خاندان بنی امیه را بر باد میدادیم
#بصیرت
🌸خلاصه نامه 28
🔰بدهکارى در لباس طلبکار!
👈ضرب المثل معروفى است که گفته اند: «اگر مى خواهى بدهکار نشوى طلبکار شو»
و معاويه از کسانى بود که از اين ضرب المثل استفاده فراوان کرد
👈و نامه معاويه که امام(عليه السلام) نامه فوق را در جواب او نگاشته، مصداق بارز آن است،
👈زيرا او در حالى که مرتکب کارهاى خلاف متعدّدى شده بود و پيشينه سويى داشت، دست بالا گرفته و نامه اى بسيار طلب کارانه براى امام(عليه السلام) نوشته است.
👈اگر ليست بدهکارى هاى اجتماعى و اخلاقى و سوابق او را در نظر بگيريم خواهيم ديد که:
1. او از نظر خانوادگى وضع عجيبى داشت; پدرش ابوسفيان دشمن شماره يک اسلام و آتش افروز جنگ هاى ضد اسلامى بود و مادرش هند معروف به جگرخوار زنى بود که در ميدان جنگ احد پهلوى افسر رشيد اسلام، حمزة بن عبدالمطلب را شکافت و جگر او را بيرون کشيد و بر دهان گذاشت.
2. از نظر ايمان به اسلام، نيز در آخرين مرحله; يعنى سال فتح مکّه و تحت فشار، خودش و پدرش ظاهراً به مسلمانان پيوستند.
3. او از بيعت با امام مسلمين على بن ابى طالب(عليه السلام) که مهاجران و انصار و توده هاى عظيم مردم با او بيعت کرده بودند، سر باز زد.
4. پرچم مخالفت بر ضد حکومت اسلامى را به بهانه خونخواهى عثمان برافراشت و گروه کثيرى از منافقان و مطرودين زمان پيغمبر اکرم(صلى الله عليه وآله) را اطراف خود جمع کرد.
5. بيت المال مسلمانان را بازيچه دست خود قرار داد، کاخ عظيمى همچون کاخ شاهان براى خود ساخت و اموال بيت المال را به جاعلان حديث و رؤساى قبايل و کسانى که از او حمايت مى کردند و تملق مى گفتند، بى حساب و کتاب بخشيد.
6. از ريختن خون بى گناهان پروا نداشت. محمد بن ابى بکر، مرد صالح خدا و مالک اشتر، سردار رشيد اسلام و عمار ياسر، صحابى معروف و محبوب پيغمبر با توطئه او شهيد شدند و با شبيخون هايى که به مرزهاى عراق مى زد گروهى از بى گناهان را به خاک و خون کشيد.
7. با اينکه در دفاع از عثمان ـ على رقم تقاضاى يارى از سوى او ـ کوتاهى کرده بود خود را وارث خون وى معرفى کرد و به خون خواهى او برخواست.
👈معاويه على رقم اين بدهکارى ها، در نامه خود به طلبکارى برخواست;
💠از يک سو به حمايت اصحاب پيغمبر(صلى الله عليه وآله) و مهاجران و انصار برمى خيزد و در دفاع از آنها داد سخن مى دهد و ظهور پيغمبر اکرم(صلى الله عليه وآله) و قيامش را عطيه بزرگ الهى مى شمرد و امام(عليه السلام) را در يارى صحابه مقصر مى داند
💠و از سويى ديگر امام(عليه السلام) را متهم به شرکت در خون عثمان مى کند
💠و از سوى سوم بيعت اجبارى امام(عليه السلام) را با خليفه اوّل نقيصه اى براى امام ذکر مى کند.
👈ولى امام(عليه السلام) در پاسخ نامه او با تعبيراتى بسيار کوبنده و در عين حال فصيح و بليغ او را خلع سلاح مى کند. دست او را گرفته به عصر پيامبر(صلى الله عليه وآله) مى برد و قيام او و پدرش بر ضد پيغمبر اسلام(صلى الله عليه وآله) را به او نشان مى دهد و شرکت بستگان نزديکش را در جنگ بدر در صف مشرکان و سپس کشته شدن آنها را به دست سپاه اسلام را يادآور مى شود و با صراحت به او مى گويد: ستايش پيغمبر(صلى الله عليه وآله) و بيان اهمّيّت قيام او براى شخصى مانند على(عليه السلام) از قبيل «زيره به کرمان بردن» يا «خرما به هَجَر نقل کردن» است.
💠در مجموع همان گونه که شارحان نهج البلاغه گفته اند، اين نامه امام(عليه السلام) از بهترين نامه ها ست که اهداف امام(عليه السلام) را به بهترين وجهى بيان کرده است.
👈نامه 28 را ده ها بار بخوانید و با نیرنگهای معاویه های زمان آشنا شوید
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
💥فتنه بصره
👈اين نامه مربوط به #فتنه اى است که معاويه به وسيله فردى به نام ابن حضرمى در بصره به وجود آورد و #هدفش سلطه بر بصره بود، او دستور داشت از کينه هايى که شکست خوردگان جنگ جمل در بصره به دل داشتند و همچنين از ماجراى خون عثمان بهره گيرى کند و مردم را بشوراند و بصره را از قلمرو امير مؤمنان على(عليه السلام)بيرون ببرد که موفق به اين کار نشد و خودش نيز کشته شد.
و امام(عليه السلام) پس از فرونشاندن اين فتنه به وسيله بعضى از ياران خود، اين نامه را براى مردم بصره نگاشت.👇👇
🌸نامه 29 در يک نگاه👇
🔰 ماجراى فتنه به طور فشرده چنين بود که بعضى از اطرافيان معاويه بعد از اشغال مصر به دست عمرو بن عاص و کشته شدن محمد بن ابى بکر به او گفتند: فردى را به بصره بفرست تا آنجا را نيز از تحت حکومت على(عليه السلام) خارج سازد. معاويه اين پيشنهاد را پذيرفت و با عمرو عاص مشورت کرد او نيز روى موافق نشان داد.
🔰و يکى از فرماندهان لشکر خود، به نام ابن حضرمى را روانه بصره کرد و اين در حالى بود که عبدالله بن عباس والى بصره براى تسليت به امير مؤمنان(عليه السلام) در مورد شهادت محمد بن ابى بکر به کوفه رفته بود و زياد بن ابيه را به جاى خود گماشته بود.
🔰معاويه به ابن حضرمى دستور داده بود که از احساسات خون خواهى عثمان و کينه اى که گروهى از جنگ جمل در دل داشتند بهره گيرى کند و از قبايل مختلف بصره براى اين هدف استفاده نمايد.
🔰عبدالله بن عباس به سرعت به بصره برگشت و جريان فتنه را براى امام(عليه السلام)گزارش داد. امام(عليه السلام) يکى از مردان خود را به نام اعيَن که در بصره نفوذ داشت مأمور کرد تا به بصره برود و مردم را از اطراف ابن حضرمى پراکنده سازد. اعين تا حد زيادى در کار خود موفق شد; ولى به دست گروهى از خوارج به شهادت رسيد. خبر شهادت او به امام(عليه السلام) واصل گشت و امام(عليه السلام) فرد نافذ الکلمه ديگرى را به نام جارية بن قدامه همراه نامه مورد بحث که در واقع تهديدى است براى شورشيان و متمردان بصره، به سوى بصره گسيل داشت و دستور داد نامه را براى عموم مردم بخواند. آنچه در نهج البلاغه آمده تنها بخشى از اين نامه است.
🔰مخالفان امام(عليه السلام) پس از يک درگيرى شديد شکست خوردند و ابن حضرمى در خانه اى پناهنده شد. جاريه دستور داد خانه را آتش زدند تا آنان بیرون بیایند. ابن حضرمى و هفتاد نفر از طرفدارانش هلاک شدند و فتنه خاموش شد.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
#با_ما_نهج_البلاغه_را_ختم_کنید.
🌸خاموش کردن آتش فتنه
✍وَقَدْ کَانَ مِنِ انْتِشَارِ حَبْلِکُمْ وَشِقَاقِکُمْ مَا لَمْ تَغْبَوْا عَنْهُ، فَعَفَوْتُ عَنْ مُجْرِمِکُمْ، وَرَفَعْتُ السَّيْفَ عَنْ مُدْبِرِکُمْ، وَقَبِلْتُ مِنْ مُقْبِلِکُمْ. فَإِنْ خَطَتْ بِکُمُ الاُْمُورُ الْمُرْدِيَةُ، وَسَفَهُ الآرَاءِ الْجَائِرَةِ، إِلَى مُنَابَذَتِي وَخِلاَفِي، فَهَا أَنَا ذَا قَدْ قَرَّبْتُ جِيَادِي، وَرَحَلْتُ رِکَابِي. وَلَئِنْ أَلْجَأْتُمُونِي إِلَى الْمَسِيرِ إِلَيْکُمْ لاَُوقِعَنَّ بِکُمْ وَقْعَةً لاَ يَکُونُ يَوْمُ الْجَمَلِ إِلَيْهَا إِلاَّ کَلَعْقَةِ لاَعِق; مَعَ أَنِّي عَارِفٌ لِذِي الطَّاعَةِ مِنْکُمْ فَضْلَهُ، وَلِذِي النَّصِيحَةِ حَقَّهُ، غَيْرُ مُتَجَاوِز مُتَّهَماً إِلَى بَرِيّ، وَلاَ نَاکِثاً إِلَى وَفِيّ.
✍به يقين پراکندگى شما (از اطراف من) و دشمنى و پيمان شکنى شما (در آستانه جنگ جمل) چيزى نبود که شما از آن آگاه نباشيد;
ولى من مجرمان شما را عفو کردم و شمشير را از فراريان برداشتم (و تعقیبی در کار نبوده) و کسانى را که به جانب من آمدند پذيرفتم (و از تقصيرشان در گذشتم).
🔰حال اگر افکار مهلک و آراى ضعيف و منحرف از مسير حق، شما را به ستيزه جويى و مخالفت با من بکشاند
🔰 من همان مرد ديروزم. سپاه من آماده و اسب ها را زين کرده و جهاز بر شتران گذارده ام و اگر مرا مجبور به حرکت به سوى خود سازيد حمله اى به شما بياورم که جنگ جمل در برابر آن بسيار کوچک باشد.
🔰در عين حال از فضل و برترى مطيعان شما آگاهم و حق ناصحان را به خوبى مى شناسم
🔰و هرگز به جهت وجود متهمى، شخص بى گناه را کيفر نمى دهم و وفادار را به خاطر پيمان شکن مجازات نمى کنم.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
#با_ما_نهج_البلاغه_را_ختم_کنید.
هدیه به پیشگاه حضرت #حجت عج الله فرجه
✳️گفتار حکيمانه حضرت امیرعلیه السلام
💥حکمت شماره 2
🍁 أَزْرَى بِنَفْسِهِ مَنِ اسْتَشْعَرَ الطَّمَع
هر کس طمع را پيشه کند خود را حقير ساخته است
🍁وَرَضِيَ بِالذُّلِّ مَنْ کَشَفَ عَنْ ضُرِّهِ
«و کسى که سفره دل خويش را (نزد اين و آن بدون هيچ فايده) باز کند (و مشکلات خود را فاش سازد) رضايت به ذلت خود داده است»
🍁 وَهَانَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ مَنْ أَمَّرَ عَلَيْهَا لِسَانَه
«وکسى که زبانش را بر خود امير سازد شخصيت او تحقير مى شود»
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
#با_ما_نهج_البلاغه_را_ختم_کنید.