#شنبههاباتفسیر
ادامه از پست تفسیری قبل
✅پاسخ علامه درباره تنزیل:
اینکه گفتیم تنزیل به معنای نزول تدریجی است، لازمهاش این نیست که بین نزول یک آیه و آیه دیگر زمان قابل توجهی فاصله شده باشد.
توضیح اینکه هر مرکّبی را از چند جزء ترکیبیافته در نظر بگیریم، وجودش یک نسبت به مجموع و کل اجزا دارد، و یک نسبت به وجود تک تک اجزای خود.
اگر نسبتی را که به کل اجزا دارد در نظر بگیریم موجود واحدی خواهد بود، موجودی که نه تدریج میپذیرد و نه تقسیم، و اگر نسبتی را که وجود آن با وجود تک تک اجزایش دارد در نظر بگیریم البته یک چیز، چند چیز خواهد بود، و تدریج هم میپذیرد. قرآن کریم درباره فرود آمدن باران هم به "انزال" تعبیر کرده و هم به "تنزیل" چنانکه فرموده:"انزل من السّماء ماء" و هم فرموده:"و هو الذّی ینزّل الغیث".
در تعبیر اوّل نسبت وجود باران با سراسر اجزای آن در نظر گرفته شده و در نتیجه یک امر اعتبار شده است و در تعبیر دوم نسبت وجود باران با اجزای آن که یکی پس از دیگری فرود میآید در نظر گرفته شده است که یک امر تدریجی محسوب شده است.
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
❇️نگارِهشتم؛آموزش و پژوهش زیرِسایهی امام رئوف
🆔@negarehashtom
💠سوال طیّب
🔹فرشته ها استخباراً سؤال كردند، شیطان استكباراً سؤال كرد؛ سؤال شیطان با اعتراض و تعنّت آمیخته بود، سؤال فرشتگان برای تعلّم و استخبار بود؛ شیطان سؤال كرد تا كبریایی خود را ارائه دهد، كبیر بودن خود را ـ به زعم خود ـ ارائه دهد، فرشته ها سؤال كردند تا خبیر بشوند.
اینكه در ادب تعلیم و تعلم ما آمده است كه «سَلْ مُتَعَلِّماً وَ لَا تَسْأَلْ مُتَعَنِّتاً»، این است.
🔹 این از بیانات مبارك امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) است كه مرحوم طبرسی (رضوان الله علیه) در احتجاج نقل كرده است. در آداب المتعلّمین ملاحظه فرمودید که ادب تعلیم و تعلّم این است كه انسان سؤال كند كه یاد بگیرد، اگر بلد است سؤال نكند و اگر می خواهد فخر فروشی كند و كسی را تحقیر كند، این راه، راه شیطنت است و اگر می خواهد واقعاً چیز یاد بگیرد، این راه فرشته شدن است.
🔹اگر كسی به قصد استكبار سؤال می كند، این همان شیطان ممثل است، جزء شیاطین الإنس است و اگر كسی به قصد استخبار سؤال می كند كه خبیر بشود، این همان فرشته ممثل است كه احیاناً از فرشته ها هم بالاتر می رود.
🔹 گفتند یكی از برجسته ترین راه های عالم شدن این است كه انسان در دوران تحصیل، مواظب نحوه سؤالش باشد؛ اگر چیزی را بلد است از كسی سؤال نكند و اگر چیزی را بلد است به عنوان فخرفروشی بر كسی عرضه نكند و إلاّ ممكن است این علم از یاد او برود.
آیتاللهالعظمیجوادیآملی
📚 سوره مبارکه بقره،جلسه ۹۳
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
❇️نگارِهشتم؛آموزش و پژوهش زیرِسایهی امام رئوف
🆔@negarehashtom
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
کریمان خوب می دانند آداب کرامت را
اگر مسکینِ تو رسمِ گدایی را نمیداند
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
❇️نگارِهشتم؛آموزش و پژوهش زیرِسایهی امام رئوف
🆔@negarehashtom
💠سِرِّ اجابت
🔹 از امام صادق (علیه السّلام) سؤال كردند چرا خدا دعای ما را مستجاب نمی كند با اینكه فرمود: ﴿ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ﴾، فرمود شما چون به عهد خدا وفا نكردید خدا هم به عهدش وفا نمی كند؛ اگر شما به عهد خدا وفا كنید و دعایتان دعای صادق باشد، خدا هم به عهدش وفا می كند.
🔹 معلوم می شود که آیه ﴿وَأَوْفُوا بِعَهْدِي أُوفِ بِعَهْدِكُمْ﴾، ناظر به یك اصل كلی است و اختصاصی به بنی اسرائیل ندارد؛ اینكه فرمود: ﴿وَأَوْفُوا بِعَهْدِي أُوفِ بِعَهْدِكُمْ﴾؛ نه مورد، مخصّص است و نه خود این لسان، لسان تخصیص است، بلكه تلازم بین عهدین را تفهیم می كند؛ یعنی اگر خدای سبحان بخواهد به عهدش وفا كند، مشروط است به اینکه بنده هم به عهد بندگی خودش وفا كند. تا عبودیت، محقّق نشود، مستلزم آن نیست كه ربوبیت به عهدش وفا كند، لذا امام ششم (سلام الله علیه) طبق این نقل فرمود:
شما به عهدتان وفا نكردید لذا دعای تان مستجاب نیست.
آیت الله جوادی آملی
📚 سوره مبارکه بقره جلسه۱۱۷
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
❇️نگارِهشتم؛آموزش و پژوهش زیرِسایهی امام رئوف
🆔@negarehashtom
#یکشنبههاباحدیث
اَلبُرهان فى تَفسير القُرآن از مهمترین تفاسیر روایی شیعه، تألیف سیّد هاشم بن سلیمان حسینی بحرانی.
نویسنده در این تفسیر به تناسب آیات قرآن کریم، به موضوعات فقهی، قصص، احادیث نبوی و فضایل اهل بیت (ع) اشاره کرده است.
نکاتی درباره این تفسیر براساس کتاب تاریخِ عمومی حدیث:
-برمبنای روش اخباریان
-فقط روایت
-طرح ۱ یا چند آیه+نقل روایات
-روایات مسند هستند
-روایاتی هستند که در بحارالانوار به چشم نمیخورد.
#تاریخِعمومیحدیث
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
❇️نگارِهشتم؛آموزش و پژوهش زیرِسایهی امام رئوف
🆔@negarehashtom
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
تلاطمهای پرچمت دلربایی میکند
مرغِ دلها را در ایوانت هوایی میکند
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
❇️نگارِهشتم؛آموزش و پژوهش زیرِسایهی امام رئوف
🆔@negarehashtom