🌸فراز سوّم خطبه 188🌸
🅾فَسَابِقُوا ـ رَحِمَکُمُ اللهُ ـ إِلَى مَنَازِلِکُمْ الَّتِي أُمِرْتُمْ أَنْ تَعْمُرُوهَا، وَ الَّتِي رَغِبْتُمْ فِيهَا، وَ دُعِيتُمْ إِلَيْهَا. وَاسْتَتِمُّوا نِعَمَ اللهِ عَلَيْکُمْ بِالصَّبْرِ عَلَى طَاعَتِهِ، وَ الْمُجَانَبَةِ لِمَعْصِيَتِهِ، فَإِنَّ غَداً مِنَ الْيَوْمِ قَرِيبٌ. مَا أَسْرَعَ السَّاعَاتِ فِي الْيَوْمِ، وَ أَسْرَعَ الاَْيَّامَ فِي الشَّهْرِ، وَ أَسْرَعَ الشُّهُورَ فِي السَّنَةِ، وَ أَسْرَعَ السِّنِينَ فِي الْعُمُرِ!
ترجمه
🅾شما ـ خدايتان رحمت کند ـ به سوى منازلى که مأمور عمران آنها هستيد و به آن ترغيب و دعوت شده ايد، بشتابيد.
🅾 نعمتهاى خدا را با صبر و استقامت و دورى از معصيت بر خويش کامل کنيد، زيرا فردا به امروز نزديک است،
🅾و چقدر ساعات در روز با شتاب و سرعت مى گذرد و روزها در ماه و ماهها در سال و سالها در عمر!
😔❤️😔❤️😔❤️
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌱 بهترین واعظ!
یاد مرگ مى تواند انگیزه نیرومندى براى تقوا باشد.
🌹 عاقل کسى است که این واقعیت را بپذیرد که مرگ سرنوشت حتمى همه انسانها، بلکه همه موجودات است و به گفته شاعر که اشاره به قبر خویش مى کند:
هر که باشى و به هر جا برسى *** آخرین منزل هستى این است
سپس امام(علیه السلام) به شرح دقیق و تکان دهنده اى از لحظات مرگ و حوادث آن در ضمن ۱۲ جمله کوتاه و پرمعنا مى پردازد:
آرى! آنها بر دوش مردم سوارند و به سوى منزلگاه ابدى خویش پیش مى روند بى آنکه از خود اختیارى داشته باشند و آنان را در حفره قبر وارد مى کنند بى آنکه بخواهد.
🍂سپس با بیان دو وصف دیگر، مى فرماید: همه چیز در یک لحظه تمام مى شود
هنگامى که از کنار قبرستانهاى خاموش عبور مى کردند، از دیدن منظره قبرستان در وحشت فرو مى رفتند و روى از آن بر مى گرداندند، به ویژه اگر هنگام شب عبورشان به قبرستان مى افتاد; ولى اکنون آنجا وطن آنها شده است و اگر آنها را با این حال به خانه و کاشانه شان بازگردانند هم مردم از آنها وحشت مى کنند و هم آنها ـ اگر درک و شعورى مى داشتند ـ از مردم وحشت مى کردند.
🍁از سوى دیگر مشکل مهم آنها این است که سراى آخرت را آباد نکردند و هر چه نیرو داشتند بر سر عمران سراى دنیا گذاشتند 😔
از آن بدتر که راه جبران بسته است، 😔
آیا میوه اى که از درخت جدا شد خواه رسیده باشد یا کال، ممکن است به شاخه بازگردد؟ آیا فرزندى که از مادر متولّد مى شود خواه جنین کامل باشد یا ناقص، امکان دارد به رحم مادر بازگردد؟ هرگز.
راهیان دیار آخرت نیز چنین اند، نه خطایى را مى توانند جبران کنند و نه حسنه اى بر حسنات بیفزایند و بزرگ ترین مصیبت براى دنیاپرستان گنهکار و آلوده همین مصیبت است و گرنه مردن اگر توأم با اعمال صالح باشد نه تنها مصیبت نیست، بلکه سعادت است و رحمت برایشان
🍁 اعتماد بر دنیا همچون اعتماد بر سراب است که انسان را در بیابان سوزانى به دنبال خود مى کشد و تشنه تر مى کند و سرانجام امید او را به یأس مبدّل مى سازد ☘
😔☘😔☘😔☘
کمی تامل
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
شرح مختصر خطبه 188
🌸راه نجات 🌸
⭕️امام(عليه السلام) در ادامه بخش پيشين خطبه که از مرگ و پايان زندگى و انتقال سريع به جهان آخرت و تأسّف از کوتاهى ها و تقصيرها سخن مى گفت، در اين بخش پايانى راه نجات را نشان مى دهد.
⭕️قرآن مجيد مى گويد: «(وَسَارِعُوا إِلَى مَغْفِرَة مِّنْ رَّبِّکُمْ وَجَنَّة عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالاَْرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ); و شتاب کنيد براى رسيدن به آمرزش پروردگارتان و بهشتى که به وسعت آسمانها و زمين است و براى پرهيزگاران آماده شده است».
⭕️در جاى ديگر مى فرمايد: «(وَاللهُ يَدْعُوا إِلَى دَارِ السَّلاَمِ وَيَهْدِى مَنْ يَشَآءُ إِلى صِرَاط مُّسْتَقِيم); و خداوند به سراى صلح و سلامت دعوت مى کند و هر کس را بخواهد و شايسته و لايق ببيند به راه راست هدايت مى نمايد».
⭕️ در سوره بقره مى فرمايد: «(وَاللهُ يَدْعُوا إِلَى الْجَنَّةِ وَالْمَغْفِرَةِ بِإِذْنِهِ); و خدا دعوت به بهشت و آمرزش طبق فرمان خود مى کند».
سپس امام به برنامه هاى راه نجات اشاره کرده، مى فرمايد: «نعمت هاى خدا را با #صبر و استقامت و #دورى از معصيت بر خويش کامل کنيد»
⭕️ شکر حقيقى آن است که انسان نعمتهاى خدا را در مسير طاعت به کار گيرد و هرگز از آنها در جهت نافرمانى گناه، بهره نبرد.
⭕️در پايان به صورت ذکر دليل مى فرمايد: «زيرا فردا به امروز نزديک است، و ...
⭕️ امام براى نشان دادن شتاب گذشت عمر از اجزاى کوچک آن آغاز کرده; نخست عبور سريع #ساعتها در روز را بيان می دارد. سپس گذشت #روزها در ماه و #ماه ها در سال و #سالها در عمر، تا اين گذشت سريع کاملا مفهوم گردد
👈👈بسيارى از پيران در برابر اين سؤال که عمرتان چگونه گذشت؟ مى گويند : به سرعت برق و با يک چشم بر هم زدن، #گويى ديروز بود که با کودکان در کوچه ها بازى مى کرديم و با جوانان مى گفتيم و مى خنديديم، ناگهان در آينه ديديم برف پيرى بر سر و صورت ما نشسته است، اندام سست شده و تاب و توان از اعضا رفته، قامت خميده و نفسها به شماره افتاده است.
فاعتبروا یا اولی الالباب
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
💢خطبه189 در يک نگاه 💢
🅾اين خطبه که در عين کوتاهى، بسيار پرمحتوا و مشتمل بر چهار بخش است:
✅در بخش اول، امام(عليه السلام) درباره اقسام ايمان (ايمان پايدار و ناپايدار) سخن مى گويد
✅در بخش دوم از حقيقت مفهوم مهاجرت در اسلام پرده بر مى دارد و آن را برنامه اى دائم و مستمر معرفى مى نمايد
✅ در بخش سوم به مشکل بودن فهم برخى از احاديث معصومين يا عدم قدرت بر تحمل مفهوم آن اشاره مى کند
✅و سرانجام در بخش چهارم به گستردگى دانش خود اشاره مى فرمايد و از مردم دعوت مى کند که هر چه مى خواهند از وى بپرسند، پيش از آن که حضرتش را از دست بدهند.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌸فراز اوّل خطبه 189🌸
🅾فَمِنَ الاِْيمَانِ مَا يَکُونُ ثَابِتاً مُسْتَقِرّاً فِي الْقُلُوبِ، وَ مِنْهُ مَا يَکُونُ عَوَارِيَ بَيْنَ الْقُلُوبِ وَ الصُّدُورِ، إِلَى أَجَل مَعْلُوم. فَإِذَا کَانَتْ لَکُمْ بَرَاءَةٌ مِنْ أَحَد فَقِفُوهُ حَتَّى يَحْضُرَهُ الْمَوْتُ، فَعِنْدَ ذلِکَ يَقَعُ حَدُّ الْبَرَاءَةِ.
ترجمه
🅾بعضى از ايمانها ثابت و استوار در دلهاست و بعضى ديگر ناپايدار و عاريتى است در ميان قلبها و سينه ها تا سرآمدى معلوم،
🅾هر گاه خواستيد از کسى بيزارى جوييد مهلت دهيد تا زمان مرگش فرا رسد که آن هنگام (اگر از گناهانش توبه نکرد و تزلزل پيدا کرد) زمان بيزارى جستن است.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌸عوامل پايدارى ايمان 🌸
💢 امام(عليه السلام) ايمان را به دو قسم پايدار و ناپايدار تقسیم فرمود.
👈👈 چه امورى سبب ثبات يا تزلزل ايمان مى شود؟
🤔🤔پاسخ اين سؤال اجمالا معلوم است،
🌀گناهان سنگين و🌀 بى توجهى به وظايف شرعى، به يقين از اسباب تزلزل ايمان و سوء خاتمه است; ولى در آيات و روايات آمده است:
🌀همنشينى با بدان و منافقان; در سوره فرقان مى خوانيم که بعضى از دوزخيان در قيامت از داشتن دوستان بد اظهار تأسف مى کنند و مى گويند : «(يَا وَيْلَتا لَيْتَنِى لَمْ أَتَّخِذْ فُلاَناً خَلِيلا * لَقَدْ أَضَلَّنِى عَنِ الذِّکْرِ بَعْدَ إِذْ جَآءَنِى); اى واى بر من کاش فلان کس را دوست خود انتخاب نکرده بودم، او مرا از ذکر حق گمراه ساخت بعد از آن که ياد حق به سراغ من آمده بود».
💢در سوره صافات از قول بعضى از بهشتيان مى خوانيم که از فراز بهشت نگاهى به دوزخ مى افکند و به دوست گمراه دوزخيش مى گويد: «(تَاللهِ إِنْ کِدْتَّ لَتُرْدِينِ * وَلَوْلاَ نِعْمَةُ رَبِّى لَکُنتُ مِنَ الْمُحْضَرِينَ); به خدا سوگند! نزديک بود مرا نيز به هلاکت بکشانى و اگر نعمت پروردگارم نبود من نيز از احضارشدگان در دوزخ بودم».
💢در حديثى نيز از امام صادق(عليه السلام) مى خوانيم که از آن حضرت پرسيدند چه چيز ايمان را در انسان ثابت و راسخ مى کند؟ در پاسخ فرمود: «ورع و تقوا ايمان را در انسان تثبيت مى کند و طمع آن را بيرون مى سازد».
💢در حديث ديگرى از آن حضرت آمده است: «کسى که رفتارش با گفتارش هماهنگ است به نجات او گواهى ده، و آن کس که موافق نيست ايمانش عاريتى است (و بر باد مى رود)».
💢البتّه عوامل ثبات و تزلزل ايمان منحصر به آنچه گفته شد نيست ; ولى بخش مهمى را مى توان در عوامل فوق جستجو کرد.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
هر چه میخواهید بپرسید
⭕️إِنَّ أَمْرَنا صَعْبٌ مُسْتَصْعَبٌ، لاَ يَحْمِلُهُ إِلاَّ عَبْدٌ مُؤْمِنٌ امْتَحَنَ اللهُ قَلْبَهُ لِلإِيمَانِ، وَ لاَ يَعِي حَدِيثَنَا إِلاَّ صُدُورٌ أَمِينَةٌ، وَ أَحْلاَمٌ رَزِينَةٌ.
أَيُّهَا النَّاسُ، سَلُونِي قَبْلَ أَنْ تَفْقِدُونِي، فَلاََنَا بِطُرُقِ السَّمَاءِ أَعْلَمُ مِنِّي بِطُرُقِ الاَْرْضِ، قَبْلَ أَنْ تَشْغَرَ بِرِجْلِهَا فِتْنَةٌ تَطَأُ فِي خِطَامِهَا، وَ تَذْهَبُ بِأَحْلاَمِ قَوْمِهَا.
⭕️(بدانيد) شناخت موقعيت ما کارى است بس دشوار که جز بنده مؤمنى که خداوند قلبش را به وسيله ايمان آزموده است آن را پذيرا نمى شود
⭕️و احاديث ما را جز سينه ها و افکار امين و عقلهاى وزين درک نمى کنند.
⭕️اى مردم! از من سؤال کنيد پيش از آنکه مرا از دست دهيد، زيرا من به راههاى آسمان از راه هاى زمين آشناترم!
⭕️(آرى بپرسيد) پيش از آنکه فتنه و فساد سرزمين شما را همچون شتر لجام گسيخته لگد مال کند (و سايه شوم خود را همه جا بگستراند) و عقلهاى مردم را بربايد.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌸فراز دوم خطبه 189🌸
🅾وَالْهِجْرَةُ قَائِمَةٌ عَلَى حَدِّهَا الاَْوَّلِ. مَا کَانَ لِلّهِ فِي أَهْلِ الاَْرْضِ حَاجَةٌ مِنْ مُسْتَسِرِّ الاِْمَّةِ وَ مُعْلِنِهَا. لاَ يَقَعُ اسْمُ الْهِجْرَةِ عَلَى أَحَد بِمَعْرِفَةِ الْحُجَّةِ فِي الاَْرْضِ. فَمَنْ عَرَفَهَا وَ أَقَرَّ بِهَا فَهُوَ مُهَاجِرٌ. وَ لاَ يَقَعُ اسْمُ الاِْسْتِضْعَافِ عَلَى مَنْ بَلَغَتْهُ الْحُجَّةُ فَسَمِعَتْهَا أُذُنُهُ وَ وَعَاهَا قَلْبُهُ.
ترجمه
🅾هجرت بر همان وضع نخستين خود باقى است!
🅾خداوند به کسانى که در روى زمين زندگى مى کنند; خواه ايمانشان را پنهان نمايند يا آشکار سازند نيازى ندارد. (و اگر دستور به هجرت داده به مصلحت اهل ايمان است که بتوانند در برابر دشمن قوى شوند)
🅾و نام هجرت بر کسى اطلاق نمى شود مگر اينکه حجّت خدا را بر روى زمين بشناسد.
🅾آنها که حجت خدا را بشناسند و به او ايمان آورند مهاجرند (هر چند ظاهراً سفرى نکرده باشند) و نام مستضعف بر کسى که حجت به او رسيده و گوشش آن را شنيده و قلبش آن را حفظ کرده نهاده نمى شود.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
🌸هجرت در اسلام 🌸
💢در حديثى از امام على(عليه السلام) مى خوانيم: بعضى مى گويد: ما مهاجرت کرديم در حالى که مهاجرت نکرده اند; مهاجران واقعى کسانى هستند که از گناهان هجرت کنند و هرگز آن را انجام ندهند».
💢 به اين ترتيب کسانى که هجرت مکانى کنند اما هجرت معنوى و درونى نداشته باشند; يعنى از گناهان دورى نکنند در زمره مهاجران واقعى نيستند.
💢 روح و جهان هجرت، رفتن از کفر به سوى ايمان و از عصيان به سوى اطاعت است.
💢از همين رهگذر در خطبه بالا #معرفت_امام هر زمان و رسيدن به خدمت او براى فراگيرى معارف دينى به عنوان هجرت شناخته شده است.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7
💢هر چه میخواهید بپرسید💢
⭕️رابطه اين بخش خطبه با آنچه امام(عليه السلام) درباره مسئله هجرت بيان فرمود اين است که #مهاجران براى معرفت امام زمان خود بايد سينه اى وسيع و روحى گسترده و فکرى پرمايه داشته باشند تا بتوانند از اين چشمه هاى پرفيض الهى بهره کافى ببرند.
✳️امام خطاب به عموم مردم مى فرمايد: «اى مردم از من سؤال کنيد پيش از آن که مرا از دست دهيد...
✳️اين سخن از همان احاديث سخت است که ناآگاهان به مقامات معصومين آن را بر نمى تابند; ولى بارها على(عليه السلام) آن را فرموده و به هر سؤالى از هر کس پاسخ داده است.
✳️جالب اينکه اين سخن تنها در منابع شيعه نيامده است; دانشمندان اهل سنّت نيز از آن حضرت نقل کرده اند که از مردم جمله «هر چه را مى خواهید از من بپرسيد» بر زبان جارى نکرد جز على بن ابى طالب».
✳️در همان کتاب نقل مى کند که من، على(عليه السلام) را ديدم خطبه مى خواند و مى گفت: «هر چه مى خواهيد از من سؤال کنيد... به خدا قسم من مى دانم کدام آيه در شب نازل شد و کدام در روز و کدام در دشت و کدام در کوه»
✳️در حديثى از عبدالله بن عباس آمده است که مى گويد: «به خدا سوگند على بن ابى طالب(عليه السلام) از نه دهم علوم و دانشها (به لطف پروردگار) بهره مند است و به خدا سوگند در يک دهم باقى مانده (که در اختيار مردم است) شريک است».
✳️ آگاه تر بودن حضرت به طرق آسمانها به جهت اهميّتى است که آسمانها نسبت به زمين دارند.
🌸خطبه #190در يک نگاه 🌸
💢اين خطبه که از #درخشان_ترين خطبه هاى اميرمؤمنان على(عليه السلام) است از چند بخش تشکيل شده است:
✅در بخش اوّل شکر و سپاس خداوند را مى گويد و شهادت به رسالت پيامبر(صلى الله عليه وآله)مى دهد و از پيروى آن حضرت بر دشمنانش به لطف پروردگار سخن مى گويد.
✅در بخش دوم ضمن تأکيد بر مسئله تقوا، همگان را به آمادگى براى سفر آخرت دعوت مى کند و از پايان زندگى و مشکلات مرگ و حوادث پس از آن سخن مى گويد.
✅در بخش سوم ضمن تأکيد بر ناپايدارى دنيا و شرح عذاب دردناک الهى در قيامت که در انتظار مجرمان است از سرنوشت لذت بخش صالحان در سراى ديگر و نعمتهاى بى نظير بهشتى و آرامش کامل و پاداش عظيم و فناناپذير آنها بحث مى کند.
✅در بخش چهارم بار ديگر امام(عليه السلام) به آنچه در بخش دوم بيان فرمود باز مى گردد و با تعبيرات جديدى همه را تشويق به آمادگى براى سفر آخرت مى کند.
✅در بخش پنجم که آخرين بخش خطبه است اصحاب و ياران خود را مخاطب ساخته و از حرکات عجولانه و قيامهاى بى ثمر و تصميمهاى خام براى نيل به شهادت ومانند آن، بر حذر مى دارد و تصريح مى کند که اگر در مسير حق باشيد در بستر، هم بميريد شهيد خواهيد بود.
http://eitaa.com/joinchat/1114374154C3a90a19db7