🌺 راه های محرمیت فرزندخوانده
❓متن پیام:
سلام باتشکر از شما بزرگوار میخواستم بدونم کسانی که فزند ندارند از بهزیستی دختر با پسری به عنوان فزند خوانده میاورن چه جوری آیا اشکالی نداره برای محرمیت آنها چه کار باید بکنن
✅پاسخ
با سلام روش های محرمیت از سه روش سسبیت ، نسبیت و رضاع ( شیردادن) بوجود می اید
س: از آنجا كه بچهدار نمىشويم پسر ۴ تا ۶ ماهه را به فرزند خواندگى گرفتهايم چه راههايى وجود دارد تا اين پسر با همسرم محرم گردد؟
ج) براى ايجاد محرميت در فرض سؤال راههايى موجود است؛ از جمله:
۱ـ اگر خواهر اين خانم شير داشته باشد چنانچه با رعايت شرائط مذكور در رساله اين بچه را شير دهد اين خانم، خاله او شده و با او محرم است.
۱ـ اگر مادر اين خانم شير داشته باشد و به او شير دهد اين بچه برادر رضاعى آن خانم بوده و محرم است.
۳- اگر خواهرزاده يا برادرزاده يا زن برادر اين خانم به او شير دهند.
راه محرم شدن دخترخوانده :
و اگر خواهر، يا مادر، يا زن برادر، يا برادرزادهها، يا خواهرزادههاى پدرخوانده شير داشته باشند، وآن بچّه شيرخوار باشد و از شير آنها (با شرايط لازم) بخورد، حكم خواهرزاده، يا خواهر يا برادرزاده يا خواهرزاده رضاعىاش را پيدا مىكند و محرم مىشود.
اگر پدرِ پدر خوانده در حيات باشد مىتواند عقد موقّت آن دختر را با اجازه حاكم شرع براى خود بخواند تا حكم زن پدر را پيدا كند و بر تمام پسران و نوهها ونتيجههاى پدرش محرم شود.
#فرزند_خوانده
#محرمیت
📚 منبع و مطالعه بیشتر
🅿️ @P_Ahkaam
🌺گناه تهمت و آثار آن
❓متن پیام:
حق الناس مثل تهمت رو چیکار کنیم طرف حلال کنه، تهمتی که خودش نمیدونه، اگه بهش بگیم ناراحت میشه ماهم خجالت میکشیم، چهکار باید کنیم
✅ پاسخ
اگر حلالیت گرفتن موجب مفسده بیشتری است ، توبه کفایت می کند.
آبرو که در عربی از آن به «عِرض» یاد میشود، وجاهت و اعتبار اجتماعی انسان در اجتماع است که با منزلت، شرافت و قدر اجتماعی انسان گره خورده است. از نظر آموزههای وحیانی برای بسیاری از مردم آبروی اجتماعی تا جایی مهم است که جان و مال خویش را برای آن فدا میکنند تا بتوانند آبروی خویش را حفظ کنند؛ زیرا برای بسیاری از انسانها، تجلیات انسانی مهمتر از هر چیز دیگری است؛ از همین رو حاضرند جان و مال خویش را بدهند، ولی آبرویشان را حفظ و صیانت کنند؛ یعنی نمیخواهند در حالی زنده باشند که آبرویی ندارند و از وجاهت و شرافت و اعتبار اجتماعی ساقط شدهاند.
چنانکه مولی امیرالمؤمنین (ع) در این باره میفرماید: مِنَ النُبلِ أن یبذُلَ الرّجُلُ مالَهُ و یَصونَ عِرضَهُ؛ كسی كه برای حفظ آبرو و حیثیت خود از مال و منالش میگذرد نشانه اصالت و بزرگواری اوست. (فهرست غررالحکم، ص ٢٤٢)
در عرصه سیاسی – اجتماعی، آبروداری همانند عزتمداری است که انسان را تا جایی پیش میبرد که فریاد «هَیهات مِنا الذِلَّه» سر میدهد و از دست رفتن آبروی خویش را به معنای از دست رفتن عزت و گرفتار شدن به ذلت و خواری میداند که نمیتواند با آن در جامعه سر خویش را بالا نگه دارد و همواره سر به زیر و سرافکنده باشد. در نوشتار حاضر اهمیت و ارزش حفظ آبرو از دیدگاه آموزههای دینی و عوامل صیانت از آن مورد بررسی قرار گرفته است.
عوامل هتک حرمت دیگران و آبروریزی
از نظر قرآن، همانطوری که تعرض به آبروی دیگران حرام و گناه نابخشودنی در سطح گناه کبیره است که خدا وعده عذاب دوزخ و لعن و نفرین الهی را به گناهکار داده(نور، آیات ۱۹ و ۲۴؛ همزه، آیات ۱ و ۴)، همچنین رفتاری که موجب از دست رفتن آبروی خویش بشود، نیز حرام و گناه است؛ زیرا بر هر فرد انسانی است تا به حفظ و صیانت از آبروی خویش اقدام کند و کارهایی همچون مسخرهبازی و مسخره کردن، بددهنی و بدزبانی، ناپاکگویی، ناپاکخوانی، تهمت و افتراء را انجام ندهد که موجب هتک آبروی خویش و دیگران باشد.(نساء، آیه ۱۴۸؛ توبه، آیه ۷۹؛ حجرات، آیات ۱۱ و ۱۲)
پیامبر گرامی اسلام(صلیالله علیه و آله)درباره خطر هتک حرمت دیگران هشدار میدهد و میفرماید: مَن مَشی فی عَیبِ اَخیهِ و كَشْفِ عَورَتِهِ كانَت اوّلُ خُطوَهًٍْ خَطاها وَضَعَها فیجَهَنّم! وَ كَشَف اللهُ عَوَرَتَهُ عُلی رُؤوسِ الخَلائِقِ؛ هر كس برای عیبجویی و فاش كردن اسرار برادر دینیاش قدم بردارد، اولین قدم او ورود به جهنم خواهد بود! و خداوند اسرار و عیوب او را نزد همة خلایق فاش و علنی خواهد کرد. (لئالیالاخبار، ج ٥، ص ٢٤١)
همچنین آن حضرت میفرماید: اَیُّها الناس! إنَّ دِماءَ كُم و اَعراضَكُم عَلَیكُم حرامٌ الی أَن تَلقَوا ربَّكُم؛ای مردم! ریختن خون یکدیگر و لطمه زدن به حیثیت دیگران، تا وقت مردن و لقای پروردگارتان بر شما حرام است. (تحفالعقول، ابن ابی شعبه، ص ٣١)
خدا در قرآن به مردمان گوشزد میکند که بسیاری از رفتارها و گفتارها بلکه حتی ادا و اطوارها و شکلکهایی که انجام میدهد، میتواند موجب آبروریزی و گناه کبیره باشد. از همین رو از استهزاء و مسخره کردن و مسخره بازی(توبه، آیه ۷۹؛ حجرات، آیه ۱۱)، تجسس(حجرات، آیه ۱۲)، بدگمانی(همان)، غیبت(همان)، فاش کردن عیوب دیگران(نساء، آیه ۱۴۸)، عیب جویی از دیگران(حجرات، آیه ۱۱)، افشای فحشاء و پخش آن(نور، آیه ۱۹)، قذف و اتهام زنا به مردان و زنان پاکدامن(نور، آیات ۴ و ۵) و مانند آنها برحذر میدارد، زیرا این گونه گفتار و رفتار از عواملی است که موجب هتک حرمت دیگران و آبروریزی میشود.
#تهمت
#غیبت
#جبران_غیبت
#جبران_تهمت
🅿️ @P_Ahkaam
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام وقت بخیر
شوهر من فوت شده دوتا بچه یتیم دارم از سادات هم هستیم برادر و دایی من فطریه خودش و برای من واریز می کنند آیا ایرادی دارد؟ممنونم
✅ پاسخ
با سلام فطریه سادات به سادات می رسد و مشکلی ندارد.
#فطریه_سادات
#فطریه
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 عده طلاق زن باردار
❓متن پیام:
سلام علیکم ببخشید عده زن باردار وقتی طلاق بگیره چقدر هست.
منظورم اگر توی حاملگی طلاق بگیره
ممنونم
✅پاسخ
با سلام
همه مراجع: عده زن باردار، تا زمان به دنيا آمدن يا سقط شدن حمل او است.
تبصره:
در عده وفات شوهر، اگر پیش از گذشتن چهار ماه و ده روز فرزندش به دنیا آید، باید تا چهار ماه و ده روز بعد از مرگ شوهر عدّه را ادامه دهد.
مسأله ۲۵۱۴ اگر زن آبستن را طلاق دهند (۱) عدّه اش تا دنیا آمدن یا سقط شدن بچه اوست (۲) بنا بر این اگر مثلًا یک ساعت بعد از طلاق ، بچه او به دنیا آید، عدّه اش تمام می شود (۳).
(۱) (گلپایگانی )، (صافی ): اگر زن آبستن را که حملش از شوهرش باشد طلاق دهند ..
(۲) (اراکی ): عدّه اش تا دنیا آمدن یا سقط شدن حمل او است اگر چه به صورت نطفه باشد ..
(فاضل ): باید تا دنیا آمدن یا سقط شدن بچه عده نگهدارد ..
(۳) (مکارم ): و می تواند شوهر کند.
(گلپایگانی )، (صافی ): و اگر حمل از شوهرش نباشد خواه از زنا باشد یا از شبهه به وضع حمل عدّه طلاق تمام نمی شود، بلی عدّه وطی به شبهه به وضع حمل تمام می شود و زنا عدّه ندارد.
(سیستانی ): ولی این در صورتی است که بچه فرزند شرعی شوهر باشد، بنا بر این اگر زن از زنا آبستن شده باشد و شوهرش او را طلاق دهد، عدّه او به وضع حمل بچه اش تمام نمی شود.
(زنجانی ): البتّه این در صورتی است که بچه فرزند شرعی شوهر باشد، خواه در هنگام عقد با وی نزدیکی کرده است ، یا پیش از عقد از روی شبهه نزدیکی کرده باشد، و اگر زن از زنا آبستن شده باشد یا از غیر شوهرش آبستن شده باشد و شوهرش او را طلاق دهد، عدّه طلاق با دنیا آمدن یا سقط بچه تمام نمی شود.
#عده_زن_باردار
#عده
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 حکم جبران تهمت چیست
❓متن پیام: سلام راه جبران تهمت را بصورت مفصل توضیح دهید لطفا
با تشکر
✅ پاسخ
گناهانی مثل تهمت، انسان را درگیر دو نوع حق می کنند. یکی حق الله و نافرمانی پروردگار؛ و دیگری حق الناس و تضییع حقوق دیگران. حق الله با توبه ی حقیقی و عزم و اراده ی جدی بر عدم ارتکاب مجدد بخشیده می شود. اما حق الناس را باید جبران کرد. جبران کردنِ تهمت به این صورت است که اگر این حرف به ایشان رسیده و از این تهمت اطلاع دارد، باید حلالیت بطلبید، ضمن اینکه اگر راهی برای بازگرداندنِ آبروی شخص باشد، حتما باید انجام داد و نزد تمام افرادی که این حرف را شنیده اند، باید تهمت را برطرف کرد. مگر اینکه مفسده ی بزرگتری ایجاد شود؛ که در اینصورت اعتراف لازم نیست و باید راهکار بعدی را انجام دهید.
چنانچه به هر دلیلی، راهی برای بازگرداندن آبروی شخص نیست، یا اعتراف به تهمت، اثر خاصی برای او ندارد، یا با اینکار مفسده ی بزرگتری به وجود می آید، باید به نحو معنوی برایش جبران کنید. به این ترتیب که اعمال صالحی انجام داده و به ایشان هدیه کنید. هر عمل مستحبی در این مورد نافع است. مثلا تلاوت قرآن، نمازهای مستحبی، زیارت و انواع دعا و مناجات را می توان انجام داده و ثوابش را به ایشان هدیه نمایید. برای ایشان دعا کرده و طلب خیر و عافیت داشته باشید. به این ترتیب کم کم حقی که ایشان به گردن شما دارد جبران شده و توبه کامل می شود
#جبران_تهمت
#تهمت
#غیبت
🅿️ @P_Ahkaam
💬 | #پیام_جدید
❓متن پیام:
سلام و ارادت گفتن کسی که صیغه کسی در بیاید فرزندان هر دو به هم محرم میشوند
✅ پاسخ
با سلام فرزند به دنیا آمده از ازدواج شرعی موقت ، به والدین محرم است.
🅿️ @P_Ahkaam
🌺حکم بستن چشم در نماز
❓متن پیام:
سلام بستن چشم در نماز و یا مالیدن دست بعد از وضو باعث باطل شدن نماز می شود
✅ پاسخ
با سلام
خیر بستن چشمها در نماز مانع شرعی ندارد (و نماز را باطل نمیکند)، گر چه مکروه است.
مالیدن دستها به صورت بعد از قنوت در حال نماز کراهت دارد، ولی نماز را باطل نمیکند.
#بستن_چشم_در_نماز
#قنوت
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 حکم نماز فرد تازه مسلمان شده
❓متن پیام:
سلام شب بخیر . آیا کسی که تازه مسلمان شده باید نمازهایی که قبلا نخوانده را قضا کند؟
✅ پاسخ
اگر از ابتدا مسلمان نبوده و در سن مذکور اسلام را به عنوان دین برگزیده باشد، قضای نمازهایش واجب نیست.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سوال، چنین است:
حضرت آیة الله العظمی خامنهای(مد ظله العالی):
بر کافر اصلى، که در حال کفر نمازها را نخوانده است، قضاى نماز واجب نیست.
حضرت آیة الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):
اگر از ابتدا مسلمان نبوده است لازم نیست قضا کند.
حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):
کافری که مسلمان میشود نمازهای گذشتهاش قضا ندارد.
حضرت آیة الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتیکه کافر بوده و در سن مذکور؛ اسلام را به عنوان دین برگزیده باشد، قضای نمازهایش واجب نیست.
#تازه_مسلمان
#نماز_تازه_مسلمان
#نماز_مرتد
🅿️ @P_Ahkaam
🌺حکم اضافه خواندن رکعت در نماز
❓متن پیام:
سلام نماز مغرب راسهوا چهار رکعت بخوانیم بعد نماز متوجه بشیم حکمش چیست ممنون
✅ پاسخ با سلام باید نماز را اعاده کنید
سوالات مشابه
پرسش :اگر بعد از نماز عصر یقین شود که یک رکعت اضافه خوانده شده ولی ندانیم نماز ظهر بوده یا عصر حکم چیست؟
پاسخ
احتیاطا هر دو را اعاده نماید.
اما اگر در رکعت چهارم متوجه رکعت اضافه شود باید بنشیند و تشهد و سلام بدهد و برای قیام بیجا بنابر احتیاط واجب دو سجده سهو کند.
زیرا مطابق با فتوای حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی براى چند چیز بنابر احتیاط واجب باید بعد از نماز دو سجده سهو به دستورى که گفته مى شود به جا آورد:
۱ـ کلام بى جا، یعنى سهواً به گمان این که نماز تمام شده حرف بزند.
۲ـ سلام بى جا، یعنى مثلاً در رکعت دوم نماز چهار رکعتى سلام بدهد.
۳ـ سجده فراموش شده.
۴ـ تشهّد فراموش شده.
۵ـ به جاى ایستادن سهواً بنشیند، یا به جاى نشستن برخیزد.
۶ـ در شکّ میان چهار و پنج بعد از سجده دوم واجب است نماز را تمام کند، بعداً دو سجده سهو بجا آورد و براى کم و زیاد کردن غیر اینها سجده سهو مستحبّ است.
#شک_بین_دو_نماز
#شکیات_نماز
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 شک در خواندن نماز
❓متن پیام:
سلام یه سوال دیگه اینکه اگر موقع خوندن نماز عصر شک کنیم نماز ظهر رو خوندیم یا نه تکلیف چیه. ممنون از پاسخگویی تون
مرجعم است الله مکارم هست.
✅پاسخ
با سلام اگر در اثناء نماز عصر شك كند كه آيا نماز ظهر را خوانده يا نه، بايد نيّت را به ظهر برگرداند و بعداً عصر را بخواند.
#شک_بعد_از_محل
#شک_در_نماز
#شک
#نماز
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 حکم فروش لوازم آرایشی
❓متن پیام:
سلام خسته نباشید ممنون ازلطف شما
ببخشید آیافروش لوازم آرایش گناه وحرامه؟
✅ پاسخ
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
فى نفسه اشکال ندارد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
فی نفسه اشکال ندارد
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اشکالی ندارد.
#آرایشگری
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 حکم جریمه کردن مدیر آپارتمان
❓متن پیام:
سلام خسته نباشید
آیا مدیر ساختمان آپارتمانی که وکیل ساکنین در کارهای اجرایی آپارتمان و رسیدگی به امور هست میتونه افرادی که شارژ مشترک رو پرداخت نمیکنن جریمه کنه. خیلی ممنون میشم جواب بدین.
✅ پاسخ
با سلام
این کار جایز نیست، مگر اینکه جزو قوانین مربوطه و یا مقررات ساختمان باشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خیر.
✅حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
مجتمعهای مسکونی مقرراتی دارد و افرادی که در آنجا زندگی میکنند ملزم به انجام آن مقررات هستند و اگر طبق آن مقررات جریمه شوند احتیاط آن است که جریمه را بپردازند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
به مقتضای قوانین عمل شود.
#آپارتمان
#مدیر_آپارتمان
🅿️ @P_Ahkaam