💥 فرضيههاي #متفاوتي ميتوانند از آزمون و #تجربه عبور کنند و اثبات شوند. لذا «تجربهپذیری» نميتواند تنهاشاخصۀ #معيار_صحت باشد.
💠 استاد سید محمدمهدی میرباقری:
«#معيار_صحت تکشاخصهای نیست، بلکه سهشاخصهای است که اين سه شاخصه بايد در تمامي مراحل شكلگيري ادراك و فرآيند پيچيده آگاهي انسان حضور داشته باشد و در مجموع، هماهنگيِ اين سه شاخصه است كه ميتواند معيار صحّت باشد:
شاخصه اول، #تعبّد_به_وحي است. بر اساس اين شاخصه، زمينهها و مباني علوم بايد مستند به وحي و بر اساس اتكاء به علوم برتر الهي به دست آيد.
شاخصه دوم، گذر از بستر #عقلانيت است؛ يعني پيشفرضهاي توليد شده بايد از بستر عقلانيّت منسجم نيز عبور كند.
شاخصه سوم، كارآمدي عيني و #آزمونپذيري، بهمعناي پاسخگويي در_عينيت است.
بنابراين، معيار صحّت، فقط پاسخگويي و كارآمدي در عينيت نخواهد بود، بلكه در صورتي كه اين سه شاخصه، در تمام مراحل پيدايش علم با هم حضور داشته باشند، معرفت يا علم حاصل، معرفتي حق و ثابت و صحيح خواهد بود. به اين ترتيب نميتوان ادعا كرد دين در مرحله داوري دخالت نميكند، البته اگر داوري فقط به آزمونپذيري تعريف شود، ديگر مرتبط به دين نيست؛ اما اگر مرحله داوري تنها از طريق استناد به عينيت تمام نشود و مؤلفههاي ديگري همچون هماهنگي و انسجام، و نيز پيشفرضها و مفروضاتِ حاصل از حوزه معرفتهاي وحياني هم، در آن دخيل گردد، بايد براي هماهنگي در عينيت يك #معيار_ترکيبي ارائه داد.
اگر معيار صحّت، مرکب از «استناد به وحي، عبور از عقلانيّت منطقي و منسجم، و آزمونپذيري» باشد، كه در همه مراحل به شكل تركيبي اثرگذارند، در مرحله داوري نيز مانند ارزيابي ميزان انسجام عقلانيِ نظريه يا فرضيه، بايد ميزان استناد و هماهنگي نظريه با وحي نيز ارزيابي و اثبات گردد.
به عنوان مثال، رويكردهاي مختلفي در #طب وجود دارد كه همگي بهنسبتي آزمونپذيرند؛ يعني در مقامِ تجربه و آزمون، اثباتپذير، ابطالپذير يا پاسخگو هستند.
#طب_سلولي_مدرن و #طب_سنّتي_گياهي در تحليل سلامت انسانها متفاوت عمل ميكنند. توصيف اين دو رويكرد از بيماري نيز با يكديگر متفاوت هستند. در طب قديم، عواملي مانند مزاج، تراكم مزاجي، طبيعت سرد، گرم، خشك و تر مأكولات يا بحث تعادل مايعات بر اساس اخلاط اربعه، از مباحث بسيار مهمي است كه در تحليلهاي طب مدرن مورد استفاده نيست. بر اساس اين تحليلها، بيماري بر اساس علائمي تجربهپذير و گاهي علائم باليني و آزمايشگاهي تشخيص داده و درمان ميگردد. در طب جديد، علوم ديگري تعليم ميگردد و پس از فرضيهسازي، در مقام آزمون درمان صورت ميگيرد.
حال با فرض وجود تحليلهاي متفاوتِ اين دو شيوه، از "واقعيّات"، كداميك صحيح هستند؟ آيا تجربهپذيري و يا آزمونپذيري در فرضيات، باب فرضيات را محدود ميكند؟ آيا هميشه يك فرضيه از بوته آزمون بيرون آمده و اثبات ميشود يا آن كه فرضيههاي مختلف نيز از عهده يك آزمون برميآيند و ثابت ميشوند؟
اگر پذيرفته شود كه فرضيههاي متفاوتي ميتوانند از عهده آزمون خاصي برآيند و اثبات شدند، ديگر آزمونپذيري نمي تواند تنهاشاخصۀ معيار صحت باشد. به اين ترتيب، آزمونپذيري و حتي فراتر از آن، كارآمدي عيني نيز يكي از شاخصههاي حقّانيت است، اما علاوه بر اين، شاخصههاي ديگري همچون انسجام عقلاني و استناد ايماني نيز ميتواند وجود داشته باشد.»
sharh-doa-roozhaye-mah-e-ramezan-mojtehedi_sharh-doa-rooz-aval-ramezan_11.mp3
9.05M
❤شرح دعای روز یازدهم ماه مبارک
و احکام، ویک نکته اخلاقی شیرین
🌹توسط استاد اخلاق ...آیت الله مجتهدی
استاد پناهیان
من خواهش میکنم بیایید ما همه از اسلام خارج بشویم، عبادت و ایمان و این حرفها را هم ببوسیم بگذاریم کنار، یک مدتی اهل تقوا بشویم، اهل مراقبت. هر کاری دلمان میخواهد نکنیم.
اهل مراقبه باش
مراقبت کردن نقطۀ مقابلش چیست؟ دلم میخواهد. خسته شدم. مثلاً به شما برنامه میدهند، بعد از یک مدتی خستهات میکند این برنامه. از آنموقع آدم شدن شروع میشود. آ! خسته شدم امروز حالش را ندارم. هر روز این ساعت من این برنامه را اجرا میکردم امروز حالش را ندارم. همین امروز که حالش را نداری از اینجا معلوم میشود اهل مراقبه هستی یا نه. یا هوای نفس زد بالا؟ هوا نخواهد غلبه کند، باید طبق میل خودت رفتار نکنی. پس طبق چی رفتار کنی؟ طبق برنامه. بخواهی طبق برنامه رفتار بکنی، برنامه یک مقدار پیچیده و سنگین باشد تو میرسی به مفهومی به نام مراقبت. مردمی که توی خیابان رانندگی میکنند همه مراقب هستند تصادف نکنند. اصلاً بدون مراقبت خدا نمیگذارد زندگی بکند کسی. مراقبت یکی از کارهایی که انجام میدهد نظم ایجاد میکند. این در صدر وصیّت امیرالمؤمنین است! علی بن ابیطالب. آدمهای معمولی وصیتنامههایشان مهمترین حرفهایشان است. ایشان که فرد معمولی نبود. ایشان همۀ عمرش هم همۀ حرفهایش مهمترین حرفهای عالم خلقت بود. «أُوصِیکُمَا بِتَقْوَى اللهِ وَ نَظْمِ أَمْرِکُمْ»؛ نظم ناشی از تقواست.
یک نوهای دارد آیت الله شریعتمداری که همحجرهای حضرت امام بود. تعبیر آن پیرمرد این بود که ما امام را همیشه گِت کرده دیدیم. سحر بلند میشد میرفت وضو میگرفت میآمد وقتی ایستاده بود به عبادت توی حجره ها! قبل از ازدواج، یکجوری انگار میخواهد برود مهمانی. مرتب! هیچوقت ما امام را شل و ول ندیدیم. حالا من نمیخواهم آداب برای شما تعیین کنم ها! مهم این است که آدم ول نباشد. اهل مراقبت. اهل دقت. مراقب خودت باش خودت را جمع کن. خودت را جمع نکنی، خودت را پهن کنی، بعد هر چی خوبی داشته باشد ببین، «إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ»؛ خودش را پهن کرده، حالا دلش هم برای نمیدانم امام زمان تنگ شده یک دفعهای میخواهد دعای ندبه هم راه بیندازد. ببین اول خودت را جمع کن. خودش را پهن کرده، کارهای خوب هم گاهی هوس میکند بکند. سر کی را شیره میخواهی بمالی؟ اهل مراقبت باشید. ببینید چقدر طاقت دارید کمکم شروع کنید. من میخواهم طبق برنامه عمل کنم، طبق مراقبت. طبق مراقبت عمل نکنی طبق چی عمل کردی؟ دلت. با دلت عمل نکن.
تقوا یعنی مراقبت. یک مدتی اهل تقوا بشوید. اهل مراقبت. هر کاری دلمان میخواهد نکنیم. اصلاً بدون مراقبت خدا نمیگذارد زندگی بکند کسی. طبق برنامه باید عمل کنیم
#بیان_معنوی
#نشر_خوبیها
بسم الله الرحمن الرحیم
*شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن*
صلی الله علیک یا اباعبدالله
السلام علیک یا بقیه الله
*👌داستان کوتاه پند آموز :*
✨
💭 ابوعثمان مى گوید:
من با سلمان فارسى زیر درختى نشسته بودم، او شاخه خشكى را گرفت و تكان داد همه برگهایش فرو ریخت .
💭 آنگاه به من گفت: نمى پرسى چرا چنین كردم؟ گفتم : چرا این كار را كردى؟
💭در پاسخ گفت: یک وقت زیر درختى در محضر پیامبر (ص) نشسته بودم، حضرت شاخه خشك درخت را گرفت و تكان داد تمام برگهایش فرو ریخت.
💭 سپس فرمود: سلمان! سوال نكردى چرا این كار را انجام دادم؟
گفتم: منظورتان از این كار چه بود؟
💭 فرمود: وقتى كه مسلمان وضویش را به خوبى گرفت، سپس نمازهاى پنچگانه را بجا آورد، گناهان او فرو مى ریزد، همچنان كه برگهاى این درخت فرو ریخت.
خدایا ما را از تمام برکات وفیوضات این ماه بهرمند بفرما ... آمین یا رب العالمین
🌹مائده های آسمانی
♦️امام خمینی(ره): در این ماه فرق داشته باشیم با سایر ماهها و دنبال این باشیم که انشاءالله «لیلهًْالقدر» را دریابیم، برکات «لیلهًْالقدر» را که قرآن در آن نازل شده است، همه سعادت عالم در آن شب نازل شده است و از این جهت، از همه شبهای عالم بالاتر است، این را بتوانیم ادراک بکنیم، درک بکنیم، خداوند انشاءالله، شماها را توفیق بدهد که با سلامت و سعادت وارد در «ضیافتالله» بشوید و از آن مائدههای آسمانی که قرآن و ادعیه است انشاءالله همه مان مستفیض بشویم و با یک روح سالمی وارد بشویم و «لیلهًْالقدر» [را] هم دریابیم، سَلامُ هِی حَتی مَطْلَعِ الفَجْرِ.
📚صحیفه امام، ج 13، ص 36، تیر۵۹
🌹ثُلثِ ماه رمضان، بی تو سپر شد آقا
عمر ما بود که دور از تو هدر شد آقا
🌹چه شود این رمضان، وصل شما پا بدهد؟
یازده روز که در هجر تو سر شد آقا
هدایت شده از اخلاق و معنویت
record۲۰۲۰۰۵۰۵۱۱۵۸۰۳.aac
1.63M
#احکام
🔻در مورد حکم روزه مسافر
🔹کارشناس:حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ محمد بصیرتی
@akhlagh_had
هدایت شده از اخلاق و معنویت
منبر کوتاه ۱۰ . موانع دریافت فیض.mp3
1.44M
#سخنرانی_صوتی_کوتاه
🔻موضوع : موانع دریافت فیض
🔹سخنران:حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ محمد عمومی
جلسه یازدهم
@akhlagh_had
آیت اللّه جوادی آملی، به نقل از سیدبن طاووس، دانشمند بزرگ اسلامی، درباره بزرگ داشت ماه مبارک رمضان فرموده اند: «عده ای اول سالشان فروردین است که تلاش می کنند لباس نو در بر کنند، مثل درخت ها که اول سالشان فروردین است و لباس های نو و تازه به تن می کنند. اول سال یک کشاورز، اول پاییز است که درآمد مزرعه را حساب می کند. تاجری که کارگاه تولیدی دارد، اول سال را در فرصت دیگری تعیین می کند ولی آن ها که اهل سیر و سلوک اند، اول سالشان ماه مبارک رمضان است. آنها به حساب رسی خود می پردازند که ماه رمضان گذشته، چه درجه ای از معنویت داشته و امسال چه درجه ای دارند؟ ماه مبارک رمضان، برای سالکان کوی دوست، ماه محاسبه است.»
@dars_akhlaq.mp3
4.69M
#کلیپ_صوتی
🔹مقام_معظم_رهبری
🔻موضوع:کسانی که از موت غافل اند...
@akhlagh_had
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلیپ_تصویری
🔻کرامتی شنیدنی از امام زمان علیه السلام
@akhlagh_had
ابراهيم شروع به مداحي كرد، اما نه مثل هميشه، خيلي غريبانه روضه ميخواند و خودش اشك مي ريخت، روضه حضرت زينب(س) را شروع كرد، بعد هم شروع به سينه زني كرد، اولين بار بود كه اين بيت زيبا را مي شنيدم
امان از دل زينب/ چه خون شد دل زينب
بچه ها با سينه زني جواب مي دادند، بعد هم از اسارت حضرت زينب (س) و شهداي كربلا روضه خواند، در پايان هم گفت: بچه ها امشب يا به ديدار يار ميرسيد يا بايد مانند عمه سادات اسارت را تحمل كنيد و قهرمانانه مقاومت كنيد.
عجيب بود كه تقريبا همه بچه هاي گردان كميل و حنظله كه ابراهيم برايشان روضه خواند يا شهيد شدند يا اسير"
🌷شهید #ابراهیم_هادی🌷
* #رمضان #شب_قدر #معرفت
💠 نصیب ماه رمضان و درک شب قدر
🔻درک ليلةالقدر، امري است که به حسب ظرفيت، ايمان، عمل صالح و نيت، قابل استيفا (بهره گرفتن) و اصطياد (صید کردن و نصیب بردن) است.
🔸 بدانيم هرچه شديم، مربوط به ماه رمضان است. اگر روند سلوکي انسان، روند بهتري باشد، نصيب در ماه رمضانِ بعد، بيشتر و بيشتر و بيشتر خواهد بود، تا ميرسد به مرتبهاي که به حسب بعضي روايات مساوي با درک ليلةالقدر است، که معرفت حضرات اهلبيت حدّي از معرفت است که مساوي با من عرفها فَقَدْ أَدْرَک لَيلَةَ الْقَدْرِ است...
🔹 ولی کدام معرفت؟! معرفت اسم و لقب اهلبيت و امثال اينها؟! اهلبيت عليهمالسلام کساني هستند که «دارت القرون الاولي علي معرفتها»، انبياء نسبت به حضرت صديقه طاهره (سلام الله عليها) شناخت داشتند. «وَ عَلَى مَعْرِفَتِهَا دَارَتِ الْقُرُونُ الْأُولَى» (معرفت حضرت زهرا بر امت های پیشین لازم بوده است اشاره به انچه در زیارت جامعه امده :حتی لایبقی ...الا عرفهم...).
🔸 از اول همينطور بوده است. به سبب نور اهلبيت، خلقت و حکمت خلقت آدم (عليه السلام) توجيه پيدا ميکند. خليفةاللهي، درک ابعاد و زوايا و تجليّات انوار اسماء است، نه اين مقداري که در کتابها نوشتهاند. اين مقدار چيزي نيست که دست انسان را بگيرد. به تعبير ديگر؛ اول فرمود: «إِنِّي جاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَليفَةً» سپس: «وَ عَلَّمَ آدَمَ الْأَسْماءَ» و بعد از آن سجده ملائکه محقق شد و اين سير خلافت الهي و تعليم اسماء و مسجود ملائکه شدن، نبود مگر به خاطر قطب اين معرفت که حضرات محمد و آل محمد هستند.
منبع: نرمافزار الهادی
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
کانال رسمی نشر آثار حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری
💢علت تفاوت برخورد پیغمبر اسلام ص با یهودیان و منافقین💢
🔹در کتاب انسان 250 ساله، مقام معظم رهبری برای #امتسازی حضرت رسول صلّی الله علیه و آله، #سه_مرحله ذکر میکند:
1️⃣ «شالودهریزی نظام اسلامی»،
2️⃣«حراست از نظام اسلامی»،
3️⃣ «تکمیل و سازندگی نظام اسلامی».
🔹در مرحله دوم یا همان مرحله #حراست از نظام اسلامی ایشان، #پنج_دشمن برای امت اسلامی نوپای مدینه بر میشمرد:
1️⃣ قبائل نیمه وحشی اطراف مدینه
2️⃣دشمنان متنفذ و اشراف متکبر با مرکزیت مکه
3️⃣یهودیها (چهار قبیله قینقاع، قبیله بنیقریظه، قبیله بنینظیر، یهودیان خیبر)
4️⃣منافقین
5️⃣دشمن درونی هر مسلمان؛ هوای نفس
🔹ایشان برای یهودیان مدینه #سه_خصلت نام می برد:
➖ اول اینکه ثروت اصلی مدینه دست آنها بود و بهترین مزارع، سودآورترین تجارتها، سودآورترین صنایع (طلاسازی و اسلحهسازی) را در اختیار داشتند.
➖ دوم اینکه بر مردم عامی مدینه، برتری فرهنگی داشتند و نسبت به آنها فرهیخته و روشنفکر محسوب می شدند و لذا مردم مدینه را تحقیر و تمسخر میکردند.
➖ سوم اینکه ارتباطات خوبی با سایر شهرها و بلاد داشتند.
◀️ همه اینها را میتوان در این عبارت تجمیع کرد؛ #دشمن_سازمانیافته.
🔹 تاریخ گواهی میدهد که ابتدا پیغمبر در ابتدا با یهود پیمان بست و هیچگاه نقض پیمان نکرد، ولی وقتی یهودیان خیانت کردند و در شرایط حساس سالهای اولیه شکلگیری نظام اسلامی توطئهچینی کردند، پیغمبر با آنها #برخورد_قاطع کرد و بعد از مجازات عدهای از جنگجویان، بقیه را #اخراج کرد و از مدینه دور نمود. (ر.ک حلقه دوم انسان 250 ساله، ص43 تا 57)
🔹مقام معظم رهبری، تفاوت اصلی #منافقین با #یهودیان را #نداشتن_سازماندهی بر می شمرد.
لذا در خصوص رفتار حکومتی پیامبر صلی الله علیه و آله با این دو دسته می گوید: ⬇️
"با اینکه منافقین در داخل مدینه بودند، پیغمبر با آنها کاری نداشت. با دسته سوم {یهودیان}، #برخورد_قاطع؛ با دسته چهارم {منافقین}، برخورد همراه با ملایمت؛ چون #سازمانیافتگی نداشتند؛ خطرشان، خطر فردی بود. غالباً هم اینها را پیغمبر شرمنده می کرد با رفتار خودش." (همان، 55)
"عبداله بن ابیّ یک از دشمنترین دشمنان پیغمبر بود. تقریبا تا سال آخر زندگی پیغمبر هم زنده بود؛ پیغمبر که میدانست هیچ، مسلمانها هم میدانستند. اما پیغمبر با او مماشات کرد؛ مثل بقیهی مسلمانها با او رفتار کرد؛ سهمش را از بیتالمال داد، امنیتش را حفظ کرد، رعایت حرمتش را کرد." (همان، 54)
🔹بر اساس همین مفهوم #سازمانیافتگی ایشان، رفتار پیغمبر با منافقین در خصوص #مسجد_ضرار را نیز توضیح میدهد: ⬇️
"آنوقتی که جمعی از این منافقین کارهای سازمانیافته کردند، پیغمبر رفت سراغشان. در قضیه مسجد ضرار، اینها رفتند یک مرکزی درست کردند؛ با خارج از نظام اسلامی ـ یعنی با کسی که در منطقه روم بود ـ و عرض کنم ابوعامر راهب، با او ارتباط برقرار کردند، مقدمهسازی کردند که از روم لشکر بکشند علیه پیغمبر، اینجا پیغمبر رفت سراغشان، مسجدی را که ساخته بودند ویران کرد، سوزاند. فرمود که این مسجد، مسجد نیست؛ اینجا محل توطئه است علیه مسجد؛ علیه نام خدا؛ علیه مردم." (همان، 55)
#آیتالله_سیدعلی_حسینی_خامنهای
#درسهای_تاریخ
#دشمنشناسی
#تمدن_نوین_اسلامی
#عقلانیت_انقلاب_اسلامی
#فقه_حکومتی
❇️تاریخ نگارش:1399/2/16