آیا تاکنون به این فکر کردهاید که چگونه میتوان در عصر تغییر مداوم علاقهها و روحیات نوجوان، بر او اثر تربیتی داشت؟
یا چگونه میتوان از یک محتوای مناسب(مثلا محتوای کتب درسی)، بهرۀ تربیتی برد و آن را در خدمت تربیت قرار داد؟
با توجه به دنیای جذاب، متنوع و رقابتی امروز، رویداد نوپرور یک رویداد کشوری و یک فرصت مناسب برای افراد خلاق و دغدغهمند، جهت برنامهسازی تربیتی توسط شرکتکنندگان است.
پس؛
شما مهمان یک دوره آموزشی نیستید!
شما شرکت کننده یک رویداد هستید.
در رویداد، گروههای شرکتکننده بایستی طرحی قابل اجرا، ناظر به هدف تربیتی، مخاطب و محتوا تولید کنند.
در ادامه با کلیات این فرایند آشنا خواهید شد.
💠الف) آشنایی با برخی کلیدواژهها: (در این رویداد از عبارات زیر با توضیحات مطرح شده استفاده خواهد شد.)
1-هدف تربیتی: ویژگی یا مهارتی که به کمک محتوا و قالب تربیتی، تلاش میکنیم آن را در مخاطب ایجاد یا تقویت کنیم.
مثل: مهارت تفکر، مهارت تدبر(همه اجزا را خوب دیدن و رابطه بین آن ها را کشف کردن)، شخصیت بخشی(اعتماد بنفس، عزت نفس و...) به مخاطب
2- محتوا: محتوا اطلاعاتی است که متربی با کشف قسمتهای مختلف آن، به سمت هدف حرکت میکند.
3- ایده: قبل از دستیابی به قالب، نیاز است هر ایده و مدلی که به ذهن می رسد را ثبت کرد تا در مرحله بعد، قالب از دل این ایدهها بیرون بیاید. در جمعآوری ایدهها باید دقت داشت که اصلا نباید نظر دیگران نقد شود و صرفا باید همه ایدهها به تعداد زیاد ثبت شوند.
4- قالب: شکل اجرای برنامه برای مخاطب همان قالب برنامه است. زیرا محتوا بهتنهایی نمیتواند این اهدافی که بهواسطه قالب حاصل می¬شود را به وجود آورد.قالب ابزاری جذاب برای ایجاد درگیری فعال و آگاهانه متربی در فضای عینی و واقعی برنامه تربیتی و زندگی متربی است که متربی را بهصورت غیرمستقیم و خودجوش به سمت هدف تربیتی سوق می¬دهد و زمینه شکلگیری هدف را در او فراهم می¬آورد. تا جایی که هدف تربیتی برای متربی تبدیل به یک ارزش، خواسته و رفتار می¬گردد.
به عبارت دیگر قالب واسطه اجرایی هدف و مخاطب است و همانند قلاب قدرتمندی برای همراهسازی مخاطب با محتوا استفاده میشود و بایستی در جامعترین حالت ممکن زمینهساز تحقق اهداف در مخاطب باشد.
قالب در رویداد نوپرور، از صفر تا صد توسط شرکتکنندگان رویداد طراحی و نقد خواهد شد.
در طراحی یک قالب، چه نکاتی را باید مدنظر داشت؟ به این سؤال در رویداد پاسخ داده خواهد شد.
5- مخاطب(جامعه هدف): متربی(شرکت کننده در برنامه تربیتی) که می تواند کودک، نوجوان و یا... باشد.
💠ب) آنچه برنامهسازان در این رویداد رقم خواهند زد و بر اساس آن یک سیر وبرنامه تربیتی برای روند زیر طراحی خواهند نمود.
گام اول تبیین هدف است. باید بدانیم قرار است مخاطب را به کجا برسانیم.
بعد از هدف، مطالعه محتوا انجام خواهد شد.
حال که مقدمات برنامهسازی (فهم هدف و محتوا) انجام شده است برای طراحی قالب باید ایدهپردازی شود. هر آنچه به در این راستا به ذهن میرسد میتواند یک ایده خوب برای طراحی قالب باشد.
نگران انجام باکیفیت فرایند برنامهسازی نباشید. راهبران برنامهسازی در تمام مراحل، همه گروهها را یاری و همراهی کرده تا فرایند برنامهسازی ضمن انتقال به شرکتکنندگان، در مقام عمل پیاده سازی شود.
ارائه پایانی قالبهای منتخب به صورت یک سخنرانی 3 الی 4 دقیقه خواهد بود و امکان نقد آن توسط شرکت کنندگان و اصلاح و ارائه مجدد وجود خواهد داشت.
💠ج) حالا شما دست به کار شوید و جایگاهِ هدف، محتوا و قالب را در داستان زیر بررسی کنید.
در جلسه شورای معاونین مدرسه، یکی از معاونین از دغدغه تعدادی از خانوادهها بابت احترام پدر و مادر سخن به میان میآورد و سایر معاونین این دغدغه را تایید میکنند.
مدیر مدرسه: برای حل مشکل باید تدبیر کنید، لکن لطفا نگویید من مشکل را با سخنرانی سر صف حل کنم!
یکی از معاونین: من فلان کتاب را که در مورد تلاشهای یک پدر و مادر برای حفظ خوانواده خود در زمان جنگ نوشته شده است را خواندهام و به نظرم کتاب مناسبی است.
یکی دیگر از معاونین: من هم آوازه کتاب را شنیدهام و مناسب این نیاز است، لکن نمیشود کتاب را در کتابخانه بگذاریم یا در صبحگاه معرفی کنیم و مشکل حل بشود.
دیگری از معاونین: پس باید فکری کنیم و ایدهای داشته باشیم. پیشنهاد من برگزاری مسابقه کتابخوانی با محوریت این کتاب هست، با جایزه خوب.
مدیر مدرسه: اتفاقا در مسابقه قبلی استقبال و مشارکت خوبی داشتیم و زمینه خوبی برای کتابخوانی بین بچهها وجود دارد. پس لطفا جزئیات برنامه را مشخص کنید و کار را آغاز کنید.
💠د) نیازمندیها برای حضور در رویداد:
📒✏️به همراه داشتن لوازم تحریر
💻📱 به همراه داشتن لبتاب یا موبایل (جهت مطالعه PDF)