💢تمرکز روسیه برای ارسال محموله های ایستگاه فضایی در دو ساعت
♦سازمان فضایی روسیه به نام روسکاسموس به دنبال افزایش سرعت تحویل محموله ها به ایستگاه فضایی بین المللی است.
♦آژانس فضایی روسیه با اجازه به فضاپیماهای باری پروگرس زمان ارسال پرتاب محموله به این ایستگاه را تا ۲ ساعت کاهش خواهد داد.
♦طبق بیانیهای که در وبسایت این سازمان فضایی منتشر شده است نشان می دهد حق اختراع یک پرواز محموله تک مداری نیز توسط شرکت فضای انرژیا Energia ثبت شده است.
♦بهگفته روسکاسموس فرایند مربوط به صدور حق ثبت اختراع در یک پرواز باری پروگرس MS-17 در سال ۲۰۲۱ آغاز شد و آزمایش های بیشتر نیز در ژوئن ۲۰۲۲ انجام خواهد گرفت.
♦پرواز تک مداری نیز از سال ۲۰۲۳ اجرایی خواهد شد. آغاز این پروژه به موفقیت در تمام آزمایش ها و تایید مدار جدید بستگی دارد.
🆔@astropole
💥پایان عمر ایستگاه فضایی بین المللی سقوط در اقیانوس آرام
🔶ناسا گزارشات جدیدی از انتقال ایستگاه فضایی بین المللی منتشر کرد که نشان میدهد پایان عمر ایستگاه فضایی بین المللی کمتر از ۱۰ سال دیگر و با سقوط درون اقیانوس آرام خواهد بود.
🔶 این ایستگاه در ژانویه ۲۰۳۱ و پس از رسیدن به زمین با سقوط درون اقیانوس به عمر خود پایان خواهد داد.
🔶در برنامه ناسا طرح جدیدی پیاده سازی خواهد شد تا تاسیسات مربوط به ایستگاه فضایی به اقیانوس آرام در بخش Point Nemo ارسال شود.
🔶این بخش که از آن به گورستان فضایی یاد می کنند مکانی با فاصله زیاد از خشکی است که برای فرود کنترل شده زباله های فضایی به درون اقیانوس مورد استفاده قرار می گیرد.
🔶بدین ترتیب عمر ایستگاه فضایی بینالمللی در ژانویه ۲۰۳۱ به پایان خواهد رسید و قطعات آن پس از سوختن در جو سقوط خواهند کرد.
🆔@astropole
🔴 پرتاب اولین ماموریت فضایی هند در سال 2022
🚀 اولین ماموریت فضایی هند در سال 2022 امشب پرتاب خواهد شد. مأموریت اصلی این ماهواره، رصد زمین است. این پرتاب پس از گم شدن یکی ماهواره دیگر در پرتاب ناموفق سال گذشته به فضا انجام میشود.
🚀 قرار است این پرتاب در ساعت 6:29 بعد از ظهر به وقت محلی دوشنبه،25 بهمن انجام شود. شما میتوانید این راه اندازی را به صورت زنده در وب سایت ISRO تماشا کنید. پخش زنده معمولا چند دقیقه قبل از راه اندازی روشن می شود.
🚀 به گزارش اکونومیک تایمز هند، پرتاب قبلی سازمان تحقیقات فضایی هند (ISRO) در این سری، EOS-03، در حین پرتاب در آگوست 2021 دچار یک شکست فاجعهبار شد.
🆔@astropole
🔵 اصابت موشکی به ماه در 4 مارس
🔷 اخترشناسان اکنون می گویند: موشک خارج از کنترلی که قرار است به ماه برخورد کند، SpaceX Falcon 9 نیست. بلکه ممکن است مربوط به یک موشک چینی باشد که در سال 2014 پرتاب شد. کند ممکن است از SpaceX نباشد.
🔷 بیل گری، اخترشناسی که نقش مهمی در کشف برخورد پیش رو دارد، شنبه 23 بهمن اعلام کرد که در شناسایی موشک اشتباه کرده است. ممکن است این موشک، بخشی از موشک Long March 3C باشد که مأموریت Chang'e 5-T1 چین را در اکتبر 2014 به ماه پرتاب کرد.
🔷 طبق گزارش مهندس آزمایشگاه مسیر فضاپیمای DSCOVR به ماه نزدیک نمیشود و کمی عجیب خواهد بود اگر مرحله دوم آن آنقدر به ماه نزدیک شود که به آن برخورد کند.
🆔@astropole
💎ناسا دو مأموریت جدید را با هدف مطالعه خورشید و طوفانهای خورشیدی آغاز میکند
💠ماموریت های جدید ناسا برای مطالعه خورشید و همچنین نحوه محافظت از فضانوردان در طوفان های خورشیدی بسیار مهم خواهد بود.
💠 این آژانس فضایی مطالعات خود را برای درک پویایی خورشید، ارتباط آن با زمین و شرایط فضا را آغاز میکند. همچنین از طریق این ماموریت می توان آب و هوای فضایی همانند شراره های خورشیدی و یا طوفانهای ژئومغناطیسی را بهتر پیش بینی کرد.
💠 این پیشبینی در نهایت به محافظت بهتر فضانوردانی که به مدار می روند و یا ماهواره های ارسال کننده سیگنال می انجامد. این دو مأموریت به نام MUSE و پروژه HelioSwarm خواهد بود که به ترتیب ۱۹۲ میلیون دلار و ۲۵۰ میلیون دلار بودجه به آنها اختصاص داده شده است.
💠به گفته توماس زوربوخن معاون مدیر علوم ناسا ماموریتهای جدید میتواند در آینده به درک جدید و عمیقی از جرم خورشید و آب و هوای فضا کمک کند. همچنین رویکرد جدیدی را در درک اسرار ستاره خورشید به ما ارائه می کند.
💠دانشمندان می گویند خورشید هم اکنون فاز جدیدی از فعالیت خود را آغاز کرده به طوری که بیش از گذشته شاهد شراره های خورشیدی، ذرات باردار و تشعشعات و ارسال آن به زمین هستیم
🆔@astropole
⭕ستاره شناسان دنباله دار شناسایی شده در سال ۲۰۱۴ را به عنوان بزرگترین دنباله دار نام گذاری کردند
💢دانشمندان معتقدند دنباله داری که در سال ۲۰۱۴ برای اولین بار رصد شد به عنوان بزرگترین دنباله دار شناسایی شده تا کنون است و بزرگی آن به حدی است که می توان آن را یک سیاره کوچک در نظر گرفت.
💢دانشمندان رصدخانه پاریس با موسسه اخترشناسی آندالوسیا تایید اندازه و رتبه بندی این دنبالهدار به نام UN271 ۲۰۱۴ را در مجله Astronomy and Astrophysics منتشر کردهاند.
💢 در سال ۲۰۱۴ که اولین بار این دنباله دار مشاهده شد به اندازه نپتون از زمین فاصله داشته و در سالهای بعد با نزدیک شدن تدریجی آن دانشمندان امکان اندازه گیری آن راه پیدا کردند.
💢این محققان اندازه این دنباله دار را ۳۷۰ کیلومتر اعلام کردند. داده های منتشر شده نیز توسط تلسکوپ آرایه میلیمتری بزرگ آتاکاما با هدف اندازه گیری دقیق این دنباله دار بوده است. همچنین طول موجهای نور ساطع شده از این دنباله دار را اندازه گیری کردند.
🆔@astropole
🔵 ادغام کهکشان های سه گانه در اعماق فضا
🔷 سه شنبه، 26 بهمن 1400 به گفته آژانس فضایی اروپا، تلسکوپ فضایی هابل تصویری جالب از سه کهکشان "عجیب و شگفت انگیز" را که در فاصله چند صد میلیون سال نوری از ما ادغام میشوند، گرفت. کهکشانهای در حال ادغام، که به IC 2431 معروف هستند، اثرات زیست محیطی زیادی ایجاد میکنند. ESA گفت که این فعالیت به دلیل تمام فعل و انفعالات گرانشی بین سهگانه، تشکیل ستاره و اعوجاج در منطقه ایجاد میکند.
🔷 در مرکز تصویر ابری از گرد و غبار دیده میشود که منظره را پنهان میکند، اگرچه میتوانید نوری را از یک کهکشان پسزمینه مشاهده کنید که در اطراف لبهها قراردارد. این ادغام به عنوان بخشی از پروژه علمی باغ وحش کهکشانی، که در حال بررسی تصاویر دوربین پیشرفته هابل برای نظرسنجی است، بدست آمد.
🆔@astropole
💢 ادغام ستارگان بسیار نادر و ایجاد ستارگان عجیب
♦️ بر اساس تحقیقات جدید، دو ستاره عجیب ممکن است در یک برخورد اتفاقی شکل گرفته باشند. چیزی که این دو ستاره را غیرعادی میکند، سطح بالای کربن و اکسیژن در جو آنهاست. این عناصر از سوختن هلیوم ستاره باقی میمانند، اما این فرآیند در هسته ستاره اتفاق میافتد و مدتها قبل از اینکه کربن و اکسیژن بر جو ستاره تسلط پیدا کنند، به پایان میرسد. به طور عجیبی، به نظر میرسد که این ستارگان با وجود سطوح عجیب، همچنان از هلیوم عبور می کنند.
♦️ ستاره شناسان انتظار دارند ستارگانی با این ترکیبات سطحی، سوزاندن هلیوم در هسته خود را به پایان رسانده باشند و در مسیر تبدیل به کوتولههای سفید باشند. این ستارههای جدید چالشی جدی برای درک ما از تکامل ستارهها هستند.
🆔@astropole
♦اولین ماموریت فضایی هند در سال جدید با موفقیت انجام شد
📌ماهواره قطبی هند توسط موشک از سکوی پرتاب ساتیش داوان در یک زمان پرتاب ۲۵ ساعته به فضا ارسال شد.
📌این پرتاب اولین ماموریت فضای هند در سال جدید میلادی محسوب می شود. طی این ماموریت ماهواره رصد زمین با نام EOS-4 و دو ماهواره فناوری و علمی به نام های NSPIREsat و INST-2TD با موفقیت پرتاب شدند.
📌 پس از پرتاب و جدا شدن از موشک سازمان فضایی هند توانست شبکه ردیابی و فرماندهی تله متری آن را بر عهده بگیرد. با هدایت این ماهواره تا موقعیت اصلی چند روز زمان نیاز است سپس کار خود را آغاز خواهد کرد.
📌 پیش از این هند در ماموریت ماه اوت ۲۰۲۱ شکست خورده بود و این اولین مأموریت موفق این کشور در سال جدید میلادی محسوب می شود.
🆔@astropole
⏳چند روز دیگر حضور مریخ نورد استقامت روی سطح این سیاره یک ساله می شود
⏪حضور مریخ نورد استقامت روی سیاره سرخ تا چند روز دیگر یک ساله خواهد شد و به همین مناسبت ناسا قصد دارد تا رویدادهای حضوری و یا گفتگوهایی به صورت مجازی برگزار کند.
⏪ ناسا قصد دارد در مراسم سالگرد فرود استقامت روی سطح مریخ داستان تیم این ماموریت را به صورت گفتگوی مجازی و یا رویداد حضوری برگزار کند و کلیه افراد می توانند در صورت تمایل در این مراسم شرکت کنند.
⏪به گفته ناسا ماکت های این مریخ نورد در اندازه واقعی در سانفرانسیسکو و نیویورک به نمایش گذاشته شده و همچنین در رویداد مجازی نیز کلیه افراد امکان حضور خواهند داشت.
⏪استقامت در ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ توانست با موفقیت در دهانه ۴۵ کیلومتری جزرو فرود بیاید. هدف از ارسال این مریخ نورد نیز جستجوی حیات باستانی و جمعآوری نمونه از سطح این سیاره بوده است.
⏪استقامت تا کنون توانسته علاوه بر جمع آوری نمونه هایی از خاک و هوای این سیاره موفقیت های دیگری نظیر تصاویر زیبا و خیره کننده از سطح مریخ ثبت کند. همچنین بالگرد نبوغ نیز با طراحی ویژه خود توانسته تا کنون ۱۹ پرواز موفق روی سطح این سیاره داشته باشد
🆔@astropole
💢 پایان فرآیند تراز کردن آینه تلسکوپ فضایی جیمز وب
♦️تلسکوپ فضایی جیمز وب اولین مرحله اصلی را در فرآیند طولانی تراز کردن آینه اولیه 18 بخش رصدخانه به پایان رساند. در تصویری که 29بهمن 1400 منتشر شد، در طول هم ترازی تلسکوپ فضایی جیمز وب یک ستاره در الگوی شش ضلعی تکرار میشود.
♦️ تصویر به دست آمده نشان میدهد که تیم، هر یک از 18 بخش آینه اصلی وب را جابجا کرده است تا 18 کپی بدون تمرکز از یک ستاره منفرد را در یک ساختار شش ضلعی برنامهریزی شده بیاورند. تصاویر ستارهها به این الگوی خاص هدایت میشوند بهگونهای که مکانهای نسبی مشابهی با آینههای فیزیکی داشته باشند.
♦️ در مرحله بعد، رصدخانه کاری را آغاز خواهد کرد که مهندسان آن را "تراز قطعه" مینامند، که هر گونه خطای موقعیتیابی بزرگتر را در بخشهای جداگانه آینه اولیه برطرف میکند و تراز آینه ثانویه را به روز میکند.
🆔@astropole
💢 آمادگی تلسکوپ فضایی جیمز وب برای مطالعه جرم بین ستارهای
🔷 تا به امروز، اخترشناسان دو جرم بین ستارهای را شناسایی کردهاند که از بیرون منظومه آمدهاند و با سرعت از منظومه شمسی عبور کردهاند. در سال 2017، Oumuamua و در سال 2018، Borisov به دانشمندان نگاه وسوسه انگیزی به سایر منظومههای سیارهای داد.
🔷 چنین اجرامی غیرقابل پیشبینی به نظر میرسند، بنابراین اخترشناسان باید برای جمعآوری حداکثر مشاهدات ممکن در مدت کوتاهی که به اندازه کافی به ما نزدیک شدهاند، تلاش کنند. خوشبختانه، تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا که به تازگی پرتاب شده است، باید این پنجره را باز کند. بنابراین، دفعه بعد که یک سنگ فضایی از ماورای منظومه شمسی ما عبور میکند، انسانها برای باز کردن اسرار آن کمی آمادهتر خواهند بود.
🆔@astropole
✅محققان موفق به مشاهده بزرگترین فوران خورشیدی تاریخ شدند
🔰مدارگرد خورشیدی ناسا و آژانس فضایی اروپا بزرگترین فوران خورشیدی را که تا میلیون ها کیلومتر از سطح خورشید فراتر رفته است ثبت کرد.
🔰مدارگرد خورشیدی که با هدف رصد خورشید از مرکز فضایی کندی در سال ۲۰۲۰ به مدار خورشید ارسال شده بود می تواند اندازه گیری دقیق از هلیوسفر خورشید و باد های خورشیدی انجام دهد.
🔰همچنین امکان مشاهده دقیق مناطق قطبی خورشید توسط این مدارگرد وجود دارد. تصاویر خیره کننده ارسالی توسط این مدارگرد فوران برجستگی خورشیدی را تا یک میلیون کیلومتر در فضا نشان میدهد.
🔰طبق گفته آژانس فضایی اروپا این فوران به شدت قوی بوده به طوری که خوانش الکترون، پروتون ها و یون های سنگین توسط مانیتور تشعشع با افزایش درتشخیص همراه بوده است.
🆔astropole
⭕فضانوردان اروپایی به دنبال استقلال در سفر به فضا
💢با این که فضانوردان اروپایی در چهار دهه اخیر نتوانستند به تنهایی و بدون وابستگی به روسیه و آمریکا به فضا سفر کنند اما آنها تلاش دارند تا بتوانند این وابستگی را از بین برده و به صورت مستقل به ایستگاه فضایی بین المللی سفر کنند..
💢آخرین فضانورد اروپایی در سال ۱۹۷۸ یک فضانورد آلمانی به نام زیگموند یان بوده که با استفاده از فضاپیمای سایوز روسیه به ایستگاه فضایی سفر کرده بود
💢 از آن زمان تا کنون این فضانوردان تنها با فضاپیماهای روسیه و ایالات متحده به فراتر از زمین سفر کردند. اکنون این فضانوردان قصد دارند برای رسیدن به ایستگاه فضایی بینالمللی وسایل حمل و نقل مستقل خودشان را داشته باشند.
💢 رهبران اروپایی به دنبال حضور در جمع کشورهای فضایی پیشرو هستند و به همین دلیل سندی را در این باره منتشر کردهاند. در این بیانیه اعلام شد که با وجود پیشرفت اروپا در زمینه رصد زمین و ناوبری، اما در حوزه اکتشافات فضایی عقب مانده است.
💢این در حالیست که روسیه فضاپیمای سایوز، ایالات متحده کپسول کرو دراگون، چین فضاپیمای شنزو و حتی هند نیز به دنبال ساخت سامانه حمل و نقل خود است. اما در این میان اروپا هیچ جایگاهی ندارد.
🆔@astropole
💢 بازسازی مغز فضانوردان در ماموریتهای فضایی
🔶 مغز ما با افزایش سن و رشد در روی زمین تغییر می کند. اما دانشمندان دریافتند مغز فضانوردان در طی ماموریتهای فضایی بازسازی میشود.
🔶 در یک مطالعه جدید که تلاشی مشترک بین آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی روسیه است نشان داد که چگونه مغز با پروازهای فضایی سازگار و تقریباً بازسازی میشود. بطوریکه در مغز، هم جابجایی مایعات و هم تغییر شکل رخ میدهد. به نظر میرسد که این تغییر ساختارها عمدتاً به دلیل تغییر شکلهایی است که در اثر جابجایی سیال در فضا ایجاد میشود و تا ماهها پس از بازگشت فرد به زمین ادامه خواهد داشت.
🔶 تیم تحقیقاتی بین المللی برای این مطالعه، مغز 12 کیهان نورد مرد را مدت کوتاهی قبل و بعد از پرواز آنها به ایستگاه فضایی بین المللی مورد مطالعه قرار دادند. آنها همچنین مغز همین فضانوردان را هفت ماه پس از بازگشت به زمین بررسی کردند. همه فضانوردان در این مطالعه در پروازهای طولانی مدت شرکت کردند که به طور متوسط 172 روز یا کمی بیش از پنج ماه و نیم به طول انجامید.
🆔@astropole
💢 سیارک های دوتایی و آزمایش DART
🔷 سیارک ها همیشه به تنهایی پرواز نمی کنند. برخی از آنها یک قمر دارند که به دور بدن بزرگتر می چرخد. به این سیستم سیارک دوتایی می گویند.
🔷 ناسا آزمایش تغییر جهت سیارک دوگانه یا DART را به یک سیارک دوتایی نزدیک به زمین میفرستد: به سمت دیدیموس که یک قمر به نام دیمورفوس دارد. DART تقریباً روی دیمورفوس تأثیر می گذارد تا روشی برای انحراف سیارک را نشان دهد. هدف DART تهدیدی برای زمین نیست. این منظومه سیارکی محل آزمایش کاملی است برای اینکه ببینیم اگر سیارکی تهدید کننده زمین در آینده کشف شود آیا برخورد عمدی یک فضاپیما با یک سیارک راهی موثر برای تغییر مسیر آن خواهد بود؟
🔷 مشاهدات نشان میدهد تا 100 سال آینده هیچ سیارکی شناخته شدهای با اندازه بزرگتر از 140 متر شانس زیادی برای برخورد با زمین ندارد.
🆔@astropole
💢کشف بزرگترین کهکشان رادیویی جهان
♦کهکشان رادیویی کشف شده توسط ستاره شناسان حدود ۱۶ میلیون سال نوری در فضا ادامه داشته و تقریبا ۱۰۰ برابر از کهکشان ما بزرگتر است.
♦کهکشان جدید تازه کشف شده به نام آلسونئوس (Alcyoneus) بر اساس اساطیر یونانی نامگذاری شده است و فاصله آن تا زمین نیز حدود سه میلیارد سال نوری برآورد میشود. این کهکشان رادیویی عظیم در خود چندین سیاهچاله های کلان جرم را جای داده است.
♦هسته کهکشان نیز شامل یک سیاهچاله عظیم است که در اثر سقوط ماده در آن انتشار انرژی در دو سمت مرکز کهکشان همانند دو جت رادیویی خواهد بود.
♦کشف این کهکشان نیز با استفاده از داده های تلسکوپ آرایه کم فرکانس مستقر در اروپا انجام شد. این پژوهشگران در این دادهها متوجه دو جریان عظیم پلاسمایی شدند که مرکز آن از سیاه چاله های کلان جرم عادی در مرکز کهکشان بوده است. طول این دو جریان حدود ۱۶ میلیون سال نوری در فضا و حدود صد برابر راه شیری بوده است.
♦در این کهکشان تازه کشف شده جت های رادیویی دو طرف موادی را به داخل فضا منتشر می کنند. که به نظر می رسد مواد تشکیل دهنده ستاره ها باشد. این مواد پس از حرکت با سرعت نور در اثر افزایش دما در پلاسما حل شده و به شکل یک نور رادیویی درخشنده در می آید.
♦ پیش از این جریان های رادیویی این کهکشان بسیار کمرنگ بودند به همین دلیل ستارهشناسان نمی توانستند آن را کشف کنند. امّا در پردازش مجدد تصاویر الگوهای جدیدی شناسایی شد که طی آن آلسونئوس با ساختار عظیم خود قابل مشاهده بود.
🆔@astropole
🔰وقتی خورشید وارد فاز غول سرخ شود، چه بر سر سیارهها خواهد آمد؟
✅نابودی منظومه شمسی کماکان یکی از موضوعات بحثبرانگیز در میان دانشمندان است. اینکه خورشیدِ در حال ِ مرگ تا چه اندازه تورم خواهد یافت و شرایط به چه نحوی تغییر پیدا خواهد کرد، از جمله مسائلی هستند که در هالهای از ابهام قرار دارند.
✅ اما برخی چیزها مُحتمل به نظر میرسد. مرگ آهستۀ خورشید، باعث نابودیِ حیات در زمین خواهد شد، اما شاید منجر به ایجاد سیارههای سکونتپذیری در سردترین بخشهای منظومه شمسی شود.
✅آن دسته از انسانهایی که از این رویداد جان سالم به در برده باشند، به پلوتو یا سیارههای کوتوله دیگر در کمربند کویپر پناه خواهند برد؛ منطقهای که در آن سوی نپتون که حاوی سنگهای فضایی یخی میباشد. با انبساط یافتنِ خورشید، این سیارهها به ناگهان دچار شرایطی خواهند شد که تکامل حیات را باعث خواهند شد.
✅«آلن استرن» اخترشناسِ موسسه تحقیقات ساوتوست اظهار داشت: «در اواخر عمر خورشید که در فاز غول سرخ به سر میبَرد، کمربند کویپر در نقش ساحل میامی ظاهر خواهد شد.»
🆔@astropole
💢 طیف الکترومغناطیسی و مطالعه اجرام ستارهای
🔰 دانشمندان اغلب دادههای تلسکوپ را برای بررسی اجرام در سراسر طیف الکترومغناطیسی ترکیب میکنند. طیف الکترومغناطیسی از پرتوهای گامای کوتاه و پرانرژی تا امواج رادیویی بلند و کم انرژی متغیر است. نور مرئی نیز یک نوع از این طیف است. برای بدست آوردن تصویری کامل از یک شی کیهانی، محققان به تلسکوپهایی نیاز دارند که بتوانند آن را در سراسر این طیف بررسی کنند.
🔰 در منظومه R Quarii، کوتوله سفید به آرامی همراه خود را میبلعد و در حین چرخش به دور یکدیگر، مواد را از ستاره غول قرمز بزرگتر بیرون میکشد. هنگامی که مواد کافی روی کوتوله سفید انباشته شد، انفجار رخ میدهد. این طغیانها که به عنوان نواختر شناخته میشوند، قدرت کمتری نسبت به یک ابرنواختر دارند و اجدادشان را از بین نمیبرند، بنابراین ممکن است یک کوتوله سفید در طول عمر خود چندین نواختر را تجربه کند.
🔰 با استفاده از دادههای پرتو ایکس از رصدخانه پرتو ایکس چاندرا (بنفش) و نور مرئی گرفته شده با تلسکوپ فضایی هابل، اخترشناسان میتوانند مواد نواخترهای گذشته را در اطراف کوتوله سفید (قرمز و آبی) ببینند. یک جت از مواد (بنفش) به این فورانها برخورد میکند و سبب ایجاد امواج ضربهای میشود.
🆔@astropole
💢 منشاء احتمالی صدها رشته عجیب در مرکز کهکشان راه شیری
🔰 در دهه 1980 برای اولین بار رشتههای یک بعدی عجیبی در فاصله 25000 سال نوری از زمین توسط فرهاد یوسف زاده کشف شد. در آن زمان، یوسف زاده تنها 100 رشته را شناسایی کرد، اما با کمک فناوری، محققان اکنون تقریباً 10 برابر بیشتر را شناسایی کردهاند و یک قدم به یافتن منشأ این رشتهها نزدیکتر شدهاند.
🔰 بر اساس مطالعهای که در بهمن ماه منتشر شد، تصور میشود که این رشتههای عجیب از الکترونهای پرتو کیهانی ساخته شدهاند که تقریباً با سرعت نور در یک میدان مغناطیسی حرکت میکنند. این رشتهها در خوشهها یا جفتهایی با فاصله مساوی ظاهر میشوند که مساحتی در حدود 150 سال نوری را پوشش میدهند.
🔰 در سه سال گذشته، یوسف زاده و سایر محققان با تلسکوپ MeerKAT با استفاده از 64 تلسکوپ بیش از 200 ساعت را صرف مشاهده اجرام کردند و با کنار هم قرار دادن 20 تصویر مختلف که در این سه سال گرفته شدهاند، تصویر موزاییکی از رشتهها ایجاد کردند. تراز کردن این حجم عظیمی از دادهها در زمینههای مختلف، بسیار چالش برانگیز، پیچیده و زمانبر بود.
🆔@astropole
💢فضاپیمای ویجر ۱ دورترین ساخته دست بشر
♦ویجر ۱ که در سال ۱۹۷۷ با موشک تیتان-قنطورس به فضا پرتاب شد، دورترین کاوشگری است که تاکنون به فضا پرتاب شده و هنوز هم با مرکز کنترل زمینی ارتباط دارد.
♦این کاوشگر هم اکنون بیش از ۲۳ میلیارد کیلومتر از زمین فاصله دارد و ۲۱ ساعت و ۳۵ دقیقه طول میکشد تا پیامش به زمین برسد.
♦سوخت فضاپیمای ویجر، پلوتونیم ۲۳۸ است که گرمای حاصل از تجزیه مواد رادیواکتیو را به برق تبدیل میکند. ویجر ۱ با مقدار سوخت باقیمانده میتواند تا ۲۰۲۵ فعال باشد.
♦ارتباط با ویجر ۱ از طریق تلسکوپهای زمینی « شبکه فضایی عمیق» ناسا صورت میگیرد. این تلسکوپ ها در کالیفرنیا، مادرید و کانبرا قرار دارند.
♦ویجر ۱ هماکنون در فضای میان ستارهای قرار دارد و پس از اینکه ارتباطش با زمین قطع شود، دیگر نمیتواند هیچ دادهای از چنین مکان دوری به پایگاه زمینی بفرستد.
🆔@astropole
💠احتمال فوران پلاسمایی مجدد خورشید با شراره هایی عظیم تر
🔵با وجود اینکه بزرگترین فوران های پلاسمایی خورشید در چند روز اخیر پشت سر گذاشته شده است اما دانشمندان معتقدند در آینده نیز ممکن است چنین فورانهای بزرگی تکرار شوند.
🔵 روزهای پر تلاطم خورشید در چند روز اخیر پشت سر گذاشته شد و ستاره منظومه شمسی فوران های عظیمی از پلاسما را در فضا منتشر کرد. به طوری که دانشمندان از آن به عنوان شراره های کلاسیک X با خروج جرمی و قدرتمند نام می برند.
🔵 عدم انتشار این شراره ها به سمت زمین باعث شد که شاهد طوفان ژئومغناطیسی نبودیم. اما با توجه به اینکه ممکن است این فعالیت در آینده نیز تکرار شود ممکن است در نتیجه برخورد آن با جو زمین شاعد چنین توفان هایی باشیم.
🆔@astropole
🔶 عبور دوباره فضاپیمای پارکر کاوشگر خورشیدی ناسا از کنار خورشید
🔸 کاوشگر خورشیدی پارکر آماده است تا یازدهمین پرواز نزدیک خود را در کنار خورشید در طول تلاش خود برای درک چگونگی عملکرد ستاره همسایه ما انجام دهد.
🔸 این فضاپیما که به شدت در برابر تابش خورشید و گرمای شدید محافظت شده است، در روز جمعه 6 اسفند تا 8.5 میلیون کیلومتر از سطح خورشید زوم خواهد کرد که تقریبا 14 برابر نزدیکتر از مدار عطارد است.
🔸 زمان دقیق نزدیکترین رویکرد، که به عنوان حضیض شناخته میشود، ساعت 10:36 صبح به وقت EST است.
🆔@astropole
💢 کاوش هوش در مقیاس سیاره ای
♦️ بیش از شصت سال، بشریت به دنبال شواهدی از هوش فرازمینی در کیهان بوده است. در حالی که تلاشهای ما محدود بوده و نتایج چندان دلگرمکننده نبوده است، اما ممکن است تغییر کند.
♦️ با کشف هزاران سیاره فراخورشیدی تنها در دو دهه اخیر و در دسترس بودن تلسکوپهای نسل بعدی، اخترزیست شناسان امیدوارند که نشانههای زیستی و فعالیتهای فناورانه را که نشانههایی از هوشمندی در نظر گرفته می شود، پیدا کنند. با این حال، سؤالات مهمی در مورد اینکه هوش ممکن است چه اشکالی داشته باشد وجود دارد.
♦️بر اساس تحقیقات جدید به رهبری دانشگاه روچستر، جستجو برای هوش فرازمینی (SETI) باید برای جستجوی نشانه هایی از "هوش سیاره ای" گسترش یابد.
🆔@astropole
💠برخورد شهاب سنگ به سطح ماه دو گوی درخشان ایجاد کرده است
🔹دو شی کوچک به شکل شیشه کروی شفاف در سمت دور ماه کشف شده که دانشمندان علت ایجاد آن را برخورد شهاب سنگ به سطح ماه دانستهاند.
🔹 ماهنورد چینی یوتو ۲ در سمت پنهان ماه دو گوی شیشه ای به ضخامت یک اینچ کشف کرده است. طبق تصاویری که این ماه نورد در ۲۰۱۹ تهیه کرده است گوی های شیشه ای مورد نظر چیزی شبیه بلبرینگ های کوچک اند.
🔹 البته پیش از این نیز چنین اشیای کروی کوچک با قطر کمتر از ۳ میلیمتر روی سطح ماه دیده شده بود. اما این گوی های شفاف تازه کشف شده بین یک و نیم تا دو و نیم سانتی متر قطر دارند.
🔹علت ایجاد شیشه در ماه قرارگیری مواد سیلیکاتی در معرض دمای بالا است که بوسیله رسوبات شیشه آتشفشانی در فوران های انفجاری ایجاد شدند. برخورد شهاب سنگ ها با سطح ماه نیز گرمایی را به وجود میآورد که باعث تشکیل شیشه های جدید میشود.
🔹 به گفته محققان تمامی شیشه های شفاف و درخشان روی ماه قطری کمتر از ۱ میلی متر دارد و آنها که بزرگتر هستند به شکل تیره و مات خواهند بود.
🔹احتمالاً گوی تازه کشف شده اخیراً به وجود آمده است. زیرا از ظاهر آن مشخص است که دست نخورده و نحوه قرارگیری آن نیز نشان دهنده این موضوع است. محققان شیشه های روی خاک ماه را رگولیث می نامند.
🔹 شکل آنها نیز روی سطح ماه شبیه به پوسته های سنگ های بازالتی یا کره های شیشه ای است که در رسوبات فرو رفته است.
🆔@astropole