چیستی حکم ظاهری آخوندخراسانی 2.mp3
24.93M
﷽
🔹نشست اصولی
♦️بررسی ماهیت حکم ظاهری
از منظر آخوندخراسانی ره 2
🔻ارائه: حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم نیکدل
⏳ زمان نشست: پنجشنبه 28 دی ماه 1402
📌مکان: حرم مطهر رضوی، بست حر عاملی، مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع)(مدرسه تاریخی خیرات خان)
🌹
🍃🌹
🌹🍃🌹
🕊•••🍃»🌹«🍃••••🕊•••
🆔@osolpayevsaze
حکم ظاهری از منظر محقق خوئی استاد نیکدل جلسه 4.aac
36.46M
حکم ظاهری از دیدگاه آیتالله خوئی ۲
#نشست_علمی
#نقد_کتاب
#حکم_ظاهری
🔰 موضوع: نقد کتاب «حکم ظاهری؛ چیستی، فرایندها و قواعد عمومی»
🎙نویسنده و ارائه دهنده: حجت الاسلام ابراهیم نیکدل (استاد سطوح عالی حوزه علمیه مشهد)
🔸ناقد علمی: حجتالاسلام محمدصادق اخوان
🔸ناقد علمی: حجتالاسلام محمد شیبانی
▫️دبیر علمی: حجتالاسلام فرهاد پورکیوان
📚 ناشر کتاب: موسسه دانشوران مشهد مقدس
📆 زمان نشست: چهارشنبه 23 خرداد 1403 ساعت 9 صبح
🔗لینک ثبت نام در جلسه:
https://Live.mou.ir/research
🌐آدرس ورود به میز کاربری(پس از ثبت نام آن جلسه):
https://my.mou.ir
#نشست_علمی
#نقد_کتاب
#حکم_ظاهری
#موسسه_دانشوران_مشهد
هدایت شده از موسسه پژوهشی دانشوران
#یادداشت_علمی
♦️ نگاه فرایندی، مدیریت دانش و علم اصول فقه / ابراهیم نیکدل
💢 تعریف مدیریّت دانش
مدیریت دانش به چگونگی تولید، گردآوری، ذخیرهسازی، بازیابی، نشر و بکارگیری اطلاعات، اطلاق میشود. بهتعبیر دیگر، مدیریت دانش، فرایند خلق، گردآوری، ذخیره، بازیابی و بکارگیری دانش و اطلاعات است. مدیریت دانش، رشتهای است که رویکردی یکپارچه را برای شناسایی، جمعآوری، ارزیابی، بازیابی و اشتراکگذاری تمام داراییهای اطلاعاتی، تجویز میکند.
💢 ضرورت استفاده از علم مدیریّت دانش، در دانش اصول
در روش متداول تبیین دانش اصول و تعلیم آن، نوعی مدیریّت، میان دادههای اصولی وجود دارد که در گذر زمان، دچار تحوّل اساسی نشده است و در گذر زمان، براساس همان روش پیشنیان، روند تکامل این دانش، طیّ شده است.
امّا با توجّه به چند نکته، بدون مدیریّت مبناهای بنیادین و غیر بنیادین و نتیجههای آنها و دادههای دانش اصول، ایجاد شبکه مبانی صحیح و دستیافتن به ثمرات آنها و نتائج مختلف شبکه، ممکن نیست:
نکته اول: دانش به یک اعتبار، به دو نوع دانش معیاری و فرایندی و دانش غیر معیاری تقسیم میشود. دانش معیاری و فرایندی به دانشی اطلاق میشود که براساس مبانی خاصّ و نوعی ارتباط روشمند میان آنها، بنا شده است؛ مثل علم اصول فقه؛ اما دانشی مثل تاریخ، در صورتی که مقصود از آن، تنها نقل دادههای تاریخی باشد، دانش غیر معیاری و غیر فرایندی است که مسائل دانش، براساس معیارهای معقول و ارتباط میان آنها و فرایند منضبط میان معیارها، حلّ و بنا نشده است.
⬅️ متن کامل: این جا
https://daneshvaraan.info/
#موسسه_پژوهشی_دانشوران
هدایت شده از موسسه پژوهشی دانشوران
#یادداشت_علمی
محورهای توسعه علم اصول
استاد حمید درایتی (زید عزه)
♦️به گزارش روابط عمومی موسسه دانشوران، استاد درایتی (زید عزه) برای تقریظ کتاب حکم ظاهری؛ چیستی، فرایندها و قواعد عمومی، تالیف ابراهیم نیکدل، یادداشتی علمی نگاشتهاند که در این کتاب درج شده است و در اینجا به صورت مستقل از نظر مخاطبان میگذرد. لازم به ذکر است کتاب حکم ظاهری از منشورات دارالفقه و وابسته به موسسه دانشوران است.
💢 تاریخ علم اصول فقه، ادوار گوناگونی را پشت سر نهاده و فراز و نشیبهای علمی فراوانی داشته است. این علم با تلاش اندیشوران بزرگ توانسته است بر مانعهای بیشماری فائق آید و به رشد و توسعه خود ادامه دهد تا آنجا که رشد و بالندگی این دانش در میان مجموعة علوم اسلامی شایان توجه و بایستة تحسین است.
💢 علم اصول فقه، مهمترین دانشی است که علم فقه بر آن مبتنی است و از آن بهره میگیرد و با توجه به گسترة دانش فقه و شمول آن در تمام عرصههای حیات و تأثیری که برتمام ساحتهای زندگی مؤمنان دارد، توسعه علم اصول میتواند به توسعه و تکمیل علم فقه بینجامد و به آن، قوام و غنای لازم را ببخشد و ضعف این دانش میتواند موجب استنباطات فقهی ضعیف و استنادهای ناروا به دین گردد.
💢گذشت زمان همواره ارزش علم اصول را نمایانتر کرده است و این دانش اگرچه در دورههایی با رکود و پسرفت مواجه شده؛ اما به جهت نقش و اهمّیت آن، دوباره کانون توجه عالمان دین قرار گرفته و تعمیق و نشر آن رونق یافته و اندیشههای مخالف را به انزوا رانده است؛ با این وجود هنوز این دانش به توسعه و تکمیل بیشتری نیازمند است
ادامه دارد
#موسسه_پژوهش_دانشوران
هدایت شده از موسسه پژوهشی دانشوران
💢 علم اصول در چهار محور اصلی، نیازمند توسعه است و بدون رشد در این محورها نمیتواند انبوه پرسشهای بهوجود آمده را پاسخ گوید؛ از اینرو بر دانشوران این علم است که با توجه متوازن به محورهای ذیل، برای بررسی و تکمیل آن بکوشند و به غنای این دانش کمک کنند.
1⃣محور اول: توسعه در مبادی علم اصول
علم اصول همانند سایر دانشها، مبادی تصدیقی خاصّی دارد که بر آنها مبتنی است و از آنها بهره میگیرد. هرگونه خلل در شناسایی و تطبیق مبادی علم اصول، ممکن است نتایج به دستآمده را دچار ضعف و خطأ نماید؛ از اینرو عالمان این دانش، باید به مبادی علم اصول و نتایجی که از آن گرفتهاند دقت بیشتری کرده و با بازخوانی مجدد آن مبادی، از بروز اشتباهها و خطاهای احتمالی پرهیز کنند.
2⃣محور دوم: توسعه در مسائل علم اصول
علم اصول در آغاز پیدایش، مسائل اندکی داشت و به تدریج و بر اساس نیازهای پدید آمده، مسائل تازهای بر آن افزوده شد. این توسعه، معلول نیازی بود که فقها در استنباط فقهی احساس میکردند.
علم اصول در تعامل با علم هدف که همان علم فقه است با سؤالاتی مواجه شد که برای حل آن ناگزیر به ایجاد مسائل تازه و خلق قواعدی جدید شد و به مرور، مسائل این دانش گسترش یافت و بهجایی رسید که در عصر حاضر، حجم زیادی از مسائل در آن وجود دارد.
3⃣محور سوم: توسعه در روش علم اصول
علم اصول هم در روش حل مسائل خود و هم در روش حل مسائل فقهی، به روزآمدی نیاز داشته و دارد و این اتفاق هرچند کند صورت گرفته و میگیرد؛ اما قابل ملاحظه و توجه است؛ همچنانکه مشاهده میشود، دانشمندان این علم از گذشتگان خود بسیار روشمندتر به حل مسائل میپردازند و بدینجهت آثار آنان از قوت و استحکام بیشتری برخوردار است.
4⃣محور چهارم: توسعه در مدیریت دانش
مدیریت دانش به چگونگی تولید، گردآوری، ذخیرهسازی، بازیابی، نشر و بکارگیری اطلاعات، اطلاق میشود؛ اگرچه در تعریف این واژه اتفاق نظر وجود ندارد؛ اما میتوان گفت مدیریت دانش عبارت است از خلق روندها و فرایندهایی برای تولید گزارههای علمی و تبدیل آنها به صنعت، ثروت و تامین احتیاجات آموزشی؛ از اینرو مدیریت دانش، کیفیت طبقهبندی مباحث دانش، ارزشگذاری مسائل آن، نشاندادن رابطة مسائل با یکدیگر، انسجام مباحث با یکدیگر، ارائه نظریههای جامع و فراگیر و توجه به کاربرد مسائل در علم هدف و نشاندادن کیفیت کاربست قواعد آن را در بر میگیرد.
از جمله اتفاقاتی که درحوزه مدیریت دانش اصول رخ داده و به روزآمدی نیازمند است طراحی ساختاری جامع، قابل فهم و در دسترس برای این علم است. ساختارهایی که برای علم اصول پیشنهاد شده، میتواند به نظم و انسجام بیشتر مباحث بینجامد و درک بهتری از این دانش به دانشپژوهان آن ارایه دهد و آنان را در فهم سریعتر و دقیقتر این دانش یاری رساند.
باید توجه داشت که فهم بهتر علم اصول و حل دقیقتر مسائل آن، به شناسایی نظریاتی جامع خصوصاً در مسائل اساسی علم اصول بستگی دارد تا بر آن اساس بتوان، در بین نظریههای مختلف بهتر داوری کرد. برخی از مباحث علم اصول بازتابی درمسائل فراوان دیگری از همین دانش دارد و آثار آنها در سراسر علم اصول منتشر است. شناسایی زوایای این مباحث به آگاهی از مسائلی که تحت تأثیر آن نظریات قرار میگیرد نیازمند است.
اصولیان بزرگ، نسبت به مسائل مهم و اساسی علم اصول نظریههایی دارند که در سراسر این علم پراکنده است و به مناسبت مسائل مرتبط، زوایای مختلف آن مسئله را مطرح کردهاند؛ اما عموماً آن مسئله را به صورت جامع مطرح نکردهاند و به تمام زوایای پیدا و پنهان آن به صورت مستقل نپرداختهاند و شاید در بعضی موارد، خود آنها به برخی از لوازم گفتار خود توجه نداشته و از آن آگاه نبودهاند؛ بدین جهت نظریة آنها به صورت کامل مورد شناسایی قرار نگرفته است و بکارگیری آن نظریه درعلم فقه با توجه به عدم شناسایی تمام ابعاد و اضلاع آن، دشوار و همراه با خطا بوده است.
#موسسه_پژوهشی_دانشوران
┈┈••✾❀🌸❀✾••┈
https://eitaa.com/daneshvaraan_Institute
وبگاه دانشوران:
https://daneshvaraan.info/
اگرچه شهید صدر; نیز جریان لحظهبهلحظهای را انتخاب کرده است؛ ولی دلیل ایشان، تنجیزآوری آنبهآنی است که با این مقدّمه، متفاوت است؛ چراکه انگارۀ ایشان در این مورد، این است که تنها موجب نیاز به اصل ترخیصی، امکان منجّز شدن حکم الزامی است و تحیّر مکلّف در هر آن، موجب تشریع حکم ظاهری نشده است.
بهتعبیر دیگر، ازآنجاکه کارآیی اصل ترخیصی، تنها، تعذیر و سبب شدن برای عدم تنجّز است و تنجّز، آنبهآنی است در هر آن، به یک اصل ترخیصی نیاز است امّا در دیدگاه آیتالله روحانی; تعدّد موضوع اصل ترخیصی ـکه تحیّر مکلّف در هر آن استـ، سبب تعدّد آن میشود.
البته این انگاره، با روح مبنای شهید صدر; در حکم ظاهری، سازگار نیست؛ چراکه حکم ظاهری در نظر ایشان، مطابق با برآیند تزاحم حفظی در ملاک حکمهای واقعی مشتبه است و ترتّب تنجّز یا تعذّر بر آنها، تَبَعی است.
بهبیان دیگر، بر اساس نظریّه تطابق حکم ظاهری با برآیند تزاحم حفظی، حکم ظاهری، وجودی تصدیقی و غیر اعتباری است و کارآیی آن، حفظ ملاک واقعی اهمّ است و ترتّب تنجّز یا تعذّر عقلی بر آن، قهری است؛ لذا عنصری که معیار تعدّد حکم ظاهری یا وحدت و یکپارچگی آن است تعدّد برآیند تزاحم حفظی یا یکی بودن آن است که امری واقعی و تصدیقی است و ازآنجاکه برآیند تزاحم حفظی، در هر لحظه، تجدید نمیشود تعدّد حکم ظاهری با تعدّد لحظهها، قابل پذیرش نیست.
انگارهای که موجب جریان آنبهآنی اصل ترخیصی شده است با نگاه آخوند خراسانی; به حکم ظاهری، سازگار است؛ زیرا در نگاه ایشان، حکم ظاهری به غرض تنجیز حکم واقعی یا تعذیر نسبت به آن، اعتبار شده است و اگر تنجّز، آنبهآنی باشد به اعتبار کردن اصل ترخیصی در هر آن، نیاز است.
هدایت شده از مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (علیه و علیهم السلام)
☘مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع)
با همکاری موسسه پژوهشی دانشوران برگزار می کند:
سلسله نشست های علمي پژوهشی گروه فقه الوقف
با موضوع:
🔺نظام تنجیز و تعذیر
از منظر محقق نائینی، محقق اصفهانی محقق خوئی و شهید صدر رحمهم الله
با حضور استاد: حجت الاسلام والمسلمین نيكدل
زمان برگزاری: از تاریخ 17 مهرماه هر سه شنبه ساعت 14 تا 16
مکان: حرم مطهر رضوی، بست نواب،مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد(ع)
هدایت شده از موسسه پژوهشی دانشوران
4030717 دستگاه تعذیر و تنجیز استاد نیکدل.mp3
21.41M
#گزارش_صوتی
🟥 موسسه پژوهشی دانشوران با همکاری مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد علیهم السلام برگزار کرد
🟥 صوت اولین جلسه از سلسله نشستهای «نظام تنجیز و تعذیر» با حضور استاد حجتالاسلام والمسلمین نيكدل در تاریخ 17 مهر 1403
📆 قرار ما: سهشنبهها، ساعت: ۱۴ الی ۱۶
🕌 کجا؟ حرم مطهر رضوی، بست نواب، مدرسه عالی فقاهت عالم آلمحمد(علیهمالسلام)
#موسسه_پژوهشی_دانشوران
┈┈••✾❀🌸❀✾••┈
کانال سخنرانی های استاد درایتی
https://eitaa.com/derayati
کانال موسسه پژوهشی دانشوران
https://eitaa.com/daneshvaraan_Institute
وبگاه دانشوران
https://daneshvaraan.info/
پایگاه اطلاع رسانی استاد درایتی (دام ظله)
https://derayati.com/
هدایت شده از موسسه پژوهشی دانشوران
14030724 دستگاه تنجیز- استاد نیکدل.mp3
18.01M
#گزارش_صوتی
#جلسه_دوم
🟥 موسسه پژوهشی دانشوران با همکاری مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد علیهم السلام برگزار کرد
🟥 صوت دومین جلسه از سلسله نشستهای «نظام تنجیز و تعذیر» با حضور استاد حجتالاسلام والمسلمین نيكدل در تاریخ 24 مهر 1403
📆 سهشنبهها، ساعت: ۱۴ الی ۱۶
🕌 حرم مطهر رضوی، بست نواب، مدرسه عالی فقاهت عالم آلمحمد(علیهمالسلام)
#موسسه_پژوهشی_دانشوران
┈┈••✾❀🌸❀✾••┈
کانال موسسه پژوهشی دانشوران
https://eitaa.com/daneshvaraan_Institute
وبگاه دانشوران
https://daneshvaraan.info/
هدایت شده از موسسه پژوهشی دانشوران
4030808 جلسه چهارم نظام تنجیز استاد نیکدل.mp3
21.37M
#گزارش_صوتی
#جلسه_چهارم
🟥 موسسه پژوهشی دانشوران با همکاری مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد علیهم السلام برگزار کرد
🟥 صوت چهارمین جلسه از سلسله نشستهای «نظام تنجیز و تعذیر» با حضور استاد حجتالاسلام والمسلمین نيكدل در تاریخ 8 آبان 1403
📆 سهشنبهها، ساعت: ۱۴ الی ۱۶
🕌 حرم مطهر رضوی، بست نواب، مدرسه عالی فقاهت عالم آلمحمد(علیهمالسلام)
#موسسه_پژوهشی_دانشوران
┈┈••✾❀🌸❀✾••┈
کانال موسسه پژوهشی دانشوران
https://eitaa.com/daneshvaraan_Institute
وبگاه دانشوران
https://daneshvaraan.info/