#پژواک
👈 دوره ۱، شماره ۷
✍ سردبیر: لادن حاجی انوری
🖊 نویسندگان: مهدیه شیخ بیگلو، زهرا زنگنه، زینب خانبابائی، لادن حاجی انوری
🔰 تراژدی عدالت آموزشی
(قسمت دوم)
با توجه به مباحث مطرح شده در شماره قبل، اکنون به بررسي عدالت آموزشي در انديشه ليبرال خواهيم پرداخت:
واژة «لیبرال» از مفهوم «لیبرته» به معناي «آزادي» مشتق شده و در لغت به معناي «فرد معتقد به آزادي خواهی» است و در اصطلاح نوعی ایدئولوژی و گونهای جهان بینی است که فرد را مبنای ارزشهای اخلاقی میشمارد و همۀ افراد را دارای ارزش برابر میداند.
اصل اساسی لیبرالیسم، خوش بینی نسبت به ذات انسان است. از نظر لیبرالها انسان میتواند با کمک خرد و عقل خود بدون نیاز به راهنمایی دیگران پیشرفت کند. از این رو، انسان باید تا حد ممکن آزاد باشد. این ایدئولوژي، با اشکال سنتی قدرت ضدیت دارد و از بسط اختیار و انتخاب فرد تا حد ممکن دفاع میکند (نيکنشان و همکاران، 1391)
شايد بتوان گفت گسترش آموزش و پرورش عمومی و همگانی، حق همه کودکان در کسب آموزش و نفی سیاستهاي تبعیضآمیز و آموزش و پرورش برای صلح که با الهام از مضامین لیبرال دموکراسی شکل گرفته از مهمترين تأثيرات نگاه ليبراستي به آموزش و پرورش است.
اين موارد در نوع خود لازم و ضروري قلمداد میشود اما بايد اهداف پنهان ليبراليسم در اين موارد را در نظر گرفت. همچنين از مهمترین تأثیرات نئولیبرالیسم بر تعلیم و تربیت نيز میتوان به تأکید بر نخبه گرایی و بازاری شدن آموزش و پرورش اشاره کرد.
بنابر یافته های پژوهش نيکنشان و همکاران(1391) میتوان گفت ایدئولوژی لیبرالیسم تحت تأثیر لیبرال دموکراسی، پیامدهای مثبتی برای آموزش و پرورش به همراه داشته که از آن جمله میتوان به توسعه آموزش و پرورش همگانی و مطرح شدن مفاهیمی نظیر برابری و دموکراسی در تعلیم و تربیت، آموزش صلح و توجه به آموزشهای شهروندی اشاره نمود. همچنین، نشان داده شد که چگونه این ایدئولوژي در حال حاضر به تبعیت از آرمانهای نئولیبرالیسم، با تأکید بر نخبهگرایی سبب به رسمیت شناخته شدن فاصله های طبقاتی شده و با ایجاد پدیدهای با عنوان «بازاري شدن تعلیم و تربيت» پیامدهای منفی فراوانی را بر تعلیم و تربیت تحمیل نموده است که از جمله این پیامدها میتوان به تبدیل دانش به کالایی مصرفی، تغییر نقش دانش آموز از تولید کننده دانش به خریدار کالای دانش، افزایش رقابت بر سر کسب سرمایه دانش، کاهش بودجه رشتههای علوم انسانی به نفع رشتههای فنی و در نهایت بازتولید نابرابريها اشاره نمود.
لازم به ذکر است Michael S. Merry در فصل دوم کتاب عدالت آموزشي به نسبت بین آموزش، مدرسه و عدالت پرداخته و بیان میکند که فلسفه نظام آموزشی مدرن عبارت است از تولید نیروی کار بامهارت و در مقیاس بزرگ برای تامین نیازهای نظام سرمایهداری. در این سبک از آموزش، فرزندان قشر کمتر برخوردار فقط دسترسی به همان آموزش حداقلی و همگانی دارند که مبتنی بر علایق و استعدادهاشان نبوده و کاملا کارخانهای، برای همه یکسان و تابع یک قالب استاندار برای همه است. در حالی که فرزندان طبقه بیشتر برخوردار، علاوه بر کسب حداقلها، میتوانند آموزشهای باکیفیت تر و بیشتری را نیز کسب کنند.
👇👇👇👇👇
📜 نشریه علمی_خبری نما (نشریه معلمان ایران)
✅ ایتا
https://eitaa.com/nama_nashrie
✅ بله
https://ble.ir/nama_nashrie
#پژواک
👈 دوره ۱، شماره ۷
✍ سردبیر: لادن حاجی انوری
🖊 نویسندگان: مهدیه شیخ بیگلو، زهرا زنگنه، زینب خانبابائی، لادن حاجی انوری
🔰 تراژدی عدالت آموزشی
(قسمت دوم)
خروجی این سیستم بهطور طبیعی منجر به تولید بیعدالتی و فاصله طبقاتی میشود. بدین ترتیب که بعد از دوران تحصیل، کم مهارتها (بخوانید فرزندان طبقه کمبرخوردارها) در خدمت گروه با مهارت و توانایی بیشتر (بخوانید فرزندان طبقه برخوردارتر) قرار میگیرند. میتوان اینگونه جمعبندی کرد که اساساً در جامعهی مدرسه بنیان، شکلگیری سیستم مدارس با مدیریت دولت، با هدف برقراری عدالت نبوده و حتی منجر به تولید و تثبیت «چرخه بازتوزیع نابرابری» نیز شدهاند. میزان بهرهمندی از نهاد مدرسه بسته به این است که شما از کدام طبقه اجتماعی وارد مدرسه میشوید. با توجه به موارد گفته شده ارزشهای لیبرالیسم که در عدالت آموزشی از آنها با عنوان سه رکن مدارس همگانی، شهروندی و تنوع نام برده شد، در خدمت نظام سرمایه داری بوده و منجر به بازتوزیع نابرابریهای اجتماعی خواهند شد. آموزش توانایی انجام کار و یادگیری مشارکت اجتماعی که محتوای آموزش فراگیر همگانی است دو عنصر حیاتی برای نظامهای لیبرال دموکراسی است (هسته عدالت پژوهی مرکز رشد دانشگاه امام صادق فصل دوم از کتابMichael S. Merry).
درباره موهبت مهمی مانند «آموزش»، بسیاری از صاحبنظران دغدغهمند در حوزه عدالت معتقدند که آن معیار، باید «برابری» اجتماعی باشد. یعنی تمام دانشآموزان، از امکان برابری برای توسعهی استعدادها و مهارتهای خود در زمینه آموزش برخوردار باشند؛ به همين جهت در شماره بعدي به بررسي عدالت آموزشي و آمارهايي از نابرابري آموزشي خواهيم پرداخت.
👇👇👇👇👇
📜 نشریه علمی_خبری نما (نشریه معلمان ایران)
✅ ایتا
https://eitaa.com/nama_nashrie
✅ بله
https://ble.ir/nama_nashrie
#فناورانه
👈 دوره ۱، شماره ۷
✍ سردبیر: علی قره داغی
🖊 نویسندگان: زهرا سهیلی و کیمیا محمدی
🔰 فناوری اطلاعات و ارتباطات
شواهد و قرائنی موجود است که نشان میدهد که نیاکان ما از دیرباز در اجتماع میزیستند و این امر حکایت از بعد اجتماعی انسان دارد و همواره انسان ناگزیر از حضور در اجتماع است زیرا پیوستار انسانی همبسته و متحد الشکل میباشد همهی انسانها به یکدیگر نیازمند و وابستهاند و آدمی نمیتواند در جامعه سازنده نباشد و به صورت انفرادی زندگی کند و حتی برای تامین نیازهای حیاتی خود نیز میبایست نقش فعالی در اجتماع ایفا کند اما آنچه که به بعد اجتماعی آدمی روح و جان میبخشد و او را موجودی اجتماعی قلمداد میکند، روابط اجتماعی میباشد.
روابط اجتماعی نقش سازندهای در ارتباط آدمی با محیط اجتماعی خود دارد که به ۵ دسته عمده تقسیم بندی میشود:
الف) ارتباط مستقیم: ارتباط بین افراد با یکدیگر بدون واسطه
ب) ارتباط جهانی: با در نظر گرفتن ارتباط از نظر بعد مسافت، ارتباط را به دو نوع ملی و جهانی تقسیم بندی میکنند.
پ) ارتباط احساس برانگیز: این فرآیند ارتباطی صرفاً با حالات احساس گونه انجام میگیرد و همبستگی اجتماعی و آمادگی روانی مشترک را در افراد بهوجود میآورد.
ت) ارتباط معطوف به هدف: این نوع ارتباط دارای هدفی خاص است که از پیش تعیین شده است، مانند ارتباطی که بین دو فرد در مصاحبه برقرار میشود.
ث) ارتباط بازتابی: این نوع ارتباط معطوف به هدف خاصی نیست و فرد بدون هیچ آگاهی در جریان ارتباط قرار میگیرد.
حال که به طور اجمالی با طبقه بندی روابط اجتماعی، آشنا شدیم بهتر است به مفهوم روابط اجتماعی برای درک درست از اجتماع بپردازیم تعاریف متعددی در زمینه روابط اجتماعی مطرح شده است که به آنها به طور مختصر اشاره میکنیم.
اولین تعریفی که برای روابط اجتماعی به ذهن میرسد، ارتباط بین دو نفر و یا چند گروه میباشد اما این تعریف جامع و مانع نیست در ادامه با تعریفی دیگر از روابط اجتماعی در مییابیم که روابط اجتماعی به صورت ارتباط و وابستگی متقابل افراد نسبت به یکدیگر است، تعریف میشود که این روابط میتواند بهصورت مثبت و سازنده باشد، مانند رابطه دوستی و یا منفی و مخرب باشد مانند دشمنی باشد.
در تعریفی دقیق جامع و مانع میتوان گفت که ارتباط اجتماعی به ارتباطی اطلاق می شود که منجر به انتقال معنا یا پیام در بین جمعی از افراد می شود به گونهای که سازنده و مفید باشد. بنابراین لازمه ارتباط اجتماعی، چند عنصر به شرح زیر است:
۱_ وجود بیش از یک نفر در فرآیند ارتباط
۲_ وجود ابزاری برای انتقال پیام
۳_ زبان که مهمترین ابزار ارتباط اجتماعی است.
۴_ کانال ارتباطی و برقراری ارتباط
۵_ ارتباط اجتماعی میبایست مفید و سازنده باشد. یعنی به رشد و تعالی جامعه منجر شود.
نیاکان ما برای بهبود، گسترش و برقراری ارتباط اجتماعی میان هم نوعان خود از طرق مختلفی مانند استفاده از آتش سنگ نگارهها چاپارخانهها استفاده از پرندگان برای انتقال پیام تلگراف و... بهره میبردند اما با گسترش علم و ورود تکنولوژی به عرصهی زندگی نحوهی برقراری ارتباط اجتماعی شکل جدیدی یافت و ارتباطات اجتماعی راهی برای آسان سازی و دسترسی سریعتر به افراد و افزایش تعاملات در کمترین زمان شد، که ماهیت آن از صورت فیزیکی به صورت مجازی تغییر یافت این تغییر ماهیت براساس دو هدف کلی ارتباط اجتماعی یعنی یکسان سازی اطلاعات و افکار عمومی صورت گرفت که مسئولیت اصلی عامل تغییر و تحولات را فناوری اطلاعات و ارتباطات عهدهدار شده است و باعث گسترش آن در عرصهی جهانی شده است که با ورود تکنولوژی فناوری اطلاعات و ارتباطات در زندگی فردی و روزمرهی انسانی باعث تسریع میزان تولید علم و روشهای نوین گردآوری و پردازش و توزیع اطلاعات از یک سو و نیاز رو به تزاید جوامع انسانی به استفاده از نمودهای مختلف اطلاعات از سوی دیگر، منجر به پدید آمدن دوره اجتماعی خاصی موسوم به عصر اطلاعات شده است.
تأثیر شگرف این دوره بر شاخصهای مختلف حیات جوامع کاملاً مشهود است: از امور ساده تهیه بلیط و خرید از فروشگاهها تا فرآیندهای پیچیده کنترل گردش امور بانکی، کنترل سیستمهای پیچیده توزیع انرژي و حتی در دیدگاهی وسیعتر، شامل: دانشگاههای مجازی، تجارت الکترونیکی و در سطح بالاتر تغییر تلقی از مقوله امنیت ملی. پیامد به روز و ظهور چنین تحولاتی پدید آمدن شکل نوینی از موسوم به فنآوري اطلاعات است (منتظر، 1381 ،176).
➖➖➖➖➖➖➖
📜 نشریه علمی_خبری نما (نشریه معلمان ایران)
✅ ایتا
https://eitaa.com/nama_nashrie
✅ بله
https://ble.ir/nama_nashrie
#فناورانه
👈 دوره ۱، شماره ۷
✍ سردبیر: علی قره داغی
🖊 نویسندگان: زهرا سهیلی و کیمیا محمدی
🔰 فناوری اطلاعات و ارتباطات (قسمت دوم)
در دنیاي امروز نظامهای سنتی در تمام زمینهها برای حیات خود با چالشهای جدی مواجه شدهاند. امروزه تمام تلاش سیاستگذاران، بر آن است تا بتوانند خود را با امواج تغییرات به خصوص در عرصه فنآوری اطلاعات و ارتباطات هماهنگ نمایند (امامی و همکاران، 1388 ،104).
ای سی تی (فنآوري اطلاعات و ارتباطات) را میتوان به این شکل تعریف کرد: ترکیبی از کامپیوتر، ویدیو و فنآوریهای ارتباط، ارتباطات از راه دور، همانند: استفاده از کامپیوترهای چندرسانهای، شبکهها و همچنین سایر سرویسهایی که برپایه آنها هستند (ون دام، 2003 ،به نقل از کفاش و همکاران، 2010).
کاربرد فنآوری اطلاعات و ارتباطات در جهان معاصربا سرعت فزاینـدهای در حـال گسـترش است و همه ابعاد زندگی از جمله، تعلیم و تربیـت را در شـکلهای متفـاوت آن دچـار دگرگـونی کرده است.
بعضی از کشـورها بـراي دسـتیـابی بـه تعلـیم و تربیـت مطلـوب، در زمینـه فـنآوری اطلاعات و ارتباطات سرمایه گذاري کردهاند و میخواهند، فنآوری را برای دستیابی بـه بهتـرین و جدیدترین روشها به کار گیرند تـا مزیـتهـایی بـراي تعلـیم و تربیـت داشـته باشـند (افخمـی و همکاران، 1391). با بررسی آمار و اطلاعات موجود در مورد میزان گسترش فنآوری اطلاعات در آموزش و پرورش کشورهای جهان، درمییابیم کـه در بسـیاری از کشـورها، از جملـه کشـورهای توسعه یافته و در حال توسعه، برای تجهیز مدارس با امکانات گوناگونی همچـون رایانـه و اینترنـت،برنامههای جامعی مدون شـده اسـت. ابـداع روشهـای جدیـد آموزشـی، بهـره گیـري از رایانـه در کلاسهای درس، بهره گیری از نرم افزارهای آموزشی و چندرسانهایهـا، بهـره گیـری از اینترنـت و پست الکترونیکی، گسترش شبکه های آموزشی، ظهور آموزش (یـادگیري) الکترونیکـی و غیـره از پیامدهای نوین به کارگیري فنآوري اطلاعات و ارتباطات در امرآموزش بـوده اسـت (نـوروزي وهمکـاران، 1387)
استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در تعلیم و تربیت بسیار امری حیاتی محسوب میشود. همواره تجربه نشان میدهد که ict در بر انگيختن تعامل و تضعيف انفعال نقش مهمی دارد. شايد ict بتواند ياددهی- يادگيری را از محدوديتهای برنامه درسی خطی برهاند و بين يادگيری در مدرسه و خارج از مدرسه، خانه و مکان های دوردست پلی بزند و پايه و اساسی مفهوم يادگيری برای زيستن با هم و در کنار هم، فراهم سازد.
هدف از کاربرد ict در آموزش، « يادگيری برای بودن»، رشد و توسعه شخصيت و توانایی عمل کردن با استقلال بيشتر، نقادی و موشکافی، بر خورداری از قدرت تميز و عهده دار شدن مسئوليتهای فردی است.
در اين ارتباط، آموزش نبايد هيچ يک از ابعاد و ظرفيتهای فردی شامل حافظه، استدلال، زيباشناسی، احساسات، توان فيزيکی و مهارتهای برقراری ارتباط را ناديده بگيريد.
مفهوم «يادگيری برای بودن» به طرح اين مسئله اشاره دارد که يادگيری ضمنی که در کلاسهای درس مرتبط با هم شکل میگيرد، در آينده جايگاه قانونمند خود را در مدارس خواهد يافت.
اين مفهوم به شکل زير خلاصه شده است: اغلب مدارس سنتی چيزي را که «گنج درون» ناميده میشود و آن، استعدادهای نهفته در وجود هر فرد است، ناديده میگيرند.
آی سی تی با وجود امکانات بسياری که در اختيار دارد، يادگيری را غنی تر میسازد اما ارکان چهارگانه اساسی آن بر ارزش و جايگاه رشد متعادل تاکيد دارند. معلمان برای دستيابی به اين تعادل، میتوانند این رويکرد جديد ياددهی – يادگيری را درپيش گيرند.
➖➖➖➖➖➖➖
📜 نشریه علمی_خبری نما (نشریه معلمان ایران)
✅ ایتا
https://eitaa.com/nama_nashrie
✅ بله
https://ble.ir/nama_nashrie
#نکته_گرام
👈 دوره ۱، شماره ۷
✍ سردبیر: محدثه عسکری
🖊 گردآورنده: زهرا هاشمی نژاد، ریحانه جعفری، امیرحسین شهبازی و محدثه عسکری
🔰 برخورد با دزدی در دانشآموزان
یکی از مسائلی که در کلاسهای درس یا آن روبرو هستیم، مسئله دزدی در دانشآموزان است که به طور خودآگاه یا ناخودآگاه انجام میشود. در ادامه به بررسی این مشکل و راهکارهای مواجهه با آن میپردازیم.
چکیده تجارب زیسته معلمان و دانشجومعلمان:
آگاهی از عواقب عمل: ابتدا باید عواقب دزدی را برای دانشآموزان توضیح دهیم.
به وسایلی که دانشآموزان با آنها ارتباط دارند، توجه کنیم؛ مثلاً چند مداد، پاککن، جامدادی و... دارند.
برای دانشآموزان ابتدایی میتوانیم از دوربین استفاده کنیم و ببینیم این وسیله کجا افتاده است و وقتی پیدا شد، دانشآموز را کنار بکشیم و بگوییم: عزیزم خدای مهربان همیشه ما را میبیند و حواسش به ما هست.
مسئول مراقبت از وسایل: در رابطه با دانشآموزان بزرگتر، باید دانشآموز هدف را نماینده مراقبت از وسایل بقیه دانشآموزها کنیم و او را مورد تشویق و تمجید قرار بدهیم.
دلایل دزدی در دانشآموزان:
1)مشکل اقتصادی و ناتوانی در خریدن وسایل،2)محدودیت و قوانین سختگیرانه در منزل دانشآموز و سرکوب او در رسیدن به خواستههایش،3)دزدی در خانواده، 4)بیتفاوتی به مسائل عاطفی، 5)جدایی پدر و مادر،6)رفتار خشن معلم،7)فشار گروههای دانشآموزی
برخی از راهکارهای اولیه:
1)شناسایی دانشآموزی که وسایل دیگران را برمیدارد. 2)به روی دانشآموز نمیآوریم. 3)علت دزدی را بررسی میکنیم. 4)عاقبت کار را برای دانشآموز توضیح میدهیم. 5)در مقابل کار دزدی، اگر کار خوبی انجام دهد، او را تشویق میکنیم.
آگاهی غیرکلامی: برای این کار باید با انجام مشاوره و صحبت کردن با دانشآموز و خانوادهاش، داستانگویی،
انواع دزدی در دانشآموز:
1)دزدی تقلیدی(ناآگاهانه): دانشآموز درکی از کار خودش ندارد؛ معلم در این مورد باید معنا و مفهوم این عمل را برای دانشآموز بیان کند.
2)دزدی آگاهانه: این دزدی به دلیل رقابت در کلاس و بیتوجهی نسبت به دانشآموز اتفاق میافتد؛ معلم باید با گفتوگوی صمیمی با دانشآموز مشکل را رفع کند.
دزدی از چند نگاه:
1)اختلال رفتاری: بعضی اختلالات روانی، جسمانی و... که باعث ایجاد چنین رفتاری در دانشآموزان میشود و باید به دنبال رفع اختلال در دانشآموز باشیم.
2)محیط ناسالم: وضعیت و عوامل محیطی دخیل در امر دزدی دانشآموز را بررسی کنیم؛ مثل پیشینه فرهنگی-خانوادگی، منطقهای و...
3)تأثیر رفتار دیگران: به هیچ عنوان جلوی جمع و حتی در خلوت از لفظ «دزد» استفاده نکنیم.
✔️به ظاهر معترض توجه شود؛ ممکن است خود دانشآموز بینظم است و وسایلش را گم میکند و این گم شدن را تقصیر دیگران میاندازد.
گزارش میز گرد دزدی دانشآموزان:
دزدی دانشآموزان یکی از چالش های تربیتی_اخلاقی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
میزگرد در دو بخش اصلی برگزار شد: الف)مشکلات، مسائل و آسیبها
ب)راهکارهایی جهت برخورد مناسب با دزدی دانشآموز
الف) آسیب ها:
دزدی دانشآموزان به دو صورت «آگاهانه» و «ناآگاهانه» انجام میشود.
رفتارهای دزدی به مراتب در پسران بیشتر از دختران است.
از جمله عمده ترین آسیب های دزدی دانشآموزان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1)سابقه خانوادگی (رواج در خانواده)،2)مشکلات اقتصادی (فقر مالی )،3)فقر فرهنگی، 4)سخت گیری و رفتار پرخاشگرانه والدین،5)بی توجهی والدین و معلم،6)کنترل نداشتن بر رشد هیجانی،7)آشنایی نداشتن با مهارت های اجتماعی،8)اختلال سلوک،9)تلافی و دشمنی با دوستان،10)متوجه نبودن کودکان در سنین ۴ تا ۸ سالگی بر انجام آن (ناآگاهانه)،11)تفریح و شیطنت (خودنمایی کردن ، بازیگوشی کردن و...) در سنین کودکی،12)از روی قصد و آگاهی انجام دادن از سنین نوجوانی
➖➖➖➖➖➖➖
📜 نشریه علمی_خبری نما (نشریه معلمان ایران)
✅ ایتا
https://eitaa.com/nama_nashrie
✅ بله
https://ble.ir/nama_nashrie
#نکته_گرام
👈 دوره ۱، شماره ۷
✍ سردبیر: محدثه عسکری
🖊 گردآورنده: زهرا هاشمی نژاد، ریحانه جعفری، امیرحسین شهبازی و محدثه عسکری
🔰 برخورد با دزدی در دانشآموزان
(قسمت دوم)
ب) راهکارهای برخورد و اقدام در مورد دزدی دانشآموزان:
در صورت مشاهده، در درجه اول چشم پوشی کردن، بهترین برخورد است و در صورت تکرار این رفتار میتوان از اقدامات زیر استفاده کرد:
تشخیص ریشه مسئله (مشکلات خانوادگی ، اقتصادی و فرهنگی)،2) آگاهی خانواده و معلم نسبت به روحیات دانشآموز،۳) وضع قانون در کلاس و یادآوری آن،4) همکاری و ارتباط با مشاور،5) ارتباط با خانواده دانشآموز،6) اطلاع دادن به مسئولان مدرسه و همدلی و کمک آنان به والدین دانشآموز در مسائل و مشکلات اقتصادی،۷) آموزش مهارت های فردی و اجتماعی( استفاده از قصه و داستان در کلاس درس و متوجه کردن دانشآموزان نسبت به عواقب کار دزدی به صورت غیر مستقیم)،8) مسئولیت دادن ( نماینده کلاس و ...)،9) صحبت خصوصی با دانش آموز و قول گرفتن از او،10) توجه و رسیدگی ، همدلی، محبت و مدارا با دانشآموز،۱۱) ارتباط بیشتر با همسن و سالان خود نه بزرگتر از خودش،۱۲) حضور بیشتر در محیط های اجتماعی
نظر استاد برجسته: خانم دکتر محمودی
علل دزدی در کودکان :
۱.نیازهای مادی: 1)محروم کردن کودکان از مواد غذایی مورد علاقه،2)انگیزه تملک در وجود کودکان،3)گرسنگی و محرومیت از غذا و لباس و اسباب بازی،4)نیاز به اسباب بازی و اشیاء پر زرق و برق،5)تامین پول برای خرید اشیاء
۲.علل عاطفی: 1)محرومیت از محبت و نوازش که موجب اضطراب است،2)جبران احساس حسادت و نشان دادن خود،3)انتقام از والدین یا دیگران به هر علتی که باشد،4)تأمین مادیات جهت مصرف برای دیگران،5)خود نمایی
۳.علل روانی: 1)احساس تنهایی در کانون خانواده و رغبت به انجام عمل چشمگیر در این قالب تا خود را از تنهایی بهدر آورد،2)صدمه زدن به دیگران برای خالی کردن عقده خود بر سر آنها،3)رفع اضطراب روانی ناشی از اختلال روانی،4)رغبت روانی به داشتن اشیا پر زرق و برق.
عواملی که باعث تشدید دزدی در کودکان می شود:
1)الگوهای غلط از مربیان،2)معاشرتهای ناباب،3)وسایل ارتباط جمعی و بعضی فیلمها که دزدی در آنها نشان داده میشود،4)وسوسه ها،5)عدم کنترل توسط بزرگترها، 6)تشویق نابهجا برای بهدست آوردن مادیات
رفتار مناسب والدین با کودکی که که دزدی می کند:
🔹پیامدهای منفی را به کار گیرید. جیغ و داد و موعظههای طولانی برای این رفتار، برخوردهای صحیحی نیست؛ برای کودکان پیامدهای واقعی لازم است تا یاد بگیرند دزدی، خلافی بسیار جدی است.
🔹کودکان باید یاد بگیرند که جبران کنند.
🔹به کودک، در مقابل رفتار درستش پاداش دهید.
🔹بر کارهای کودک نظارت داشته باشید.
🔹سعی کنید کودک را در مقابل جمع تنبیه نکنید و به شخصیت او در مقابل دیگران توهین نکنید.
➖➖➖➖➖➖➖
📜 نشریه علمی_خبری نما (نشریه معلمان ایران)
✅ ایتا
https://eitaa.com/nama_nashrie
✅ بله
https://ble.ir/nama_nashrie
#آفاق
👈 دوره ۱، شماره ۷
✍ سردبیر: امیرحسین شهبازی
🖊 نویسندگان: فائزه کایدی
🔰 نشست «بررسی عناصر تأثیرگذار درونی و بیرونی در مسائل آموزشوپرورش ایران»
در تاریخ ۱۳۹۷/۱۱/۲۴ در سالن کنفرانس «انجمن جامعهشناسی ایران» با سخنرانی دکتر اقبال قاسمی پویا، عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات آموزشوپرورش ایران برگزار شد. دکتر اقبال قاسمی پویا، با اشاره به عناصر درونی و بیرونی تأثیرگذار در مسائل آموزشو پرورش در ایران امروز گفت: «آموزشوپرورش در ایران، هزار و یک مسئله دارد. برای پرداختن به آن لازم است از روششناسی مناسب بهره بگیریم.
متأسفانه در اشاره به این مسائل در بیشتر موارد تنها فهرستی از مسائل ارائه میشود و از طبقهبندی منطقی آنها غفلت شده است. حتی گاهی بهصورت کلیشهای و عادتی، برخی مسائل بهعنوان مسئله اصلی آموزشوپرورش، ترجیعبند سخنان برخی افراد میشود. اگر امروز از معلمان بپرسیم: عمده مسئله آموزشوپرورش ما چیست؟ بیدرنگ پاسخ میدهند: حقوق معلمان. این موضوع خود معلول نظام فرسوده و بیکارکرد آموزشوپرورش و بیتوجهی یا کمتوجهی به مسئله آموزشو پرورش در دوره معاصر است. درک مسائل عمده و غیرعمده آموزشو پرورش، نیازمند توجه به روششناسی مناسب تحلیل مسائل است وگرنه فهرست کردن دهها مسئله عمده و غیرعمده پشت سر هم بدون تفکیک آنها، موضوع بررسی را مغشوش و دشوار میکند.
فهرستنویسی به جای طبقهبندی علمی از نمونه ویژگیهای فرهنگهای توسعه نیافته است؛ فرهنگی که با بینش علمی فاصلهها دارد.
کاستیهای نظام فعلی آموزشوپرورش
کاستیهای آموزشو پرورش را میتوان در چند مقوله مورد توجه قرار داد؛ از جمله:
• کاستیهای دیروز
• کاستیهای امروز
• کاستیهای بیرونی
• کاستیهای درونی
منظور از کاستیهای دیروز آن نوع کاستیهایی است که از روزگاران گذشته بهویژه دوره پهلوی به بعد همچنان حل نشده باقی ماندهاند. میشود اینها را «کاستیهای مزمن» نامید. نمونههایی از مصداقهای این کاستیها:
• نداشتن پارادایم «اساسنامه» آموزشی.
• بازتولید فرهنگ و ارزشهای فرهنگی حاکم بدون نقد و تحلیل آنها.
• نگاه از بالا و نگاه به بالا.
• دستور از بالا به پایین.
مرجع تمام سخنان دانشآموز، خارج از اندیشه و استدلال او بود. دانشآموز همواره تکرار میکرد که: معلم گفته یا کتاب نوشته. معلمان هم در بیشتر مواقع اینگونه بودند. وقتی از آنان پرسیده میشد: چرا اینگونه تدریس میکنید، میگفتند: در مرکز تربیتمعلم به ما اینگونه گفتهاند. بدون اینکه خود تأملی در این زمینه داشته باشند، معلم کارگزار بوده نه اندیشهگر. معلم خدمتگزار دولت بوده، نه انسان خردورز آزاده.
➖➖➖➖➖➖➖
📜 نشریه علمی_خبری نما (نشریه معلمان ایران)
✅ ایتا
https://eitaa.com/nama_nashrie
✅ بله
https://ble.ir/nama_nashrie
#آفاق
👈 دوره ۱، شماره ۷
✍ سردبیر: امیرحسین شهبازی
🖊 نویسندگان: فائزه کایدی
🔰 نشست «بررسی عناصر تأثیرگذار درونی و بیرونی در مسائل آموزشوپرورش ایران»
(قسمت دوم)
• کمتوجهی به مشارکت مردم و نهادهای ذیربط در تربیت.
• مشارکت نداشتن معلمان و مدیران میانی و مدرسهها در برنامهریزیها؛
• کمتوجهی به مشارکت خانوادهها در آموزشوپرورش؛
• کمتوجهی به مشارکتهای فکری؛
• کمتوجهی به انتقادها و پرسشگریها و حاکمیت خودمداریها در تمام عرصهها؛
• کمتوجهی به نیازهای فردی و اجتماعی در برنامههای آموزشی؛
• بیارتباط بودن برنامهها با نیازهای فردی و اجتماعی و در کل مهارتهای لازم برای زندگی؛
• غالب بودن روشهای خشونتآمیز در کلاسهای درس و مدرسه، تنبیه بدنی، ناسزا گفتن به دانشآموزان و مانند اینها؛
• تکیه بر رقابت به جای رفاقت و روابط انسانی؛
• کاستی در جذب، تربیت و نگهداشت معلم؛
• کاستیهای رو به افزایش در معیشت و درآمد معلمان؛
• صحیح نبودن استنباط معلمان از وظایف خود؛
• نداشتن بینش درست درباره مفهوم تربیت؛
• بیگانه بودن معلمان با پژوهش، مطالعه و اندیشهورزی؛
•معلم سالاری؛
• غالب بودن تفکر همگرا در روشهای تدریس بیشتر معلمان
• تکیه بر کتاب به جای اندیشهورزی و خلاقیتهای فردی دانشآموزان و معلمان؛
• تکیه بر تکلیفهای تکراری و ملالآور
• سنگینی برنامهها و تکلیفها؛
• تأکید بر امتحان و مسابقه و دیگر روشهای رقابتمحور، به جای اندیشیدن و حل مسئله همراه با طرح مسئلههای جدید از سوی دانشآموزان و معلمان؛
• تکیه بر دانش و حافظه.
افزون بر کاستیهای ذکر شده، کاستیهای دیگری امروز بر کاستیهای دیروز افزوده شدهاند.
نمونه های کاستی های امروز:
• کمتوجهی به آموزشهای موفق جهان امروز و نداشتن مراوده با آموزشوپرورش جهانی؛
• ناتوانی در رویارویی با مظاهر فناوری جدید بهویژه فضاهای آموزشی؛
• ناتوانی در پاسخگویی به نیازهای نوپدید فراگیرندگان و جامعه.
دکتر قاسمی پویا پیرامون «مفهوم ایدئولوژی و ایدئولوژیکاندیشی» گفت: «ایدئولوژیکاندیشی این نیست که محتوای حرف تو چیست. معنایش این است که طرز برخوردت با رأی خودت چیست. ایدئولوژیکاندیش بودن به این معنی نیست که تو ضدمارکسیست باشی تا ایدئولوژیکاندیش نباشی. یا اگر ضدمذهب باشی، از ایدئولوژیکاندیشی رهایی پیدا کردهای.
محتوای باورها و آرای من نیست که مرا ایدئولوژیک یا غیرایدئولوژیک میکند، بلکه طرز مواجهه و برخورد من با باورها و آراست که مرا ایدئولوژیک یا غیرایدئولوژیک میکند. ایدئولوژیک بودن را من اینطور تعریف میکنم که اگر شما معتقد باشید در باب موضوعی یا مسئله و مشکلی، ختم سخن گفته و پرونده این موضوع یا مسئله یا مشکل بسته شد، آنوقت شما درباره این موضوع، این مسئله و این مشکل، ایدئولوژیکاندیش هستید. ایدئولوژیکاندیشی این است که ما معتقد باشیم، سخن آخر و فیصلهبخش گفته شد و حالا باید برویم سراغ بقیه موضوعها، مسائل و مشکلات. اما این موضوع خاص یا مسئله خاص یا مشکل خاص دیگر فیصله یافت. چون حق مطلب درباره آن گفته شد. این مهم نیست که بگویید چه کسی گفته، مهم این است که معتقد باشید که پرونده این موضوع دیگر بسته شد. ایدئولوژیکاندیشی یعنی همه چیز را در چارچوب خاص و غیرقابل تغییر دیدن و پذیرفتن. ایدئولوژیکاندیشی ضدپرسشگری و ضدخردورزی است».
➖➖➖➖➖➖➖
📜 نشریه علمی_خبری نما (نشریه معلمان ایران)
✅ ایتا
https://eitaa.com/nama_nashrie
✅ بله
https://ble.ir/nama_nashrie