دارد،چه اینکه از بى توجهى به امور کوچک آنان به بهانه پرداختن به کارهاى زیاد و مهم معذور نیستى، از اندیشه ات در امور ایشان دریغ مکن، و رخ از آنان برمتاب، نسبت به امور نیازمندان و محتاجانى که به تو دسترسى ندارند، از آنان که دیده ها خوارشان مى شمارد، و مردم تحقیرشان مى کنند، کنجکاوى کن، براى به عهده گرفتن امور اینان انسانى مورد اعتماد خود را که خداترس و فروتن است، مهیّا کن، تا وضع آنان را به تو خبر دهد. سپس با آنان به صورتى عمل کن که به وقت لقاء حق عذرت پذیرفته شود، زیرا اینان در میان رعیت از همه به دادگرى و انصاف نیازمندترند، و در اداى حق همگان باید چنان باشى که عذرت نزد خداوند قبول شود. به اوضاع یتیمان و سالخوردگان که راه چاره اى ندارند، و خودرا درمعرض سؤال از مردم قرار ندادهاند، رسیدگى کن. آنچه سفارش کردم بر حاکمان سنگین است، البته همه حق سنگین است، و گاهى خداوند آن را بر اقوامى سبک مى کند که خواهان عاقبت به خیرى هستند، و خود را به صبر و استقامت واداشته، و به صدق آنچه خداوند به آن وعده داده اعتماد کرده اند.(نامه 53 نهج البلاغه)
ریشهیابی تنگناهای اقتصادی
کارشناسان علم اقتصاد هنگامی که در خصوص عوامل رکود اقتصاد یک کشور بحث میکنند، معمولاً به علتهای مادی توجه میکنند؛ اما در یک نظام الهی غیر از اینها به عوامل غیرمادی و معنوی هم توجه میشود و با ریشهیابی آنها اقتصاد کشوری رونق و شکوفایی میگیرد، چنانکه امام علی (ع) در ریشهیابی تنگناهای اقتصادی میفرماید:
اِنَّ اللّهَ يَبْتَلى عِبادَهُ عِنْدَ الاَْعْمالِ السَّيِّئَةِ بِنَقْصِ الثَّمَراتِ، وَ حَبْسِ الْبَرَكاتِ، وَ اِغْلاقِ خَزائِنِ الْخَيْراتِ، لِيَتُوبَ تائِبٌ، وَ يُقْلِعَ مُقْلِعٌ، وَ يَتَذَكَّرَ مُتَذَكِّرٌ، وَ يَزْدَجِرَ مُزْدَجِرٌ.وَ قَدْ جَعَلَ اللّهُ سُبْحانَهُ الاِْسْتِغْفارَ سَبَباً لِدُرُورِ الرِّزْقِ وَ رَحْمَةِ الْخَلْقِ، فَقالَ سُبْحانَهُ: «اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ اِنَّهُ كانَ غَفّاراً. يُرْسِلِ السَّماءَ عَلَيْكُمْ مِدْراراً. وَ يُمْدِدْكُمْ بِاَمْوال وَ بَنينَ.» فَرَحِمَ اللّهُ امْرَءاً اسْتَقْبَلَ تَوْبَتَهُ، وَاسْتَقالَ خَطيئَتَهُ، وَ بادَرَ مَنِيَّتَهُ.
خداوند بندگانش را به وقت اعمال بدشان به کمبود میوه ها، و بازداشتن برکات، و بستن درِ خیرات آزمایش مى کند، تا توبه کننده توبه کند و گناهکار دل از گناه قطع نماید، و پندگیرنده پند گیرد، و خوددارى کننده از گناه خوددارى کند. و خداوند سبحان توبه را سبب فراوانى روزى و رحمت بر خلق قرار داد و فرمود: «از خداوند آمرزش بخواهید، که او بسیار آمرزنده است. بعد از توبه شما باران آسمان را فراوان بر شما ببارد. و شما را به اموال و فرزندان مدد دهد. پس رحمت خدابر کسى که توبه را استقبال کند، و از گناهانش پوزش خواهد، و پیش از فرا رسیدن مرگ به اعمال شایسته بپردازد.(خطبه 143 نهج البلاغه)
فرد و اقتصاد
امام علی (ع) هنگامی که زندگی فردی یک مومن را زمانبندی می کند، برای اقتصاد همطراز عبادت، نقش ویژهای قائل است، چنانکه میفرماید:
لِلْمُؤْمِنِ ثَلاثُ ساعات: فَساعَةٌ يُناجى فيها رَبَّهُ، وَ ساعَةٌ يَرُمُّ مَعاشَهُ، وَ ساعَةٌ يُخَلّى بَيْنَ نَفْسِهِ وَ بَيْنَ لَذَّتِها فيما يَحِلُّ وَ يَجْمُلُ. وَ لَيْسَ لِلْعاقِلِ اَنْ يَكُونَ شاخِصاً اِلاّ فى ثَلاث: مَرَمَّة لِمَعاش، اَوْ خُطْوَة فى مَعاد، اَوْ لَذَّة فى غَيْرِ مُحَرَّم
در برنامه زندگی مومن سه زمان مشخص است، زمانی که در نیایش با پروردگارش میگذرد، زمانی را در ترمیم گذارندن خویش به سر میبرد و در تامین هزینه زندگی اش می کوشد و زمانی که نفس را با لذات آن در قلمروی که مشروع و زیباست تنها و آزاد می گذارد. خردمند را نیز نسزد که جز در یکی از این سه مورد به صحنه درآید : سامان دادن به زندگی و تلاش اقتصادی، برداشت گامی در راه معاد، لذت بردن بدون ارتکاب به گناه (حکمت 390 نهج البلاغه)
منبع
کتاب تجلی امامت، تحلیلی از حکومت امیرالمومنین علی (ع)، سیداصغر ناظم زاده قمی، قم: الهادی: 1372، صص358-369"
"حضرت علی علیه السلام: خطاب به مالک اشتر برای تعیین و گزینش مسؤولان و کارگزاران می فرماید: «َو اجْعَلْ لِرَأْسِ کُلِّ أَمْرٍ مِنْ أُمُورِکَ رَأْساً مِنْهُمْ لَا یَقْهَرُهُ کَبِیرُهَا وَ لَا یَتَشَتَّتُ عَلَیْهِ کَثِیرُهَا».
ای مالک! برای هر یک از کارهای اجتماعی و سیاسی و اقتصادی خود، مدیر و رییسی را تعیین کن، مدیری که دارای دو ویژگی باشد: بزرگی و عظمت کار، او را ناتوان و مغلوب نسازد و زیادی و تراکم کار، رنجورش نکند"( نامه ۵۳)
انتخابات از دریچه نهج البلاغه
در مرکز تحقیقات نهج البلاغه طی ماهها کار علمی ده زیست بومی سیاسی از زندگی حضرت امیر المومنین (ع) احصا شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ دین داری اصلیترین محور انتخاب کارگزاران از نگاه نهج البلاغه است.
خدامحوری شاخص دیگری است که از نگاه حضرت علی (ع) باید در انتخاب مسئولان نظام اسلامی مورد تاکید باشد
تقوای الهی یکی دیگر از شاخصهایی بود که از دل نهج البلاغه برای یک انتخاب درست احصا شده است.
حسن سابقه و تلاش صادقانه برای خدمت به مردم دو شاخص دیگری است که در نشست تخصصی معیار انتخاب به آن پرداخته شد
قرار است نتایج این نشست در کارگروههای دانشجویی در دانشگاهها برای گفتمان سازی به بحث و تبادل نظر گذاشته شود.
هدایت شده از حسینیهامالبنيین(سلاماللهعليها)
╭═━⊰🍃🌺🌻🍃⊱━═╮
┄═﷽═┄
.☀️ تنفسصبح
📖 چهارصد و پنجاه و هشتمین (۴۵۸) صفحه نورانی قرآن کریم .️
🔷🔹
️✨🍃🍂🌺🍃
🍃🍂🌺🍃
🍂🌺🍃
🌺🍃
🍃
💠هر روز تلاوت یک صفحه نورانی از قرآن کریم را درحسینیهامالبنیین(سلاماللهعلیها) بشنویم، بخوانیم، بیندیشیم و عمل کنیم.
⏯️ سورة مبارکة صٓ و الزُمَر
✨✨
🍃┄═❁๑๑🌸๑๑❁═┄🍃
🍃┄═❁๑๑🌸๑๑❁═┄🍃
هدایت شده از حسینیهامالبنيین(سلاماللهعليها)
╭═━⊰🍃🌺🌻🍃⊱━═╮
┄═﷽═┄
.☀️ تنفسصبح
📖 چهارصد و پنجاه و هشتمین (۴۵۸) صفحه نورانی قرآن کریم .️
🔷🔹
️✨🍃🍂🌺🍃
🍃🍂🌺🍃
🍂🌺🍃
🌺🍃
🍃
💠هر روز تلاوت یک صفحه نورانی از قرآن کریم را درحسینیهامالبنیین(سلاماللهعلیها) بشنویم، بخوانیم، بیندیشیم و عمل کنیم.
⏯️ سورة مبارکة صٓ و الزُمَر
✨✨
🍃┄═❁๑๑🌸๑๑❁═┄🍃
🍃┄═❁๑๑🌸๑๑❁═┄🍃