╭❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╮
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت108 ( 18 )
🔹 مدیریت قلب
🔰 مولا علی (علیهالسلام) در ادامه حکمت ۱۰۸ میفرمایند: « وَ إِنْ أَصَابَتْهُ مُصِيبَةٌ فَضَحَهُ الْجَزَعُ » ؛
" یکی از آفات قلب و نفس این است که اگر مصیبتی بر او عارض بشود و انسان مراقبت نداشته باشد، جزع و فزع آبروی انسان را میبرد."
🔻مولا علی (علیهالسلام) در نهجالبلاغه به ما آموختند که در مقابل سختی ها و مشکلات و مصیبت های دنیا، صبر کنیم؛ در خطبه ٩٩ میفرمایند: « وَ لَا تَجْزَعُوا مِنْ ضَرَّائِهَا وَ بُؤْسِهَا » ؛ " از مشکلات و سختی های دنیا، جزع نکنید. "
🔻 همچنین در نامه ٢٢ مینویسند: « وَ مَا فَاتَكَ مِنْهَا فَلَا تَأْسَ عَلَيْهِ جَزَعاً » ؛ " چیزی از دنیا اگر از دستت رفت، بر آن تأسف نخور، جزع نکن. "
🔻در بیان دیگری مولا علی (علیهالسلام)، همه انواع جزع و فزع را قبیح و زشت میدانند، مگر جزعی که در مصیبت پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) بوده است؛ در حکمت ۲۹۲ خطاب به پیامبر عزیز، عرضه میدارند: « وَ إِنَّ الْجَزَعَ لَقَبِيحٌ إِلَّا عَلَيْكَ » ؛ " همانا همه انواع جزع زشت اند، مگر جزعی که بر مصیبت شما میشود."
🔻دلیل اینکه جزع قبیح است، این است که مولا در حکمت ۲۱۱ فرمود: « الْجَزَعُ مِنْ أَعْوَانِ الزَّمَانِ »؛
" انسان مصیبت دیده اگر جزع بکند(یعنی بیتابی بکند)، خودش با دست خودش زمان را علیه خود بسیج کرده است." لذا در حکمت ۱۸۹ فرمود: «مَنْ لَمْ يُنْجِهِ الصَّبْرُ أَهْلَكَهُ الْجَزَعُ»؛ " کسی را که صبر نتواند نجاتش دهد، آرامش بکند، جزع و فزع و بیتابی حتما هلاکش خواهد کرد."
🔻 و اساسا از نظر مولا علی (علیهالسلام) وقتی مصیبتی بر انسان وارد میشود، جزع هیچ فایده ای ندارد؛ در مرگ فرزند اشعث، به او اینگونه فرمودند:
« إِنْ جَزِعْتَ جَرَى عَلَيْكَ الْقَدَرُ وَ أَنْتَ مَأْزُورٌ »؛
" اگر جزع بکنی در مرگ فرزندت، آنچه که خدا مقدر کرده، دیگر انجام شده است (یعنی فرزندت که دیگر زنده نمیشود) ، اما تو هم گنهکار خواهی بود."
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
╰❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╯
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 درس اخلاق رهبر انقلاب
👈 علامات مومن در آخرالزمان
#درس_اخلاق
🔵 ارزش والاى اهل بيت پيامبر
💠 ما تكيه گاه ميانه ايم، عقب ماندگان به ما می رسند و پيش تاختگان به ما باز می گردند.
📒 #نهج_البلاغه ، حکمت ۱۰۹
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
شرح حکمت ۱۰۹ ارزش والای اهل بیت پیامبر.mp3
3.77M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت109
⭕️ ارزش والاى اهل بيت پيامبر
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
╭❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╮
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت109
🔹 ارزش والاى اهل بيت پيامبر
⚜ امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در حکمت ۱۰۹ نهجالبلاغه میفرمایند: «نَحْنُ النُّمْرُقَةُ الْوُسْطَى بِهَا يَلْحَقُ التَّالِي وَ إِلَيْهَا يَرْجِعُ الْغَالِي» ؛ " ما تکیه گاه میانه ایم؛ کسی که از ما عقب افتاده ، باید به ما برسد و پیش تاختگان باید به ما برگردند. "
🔻این حکمت بخشی از بند آخر خطبه ۲ نهجالبلاغه است. در آنجا امیرالمؤمنین (علیهالسلام) میفرمایند:
« لَا يُقَاسُ بِآلِ مُحَمَّدٍ (صلی الله علیه وآله) مِنْ هَذِهِ الْأُمَّةِ أَحَدٌ وَ لَا يُسَوَّى بِهِمْ مَنْ جَرَتْ نِعْمَتُهُمْ عَلَيْهِ أَبَداً »؛
" احدی از این امت را نمیشود با اهل بیت (علیهم السلام) مقایسه کرد و کسی را که نعمت اهل بیت (علیهمالسلام) بر آن جاری شده، با خود اهل بیت (علیهمالسلام) تا ابد نمیشود مقایسه کرد. "
🔻بعد در بیان دلیل این عدم امکان مقایسه احدی از امت با اهل بیت (علیهمالسلام) میفرمایند:
« هُمْ أَسَاسُ الدِّينِ وَ عِمَادُ الْيَقِينِ إِلَيْهِمْ يَفِيءُ الْغَالِي وَ بِهِمْ يُلْحَقُ التَّالِي »
🔻خوب، حقیقت این حکمت دارد میفرماید که تنها راه که راه میانه است، یعنی در آن افراط نیست، تفریط نیست، گرایش به چپ و راست و انحراف به چپ و راست نیست، اهل بیت (علیهمالسلام) اند. خود مولا علی (علیهالسلام) در خطبه ١ نهجالبلاغه ، بند ششم ، این حقیقت را توضیح میدهند که اساساً بعد از پیغمبر اسلام هم مثل همه انبیاء دیگر، جانشینانی در امّتشان قرار داده شد ؛ « إِذْ لَمْ یتْرُکوهُمْ هَمَلاً بِغَیرِ طَرِیقٍ وَاضِحٍ وَ لاَ عَلَمٍ قَائِمٍ » چون پیامبر هرگز امّتش را مهمل رها نمیکند، بدون اینکه راه روشنی و پرچم آشکاری برایشان قرار بدهد "( یعنی اهل بیت علیهمالسلام اینگونه هستند. )
🔻در خطبه ۱۶ هم مولا علی (علیهالسلام) میفرمایند:
« الْيَمِينُ وَ الشِّمَالُ مَضَلَّةٌ وَ الطَّرِيقُ الْوُسْطَى هِيَ الْجَادَّةُ عَلَيْهَا بَاقِي الْكِتَابِ وَ آثَارُ النُّبُوَّة »؛
" گرایش به چپ و راست، هر دو گمراهی و انحراف است؛ راه میانه جاده رسیدن به حقیقت است، که در این راه مستقیم و جاده وسطیٰ است که حقیقت و باقیمانده کتاب هست و آثار نبوت "
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
╰❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╯
📒 لذت مطالعه (خلاصه کتاب)
📖 منشور حکومت علوی
(شرح نهج البلاغه) آیت الله خامنه ای
📚 انتشارات انقلاب اسلامی
9⃣2⃣ (قسمت بیست و نهم ) سه علت پذیرش حکومت توسط امیرالمؤمنین (خطبه شقشققیّه/خطبه۳) :
💠 ۳. پیمان خدا از آگاهان امت بر یاری مظلومان
🔹یک گروه دیگری از مردم نه پول در اختیارشان گذاشته می شد ، نه امکان پول در آوردن به آنها داده می شد ، نه امکان استفاده از مواهب خداداد همگانی زندگی به آنها اعطا می شد ، نه امکان رسیدن به مقامات و قدرتهای عالی در دسترس آنها گذاشته می شد و دردناک تر اینکه نه امکان فهمیدن و دانستن و معرفت و آگاهی به آنها داده می شد .
🔹بزرگ ترین جنایتی که بر طبقهٔ مستضعفان و محرومان عالم تا کنون انجام گرفته ، این است که آنها را از فهمیدن ، از درک کردن و آگاهی لازم محروم کردند . بر اثر تربیتهای غلط ، بر اثر سرگرمی های مضره بر اثر تبلیغات زهرآگین به ملتها و توده های محروم این جور فهماندند که آنها همین هستند و همین جور باید باشند ؛ راه ها را جلوی آنها بسته و بریده وانمود کردند ؛ شعور و آگاهی را از آنها گرفتند ؛ بعد هر چه خواستند با آنها کردند .
🔹در همهٔ این زمینه ها اسلام میان همه ی مردم برابری و تساوی برقرار می کند ؛
✅ اول کاری که می کند ، مایهٔ درک و شعور و آگاهی را در همهٔ افراد مسلمان ، بلکه در همهٔ افراد انسان به وجود می آورد . این سرمایهٔ اولیه را به همهٔ آنها می دهد.
✅ بعد هم میدان کار را در مقابل آنها گسترده و وسیع قرار می دهد و به آنها می گوید حالا کار کنید ؛ حالا از نیروی خداداد استفاده کنید .
🔹 آن وقت است که در جامعهٔ اسلامی یک بلال حبشی - که یک غلام سیاه غریب بدشکل ناقص بدلهجه است ـ از بزرگ ترین اشراف زمان جاهلیت بالاتر می رود .
↩️ ادامه دارد...
🔵 شرائط تحقّق اوامر الهى
💠 فرمان خدا را بر پا ندارد جز آن كس كه در اجرای حق مدارا نكند، سازشكار نباشد و پيرو آرزوها نگردد.
📒 #نهج_البلاغه ، حکمت ۱۱۰
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
شرح حکمت ۱۱۰ شرائط تحقق اوامر الهی.mp3
2.68M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت110
⭕️ شرائط تحقّق اوامر الهى
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
╭❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╮
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت110
🔹 شرائط تحقّق اوامر الهى
🔰 در حکمت ۱۱۰ نهج البلاغه، مولا علی (علیه السلام) می فرمایند : " امر خدای سبحان را کسی نمی تواند بر پا بدارد ؛ مگر کسی که سازشکار نباشد ، ابراز و اظهار ضعف نکند و دنبال و پیرو طمع های خودش نباشد. "
🔻مولا علی (علیه السلام) ، در خطبه ۲۱۰ نهج البلاغه در صفت بعضی از محدّثین منافق ، اینگونه می فرماید : «رَجُلٌ مُنَافِقٌ مُظْهِرٌ لِلْإِيمَانِ مُتَصَنِّعٌ بِالْإِسْلَامِ» ؛ " بعضی از محدّثین منافق اینگونه اند ، مرد منافقی هستند که به دروغ اظهار ایمان می کنند و اسلام ساختگی دارند. "
🔻اینقدر این رفتارهای تصنّعی و غیر واقعی زشت است که حضرت در خطبه ۲۱۶ ، از مردم می خواهند که با من با چهره اینگونه برخورد نکنید : «لاَ تُخَالِطُونِی بِالْمُصَانَعَةِ» ؛ پیش من می آیی از ترس ابهت و جایگاه حاکم جامعه بودنم با من ظاهرسازانه رفتار نکنید .
🔻همچنین مولای عزیز ما در نهج البلاغهٔ شریف ، کسی را که سازشکار است و نمی تواند دین را اقامه کند، اینگونه سرزنش می کنند :
🔻در خطبه ۵۶ می فرمایند : « وَ لَعَمْرِي لَوْ كُنَّا نَأْتِي مَا أَتَيْتُمْ مَا قَامَ لِلدِّينِ عَمُودٌ » ؛ " به جان خودم قسم ، اگر ما می خواستیم با این روشی که شما می خواهید از دین دفاع کنید ، در صدر اسلام از دین دفاع کنیم ، اصلاً هیچ ستونی از دین اقامه نمی شد. "
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
╰❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╯
📒 لذت مطالعه (خلاصه کتاب)
📖 منشور حکومت علوی
(شرح نهج البلاغه) آیت الله خامنه ای
📚 انتشارات انقلاب اسلامی
0⃣3⃣ (قسمت سی ام) سه علت پذیرش حکومت توسط امیرالمؤمنین (خطبه شقشققیّه/خطبه۳) :
💠 ۳. پیمان خدا از آگاهان امت بر یاری مظلومان
🔹امیرالمؤمنین در مقابل این بی عدالتی عظیم قرار گرفته ؛ وقتی در مقابل آن جامعه ای که بر خلاف سنّت الهی ، بر خلاف فرمان همهٔ ادیان در طول زمان و بر خلاف دستور مؤكد قرآن و پیامبر اسلام به دو طبقه تقسیم شده است قرار می گیرد ، وقتی در برابر اجتماعی قرار می گیرد که علی رغم توصیهٔ « إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ » ، به وسیلهٔ دستهای مغرض میان برادران اختلاف افتاده است ، به وسیلهٔ رهبران مغرض ، مردمان بی خبر و بیگناه به جان هم افتاده اند ، وقتی امیرالمؤمنین جامعه ای را می بیند که بر خلاف دستور قرآن که می گوید : « وَ في أَموالِهِم حَقٌّ لِلسّائِلِ وَ المَحرومِ» ، يا «وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنْفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ» ، گنجینه داران طلا و نقره ، گنجینه داران ثروت عمومی با نامهای قداست آمیز در میان مردم زندگی می کنند ، مصون از خشم ملت مسلمان و در زیر دیوار کاخهای سر به فلک کشیدهٔ آنها ، شکمهای گرسنه شب را به صبح می آورد ، مجبور می شود که زمام خلافت و ریسمان حکومت را به دست بگیرد ؛ وقتی می بیند که جامعهٔ اسلامی جز با دست نیرومند و مقتدر قابل اصلاح نیست ، سعی می کند این نیرو و اقتدار را به دست بیاورد ؛ وقتی می بیند که مردم فقط با حرف زدن ، با طرف مشورت قرار گرفتن نمی توانند از دین بهرهٔ واقعی را ببرند ، عملاً خود را در رأس کار قرار می دهد و از این ریاست دفاع می کند . پس جهت حکومت امیرالمؤمنین ، جهت دفاع از وحدت و اتحاد و برابری در جامعهٔ اسلامی است .
🔻 « وَ مَا أخَذَ اللّهُ عَلَى العُلَماءِ » ؛ پروردگار عالم بر علما ، بر دانشمندان و آگاهان جامعه پیمان گرفته است که « اَنْ لا یُقارّوا عَلى کِظَّةِ ظالِم وَ لا سَغَبِ مَظْلوم» ؛ نیارامند ، آرام نگیرند ، قرار نگیرند در مقابل سیری بی حد ستمگر و گرسنگی و تهیدستی مظلوم و ستمکش ؛ این وظیفهٔ علما و آگاهان است .
↩️ ادامه دارد...
🔵 عشق تحمّل ناشدنى امیرالمؤمنین
💠 پس از بازگشت از جنگ صفين، يكی از ياران دوست داشتنی امام، سهل بن حنيف از دنيا رفت.
امیرالمؤمنین فرمود: اگر كوهی مرا دوست بدارد، در هم فرو می ريزد. (يعنی مصيبتها به سرعت به سراغ او آيد، كه اين سرنوشت در انتظار پرهيزكاران و برگزيدگان خداست)
📒 #نهج_البلاغه ، حکمت ۱۱۱
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
📒 لذت مطالعه (خلاصه کتاب)
📖 منشور حکومت علوی
(شرح نهج البلاغه) آیت الله خامنه ای
📚 انتشارات انقلاب اسلامی
1⃣3⃣ (قسمت سی و یکم) برنامه های حکومت امیرالمؤمنین ( علیه السلام ) (خطبه۱۶)
🔻عمل اميرالمؤمنين به وعده های داده شده
🔹 امیرالمؤمنین سرآغاز خلافت ، در برابر هزاران نفر جمعیت تشنه ، در مسجد پیامبر خدا در مدینه برنامهٔ حکومت خود را اعلان می کند ؛ مانند همهٔ زمامداران و رهبران سیاسی ، مخصوصاً همهٔ حکومتهای انقلابی ای که با وضع نو و تشکیلات جدیدی برنامهٔ خود را آغاز می کنند ، آیندهٔ آن ملتی را که زمامش را به او سپرده است ، با تشریح برنامه های قطعی خود تشریح می کند .
🔹 فرقی که در همین جای قضیه ، امیرالمؤمنين ما ، اميرالمؤمنين بشريت ، با همهٔ امیرها و رهبران و زمامداران دیگر دارد ، در یک کلمهٔ کوتاه خلاصه می شود ؛ آن کلمهٔ کوتاه این است که امیرالمؤمنین به آنچه می گوید و وعده می دهد ، عمل می کند و دیگران تخلّف می کنند .
🔹همه جا برنامه ها زیبا و آراسته است ، همه کس وعدهٔ صلح و صفا و امنیت و راحت به مردم می دهند ، اما دیگران آنچه را می گویند به کار نمی زنند ، اما علی آنچه را می گوید ، مو به مو عمل می کند ؛ این را همه می دانستند ؛ آنها که علی را آزموده بودند ، این مطلب را به خوبی می فهمیدند ؛ آنها که فداکاری این مرد فداکار را در دشوارترین لحظات با چشم سر دیده بودند ، با چشم دل ، آیندهٔ او را هم پیش بینی می کردند ؛ آنها که علی را در کنار بستر پیامبر ، در مواجههٔ با کافران مصمّم در میدانهای آتش زای جنگ ، در گذشت عجیب و افسانه ای بعد از رحلت پیغمبر ، در ماجرای شورای شش نفری و خلاصه در ده ها قضیه ، در ده ها موقف دیده بودند که چگونه به وعدهٔ حقِ راست خود در مقابل خدا عمل کرده است ، به خوبی می دانستند یا حدس می زدند که در آینده هم به این وعده عمل خواهد کرد .
↩️ ادامه دارد...
📒 لذت مطالعه (خلاصه کتاب)
📖 منشور حکومت علوی
(شرح نهج البلاغه) آیت الله خامنه ای
📚 انتشارات انقلاب اسلامی
2⃣3⃣ (قسمت سی و دوم) برنامه های حکومت امیرالمؤمنین ( علیه السلام ) (خطبه۱۶)
🔻عمل اميرالمؤمنين به وعده های داده شده
🔹 می دانستند که امیرالمؤمنین میان حقّ خدا و حقّ مردم انفکاکی قائل نیست.
🔹 می دانستند که معنی ندارد کسی حق مردم را ضایع کند و دم از پاسداری حق خدا بزند.
🔹می دانستند که علی معتقد است بندگی و عبودیت پروردگار فقط به دل و فکر نیست ، به عمل نیز هست.
🔹می دانستند که امیرالمؤمنین از جملهٔ آن کسانی است که آیهٔ قرآن دربارهٔ آنان این گونه سخن می گوید : «مِنَ المُؤمِنينَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيهِ فَمِنهُم مَن قَضىٰ نَحبَهُ وَ مِنهُم مَن يَنتَظِرُ وَ ما بَدَّلوا تَبديلًا » وعدهٔ با خدا را به دروغ نبستند ، معاهدهٔ با خدا را تخلّف نکردند ؛ بعضی پیشاپیش رفتند و بعضی در انتظار سرنوشت حق این راه پیمایی الهی اند و علی از آن منتظران بود.
🔹پس معلوم بود که علی مانند رهبران دیگر تاریخ - آنها که پیش از علی بودند و آنان که پس از علی و در زمان علی بودند ـ تخلّف نمی کند ، به مردم دروغ نمی گوید ؛ با این حال ، خود او در آغاز این سخن تاریخی و عجیب ، این سخن را مؤکد می کند : « ذِمَّتِي بِمَا أَقُولُ رَهِينَةٌ وَ أَنَا بِهِ زَعِيمٌ » ؛ ذمّهٔ من ، رهين گفتهٔ من است ؛ خود من عهده دار آنچه می گویم هستم ؛ در واقع برنامهٔ حکومتش را می خواهد بیان کند.
🔹 از اینجا می فهمیم که آن « لَتُبَلْبَلُنَّ بَلْبَلَةً » كه در جملات بعدی این خطبه است مربوط به چیست . این جمله های نهج البلاغه را وقتی انسان بی توجه به قبل و بعد نگاه می کند ، مثل هر جملهٔ دیگری درست نمی فهمد ؛ یک نظر دقیق ، یک مطالعهٔ دیگر لازم است تا بتواند روح و محتوای سخن امیرالمؤمنین را معرفی کند و بشناساند . پس دارد برنامه می دهد و عهده دار می کند ذمّهٔ خود را ؛ اما قبل از آنکه این برنامه را بیان کند ، از یک سنّت و واقعیت تکوینی تاریخ ، پرده بر می دارد.
↩️ ادامه دارد...
🔵 ارزش عقل
💠 هيچ ثروتى سودمندتر از عقل نيست.
📒 #نهج_البلاغه، بخشی از حکمت ۱۱۳
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
شرح حکمت ۱۱۳ ارزش های والای اخلاقی بخش ۲ (ارزش عقل).mp3
3.27M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت113 2⃣
⭕️ ارزشهاى والاى اخلاقى (ارزش عقل)
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
╭❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╮
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت113 (2)
🔹ارزشهاى والاى اخلاقى(ارزش عقل)
2⃣ مبحث دومی که دربارهٔ عقل باید به آن توجه کرد، آسيب های عقل است؛ یعنی عواملی که عقل را از اثر بخشی و کارآمدی میاندازد.
🔸۱. اولین مورد، بحث هوای نفس است؛
🔻مولا علی (علیهالسلام) در حکمت ۲۱۱ میفرمایند:
« كَمْ مِنْ عَقْلٍ أَسِيرٍ تَحْتَ هَوَى أَمِيرٍ »؛ " چقدر عقلها که زیر دست هوای نفس اسیر میشود." و وقتی عقل زیر دست هوای نفس اسیر شد، حقایق را نمیتواند درک کند. لذا مولا علی (علیهالسلام) در نامه ۳ خطاب به شریح قاضی، بعد از اینکه او را توبیخ میکنند که چرا درحالیکه مسؤول در حکومت اسلامی هستی، به فکر افزایش ثروتی، میفرمایند: « شَهِدَ عَلَى ذَلِکَ الْعَقْلُ إِذَا خَرَجَ مِنْ أَسْرِ الْهَوَى »؛ " بر آنچه که من گفتم عقل سلیم شهادت میدهد، به شرط اینکه زیر دست هوای نفس، اسیر نباشد. "
🔸۲. مورد بعدی که جزء آسیب های عقل است، آرزوهای بیجا و طولانی است؛
🔻در خطبه ۸۶ میخوانیم: « اعْلَمُوا أنّ الأملَ يُسْهي العقلَ » ؛ " بدانید که آرزوی بیجا، عقل را دچار سهو و خطا میکند. "
🔸۳. مورد سومی که مولا علی (علیهالسلام) به عنوان آسیب رسان به عقل معرفی میفرمایند، مسأله شراب است؛
🔻مولا در حکمت ۲۵۲، در فلسفهٔ ترک شرابی که در دین واجب شده و از خوردن شراب، نوشیدن شراب نهی شده، میفرمایند: « تَرْکَ شُرْبِ آلْخَمْرِ تَحْصِيناً لِلْعَقْلِ » ؛ " ترک شراب به خاطر حفاظت از عقل است. "
🔸۴. و مورد بعدی، فقر است؛ در حکمت ۳۱۹ نهجالبلاغه میخوانیم: «فَإِنَّ الْفَقْرَ مَنْقَصَةٌ لِلدِّينِ مَدْهَشَةٌ لِلْعَقْلِ»؛ " همانا فقر میتواند دچار نقصانِ دین و ترسناک و سرگردان شدن عقل بشود. "
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
╰❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╯
📒 لذت مطالعه (خلاصه کتاب)
📖 منشور حکومت علوی
(شرح نهج البلاغه) آیت الله خامنه ای
📚 انتشارات انقلاب اسلامی
3⃣3⃣ (قسمت سی و سوم) برنامه های حکومت امیرالمؤمنین ( علیه السلام ) (خطبه۱۶)
🔻برنامهٔ حکومت علی(علیه السلام) بر روال حق
🔹 امیرالمؤمنین طرف دار حق است و حق عبارت است از آنچه مطابق تکوین و فطرت عالم است. مکرر حق را معنا کرده ام ؛ فهمیدن معنای حق به شدت مهم است. حق به آن چیزی می گویند که با فطرت و سرشت عالم و آدم هماهنگ باشد ؛ حق به آن تشریعی می گویند که با تکوین عالم سازگار باشد . آن کسانی که بر خلاف سیر طبیعی و فطری عالم و آدم سخن می گویند و قانون می دهند و تشریع می گذرانند ، نمی توانند مدّعی باشند که حق گرا و حق گزارند .
🔹چه کسی می فهمد سِیر تکوینی عالم و آدم را جز خدای عالم و آدم ؟ چه کسی می شناسد سرشت طبیعی این مخلوق را جز خالق و آفریننده اش؟ علی سخنگوی آن خالق [است]. پس چون طرف دار حق است ، برنامهٔ حکومتش هم بر روال حق است. برنامه ای هم که خود او از آن پیروی می کند برنامهٔ حقیقت است.
🔻پند گرفتن از تاریخ ؛ عامل نجات
🔹 و حقیقت یعنی آنچه با تکوین و طبیعت و سرشت عالم و آدم ممزوج و آمیخته است. لذا یکی از قانونهای طبیعی و تکوینی این عالم را مقدمتاً بیان می کند و آن قانون این است که هر آن کس به گذشتهٔ تاریخ نظر بکند و از آن پند بگیرد ، عقوبتها و مثوبتهای گذشته را تفسیر و تحلیل نماید ، وضع عقوبتها و وضع مثوبتها را بشناسد ، از آنچه موجب عقوبت است بپرهیزد و به آنچه موجب مثوبت است رو آورد ، هرگز در چاه نمی افتد ؛ این یک قانونی است که خود به معنای توجه دادن به قوانین تاریخ است .
🔹 امروز در دنیای فرهنگهای نو از سنّت های قانون فراوان اسم برده می شود ؛ باید بگویم که این کشف و طرز جدیدی نیست ؛ این همان است که ادیان عالم بر پایهٔ آن بنیانگذاری شده است. ادیان عالم بر اساس توجه به تاریخ و سنّت ها و قانونهای تاریخی که بر مسیر زندگی انسان حکومت داشته اند ، آمد و رفت کرده است ؛ اصلاً دین با تاریخ بشر و با کیفیات زندگی گذشتهٔ بشر ارتباط دارد. این قانونی که امیرالمؤمنین اینجا بیان می کند ، به قانونهای تکوینی تاریخ و سنت های اصیل آن توجه دهنده است. درست گوش کنید تا مفهوم و محتوای کلمات اميرالمؤمنین به دست بیاید. عمر دنیا می گذرد ، عمر ما در دنیا می گذرد،[ اگر ] سخن علی را نفهمیده باشیم حیف است ؛ یک قدری بیشتر روی این کلمات کار کنیم و فکر کنیم .
🔹 قانونهای تاریخ در گذشته هر جوری که عمل کردند ، در زمان امیرالمؤمنین هم همان جور عمل می کنند ؛ بعد از اميرالمؤمنين هم قانون دیانت همان جور عمل می کند.
↩️ ادامه دارد...
🔴 پرهیز از خودپسندی
💠 هيچ تنهايى وحشت انگيزتر از خودپسندى نيست.
📒 #نهج_البلاغه، بخشی از حکمت ۱۱۳
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
📒 لذت مطالعه (خلاصه کتاب)
📖 منشور حکومت علوی
(شرح نهج البلاغه) آیت الله خامنه ای
📚 انتشارات انقلاب اسلامی
4⃣3⃣ (قسمت سی و چهارم) اهمیت تاریخ در نظر امیرمؤمنان
🔹مطلبی که می خواستم روی آن تکیه کنم ، توجه به تاریخ است که امیرالمؤمنین می گویند به گذشتهٔ بشریت نگاه کنید ، آنچه در گذشته دیدید تکرار نکنید. البته خطبه مقدماتی دارد که در نهج البلاغه های معمولی نیست ؛ بعضی از شارحین نهج البلاغه با زحمت گشته اند آن مقدمات را پیدا کرده اند ؛ در مقدمات آن خطبه ها امیرالمؤمنین مخصوصاً یک جمله می گوید : « وَ قَدْ قَتَلَ اَللَّهُ اَلْجَبَابِرَةَ» ؛ "خدا جبّاران عالم را نابود کرد" ، یعنی جبّاری نکنید ؛ خدا فلان کافرها را ، فلان ظالمها را نیست و نابود کرد ؛ یعنی کفر و ظلم نورزید . اینها مقدمات همین خطبه است که جملات اولش را مرحوم سید رضی ( رضوان الله علیه ) نیاورده است و بعضی از شارحین گشته اند از مدارک و مآخذ پیدا کرده اند . توجه به گذشتهٔ تاریخ خیلی مهم است و امروز برای ما جامعهٔ مسلمان همین توجه به گذشتهٔ تاریخ در نهایت اهمیت است .
🔹برادران مسلمان ، ای پیروان قرآن ! پیروان قرآن روزگاری از بهره مندی های مادی و معنوی برخوردار بودند و امروز نیستند . نه قسمت اول قضیه جای تردید است ، نه قسمت دوم قضیه جای تردید است ؛ یک روز آنها امپراطوران عالم ، قدرتهای سیاسی بزرگ دنیا بودند ؛ مال و ثروت روی زمین و زیر زمین مال آنها بود ؛ اقتصاد سالم ، تجارت صحیح ، کشاورزی خوب مال آنها بود ؛ امروز هیچ کدام نیست . اخلاق انسانی و فضایل ، گیاهی بود که فقط در سرزمین اسلامی میرویید و بس ؛ امروز همین سرزمین ، شوره زاری شده که این گیاه اصلاً در آن نمی روید ؛ اگر هم نشاء کردید ، این گیاه را سبز کردید ، داخل زمین کردید ، بعد از اندک مدتی می خشکد .
🔹 در سرزمین اسلامی همهٔ فضایل به خودی خود با سیر طبیعی رشد می کرد ؛ امروز همهٔ فضایل به خودی خود با سیر طبیعی می میرد . آن گذشتهٔ ما است ، این وضع امروز ما است ؛ از کجا شد ؟
↩️ ادامه دارد...
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️اینچنین دانشآموزان فهیمی باشید😄🤓
🔵 ارزش خوش اخلاقی
💠 « لَا قَرِينَ كَحُسْنِ الْخُلُقِ »
🔹 هیچ همنشینی مانند خوش اخلاقی نیست.
📒 #نهج_البلاغه، بخشی از حکمت ۱۱۳
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
شرح حکمت ۱۱۳ ارزش والای اخلاقی بخش ۴ حُسن خلق.mp3
3.06M
🌹سلسله جلسات #درسهای_نهج_البلاغه
✅ شرح نهج البلاغه با نهج البلاغه
📒 #حکمت113 4⃣
⭕️ ارزشهاى والاى اخلاقى(حُسن خلق)
🎙حجت الاسلام #مهدوی_ارفع
╭❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╮
✨بسم الله الرحمن الرحیم ✨
🌹شرح #حکمت113 ( 4 )
🔹ارزشهای والای اخلاقی(حُسن خلق)
⚜ مولا علی (علیه السلام) در ادامهٔ حکمت ۱۱۳ نهج البلاغه می فرمایند : « لَا قَرِينَ كَحُسْنِ الْخُلُقِ » ؛ " هیچ همنشینی مانند خوش اخلاقی نیست "
🔻 اولاً باید دانست اینکه خوش اخلاقی را با توجه به اینکه یک صفت است نه یک شخص ، به عنوان قرین و همنشین مطرح می فرمایند ، از باب استعاره یا کنایه است و اینکه انسان چطور با همنشین خوب احساس لذّت ، احساس آرامش و احساس شخصیت بالاتر می کند در نزد مردم ، اگر اخلاق نیکو داشته باشد بهترین این اوصاف را درک خواهد کرد ؛ یعنی بیشترین لذت ، بیشترین آرامش و بیشترین شخصیت و عزت و کرامت نفس را در نظر مردم خواهد داشت.
🔻 آقا امیرالمؤمنین (علیه السلام) در نهج البلاغه شریف ، در حکمت ۳۸ فرمود : « اَکْرَمُ الْحَسَبِ حُسْنُ الخُلُقِ » ؛ " با ارزش ترین حَسَب و ریشه و پیوند خانوادگی و طایفه ای ، داشتن اخلاق نیکو است. "
🔻یعنی حسن خلق همان قدری که یک انسان به طایفهٔ با ارزش خودش تکیه می کند، اعتبار از آن می گیرد ، به همان مقدار ، بلکه بیش از آن از حسن خلق می تواند اعتبار کسب بکند .
🔻همچنین مولا علی (علیه السلام) در نهج البلاغه شریف می فرمایند : « کَفَی بالْقَنَاعَةِ مُلْکاً وَ بحُسْنِ الْخُلُقِ نَعِیماً » ؛ این در حکمت ۲۲۹ نهج البلاغه است. می فرمایند : " برای انسان اگر می خواهد به مُلک برسد ، یعنی به قدرت برسد ، قناعت کافی است و برای اینکه به نعمت های فراوان ماندگار برسد، داشتن حسن خلق کفایت می کند ."
🎙حجت الاسلام مهدوی ارفع
#نهضت_جهانی_نهج_البلاغه_خوانی
╰❁━═━⊰✼❆🍃🌹🍃❆✼⊱━═━❁╯