🔰تحقیقات گسترده چین روی نمونههای اولیه سمت دوردست ماه آغاز شد
💢چین اخیراً در ماموریت جسورانه خود توانست حدود ۲ کیلوگرم نمونه از خاک و سنگ نیمه دوردست ماه را جمع آوری و طی یک برنامهریزی دقیق به زمین برگرداند. این نخستین نمونه تاریخ بشر از منطقه دوردست ماه محسوب میشود که اکنون طی اعلام چین درب محفظه حاوی نمونهها باز شده و محققان تحقیقات خود را روی این نمونهها آغاز کردهاند.
💢طبق گزارش منتشر شده توسط رسانه چاینا دیلی فرودگر رباتیک چانگ ای ۶ هفته گذشته با فرود روی زمین حدود ۲ کیلوگرم از نمونههای مربوط به دو دست ماه را به زمین بازگردانده و این نمونهها اکنون در مرحله بررسی قرار دارند. نمونههای جمع آوری شده نسبت به نمونههای مربوط به سمت نزدیک ماه کمی ضخیمتر و چسبندهتر هستند. همچنین در این نمونهها تودههایی نیز مشاهده میشود.
💢چین برای نخستین بار در سال ۲۰۱۹ با کمک مریخ نورد چانگ ای ۴ توانست در سمت پنهان ماه فرود آمده و به اولین کشور در جهان در این باره تبدیل شود. بازگشت نمونهها نیز مجدداً این کشور را به اولین کشور در جهان تبدیل کرده است. بیانیه مطبوعاتی دیگری که معاون طراح ماموریت اداره ملی فضایی چین انجام داده نشان میدهد اگر چه نمونهها توسط محققان بررسی نشدهاند اما ممکن است ترکیبات شیمیایی معدنی آن نسبت به نمونههای قبلی بسیار متفاوت باشد.
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
🎇آغازی در انتها (از هیدروژن تا حیات)
🌅در آغاز، در دل تاریکی بی انتهای جهان، ماده های پراکنده و گازهایی سرگردان بودند. این ماده ها، که از ابرهای هیدروژن و گرد و غبار کیهانی تشکیل شده بودند، به آرامی به سمت یکدیگر جذب شدند، گویی نیرویی نامرئی آنها را به هم می کشید.
🌅با گذشت زمان، این ابرهای کیهانی به دلیل نیروی جاذبه، به هم نزدیک و نزدیکتر شدند. این نزدیکی باعث شد تا دمای آنها به شدت افزایش یابد و فشار درونی شان به اندازه ای رسید که واکنشهای هسته ای آغاز شد. این لحظه، لحظه ای بود که ستارگان درخشان به وجود آمدند و نور خود را به سراسر جهان پراکنده کردند.
🌅ستارگان، همچون چراغ هایی در شب، در این ابرهای متراکم شروع به چرخش کردند و با همدیگر رقصیدند. این رقص، که به دور مرکز جاذبه ای مشترک انجام می شد، به تدریج شکلی مارپیچی به خود گرفت و این بود زمانی که کهکشانها، این جزایر عظیم ستارهای، شکل گرفتند.
🌅با گذشت میلیاردها سال، کهکشانها به تکامل خود ادامه دادند. ستارگان درون آنها متولد شدند و مردند، و از خاکستر آنها، سیارات، قمرها و سایر اجرام کیهانی پدید آمدند. و در یکی از این کهکشانها، در گوشه ای دورافتاده، سیاره ای کوچک به نام زمین وجود داشت که بر روی آن، حیات به وجود آمد و داستان ما آغاز شد.
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
6.64M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌌 سفر به ستون های آفرینش با ویدیوی شبیهسازی شده ناسا
🔭سحابی مملو از گاز و غبار عقاب بهعنوان محل تولد ستارگان شناخته میشود. در سال ۱۹۹۵ تلسکوپ هابل تصویر حیرتانگیزی از داخل سحابی عقاب ثبت کرد که بهعنوان ستون های آفرینش معروف شد. در سال ۲۰۲۲ نیز تلسکوپ جیمز وب با انتشار تصاویر جدیدی از ستون های آفرینش اخبار نجوم را مسخر خویش نمود. ناسا با ترکیب دادههای
دریافتی از این دو تلسکوپ قدرتمند فضایی یک انیمیشن سهبعدی از سفر به سحابی عقاب ارائه داده است.
🔺اخترشناسان بر این باورند که ستون های آفرینش از هیدروژن و غبار تشکیل شده و بادهای قوی و تشعشعات فرابنفش ساطعشده از ستاره های جوان در حال فرسایش آنها هستند.
🔺بخشهای بالایی این ستونها، ابعادی بزرگتر از منظومه شمسی دارند. اگر روزی انسان بتواند با سرعت نور در فضا حرکت کند، برای سفر از بخش پایینی بزرگترین ستون به قسمت بالایی آن حدود ۳ سال در راه خواهد بود.
🔺در این ویدیو میتوان مراحل مختلف شکلگیری ستارگان را مشاهده کرد. مثلا نزدیک قسمت بالایی ستون سمت چپ آفرینش مواد پرتابشده از یک ستاره تازه متولدشده دیده میشود. همچنین در این منطقه میتوان ستاره جدید دیگری را دید که بهشدت میدرخشد.
✨قطب نجوم استان آذربایجان شرقی
✨پژوهشسرای دانشآموزی شهید فخری زاده مراغه
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
🗓«روز مراغه» در تقویم رویدادهای گردشگری کشور ثبت شد
💥رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مراغه گفت:۱۶ اردیبهشت ماه به مناسبت بسته شدن زیج ایلخانی و آغاز تنظیم جدول نجومی به عنوان «روز مراغه» انتخاب شد.
💢پس از بسته شدن زیج ایلخانی در مراغه مدارس مختلفی از جمله مدرسه ریاضی «ابن مغربی»، مدرسه رومی، مدرسه ایجی، مدرسه خلیفه و مدرسه سیّاره همپای رصدخانه رشد کرد که شاخصترین آنها مدرسه دخترانه «سرقویتی بیگی» بود.
🌐رصدخانه مراغه، اولین رصدخانه ایران، در زمانی توسط خواجه طوسی در مراغه ساخته شد که هنوز تلسکوپ و تجهیزات مدرن نجومی به وجود نیامده بود.
💠مراحل ساخت رصدخانه مراغه ۱۵ سال طول کشید و با تلاشهای هلاکوخان که تحت تاثیر خواجه نصیر به علم و فرهنگ علاقهمند شده بود، ابزارها و تجهیزات علم نجوم و کتابهای مرتبط در آن جمعآوری شد؛ بنابراین مراغه به یکی از مراکز علمی مهم در جهان اسلام تبدیل شد و دانشمندان، منجمان و علاقهمندان بسیاری را گرد هم آورد.
عظمت رصدخانه مراغه به قدری بود که سالها آن را بزرگترین رصدخانه جهان میشناختند. چنین مرکز باشکوهی حتی امروزه نیز در جهان اسلام به چشم نمیخورد.
✨قطب نجوم استان آذربایجان شرقی
✨پژوهشسرای دانشآموزی شهید فخری زاده مراغه
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══
💢ساخت ایستگاه فضایی جدید روسیه
🔰یوری بوریسوف رئیس آژانس فضایی روسیه اعلام کرد این کشور برنامههای بلندپروازانه جدیدی را برای ساخت ایستگاه فضایی در نظر گرفته است. این کشور یک جدول زمانی را برای ساخت و استقرار ماژولهای این ایستگاه فضایی اعلام کرده و قصد دارد تکمیل آن را تا سال ۲۰۳۰ همراه با یک هسته چهار ماژولی در فضا آغاز کند.
🔰ایستگاه جدید روسیه میتواند مراحل تحقیق و توسعهای را آغاز کند که پیش از این به دلیل وجود محدودیتها در ایستگاه فضایی کنونی و به دلیل توافقات بینالمللی غیر ممکن بوده است.
🔰روسیه برای نخستین بار در سال ۲۰۲۲ از برنامه خود برای ساخت ایستگاه فضایی در مدار پایین زمین خبر داد. قرار است این پایگاه با نام ایستگاه خدمات مداری روسیه یا روس نامگذاری شود. طبق اعلام آژانس فضایی این کشور اولین ماژول برای ایستگاه در سال ۲۰۲۷ پرتاب خواهد شد. سه ماژول دیگر نیز تا سال ۲۰۳۰ به ماژول اولیه اضافه میشوند و برای ساخت این ماژولها نیز حدود ۱۹ شرکت شرکت خواهند داشت.
🔰طبق گزارش روسکاسموس ایستگاه جدید میتواند محدودیتهای فناورانه و شرایط ایجاد شده تحت قراردادهای بین المللی در ایستگاه فضایی را از بین برده و دیگر مشکلی در زمینه توسعه علمی و فناوری، امنیت ملی و اقتصاد وجود نخواهد داشت.
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
🔰تلفیق موسیقی و نجوم ; هارمونی کیهانی
🪕رابطه بین تن ها و ریتم های موسیقی با برجهای فلکی و سیارات یک موضوع جذاب و پیچیده است که در زمینه های مختلفی مانند نجوم، موسیقی، فلسفه و حتی اسطوره شناسی مورد بررسی قرار گرفته است. این ایده که هر سیاره و برج فلکی میتواند با یک نت یا ریتم موسیقایی مرتبط باشد، ریشه در تاریخ و فرهنگهای باستانی دارد.
🎼در فلسفه پیش از تاریخ و در برخی از مکاتب فکری باستانی، مانند نظریه های فیثاغورث، اعتقاد بر این بود که جهان با یک "موسیقی افلاک" همراه است که در آن سیارات و اجرام آسمانی با حرکت خود صداهایی را تولید می کنند که در هماهنگی کامل با یکدیگر هستند. این مفهوم، که به عنوان "هارمونی کیهانی" یا "موسیقی سپهر" شناخته می شود، نشاندهنده یک نظم و هماهنگی عمیق در کیهان است که با ریتمها و تنهاهای موسیقی ما نیز ارتباط دارد.
🎺برخی آهنگسازان و هنرمندان تلاش کرده اند تا از این ایده های کیهانی در آثار خود استفاده کنند. برای مثال، آهنگسازانی مانند گوستاو هولست با اثر معروف خود "سیارات"، سعی کرده اند تا خصوصیات و ویژگیهای هر سیاره را از طریق موسیقی بیان کنند.
🥁رابطه بین نجوم و موسیقی نشان دهنده یک تلاش برای درک و تفسیر هماهنگیهای طبیعی و کیهانی است که در فرهنگها و دوره های مختلف به شکلهای گوناگونی بیان شده است.
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
11.52M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢جیمز وب و تصاویر واقعی از کهکشانها
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
🔰ماده جدید محققان میتواند ماهوارههایی با قابلیت خود ترمیم شوندگی تولید کند
💢یکی از آسیبهای اصلی که میتواند باعث کاهش عمر ماهوارهها شود تشعشعات فضایی است. اما ماده خاص دانشمندان که به عنوان ماده نسل بعدی معرفی شده است میتواند باعث افزایش مقاومت ماهوارهها در مقابل پرتوهای کیهانی باشد. همچنین این ماهوارهها میتوانند خودشان را به شکلی موثر ترمیم کنند.
💢محققان یک ماده نیمه هادی از نسل جدید پروسکایت هالید فلزی توسعه دادند که میتواند مقاومت بالایی در برابر آسیبهای تشعشع داشته و حتی این آسیبها را بازیابی و التیام ببخشد. محیط فضا به عنوان یکی از محیطهای پر از تشعشعات شدید و خشن محسوب میشود. بنابراین برای طراحی فضاپیماها و ماهوارهها باید از موادی استفاده کرد که بتواند این شرایط را به خوبی تحمل کند.
💢پروسکایتهای هالید فلزی که در دهههای گذشته کشف شده اند در پوسته زمین به وفور یافت میشوند. این ماده جاذب نور خورشید است و میتواند آن را به شکل موثر به الکتریسیته تبدیل کند. میتوان از این ماده به شکل موثر برای صفحات خورشیدی مبتنی بر فضا استفاده کرد. علاوه بر آن ماهوارهها یا زیستگاههای فضایی آینده نیز میتوانند از این ماده ساخته شوند.
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
15.07M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢مقایسه اندازه راکت و موشک های فضایی در سال 2020
🔰این ویدئو جالب که با برنامه Cinema 4D ساخته شده اسـت و مقایسه سایز و اندازه موشک های فضایی برتر جهان را به ما نشان میدهد. یک موشک یا راکت ، در اصل یک فضاپیما ، ایر کرافت (aircraft) یا وسیله های نقلیه فضایی است که از موتو موشکی رانشی برای رفتن به جو فضایی بیرون از زمین استفاده می کند.
🔰اگزوز موتور موشک نیز کاملاً در این عمر موثر است که باعث بالارفتن دقیق و ثابت موشک های فضایی می شود. همانطور که در این ویدئو نیز مشاهده خواهید کرد که موشک ها از اگزوز های بزرگ و قدرتمندی بهره می برند.
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
🔰تربیع اول ماه را از دست ندهید
💢ماه یکشنبه -بیستوچهارم تیر- در فاز ربع اول قرار میگیرد، در آسمان غروب پدیدار میشود و نیمهشب نیز غروب میکند، تربیع اول ماه از اصفهان از ساعت ۱۲:۱۱ تا ۲۳:۲۸ قابل مشاهده است؛ ماه در این زمان از چرخه ماهانه تقریباً نیمهروشن به نظر میرسد؛ ماه هر چهار هفته یکبار به دور زمین میچرخد و باعث میشود فازهای آن از ماه جدید، ربع اول، ماه کامل و ربع آخر هر ۲۹.۵ روز یک بار تغییر کند.
💢همانطور که ماه در چرخه ماهانه خود پیش میرود، در زمانهای مختلف روز قابل مشاهده است؛ در وضعیت تربیع اول هنگام غروب خورشید پدیدار میشود و تا نیمهشب قابل رصد است؛ ماه در روزهای آینده هر روز دیرتر غروب میکند و بیشتر ساعات شب قابل مشاهده خواهد بود، تا زمانی که ماه به فاز کامل برسد، بیشتر ساعات شب قابل مشاهده خواهد بود، حوالی غروب طلوع میکند و حوالی سحر نیز غروب میکند.
🔰غیبت قمری
Spica
🔰ماه یکشنبه -بیستوچهارم تیر- از مقابل ستاره اسپیکا (Spica) عبور میکند و غیبت ماه در کشورها و مناطقی از جمله ایالات متحده، مکزیک، شرق کانادا، نیکاراگوئه و غیره ایجاد میشود، این پدیده از اصفهان قابل رؤیت نخواهد بود؛ غیبت ماه فقط در بخشی از جهان قابل مشاهده خواهد بود، زیرا ماه آنقدر به زمین نزدیک است که موقعیت آن در آسمان تا دو درجه در سراسر جهان متفاوت است.
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
🚀صنعت هوافضا و فناوری نانو
🛰فناوری نانو در صنعت هوافضا کاربردهای گستردهای دارد که به بهبود عملکرد و کاهش هزینه ها کمک میکند. برخی از این کاربردها عبارتند از:
1. حفاظت در برابر تابشهای فضایی: نانومواد پیشرفته مانند نانولوله های ایزوتوپی غنی شده با بور میتوانند حفاظت موثری در برابر تابشهای فضایی ایجاد کنند و همچنین ذخیره انرژی خوبی داشته باشند.
2. ساخت فضاپیماهای سبک و مقاوم: استفاده از نانومواد در ساخت فضاپیماها باعث کاهش وزن و افزایش مقاومت در برابر شرایط سخت فضایی می شود. این مواد میتوانند در برابر تشعشعات فضایی و دماهای بالا مقاومت کنند.
3. نانوحسگرها: این حسگرها میتوانند برای تشخیص و مانیتورینگ شرایط محیطی و سلامت فضانوردان استفاده شوند. به عنوان مثال، نانوحسگرها میتوانند علائم بیماری را در مراحل اولیه شناسایی کنند و به فضانوردان کمک کنند تا سریعتر درمان شوند.
4. مواد کامپوزیتی: نانومواد کامپوزیتی به دلیل سبک بودن و مقاومت بالا، در ساخت قطعات هواپیماها و فضاپیماها استفاده میشوند. این مواد میتوانند به بهبود بهره وری سوخت و کاهش هزینه های نگهداری کمک کنند.
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯
◼️ایام سوگواری سید و سالار شهیدان، تاسوعا و عاشورای حسینی تسلیت باد
🆔 قطب کشوری نجوم
@nojum_src
╭━━━⊰🇮🇷⊱━━━━╮
کانال رسمی
پژوهش سراهای دانش آموزی کشور
@pajouheshsara
╰═══❁💠❁═══╯