فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تسلبت شب شهادت حضرت زهرا (سلام الله علیها)
یکمی حرف بزن...
6.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
روایت حضرت آیت الله خامنهای از تنظیم شجرهنامه ایشان توسط حضرت علامه طباطبایی
https://eitaa.com/ostadabasalipoor
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
دروس و بیانات استاد عباسعلی پور
فائدة مهمة اصولية؛ در برخی از عبارات علمای محترم آمده که؛اطلاق لفظی، مقابل تقیید لفظی است، اما اطلا
توضیح متمم جعل؛
برای روشن شدن عنوان متمم جعل، لازم است بدانیم در مواردی که مولا عملی را از عبد میخواهد،امر مولا چند صورت پیدا میکند که در زیر میآید؛
۱- گاهی مطلوب مولا ذات عمل بدون هیچ قید و خصوصیتی است؛ در این جا به ذات فعل، امر میکند؛ مثلا: در نماز، طهارت بدن و لباس از نجاست، مطلوب مولا است و قصد قربت در آن شرط نمیباشد؛لذا مولا چنین امر میکند: «طَهِّر ثیابک و بدنک للصلوة».
۲- گاهی عمل با قیدی خاص مطلوب مولا است؛ که این خود بر دو نوع می باشد؛
الف: قید از موارد تقسیمات اولیه می باشد( تقسیماتی که برذات ماهیت بدون انضمام خصوصیت دیگری عارض میگردد و تقیید ماهیت به این قید و خصوصیت ممکن است)
حال اگر این خصوصیت در تحقق غرض مولا دخالت دارد، مولای حکیمِ در مقام بیان، باید متعلق امر خود را مقید به آن قید کند و اگر مقید نکرد، به اطلاق لفظی کلام او استناد گردیده و گفته میشود مولای حکيم در مقام بیان بود و قیدی نیاورد، پس آن قید در غرض او دخالت ندارد، وگرنه کلام خود را مقید به آن مینمود.
ب: قید از موارد تقسیمات ثانویه می باشد. (تقسیماتی که بعد از عروض امری بر ماهیت و ضمیمه چیزی به آن انجام میگیرد، مثل: تقسیم نماز به حسب قصد امر که بعد از تعلق امر به ماهیت نماز صورت میگیرد، زیرا قبل از تعلق امر، امری وجود ندارد که مورد قصد قرار گیرد)
در این مورد، چون تقیید لفظی محال است یعنی اگر قیدی مطلوب مولا باشد نمیتواند آن را از طریق تقیید لفظی بیان کند، اطلاق نیز محال خواهد بود، زیرا رابطه اطلاق و تقیید، عدم و ملکه است و در تقسیمات ثانوی چون صلاحیت تقیید لفظی وجود ندارد، پس صلاحیت اطلاق لفظی نیز وجود نخواهد داشت؛
در چنین مواردی اگر آن قید واقعاً در غرض مولا دخیل باشد مولا باید آن را برای مکلف بیان کند، و چون بیان آن از طریق تقیید لفظی ممکن نیست، باید از طریق دیگری (جعل ثانوی) که نام آن متمم جعل (تکمیل کننده جعل اول) است، غرض خود را بیان کند؛ به همین دلیل باید دستور دیگری بدهد و در آن، قید مورد نظر را بیان کند.
بنابراین، در چنین مواردی که دست مولا از تقیید و اطلاق لفظی کوتاه است ولی میتواند از راه متمم جعل، غرض خود را بیان کند، اگر با این که در مقام بیان بوده، امر دوم(متمم جعل) را نیاورد، از طریق تمسک به اطلاق مقامی (عدم ذکر متمم جعل) حکم میشود که آن قید در تحقق غرض مولا دخالت نداشته است.
5️⃣
دروس و بیانات استاد عباسعلی پور
توضیح متمم جعل؛ برای روشن شدن عنوان متمم جعل، لازم است بدانیم در مواردی که مولا عملی را از عبد میخ
باتوجه به توضیح بالا، فرق اطلاق مقامی با لفظی این است که:
۱. در اطلاق لفظی همان دلیل اول قابل تقیید است؛ برخلاف اطلاق مقامی؛
۲. اطلاق لفظی، مقابل تقیید لفظی است، اما اطلاق مقامی، مقابل تقیید به وسیله متمم جعل میباشد.
6️⃣
دروس و بیانات استاد عباسعلی پور
توضیح متمم جعل؛ برای روشن شدن عنوان متمم جعل، لازم است بدانیم در مواردی که مولا عملی را از عبد میخ
فائدة مهمة؛
آوردن قید از طریق متمم جعل را «نتیجة التقیید» میگویند، زیرا هر چند تقیید اصطلاحی نیست، اما در نتیجه با تقیید لفظی مشترک است و همان کار تقیید (تضییق دایره مامور به) را انجام میدهد. هم چنین، به عدم ذکر متمم جعل «نتیجة الاطلاق» میگویند؛ زیرا در نتیجه با اطلاق لفظی مشترک است.
7️⃣
دروس و بیانات استاد عباسعلی پور
توضیح متمم جعل؛ برای روشن شدن عنوان متمم جعل، لازم است بدانیم در مواردی که مولا عملی را از عبد میخ
مثال اطلاق مقامی؛
اگر مولا در مقام بیان باشد و به فعلی امر کند، مثل این که بگوید: «ادفنوا امواتکم» و امر دیگری به عنوان مبیّن امر اول نیاورد و نگوید: «افعلوا هذا الفعل مع قصد القربة»، کشف میشود که قید قصد قربت در غرض مولا دخالت نداشته، وگرنه حتماً بیان میکرد؛ به این اطلاق، «اطلاق مقامی» گفته میشود.
8️⃣
35.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
داستانی تاثیر گذار از خطابه برادر عزیزم استاد شکرزاده