هدایت شده از تبادلات
⭕️#حدیث_روز
🔸 امام علی (ع):
🔹 آدمى با نيّت نيكو و اخلاق خوش به تمام آنچه در جستجوى آن است، از زندگى خوش و امنيّت محيط و فراخى روزى، دست مىيابد.
🆔 @nahjolbalaghe5
هدایت شده از تبادلات
♦️♦️روش برخورد با دنيا
🌹🌹امیرالمومنین على علیه السلام:
🔷🔹 اي مردم بايد دنياي حرام
✅ در چشمانتان از پر كاه خشكيده و تفاله هاي قيچي شده دامداران، بي ارزشتر باشد
✅ از پيشينيان خود پند گيريد پيش از آنكه آيندگان از شما پند گيرند
✅ اين دنياي فاسد نكوهش شده را رها كنيد، زيرا مشتاقان شيفته تر از شما را رها كرد.
📚 نهج البلاغه، قسمتی از خطبه 33
@nahjolbalaghe5
🌹🌹نوف بکالی گوید در مسجد کوفه خدمت امیرالمومنین (ع) رسیدم و سلام کردم و ایشان جواب سلام را دادند گفتم یا امیرالمومنین (ع) پندی به من بدهید فرمود
🔹ای نوف خوبی کن تا با تو خوبی شود.
💢گفتم یا امیرالمومنین (ع) باز هم بفرمایید: امام (ع) فرمود:
🔹 رحم کن تا با تو رحم کنند ( به مردم رحم کن تا آنها هم به تو رحم کنند) .
🔹خوب بگو تا به خوبی یادت کنند. (سخن خوب و درست بگو تا تو را مردم به خوبی یاد کنند)
🔹از غیبت اجتناب کن و غیبت مکن که غیبت کننده خورشت سگهای دوزخ است.
💢سپس فرمود:
🔹ای نوف دروغ گفته کسی که فکر می کند حلال زاده است و به غیبت کردن گوشت مردم را میجود.
🔹دروغ گفته کسی که گمان دارد حلال زاده است و دشمن من و امامان از اولاد من است
🔹دروغ گفته کسی که گمان دارد حلال زاده است و زنا را دوست دارد یا بر نافرمانی خدا در شب و روز دلیر است.
🔹ای نوف صله رحم کن تا خدا عمرت را زیاد کند ( صله رحم با افراد مومن و دین دار)
🔹ای نوف خوش اخلاق باش تا حسابت را سبک گیرند
🔹ای نوف اگر می خواهی روز قیامت با من باشی به ستمکاران کمک مکن.
🔹ای نوف هرکه ما را دوست دارد روز قیامت با ما است و اگر مردی سنگی را دوست بدارد در قیامت با او محشور گردد ( یعنی در این دنیا هر کسی را دوست داشته باشی و با کارهایش موافق باشی در قیامت با او محشور میشوی )
🔹ای نوف مبادا خود را در میان مردم خوب جلوه دهی و در پنهان و خلوت خدا را نافرمانی کنی (مبادا در میان مردم خود را انسان خوب و مومن نشان دهی ولی در خلوت و تنهایی گناه کنی) تا آنکه خدا در روزیکه ملاقاتش می کنی رسوایت کند.
💢ای نوف آنچه راکه به تو گفتم نگهدار و عمل کن تا به خیر دنیا و آخرت برسی .
📚امالی شیخ صدوق مجلس 37 صفحه 209-210
@nahjolbalaghe5
خطبه 011-خطاب به محمد حنفیه
آموزش نظامی
اگر كوهها از جای كنده شوند تو ثابت و استوار باش، دندانها را بر هم بفشار، كاسه سرت را به خدا عاریت ده، پای بر زمین میخكوب كن، به صفوف پایانی لشگر دشمن بنگر، از فراوانی دشمن چشم پوش، و بدان كه پیروزی از سوی خدای سبحان است.
🌹🌹اهتمام به آخرت در کلام امیرالمومنین على عليه السلام:
💢شما به همّت گماردن درباره آنچه تا آخرت همراهى تان مى كند، نيازمندتريد تا به همه آنچه در دنيا ملازم و همراه شماست.
📚غررالحکم، ح ۳۸۳۰
💢پيشرو بايد به افراد خود راست بگويد و بايد خرد خويش را به كار گيرد، و بايد از فرزندان آخرت باشد؛ زيرا از آن جا آمده و بدانجا باز مى گردد.
📚غررالحکم، ح ۶۵۵۸
💢با پيكر خود در دنيا باش و با دل و عَمَلت در آخرت.
📚غررالحکم، ح ۷۱۶۴
💢كسى كه سرگرم دنياست، چگونه مى تواند براى آخرت كار كند؟
📚غررالحکم، ۶۹۷۶
💢با رغبت به دنيا، كار براى آخرت بى فايده است.
📚غررالحکم، ح ۱۰۸۲۹
💢كوشش و همّت خود را براى آخرتت صرف كن، تا سامان يابى.
📚غررالحکم، ۲۳۰۸
💢كوشش خود را براى معادت به كار گير، تا قرارگاهت را سامان دهى.
📚غررالحکم، ۲۴۱۱
@nahjolbalaghe5
خطبه 002-پس از بازگشت از صفین
ستایش پروردگار
ستایش می كنم خداوند را، برای تكمیل نعمتهای او، و تسلیم بودن برابر بزرگی او، و ایمن ماندن از نافرمانی او، و در رفع نیازها از او یاری می طلبم، زیرا آن كس را كه خدا هدایت كند، هرگز گمراه نگردد، و آن را كه خدا دشمن دارد، هرگز نجات نیابد، و هر آن كس را كه خداوند بی نیاز گرداند، نیازمند نخواهد شد، پس ستایش خداوند از همه چیز گرانسنگ تر، و برترین گنجی است كه ارزش ذخیره شدن دارد،
و گواهی می دهم كه جز خدای یكتای بی شریك، معبودی نیست، شهادتی كه اخلاص آن آزموده، و پاكی و خلوص آن را باور داریم، و تا زنده ایم بر این باور استواریم، و آن را برای صحنه های هولناك روز قیامت ذخیره می كنیم، زیرا شهادت به یگانگی خدا، نشانه استواری ایمان، بازكننده درهای احسان، مایه خشنودی خدای رحمان، و دوركننده شیطان است. ویژگیهای پیامبر اسلام (ص) و شهادت می دهم كه محمد (ص) بنده خدا و فرستاده اوست، خداوند او را با دینی آشكار، و نشانه ای پایدار، و قرآنی نوشته شده و استوار، و نوری درخشان، و چراغی تابان، و فرمانی آشكاركننده، فرستاد تا شك و تردیدها را نابود سازد و با دلائل روشن استدلال كند، و با آیات الهی مردم را پرهیز دهد، و از كیفرهای الهی بترساند. شناخت عصر جاهلیت: خدا پیامبر اسلام را زمانی فرستاد، كه مردم در فتنه ها گرفتارشده، رشته های دین پاره شده، و ستونهای ایمان و یقین ناپایدار بود، در اصول دین اختلاف داشته، و امور مردم پراكنده بود، راه رهایی دشوار، و پناهگاهی وجود نداشت، چراغ هدایت بی نور، و كوردلی همگان را فرا گرفته بود، خدای رحمان معصیت می شد، و شیطان یاری می گردید، ایمان بدون یاور مانده، و ستو
نهای آن ویران گردیده، و نشانه های آن انكارشده، راههای آن ویران، و جاده های آن كهنه و فراموش گردید، مردم جاهلی، شیطان را اطاعت می كردند، و به راههای او می رفتند، و در آبشخور شیطان سیراب می شدند، با دست مردم جاهلیت، نشانه های شیطان، آشكار، و پرچم او برافراشته گردید، فتنه ها، مردم را لگدمال كرده، و با سمهای محكم خود نابودشان كرده، و پابرجا ایستاده بود، اما مردم حیران و سرگردان، بی خبر و فریب خورده، در كنار بهترین خانه (كعبه) و بدترین همسایگان (بت پرستان) زندگی می كردند، خواب آنها بیداری، و سرمه چشم آنها اشك بود، در سرزمینی كه دانشمند آن لب فرو بسته، و جاهل گرامی بود.
ویژگیهای اهل بیت (ع) عترت پیامبر (ص) (اهل بیت (ع)) جایگاه اسرار خداوندی، و پناهگاه فرمان الهی، و مخزن علم خدا، و مرجع احكام اسلامی و نگهبان كتابهای آسمانی، و كوههای همیشه استوار دین خدایند،
خدا به وسیله اهل بیت (ع) پشت خمیده دین را راست نمود، و لرزش و اضطراب آن را از میان برداشت، برابر فاسدانی كه تخم گناه افشاندند، و با آب غرور و فریب آبیاری كردند، و محصول آن را كه جز عذاب و بدبختی نبود برداشتند، كسی را با خاندان رسالت (عترت پیامبر (ع)) نمی شود مقایسه كرد. و آنان كه پرورده نعمت هدایت اهل بیت پیامبرند با آنان برابر نخواهند بود. عترت پیامبر (ص) اساس دین، و ستونهای استوار یقین می باشند، شتاب كننده، باید به آنان باز گردد، و عقب مانده، باید به آنان بپیوندد، زیرا ویژگیهای حق ولایت به آنها اختصاص دارد، و وصیت پیامبر (ص) نسبت به خلافت مسلمین، و میراث رسالت، به آنها تعلق دارد، هم اكنون (كه خلافت را به من سپردید) حق به اهل آن بازگشت، و دوباره به جایگاهی كه از آن دور مانده بود، باز گردانده شد.
@nahjolbalaghe5
🌹🌹امیرالمومنین على عليه السلام:
🔹فاتَّقُوا اللّه َ الّذي نَفَعَكُم بمَوعِظَتِهِ وَ وعَظَكُم برِسالَتِهِ ، و امتَنَّ علَيكُم بنِعمَتِهِ ، فَعَبِّدوا أنفُسَكُم لعِبادَتِهِ ، و اخرُجوا إلَيهِ مِن حَقِّ طاعَتِهِ.
💢پس، پروا كنيد از خدايى كه با اندرزِ خود شما را سود بخشيد و با پيام خويش شما را اندرز داد و با نعمتش بر شما منّت نهاد. پس، جان هاى خود را به عبادت و بندگى او در آوريد و حقّ طاعت او را بگزاريد.
📚نهج البلاغه، خطبه ۱۹۸
@nahjolbalaghe5
🌹🌹 #فقر در کلام امیرالمومنین علی علیه السلام:
🔹«وَالْفَقْرُ يُخْرِسُ الْفَطِينَ عَنْ حُجَّتِهِ،
💢 #فقر، انسان هوشمند را از بيان دليل و حجت خود گنگ مى سازد»
📚نهج البلاغه، حکمت ۳
🔹«وَالْفَقْرُ فِى الْوَطَنِ غُرْبَةٌ،
💢 #فقير حتى در وطنش غريب است».
📚نهج البلاغه، حکمت ۵۶
🔹الْفَقْرُ الْمَوْتُ الاَْكْبَرُ
💢« #فقر، مرگ بزرگ تر است»
📚نهج البلاغه، حکمت ۱۶۳
🔹«فَإنَّ الْفَقْرَ مَنْقَصَةٌ لِلدّينِ! مَدْهَشَةٌ لِلْعَقْلِ، دَاعِيَةٌ لِلْمَقْتِ،
💢 #فقر سبب نقصان دين و مشوش شدن عقل و جلب كينه مى گردد».
📚نهج البلاغه، حکمت ۳۱۹
🔹«إذا بَخِلَ الْغَنِىُّ بِمَعْرُوفِهِ باعَ الْفَقيرُ آخِرَتَهُ بِدُنْياهُ،
💢هرگاه اغنيا از كمك به ديگران بخل بورزند #فقرا آخرت خود را به دنيايشان مى فروشند»
📚نهج البلاغه، حکمت ۳۷۲
🌹🌹در حديث معروف رسول اكرم صلى الله عليه وآله كه در كتاب كافى آمده است مى خوانيم:
🔹«كادَ الْفَقْرُ أنْ يَكُونَ كُفْراً،
💢نزديك است كه #فقر انسان را به مرحله كفر برساند».
#توضیح 👇👇
✅ بسيار ديده شده است كه افراد #فقير كلمات كفرآميز بر زبان جارى مى كنند و هنگامى كه زن و فرزند خود را گرسنه مى بينند دست به هر كارى مى زنند، قوانين اجتماعى را مى شكنند، آداب و اخلاق انسانى را به فراموشى مى سپارند و براى رفع #فقر خود هر كارى را مجاز مى شمارند و اگر شخص #فقير كم ظرفيت واقعا كافر نشود، به مرز كفر نزديك مى گردد و حداقل رضايت به قضاى الهى را از دست مى دهد.
🙏 #دولت
🙏 #ملت
🙏 #فقرا_را_دریابید 🙏
@nahjolbalaghe5
🌹🌹آثار #فقر از دیدگاه امیرالمومنین علی علیه السلام 👇👇
@Nahjolbalagheeiha
1⃣◀️ فقر موجب نقص عقل و دین👇
💢امام خطاب به محمدبن حنفیه می فرمایند:
🔹«فرزندم! از فقر بر تو می ترسم، از آن به خدا پناه ببر! زیرا فقر دین انسان را ناقص و عقل و اندیشه او را مشوش، و مردم را نسبت به او، و او را نسبت به مردم بدبین می سازد.»
📚نهج البلاغه، حکمت ۳۱۹
براساس این بیان نورانی امام، فقر آثار بسیار بدی را بر عقل و دین انسان برجا می گذارد.
چنانکه در روایت دیگر می فرماید:
«از دست رفتن دین، سبب نابودی امنیت است و با ترس و وحشت، زندگی مفهومی ندارد، و زوال عقل سبب زوال زندگی است و جامعه بی خرد را جز با مردگان نتوان قیاس کرد.»
📚نهج البلاغه، حکمت 319
پس فقر خطرناک ترین بیماری است که جامعه را تهدید می کند و درصورت عدم تسریع در درمان آن، جامعه دچار اختلال و فروپاشی و در نهایت باعث از دست رفتن دین و معنویت می گردد.
2⃣◀️ فقر موجب ناتوانی و غربت👇
💢امام در فرازی دیگر می فرمایند:
«فقر و تهیدستی، مرد زیرک را در برهان، کند و ناتوان می سازد و انسان فقیر در شهر خود نیز غریب و بیگانه است»
📚نهج البلاغه، حکمت 3
از کلام امام استفاده می شود که فقر قدرت و توان برخوردهای اجتماعی را از انسان می گیرد، و فقیر جرأت داد و ستد را از دست می دهد و به یک انسان بی اراده تبدیل می شود که قدرت انجام هیچ کاری را ندارد.
در روایت دیگر می خوانیم
🔹«بی نیاز در غربت، وطنی است و نیازمند در وطن، غریب است»
📚نهج البلاغه، حکمت 56
زیرا انسان بی نیاز هرجا باشد وسایل آسایش برایش فراهم است، ولی فرد نیازمند اگرچه در وطن خود به سر می برد، ولی از آنجا که فقیر است باید برای ادامه حیات خود به سوی دیگران دست نیاز دراز کند، تا بتواند زندگی خود را تأمین کند و اگر به این منوال زندگی خود را بگذراند، روزی جامعه و حتی اقوام و بستگان رهایش می کنند، در نتیجه، وطن برای او غربت می گردد.
#ادامه_دارد 👇👇
@nahjolbalaghe5
🌹🌹آثار #فقر از دیدگاه امیرالمومنین علی علیه السلام 👇👇
3⃣◀️ فقر موجب ذلت و خواری 👇
💢امام علی از سنگینی و ذلت و خواری فقر به خدا پناه می برد، آنجا که می فرماید:
«پروردگارا آبرویم را با بی نیازی نگهدار و شخصیتم را در اثر فقر ساقط مگردان که از روزی خواران تو درخواست روزی کنم و از اشخاص پست خواستار عطوفت و بخشش باشم، به ستودن آن کس که کمکم می کند مبتلا گردم، و به مذمت و بدگوئی از آنکه به من نمی بخشد آزمایش شوم، و تو در ورای همه اینها سرپرست منی که ببخشی و یا منع نمایی، و تو بر همه چیز قادری»
📚نهج البلاغه، خطبه 225
💢فرمایش حضرت علی(ع)، با صراحت بر این نکته دلالت دارد که فقر و تنگدستی، آبروی انسان را از بین می برد و باعث می شود حرمت او ضایع شود. انسان فقیر مجبور است گوهر عزت و مناعت خود را زیر پا نهدو به بندگان خدا چشم امید بدوزد و از آنها لطف و مرحمت انتظار داشته باشد. در اینجا است که زمینه های ستایش و تملق افراد فراهم می شود و باستایش و تملق انسانی دیگر عزت نفس و کرامت والای انسانی به پایین ترین حد سقوط می کند و در این مرحله است که می توان گفت انسان هیچ ندارد، و هیچ نیست، چرا که ماهیت انسانی اش را که فرشتگان در مقابلش سجده کردند، از دست داده است. او در حقیقت از دیدگان دیگران فراموش می شود.
🌹امام علی(ع):
«الفقر ینسی»
فقر انسان را به فراموشی می سپارد.
💢فقر مادی و فشارهای اقتصادی ناشی از آن، موجب تشویش و اضطراب می شود، انسان را می آزارد و پیوسته جان و دلش را به خود مشغول می سازد و تشویش و اندوه حاصل از آن، آرامش روحی وی را بر هم می زند.
🌹🌹امیرالمومنین علی علیه السلام:
🔹به راستی که فقر، اندوه آور است
📚غررالحکم جلد 2
#ادامه_دارد 👇👇
@nahjolbalaghe5
🌹🌹آثار #فقر از دیدگاه امیرالمومنین علی علیه السلام 👇👇
4⃣◀️ فقر زمینه ساز #فساد_اداری 👇
💢امام در نامه بسیار ارزشمند خود به مالک اشتر مطالبی را در مورد قضات و کارگزاران بیان می دارند که از مفهوم آنها می توان این گونه استفاده نمود که نپرداختن حقوق کافی به کارگزاران، موجب نیاز آنها به مردم و در نتیجه باعث رشوه خواری و فساد اداری می گردد:
🔹«با جدیت هرچه بیشتر قضاوتهای قاضی خویش را بررسی کن و در بذل و بخشش مال به او سفره سخاوتت را بگستر، آنچنان که نیازمندیش از بین برود و حاجت و نیازی به مردم پیدا نکند.»
💢و در جای دیگر می فرماید:
🔹«سپس حقوق کافی به آنها بده! زیرا این کار، آنها را در اصلاح خویش تقویت می کند، و از خیانت در اموالی که زیردست آنها است، بی نیاز می سازد.»
📚نهج البلاغه، نامه 53
💢 از بخشی از این فرمایش چنین برمی آید که اگر کارمندان با وجود تأمین نیاز، خیانت کنند باید آنان را سرزنش کرد در غیر این صورت، سرزنش آنان سودی ندارد. در بسیاری از متون دیگر نیز حضرت علی(ع) دستور می دهد که باید زندگی کارمندان دولت تأمین باشد.
#ادامه_دارد 👇👇
@nahjolbalaghe5
🌹🌹آثار #فقر از دیدگاه امیرالمومنین علی علیه السلام 👇👇
5⃣◀️ فقر باعث ضعف عقیده می شود👇
💢خداوند در آیه 16 سوره فجر، یکی از آثار فقر و تهیدستی را تغییر فضای تفکری بشر از مسیر درست معرفی می کند؛ زیرا فقر و تهیدستی، زمینه ساز بدگمانی به خداوند و لب گشودن به اعتراض و گلایه نسبت به اوست. براین اساس گفته شده است: کاد الفقر ان یکون کفرا؛ نزدیک است که فقر به کفر منجر شود.(بحارالانوار، ج 72، ص 29) فقر باعث درخواست فقیر از دیگر همنوعان می گردد. فقیر روزی خود را از دیگران درخواست می کند، در حالی که روزی دهنده خداوند است و باید از خداوند درخواست کرد. بنابراین، فقیر به جای خداوند، دیگران را رازق می پندارد و گمان می کند دیگران می توانند به او روزی دهند، هرچند خداوند آن را معین نکرده باشد.
6⃣◀️ فقر زمینه ساز بی عفتی👇
💢فقر مادی همچنین زمینه بی عفتی مردان و زنان را سبب می شود. خداوند در قرآن کریم به این تاثیر نامطلوب و بد فقر مادی اشاره می کند و می فرماید که زنان و مردان غیرمتاهل که فقیر و فاقد امکانات ازدواج هستند بیشتر از دیگران در معرض بی عفتی و آلودگی ها و فسادهای جنسی هستند. همچنین امیرالمؤمنین علی(ع) درباره تاثیر بسیار بد فقر در زندگی بشر می فرماید: «الفقر الموت الاکبر؛ فقر، مرگ بزرگ است.(حکمت 163) به این معنا که مرگ هر چند سخت و بد باشد، هیچ مرگی چون فقر نیست که آدمی زنده مرده می باشد و مرگ بر او آسانتر از این زندگی است که در فقر و بینوایی در آن قرار گرفته است.
7⃣◀️ فقر موجب جهل می شود👇
💢حقیقت این است که در حالت عادی، شکل گیری باور درست دینی، دست کم نیازمند سواد و آموزش است، در حالی که بسیاری از فقرا از تحصیل این نعمت ابتدایی و اساسی محرومند. برای رشد فکر و اندیشه باید بسیاری از تسهیلات فراهم شود.
#ادامه_دارد 👇👇
@nahjolbalaghe5
🌹🌹آثار #فقر از دیدگاه امیرالمومنین علی علیه السلام 👇👇
8⃣◀️ فقر و انحراف اخلاقی 👇
💢زشتی اخلاق یعنی دچار دنائت طبع و صفات پست نفسانی شدن و نیز انجام رفتارهایی که از این صفات سرچشمه گرفته اند. حضرت علی علیه السلام نیز به صورت مکرر فرموده است فقر باعث کارهای زشت می شود.
🔹«العسر یشین الاخلاق»
تنگدستی اخلاق را زشت می کند(غرر الحکم جلد 2)
🔹«المسکنه مفتاح البوس»؛
ناداری کلید نکبت است(بحارالانوار جلد 87)
💢امام علی(ع) همچنین در توصیه ای به امام حسن مجتبی(ع) می فرماید:
🔹انسانی را که طلب روزی خود می کند ملامت مکن؛ چه هر کس روزی خود و خانواده خود را نداشته باشد، خطاهایش فزون می گردد به هر حال، روایات مزبور با لحن قاطع این حقیقت را اعلام می کنندکه فقر بر رفتار و خصوصیات اخلاقی فرد تاثیر بسیار منفی دارد.
@Nahjolbalagheeiha
9⃣◀️ فقدان منزلت اجتماعی 👇
💢در بعضی از روایات بر این نکته تاکید شده است که فقر موجب حقارت می گردد.
حضرت علی(ع) می فرماید:
🔹«الفقر یخرس الفطن عن حجته»؛
فقیر از بیان دلیلش عاجز است
📚نهج البلاغه، حکمت 3
💢حضرت علی(ع) همچنین خطاب به فرزند خود می فرماید:
🔹پسرم! کلام فقیر شنیده نمی شود و مقام او شناخته نمی گردد.
آن حضرت در چند فرمایش جداگانه می فرماید:
🔹هر کس فقیر باشد از مقام و موقعیتی برخوردار نیست و کوچک و خوار شمرده می شود. محرومیت باعث خواری است.
0⃣1⃣◀️ فقر و انزوای سیاسی 👇
💢 انسان های فقیر، معمولا در مراکز قدرت جایگاهی ندارند، چرا که برای شرکت در رقابت های سیاسی؛ توان مالی نداشته و نفوذ و تاثیر چندانی در میان توده های مردم نمی توانند داشته باشند.
🌹امام علی(ع):
🔹الفقیر حقیر لایسمع کلامه و لا یعرف مقامه
[فقیر در چشم مردم] بی مقدار است؛ نه سخنش شنیده می شود و نه جایگاهش شناخته می شود
📚نهج البلاغه، حکمت 44
@nahjolbalaghe5
🌹🌹امیرالمومنین علي عليه السّلام:
🔹اَلْحَقودُ مُعَذَّبُ النَّفْسِ، مُتَضاعَفُ الهَمِّ؛
#كينه_توز،
👈روحش در عذاب است
👈و اندوهش دو چندان.
📚غررالحكم، ح 1962
@nahjolbalaghe5
🌹🌹امیرالمومنین علي عليه السّلام:
🔹خَيْرُ مَنْ شاوَرْتَ ذَوُو النُّهى وَالْعِلْمِ ، وَ اُولُو التَّجارِبِ وَ الْحَزْمِ؛
💢بهترين مشاوران،
#دارندگان_عقل
#علم
#تجربه
و #دورانديشى اند.
📚غرر الحكم، ح 4990
@nahjolbalaghe5
🌹🌹امیرالمومنین علي عليه السّلام:
🔹رُبَّ كَلامٍ جَوابُهُ السُّكُوتُ
💢بسا #سخنى كه #پاسخش_سكوت است.
📚غرر الحكم و درر الكلم، حديث 5303
@nahjolbalaghe5
🌹🌹امیرالمومنین على عليه السّلام:
🔹أَلْعَبْدُ حُرٌّ ما قَنَعَ، أَلْحُرُّ عَبْدٌ ماطَمَعَ؛
💢بنده اگر #قناعت كند، «آزاد» است،
💢آزاد، اگر #طمع داشته باشد «برده» است.
📚غررالحكم ج1 ص 113
@nahjolbalaghe5
🌹🌹امیرالمومنین علي عليه السّلام:
🔹اِنَّ صِلَةَ الاَرْحامِ لَمِنْ موجِباتِ الاِسْلامِ وَ اِنَّ اللّهَ سُبْحانَهُ اَمَرَبِاِكْرامِها وَ اِنَّهُ تَعالى يَصِلُ مَنْ وَصَلَها وَ يَقْطَعُ مَنْ قَطَعَها وَ يُكْرِمْ مَنْ اَكْرَمَها؛
💢به راستى كه #صله_رحم از واجبات اسلام است و خداى سبحان، امر فرموده كه آن را گرامى بدارند
👈و خداوند متعال با هر كس كه #صله_رحم كند، رابطه برقرار مى كند
👈و با هر كس كه #قطع_رحم كند، قطع رابطه مى كند
👈و هر كس كه #صله_رحم را گرامى بدارد، گرامى اش مى دارد.
📚غررالحکم، ح 3651
@nahjolbalaghe5
و درود خدا بر او فرمود: اندیشیدن همانند دیدن نیست، زیرا گاهی چشمها دروغ می نمایاند، اما آن كس كه از عقل نصیحت خواهد به او خیانت نمی كند.
@nahjolbalaghe5
🌹🌹امیرالمومنین علي عليه السلام:
🔹إنَّ الدُّنیا لَم تُخلَق لَکُم دارَ مُقامٍ ، بَل خُلِقَت لَکُم مَجازا لِتَزَوَّدوا مِنهَا الأَعمالَ إلى دارِ القَرارِ . فَکونوا مِنها عَلى أوفازٍ ، وقَرِّبُوا الظُّهورَ لِلزِّیالِ (لِلزَّوالِ) ؛
💢دنیا آفریده نشده که سراى ماندن شما باشد، بلکه آفریده شده، که گذرگاه شما باشد تا از آن براى سراى ماندگارى تان توشه عمل برگیرید.
پس، در دنیا همواره مهیّاى سفر باشید و مَرکبها را براى رفتن، آماده سازید.
📚نهج البلاغه، خطبه 132
@nahjolbalaghe5
🌹🌹امیرالمومنین علي عليه السلام:
🔹ألا وإنَّ المِضمارَ الیَومَ وَالسِّباقَ غَدا ، ألا وإنَّ السُّبقَةَ الجَنَّةُ وَالغایَةَ النّارُ ؛
💢بدانید که امروز ، روز آماده سازى (خودسازى) است و فردا [روز] مسابقه.
💢بدانید که جایزه این مسابقه ، بهشت است و خطّ پایان [براى بازنده]، آتش.
📚من لا يحضره الفقيه: ج 1 ص 516
@nahjolbalaghe5
☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘☘
🌹🌹امام علی علیه السلام:
✅ آن كس كه در عيب خود بنگرد از عيب جويي ديگران باز ماند
✅ كسي كه به روزي خدا خشنود باشد بر آنچه از دست رود اندوهگين نباشد
✅ كسي كه شمشير ستم بركشد با آن كشته خواهد شد
✅ آن كس كه در كارها خود را به رنج انداخت خود را هلاك ساخت
✅ هركس خود را در گردابهاي بلا افكند غرق خواهد شد
✅ هر كس كه به جاهاي بدنام قدم گذاشت متهم گرديد
✅ كسي كه سخن زياد مي گويد زياد هم اشتباه دارد و هر كس كه بسيار اشتباه كرد شرم و حياء او اندك است و آنكه شرم او اندك، پرهيزكاري او نيز اندك خواهد بود و كسي كه پرهيزكاري او اندك است دلش مرده و آنكه دلش مرده باشد در آتش جهنم سقوط خواهد كرد.
✅ آن كس كه زشتيهاي مردم را بنگرد و آن را زشت بشمارد سپس همان زشتيها را مرتكب شود، پس او احمق واقعي است.
✅ قناعت مالي است كه پايان نيابد
✅ و آن كس كه فراوان به ياد مرگ باشد در دنيا به اندك چيزي خشنود است
✅ هركس بداند كه گفتار او نيز از اعمال او به حساب آيد جز به ضرورت سخن نگويد.
🌼حکمت 349 نهج البلاغه 🌼
@nahjolbalaghe5
✅ویژه #ولادت با سعادت #امام_رضا علیه السلام
🌹🌹امام رضا عليه السلام:
🔹إنَّ اللّه َ أمَرَ بِالشُّكرِ لَهُ و لِلوالِدَينِ ، فَمَن لَم يَشكُر والِدَيهِ لَم يَشكُرِ اللّه َ ؛
💢خداوند به سپاس گزارى از خود و پدر و مادر فرمان داده است ؛ پس هر كه از پدر و مادرش سپاس گزارى نكند ، خداوند را سپاس نگفته است.
📚الخصال، ص 156
@nahjolbalaghe5
خطبه 188-در سفارش به تقوا
سفارش به پرهیزكاری
ای مردم شما را به پرهیزكاری، و شكر فراوان در برابر نعمتهای، و عطاهای الهی، و احسانی كه به شما رسیده سفارش می كنم، چه نعمتهایی كه به شما اختصاص داده، و رحمتهایی كه برای شما فراهم فرمود، عیبهای خود را آشكار كردید و او پوشاند، خود را در معرض كیفر او قرار دادید و او به شما مهلت داد. ارزش یاد مرگ مردم! شما را به یادآوری مرگ، سفارش می كنم، از مرگ كمتر غفلت كنید، چگونه طمع می ورزید كه به شما مهلت نمی دهد، مرگ گذشتگان برای عبرت شما كافی است، آنها را به گورشان حمل كردند، بی آنكه بر مركبی سوار باشند، آنان را در قبر فرود آوردند بی آنكه خود فرود آیند، چنان از یاد رفتند گویا از آبادكنندگان دنیا نبودند و آخرت همواره خانه اشان بود، آن چه را وطن خود می دانستند از آن رمیدند، و از آنجا كه می رمیدند، آرام گرفتند، و چیزهائی كه با آنها مشغول بودند جدا شدند، آنجا را كه سرانجامشان بود ضایع كردند. اكنون نه قدرت دارند از اعمال زشت خود دوری كنند، و نه می توانند عمل نیكی بر نیكیهای خود بیفزایند، به دنیایی انس گرفتند كه مغرورشان كرد، چون به آن اطمینان داشتند سرانجام مغلوبشان نمود. ضرورت شتاب در نیكوكاریها خدا شما را رحمت كند، پس بشتابید به سوی آباد كردن خانه هایی كه شما را به آبادانی آن فرمان دادند، و تشویقتان كرده، به سوی آن دعوت نموده اند، و با صبر و استقامت نعمتهای خدا را بر خود تمام گردانید، و از عصیان و نافرمانی كناره گیرید، كه فردا به امروز نزدیك است. وه! چگونه ساعتها در روز، و روزها در ماه، و ماهها در سال، و سالها در عمر آدمی شتابان می گذرد؟
@nahjolbalaghe5
خطبه 187-در بیان پیشامدها
خبر از حوادث آینده
آگاه باشید! آنان كه پدر و مادرم فدایشان باد، از كسانی هستند كه در آسمانها معروفند، و در زمین گمنام. هان ای مردم! در آینده پشت كردن روزگار خوشی را انتظار كشید، و قطع شدن پیوندها، و روی كار آمدن خردسالان، و این روزگاری است كه ضربات شمشیر بر مومن آسان تر از یافتن مال حلال است، روزگاری كه پاداش گیرنده از دهنده بیشتر است. و آن روزگاری كه بی نوشیدن شراب مست می شوید، با فراوانی نعمت ها، سوگند می خورید بدون اجبار، دروغ می گویید نه از روی ناچاری. و آن روزگاری است كه بلاها شما را گاز گیرد و مجروح سازد، چونان زخم شدن دوش شتران از پالان، آه! آن رنج و اندوه چقدر طولانی، و امید گشایش چقدر دور است! ضرورت اطاعت از رهبری ای مردم! مهار بار سنگین گناهان را رها كنید، و امام خود را تنها مگذارید، كه در آینده خود را سرزنش می كنید خود را در آتش فتنه ای كه پیشاپیش افروخته اید نیفكنید، راه خود گیرید، و از راهی كه به سوی فتنه ها كشانده می شود دوری كنید، بجانم سوگند كه مومن در شعله آن فتنه ها نابود شود. اما نامسلمان در امان باشد. همانا من در میان شما چونان چراغ درخشنده در تاریكی هستم، كه هر كس به آن رو می آورد از نورش بهره مند می گردد، ای مردم سخنان مرا بشنوید، و به خوبی حفظ كنید، گوش دل خود را باز كنید تا گفته های مرا بفهمید.
@nahjolbalaghe5
🌹🌹امیرالمومنین علی علیه السلام:
🔹إنَّ أنصَحَ الناسِ لنفسِهِ أطوَعُهُم لِرَبِّهِ،
🔹و إنَّ أغَشَّهُم لنفسِهِ أعصاهُم لِرَبِّهِ
💢 #خير_خواه ترين مردم نسبت به خويش كسى است كه در برابر پروردگارش از همه فرمانبردارتر باشد
💢و #خيانت_كارترين آنها به خود، نا فرمانترين آنها از پروردگار خويش است.
📚نهج البلاغه، خطبه ۸۶
@nahjolbalaghe5