💢شناخت نوجوانی 💢
آموزش و پرورش کلید توسعه همه جانبه جوامع بشری است و با توجه به اینکه خاستگاه تربیت نیروی انسانی، نظام تعلیم و تربیت است لذا نظر به اهمیت این موضوع به گوشه ای از دنیای تعلیم و تربیت در این مقاله اشاره شده است.
از طرفی لازم به یاد آوری است طبق توافق جوامع علمی بین المللی بر چشم انداز جهانی یادگیری در قرن ۲۱ به شرح زیر است:
۱- یادگیری چگونه دانستن
۲- یادگیری چگونه انجام دادن
۳- یادگیری چگونه با دیگران زیستن
۴- یادگیری چگونه شدن.
دوره نوجوانی دوران تحول و تغییرات تجلی شکل گیری شخصیت و با دوره تولد دوباره انسان است.
دوره نوجوانی دوران منفی"، "دوره زندگی نشنج انگیز" و "دوره توفان و فشار است.
دوره نوجوانی دوره "نشاط و شادابی"، "دوره هدایت و هویت یابی" و "دوره مسئولیت پذیری است. دوره نوجوانی "نقطه عطف زندگی انسان است.
دوره نوجوانی برزخی است که حدفاصل بین کودکی و بزرگسالی است. نوجوان از یکسو در حال گسیختن پیوندهای خود با دوران کودکی و از سوی دیگر شبفته دستیابی به استقلال دوره جوانی و بزرگسالی است ولی به طور کامل نه این است و نه آن و خود نیز در این کشمکش اسیر است. بی شک نوجوان پس از گذر از دوران حساس و هیجان آمیز بلوغ به تدریج با نرمی و آرامش به کانون گرم و پر عطوفت خانواده علاقه مندتر می شود و محبت و جوشش و دلبستگی و همدلی خود را بیش از پیش به خانواده ابراز می کند.
خوشبخت خانواده ای است که تا پایان دوران نوجوانی با صبر و شکیبایی و سعه صدر و انعطاف پذیری منتظر آرامش فرزند نوجوان خود باقی می مانند. معمولا ما والدین با توجه به طرز تفکر و برداشت خود، افکار و رفتار نوجوان را ارزیابی می کنیم در صورتی که بهتر است به دورانی که خود نوجوان بوده ایم برگردیم و احساسات، عقیده ها و آرمان ها و آرزوهایی را که داشتیم به خاطر بیاوریم.
در این صورت توفيق آن را خواهیم یافت که مسائل را از دید نوجوان خود نگاه کنیم تا بتوانیم با او ارتباط مناسبتری برقرار کنیم.
نوجوانی دوره انتقال از کودکی به بزرگسالی است. تقریبا از یازده سالگی آغاز می شود و تا هجده سالگی ادامه می یابد.
دوره ای است آکنده از تعارض و نوسان بین وابستگی و استقلال.
نوجوانی دوره ای است شبیه به رویا که در آن هر حادثه و اتفاقی ممکن است رخ دهد. در این دوره اضطراب ها، دلهره ها، کابوس ها، ترس ها، در هم شکستن ارزشها و در هم آمیختن تفکرات یا خیال پردازی ها امری عادی تلقی می شود.
رابطه نوجوان با خودش، با خانواده اش، با دوستانش و به طور کلی با همه به هم می خورد.
کم حوصلگی، حساسیت، استقلال طلبی، حادثه جویی و مواردی از این قبیل نوجوان را نا آرام جلوه می دهد.
اما این جلوه های گوناگونی نوجوانی هیچ کدام بیهوده و بیمار گونه نیستند و هر کدام برای خود فلسفه ای دارند، مثلا: اگر نوجوان ستیزه جوست در ستیزه جویی هایش میل به مهم جلوه کردن دارد، دوست دارد مورد توجه قرار بگیرد، در گروه خود موقعیت خاصی داشته باشد و همه او را به عنوان یک فرد با ارزش بشناسند. مد پرستی و قهرمان دوستی اش حاکی از نیاز یک نوجوان به مدل و راهنما و الگوست.
نوجوان اگر
خرده گیر و عیب جوست برای این است که حس داوری و تشخیص او رو به توسعه است، می خواهد معنا و مفهوم درست زندگی را دریابد، می خواهدحقایق دینی و مذهبی را بهتر بشناسد. او می خواهد بهترین نوع سیاست ها را دریابد و راجع به جامعه خود اظهارنظر کند. نوجوان اگر بی انضباط و گریزان از اطاعت و مقررات است می تواند به این دلیل باشد که میل به استقلال و کسب شخصیت دارد. اگر نوجوان لجباز و سرکش است می تواند به این دلیل باشد که شوق به آزادی و خود مختاری دارد، دوست دارد بزرگسالان در کارهایش دخالت نکنند، دوست دارد اتاق مخصوص به خود داشته باشد و با سلیقه خودش آن را تزئین کند. نوجوان در رویاسازی ها و خیال پردازی هایش در جستجوی آینده ای نامعلوم و کشف استعدادها و آرمان های خویش است، اگر جلوه های نوجوانی به درستی فهمیده و شناخته شوند زندگی با نوجوانان کار دشواری نخواهد بود و اگر میل های طبیعی نوجوان به اندازه صحیح ارضا شوند و در مسیر خود به حرکت در آیند نوجوان می تواند به آسانی خود را با جامعه تطبیق دهد.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
*اولین نشست علمی پژوهشی پِژوان* با موضوع *کرونا و چالشهای اوقات فراغت نوجوانان* روز شنبه مورخ ۲۹ آبان ۱۴۰۰ از ساعت ۱۳ الی ۱۵ در محل خبرگزاری مهر برگزار میگردد؛ لینک مجازی نشست: اسکای روم https://b2n.ir/f52970 و از طریق صفحه آیندهسازان در اینستاگرام به نشانی https://instagram.com/ayandehsazaan?utm_medium=copy_link
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خطاهای شناختی
مورچه های ذهن
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
#پرسش_پاسخ
❓پرسش از شما
⁉️ سلام. بنده پسری دارم در آستانه نوجوانی و دستیابی به هویت است. مشکلی که ما داریم اینکه خیلی بیانگیزه است و کارهاشو نامنظم و نامرتب انجام میده و به حرف من و پدرش گوش نمیکنه. با دوستان ناباب میگرده و درسشو نمیخونه. میترسم چون پدرش هم اعتیاد داره به سمت اعتیاد کشیده بشه
همسرم هم راضی نمیشه به جلسه مشاوره بیاد تا بشه راهکاری برای بهتر شدن اوضاع پسرمون پیدا کنیم؟
✅ پاسخ از ما
❗سلام
نوسانات در زندگی نوجوان مسئله عجیبی نیست و با وجود مشکل اعتیاد پدر خانواده و بهتر شدن این اوضاع به چند نکته توجه کنید:
1️⃣ راضی کردن پدر برای شرکت در جلسه مشاوره برای حل کردن مشکل پسر (به نحوی که پدر از اینکه ما از موضوع اعتیاد او خبرداریم، مطلع نشود)
2️⃣ مطرح کردن مشکلات پیشروی فرزند و احتمال اینکه به سمت موادمخدر کشیده شود.
3️⃣ با پسرتون صحبتهای دوستانه و همدلانهای داشته باشید.
4️⃣ در مورد بحث مصرف مواد و اثرات مخربی که اعتیاد داره، اطلاعات بهش بدیم مثل فیلم آموزشی
5️⃣آموزش مهارتهایی مثل نه گفتن.
6️⃣آماده کردن خانواده برای تشخیص علائم.
7️⃣مؤلفههای جایگزین مثل موفقیت تحصیلی و تفریحات سالم همراه با خانواده.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
❇️نیازهای نوجوانی ❇️
۱- نیاز به امنیت خاطر:
نوجوان در این دوره بیش از هر زمانی نیازمند آرامش دروی برای تحصیل و فعالیت می باشد و هر چه خانه و مدرسه و جامعه بتواند آرامش روحی او را فراهم نمایند رشد و بالندگی مطلوب او را تامین نموده اند.
۲- نیاز به عدالت: روحيه غالب نوجوان در این دوره عدالت خواهی و آرمان گرایی است و در مقابل کوچکترین تبعیض و ظلمی که احساس کند نواکش نشان داده و اعتراض می کند.
۳- نیاز تعلق به گروه: نوجوان میزان لیاقت خود را با توجه به تعلق گروه می سنجد. حتی برای عضویت در گروه خاص و مورد علاقه خود حاضر است به کار های خطرناک دست بزند. در این دنیای متغیر نوجوان با تعلق به گروه احساس آرامش می کند.
۴- نیاز به هویت یابی: بخشی از شخصیت را به نام هویت می شناسیم و نوجوان مایل است با کشف پاسخ به این سوال که من کیستم؟ و برای چه زندگی می کنم؟ هویت و شخصیت خود را بشناسد و بشناساند.
۵- نیاز به معنویت: معنویت و ایمان به خدا داربست وجودی نسل نوجوان است و گرایش به دین و ابعاد اخلاقی نیز از این مقوله است.
۶- نیاز به موفقیت و عزت نفس: برای درک صحیح و تقویت موفقیت و عزت نفس در نوجوان بهتر است او را با رفتار خودش مقایسه کرد نه با دیگران و این موفقیت برای او همانند آب گوارایی خواهد بود در صحرای سوزان.
۷- نیاز به تکریم و محبت: نوجوان بیش از بزرگسالان نیازمد تکریم و محبت از سوی دیگران (بویژه والدین) می باشد تا همواره روانی شاد و دلی بانشاط داشته باشد.
۸- نیاز به نوجویی: نوجوان کنجکاوانه به دنبال کشف پدیده های جدید است و از رفتارهای عادی و یکنواخت همیشگی گریزان است و همواره به دنبال هوای تازه تری می گردد. ویژگی های نوجوانی قد و وزن نوجوان رشد سریع دارد. از نظر اخلاقی، روح عرفان و اخلاق و معنویت در نوجوان تجلی می یابد. احساس فداکاری و مبارزه طلبی دارد. در مقابل ناکامی ها حالت یاس و نومیدی دارد.
حالت خود آراستگی رویایی و خیال پردازی دارد. نوجوان خود را کشف می کند یعنی حالت "خودگردانی" پیدا می کند. معیار دوستی اش بیشتر بر مبنای عواطف شکل می گیرد. به جنس مخالف گرایش و تمایل ارتباط پیدا می کند. نوجوان مسئولیت پذیر می شود. اتخاذ تصمیم می کند و مسئولیت اعمال خویش را بر عهده می گیرد. نوجوان با دیگر (بویژه همسالان) ابراز همدردی نموده و دیگران را درک می کند. ابتدای نوجوانی دوره "حساسیت" است. نوجوان با کوچکترین تحریکی عصبانی می شود. هیجان های دوره نوجوانی بسیار متغیر و متناقض هستند. نوجوان دارای خلق و خوی کاملا متنوع است. در موقع خشم، رفتار ظاهری خویش را نمی تواند کنترل کند و دارای حالت عدم تعادل عاطفی و هیجانی است. اندیشه های نوجوان نوجوان دنیا را زیبا و قشنگ می بیند. نوجوان به ندای فطری و الهام وجدان اخلاقی پایبند می باشد، عاشق حق و حقیقت و علاقه مند به پاکی و تقدس است. نوجوان به نیکی و درستکاری حساسیت دارد و از آن لذت می برد و خوشحال و بانشاط می گردد. نوجوان همواره در اندیشه پاکی، فضیلت و نجابت است و می کوشد گفتار و رفتارش بر راستی و درستی استوار باشد. نوجوان از اعمال نادرست دیگران رنج می برد و مایل است دنیای جدیدی بر اساس اخلاق، عدل و انصاف پایه گذاری کند. دوست یابی نوجوان به لحاظ اهمیت زیاد فداکاری میل به سوی حقیقت از هر نوع ناپاکی و تباهی مصون است. نوجوان برای بنیاد شخصیت خویش نیاز به راهنما و رهبری دارد تا بتواند وی را الگوی خود قرار دهد.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
🌟بسم الله الرحمن الرحیم
💜 قالَ رسول الله صلاللهعلیهوآله:
🌼 إنَّ اللّه يُحِبُّ الشّابَّ الَّذى يُفنى شَبابَهُ فى طاعَةِ اللّه
💜 رسول اكرم صلى الله عليه و آله :
🌸 خداوند #جوانى كه جوانىاش را در #اطاعت از او بگذراند دوست دارد.
📚 نهج الفصاحه ص316 ، ح 800
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
#نوجوان
💠....احسان کردن به نوجوان....
✅برای رفتار با نوجوانان #پاداش را فراموش نکنید.
*️⃣پاداش، نتیجهی بهتر و سریعتری از #تنبیه دارد، و باعث میشود نوجوان احساس بهتری نسبت به خودش داشته باشد.
*️⃣ وقتی ما از دست فرزندمان بابت انجام ندادن تکالیفش #ناراحت هستیم تنبیه جواب نمیدهد. اتفاقا فرزندتان به خاطر #پیشداوریِ منفیای که دارد منتظر همین تنبیه از طرف شماست. پس دست نگه دارید. بیشتر روی "نقاط قوتش" تمرکز کنید و به او پاداش بدهید.
*️⃣ بجای آنکه فرزندتان را بخاطر گرفتن نمرهی کم در ریاضی #سرزنش کنید یا اجازه ندهید با دوستانش بیرون برود، بخاطر کارهای خوبی که انجام میدهد به او پاداش بدهید. وقتی #مسئولیتپذیری او را میبینید یا وقتی نمرهی خوبی در ریاضی میگیرد به او پاداش بدهید، #رفتار_محبتآمیز داشته باشید و او را #ببوسید.
*️⃣ وقتی که فرزندتان بیشتر از پول توجیبیاش خرج میکند، بهجای اینکه با نپرداختن هزینهی موبایلش او را تنبیه کنید بهدنبال فرصتهایی باشید که به او پاداش بدهید مثل وقتیکه دخلوخرجش را تنظیم یا #پسانداز میکند. به جای #عصبانی شدن، وقتی حرفگوشکن میشود او را به #سینما ببرید و لحظات خوشی را برایش خلق کنید.
‼️نکته مهم:
✅وقتی حرف از پاداش به میان میآید بیشترِ والدین فکر میکنند منظور فقط #پول و #هدیه است. اما در حقیقت زمانی که برای فرزندتان صرف میکنید، پختن غذای مورد علاقهاش، بیان کلمات محبتآمیز در برخورد با او و حتی در آغوش گرفتنش هم پاداش است. البته اگر وضع مالیتان خوب است، بد نیست دست به جیب هم بشوید!
‼️ادامه دارد...
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
#نوجوان
💠قوانین هدفگذاریِ صحیح در زندگی2️⃣:
...معنای زندگی در سایه هدفمند بودن...
♦️ قانون شماره دو:
🔆 اهداف قابل دستیابی داشته باشید.
🔰 بسیاری از افراد تا سی سالگی #هدف مشخصی برای خود ندارند. در اغلب مواقع اکثر ما اهدافمان را بر اساس #زندگی_مردم تعیین میکنیم، و این در حالی است که ممکن است #موقعیت، #شرایط_اجتماعی و #قابلیتهایِ متفاوتی نسبت به دیگران داشته باشیم.
🔰 ممکن است شما به دنبال اهدافی باشید که به هیچ وجه برای دیگران شدنی و قابل دستیابی نباشد اما شما قادر به انجام آن باشید. ممکن است #علایقی داشته باشید که برای برخی افراد دیگر مهم نباشد.
🔰 فراموش نکنید که اهدافتان را بر اساس "تواناییها و علایق خود" مشخص کنید و به دنبال تقلید طوطیوارِ اهداف دیگران نباشید.
‼️قطعا زمانی دستیابی به اهدافتان موفقیت آمیز خواهد بود که با معیارها و ضوابط خودتان منطبق باشد.
‼️ادامه دارد...
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
#پرسش_پاسخ
❓ پرسش از شما
سلام. پدری ۴۸ ساله هستم. دو دختر دارم ۱۵ و ۱۴ ساله. فرزندانم بسیار محبت دیدهاند ولی دختر هیچگاه اشباع نمیشود و فکر میکند دیگران بهتر از ما هستند. کلا دید و نگاهش این چنین است. در حقیقت آنچه خود دارد از بیگانه تمنا میکند؛ مثلا می گوید هفته آینده برویم مشهد، حتی اگر برویم، وقتی برسیم زود خسته میشود و درخواست دیگری دارد. بسیار منفینگر است و انرژی منفی تراوش میکند.
لطفا راهنمایی بفرمایید.
✅ پاسخ از ما
سلام
1⃣ والدین مقتدر باشید نه سهل گیر.
2⃣ نیازهای واقعی فرزندان تان را شناسایی کنید.
3⃣ لذتهای قویتر را وارد زندگیشان کنید مثل هدفمندی، معنویت، خودآگاهی، موفقیت و ...
4⃣ نسبت به واکنشهای منفی فرزندتان، عکس العمل نداشته باشید.
5⃣ خودباوری فرزندتان را ارتقا دهید.
6⃣ از اطرافیان منفی نگر دوری کنید.
7⃣ وقتی دختر شما رفتار متفاوتی مثل مثبت نگری در یک جریان را نشان میدهد، روی آن تمرکز کنید و احساس خوبتان را منعکس نمایید.
8⃣ جوری برنامهریزی کنید که برای رسیدن به برخی از خواستههایش، تلاش کند. به دست آوردن بیزحمت، لذتبخش نیست.
9⃣ وضعیت افسرده خویی ایشان را چک کنید
🔟 از ایجاد تنش در منزل حتما پرهیز کرده و به نوجوانتان شخصیت مثبت بدهید.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
🚸 آیا فرزندتان زیاد درگیر بازیهای آنلاین است⁉️
⬅️ اگر فرزندتان درگیر بازیهای آنلاین است و شما توانایی این که او را از اینکار باز دارید، ندارید باید بدانید که:
«سرزنش کردن و غر زدن شما او را بیشتر به عالم بازی هل میدهد».
🚨 مثلا فرزند شما که در یک بازی فرمانده است و احساس ارزش و احترام میکند، وقتی پا به دنیای فیزیکی میگذارد با سردی و احساس حقارت روبرو میشود.
در درون بازی او ارزشمند و خوب و با عُرضه است و در عالم فیزیکی نادان، بیعقل، بیمسئولیت و شایستهی سرزنش‼️
✅ حالا با این تفاوتی که بین این دو عالم ایجاد شده است، حتی اگر فرزند شما تصمیم بگیرد که دست از بازی بکشد کار برایش سختتر خواهد بود.
خارجشدن از یک دنیای زیبا و ورود به یک زندگی تلخ و سرد، واقعاً کار سختی است.
🔔 توجه داشته باشید که در اینجا بحث نیازهای اساسیتر انسان (نیاز به توجه، احترام، عزتِ نفس و...) مطرح است.
🔺 به همیندلیل هم هست که اغلبِ والدین معمولاً به رغم تمام تلاشهای خود (توضیح، سرزنش، نصیحت، مباحث منطقی و...) بهجایی نمیرسند و هر روز وضعیت بدتر میشود.
🔺 پس شما پاسخ این نیازها را در دنیای واقعی به او بدهید تا برای کسب آنها به بازیهای مجازی پناه نبرد.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
#نوجوان
💠....بحران هویت....
زودرنجی1️⃣:
🔰در دوره نوجواني تمايلات و #خواستههای_متضادي در او خودنمايي ميکند و دچار نوعي #بي_ثباتي عاطفي، رواني و فکري ميشود که از آن به عنوان #بحران_هويت_نوجوان ياد ميکنند.
🔰اين بحران، نوجوان را در يک وضعيت مبهم و پيچيده قرار ميدهد که نميداند چه بايد کند، همين عدم اطمينان نسبت به خود، #مشکلات زيادي براي نوجوان به وجود میآورد و او را #زودرنج، #دودل و بي ثبات ميکند.
✴️ عوامل:
1️⃣ عدم توجه والدين به نوجوان:
📌نوجوان شما در این فکر است که ارزشهای خود را به شما ثابت کند. بگوید که من هستم، و شما هم احتمالاً به خاطر گرفتاریهایی که دارید، یا سرگرم بچههای کوچکترتان هستید، توجهتان به او کمتر شده است.
✴️راهکارها:
1️⃣ او را حمایت کنید
🔅 #نوجوان بايد احساس کند که پدر و مادرش در مشکلات و بحرانها #حامی او هستند. وقتی از موضوعی شکایت کرد به او نگویید "تقصیر خودت است"، "همه این جوری هستند"، "تو ناسازگار و حساس و زود رنج هستی".
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
#پرسش_پاسخ
#بازی_کامپوتری
❓سوال از شما
سلام. پسر ۱۳ ساله م خیلی پای بازی کامپیوتری میشینه. چطور میتونم محدودش کنم و او را قانع کنم کمتر استفاده کند؟
‼️ پاسخ از ما
سلام علیکم.
بازیهای رایانهای، همانند یک سکه، دو رو دارند؛ یک روی جذاب، هیجانانگیز و لذتبخش و روی دومی که مخرب، آسیبزننده و خطرناک.
برای اینکه بتوان میان این دو یک راه مناسبی را پیدا کرد، خوب است نکتههای زیر را به آنان متذکر شویم:
1⃣در انتخاب بازی سراغ محصولاتی برویم که از نظر اخلاقی آسیب کمتری داشته باشند. میتوانید با مشورت با کارشناسان و یا مراجعه به مراکز معتبری که محصولات فکری را عرضه میکنند، گزینه مناسب خود را پیدا کنید.
2⃣خوب است بدانیم هیجان ایجاد شده توسط بازیهای رایانهای، نوعی هیجان مصنوعی محسوب میشود؛ یعنی به عنوان مثال وقتی شما در واقعیت مورد تهدید واقع میشوید، هیجان طبیعی باعث فرار شما یا مواجهه و مقابلهی با تمام قوا را در شما ایجاد میکند که به دنبال آن واکنش مناسبی را بروز میدهید.
اما در بازیهای رایانهای، شما در مقابل یک تهدید بزرگ، تنها با فکر و نهایتاً با دستان خود روی دگمه کامپیوتر فشار داده و یک واکنش بسیار کمتر از موقعیت را نشان میدهید.
در این وضعیت، بقیه ماهیچهها فقط دستور فرار را دریافت کردهاند، بدون آنکه واکنش مناسب را نشان دهند. این حالت سبب تولید استرس در سراسر بدن میشود، درست شبیه یک بمب عمل نکرده!
3⃣ قانون اعتدال در همه کارها، یک کلید طلایی است. وقتی هیجان بازیها شما را افسون میکند، نیازمند کسانی هستید که بتوانند این افسون را باطل کنند.
در این صحنه نیز پدر و مادر با قوانینی که میگذارند، مانع از بیشتر شدن آسیبها میشوند. پس نه تنها این محدودیت ناراحت کننده نیست، بلکه به خاطر دلسوزی آنها نیازمند تشکر هم میباشد.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
💠...«لطفا» و «متشکرم» وِرد زبانتان باشد...
✅ اگر انتظار دارید رفتار فرزندتان با شما #محترمانه باشد باید متقابلا احترامش را حفظ کنید.
*️⃣ نوجوانان با برخوردِ خوب شما، به موفقیتهای چشمگیری در جامعه میرسند. بهتر است #دوستان، #معلمها و دیگر بزرگسالانی که با نوجوان شما در ارتباط هستند #مؤدب باشند. به این منظور باید پیش از دورهی نوجوانی به فرزندتان در #دوستیابی کمک کنید.
*️⃣اگر دوست دارید فرزندتان با بزرگسالان رابطهی موفقی برقرار کند، در برخورد با آنها از کلمات «#لطفاً» و «#متشکرم» زیاد استفاده کنید.
*️⃣وقتی بابت کمکی که به شما میکند از او #تشکر کنید، به او یاد میدهید که #قدرشناس باشد و محترمانه با شما رفتار کند.
‼️دقت کنید: پیامهایی جز به زبان محترمانه به نوجوانتان منتقل نکنید.
کانال نوجوانی بهار زندگی👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
🌺نوجوانی 🌺
بهترین الگو ابتدا والدین هستند.
بعد از شناخت همه جانبه دوره نوجوانی ضروری است که با مشکلات نوجوانی و راهکارهای عملی در تربیت نوجوان آشنا شویم.
۱- کشمکش بین استقلال و وابستگی:
با توجه به اینکه این دوره حد فاصل دوران کودکی و بزرگسالی است از دست دادن حمایت های بی قید و شرط والدین برای کسب احساس استقلال از یک طرف و لذت مورد حمایت و پشتیبان آنها بودن و همان طور کودک ماندن و بدون زحمت و دردسر همیشه مورد محبت قرار گرفتن از طرف دیگر در نوجوان کشمکش درونی ایجاد می کند و جنگ روانی عمیقی در ذهن او به وجود می آورد. بعضا خانواده و مدرسه و جامعه نیز از او توقعات متناقض دارند. گاهی او را به چشم یک کودک نگاه کرده و برخوردی تحقیر آمیز دارند و گاهی هم توقعات از او بیش از حد توان اوست و به چشم بزرگسالان به او می نگرند که این خود به کشمکش های درونی نوجوان دامن زده و او را با مشکل روبرو می سازد.
۲- طغیان علیه مراجع قدرت: نوجوان برای کسب استقلال علیه همه مراجع قدرت من جمله والدین و کادر مدرسه طغیان می کند. گاهی اوقات رفتارهایی علیه آنها از خود نشان می دهد، درگیری هایی ایجاد می نماید و به اعمالی دست می زند که روابط او را با آنها و سایر مراجع قدرت به شدت تیره می کند. مثلا بگو مگو می کند، بحث و مجادله طولانی انجام می دهد. بر خلاف خواسته والدين دیر به خانه می آید، از انجام تکالیف درسی خودداری می کند، سیگار می کشد و حتی ممکن است دست به اعمال بزهکارانه بزند، این مورد در خانواده های با محدودیت زیاد و یا مدارسی که مقررات سخت و خشک را بدون نظر خواهی و مشورت با نوجوان اجرا می کنند از شدت بالاتری برخوردار است.
۳- هویت فردی: یکی دیگر از مشکلات مهمی که نوجوان با آن روبرو می شود مسئله تشکیل "هویت فردی" اوست. بدان معنی که سوال های متعددی در باره مفهوم زندگی، نقش او در زندگی، مفهوم مرگ و زندگی پس از مرگ و به طور کلی سوال هایی نظیر من کیستم؟ و به کجا می روم؟ ذهن او را به خود مشغول می نماید که باید به آنها پاسخ دهد. احساس هویت شخصی در نوجوانان کم کم براساس همانند سازی های مختلف گذشت آنها تکوین می یابد. با ورود به دوره نوجوانی، ارزش های گروه همسالان و همچین ارزیابی های معلمان و سایر بزرگسالان نیز مطرح است و هر اندازه ارزش هایی که از طرف دوستان و همسالان ابراز می شود با ارزش های والدین و معلمان همخوانی بیشتری داشته باشد به همان نسبت کار هویت یابی نوجوان آسان تر پیش می رود.
۴- چگونگی ارضای نیازهای جدید (جنسی): رشد و نمو غدد داخلی و ترشحات هورمون های جنسی به نوجوان امکان برقراری روابط جنسی را می دهد و انگیزه و کشش جنسی نسبت به غیر همجنس در او ایجاد می گردد و از طرفی نخستین برخورد نوجوان با جنس مخالف اغلب با ترس و پریشانی خاطر همراه است. جوان تازه بالغ نیاز جدید و مبهم و تمایلات قوی و نامعلومی را احساس می کند که او را از جلدش خارج کرده و به سوی جنس مخالف می کشاند. جهش های شدید محبت، عقب نشینی های توضیح ناپذیر و حرکات بدون دلیلی که او را آشفته می سازد. نوجوان می خواهد این همه انرژی را که به وجود آمده و موجب ميجان او شده است در جایی آزمایش نماید اما در عین حال نگران عواقب آن است. او بیداری و رشد تمایلات جنسی را دارد ولی هدف ندارد و چون غریزه جنسی کاملا زیرزمینی است و جهت یابی آن پا كورمالی انجام می شود و در فرد محجوب و کم رو نوعی اضطراب و گیجی ایجاد می کند. در جوامعی که آموزش ارفای صحیح غریزه جنسی و راه های کنترل آن برای نوجوان آموزش داده نمی شود این مشکل مضاعف است و در اینجاست که متاسقائه لغزش و سقوط در پرتگاه در کمین است.
۵- عدم کنترل بر رفتار و هیجانائات ناشی از تغییرات جسمی و روانی دوران بلوغ: به دلیل رشد سریع جسمی و تغییرات مشهود در اندام های بدن نوجوان در دوران بلوغ بعضی از رفتارهای هیجانی و عدم کنترل او طبیعی است. مثلا جلو آمدن سر نوجوان به دلیل احساسی بلندتر شدن گردنش و یا بزرگ شدن بیی و یا عدم کنترل در دست هایش برای جابه جایی خصوصا اشیای ظریف از طرفي عدم آگاهی و آموزش صحیح او در مقابله با این مسائل از طرف دیگر او را از نظر روحی تحت تاثیر قرار داده به طوری که در خود احساس بی کفایتی و حقارت می نماید که همین امر موجبات اضطراب را در وی فراهم می آورد.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
۶- ترس از آینده: با پیدایش نیازهای جدید در نوجوان و کشش به سوی ارضای نیازهای آنی و مفطعی آینده را در ذهن نوجوان مبهم و دور از دسترس تصوير می نماید به طوری که حتی چگونگی تامین اقتصادی و تشکیل خانواده برای خود در آینده و ازدواج و تحصیلات عالی را قله هایی دور از دسترس می پندارد که دستیابی به آنها بسیار دشوار و در بسیاری از موارد از محالات است که البته نقایص تربیتی و آموزشی در درون خانواده، مدرسه و جامعه و محرومیت های شدید مالی خانواده به شدت و عمق این مشکل نیز می افزاید.
۷- دغدغه اقتصادی: یکی از مهمترین مشکلات نوجوانی این است که فرد قبل از اینکه به بلوغ اقتصادی برسد به بلوغ جنسی رسیده است و از طرفی چون به دنبال استقلال و کسب هویت جدید برای خود نیز می باشد همیشه به فکر دستیابی زودتر به منافع اقتصادی است و در این ارتباط می بینیم نوجوانانی را که مدرسه و تحصیل را رها کرده و به دنبال شغل و کسب در آمد می باشند و این خصوصا در جوامعی که ارزش های انسانی و معنوی جای خود را به ارزش های مادی داده و شخصیت افراد بر حسب در آمد و پول آنها مورد ارزیابی قرار می گیرد بسیار مشهودتر است و در این ارتباط اوضاع و احوال اقتصادی، اجتماعی و بی ثباتی جامعه، جنگ بیکاری کمبود امکانات و قفر مالی خانواده از عوامل تشدید کننده مشکل محسوب می شوند.
۸- تعارض بین خواسته های والدین و گروه همسالان: چون در این دوران نوجوان بیشتر تحت تاثیر گروه همسالان می باشد و والدین را مرتبط به نسل گذشته می داند که نیازها و خواسته های عصر حاضر او را درک نمی کند لذا نوجوان خود را در این میان کاملا گیج احساس می کند چون حاضر نیست که محبت والدین را هم از دست بدهد. در چنین مواقعی نوجوانان بعضا همانند هنرپیشه ها نقش بازی می کنند تا از مقبولیت والدین و گروه همسالان هم در برخوردار شوند.
۹- ترس و اضطراب: ناتوانی در سازگاری با موقعیت های جدید موجب تشدید ترس و اضطرا در نوجوان می شود مانند تر از عدم موفقیت در امتحان یا مورد سرزنش قرار گرفتن در خانه یا مدرسه , ترس از پذیرش مسئولیت و ارتباط با جنس مخالف یا مورد پذیرش دوستان واقع نشدن.
۱۰. بهم ریختگی ارتباط با دیگران :
فشارهای روانی عاطفی و اجتماعی در این دوران موجب میشود که نوجوان با خودش ، با خانواده اش، با دوستانش، و به طور کلی باهمه رابطه اش به هم بخورد و احساس کوچک شمردن خود و حقارت داشته باشد و حالت عصبی در او افزایش مییابد.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
💢راهکارهایی برای کاهش مشکلات نوجوانی
1⃣شناخت شخصیت نوجوان:
ما والدین با شناخت ویژگی های دوره نوجوانی بسیاری از رفتارهای ناخوشایند آنان را غیر طبیعی نپنداریم که موجب بروز عکس العمل در ما شود و به تیرگی روابط با نوجوان نینجامد.
2⃣استفاده از روش تغافل (نادیده گرفتن) :
از موثرترین روش های تربیتی در این دوره "روش تغافل" است. یعنی مسائل و مشکلات نوجوان را بزرگ نشان ندهیم که در او ایجاد وحشت نماید و یا او را به لحاظ رفتارهایش دائم بازخواست ننماییم بلکه نوجوان بایستی همواره در حالت خوف و رجا باشد.
3⃣ایفای نقش راهنمایی به جای دستور:
در برخورد با مسائل نوجوان بهتر است از خودش کمک بگیریم یعنی این واقعیت را بداند که نخستین مسئول حل مشکل او خودش است و برای حل آن باید اقدام نماید و ما والدين فقط وظیفه راهنمایی او را داریم که از عواقب تصمیم خودش مطلع شود.
4⃣آموزش:
مهمترین دلیل ترس و اضطراب از هر موضوعی جهل و ناآگاهی نسبت به آن موضوع می باشد که ضروری است برای کاهش ترس و اضطراب های نوجوانی آموزش های لازم در مورد بلوغ، دوست یابی، حل مسئله گذراندن اوقات فراغت، برنامه ریزی درسی و مواردی از این قبیل به نوجوان آموزش داده شود.
5⃣برقراری رابطه دوستانه و عاقلانه:
ما والدین با مرافت دوستانه و عاقلانه خود احساس ایمنی و اطمینان را در وجود نوجوان ایجاد می کنیم.
6⃣اعتماد سازی:
باید بیاموزیم که چگونه حس اعتماد نوجوان را نسبت به خودمان جلب و جذب کنیم چنانچه اعتماد میان نوجوان و والدین کمرنگ شود او برای حل مسائل خود به دیگران مراجعه می کند.
7⃣ارتباط کلامی مقدمه ارتباط عاطفی:
ما والدین با تنظیم ساعات کار خود و بسترسازی مناسب در منزل بایستی فرصت کافی برای "ارتباط های کلامی" با اعضای خانواده بویژه نوجوان را فراهم آوریم چرا که ارتباط کلامی خود مقدمه "ارتباط عاطفی" است که نوجوان سخت به آن نیازمند است.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استاد_شکیب
#مناسبتی
✅ علامه مصباح: دشمن ریشههای اعتقادی نوجوانان را هدف گرفته است
تاریخ : 1398/05/09
دشمن میداند که اگر بتواند این گونه به نوجوانان و جوانان القا کنند که شما آفریده شدهاید تا بخورید و بخوابید و لذت ببرید، به هدف خود رسیده است؛ معنای واقعی چنین سخنی این است که شما با حیوانات فرقی ندارید و باید صرفا مانند حیوانات، به دنبال تأمین غریزه و نیازهای خود باشید و بعد از چندی هم میمیرید. اما انبیا آمدهاند تا به انسان بفهمانند که این دوران، دوران رشد و شکوفایی شماست و اگر توانستید با تلاش و زحمت، به این شکوفایی برسید، نتیجهای ابدی خواهید گرفت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی آثار حضرت آیتالله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در دیدار با دانشآموزان و مسئولان اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان با اشاره به این که یکی از روشهای کارآمد تربیتی، استفاده از تمثیلات است، ادامه داد: خداوند متعال در آیهای از قرآن کریم درخت ریشهدار نیرومندی را مثال میزند که شاخههای آن رو به آسمان بالا میرود و در فرصتهای مناسب، میوه میدهد؛ این مثال را خداوند ذکر میکند تا انسان بداند که ساختار او نیز مانند این درخت است؛ لذا اساس آن، ریشه است که اگر نباشد، درخت، به زودی میخشکد. در انسان هم ریشهای وجود دارد که در دل او نهفته است؛ آنچه در عمل او ظاهر میشود، میوههای درخت است که از همان ریشه تغذیه شده و نشأت میگیرند.
علامه مصباح یزدی ادامه داد: به عبارت بهتر اگر ریشهای که در دل نهفته است، تقویت و ثابت شود تا نقش خودش را درست ایفا کند، همواره میوهها و ثمرههای خوبی نیز به بار خواهد آورد. ثمر داشتن انسان در گرو استحکام ریشه در دل است که همان افکار و اعتقادات قلبی است. بنابراین اولا باید ارزش آن ریشه را در دل و قلب خود، درک کنیم و ثانیا به دنبال تقویت و استحکام آن باشیم و از آن مراقبت کنیم تا فاسد نشوند.
وی با اشاره به این که شیطان، دشمن انسان است، ادامه داد: انسان همواره در دوراهیها و بین دو دسته عوامل سعادت و شقاوت قرار میگیرد و باید با انتخاب خود، یکی از آن راهها را انتخاب کند و همین امر وجه تمایز انسان با سایر موجودات دیگر است. اگر راه سعادت را انتخاب کند، میتواند از سایر مخلوقات بالاتر رود و اگر راه شقاوت را انتخاب کند، میتواند از سایر موجودات پستتر شود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به وجود انواع شیاطین مختلف جن و انس اظهار داشت: این که امام(ره)، آمریکا را شیطان بزرگ نامید، در واقع از قرآن استفاده کرده بود؛ چون این افراد، دشمن بشریتاند و تنها به دنبال لذات و منافع خودشان هستند، حتی اگر همه بشریت از بین برود.
آیتالله مصباح یزدی با اشاره به این که بزرگترین دامهای شیطان، فاسد کردن ریشههای فکری و اعتقادی است، افزود: چون اگر ریشه را فاسد کرد، دیگر نیازی به زدن برگ و شاخهها نخواهد بود و بعد از چندی، تمام درخت، از بین خواهد رفت.
وی با اشاره به مثالی اظهار داشت: وقتی بذر در زمین کاشته میشود، در ابتدا یک جوانه کوچکی میزند که قادر به حفاظت از خود نیست و نیاز به مراقبت باغبان دارد تا آفت نزند. کم کم تبدیل به نهالی میشود که نازک و ظریف است و حتی اگر میوهای هم بیاورد، بسیار اندک است تا کم کم رشد کرده و ریشههایش قوی شود و به مرور تبدیل به درختی شود که میوههای فراوانی بدهد. انسان هم، همین گونه است؛ وقتی متولد میشود، هیچ توانی ندارد و فقط میتواند از مادرش تغذیه کند؛ کمکم راه میرود و کم کم درک بهتری مییابد تا به حدی میرسد که تبدیل به درختی میشود که میتواند ثمره بدهد. از نظر اسلام، رسیدن به بلوغ، دورهای است که فرد تازه به ثمردهی رسیده است، اما هنوز اول راه است و چنین نیست که میوههایش بسیار فراوان باشد، بلکه اگر باغبان زمینه تعلیم و تربیت را برایش فراهم کند، میتواند رشد کند و ثمرات فراوانی بدهد.
آیتالله مصباح افزود: اگر یک نهال به حدی برسد که نوبرانهای داشته باشد، امید میرود که در آینده ریشههایش قوی گشته و ثمره دهد؛ اما تا قبل از آن، امید چندانی به ثمردهی و باروری آن وجود ندارد؛ انسان نیز چنین است و از زمانی که به بلوغ میرسد امید نسبت به ثمره داشتن آن نیز بیشتر میشود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اهتمام و توجه ویژه رهبری به جوانان اظهار داشت: جوانان، مانند درختی هستند که تازه به بار نشستهاند و ظرفیت این را دارند که در آینده ثمرات فراوانی بدهند؛ لذا بیشترین اهتمام را باید در سنین نوجوانی نسبت به افراد داشت،؛ چون زمینه ثمره دادن در آنها به فعلیت رسیده و ابتدای راه هستند و میتوانند سالهای سال، ثمردهی داشته باشند؛ اهتمام رهبری به جوانان نیز از همین روست.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
▪️ کنترل و تذکر بیش از حدّ به کودک و نوجوان، تأثیر معکوس داشته و اعتماد به نفس آنها را از بین می برد.
▪️ والدین باید مقتدرباشند، اقتدار یعنی آنقدر خوب ومهربان باشی که فرزندت تحمل ناراحتی ات را نداشته باشد.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب
﷽
#سوال_مخاطبین
🎙پرسش و پاسخ با استاد #محمدی_شکیب (مشاور نوجوان)
❓ چه کنم تا تاب آوری نوجوانم بیشتر گردد؟
🔰تاب آوری به معنای بازگشت از تجربه های سخت گذشته است، بنابراین تاب آوری به این معنا نیست که شخص اصلا ناراحتی تجربه نکند. درد و غم هیجانی برای افراد، امری طبیعی و همگانی است
تاب آوری متشکل از رفتارها، افکار و اعمالی است که قابل یادگیری و ارتقاست.
✅برای ارتقا تاب آوری نوجوان:
1️⃣ با او رابطه برقرار کنید؛حمایت از نوجوان تاب آوری او را تقویت خواهد کرد.
2️⃣ مسائل نوجوان را مشکل لاینحل ندانید بلکه تفسیر و قضاوت خود را از مشکلات نوجوان تغییر دهید.
3️⃣ به جای تاکید بر کارهای غیر قابل دستیابی در مورد نوجوان به اهداف واقع گرایانه نوجوان بیندیشید.
4️⃣ به احساس ها و نیازهای نوجوان توجه داشته باشید فعالیت هایی که باعث احساس لذت و ارزشمندی و آرامش آنها می شود فراهم کنید. چنین فعالیت هایی به بدن و ذهن نوجوان زمانی که نیاز به تاب آوری دارد کمک میکند.
کانال نوجوانی بهار زندگی 👇
https://eitaa.com/joinchat/4121690146Cbc472da3a3
#استادشکیب