eitaa logo
کانال رسمی موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز
74 دنبال‌کننده
70 عکس
1 ویدیو
0 فایل
مشاهده در ایتا
دانلود
✅ دریاچه خالدار یا لکه دار (Spotted Lake) با طول تقریبی٧٠٠ متر و عرض ٢٣٠ متر در بریتیش کلمبیای کانادا قرار دارد. این دریاچه با بیش از ۴٠٠ حوضچه پوشیده شده است و به همین دلیل به آن دریاچه خالدار گفته می شود؛ قطر این حوضچه ها بین یک تا چندین متر متغیر است. ✅ این لکه ها در واقع حوضچه هایی هستند که از شورابه های غنی سولفاتی پر شده اند. ✅ این دریاچه یکی از غنی ترین آب های دارای مواد معدنی دنیا و در واقع بزرگترین معدن سولفات دنیاست!! مواد معدنی موجود در این دریاچه عبارتند از مقدار زیادی سولفات منیزیوم، کلسیم و سدیم و کمی تیتانیوم و نقره. ✅ بسته به مواد معدنی ای که هر کدام از لکه ها از آن تشکیل شده اند، رنگ این لکه ها بین آبی، سبز، زرد و سفید متفاوت است. در گرم ترین و خشک ترین روزهای تابستان که آب حوضچه ها به طور کامل تبخیر می شود، به دلیل ظهور کانی های سولفاتی، رنگ این حوضچه ها سفید می گردد. ✅ در زمان جنگ جهانی اول مواد معدنی این دریاچه برای تولید مهمات استفاده می شد؛ کارگران روزانه یک تن نمک از سطح دریاچه استخراج کرده و آن را با کشتی به کارخانه های تولید مهمات شرق کانادا می فرستادند. 🏖️ در حال حاضر سالانه گردشگران زیادی از این دریاچه منحصربه فرد دیدن می کنند.
✅ سیاوش بوشهری معروف به سیاه خان لپویی در سال ١٢٩٨ شمسی در روستای لپویی زرقان (استان فارس) متولد شد. ✅ او تا سن ۶ سالگی رشد طبیعی داشت. پس از آن رشد غیر طبیعی طولی و عرضی آغاز شد و به دو بیماری آکرومگالی و ژیگانتیسم (غول آسایی) مبتلا گردید. ✅ در سن ١٨ سالگی قد او به ٢۵٩ سانتی متر رسید. در سن ٢٢ سالگی هم در اثر بیماری ذات الریه در گذشت. ✅ در حال حاضر اسکلت سیاه خان لپویی برای آموزش به دانشجویان در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نگهداری می شود. ✅ ماکت نقش برجسته سیاه خان لپویی نیز به همراه توضیحات تکمیلی در سالن اصلی موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.
✅ دریاچه صورتی یا دریاچه هیلیر نام دریاچه ای در استرالیاست که محتوای نمکی بسیار زیادی دارد. رنگ صورتی آن ناشی از وجود نوعی جلبک دریایی به نام «دونالیلا سالینا» Dunaliella salina و یک نوع باکتری به نام «هالوباکتریا» halobacteria است که در آبهای شور رشد می‌کنند. این باکتری‌ها و جلبک‌ها رنگ دانه‌های کاروتنوئید قرمز رنگی تولید می‌کنند که باعث تغییر رنگ دریاچه شده است.
✅ اکالیپتوس‌ رنگین کمانی با نام علمی Eucalyptus deglupta : ✅ گونه‌ای از اکالیپتوس است که پوست تنه‌ی آن رنگین است و غالبا در نیمکره شمالی، فیلیپین، گینه و... رشد ‌می‌‌کند. ✅ ارتفاع این درخت گاهی تا ٧٠ متر هم‌ می‌‌رسد. این درخت در زمانها و شرایط مختلف تغییر رنگ می دهد و این تغییر رنگ به فصل آن مرتبط نیست چون که این درخت همیشه سبز است. در اوایل عمرش سبز کمرنگ و سپس به سبز پر رنگ ، پس از گذشت مدتی به رنگهای متنوع دیده می شود. ✅ چوب این درخت در صنعت کاغذسازی، کاغذ سفید، استفاده فراوانی دارد و به علت زیبایی این گیاه و مقاومت آن با شرایط محیطی، در فضای سبز نیز به کار می رود. بوی مطبوع برگ‌های اوکالیپتوس می تواند تا حدود زیادی محیط را ضدعفونی کرده و از بروز سرماخوردگی، آنفلوآنزا و برونشیت‌های ساده جلوگیری‌کند
✅ کارگاه آموزشی تاکسیدرمی پرندگان در روز شنبه ١۴٠٢/٠٢/٢٣ از ساعت ١۴ لغایت ١٩:٣٠ در موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز برگزار گردید. ✅ در این کارگاه ۵٠ نفر از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان از شهرهای مختلفی همچون یزد، کرمان، کاشان، اصفهان و بسیاری از شهرستان های استان فارس نیز حضور داشتند و با استقبال بسیار خوبی از سوی شرکت کنندگان روبرو گردید. ✅ مدرس این کارگاه متخصص تاکسیدرمی موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز، جناب آقای سید فخرالدین سیادت نژاد بودند و جناب آقای سید محمدرضا فاطمی نژاد نیز به عنوان همکار حضور داشتند.
✅ به مناسبت روز جهانی موزه، 28 اردیبهشت ماه بازدید از موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز رایگان می باشد. 🕰 ساعت بازدید: 8 صبح تا 5 عصر
✅ به دلیل سمپاشی سالانه، موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز تا تاریخ ١٩ خردادماه ١۴٠٢ تعطیل می باشد.
🕔 ساعات بازدید موزه از تاریخ ١۴٠٢/٣/٢٠ لغایت ١۴٠٢/۴/٢١ به شرح زیر می باشد: شنبه تا چهارشنبه: ساعت ٧ تا ١٣:٣٠ پنجشنبه و جمعه‌ها: ساعت ٨ تا ١٣:٣٠
🍄 👂🏻قارچ "گوش ژله ای" یا "گوش چوب" با نام علمی Auricularia auricula-judae یکی از انواع قارچ های خوراکی است که به صورت خودرو رشد می کند و به دلیل شباهتش به شکل گوش به راحتی قابل تشخیص است. ✅ این قارچ، بومی شمال آمریکا، اروپا و استرالیاست و بر روی چوب درختان به خصوص درختان بزرگ می روید. حدود 3 تا 8سانتیمتر پهنا دارد اما می تواند به بیش از 12سانتیمتر نیز برسد. ✅ در گذشته قارچ گوش ژله ای در بین افراد بومی به عنوان دارو کاربرد داشته است. هر 100 گرم از اندام خوراکی این قارچ حاوی 248 کیلوکالری انرژی و همچنین مقداری چربی، پروتئین، کلسیم، آهن و فسفر می باشد.
💠 کانی کوارتز با فرمول شیمیایی SiO2 به رنگ های مختلف همچون بی رنگ، بنفش، صورتی، زرد، دودی و ... در بسیاری از نقاط کره زمین یافت می شود. دلیل رنگ های مختلف، وجود ناخالصی های موجود در محیط تشکیل کوارتز است. 💠 دُر کوهی یا سنگ کریستال (rock crystal) نوع شفاف و بی رنگ کوارتز است. در واقع زمانی که ناخالصی وجود نداشته باشد و جایگزینی عناصر شیمیایی که باعث تغییر رنگ در کوارتز می شود، صورت نپذیرد کوارتز شفاف و بی رنگ یا همان دُر کوهی تشکیل می شود. از این کانی به عنوان گوهرسنگ استفاده می شود و طرفداران زیادی دارد. 🔴 اما باید توجه داشت که بلورهای مصنوعی کوارتز شفاف به صورت صنعتی نیز تولید می شود و غالبا ساختار بلوری آنها از نظر ظاهری بدون نقص بوده و درون آنها بسیار شفاف می باشد. بنابراین هنگام خرید باید دقت کنید که در بازار شیشه یا کوارتز سنتتیک (ساخته شده در آزمایشگاه) را به عنوان دُر نجف یا سنگ کریستال به شما نفروشند.
🏝 این تصویر مربوط به یکی از سواحل جزایر قناری است که به سواحل شنی سفید معروف است. 🍿 چون دانه های شن و ماسۀ این ساحل شبیه به پاپ کورن هستند آن را «ساحل پاپ کورن» می نامند. این قطعات مربوط به تجمعات ساختارهای آهکی جلبکهای قرمز هستند که طی سال ها کربنات کلسیم در سلول های آنها انباشته می شود و چون به سنگ ها و کف اقیانوس نمی چسبند با جریان آب در کف دریا حرکت کرده و کروی شکل می شوند. زمانی که این گیاهان می میرند، فقط اسکلت آهکی سفید آنها باقی می ماند که توسط امواج به ساحل آورده شده و ساحل پاپ کورنی را تشکیل می دهند.
👽 دریاچه ناترون یکی از مرموز‌ترین دریاچه های آفریقاست که به دریاچه نفرین شده شهرت دارد. دمای این دریاچه بالا و به شدت قلیایی است. یک عکاس حیات وحش آفریقا در یکی از سفرهای خود به دریاچه ناترون، بر حسب اتفاق اجساد پرندگان سنگ شده بسیار زیادی را مشاهده کرد که بر روی آب شناور بودند و با جریان آب، به ساحل دریاچه آمده بودند!! او خلاقانه این اجساد را بر روی شاخه های درخت گذاشت و عکس ها را به گونه ای گرفت که گویی زنده اند. ✅ نظریات گوناگونی در ارتباط مرگ جمعی این پرندگان وجود دارد. اما آنچه واضح می باشد این است که اجساد این پرندگان به دلیل غلظت بالای نمک دریاچه (کربنات و بیکربنات)، نمک‌سود شده و مانند یک مومیایی حفظ شده‌اند؛ مصریان در گذشته از این ماده جهت مومیایی فراعنه استفاده می نمودند. 🌡 دمای این دریاچه در فصول گرم و خشک تا بیش از چهل درجه سانتیگراد نیز افزایش می یابد. زمانی که سطح تبخیر دریاچه افزایش می یابد و غلظت نمک بالا می رود، میکروارگانیسم های نمک دوست از جمله برخی از سیانوباکتریها شروع به رشد و نمو می نمایند. رنگدانه هایِ قرمز موجود دراین میکروارگانیسم ها باعث قرمز شدن آب دریاچه شده است.