عَنْ جَابِرٍ قَالَ كَانَ أَبُو جَعْفَرٍ ع يَقُولُ إِنَّ لِجُمَعِ شَهْرِ رَمَضَانَ لَفَضْلًا عَلَى جُمَعِ سَائِرِ الشُّهُورِ كَفَضْلِ شَهْرِ رَمَضَانَ عَلَى سَائِرِ الشُّهُورِ وَ فِي نُسْخَةٍ كَفَضْلِ رَسُولِ اللَّهِ ص عَلَى سَائِرِ الرُّسُلِ ع
🌺🌺 🌺🌺🌺 🌺🌺
امام باقر علیه السلام می فرمایند فضیلت جمعه های ماه رمضان بر سایر جمعه های ماه های دیگر همانند فضیلت ماه رمضان بر سایر ماه ها ی دیگر است و در نقل دیگری آمده همانند فضیلت رسول الله صلی الله علیه و آله بر سایر انبیاء است
کانال اُسوه
@osve14
🌷اسامی ماه مبارک رمضان در روایات
ماه مبارك رمضان در متون اسلامی عناوين متعددی به خود گرفته است.
🌙 اولين و شايد مهمترين فضيلت و امتياز اين ماه نسبت به ساير ماههای سال قمری اين است كه در قرآن كريم جز ماه مبارك رمضان نام هيچ ماه ديگری نيامده است.
💎خداوند در سوره بقره آيه ۱۸۵ «شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِیَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَیِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ» كرامت ويژه اين ماه را نزول قرآن در اين ماه معرفی میكند و با توجه به آيه «إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْر» وجود شب قدر نيز كه از هزار ماه برتر است، از ويژگیهای برجسته اين ماه است.
بنابر روايات، كلمه «رمضان» اسمی از اسمای الهی است و نبايد به تنهايی و بدون كلمه شهر كه به معنای ماه است ذكر شود.
از ميان مكانها، كعبه بيت الله و از ميان ماهها، ماه رمضان شهر الله است. اين اضافه اسم به خدا نشانگر عظمت و قدر اسم مضاف شده و جايگاه بیبديل آن در نزد خداوند است.
🌷 در روايات معصومين(ع) بارها از ماه رمضان به «شهر الله» تعبير شده است.
🌷امام زينالعابدين(ع) در دعای وداع با ماه رمضان در صحيفه سجاديه میفرمايند: «السلام عليك يا شهر الله الاكبر و يا عيد اوليائه». اين اضافه بدين معناست كه اين ماه زمانی است كه برای عبادت تعيين شده و زمينه رشد و تكامل معنوی و تربيت استعدادها و سير و سلوك و تخلق به اخلاق الله در اين ماه بيشتر فراهم است.
🌷در سخنان معصومين (ع)، ماه رمضان، ماه صبر ناميده شده است.
پيامبر اسلام(ص) در توصيف ماه رمضان فرمودند: «روزه ماه صبر (ماه رمضان) و روزه سه روز در هر ماه، زنگارها و غم و اندوه و وسواس را از قلب بيرون میبرد.»
🌙ماه رمضان راه وصول به صبر، تمرين صبر و تقويت آن است و روزه صبری طولانی است بر جدايی و فراق از مهمترين عادتهايی كه همواره با زندگی انسان همراه است.
🌷پيامبر گرامی اسلام(ص) در وصف ماه رمضان فرمودهاند: «هو شهر المواساة؛ ماه رمضان ماه همدردی است». مواسات، ياری كردن، مساعدت و همراهی كردن بامال و ثروت است. ماه رمضان نيز ماه همدردی با مستضعفان، محرومان، نيازمندان است.
🌷 روايات بسياری در اين زمينه وارد شده و امام صادق(ع) نيز در تشريح فلسفه روزه بيان فرمودند: «خدای متعال روزه را واجب كرد تا ثروتمند و فقير مساوی شوند؛ زيرا ثروتمند درد گرسنگی را نمیچشد تا به فقير رحم كند. چون هرچه بخواهد و اراده كند قدرت فراهم كردن آن را دارد، پس خدای متعال اراده كرد بين انسانها مساوات برقرار كند و به ثروتمند، طعم گرسنگی را بچشاند تا بر ضعيف و ناتوان رقت آورد و بر گرسنه رحم كند».
🌷امام سجاد(ع) در صحيفه سجاديه هنگام ورود به ماه رمضان، از اين ماه بعنوان شهر صيام ياد كردهاند كه دليل آن نيز به علت وجوب روزه در اين ماه عزيز است.
🌙ماه رمضان را ماه اسلام ناميدهاند؛ زيرا ماه طاعت و تسليم و بندگی و تعميم است. يا شايد اين تسميه به خاطر اختصاص مسلمانان به روزه در اين ماه مبارك است.
🌷پيامبر گرامی اسلام(ص) در استقبال از ماه رمضان فرمودند: «خدای متعال شما را به ماه رمضان اختصاص داد».
امام علی بن الحسين زين العابدين(ع) در صحيفه سجاديه در دعای خويش هنگام ورود به ماه مبارك رمضان، اين ماه را «شهر القيام » ناميدهاند . توفيق قيام در ماه مبارك رمضان خواسته معصومين(ع) بوده است و شيعيان را هم به سوی چنين دعايی دعوت میكردهاند.منظور از قيام در اين ماه، قيام همه مردم در سحر اين ماه يا برای سحری خوردن يا قيام به نماز شب و عبادت و يا قيام در برابر ميلها و خواستها و اقامه خودسازی و تزكيه نفس است.
پيامبر گرامی(ص) میفرمايند: «شهر رمضان شهر الله عزوجل و هو شهر التوبه؛ ماه رمضان ماه خدا و ماه توبه است». خدای متعال توابين را دوست دارد.
کانال اسوه
@osve14
✍پیامبر اکرم صل الله علیه وآله فرمود: یک آیه در ماه رمضان خواندن ، ثواب یک ختم قرآن دارد. مومنین دائم سوره( قل هوالله احد)یا (سوره قدر) را بخوانید که از این ثواب عظیم بهر فروان ببرید و ثوابش را هدیه کنید به امام زمان علیه السلام ، شب ۲۳ که پرونده ها به دست حضرت می رسد ان شاالله مقدرات خوبی برای ما امضاء می شود
امام صادق علیه السلام: هر كس يك روز ماه رمضان را (بدون عذر)، بخورد - روح ايمان از او جدا مى شود
📚ثواب الاعمال و عقاب الاعمال ص۲۶۳
معنای رمضان چیست؟ «رمضان» در لغت از «رمضاء» به معنای شدت حرارت گرفته شده و به معنای سوزانیدن می باشد. چون در این ماه گناهان انسان بخشیده می شود، به این ماه مبارک رمضان گفته اند. پیامبر اکرم(ص) می فرماید: «انما سمی الرمضان لانه یرمض الذنوب؛ ماه رمضان به این نام خوانده شده است زیرا گناهان را می سوزاند.»
📚بحارالانوار، علامه مجلسی، ج۵۵، ص۳۴۱
@osve14
6.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
ارزش و آداب روزه
نکته بسیار مهم درباره سحری
مرحم آیت الله میرزای علی فلسفی
آدرس آپارات
aparat.com/v/ZNUVQ
کانال اُسوه
@osve14
✨استحباب خوردن سحری ✨
🌸در منابع روایی ما فصلی وجود دارد با عنوان «استحباب خوردن سحری». آنچه از مجموع روایات موجود در این باب استفاده میشود؛ این است که خوردن سحری برای روزه ماه رمضان مستحب است، و از آنجا که پیشوایان دین احکامی را که برای پیروان خود بیان میکردند، خود در درجه اول بدانها ملتزم بودند، میتوان فهمید که خوردن سحری در آن روزگاران مرسوم بود، و پیامبر اسلام(ص)، اهل بیت(ع) و مسلمانان و مؤمنان با سحری روزه میگرفتند. در این مختصر به چند نمونه از احادیث در این زمینه اشاره میشود.
1🔹 «قَالَ رَسُولُ اللَّهِ(ص) السَّحُورُ بَرَکَةٌ، لَا تَدَعْ أُمَّتِی السَّحُورَ وَ لَوْ عَلَى حَشَفَةٍ»؛ رسول خدا(ص) فرمود: سحرى برکت است، و امّت من سحرى را ترک نمیکنند، اگر چه با خرماى خشکیدهاى باشد.
2🔹«و قال النبی(ص) تعاونوا بأکل السحور على صیام النهار و بالنوم عند القیلولة على قیام اللیل»؛ پیامبر اسلام(ص) فرمود: از خوردن سحرى براى روزه روز، و از خواب قیلوله براى شب زنده دارى کمک بگیرید.
3🔹«و قال(ع) لو أن الناس تسحروا ثم لم یفطروا إلا على الماء لقدروا على أن یصوموا الدهر»؛ امام صادق(ع) فرمود: اگر مردم سحرى مىخوردند، و آنگاه جز با آب افطار نمىکردند، هر آینه مىتوانستند تمام روزگارشان را روزه بگیرند.
آنچه در این روایت، بویژه در خور توجه است، اهمیت و برتری سحری نسبت به افطاری است؛ یعنی اگر انسان سحری کامل بخورد و روزه خود را فقط با آب افطار کند، اگر تمام عمر چنین روزه بگیرد، احساس ضعف و ناتوانی نخواهد نمود.
4🔹 «و سأله أبو بصیر عن السحور لِمَنْ أَرَادَ الصَّوْمَ أَ وَاجِبٌ هُوَ عَلَیْهِ فَقَالَ لَا بَأْسَ بِأَنْ لَا یَتَسَحَّرَ إِنْ شَاءَ وَ أَمَّا فِی شَهْرِ رَمَضَانَ فَإِنَّهُ أَفْضَلُ أَنْ یَتَسَحَّرَ نُحِبُّ أَنْ لَا یَتْرُکَ فِی شَهْرِ رَمَضَانَ»؛ از امام صادق(ع) در باره «سحرى» براى کسى که قصد روزه گرفتن دارد سؤال شد که آیا خوردن سحری بر او واجب است؟ آنحضرت فرمود: اگر بخواهد بدون سحرى روزه بگیرد اشکالی ندارد، اما در ماه رمضان بهتر آن است که از سحرى استفاده کند. ما خوش داریم که آن(خوردن سحری) در ماه رمضان ترک نشود.
5🔹 «و روی عن أمیر المؤمنین(ع) عن النبی(ص) أنه قال: إن الله تبارک و تعالى و ملائکته یصلون على المستغفرین و المتسحرین بالأسحار فلیتسحر أحدکم و لو بشربة من ماء»؛ امیر المؤمنین علی(ع)، از پیامبر(ص) نقل میفرماید: خداوند تبارک و تعالى، و فرشتگانش بر کسانى که در سحرها آمرزش مىطلبند، و سحرى تناول مىکنند، درود مىفرستند، پس هر یک از شما سحرى تناول کنید، اگر چه با شربتى از آب باشد.
🌸اینها نمونههای از احادیثی است که بیانگر فضیلت خوردن غذا و نوشیدنی بویژه در سحرهای ماه مبارک رمضان است.
🌴این مسئله به اندازهای اهمیت دارد که مردى از امام صادق(ع) پرسید؛ آیا مىتوانم غذا بخورم، در حالىکه در باره طلوع فجر شک دارم؟! امام فرمود: بخور تا زمانى که شک نداشته باشى؛ یعنی به خوردن سحری ادامه ده، تا زمانی که یقین به فجر(اذان صبح) پیدا کنی.
🌴بنابر این، پیشوایان دین مردم مسلمان را به خوردن غذا برای گرفتن روزه، بویژه در ماه مبارک رمضان تشویق میکردند، به گونهای که حتی نوع غذای آنرا نیز پیشنهاد دادهاند: «و أفضل السحور السویق و التمر و مطلق لک الطعام و الشراب إلى أن تستیقن طلوع الفجر»؛ بهترین غذا برای سحرى سویق و خرما است، و خوردنى و نوشیدنى براى تو آزاد است، تا زمانى که یقین کنى که فجر طلوع نمود.
@osve14