درباره حضور انتخاباتی دکتر جلیلی
در اتاقی در کلاب هوس بودم باعنوان «جلیلی آری یا نه؟ چرا؟» که به نظرم رسید مواردی را اینجا هم مختصرا تقدیم کنم:
۱- #دکتر_جلیلی از ظرفیتهای مهم انقلاب است، در ۹۲ به ایشان رأی دادم و ضمن معدود نقدهایی که بعضا داشتهام بارها در دفاع از ایشان مطالبی نوشتهام که در رسانهها منتشر شدهاند.
۲- مواردی که بیان میشود رافع نقدهایی که به دیگر بزرگواران انقلابی وارد میدانم نیست مثلا در کنار نقاط قوتی که برای آقای #قالیباف قائلم، نظرات ایشان درباره برجام را مورد انتقاد قرار دادم یا در کنار تمجیدهایی که از آقای #رئیسی داشتهام، بعضا نقدهایی به ایشان وارد کردهام.
۳- تقوای سیاسی #دکتر_جلیلی مثال زدنی است اما ترس مفرط از وامدار شدن، به مانعی برای همگرایی و کار تشکیلاتی تبدیل شده، خصلتی که شاید در اموری نقطه قوت باشد اما نه برای منصبی مثل ریاستجمهوری که نیاز به تیم برای تعیین دولتمردان، استانداران و... همچنین تعاملات گسترده دارد.
ترس از وامدارشدن درجایی که طرف مقابل بدسابقه است بجاست اما نباید پیشفرض تعاملات باشد و قاطعیت دربرابر مطالبات نابجا باید جایگزین شود اما این ترس بعضا مانع حمایت #دکتر_جلیلی از نیروهای انقلاب یا جلب حمایت برای خودش شده و دیگران را هم با انگ قبیلهگرایی مواجه کرده است.
۴- مهمترین عملکرد سیاسی #دکتر_جلیلی سابقه ایشان در مذاکرات هستهای بود که البته مقاومت ایشان مقابل زیادهخواهیهای ۵+۱ قابل تمجید است و موجب تقویت امتیازات هستهای شد اما پس از بازگشت ۵+۱ به مذاکرات (درحالی که جنگ اقتصادی درحمایت از فتنه آغاز شده بود)، سوءمدیریت دولت دهم در مدیریت تحریمها باعث شد گذشت زمان به ضرر ما شود ولی #دکتر_جلیلی باهدف تحقیر طرف مقابل یا زمان خریدن جهت افزایش برگ برنده هستهای، وقت زیادی را صرف تعیین زمان و مکان مذاکرات میکرد که این مسئله به زودی با واکنش طرف مقابل مواجه شد و باعث گردید مذاکرات در مقطعی که میشد به توافق منجر شود، ابتر بماند تا بستر مناسبی برای مانور انتخاباتی غربگرایان مهیا نماید همچنین تا هرآنچه هنگام مسئولیت مذاکرات توسط #جلیلی با مقاومت تهیه شده بود در آغازین روزهای دولت روحانی به ثمن بخس و بدون مابهازای واقعی سوزانده شود و این علیرغم تلاش قابل تقدیر #جلیلی در کمیسیون #برجام جبران نشد و دولت توافقی را با شعار «هر توافقی بهتر ازعدم توافق» در وهله اول با هدف برد در انتخابات ۹۶ و سپس با هدف تمدید حراج مولفههای قدرت کشور تحت عنوان برجامهای۲ و۳ به کشور تحمیل نمود که دومی با ناکامی برجام، نافرجام ماند.
۵- نکتهای که درباره آقای #جلیلی حتی مورد تأیید حامیان متعصب ایشان هم هست، ضعفشان در مناظرات است؛ البته از هیچ نامزد انقلابی توقع نداریم با افشاگری، بگم بگم و تخریب، رقبا را از صحنه خارج کند اما قدرت اقناعکنندگی مخاطب، یک قابلیت کلیدی برای انتخابات و پساانتخابات است.
۶- از ضعفهایی که احتمالا در بروز برخی نقاط ضعف دیگر #دکتر_جلیلی موثر است، فقدان «سابقه اجرایی» است که اگر وجود داشت، میتوانست توان تعامل و همگرایی ایشان را افزایش دهد اما متأسفانه بجای پذیرش این نقطه ضعف، ایشان و حامیانشان، سوابق اجرایی دیگران را تلویحا تحقیر میکنند!
۷- متأسفانه حامیان لایه اول #دکتر_جلیلی با وجود تریبونهایی که دارند، بعضا دافعهشان بیش از جاذبهشان است. حامیانی که بعضا رقبای انقلابی را هم تخریب میکنند و حتی اخیرا متلکهایشان به آقای #رئیسی که اصلحیت و مقبولیتش، او را مهمترین نامزد بالقوه انقلابیها کرده نیز میرسد!
نتیجه: وقتی موارد فوق را کنار هم قرار میدهم به این نتیجه میرسم که اولا نمیتوان مخالفان اصلحیت #جلیلی را لزوما مغرض، بیانصاف، قبیلهگرا و... نامید ثانیا همانطور که فعلا نظرسنجیها نشان میدهد، نمیتوان مقبولیت ایشان بین عامه مردم را برتر از سایر نامزدهای انقلابی دانست که این دو، احتمالا برای برخی نامزدهای دیگر هم صادق باشد و از این لحاظ، چه برای #دکتر_جلیلی و چه سایر نامزدهای انقلابی شایسته است که صحنه انتخابات را به خوبی رصد کنند و در صورتی که متوجه شدند امکان رأیآوریشان ناچیز است، جملگی آماده ایثار به نفع مردم و انقلاب باشند.
سیاوش آقاجانی
🆔 @nazokbin