یادداشت های اقتصادی
ده راهکار محققان اقتصاد اسلامی برای مهار تورم و رشد تولید 1️⃣یک نرخ، و تنها یک نرخ برای واردات کالا
👆 متن نامه محققان اقتصاد اسلامی
در شبهای قدر، درخواست ما از پروردگار دو چیز است: ترمیم گذشته و ترسیم امور آینده. امشب از خدا بهترین ترمیم را طلب میکنیم؛ یعنی میگوییم خدایا! معاصی را از من جدا کن و مرا تطهیر کن. به شاهدان معصیت من نیز بگو یادتان برود بنده من چه کرده!
آیتالله آقامجتبی تهرانی رحمتالله علیه
رییس کل بانک مرکزی سه عامل رشد نقدینگی(مهمترین عامل), تراز تجاری و رشد اقتصادی کشور را در تعیین نرخ ارز در بلند مدت موثر دانسته اند
زمان شروع ریاست ایشان بر بانک مرکزی نرخ رشد نقدینگی ۳۵ درصد و هم اکنون ۲۴ درصد است.
با همین معیار از زمان راه اندازی مرکز مبادله نرخ حواله دلار از ۳۳۵۰۰ به ۴۰۵۰۰ رسیده است یعنی رشد ۲۱ درصدی نرخ ارز رسمی تنها طی یکسال و نیم از حضور ایشان در بانک مرکزی.
به عبارت دیگر با فرض همین تراز تجاری مثبت، رشد نقدینگی حدود ۲۴ درصد و رشد اقتصادی حدود ۴ درصد، باید انتظار افزایش ۲۰ درصدی نرخ ارز رسمی کشور را داشته باشیم.
┏━━━ °•🖌•° ━━━┓
@https://eitaa.com/omidizanlo
┗━━━ °•🖌•° ━━━┛
پ.ن: تعیین نرخ ارز بر مبنای نظریه نقدینگی از اساس اشتباه و با واقعیت های اقتصاد ایران که با شدیدترین تحریم های اقتصادی مواجه است سازگار نیست.
افزایش حدود ۲۰ درصدی نرخ ارز رسمی از یک سو نرخ واردات را افزایش می دهد و از سوی دیگر، منجر به افزایش ۲۰ درصدی قیمت پایه محصولات بورس کالا می شود. افزایش ۲۰ درصدی قیمت پایه در بورس کالا در فرایند بازار انحصاری عرضه در بورس کالا عموما منجر به افزایش حدود ۴۰ درصدی قیمت مواد اولیه شده و نتیجتا باید انتظار کاهش قابل توجه نرخ تورم را نداشت.
به عبارت دیگر تورم در سال ۱۴۰۳ نیز در هسته سخت ۴۰ درصد توقف میکند.
نقدینگی به شدت نامتوازن در اقتصاد ایران ( در نتیجه افزایش سودهای بانکی و اضافه برداشت بانک های خصوصی) به عنوان شرط لازم افزایش قیمت ها در تمام ادوار اقتصاد ایران وجود داشته است، اما آنچه این نقدینگی را به جریان درآورده و سبب افزایش قیمت ها می شود، تغییرات نرخ ارز ناشی از عدم وجود حکمرانی ارزی، ریالی و مالی است.
https://eitaa.com/omidizanlo
#فقدان_دولت_ مقتدر
◀️ إنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
📌خورشید تابناک استاد معظم اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی و رییس گروه اقتصاد موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمت الله علیه، جناب آقای دکتر #پرویز_داوودی ساعاتی پیش، پس از عمری مجاهدت و نورافشانی، رخ در نقاب خاک کشید. فقدان این دانشمند بزرگ، بدون شک ثلمهای جبرانناپذیر بر جامعهٔ علمی کشور خواهد بود.
🔹مرحمت بفرمایید #فاتحهای تقدیم کنید.
زمانی سر کلاس استاد بزرگوار مرحوم دکتر داوودی رحمت الله علیه، بحث از کاهش و افزایش نرخ ارز شد،، برخی از دوستان پیشنهاد خرید دلار و حفظ ارزش پول را می دادند اما ایشان با اینکار شدیدا مخالف و معتقد بودن که اگر با این عمل ذره ای در افزایش نرخ ارز سهیم باشید، نفرین مستضعفین پشت سر شماست .
این تفکر را با تفکر پکیج فروش و فرصت طلب بالا مقایسه کنید.
https://eitaa.com/omidizanlo
◾️ خاطرهای به مناسبت وفات استاد فرزانه دکتر داودی
یاد کلاسهایش بخیر. یک روز چند سال پیش استاد داودی سر یکی از کلاسها فرمودند: زمانی که معاون اول بودم، گاه برخی از نمایندگان مجلس ساعت ها منتظر بودند تا به اتاق من بیاند و همراه خود فلان سرمایه دار را میآوردند تا از راه خلاف قانون، کار شخصی او را راه بیندازند. افراد بسیاری در این دوران التماس دعا داشتند؛ ولی من هرگز به آنها فرصت مطرح کردن چنین پیشنهاداتی را نمیدادم؛ بنابراین میگفتند داودی تند است.
یکبار در یکی از جلسات با یکی از تصمیمات به علت آنکه به ضرر مردم بود مخالفت کردم. یکی از حضار در جلسه با وقاحت تمام گفت که داودی هنوز میلیارد تومان را ندیده. یکبار پیشنهاد میلیاردی بهش بدید دیگه مخالفت نمیکنه.
بنده سالها شاگردی این استاد فرزانه را نمودم و در این سالها به واقع ایشان را فردی بسیار کم نظیر در تقوا، عاشق قرآن و اهل بیت، مطیع ولایت، دانشمند و نیز تلاشگر برای اسلامیسازی اقتصاد، کوشای در تدریس، مسئولیت پذیر، عاشق و خدمتگزار مردم و نیز پاکدست به تمام معنا یافتم.
امیدوارم خدای رحیم ایشان را به خوبی بپذیرد و او را خوشحال و شادان و همنشین سفره اهل بیت علیهم السلام قرار دهد.
✍ مجتبی شیخی
@msheikhy