*🛑درخواست صدر برای بستن سفارت آمریکا در عراق*
🔹«مقتدی صدر» رهبر جریان صدر عراق خواستار تعطیلی سفارت آمریکا در این کشور به علت حمایتهای نامحدود و بی حد و حصر واشنگتن از اقدامات صهیونیستها علیه غزه، شد.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
سخنگوی دولت عراق در اولین واکنش رسمی به درخواست مقتدی صدر برای تعطیلی سفارت آمریکا گفت: بستن سفارت آمریکا عراق را نابود میکند. به منافع عراق آسیب میزند که پیامدهای بزرگی دارد و هیچ سفارتخانه غربی در عراق باقی نخواهد ماند و همه از عراق خواهند رفت.
رهبر جریان صدر از دولت عراق خواسته بود تا به دلیل حمایتهای نامحدود آمریکا از اسرائیل علیه مردم غزه، سفارت آمریکا در بغداد را تعطیل کنند در غیر این صورت او موضع دیگری خواهد گرفت.
🇮🇶@iraq_studies
🔴مشاور امنیت ملی عراق: منطقه مرزی با ایران از گروههای مسلح تخلیه شده است
🔹«قاسم الاعرجی»، مشاور امنیت ملی عراق که به سلیمانیه سفر کرده، با اشاره به اینکه توافق امنیتی با ایران در مراحل نهایی قرار دارد، تأکید کرد که منطقهٔ مرزی با ایران از گروههای مسلح تخلیه شده است.
🇮🇶@iraq_studies
🛑هادی العامری، دبیر کل سازمان بدر در عراق: زمان آن فرا رسیده است که نیروهای ائتلاف بین المللی عراق را ترک کنند، زیرا دیگر نیاز یا توجیهی برای حضور آنها وجود ندارد.
🔺 هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی در «عین الاسد و حریر» واکنشی طبیعی به تعصب آمریکا نسبت به رژیم غاصب صهیونیستی است.
🇮🇶@iraq_studies
🎥 تماشا کنید: عراق، رابطِ جدید خاورمیانه به اروپا؟
🔹گزارشی از پروژه «جاده توسعه»
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
♦️مامور اسیر موساد در عراق: من برای موساد و سیا در سوریه برای ایجاد رابطه بین اسرائیل و قسد فعالیت می کردم
🔹در عراق برای سازماندهی اعتراضات اکتبر(تشرین) و ایجاد اختلافات، از جمله اختلاف بین شیعیان، کار کردم.
🔸به دلیل جنگ احمقانه ای که نتانیاهو رهبری می کند، از خانواده های اسرای اسرائیلی در غزه می خواهم که برای توقف جنگ اقدام کنند.
🔹من به اسرائیل خدمت کردم اما هیچ تلاشی از سوی دولت آن برای رهایی من از اسارت صورت نگرفته است.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
احتمال آزادسازی ۱۰ میلیارد دلارِ ایران در عراق
پایگاه خبری واشنگتن فریبیکن بهنقل از منابع آمریکایی اعلام کرد احتمال دارد دولت آمریکا امروز به دسترسیِ ایران به ۱۰ میلیارد دلار از پول برق صادراتی به عراق موافقت کند و این مبالغ به حسابهای بانکی ایران در اروپا و عمان منتقل میشود.
بر این اساس معافیت چند میلیارد دلاری ایران از تحریمها که اولینبار در جولای صادر شد و فردا منقضی میشود، تمدید خواهد شد.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
زلزله سیاسی در عراق:
دادگاه عالی فدرال، حکم برکناری محمد حلبوسی را از پارلمان و همچنین ریاست آن صادر کرد.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
مقتدی صدر:
🔺اگر انتخابات را تحریم کنید خوشحال می شوم
👈 رهبر جریان صدر خطاب به طرفداران خود گفت که مشارکت شما با فاسدان در انتخابات من را بسیار ناراحت و تحریم انتخابات توسط شما من را خوشحال و دشمنان را ناراحت می کند.
🔸 مقتدی صدر، رهبر جریان صدر، طرفداران خود را به تحریم انتخابات شوراهای استان که قرار است 18 دسامبر امسال برگزار شود، تشویق کرد.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
پیشنهادات مقتدی صدر به کشورهای اسلامی؛
👈از تحریم اقتصادی تا تهدید آمریکا و آماده باش ارتشهای اسلامی
🔴 سید مقتدی صدر از ارتشهای کشورهای عربی و اسلامی خواست که برای مقابله با رژیم صهیونیستی، در حالت آمادهباش قرار گیرند و ده پیشنهاد برای مقابله با صهیونیستها مطرح کرد، از قبیل: تحریم اقتصادی، توقف صادرات نفت، بستن سفارت، جرم
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
بغداد و چالش بازگرداندن عراقی ها از اردوگاه الهول
شهاب نورانی فر
نویسنده:
از زمان دولت مصطفى الكاظمى دولت عراق تصميم گرفت خانواده هاى عراقى را از «اردوگاه الهول» به كشور خويش بازگرداند؛ البته اين تصميم در زمان فعلى بيشتر شامل خانواده هاى عراقى پناهنده مى شود و نه خانواده هاى داعشى ها. اين درحالى است كه بنابر گفته مسئولان عراقى تعداد 31…
از زمان دولت مصطفى الكاظمى دولت عراق تصميم گرفت خانواده هاى عراقى را از «اردوگاه الهول» به كشور خويش بازگرداند؛ البته اين تصميم در زمان فعلى بيشتر شامل خانواده هاى عراقى پناهنده مى شود و نه خانواده هاى داعشى ها. اين درحالى است كه بنابر گفته مسئولان عراقى تعداد 31 هزار عراقى (داعشى و غير داعشى) در اين اردوگاه ساكن هستند. همين امر باعث شده است عده زيادى در عراق و به طور مشخص از شيعيان و كردهاى اين كشور نه تنها نسبت به بازگرداندان اين افراد اعتراض داشته باشند بلكه با بازگشت افراد غير داعشى هم مخالفت كنند زيرا ممكن است در ميان اين افراد داعشى ها بياينند يا اين كه اين افراد از نظر فكرى جذب داعش شده باشند، زیرا اين اردوگاه كه در سال 1991 براى پناه دادن به آوارگان عراقى تأسيس شده بود، امروزه تبديل به محلى براى پرورش داعشيان آينده شده است. اين امر ممكن است در آينده چالش هاى جدى را هم براى عراق و هم براى ايران ايجاد كند؛ اين درحالى است كه گنجايش اين اردوگاه كه در 13 كيلومترى عراق واقع شده است براى 50 هزار نفر است اما اكنون 60 هزار نفر را در خود جاى داده است.
مقدمه
در تاريخ 14 سپتامبر 2023 يک مسئول عراقى از بازگرداندن 170 خانواده عراقى از اردوگاه الهول به «اردوگاه الجدعه» در استان نينوى خبر داد. اين درحالى بود كه پيش از اين «قاسم الاعرجى» مشاور امنيت ملى عراق طى ديدارهايى كه با سفراى كشورهاى اروپايى و عربى داشت آنان را تشويق به بازگرداندن افرادى كرد كه تبعه آن كشورها هستند و اين اردوگاه را «یک بمب ساعتى و خطرى براى منطقه» خواند.[1] از سويى ديگر در ماه مارس سال جارى «اوان فائق» وزير امور مهاجرين اظهار داشت «تعداد عراقى هاى موجود در اين اردوگاه 31 هزار نفر است اما همه آنان وابسته به داعش نيستند و افرادى كه وابستگى آنان به داعش اثبات شود، به دادگاه ها براى محاكمه فرستاده مى شوند».[2]
اين در حالى است كه ميان عراقى ها اختلافاتى درخصوص موضوع بازگرداندن آنان وجود دارد و بسيارى معتقدند اين افراد يا تأثير پذيرفته از افكار داعشى هستند و يا از بستگان تروريست ها مى باشند و بازگرداندن آنان باعث افزايش خطر تروريسم در عراق است.[3]
در اين گزارش در ابتدا توضيحاتى درخصوص اين اردوگاه ارائه خواهيم داد و سپس به تشريح وضعيت معیشتی آن خواهيم پرداخت و پس از آن چالش هاى ناشى از بازگشت ساكنان به آن را بيان خواهيم كرد و در نهايت جمع بندى نهايى خواهيم داشت.
شرحی درباره اردوگاه الهول
تأسیس اردوگاه الهول از نظر تاریخی به سال 1991 باز می گردد. در آن زمان کمیساریای عالی پناهندگان وابسته به سازمان ملل و با همکاری دولت سوریه اردوگاهی را در مرز عراق و سوریه برای پناهندگان عراقی که از جنگ با کویت و پس از آن انتفاضه شعبانیه و سرکوب آن به خارج از این کشور فرار کرده بودند، تأسیس گردید.[4] در سال 2003 و پس از اشغال عراق نیز این اردوگاه برای آوارگان عراقی مورد استفاده قرار گرفت اما در سال 2013 پس از سیطره داعش بر منطقه الهول و پس از آن سیطره نیروهای کرد قسد بر این منطقه ، مدیریت این اردوگاه از نظر امنیتی به این نیروها و نیروهای کرد آسایش وابسته به شرق سوریه سپرده شد. همزمان با سقوط داعش و بیرون راندن آن از مناطق عراق و سوریه این اردوگاه تغییر کاربری داد و از اردوگاهی صرفا برای پناه دادن پناهجویان در کنار آن به اردوگاهی برای نگه داری خانواده های تروریست های داعش هم تبدیل شد.
در سال 2021 تعداد پناهجویان در این اردوگاه به حدود 70 هزار نفر رسیده بود که 10 هزار نفر از آنان خانواده های داعشی بودند[5] و بسیاری از اين خانواده ها از کشورهای غربی و عربی متعددی به عراق و سوریه آمده اند، کما این که اکثریت ساکنان این اردوگاه از عراق و سوریه هستند و درخصوص بخش عراقی آن از حدود 31 هزار نفر، 18 هزار نفر از استان الانبار، 8 هزار نفر از استان نینوی و بقیه از استان هایی مانند بابل، بغداد، صلاح الدین، کرکوک و دیالی می باشند.[6] همچنین در این اردوگاه از حدود 60 کشور در آن ساکن هستند و 90% آن ر ا زنان و کودکان تشکیل می دهند.[7] کما این که امروزه این اردوگاه به 13 بخش تقسیم می شود و 8 بخش آن متعلق به خانواده های عراقی و سوری عادی و 5 بخش آن متعلق به خانواده های داعشی است.
وضعیت معیشتی اردوگاه الهول
از نظر معیشتی یکی از مشکلات ساکنان این اردوگاه زندگی در خیمه هایی است که از پارچه ها و پلاستیک هایی ساخته شده اند که نه در برابر سرما آنان را حفظ می کند و نه غیر قابل اشتعال زاست و اتفاقا مورد دوم یکی از عوامل آتش سوزی های مکرر در این اردوگاه است.[8] از نظر کمک های مالی ساکنان اردوگاه یا کمک های مالی از داخل مدیریت اردوگاه دریافت می کنند و یا آشنایان و خانواده های آنان برایشان کمک ارسال می کنند و همین دو امر شامل خانواده های داعشی ها شده و باعث می شود به بهانه چنین کمک هایی راه هایی برای خرید اسلحه، جعل مدارک و تلاش برای فرار از اردوگاه برايشان فراهم شود. همچنین این اردوگاه از نظر آب رسانی با مشکلاتی مواجه است و این امر به نبود سیستم لوله کشی آب در این اردوگاه و کمبود آب برای ساکنان خود منطقه و قرار داشتن بخشی از منابع آب در مناطق تحت کنترل ترکیه باز می گردد.
كما اين كه یکی دیگر از مشکلات موجود در این اردوگاه که باعث کشانده شدن کودکان به تروریسم می شود موضوع آموزش است؛ در واقع کودکان خانواده های داعشی با تشویق خانواده های خود اغلب تلاش دارند تا بر سر کلاس و درس حاضر نشوند و به نظر می رسد علت این موضوع عواملی مانند ترس این خانواده ها از روش های آموزشی نوین به دلیل نگاه کفر آمیز به آن، احتمال مواجه شدن این کودکان با آزار و اذیت جنسی و روحی به دلیل سابقه داعشی خانواده های آنان و عدم اعتبار مدرک تحصیلی و آموزشی در این مدارس -به طوریکه آنان را به مراحلی بالا تر یا به دانشگاه ها انتقال دهد- می باشد. تمامی این اوضاع باعث شده است زندگی در این اردوگاه با وضعیتی اسفبار مواجه شود.
چالش های بازگرداندن ساکنان عراقی این اردوگاه به عراق
همانطور که بیان شد از زمان دولت مصطفی الکاظمی تلاش ها برای بازگرداندن خانواده های عراقی به این اردوگاه تشدید یافته است و گام های عملی نیز در این راستا برداشته شده است. بازگشت اکثر این خانواده ها -با مشکلاتی که از نظر افکار تروریستی آنان بیان شد- به سوى استان نینیوی انجام می شود و این موضوع در آینده و در صورت تقویت آنان و عدم زوال افکار افراط گرایانه از آنان می تواند به خطری بالفعل هم برای ایران و هم براى عراق تبدیل شود.
برای توضیح این موضوع باید گفت این خانواده ها به اردوگاهی در نینوی به نام "الجدعه" انتقال خواهند یافت و این اردوگاه در منطقه ای است که افراد بسیاری از آن در راه جنگ با داعش به شهادت رسیدند. کما این که گفته می شود این اردوگاه فاقد مراکز توانبخشی مناسب برای ایجاد تغییرات در افکار و نگرش افراد -خصوصا کودکانی است که به داعش وابسته بودند- می باشد و این امر باعث خواهد شد از سویی این منطقه دارای داعشی هایی باشد و از سویی دیگر به دلیل این که شهدایی را تقدیم عراق کرده است، برخوردهایی میان اهالی این منطقه با ساکنان اردوگاه در آینده پیش بیاید.
همچنین باید توجه داشت اردوگاه الهول در حال حاضر مکانی برای پرورش افکار جهادی است و در این زمینه به نظر می رسد چندان با «زندان بوکا» در عراق تفاوت نداشته باشد؛ زندانی که هم در آن افرادی با افکار افراط گرایانه حضور داشتند و هم این افراد باعث جذب بسیاری دیگر در آن زندان به این افکار شدند و در نهایت نیز یکی از زندانیان معروف آن زندان «ابوبکر البغدادی» اولین رهبر داعش بود که باعث بحرانی بزرگ در منطقه و دنیا شد.[9] به نظر می رسد اردوگاه الهول و زندان بوکا هم در مواردی مانند جمعیت بالا به طوریکه نتوان میان تروریست ها و غیر تروریست ها تمایز قائل شد و داشتن فضایی افراطی از نظر وجود دادگاه های شرعی و... با یکدیگر شباهت داشته باشند.
جمع بندی نهایی
باید توجه داشت از میان 10 هزار خانواده داعشی بخشی از آنان از کشورهای عربی (غیر از عراق و سوریه) و کشورهای غربی هستند. با ملاحظه این امر به نظر می رسد به دلیل عدم وجود قوانینی بازدارنده درخصوص این افراد -خصوصا در غرب- این کشورها تمایل دارند تا این افراد در همان عراق نگه داری شوند زیرا نگه داری آنان در سوریه مخارجی را از نظر اقتصادی برای این کشورها به همراه داردغ چرا که نیروهای قسد از نظر اقتصادی وابسته به کمک های بین المللی هستند. اما با فرستادن آنان به عراق بخش مهمی از مخارج آنان برعهده دولت این کشور خواهد بود. این دیدگاه خوشبینانه ترین حالت را در نظر گرفته است اما بدبینانه ترین حالت توطئه این کشورها برای نگه داشتن یک بمب ساعتی در عراق و نزدیک ایران است.
همچنین به نظر می رسد دولت عراق چه در زمان مصطفی الکاظمی و چه در زمان محمد شیاع السودانی تسلیم این فشارها شده است.
با توجه به این وضعیت شایسته است مسئولان کشور با استفاده از ظرفیت های ایران در عراق مسئولان بغداد را تشویق کنند لا اقل نگه داری از این افراد در استان نینوی که به ایران نزدیک تر است انجام نشود بلکه برای مثال با ساخت کمپ هایی در صحرای الانبار و به دور از مناطق مسکونی این امر صورت گیرد کما این که محافظت از چنین کمپی بهتر است برعهده نیروهای حشد الشعبی باشد تا میزان خطرات تا جای ممکن کاهش یابد؛ خصوصا که اکثریت ساکنان عراقی این اردوگاه از استان الانبار بوده و از سويى ديگر نیروهای حشد الشعبی حضور فعالی در این استان دارند.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
کانال مطالعات عراق و کویت
زلزله سیاسی در عراق: دادگاه عالی فدرال، حکم برکناری محمد حلبوسی را از پارلمان و همچنین ریاست آن صادر
⭕️ فوری!/ رأی دادگاه فدرال عراق به برکناری الحلبوسی و الدیلمی از عضويت پارلمان
دادگاه فدرال عراق در بیانیهای اعلام کرده است که امروز سهشنبه مورخ ۱۴ نوامبر ۲۰۲۳ دعوی شماره ۹/م/۲۰۲۳ را بررسی کرده و به برکناری محمد الحلبوسی و مصطفی حمود الدیلمی از عضویت این نهاد از تاریخ صدور این حکم یعنی ۱۴ نوامبر ۲۰۲۳ رأی داده است.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
⭕️ محمد الحلبوسی پس از برکناری از ریاست پارلمان عراق گفته که من کاملا امانتدار بودم.
او اظهار کرده که مخالفت احزاب سُنی با فرایند سیاسی باعث شد ضلع سوم این فرایند سقوط کند.
الحلبوسی همچنین افزوده که ما روند اقدامات قانونی را در پیش میگیریم که حقوق اساسی افراد به وسیله آن حفظ میشود.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اهالی شهرک صدر بغداد برای لبیک گویی به رهبرشان مقتدی صدر در تحریم انتخابات 27 آذر شورای استانی تجمع کردند.
نزدیکی راهبردی ایران با کشورهای عربی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بصیرت، سفر اخیر رئیس جمهور کشورمان به عربستان سعودی بازتاب های بسیاری داشته است
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بصیرت، سفر اخیر رئیس جمهور کشورمان به عربستان سعودی بازتاب های بسیاری داشته است. در این میان تحلیل های متفاوتی و با رویکردهای گوناگونی صورت گرفته است. برخی از این سفر را در امتداد نزدکی راهبردی ایران با کشورهای عربی تحلیل کردند و در نتیجه شکاف های جدی در روابط دولت آمریکا با کشورهای عرب منطقه را اعلام کردند.
در همین راستا پایگاه پایگاه خبری مدرن دیپلماسی سفر اخیر رئیس جمهور ایران به عربستان را نشان دهنده وقوع تغییرات قابل توجه در چهارچوب معادلات سیاست منطقه ای می داند. به اعتقاد این پایگاه تقریبا در تمامی ابتکارهای منطقه ای که اخیرا جهت پایان دادن به جنگ غزه شاهد آن ها بوده ایم، نشان دهنده آن است که آمریکایی ها هیچ کاره بوده اند.
پایگاه خبری مدرن دیپلماسی در گزارش خود می نویسد: «سفر اخیر "ابراهیم رئیسی" رئیس جمهور اسلامی ایران به عربستان سعودی که نخستین سفر وی به عربستان پس از امضای توافق تنش زدایی دو طرف در ماه مارس گذشته با میانجی گری دولت چین بود، نقطه عطفی در آشتی و توسعه پیوندها و همکاری های تهران-ریاض در نظر گرفته می شود. روابط دو کشور خیلی زود و این مرتبه با محوریت جنگ غزه، از حیث کیفی رشد و ارتقا پیدا کرده است. موضوعی که "بهادرا کومار"، سفیر و دیپلمات سابق هندی و همچنین از کارشناسان برجسته حوزه سیاست بین الملل نیز به صراحت به آن اشاره کرده است.
سفر اخیر رئیس جمهور ایران به عربستان، در نوع خود نشان از وقوع تغییرات قابل توجه در چهارچوب معادلات سیاست منطقه ای دارد. سیاستی که سال ها تحت کنترل و هژمونی ایالات متحده آمریکا بوده اما دیگر یکچنین معادله ای، معتبر و درست نیست. تقریبا در تمامی ابتکارهای منطقه ای که اخیرا جهت پایان دادن به جنگ غزه شاهد آن ها بوده ایم، آمریکایی ها هیچ کاره بوده اند.
عملیات هفتم اکتبر(طوفان الاقصی) فلسطینی ها علیه اسرائیل تا حد زیادی این نکته را آشکار کرد که تلاش های بی حد و مرز آمریکا برای ادغام سازی اسرائیل در کشورهای مسلمانِ غرب آسیا، یک رویای متوهمانه است. در شرایط کنونی نیز به وضوح مشاهده می کنیم که حملات انتقام جویانه رژیم اسرائیل علیه مردم نوار غزه، به شدت بوی نسل کشی و نژادپستی می دهد.
جهانِ غرب تفاسیر نادرستی را در مورد اتحاد راهبردی ایران، چین و روسیه مطرح می سازد. به طور خاص ایران از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در این کشور در سال 1979، سه اصل را در سیاست خارجی منطقه ای خود دنبال کرده است. اولا، خودمختاری و استقلال راهبردی این کشور به مثابه موضوعی مقدس ارزیابی می شود. دوم ایران معتقد است که کشورهای منطقه باید سرنوشتشان را خود، به دست بگیرند و مسائل منطقه ای شان را بدون مداخلات قدرت های فرامنطقه ای حل کنند. و در نهایت سوم اینکه ایران بر انسجام و وحدت جهان اسلام، هرچقدر هم که حصول آن سخت باشد، تاکید داشته و دارد.
توجه داشته باشیم که آمریکا موانع و محدودیت های گسترده ای را در مسیر اتحاد و انسجام جهان اسلام ایجاد کرده و می کند و به طور خاص در این مسیر مدت هاست که از سیاست "تفرقه بینداز و حکومت کن" استفاده میکند. به طور خاص مثلا شاهد بودیم که در جریان جنگ ایران و عراق، آمریکا به نحوی فعال دولت های منطقه را تحریک و تشویق می کرد تا با صدام حسین علیه ایران همکاری کنند. رویه ای که هدف و دستورکار اصلی آن، تحمیل شکست و نابودی به انقلاب اسلامی ایران بود. دستورکاری که البته با شکستی بزرگ همراه شد.
در جریان جنگ سوریه نیز آمریکا به نحوی فعال برخی دولت های منطقه را تحت فشار قرار می داد تا موجب سرنگونی نظام سیاسی قانونی سوریه شود. اقدامی که هدف اصلی آن در نهایت، هدف قرار دادن ایران بود. در این رابطه آمریکا استفاده های گسترده ای را حتی ازگروه های تروریستی و افراط گرا نیز انجام داد. معادله ای که در کلیت خود برونداد و نتیجه ای جز وارد کردن آسیب های جدی به سوریه به عنوان کشوری که یکی از گاهوارههای مهم تمدنی است، نداشته است. تنها گناه سوریه در این رابطه نیز این بوده که همچون ایران، خواهان استفلال راهبردی خود بوده است.
تبلیغبازدهی روزانه بیشتر از بانک، با سپر بیدارمشاهده
در این میان، آمریکا حمایت های مالی و تسلیحاتی فراوانی را از اسرائیل جهت بحران آفرینی در سطح منطقه، انجام داده و می دهد. اسرائیل نیز همواره سعی داشته با استفاده از اقدامات تبلیغاتی گسترده و فراگیر خود و آمریکا، از ایران تصویری اهریمی ایجاد کند و آرمان قدس را به حاشیه براند. مساله ای که چندین دهه است در قلب معادلات منطقه خاورمیانه قرار دارد.
با این همه، عملکرد مخصوصا دولت آمریکا در منطقه خاورمیانه به قدری منفی بوده که اکنون بسیاری از دولتهای ثروتمند عرب حاشیه خلیج فارس، قویا از موقعیت فرودستی که آمریکا به آن ها در قالب معادلات منطقه ای و بینالمللی تحمیل کرده و می کند، خسته و سرخورده شده اند. آن ها سعی دارند به اولویت های ملی خود بپردازند و با شرکایی ارتباط بگیرند که به آن ها احترام می گذارند.
درست در همین فضا است که مثلا شاهدیم عربستان سعودی اقدام به همکاری با روسیه در قالب کاهش میزان تولید نفت خود می کند و یا کشورهای عربی منطقه اقدام به توسعه همکاریها با چین می کنند و مهمتر از همه اینکه سعودی ها دیگر حاضر نیستند در پازلی که آمریکایی ها در مورد ارتباط این کشور با ایران طراحی کردهاند، بازی کنند. ایران و عربستان سعودی در شرایط فعلی بیش از هر زمان دیگری به دنبال تحقق رشد و توسعه خود هستند و تقویت پیوندهای سیاسی میان آن ها تا جد زیادی معطوف به ایجاد شرایط باثباتِ سیاسی و امنیتی جهت تحقق هدف مذکور است.
این روندها قویا با رویاپردازی های آمریکا جهت ایجاد مثلا تشکیلاتی نظیر "کوآد 2 "در منطقه غرب آسیا با حضور هندوستان، آمریکا و اسرائیل در تقابل قرار دارند. ایده ای که اکنون طرح آن واقعا خنده دار است.
جالب است که دولت های عرب منطقه قویا با هرگونه پیشنهادی که اخیرا "آنتونی بلینکن" وزیر خارجه آمریکا در چارچوب معادله جنگ غزه مطرح کرده، مخالفت کرده اند. پیشنهاداتی که همه و همه در قالب های به ظاهر شیک و زیبا سعی در تامین منافع اسرائیل دارند. در این میان، نکته قابل تامل این بوده که مخالفت مقام های کشورهای عربی با پیشنهادات دولت بایدن، یکدست و گسترده بوده است.
وقتی کشورهای مسلمان با یکدیگر متحد شوند، می توانند نقشی مهم و قابل توجه را در قالب معادلات نظام بینالمللی چند قطبی بازی کنند. اکنون درخواست ملت های مسلمان مبنی بر اینکه آرمان قدس شریف و رسیدگی به این مساله نباید به تاخیر بیفتد، به یک موضوع جهانی تبدیل شده که حتی صدای آن در خیابانهای پایتختهای غربی هم طنین انداز شده است. مساله ای که رهبران دولت های عربی نیز نمی توانند نسبت به آن بیتفاوت باشند.»
منبع: سایت بصیرت
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
🔴 دلایل پایان ریاست و برکناری حلبوسی
🔻خبری مهم ،عراق را وارد دور جدیدی از کنش ها و تنش های سیاسی کرد و آن خبر مربوط به برکناری محمد الحلبوسی از ریاست و نمایندگی پارلمان عراق بود. حلبوسی ریاست پارلمان وهم چنین ریاست حزب سنی تقدم را بر عهده داشت ، که بر اساس رای دادگاه فدرال عراق از نمایندگی پارلمان عراق برکنار شد،اما این تصمیم به چه دلایلی اتخاذ شده است.
1⃣ اولین دلیل این حکم توسط دادگاه فدرال عراق که غیر قابل تجدید و قطعی است، به دلیل نقض مصوبه قانونی پارلمان به نام جرم التطبیع، یعنی جرم نگاری هرگونه ارتباط و قرارداد با شرکت های که سهامداران آن رژیم غاصب صهیونیستی باشند و یا به نوعی این قرارداد و عملکردش موجب عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی شود،این شکایت واسنادش توسط باسم درخشان یکی از نماینگان مستقل پارلمان عراق تحویل دادگاه فدرال عراق شده است، به گفته باسم درخشان،مشاور اصلی شرکت مورد قرارداد نیز شخص ایهود باراک، نخست وزیر پیشین اسرائیل است.
2⃣ دلیل دوم این حکم به شکایت لیث الدلیمی نماینده حزب تقدم برمیگردد، نامبرده مدعی است حلبوسی به دروغ و با جعل نامه و امضاء دست به استعفای صوری ایشان زده و در واقع فرآیند استعفای او به دلیل اختلافات درون حزبی بوده و استعفای لیث الدلیمی از حزب تقدم بوده نه پارلمان عراق، این اقدام باعث خروج الدلیمی از پارلمان و حضور فردی دیگر از حوزه انتخابیه استان الانبار شده بود.
3⃣ دلیل سوم نیزبه اتهامات فساد شخص حلبوسی و حزب تقدم برمی گردد.
🔹این رای دادگاه در همان روز اعلام رای دارای پیامدهای بود، از جمله پس از اعلام این رای دادگاه بلا فاصله سه وزیر فرهنگ، برنامه ریزی و صنعت عراق که از هم حزبی های حلبوسی بودند استعفاء دادند، هم چنین ۳۹ نفر از حزب تقدم نیز به نشانه اعتراض استعفای خود را از نمایندگی پارلمان اعلام کردند.
🔹پس از استعفای دسته جمعی حزب صدر، این دومین استعفای دسته جمعی می باشد که توسط حزب تقدم انجام شد، این حزب دومین حزب از لحاظ تعداد کرسی پارلمان بعد از حزب دولت قانون بود و از آنجایی که ریاست پارلمان به اعراب سنی در عراق تعلق دارد، پس از برکناری حلبوسی به صورت موقت محسن مندلاوی شیعه معاون اول مجلس، ریاست پارلمان و وظایفش را بر عهده میگیرد، اما می بایست دوباره از بین نمایندگان اعراب سنی برای تصدی ریاست پارلمان فردی انتخاب شود.
📌یکی از اصلی ترین پیامد این تصمیم در این روزها و به ویژه پس از تحولات غزه، حمایت عملی ساختار سیاسی و قضایی عراق از موضوع فلسطین است و این خود پیام بزرگی برای آن دسته از سیاست مداران و احزاب عراقی است که می خواهند در راستای خط باطل امریکایی ها دست به عادی سازی با رژیم کودک کش صهیونیستی بزنند.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
کیهان/ « نگاهی راهبردی به نتایج جنگ غزه » عنوان یادداشت روز در روزنامه کیهان به قلم سعدالله زارعی است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
خیلیها گفتهاند فلسطین و اسرائیل بعد از پایان جنگ کنونی دیگر فلسطین و اسرائیل قبلی نخواهند بود. بعضی هم فراتر از این گفتهاند وضع غرب و منطقه غرب آسیا بعد از پایان جنگ کنونی غزه دیگر در وضع قبلی باقی نخواهند ماند. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر مفلوک رژیم صهیونیستی معتقد است آثار پیروزی و شکست در جنگ کنونی غزه فراتر از اسرائیل خواهد رفت. او روز دوشنبه هفته قبل در مصاحبه با خبرنگار «فاکسنیوز» گفت «ما باید پیروز شویم تا از اسرائیل محافظت کنیم. ما باید برای حفاظت از خاورمیانه پیروز شویم. ما به خاطر دنیای متمدن باید پیروز شویم. این نبردی است که ما در حال جنگیدن در آن هستیم و در حال حاضر در حال انجام است. هیچ جایگزینی برای این پیروزی وجود ندارد. نبرد ما، مبارزه شماست و هیچ جایگزینی برای پیروزی وجود ندارد».
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا هم همین نکات را با بیانی دیگر گفته است: «اسرائیل تنها و بزرگترین قدرت آمریکا در خاورمیانه است. امنیت آمریکا و اسرائیل بهطور جداناپذیری به هم گره خورده است.»
گالانت وزیر جنگ رژیم صهیونیستی هم اواخر هفته پیش تصریح کرد «حماس باید شکست بخورد در غیر این صورت اسرائیل در مکان جغرافیایی فعلی وجود نخواهد داشت».
«توماس فریدمن» چهره سرشناس امنیت ملی آمریکا هم در مقاله هفتگی خود در نیویورکتایمز نوشت شکست اسرائیل ممکن است همه - وابستگان آمریکا در غرب آسیا - را سرنگون کند.
در این میان نکاتی وجود دارد:
1- در واقع نتانیاهو در مصاحبه با فاکسنیوز به غربیها هشدار میدهد که شکست اسرائیل در جنگ، سبب فروپاشی راهبرد اصلی و راهکار بنیادی غرب در آسیا میشود و لذا نباید اجازه دهند اسرائیل تحت هیچ شرایطی در جنگ غزه شکست بخورد. پس از جنگ جهانی دوم، راهبرد بنیادی کشورهای اروپایی و آمریکا حفظ تسلط بر حکومتها و منابع کشورهای غرب آسیا از طریق ایجاد یک «پایگاه مطمئن» بود و رژیم اسرائیل به این منظور از خاکستر دوره قیمومیت انگلیس و فرانسه بر کشورهای عرب منطقه برخاست و بهطور دائمی تقویت گردید و به اصل خدشهناپذیر در سیاست خارجی غرب درآمد. در آن زمان مأموریتی که به صهیونیستها سپرده شد، بسیار فراتر از تشکیل یک دولت ملی یهودی در فلسطین بود و از اینرو آژانس یهود در حالی که برای استقرار در فلسطین دچار مشکلات اساسی بود و چشماندازی برای آن وجود نداشت، گستره حکومت خود را نیل تا فرات و به عبارتی کل غرب آسیا قرار داد و غرب آن را در همین هیئت و قلمرو به رسمیت شناخت و برای تحقق آن تلاش بسیار کرد. هماینک نتانیاهو به غربیها یادآور میشود که اسرائیل برای چه تأسیس شده است. وی تذکر میدهد که اسرائیل برای کنترل خاورمیانه و برای تأمین منافع غرب تأسیس شده و بقاء آن به پیروزی در جنگ غزه بستگی دارد. نکته اینجاست که غربیها به همین دلیل و پنج هفته پیش از مصاحبه نخستوزیر مفلوک اسرائیل با فاکسنیوز، سراسیمه به تلآویو آمدند تا اوضاع را از نزدیک ارزیابی کرده و برای رفع مشکل اساسی رژیم اسرائیل چارهای بیندیشند. پس در واقع نتانیاهو در این مصاحبه پس از پنج هفته اعتراف کرده است که این حمایتها وضع را تغییر نداده و سقوط اسرائیل کماکان بهطور جدی محتمل میباشد. از بیان او بر میآید که وی نیاز اسرائیل به حمایت مؤثر غرب را بسیار بیش از چیزی میداند که طی هفتههای اخیر در اختیار آن قرار گرفته است.
2- واقعیت این است که غرب در حمایت از رژیم اسرائیل دچار چالش جدی گردیده است. چالش این است که حمایت از اسرائیل و تأمین منافع غرب در منطقه اسلامی غرب آسیا برخلاف آنچه در غرب تصور میشده، به دلیل شکستهای پیدرپی اسرائیل و نفرت منطقه از آن در مقابل هم قرار گرفته است. این درست است که غرب، اسرائیل را در این منطقه ایجاد کرد تا بهطور راهبردی و درازمدت سلطه غرب بر منطقه ضمانت شود اما هماینک وضع رژیم اسرائیل و وضع منطقه مطابق انتظار غرب پیش نرفته و اینک بهگونهای است که هرچه غرب از رژیم اسرائیل بیشتر حمایت میکند، منافع آن بیشتر به خطر میافتد. هماینک اسرائیل برای غرب از یک «راهحل مطلوب» به یک «مشکل راهبردی» تبدیل شده است. به همین دلیل بعضی از تحلیلگران ارشد امنیتی غرب هشدار دادهاند که پیروی از سیاست نتانیاهو در جنگ غزه سبب تشدید مشکلات غرب میشود. «توماس فریدمن» در نیویورک تایمز خطاب به بایدن نوشته است «ما نباید اسیر استراتژی نتانیاهو شویم چرا که ممکن است همه - وابستگان به آمریکا در منطقه، منظور دولتهای عرب - را سرنگون کند».
از نظر اسرائیل، اگر این جنگ در حالی متوقف شود که اسرا در دست حماس باقی ماندهاند این به معنای ثبت قطعی پیروزی حماس بر اسرائیل است. پیروزی حماس در این جنگ کفه نظامی را به نفع آن و به ضرر اسرائیل سنگین خواهد کرد و این حماس را به شکلدهی به جنگ بزرگتری ترغیب میکند، جنگی که این بار فلسطینیها با روحیه بالاتر و نیرویی عظیمتر در غزه، کرانه و قدس به میدان میآیند و کار را یکسره میکنند.
🇮🇶@iraq_studies
کانال مطالعات عراق
روزنامه «بلومبرگ» هم روز چهارشنبه هفته گذشته نوشت دولت آمریکا نگران رفتار دولت اسرائیل بوده و «بهطور فزایندهای از رفتار آن در جنگ علیه حماس ناامید شده است» این روزنامه مینویسد «آمریکا تلاش میکند تا به درگیری غزه سر و شکل دهد - آن را آنکادره نماید - اما رژیم اسرائیل تنها به پیروزی خود در این جنگ میاندیشد».
«جان آلترمن» معاون ارشد رئیس اندیشکده آمریکایی «مرکز مطالعات بینالمللی و راهبردی» روز چهارشنبه به «بلومبرگ» گفت «طی 50 سال گذشته - بعد از جنگ 1973 - جنگهای اسرائیل به این دلیل پایان یافت که آمریکا وارد عمل شد و گفت «زمان توقف فرا رسیده است».
غرب طی حدود هفت دهه گذشته، سیاستهای خود در غرب آسیا را اسرائیلیزه نموده و همه چیز را با شاخص حفظ برتری اسرائیل تنظیم کرده است. در طول این دوران لااقل 34 طرح فراگیر برای ایجاد و تداوم برتری اسرائیل از سوی غربیها ارائه شده اما با وجود آن، هماینک احساس غرب این است که بقاء و تقویت اسرائیل به تضمین منافع غرب در این منطقه ویژه سیاسی - اقتصادی (یعنی غرب آسیا) منجر نشده و بهطور فزاینده، رابطه معکوسی میان این دو به وجود آمده است. در واقع این موضوع تا حد زیادی روی انگیزه غرب بهخصوص ملتهای غرب تأثیر منفی گذاشته و نتانیاهو را به شدت ناراحت و نگران کرده است.
چهارشنبه هفته گذشته مؤسسه آمریکایی «ایپسوس» نتایج یک نظرسنجی که طی روزهای پیش از آن در میان شهروندان آمریکایی انجام داده بود، منتشر کرد که براساس آن در فاصله حدود دو هفته سطح حمایت از اسرائیل به نحو عجیبی دگرگون شده بود. براساس این نظرسنجی تنها 32 درصد از شهروندان آمریکایی از سیاستهای حمایتی دولت بایدن نسبت به اسرائیل حمایت کردهاند در حالی که این میزان در دو هفته پیش از آن 41 درصد بوده است. در این میان حتی 39 درصد شهروندان گفتهاند دولت آمریکا باید در جنگ اسرائیل و حماس بیطرف باشد، در حالی که در نظرسنجی قبلی تنها 27 درصد مردم آمریکا از بیطرفی دولت در این جنگ حمایت کرده بودند. در این نظرسنجی 68 درصد شهروندان آمریکایی گفتهاند اسرائیل باید به جای جنگ، راه مذاکره با حماس را در پیش بگیرد و 69 درصد با ارسال سلاح به اسرائیل مخالفت کردهاند.
3- کاهش حمایت افکار عمومی غرب از اسرائیل در جنگ، بهطور مستقیم با وضع میدان جنگ غزه رابطه دارد. این روند کاهشی و بیان ملتمسانه نتانیاهو در جلب حمایت بیشتر دولتهای غربی بیانگر وجود بنبست نظامی اسرائیل در میدان جنگ غزه است. بعضی خبرها بیانگر آن است که حدود دو هفته پیش، مقامات ارشد آمریکایی به دولت نتانیاهو گفته بودند دو هفته وقت دارد تا به یک پیروزی معتبر در غزه دست پیدا کند و پس از آن چارهای جز رفتن به سمت مذاکره ندارد. حالا دو هفته به پایان رسیده است و نتانیاهو در مصاحبه روز دوشنبه پیش با فاکسنیوز اصرار دارد که اسرائیل برای دست یافتن به برتری راهبردی در جنگ به زمان بیشتری نیازمند است.
نتانیاهو در آغاز عملیات زمینی علیه غزه یعنی حدود سه هفته پیش، سه هدف راهبردی را اعلام کرد؛ از میان برداشتن حماس، آزادسازی اسرای اسرائیل و تغییر وضع اداری غزه و به عبارتی خارج کردن اداره امور غزه از دست حماس. هماینک این دو هفته به پایان رسیده و از نظر تاکتیکی، ارتش اسرائیل پس از بمباران شدید هوائی و دریایی و با ورود سنگین زرهی بخش شمالی غزه را که حدود 150 کیلومتر مربع میباشد به اشغال درآورده ولی از تحقق سه هدفی که اعلام کرده خبری نیست. اسرائیل هنوز نمیداند چه تعدادی اسیر در دست حماس دارد چه رسد به اینکه به فهرستی از آنها دسترسی پیدا کرده باشد و سه روز پیش، پس از تصرف بیمارستان شفا که ادعا میکرد مهمترین دژ نظامی حماس میباشد، اعلام کرد نه به نیروهای حماس دسترسی پیدا کرده و نه اثری از اسرای خود در آن دیده است.
آمریکا به خوبی میداند اسرائیل قادر به حل مسایل از طریق مانور نظامی در غزه نیست از اینرو به مقامات اسرائیلی گفته است مهار حماس و تغییر وضع اداری غزه و آزادسازی اسرا به مذاکرات سیاسی بسپارند و از کارهایی که وضع را خرابتر میکند اجتناب نمایند! و این در حالی است که رژیم اسرائیل به دلیل نداشتن دستاورد معتبر، به مذاکرات سیاسی اعتماد ندارد و هر نوع شروع مذاکره پیش از دستیابی به اسرا را خلاف مصالح امنیتی خود میداند. عبارت گالانت که در واقع در جواب ابتکار آمریکاییها مطرح شده وضع اسرائیل در این شرایط را بیان میکند. وزیر جنگ رژیم صهیونیستی میگوید: «حماس باید شکست بخورد در غیر این صورت اسرائیل در مکان جغرافیایی فعلی وجود نخواهد داشت».