اسپیس ایکس تلسکوب اخترفیزیکی SPHEREx را پرتاب خواهد کرد
در 27 فوریه 2025، ماموریت علمی طیف فتومتر ناسا برای تاریخچه کیهان، عصر یونیزاسیون و کاوشگر یخ (SPHEREx) از مرکز فضایی وندنبرگ در کالیفرنیا با موشک فالکون 9 به مدار زمین مرکزی (GTO) قطبی پرتاب می شود. در ارتفاع 700 کیلومتری از سطح زمین.
🌔 @nojoom_et
🌞کاوشگر خورشیدی پارکر خورشید را لمس کرد
✨روز گذشته سهشنبه ۴ دیماه ۱۴۰۳، کاوشگر خورشیدی پارکر با رسیدن به فاصله ۶.۲ میلیون کیلومتری از سطح خورشید، رکورد قبلی خود را شکست.
این کار با یک محافظ حرارتی که تنها ۱۱ سانتیمتر ضخامت دارد، انجام شد!
این سپر حرارتی حدود ۲.۴ متر عرض داشته و از یک کامپوزیت کربن-کربن ساخته شده که در اطراف هسته سبک فوم کربنی، ساندویچ شده و برای مقاومت در برابر گرمای شدید تاج خورشیدی طراحی گردیده است.
تمام ابزار فضاپیما باید در پشت این سپر حرارتی نگهداری شود تا بتواند هنگام عبور سفینه از کنار خورشید، جان سالم به در ببرد.
از آنجایی که فضاپیما بار دیگر به نزدیکترین فاصله بشر به مهر تابان رسید، ارتباط آن با مرکز کنترل این ماموریت قطع و دانشمندان منتظر شنیدن صدایی به عنوان پیام سلامت از سوی کاوشگر خورشیدی پارکر طی روز جمعه هفتم دیماه جاری هستند که نشان میدهد از عبور خورشیدی، جان سالم به در برده و مدتی پس از آن، محققان شروع به دریافت دادهها خواهند کرد.
شرح تصویر: فاصله کاوشگر پارکر از خورشید، در طول نقاط عطف و اکتشافاتش. اعتبار تصویر از NASA/ Mary P. Hrybyk-Keith
#خورشید
🌔 @nojoom_et
🔸تلسکوپ جیمز وب ریزسیاره جدیدی با ساختار شیمیایی عجیب و منحصربهفرد کشف کرد
🔹تلسکوپ فضایی جیمز وب بهتازگی یکی از عجیبترین اجرام منظومه شمسی را کشف کرده است: سانتور یا ریزسیارهای با نام «۲۰۶۰ کایرون» (2060 Chiron).
🔹ریزسیارهها اجرام آسمانی کوچکی هستند که در بین مشتری و نپتون دور خورشید میگردند و ترکیب متفاوتی از یخها و گازهایی دارند که آنها را از سایر اجرام منظومه شمسیِ بیرونی متمایز میکند. این اجرام بهدلیل ماهیت دوگانهای که دارند، سانتور یا ریزسیاره نامیده میشوند.
🔹دانشمندان معتقدند سانتورها از مناطق یخی دوردست فراتر از نپتون نشأت گرفتهاند و بعدها بهدلیل برهمکنشهای گرانشی با این سیاره، به منظومه شمسیِ درونی کشیده شدهاند. با نزدیک شدن به خورشید، گرمای خورشید مقداری از یخ سطح این اجرام را تصعید و هالهای از گاز یا «کما»، مانند دنبالهدارها، اطراف آنها ایجاد میکند.
🔹مشاهدات جدید جیمز وب از Chiron به رهبری شامبو و «نوئمی پینیلا-آلونسو» از دانشگاه اویدو اسپانیا، نشان داده است ترکیب یخهای سطحی کایرون کاملاً با سایر سانتورهای مشاهدهشده متفاوت است. البته یخها بهتنهایی غیرعادی نیستند، بلکه به گفته محققان، ترکیب آنها در کایرون غافلگیرکننده است.
🌔 @nojoom_et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
انتهای عمر دنباله دار کوچکی که از روز گذشته در میدان دید تلسکوپ خورشیدی سوهو قرار گرفت.
در یک محاسبه کاملآ تقریبی از زمان ظاهر شدن دنباله دار در روز گذشته و مسافت طی شده تا لحظه نابودی ، سرعت حدود یکصد کیلومتر در ثانیه برای دنباله دار بدست می آید.
بیشترین سرعت ثبت شده برای یک دنباله دار در مجاورت خورشید(نقطه حضیض مداری) به حدود ششصد کیلومتر در ثانیه می رسد در حالیکه در بیشترین فاصله از خورشید(نقطه اوج مداری )سرعت بعضی از آنها در حدود بیست متر در ثانیه می باشد.
🌔 @nojoom_et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
در طول ماه های زمستان، نوار راه شیری می تواند به ویژه روشن باشد.
#کهکشان_راهشیری
🌔 @nojoom_et
📢 تصویر روز ناسا
🗓 پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳
عنوان: کهکشان مارپیچی بزرگ NGC 5643
تصویر: ESA / Hubble & NASA
کهکشان مارپیچی بزرگ NGC 5643 که از روبرو دیده میشود، در این تصویر کیهانی رنگارنگ ظاهری جشنگونه دارد. این کهکشان حدود ۵۵ میلیون سال نوری دورتر است و بیش از ۱۰۰,۰۰۰ سال نوری گستردگی دارد و در محدوده صورت فلکی جنوبی گرگ دیده میشود. ۴۰,۰۰۰ سال نوری داخلی آن با جزئیات دقیق در این ترکیب دادههای تصویری تلسکوپ فضایی هابل نشان داده شده است. بازوهای مارپیچی شگفتانگیز این کهکشان از ناحیه مرکزی زردرنگی که نور ستارگان قدیمی بر آن غالب است، پیچیده شدهاند، در حالی که خود بازوهای مارپیچی با خطوط غبار، ستارگان جوان آبی و نواحی قرمز رنگ شکلگیری ستارگان مشخص شدهاند. هسته فشرده و روشن NGC 5643 نیز به عنوان یک منبع قوی امواج رادیویی و اشعه ایکس شناخته میشود.
#تصویر_روز_ناسا
🌔 @nojoom_et
31.07M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
تلسکوپ فضایی اقلیدس نگاهی خیرهکننده به جهان انداخت. مأموریت اقلیدس آژانس فضایی اروپا اولین بخش از نقشه کیهانی خود را آشکار ساخت. این نقشه شامل یک موزاییک خیرهکننده با وضوح ۲۰۸ گیگاپیکسل است که حدود صد میلیون منبع، از جمله ستارگان کهکشان راه شیری و کهکشانهای دوردست را نمایش میدهد.
برخی از این کهکشانها آنقدر دور هستند که حدود ده میلیارد سال طول کشیده تا نورشان به ما برسد. این تصویر که تنها یک درصد از نقشهبرداری نهایی اقلیدس را نشان میدهد، آغاز مأموریتی است که هدف آن کشف اسرار ماده تاریک و انرژی تاریک است.
انرژی تاریک ۶۸ درصد جهان را تشکیل میدهد.انرژی تاریک، شکل ناشناختهای از انرژی است که همهٔ کیهان را در بر گرفته و به سرعت انبساط جهان میافزاید.
مادۀ تاریک نیز اثر گرانشی دارد نیز ۲۷ درصد کیهان را تشکیل داده و نامرئی است،اما از روی اثرات گرانشی میتوان به وجود آن پی برد. در طول شش سال آینده، اقلیدس بزرگترین نقشه سهبعدی کیهانی را ایجاد خواهد کرد.
🌔 @nojoom_et
اخیراً، اخترشناسان در خوشه ستارهای عظیم اومگا قنطورس (Omega Centauri) شواهدی از حضور تعداد زیادی سیاهچاله کشف کردهاند.
این خوشه که در فاصله حدود ۱۷٬۰۰۰ سال نوری از زمین واقع شده، حاوی حدود ۱۰ میلیون ستاره است و تصور میشود بقایای یک کهکشان کوتوله باشد.
پیش از این، تصور میشد که در مرکز اومگا قنطورس یک سیاهچاله با جرم متوسط وجود دارد.
اما تحقیقات جدید نشان میدهند که این جرم ممکن است ناشی از مجموعهای از سیاهچالههای کوچکتر باشد که بهصورت جمعی در مرکز خوشه قرار گرفتهاند.
این کشف به درک بهتر از تکامل خوشههای ستارهای و نقش سیاهچالهها در آنها کمک میکند.
🌔 @nojoom_et
هدایت شده از حاج ابوذر بیوکافی
8.05M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #ریل
🔉 #نواهنگ | چی بگم از حال دلم؟!
🎙 با نوای #حاج_ابوذر_بیوکافی
👤 شاعر: سید علی کاظمینسب
♾ مشاهده و دریافت با کیفیتهای مختلف
🎵 فایل صوتی قطعه
🖌 متن شعر
🎬 تنظیم: علی افسری
🎵 نسخۀ #استودیویی
🎞 تهیه شده در رسانهٔ هیأت ثارالله (ع) رشت
✨ #امام_حسین_ع
🇮🇷 کانالرسمیحاجابوذربیوکافی
▫️ AbozarBiukafi_ir
جالبه بدونید کاوشگرِ curiosity یک دوربین داره که فقط برای ثبت لحظه ی فرود کاوشگر کار گذاشته شده بود
اما با گذشت سالها هنوز فعاله و تصاویری ثبت میکنه که با کمی پردازش کیفیت خوبی رو ارائه میدن.
🌔 @nojoom_et