سعید دینی
📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙
@ostadahadi
🍏🍏🍏🍏🍎🍎🍎🍎🍎
#خارج_اصول_دوشنبه_97/10/24
#جلسه_63
#حجیت_خبر_واحد_استدلال_به_ادله_عقلیه
@ostadahadi
#اشکال_سوم_مرحوم_شیخ : این علم اجمالی تنها اخباری که #مثبت_حکم اند ثابت می کنند اما شامل اخباری که #نافی_حکم اند شامل نمی شود پس این دلیل شما اخص از مدعا شد مدعای ما اثبات حجیت خبرواحد هم در خبری که مثبت حکم است و هم در خبری که نافی حکم است. ولی دلیل شما فقط اثبات حجیت خبری که مثبت حکم است می کند چون دلیل شما این بود که ما علم اجمالی به وجود احکام شرعیه در اخبار صادره از معصومین عهم در همین کتب معتبره داریم. علم اجمالی هم نمجز تکلیف است و به حکم عقل باید احتیاط کرد عقل در جایی حکم به احتیاط می دهد که مثبت حکم باشد نه نافی حکم لذا دلیل اخص از مدعا شد
#اشکال_چهارم: هدف ما از اثبات حجیت خبردو چیز است:
1-#اصول_لفظیه را از کار بیندازیم مثل اصالة العموم و اصالة الاطلاق
2-#اصول_عملیه را هم باید از کاربیندازیم چون هرجا خبر ثقه باشد اصول عملیه محلی ندارد
اما هدف اول: با این علم اجمالی درست در نمی اید یعنی نمی توانیم اصل عموم و اطلاق را با این علم اجمالی از کار بندازیم چون علم اجمالی دلیل عقلی است دلیل عقلی فقط وجوب عقلی می اورد نه وجوب شرعی وجوب عقلی یعنی دفع عقاب محتمل در حالی که جلو لا عموم را وجوب شرعی می گیرد نه وجوب عقلی
واما هدف دوم را نمی توان با علم اجمالی محقق کرد چون با علم اجمالی فقط می توانیم از عقاب محتمل فرار کنیم اما نمی توانیم از اصول عملیه فرار کنیم چون اصول عملیه شرعیه است مثل لا تنقض و برائت شرعی لذا علم اجمالی فقط می تواند احتیاط عقلی را ثابت کند اما نمی تواند اصول را از کار بندازد چه عملیه و چه لفظیه .
#اشکال_اول: علم اجمالی منحصر در خصوص اخبار شد در حالی که ما می دانیم که احکام شرعیه در جمیع امارات وجود دارد لذا چرا علم اجمالی را فقط به اخبار و روایات منحصر کردید؟!
#جواب_آخوند در کفایه: این مقدار روایاتی که در کتب معتبرۀ ما امده است وافی به معظم ابواب فقه است لذا این علم اجمالی صغیر ان علم اجمالی کبیر را منحل می کند پس با قید به مقدار وافٍ بمعظم الفقه اشاره به اشکال شیخ داشت به شیخ می خواهد بگوید که این مقدار روایات در احکام فقهی کافی است و نیازی به سایر امارات نیست پس سایر امارات را به رخ ما نکش.
توضیح مرحوم خوئی بر کلام اخوند هست . . لکن از مصباح الاصول بیان می کنیم ج 2:
#سه_علم_اجمالی داریم
1.علم اجمالی #کبیر: دایرۀ این علم وسیع است و شامل همه شبهات می شود در هر حکمی از احکام و در شیئی و موضوعی از موضوعات شک کنید خالی از حکم شرعی نیست پس باید احتیاط کنیم
2.علم اجمالی #متوسط: مال امارات معتبره و غیر معتبره است چون می دانیم برخی از این امارات مطابق با واقع است و برخی مطابق با واقع نیست و اجمالا می دانم که در اینها حکم شرعی وجود دارد لذا باید احتیاط کنیم
3.علم اجمالی #صغیر: همان علم اجمالی به وجود احکام در روایات کتب معتبره است
علم اجمالی دوم علم اجمالی اولی را منحل می کند و علم اجمالی سوم علم اجمالی دوم را منحل می کند پس باید در اطراف روایات احتیاط کنیم هر حکمی را که روایات نقل کرده¬اند اگر مخبرش ضعیف نبود، انرا اخذ کنیم و اگر مخبرش ضعیف بود احتیاط کنیم
سوال: میزان انحلال چیست و چه مقداری دارد؟ در جلسۀ بعد ان شاءالله.
🍃
🌹🍏🍃🌾🌷
🍃🍀🌾🌷➖➖🌷
🔴🍏🍏🍏🍏🍎🍃🌾🍏
📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖
@ostadahadi
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴📕📕📕⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵🔴🌷🍃
🔵⚫️🔴🔵🔴➖➖➖➖🔴🍃🌷
سعید دینی
📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙
@ostadahadi
🍏🍏🍏🍏🍎🍎🍎🍎🍎
#خارج_فقه_دوشنبه_97/10/24
#جلسه_61
#فصل_فی_النجاسة_نجاست_دم_خون_دهان_زخم
#مسأله_13_14
@ostadahadi
#مساله_سیزدهم: مرحوم سید بین خونی که از لابلای دندان خارج می شود و بین خونی که از بیرون وارد دهان می شود فرق گذاشت اولی را حکم به طهارت و جواز بلعیدن کرد در صورتی که خون در آب دهن مستهلک شود ولی دومی را حکم به احتیاط در اجتناب از آب دهن کرد وشستن دهان را اولی دانست بسیاری از بزرگان بعد از ایشان مخالف این فرق هستند. بین این دو صورت فرقی قائل نیستند چون دلیل لفظی بر نجاست دم باطن وجود ندارد از طرفی دیگر ایا این دم منجس شیئی هست؟ دلیلی نداریم براینکه خونی که از لای دندان به دهان می ریزد آب دهان را نجس می کند پس نه عمومی است و نه اطلاقی لذا دم چه از بیرون وارد دهان شود و چه از دندان خارج شود در صورتی که مستهلک در آب دهان شود موضوعش تغیر می شود و دیگر به ان دم نمی گویند بلکه به ان آب دهان می گویند لذا پاک است پس ما دلیلی بر منجسیت دم در دهان نداریم بلکه دلیل، عکسش را می گوید مثلا از امام سوال کردند که کسی شراب خورد آب دهان این فرد به لباس ما اصابت کرد ایا این لباس پاک است یا نجس است امام فرمود لیس بشیئ. در جای دیگر فرمود لا بأس. درست است شراب نجس است ولی منجس دهان نیست امام منجسیتش را برداشت. لذا دلیل نمی شود اگر چیزی نجس باشد حتما باید منجس هم باشد باید دلیلی بیاید تا این منجسیت را برای ما اثبات کند.
وسائل ج 2 کتاب الطهاره باب 39 حدیث 1و2
#مسالۀ_چهاردهم: #پنج_صورت دارد:
1)خونی زیر ناخن یا پوست بدن منجمد شد نجس است چون عمومات ادلۀ نجاست دم حیوان، شاملش می شود و این دم مصداق ان عمومات و اطلاقات ادله است مثل حرمت علیکم الدم . این دم زائد است لذا نجس است و دم باطن نیست
2)اگر پوست پاره شود آب قلیل به این دم منجمد اصابت کند آب نجس می شود لقاعدة الانفعال. که آب قلیل به مجرد ملاقات با نجس منفعل می شود .الماء اذابلغ قدر کر لم ینجسه اما اگر قلیل باشد به مجرد برخورد با نجاست منفعل می شود.
3)با وجود خون زیر ناخن یا پوست وضو گرفتن جایز نیست باید ان خون را خارج کند به دو جهت:
اولا اگر ملاحظه کنید آب وضو آب قلیل است واگر این آب به ان خون خشکیده برسد نجس می شود و مبطل وضو هست.هذا اولا.
ثانیا این دم مانع رسیدن آب به بشره است و ایجاد حیلولت می کند لذا حتی اگر غسل یا وضوی ارتماسی کند در کر یا جاری بازهم وضو محقق نشده است
4)اگر دراوردن این خون منجمد حرجی بود در اینجا فقها دو دسته اند یک دسته می گویند وضو جبیره بگیرد و عده دیگر می گویند تیمم کنند .
#استاد : بل التیمم احوط.
مبنای این دو قول دلیل جبیره است ایا دلیل جبیره اطلاق دارد و هر عضوی را شامل می شود یا فقط شامل زخم و شکستنی می شود؟
ان اندازه که در روایت امده زخم و شکستنی و جرح است برخی از فقها از این روایت اطلاق فهمیدند لذا این مورد را هم حکم به جبیره دادند ولی به نظر ما اطلاق به دست نمی اید و جبیره را قبول نداریم.
5)اگر گوشت کوبیده شده زیرش باشد نه خون منجمد کما هوالغالب. اکثرا گوشت کوبیده شده است نه خون. در اینجا پاک است نیازی به جبیره یا تیمم نیست.
#استاد_احدی: ما کما هو الغالب را قبول نداریم بلکه بیشتر دم منجمد است بل کونه من اللحم المرزوز نادر جدا. اقای خوئی هم همین را دارد.
🍃
🌹🍏🍃🌾🌷
🍃🍀🌾🌷➖➖🌷
🔴🍏🍏🍏🍏🍎🍃🌾🍏
📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖
@ostadahadi
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴📕📕📕⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵🔴🌷🍃
🔵⚫️🔴🔵🔴➖➖➖➖🔴🍃🌷
بسم الله الرحمن الرحیم اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم دوستان توجه داشته باشند فایل های صوتی استاد همیشه روز بعد ساعت 7 در کانال بارگذاری میشود انشاءالله. در ضمن هفته آینده تاریخ 30دی روز یکشنبه و دوشنبه و سه شنبه به مناسبت دهه فاطمیه دروس استاد تعطیل میباشد. التماس دعا
خارج فقه نجاسات جلسه62.mp3
5.02M
خارج فقه نجاسات. کلب و خنزیر. جلسه62
خارج اصول خبر واحد جلسه64.mp3
6.85M
خارج اصول خبر واحد. جلسه64
خارج فقه نجاسات جلسه63.mp3
6.62M
خارج فقه نجاسات کلب و خنزیر جلسه63
خارج اصول خبر واحد جلسه65.mp3
7.61M
خارج اصول خبر واحد جلسه65
سعید دینی
📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙📗📙
@ostadahadi
🍏🍏🍏🍏🍎🍎🍎🍎🍎
#خارج_اصول_سه_شنبه_97/10/25
#جلسه_64
#حجیت_خبر_واحد_استدلال_به_ادله_عقلیه
@ostadahadi
#قاعده_انحلال_علم_اجمالی چیست؟
قاعده اش این است که معلوم بالاجمال ما در علم اجمالی صغیر مقدارش کمتر از علم اجمالی کبیر نباشد مثلا اجمالا یقین به 5 گوسفند غصبی درمیان گله 1000تایی داریم واجمالا میدانیم که 5گوسفند مغصوب مال گوسفند سیاه است نه سفید. دراینجا علم اجمالی اولی بواسطه علم اجما لی دوم منحل میشود چون اگر بینه ای بیاید 50 تا گوسفند سیاه را جدا کند وبگوید اینها غصبی است نسبت به هر گوسفندی از هزار گله شک کنم شک ما شک بدوی میشود لذاعلم اجمالی کبیر به علم اجمالی صغیر و شک بدوی منحل میشود. حال اگر مقدار علم اجمالی دوم 3تا بود انحلال صورت نمیگیرد چون مقدار علم اجمالی دوم کمتر از علم اجمالی اول است .
این میزان قاعده انحلال است که به این صورت پیاده میشود علم اجمالی کبیر به وجود احکام شرعیه در جمیع امارات داریم ولی علم اجمالی صغیر به وجود احکام در روایات کتب معتبره داریم منتهی به مقداری است که تکلیف شرعیه مارا کافی است. لذا نسبت به هر حکمی از احکام معتبره شک کنم شک من شک بدوی میشود و شک بدوی منحل میشود پس روایات در کتب معتبره ما عقلا حجت است چون وافی به مقدار تکالیف شرعیه ماست با این بیان هم اشکال اول ودوم و هم سوم شیخ رد شد باقی میماند اشکال چهارم.
#اشکال_چهارم این بود که؛ این وجه عقلی برای ما اثبات میکند که عمل به روایات کتب معتبره بکنیم ولی اثر دیگری ندارد. آیا میتواند جلوی اصول لفظیه وعملیه را بگیرد؟ نه نمیتواند باید طوری دلیل رابر حجیت خبر ثقه اقامه کنیم که بتواند این خبر جلوی اصاله الاطلاق وعموم رابگیرد. یعنی اثر این حجیت باید این باشد عام را تخصیص میزند مطلق را تقیید میزند .
دراین جا که در جواب از این اشکال نیاز به #بررسی_صوری است
1- صورت اول؛ خبر حکم الزامی را اثبات میکند یعنی مضمون خبر وجوب یا حرمت است واصل عملی نافی تکلیف است واین اصل از اصول غیرمحرزه است.
اصل غیر محرزه تارة عقلی است مثل برائت عقلیه دلیل آن قبح عقاب بلا بیان است. اخری برائت شرعیه است مثل رفع مالا یعلمون اگر مستند حجیت خبر ایه یا روایت یا سیره عقلائیه باشد این خبر بر برائت شرعیه ورود پیدا میکند چرا؟ چون خبر بیان است ولا بیان را وجدان می برد به برکت تعبد می برد واگر مستند خبر علم اجمالی باشد در این جا وجود خبر ثقه مانع جریان برائت عقلیه وشرعیه میشود یعنی این اصل مقتضی جریان دارد ولی خبر ثقه نمی گذارد جاری شود واگر برائت شرعیه باشد ومستند خبر ایه وروایت باشد خبر ثقه بر برائت شرعیه حکومت دارد یعنی شرعا موضوع و مقتضی را از جریان برائت می گیرد.
پس نتیجه حجیت خبر 3جیز شد:
أ- ورود بر برائت عقلیه دارد
ب- حکومت بربرائت شرعیه دارد این دوتا درصورتی است که مستند خبر آیه و روایت باشد.
ت- خبر برای هر دو برائت مانع ایجاد می کند این در صورتی است مستند خبر وجه عقلی باشد. این در صورتی است که مستند عمل خبر اج جمالی باشد.
2- صورت دوم؛ خبر حکم الزامی را ثابت میکند واصل محرزه بر نفی حکم و تکلیف وارد شد. مثل استصحاب عدم . استصحاب از اصول محرزه است یعنی با اجرای استصحاب می توانیم موضوعی را اثبات کنیم اما با برائت نمی شود.
🍃
🌹🍏🍃🌾🌷
🍃🍀🌾🌷➖➖🌷
🔴🍏🍏🍏🍏🍎🍃🌾🍏
📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖
@ostadahadi
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴📕📕📕⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵🔴🌷🍃
🔵⚫️🔴🔵🔴➖➖➖➖🔴🍃🌷
سعید دینی
📗📙📕📗📙📕📗📙📕📗📙
⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴
@ostadahadi
🌹🍃🌾🌷🍃🍀🍃
🍃🌾🌷🍃
🌾🌷🍃
🌷🍃
#نکات_اخلاقی_استاد_احدی: علم 3 قسم است:
1/علم عقلی: اصول و فقه و ...است. در علم عقلی پیامبر خیلی تاکید کرد
2/ علم السری هم هست که همان علم باطن هست فالهما فجورها و تقواها علم سر است. قران نسبت به دو علم گوید فما لهولاء القوم لا یفقهون حدیثا این صحابه پیامبر حرف ما را نمی فهمند لذا گویند سواء ادعوتمونی ام صامتون شما چه ساکت باشید یا مارا دعوت کنید ما چیزی نمی فهمیم فهم قلوب لا یفقهون ...علی ع می فرماید صورتش انسانی است اما دلش حیوانی است.
3/ علم الحال است . عقد یعنی رابطه محمول و موضوع لذا گویند عقد و قضیه که این محمول را برای این موضوع ثابت می کند. اما عقیده این است که ضروروت محمول برای انسان را در دل انسان گره بزند بنفسی انت من عقید ...حتی انهایی که دلشان به زهد گره خورده انها هم مثل امام زمان نمی شوند عالم بی عمل عقد دارد ولی عقید را ندارد بعد از اینکه دل انسان گره خورد ان وقت به علم الحال می رسد
شهید اول در ذکری: مستحب است در نماز اگر گریه ندارید تباکی داشته باشید .
ابن فارس: مثل ساقه خشک نباشید بلکه دلتان مثل ساقه تر باشد که به طرف نماز و ..پیچ بخورد و نشکند. درس اخلاق برای رسیدن به علم الحال است. امروزه فقط مداحی هست اما رسیدن به علم الحال نیست. عالم می تواند علم الحال را به ما منتقل کند لذا پیامبر فرمود بدترین زمان ان وقتی است که دل خشک شود و نشانه اش به تعبیر امام صادق این است که اشک چشم خشک شود.
اصحاب پیامبر: در نماز ما می شنیدیم که قلب پیامبر مثل دیگ می جوشید. یا امام صادق ع دربارۀ زراره و محمد بن مسلم و حمران بن اعیَن می فرماید بشَّرنی من المخبتین . در جه مخبتین بالاست . بهشت عدن وسط است. مخبتین و محسنینو مکرمین و ...دور انها هستند بعد نوبت شهدا می رسد به من بشارت دادند که اینها از مخبتین هستند. در مدینه پخش شد که امام صادق زراره را تکذیب کرده زراره ناراحت شد محمد بن مسلم را دید که چه شده؟ برویم نزد اقا . اقا به استقبال انها امد گفتند اقا شما مارا تکذیب کردید؟ فرمود بله. چون انها نفوذی منصور دوانیقی بودند جان شما در خطر بود.
فقاهت به معنی الاخص درش بسته شده عالم عقلی و سری و علم الحال نداریم. مرحوم گلپایگانی و اراکی در نمازشان تباکی داشتند. علم ما گاهی عقد شده اما عقید نشده برای ما علم الحال نشدهو مرحوم بروجردی در مجلس بحث بیهوش شد گفتند که چه شد؟ گفت مگر نشنیدید که سخنران چه گفت؟ گفت ان الزلزلة الساعة .....این هم سراست و عم عقید است و هم حال است.علم الحال اقای کوهستانی بود که مازندران را منقلب کرد. بچه ها فوتبال بازی می کردند وقتی انها رامی دید منقلب می شد که با سر امام حسین هم بازی کردند . او علم الحال داشت.
شیخ در الغیبه نوشته وقتی ایات قیامت را می خوانید منقلب شوید. الذین هم فی صلاتهم خاشعون. علم الحال تعطیل شده. طمانینه برای علم الحال است.)
🌷🍃
🌾🌷🍂
🍃🌾🌷🍃
🌹🍃🌾🌷🍃🍀🍃
📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖
@ostadahadi
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴
سعید دینی
📗📙📕📗📙📕📗📙📕📗📙
⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴
@ostadahadi
🌹🍃🌾🌷🍃🍀🍃
🍃🌾🌷🍃
🌾🌷🍃
🌷🍃
#خارج_اصول_چهارشنبه_97/10/26
#جلسه_65
#حجیت_خبر_واحد_استدلال_به_ادله_عقلیه
@ostadahadi
#صورت_دوم این است که؛ روایت، حکم الزامی را بیان می کند در مقابلش استصحاب که از اصول محرزه است حکم و تکلیف را برمیدارد مثلا علم اجمالی به نجاست احدالانائین داریم حالت سابقۀ هردو طهارت بود برای هرکدام از این دو کاسه استصحاب بقای طهارت داریم مبنای همۀ علمای اصول، عدم جریان این دو استصحاب است منتهی در کیفیت مبانی فرق می کند ما قائل به عدم جریان استصحابین هستیم نه از ان جهت که مقتضی ندارد بلکه از ان جهت که مانع دارد مانعش این است که اگر استصحاب طهارت جاری کنیم تناقض لازم می اید از یک طرف علم اجمالی به نجاست احد الانائین داریم خطاب اجتنب عن النجس شاملش می شود از سوی دیگر استصحاب طهارت داریم که لا تجتنب جاری می شود لذا تناقض پیش می اید
#مبنای_شیخ_و_نائینی این است که عدم جریان استصحاب طهارت دراینجا بخاطر نبود مقتضی است چون علم وجدانی بر خلاف حالت سابقه داریم صدر حدیث با ذیل حدیث تعارض می کنند و تساقط می کنند صدر حدیث، لاتنقض الیقین بالشک است یعنی استصحاب طهارت را جاری کن یقین به طهارت داری انرا نشکن. ذیل همان حدیث دارد که بل انقضه بیقین آخر و ما در اینجا علم وجدانی به نجاست احدهما داریم پس این علم، یقین سابق مارا نقض می کند لذا دراین مورد، حدیث استصحاب بخاطراینکه صدروذیلش تعارض می کند مقتضی جریان ندارد.
#صورت_سوم: مضمون خبر و اصل، هردو حکم الزامی است دراینجا اگران اصل اصل غیر محرز باشد مثل قاعده اشغال دراینجا مشکلی نداریم یعنی دلیل حجیت خبر، دلیل عقلی است که همان علم اجمالی باشد اصالة الاشتغال هم دلیل عقلی است چون عقل می گوید اشتغال یقینی یقتضی برائت الیقینیه مشکلی نداریم اما اگر اصل اصل محرز بود دراینجا همان دو مبنای سابق پیاده می شود به نظرما استصحاب مقتضی جریان دارد ولی مانع دارد مانعش همان تناقض بین اجتنب و لا تجتنب است
مثلا علم اجمالی به نجاست احدهما داریم حالت سابقه هردو نجاست بود دراینجا دو استصحاب نجاست جاری ا ست پس در هردو تا اجتنب دارم در حالی که علم اجمالی به نجاست احدهما دارم یعنی نسبت به یکی اجتنب دارم نه نسبت به هردو در اینجا استصحاب جاری نیست بخاطراینکه مانع دارد ولی شیخ و نائینی می گویند عدم جریان استصحاب بخاطرنبود مقتضی است چون انقضه بیقین اخر در دلیل استصحاب شامل علم اجمالی می شود پس علم اجمالی ناقض حالت سابقه می شود لذا دیگر دو استصحاب جاری نمی شود
🌷🍃
🌾🌷🍂
🍃🌾🌷🍃
🌹🍃🌾🌷🍃🍀🍃
📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖
@ostadahadi
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴
3- روایات: در روایت امده است که اگر این سگ بیرون از دریا زندگی نمی کند و داخل دریا زندگی می کند نجس نیست صحیحه عبدالرحمن ابن حجاج از امام سوال کرد انما هی کلاب تخرج من الماء سگی است که از اب بیرون می اید و قال ابوا عبدالله ع اذا خرج من الماء تعیش خارجتا من الماء ایا به عنوان اینکه در ساحل زندگی می کند از اب خارج می شود گفت نه بلکه در اب زندگی می کند امام فرمود لیس به بأس. اشکالی ندارد
ما قاعده داریم که تعلیق حکم بر وصف مشعر علیت است مثلا المسکر حرام لانه مسکر یا اکرم العالم لانه عالم.دراینجا هم امام ع حکم به طهارت سگ را معلق بر زندگی سگ در اب کرد پس دلیل پاک بودن سگ این است که بحری است لذا شامل خوک بحری هم می شود و می توانیم از این تعلیل تعمیم را بفهمیم و بگوئیم خوک دریایی هم همین حکم را دارد و پاک است.
🌷🍃
🌾🌷🍂
🍃🌾🌷🍃
🌹🍃🌾🌷🍃🍀🍃
📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖
@ostadahadi
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴
سعید دینی
📗📙📕📗📙📕📗📙📕📗📙
⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴
@ostadahadi
🌹🍃🌾🌷🍃🍀🍃
🍃🌾🌷🍃
🌾🌷🍃
🌷🍃
#خارج_فقه_سه_شنبه_97/10/25
#جلسه_62
#فصل_فی_النجاسة_نجاست_کلب_خنزیر_برّی_بحری
@ostadahadi
السادس، و السابع): الكلب و الخنزير البريان دون البحري منهما. و كذا رطوباتهما، و أجزاؤهما
#ششم_هفتم از نجاسات؛ #سگ_و_خوک است:
1- سگ و خوک خشکی نجس اند ادلۀ فقها در این باره
1) دلیل اول؛ اجماع علمای شیعه و سنی است مثلا ابن زهره گوید و یدل علی نجاسته اجماع الطائفه یا علامه درتذرکره: ذهب الیه علمائنا و نیز در کتاب المغنی ج 1 ص 52 اهل سنت اینجا هم ادعای مسلمین کرده
2) دلیل دوم؛ روایات مستفیضه: چند مورد از تعابیر ان ذکر می شود
ان الله لم یخلق خلقا انجس من الکلب
امام فرمود لا والله لا والله انه نجس
وَ عَنْهُ عَنِ ابْنِ سِنَانٍ عَنِ ابْنِ مُسْكَانَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْوُضُوءِ مِمَّا وَلَغَ الْكَلْبُ فِيهِ وَ السِّنَّوْرُ أَوْ شَرِبَ مِنْهُ جَمَلٌ أَوْ دَابَّةٌ أَوْ غَيْرُ ذَلِكَ أَ يُتَوَضَّأُ مِنْهُ أَوْ يُغْتَسَلُ قَالَ نَعَمْ إِلَّا أَنْ تَجِدَ غَيْرَهُ فَتَنَزَّهَ عَنْهُ. (وسائل الشيعة ؛ ج1؛ بَابُ طَهَارَةِ سُؤْرِ السِّنَّوْرِ وَ عَدَمِ كَرَاهَتِه ص 165)
صحیحه ابن مُسکان حکم به طهارت کرده لذا باید ببینیم ایا این صحیحه توان معارضه با روایات مستفیض را دارد یا نه؟
ابن مسکان عن ابی عبدالله ع قال سالته عن الوضو مما ولق الکلب فیه آبی که سگ در ان اب لیس زده ایا اتوضا منه می توان از ان وضو گرفت فرمود نعم الا ان تجد غیره مگر اینکه نجاست دیگری مثل خون در ان ببینی و تنزه عنه خودت را از ان دور کن. لذا از نظر ظاهر این صحیحه با ان روایات مستفیضه در تعارض است
راه حل هایی بیان شده:
أ. راه حل وسائل الشیعه ج 1 ص 165 20 جلدی ها صحیحه ابن مسکان را حمل بر تقیه کرده
«أَقُولُ: حُكْمُ الْكَلْبِ هُنَا مَحْمُولٌ عَلَى التَّقِيَّةِ أَوْ عَلَى بُلُوغِ الْمَاءِ كُرّاً لِمَا سَبَقَ فِي حَدِيثِ أَبِي بَصِيرٍ وَ غَيْرِهِ وَ قَالَ صَاحِبُ الْقَامُوسِ الْكَلْبُ كُلُّ سَبُعٍ عَقُورٍ وَ غَلَبَ عَلَى هَذَا النَّابِحِ انْتَهَى أَقُولُ: فَيُمْكِنُ حَمْلُهُ عَلَى السِّبَاعِ غَيْرَ الْكَلْبِ وَ الْخِنْزِيرِ.»
#استاد: این حرف مشکل دارد چون اجماع اهل سنت هم بر نجاست سگ است در مغنی هم ذکر شد. لذا حمل بر تقیه درست نیست.
ب. راه حل _دوم؛ از حاج اقا رضا همدانی در مصباح الفقیه ص 544قدیمی: حمل بر کریت اب کرد یعنی اگر سگ دران اب لیس زد و امام وضو گرفتن از ان اب را اجازه داد بخاطراین است که ان اب کر بوده وبعد راه حل خودش را به روایت ابی بصیر استشهاد کرده است که عن ابی عبدالله ع لا یشرب سور الکلب الا ان یکون حوضا کبیرا یستسقی منه مگر حوض بزرگی باشد که از ان اب بخورد می توان از ان وضو گرفت
#استاد: به نظر ما یان حمل خوبی است و قوی است مخصوصا که شاهد دارد
ان قلت اگر کسی اشکال کند که جمله الا ان تجد غیره شامل اب قلیل می شود و ربطی به اب کر ندارد
قلت: اولا سائل فقط از ولوق کلب نپرسید بلکه از شرب جمل و دابه هم پرسید روایت ابی بصیر قرینه است براینکه الا ان تجد غیره استثنای از شرب کلب نیست بلکه استثنای از شرب جمل یا دابه است چون شرب دابه یا جمل اب را نجس نمی کند ولو اینکه قلیل باشد مگر اینکه در این اب نجاست پیدا شود مضافا براینکه اگر الا استثنای از هرسه باشد حتی کلب، دراین صورت اشاره به تغییربو یا طعم یا مزۀ اب اشاره دارد که اگر یکی از این 3مورد تغییر کرد باید از این اب اجتناب کرد و وضو نگرفت
ت. راه حل_سوم؛ صاحب جواهرو مرحوم حکیم: این روایت ابن مسکان را دور بیندازیم چون اصحاب ما از عمل به این روایت اعراض کردند و مخالف با اجماع مسلمین است
#فرق بین جواب 3 با 2 این است که بنابرجواب2 تعارض را پذیرفتیم و راه حلش این است که سگ در اب کر لیس زده لذا نجس نشده اما بنابر جواب 3 تعارض مستقر نشده از اول این روایت را دور انداختیم
فرع_دوم؛ سگ و خوک دریایی پاک هستند به 3 دلیل
1- انصراف اطلاق ادلۀ نجاست سگ و خوک به بحری ما قاعده داریم که المطلق عند الاطلاق ینصرف الی فرد الشایع در اینجا فرد شایع سگ و خوک بری است نه بحری چون معقد اجماع فقهاست همه فقها مرکز اجماعشان که گره خورده بر سر سگ و خوک خشکی گره خورده
2- حقیقتا نام سگ بر سگ دریایی و نام خوک بر خوک دریایی درست نیست چون سگ دریایی سرش مثل اسب می ماند لذا اسم سگ و اسم خوک براینها گذاشتن اسم با مسمایی نیست و کشف از حقیقت ذات و مسمی نمی کند
سعید دینی
📗📙📕📗📙📕📗📙📕📗📙
⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵⚫️🔴🔵
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴
@ostadahadi
🌹🍃🌾🌷🍃🍀🍃
🍃🌾🌷🍃
🌾🌷🍃
🌷🍃
#خارج_فقه_چهارشنبه_97/10/26
#جلسه_63
#فصل_فی_النجاسة_نجاست_کلب_خنزیر_برّی_بحری
@ostadahadi
دربحث قبل بیان شد اگر چکش مثلا روی ناخن بخورد و خون مردگی ایجاد شود تازمانی که باز نشده نیاز به بیرون اوردن نیست اما اگر روی ان باز شد باید بیرون اورده شود.
دربارۀ رطوبت و اجزای سگ و خوک حکمش چیست مثلا اب دهنی که از سگ و خوک یا موی سگ و خوک و...چه حکمی دارند مشهور فقها حکم به نجاست کرده اند به لحاظ اینکه ادلۀ نجاست سگ و خوک اطلاق دارد هم شامل گوشت می شود و هم شامل بقیه اجزا می شود. فقط در مساله مخالف مرحوم سید مرتضی در کتاب ناصریات و علامه مجلسی در بحار الانوار است .
#سید_مرتضی در کتاب الناصریات که پاسخ به سوالات است فرموده پاک اند.
استاد: ملاحظه کردیم و دیدیدم که #3_دلیل بر طهارت دارند
1- اجزای مالاتحله الحیات جزئیت ندارد وقتی اجزا جزئیت نداشته باشد پاک است مثلا مو جزء حیوان نیست ناخن جزء حیوان نیست
2- روایت: صحیحۀ زراره است عن الحبل یکون من شعر الخنزیر یستوی به الماء من البئر به امام صادق گفتم طنابی که با ان دلو را می بندن برای کشیدن اب چاه استفاده می کنم ان طناب از موی خنزیر بافته شده ایتوضا من ذلک الماء می توانم از این اب وضو بگیرم؟ فقال ع لا باس.
در حدیث دوم پسر زراره حسین بن زراره عین همین روایت را دارد. وسائل باب 11 اب مطلق حدیث 2و3
3- صاحب مدارک : سید مرتضی اجزای سگ و خوک را با اجزای میته قیاس کرد همانطوری که اجزای مردار اگر روح نداشته باشند پاک است همچنین اجزای سگ و خوک اگر روح نداشته باشند پاک است مثل مو و ناخن
#استاد: به نظرما هر 3 دلیل مخدوش است
اما #اولا ایشان نفی جزئیت مو از اجزا کرد در حالی که شرع و لغت و عرف همگی مورا جزء بدن می دانند . شاهدش این است که در باب دیه اگر کسی موی سر کسی را از بین ببرد دیه گذاشته اند پس معلوم می شود موی سر شرعا جزئیت دارد والا معنا نداشت که برای ان دیه قرار دهند.
شهید اول در ذکری ج 4 ص 11 تباکی در نماز را مستحب می داند
اما #دوم فرمود صحیحه زراره را بیان کرد که اجزای غیر ماتحله الحیات از اجزای خوک و سک پاک است : نقد ما بر سید مرتضی این است که در اینجا اصلا بحث طهارت و نجاست نکرد بحث مطلق الانتفاع کرد یعنی ایا از این موی خنزیر می شود برای طناب سازی درست کرد؟ اینکه فرمود می شود وضو بگیریم قرینه است که در ذهن راوی این مو نجس است و قطرات اب درون دلو می چکد پس حدیث اشاره به مطلق الانتفاع دارد و دنبال نجاست نیست شاهد ما حدیث است که
از سلیمان اسکاف سالت ابا عبدالله ع عن شعر الخنزیر یحترز به قال لا باس به ایا از موی خوک باید دوری کرد فرمود نه. بعد فرمود لکن یغسل یده اذا اراد ان یصلی
یا شخصی به نام برد اسکافی گوید من کارگاه بافندگی دارم از موی خوک استفاده می کنم وقت نماز می رسد یادم می رود که دستانم را بشویم با همان دست نماز می خوانم ایا نمازم باطل است فرمود نه. بعدا دستت را بشوی.
#سوم این قیاس مع الفارق است چون نجاست خنزیر ذاتی است اما نجاست میته عارضی است قیاس عارضی به ذاتی قیاس مع الفارق است مثلا گوسفند پاک است وقتی به مرگ طبیعی بمیرد نجس می شود نجاست این گوسفند عارضی است و ذاتی نیست یعنی به سبب موت حکم به نجاست گوسفند شد لذا اگر ذبح شرعی می شد پاک می بود ایه حرمت علیکم المیتة ...نجاست عارضی را می گیرد در همان آیه نمی توانیم استفاده کنیم برای نجاست موی این گوسفند مرده یا شاخ این گوسفند مرده. چون این مو و شاخ گوسفند حیات ندارد روح ندارد تا اطلاق موت بران شود مادامی که اطلاق موت بر چیزی نشود نمی توان حکم به نجاست عارضی کرد
استاد: فتوای سید در عروه را می پذیریم
#مساله-چهارم: بچه ای از سگ و خوک متولد شد در اثر اینکه با هم مباشرت کردند یا اینکه سگ و خوک با حیوان دیگری مباشرت کردند دراینجا فرمودند اگر صدق اسم بران بچه کند نجس است مثلا بگویند این بچه شکل سگ یا خوک است نجس است ولی اگر شکل حیوان حلال گوشت بود یا اصلا شک هیچ حیوانی نبود و نمونه خارجی نداشت مرحوم خوئی می فرماید زمان من اتفاق افتاد. در این صورت پاک است. منتهی احتیاط این است که اجتناب کنید گرچه اسم خوک یا سگ بران صدق نکند.
🌷🍃
🌾🌷🍂
🍃🌾🌷🍃
🌹🍃🌾🌷🍃🍀🍃
📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖📚📖
@ostadahadi
🔴➖➖➖➖➖➖➖➖🔴
💢 #آیت_الله_احدی :
🔸مهمترین تیرهای شیطان این است که انسان را دلبسته ی مال ، منال ، جاه و ثروت می کند . این مومن کم کم نمازش کم رنگ و به راحتی در معصیت غرق میشود و زنگار بر روی دلش می نشیند.
🔺کانال معرفتي طَریقُ السُّلُوک «کانال تخصصی یادنامه اولیاء الله و احوالات بزرگان عالم اسلام»
http://eitaa.com/joinchat/2545418240Cd731e89944
#شيخ_انصارى؛
✅ ولادت عالم وارسته، شيخ مرتضى انصارى روز عيد غدير خم سال 1214 هجرى قمرى، در شهر دزفول و در خاندان فضل و ادب به دنيا آمد.
✅ او بزرگترين فرزند شيخ محمد امين انصارى بود، نسب خاندان انصارى به جابر بن عبد الله انصارى، صحابى معروف پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و سلم مىرسد.
✅ مادر او زنى متعبد و پارسا بود. او در شب ولادت شيخ در خواب ديد كه امام صادق عليه السلام قرآنى به او هديه كرد و در تعبير خواب او گفتند خداوند فرزند سرشناسى به تو خواهد داد.
✅ از مادر شيخ نقل شده كه در ايام خردسالى، همواره بعد از وضو گرفتن به او شير مىداد.
#شيخ_انصاری؛
✅ يكى از شاگردان شيخ مىگويد: براى تكميل تحصيلات به نجف اشرف رفتم و به مجلس درس شيخ درآمدم، ولى از مطالب و تقريراتش هيچ نفهميدم.
✅ خيلى به اين حالت متأثر شدم تا جايى كه داشتم نا اميد مىشدم. بالاخره به حضرت امير عليه السلام متوسل گشتم. شبى در خواب خدمت آن حضرت رسيدم و آن بزرگوار در گوشم« بسم الله الرحمن الرحيم» را قرائت نمود.
✅ صبح چون در مجلس درس حاضر شدم درس را مىفهميدم و به شيخ اشكالات زیادی گرفتم. آن روز پس از ختم درس، شيخ به من فرمود: آن كسى كه« بسم الله» را در گوش تو خوانده است تا« و لا الضالين» را در گوش من خوانده. فهميدم كه شيخ داراى كرامت است، زيرا تا آن وقت به كسى اين مطلب را نگفته بودم.
✍ قاسم ایازی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴«آجرک الله یا بقیه الله»
🔴 #علامه_اميني
🔴ايا فاطمه زهرا (س) امام زمانش رو شناخت❓
🔴دلیلی محکم برای شیعه بودن.
@samad10001
🌹در نشر این کلیپ دریغ نفرمایید