🎖 مدال های دوره قاجار🎖
🎖 مدال جلادت یا نشان شیردل یکی از نشانهای نظامی دورهٔ قاجار است که در زمان محمدشاه قاجار ساخته شد و ساخت آن تا پایان حکومت قاجار ادامه یافت. این مدال به کسانی که در قشون نظامی حکومت قاجار خدمت نموده و قابلیتها و جنگاوری شایستهای از خود نشان میدادند، اعطا میگردید.
✅ مدال های مربوط به دوره ساسانیان، صفویان، زندیه، قاجار، پهلوی و همچنین سکه های فلزی از جنس نقره، مس و برنز که یک دوره دو هزار و چند ساله را شامل می شود با تلاش و کوشش چندین ساله جناب آقای حمیدرضا چهره نگار، کارشناس ارشد محترم بخش مردم شناسی موزه تاریخ طبیعی، شناسایی شده و به همراه مشخصات مربوطه در یکی از سالن های موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی به نمایش گذاشته شده است.
✅ این خمره سفالیِ آجریرنگ با قطر 110 و ارتفاع 90 سانتیمتر در سال 1359 در عمق 2 متری زمین کشاورزی خانواده محترم شهید حسین حق وردی در روستای بادامه از توابع شهرستان داراب کشف شد. این خمره تا سال 1394 به عنوان منبع آب مورد استفاده می گرفت و در سال 1394 با تلاش و پیگیری های مهندس محمد مهدی اسلام نژاد، رئیس وقت موزه تاریخ طبیعی، توسط این خانواده محترم به موزه تاریخ طبیعی اهدا گردید. این خمره در حال حاضر در موزه تاریخ طبیعی در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.
✅ در ساخت این خمره قدیمی از چرخ کوزه گری و همچنین فن فتیلهای استفاده شده است؛ فن فتیلهای فنی بوده است که قبل از اختراع چرخ کوزهگری در ساختن کوزهها و خمرهها رواج داشته است. بر اساس فرم لبه و نوع نقوش هندی روی این خمره میتوان حداقل سن این خمره را به دوران هخامنشیان نسبت داد.
✅ زغال سنگ (coal) از بقایای درختان، بوتهها و سایر گیاهان زنده به وجود آمده است. شکلگیری زغالسنگ از 400 میلیون سال قبل در دوران اول زمین شناسی آغاز گردید و در ۲۵۰ میلیون سال قبل (دوره کربونیفر) به اوج خود رسید. در این دوره روی زمین تعداد بسیار زیادی مرداب و باتلاق وجود داشت و گیاهان به دلیل وجود آب و هوای گرم و مرطوب به وفور رشد کردند. این گیاهان پس از مرگ در زیر لایههایی از گل و لای موجود در باتلاقها و مردابها مدفون شدند. به مرور زمان گیاهان جدید روی این لایهها روییده و آنها نیز پس از رشد و سرنگون شدن، توسط رسوبات پوشیده شدهاند.
✅ این فرایند باز تکرار میشد و بدینترتیب در طول میلیونها سال بر ضخامت لایه هایی که قشرهایی از گیاهان را دربرداشت افزوده شد. فشار و سنگینی طبقات بالایی باعث شد که این گیاهان به تدریج آب و مواد و فرار خود را از دست بدهند و در نتیجه فقط کربن آنها به شکل زغالسنگ باقی بماند.
✅ طی فرایند تشکیل زغال سنگ، ابتدا زغال قهوه ای با 60-70% کربن شکل می گیرد و پس از افزایش فشار لایه های فوقانی به زغال سنگ سیاه یا آنتراسیت با 98% کربن که کیفیت بالاتری دارد، تبدیل می گردد. از نظر توزیع ذخایر در ایران، بیشترین حجم ذخایر زغال سنگ کشور در منطقه طبس، سپس کرمان و البرز شرقی قرار دارد.
✅ شهاب سنگ ها به طور تصادفی در همه جای کره زمین سقوط می کنند وهیچ جایی از زمین وجود ندارد که شهابسنگهای بیشتری در آنجا سقوط کرده باشند. اما در برخی مناطق مدت زمان بیشتری می توانند باقی بمانند. شهابسنگها دارای آهن آزاد هستند و به همین دلیل به راحتی در معرض فرسایش شیمیایی قرار گرفته و با سرعت بیشتری نسبت به سنگهای زمین، فرسایش می یابند. از آنجا که رطوبت باعث اکسید شدن آنها می شود، شهابسنگ ها در کوه و جنگل و مناطق مرطوب، با سرعت بالاتری تخریب می شوند. در حالی که در کویرها، ماندگاری شهابسنگها، پنجاه برابر مناطق دیگر است.
✅ کویر لوت و کویر مرکزی ایران که کمترین میزان بارندگی را دارند یکی از بهترین محل ها برای اکتشاف شهابسنگها می باشند و اکثر شهاب سنگ های ایران در این مناطق کشف شده و به ثبت جهانی رسیده است.
✅ مروارید حاصل فعالیت موجودات آبزی صدف دار است که در بستر رودها و دریاها زندگی میکنند. این موجودات وقتی گرسنه میشوند مقداری آب را با موجودات ریز خاکی میبلعند؛ در برخی موارد شن ریزه ای وارد صدف میشود. در این هنگام موجود زنده صدف دار به عنوان یک مکانیسم دفاعی از خود شروع به ترشح مایعی به نام"مروارید زا" می کند. در اثر این ترشحات، لایه های متحدالمرکزی به دور شن تشکیل می شود. با ادامه ترشحات، این لایه ضخیم و ضخیم تر شده و سرانجام مرواریدی زیبا را به وجود میآورد. مروارید ایده آل کاملا گرد و صاف است.
✅ امروزه بسیاری از مرواریدها پرورشی هستند. بدین منظور شن کوچکی را عمدا وارد صدف میکنند تا صدف را وادار به ساختن مروارید نمایند.
✅ چین، ژاپن، استرالیا، ویتنام، هند، آمریکا، امارات، مکزیک، فیلیپین، فرانسه، میانمار و اندونزی از مهمترین کشورهای تولید مروارید در جهان می باشند.
✅ مروارید غار، اشکال کروی یا بیضوی در اندازه های مختلف هستند که معمولا در حوضچه های کم عمق درون غارهای آهکی تشکیل می شوند. زمانی که جریان آب حاوی کربنات کلسیم حرکت دایره وار یا چرخشی حول یک هسته شن دارد، اشکال کروی یا همان مروارید غار تشکیل می شود. قرار گرفتن در معرض آب متحرک، سطح مرواریدهای غار را جلا داده و آنها را براق می کند.
✅ در غارهای مناطق استوایی و گرمسیری، ممکن است تعداد زیادی از این مرواریدها در یک سطح دیده شوند. مثلا به تازگی غاری در مکزیک کشف گردیده که تخمین زده می شود میلیون ها از این مرواریدها را در خود جای داده است.
🎇 اهدای یک شهابسنگ کندریتی به موزۀ تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه
✅ قطعۀ شهابسنگی که در کرمان کشف شده، روز یکشنبه ۲۵دیماه ۱۴۰۱، به موزۀ تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز اهدا شد.
✅ این قطعۀ در سایت جهانی شهابسنگ به نام شهابسنگ "Kerman 252" ثبت جهانی شده است.
✅ به گفتهی مدیر موزۀ شهابسنگ ایران، سن زمینی شهابسنگ کرمان ٢۵٢، بین ٢٠ تا ٢۵ هزارسال تخمین زده شده است.
✅ شهابسنگ ها اطلاعاتی درخصوص چگونگی شکلگیری منظومۀ شمسی، ساختارشناسی و وجود حیات در سیارات را در اختیار پژوهشگران قرار میدهد.
✅ گوسفند دریایی یک جانور نرم تن است که مانند حلزون حرکت کرده و از جلبک تغذیه می کند. طول بدن آن حدود پنج میلیمتر است و ظاهری شبیه به گوسفند دارد. نکته بسیار جالب و شگفت انگیز در مورد گوسفند دریایی این است که این جانوران قادر به فتوسنتز هستند!
✅ این جانوران در دریا زندگی میکنند و در سواحل و آبهای ژاپن، اندونزی و فیلیپین یافت میشوند. صورت کوچک و دو چشم ریز به هم چسبیده، این جانور را شبیه موجودات کارتونی جالب و بامزه کرده است.
✅ مرمر نوعی سنگ دگرگونی است. زمانی که سنگ آهک در اعماق زمین به مدت طولانی تحت حرارت و فشار زیاد قرار میگیرد، دگرگون شده و به سنگ مرمر تبدیل میشود. ماده اصلی سازنده سنگ مرمر، کربنات کلسیم است که سفیدرنگ می باشد. وجود برخی از ناخالصی ها همچون آهن، آلومینیم و منیزیم در سنگ مرمر باعث تنوع رنگ در آن میشود. وجود ناخالصی آهن باعث ایجاد رنگ قرمز می گردد.
✅ این تصویر مربوط به نوعی سنگ مرمر با ناخالصی آهن در کشور ترکیه است
✅ معدن فيروزه نيشابور در 45 كيلومتري شمال غرب اين شهرستان قرار گرفته است. این معدن با سنی در حدود 7000 سال قدیمی ترین معدن فعال فیروزه در جهان محسوب می شود. این معدن از نظر تولید، بزرگترین معدن فیروزه و همچنین قدیمی ترین معدن فعال در جهان است. بنا بر ارزیابی های اخیر در این معدن، فیروزه تا 200 سال آینده با نرخ فعلی قابل استخراج است.
✅ معادن فیروزه در جهان کم است. پس از معدن نیشابور، جنوب غرب ایالات متحده را می توان به عنوان اصلی ترین تولیدکننده فیروزه در جهان معرفی کرد.
✅ البته معادن ایالات متحده بیش از از 30 سال قدمت ندارند و کیفیت فیروزه آن به مراتب از فیروزه نیشابور کمتر است.
✅ فيروزه ايراني در دنيا آنچنان شناخته شده است كه براي سنجش كيفيت ساير فيروزهها، از فیروزه ایرانی به عنوان مقياس استفاده ميشود.
✅ علاوه بر نیشابور، فیروزه در مناطق مختلفی از کشور از جمله شهر بابک، دامغان و کاشمر شناسایی شده و بسته به کیفیت و ارزش اقتصادی آنها بهره برداری می گردد.
✅ بسیاری از افراد تصور می کنند که روش تاکسیدرمی با برق انجام می شود و حیوان با قرار گرفتن در مسیر برق و برق گرفتگی به طور کامل خشک می شود. این باور غلط است چرا که این روش به دلیل سوختن حیوان و گرفتن بوی بد در هیچ جای دنیا انجام نمی گیرد.
✅ تاکسیدرمی Taxidermy واژهای یونانیست که از دو واژه taxi به معنی “پُرکردن” و dermy به معنای “پوست” گرفته شده است. تاکسیدرمی، فن و هنر خشک کردن اجساد حیوانات و مجسمه سازی از پیکر آن ها به روش های تخصصی می باشد.
✅ مراحل تاکسیدرمی: بعد از مرگ جانور، نمونه را به منظور انعقاد سریع خون و جلوگیری از کثیف شدن پوست و همچنین جلوگیری از انتقال بیماری، فریز می نمایند. 24 الی 48 ساعت قبل از پوست کنی، نمونه را از فریزر خارج نموده تا از حالت انجماد خارج گردد. سپس پوست را از گوشت حیوان جدا می نمایند. از جسدی که پوست آن جدا شده است به عنوان مدل استفاده نموده و مجسمه ای مصنوعی شبیه به بدن اصلی با موادی همچون فوم پلی اورتئان، فایبرگلاس، گچ و غیره ساخته می شود. پس از آن پوست دباغی شده بر روی مجسمه کشیده می شود.
✅ کارگاه تاکسیدرمی موزه تاریخ طبیعی از بدو تاسیس موزه تا کنون مشغول فعالیت بوده و سعی نموده است تا با به کارگیری روش های جدید و به روز در جهت بهتر شدن کیفیت تاکسیدرمی گام بردارد. در حال حاضر جناب آقای سید فخرالدین سیادت نژاد به عنوان تاکسیدرمیست موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز با مهارت خاصی در تاکسیدرمی پستانداران و پرندگان مشغول به فعالیت می باشد.