💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
باسلام ایاعهدنامه ای که درزمان پیامبرموریانه خوردهمان عهدنامه صلح حدیبیه بودوقراردادن ماههای حرام ازکی بوده
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✍️سلام
خیر عهدنامه ای که موریانه خورد مربوط به محاصره پیامبر صلی الله علیه و آله و یارانش بود و این عهدنامه بین کفار قریش بود. اما ماجرای پیمان صلحى که در سال ششم هجری بین پیامبر و مشرکان مکه در منطقه حدیبیه امضا شد و در سوره فتح به آن اشاره شده است، این است: مسلمانان که برای بجا آوردن مناسک عمره رهسپار مکه شده بودند با ممانعت مشرکین قریش مواجه شدند و در محلی به نام حدیبیه در نزدیکی مکه توقف کردند. پس از مذاکراتی بین طرفین، سرانجام پیمان صلح حدیبیه بسته شد که بر اساس آن صلحی ده ساله بین طرفین برقرار شد و مسلمانان آن سال به مدینه بازگشتند تا سال بعد برای انجام عمره وارد مکه شوند.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام وقت بخیر من بعلت ضعف ومشکل معده نتوانستم روزهام بگیرم الان ک میخوام بگیرم دچار بیماریم و بازمشکل معده من الان چیکارکنم قضای روزها نمی توانم بگیرم درآمدی ام ندارم ک بخوام جاکفاره بدم
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✍️سلام برای پاسخ به سوالات شرعی وارد کانال ذیل شوید یا با دفتر مرجعتان تماس بگیرید
🅿️ @P_Ahkaam
🔻شماره تماس مراجع برای دریافت سوالات شرعی
https://eitaa.com/moogharrabon/692
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام وقتتون بخیر .چرا وقتی خداوند نماز خوندن رو واجب کردن ، پیامبر که نماز میخوندن در آخر نماز که بر پیامبر و .. صلوات میفرستیم یعنی خودشون برای خودشون صلوات و درود میفرستادن و چرا باید ایشون باید میگفتن ؟ چون من جاهای دیگه شنیدم که میگفتن این امر خداوند بوده و فرقی نداره و داخل نماز باید این ها برای نماز گفته بشه پیامبر و بقیه امامان هم باید بگن و..
✍️سلام
در این شکی نیست که پیامبر گرامی در اذان و اقامه و تشهد نماز به رسالت خویش شهادت می دادند زیرا ایشان همانند سایر مسلمین باید به تکالیف شرعیه عمل کنند مگر آنکه دلیلی خاص اقامه شود که آن حضرت نسبت به یک حکم شرعی تکلیف ندارد اما در موارد مذکور چنین دلیلی نداریم .
از روایات به وضوح این مطلب استفاده می شود.
شیخ صدوق می نویسد:«پیامبر اذان می گفت و در اذان خود چنین عرضه می داشت که شهادت می دهم من پیامبر خدا هستم و می گفت شهادت می دهم که محمد رسول خداست .روایاتی وارد شده است که پیامبر به این دو تعبیر به رسالت خود شهادت می داد»
الفقیه ج1 ص297
شهادت پیامبر به نبوت و رسالت خود در واقع نوعی تاکید بر صداقت خود و صادق بودن وحی الهی در نصب ایشان میباشد.
در روایات متعددی آمده است که نخستین بار در معراج فرشتگان و جبرئیل به دستور الهی نحوه اذان و اقامه گفتن را به پیامبر گرامی رساندند و یکی از بخش های آن را « اشهد ان محمدا رسول الله» بیان داشتند.
التهذیب ج2 ص60
الاستبصار ج1 ص305
الکافی ج8 ص120
بنابراین اذان و اقامه پیامبر نمی تواند تفاوتی داشته باشد با آنچه از جانب فرشتگان الهی به او تعلیم داده شده است.
همین طور در تشهد نماز نیز ایشان هم به رسالت خود شهادت می داده اند و هم برای خود و اهل بیتشان صلوات و رحمت الهی را تقاضا می کردند چنان که امام صادق فرمود:
«در تشهد می گویی الحمد الله اشهد ان لا اله الا الله ...و اشهد ان محمدا عبده و رسوله اللهم صل علی محمد و آل محمد ...»
التهذیب ج2 ص92
وسائل الشیعه ج6 ص393
و ما دلیلی نداریم که پیامبر را از این نحو ادا کردن تشهد مستثنی کند.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام وقتتون بخیر خسته نباشید استاد در مورد حرز ابی دجانه و خواصش میشه توضیح بدین ممنونم و در ادامه برای وسواس فکری شدید بگید باید چیکار کنیم آیا این خطورات مشکلاتی در زندگی ما ایجاد میکنه؟
✍️سلام
حرز به دعایی گفته میشود که به گردن میآویزند. برخی معتقدان به وجود جن بر این باورند که این دعا در دفع جن موثر است و این دعا را از پیامبر اسلام میدانند که پیامبر، آن را به شخصی به نام ابی دجانه داده است چون شب هنگام جنها دعای حرز ابی دجانه را در منزلش اذیت میکردند.
🔻برای وسواس فکری بهتر است ذکر لااله الا الله را زیاد بگویید
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام علیکم
مگر امام علی پدر چهار پسر(عبدا...وجعفروعثمان وعباس) حضرت ام البنین نیست پس چرا به حضرت ام البنین میگویند ام البنین؟
✍️سلام علیکم
ام یعنی مادر و ام البنین یعنی مادر پسران.
فاطمه بنت حِزام مشهور به اُمّالْبَنین (درگذشته ۶۴ق) از همسران امام علی(ع) و مادر عباس(ع)، عبدالله، جعفر و عثمان بود که هر چهار تن در روز عاشورا به شهادت رسیدند.گفته شده پس از گذشت مدتی از ازدواجشان، امالبنین به امام علی(ع) پیشنهاد کرد او را به نام اصلیاش که فاطمه بود، صدا نزند، تا حسنین(ع) با شنیدن نام فاطمه به یاد مادرشان نیفتند. از اینرو امام علی(ع) او را امالبنین [مادر پسران] نامید.
📚ربانی خلخالی، چهره درخشان قمر بنیهاشم، ۱۳۷۶ش، ج۱، ص۶۹.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام وقت بخیر میخواستم ببینم دف زدن ویاد گرفتن چه حکمی داره؟ خانومم ومرجع تقلیدم رهبر
✍️سلام برای پاسخ به سوالات شرعی وارد کانال ذیل شوید یا با دفتر مرجعتان تماس بگیرید
🅿️ @P_Ahkaam
🔻شماره تماس مراجع برای دریافت سوالات شرعی
https://eitaa.com/moogharrabon/692
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام علیکم
چند وقتیه توی مدارس این شبهه داره میپیچه که امام حسن(ع) در ازای صلح مقدار پول زیادی دریافت کردن و میگن که امام مجتبی با این پول چیکار کردن اگر با منبع پاسخ بدین ممنون میشم یاعلی.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✍️سلام علیکم
صُلح امام حسن(ع) قراردادی است میان امام حسن(ع) دومین امام شیعیان و معاویه فرزند ابوسفیان، که در سال ۴۱ قمری بسته شد. این توافقنامه بعد از جنگی صورت گرفت که بر اثر زیادهخواهی معاویه و خودداری او از بیعت با امام حسن(ع) به عنوان خلیفه مسلمانان روی داد. گفتهاند که خیانت برخی سرداران سپاه امام حسن(ع)، حفظ مصلحت مسلمانان، حفظ جان شیعیان و خطر خوارج از دلایل تن دادن امام حسن(ع) به این صلح بوده است. بنابراین صلحنامه، حکومت از امام حسن(ع) به معاویه واگذار میگشت. صلح چند شرط داشت که از مهمترین آنها منع معاویه از تعیین جانشین پس از خود، خودداری از توطئه علیه امام حسن(ع) و حفظ جان مسلمانان بود. با این حال، معاویه به هیچیک از شرطها عمل نکرد.
بر اساس گزارش ابن اعثم، امام حسن در ابتدا عبدالله بن نوفل بن حارث را برای مذاکره صلح نزد معاویه فرستاد و به معاویه پیام داد که به شرطی با او صلح میکند که شیعیان علی در امنیت باشند و آزاری نبینند. عبدالله هنگامی که نزد معاویه رفت علاوه بر شرط امام شروط دیگری را مطرح کرد از جمله پنج میلیون درهم خزانه از آن امام حسن باشد و خراج سالانه داربگرد برای امام حسن باشد و خلافت بعد از معاویه به امام حسن برسد. معاویه نیز با همه شروط موافقت کرد و کاغذ سفیدی را امضا کرد و به عبدالله بن نوفل داد تا امام هر شرطی را خواست در آن بنویسد. اما امام حسن با شرایطی که عبدالله مطرح کرده بود مخالفت کرد و شروط دیگری را در کاغذ صلح نامه نگاشت که هیچ یک مالی نبودند. این شروط چنین بود:
معاویه باید بر اساس کتاب خدا، سنت پیامبر و روش خلفای راشدین رفتار کند.
معاویه کسی را ولیعهد و جانشین خود نکند و انتخاب خلیفه را به شورای مسلمین واگذارد. از همین شرط امام (ع) برخی از محققان استفاده کردهاند که این معاهده میان امام ومعاویه یک صلح پایدار نبوده بلکه یک آتش بس موقت تا زمان حیات معاویه بوده است. [۲۰] [۲۱]
همه مردم هر جا هستند در امنیت باشند
شیعیان و اصحاب علی بر جان و مال خود و خانواده خود ایمن باشند.
معاویه علیه حسن و برادرش حسین و سایر اهل بیت هیچ دسیسهای به کار نبرد و به آنان آزاری نرساند.
بدین ترتیب در این صلحنامه امام معاویه را از انتخاب جانشین و ایجاد خلافت موروثی بر حذر داشته بود و امنیت شیعیان علی و مردم عراق را تضمین میکرد.
📚 ابن اعثم، الفتوح، ۱۴۱۱ق، ج۴، ص۲۹۰-۲۹۱
🔻بنابراین پیشنهاد پرداخت پول از سوی نماینده امام بوده نه خود امام. اما حتی اگر از سوی خود امام هم بوده بخاطر پول صلح نکرده، بلکه دلایل دیگری از جمله خیانت یاران خودش بوده است.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام سپاس از شما. بنده درخصوص صحت وصال حضرت یوسف و زلیخا سوال کردم اما جواب ندادید. میخواستم بپرسم آیا ماجرای زنده شدن ورقه و گلشاه به دست پیامبر صحت دارد یا جزو اسرائیلیات است؟ ممنون میشم جواب بنده رو بدید تشکر
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✍️سلام
روایت ازدواج یوسف و زلیخا
قصه ازدواج یوسف و زلیخا و جوان شدن زلیخا در دو دسته از متون دیده می شود. دسته نخست منابع تفسیری، روایی و تاریخی اهل سنت و دست دوم متون شیعه.
روایت ازدواج در منابع اهل سنت
در متون اهل سنت، دو روایت، یکی به صورت صریح و دیگری با تسامح و توجیه، از ازدواج یوسف(ع) با زلیخا حکایت دارند.
دوم. روایت ابن اسحاق است که از چند جهت در خور طعن است و در گروه اسرائیلیات قرار می گیرد.
در هر حال با فرض صحت و درستی این حدیث و این جریان، مطلبی که با اصول و قواعد کلی قرآن و سنت مخالف و ناسازگار باشد در این حدیث و این قضیه به چشم نمی خورد. شاید زلیخا پس از آن درماندگی و سقوط از تخت عزت به خاک ذلت، بیدار شده باشد و دست از افکار آلوده و کارهای غلط خود کشیده باشد و با توجه و بازگشت به سوی خدا، تحولی عمیق و ریشه دار در افکار و باروها و اعمال او حاصل شده باشد. چون شکسته بالی و افتادگی گاهی انسان را به اوج می رساند و احساس فقر و نیاز و درک بیچارگی خود از ویژگی های اولیاي الهی و بندگان برجسته خداوند است که البته اگر در حال داشتن ثروت و مقام و عزت کسی به این حقیقت و این ادراک برسد از ارزش و الایی برخوردار است وگرنه معمولا بعد از فقر و ذلت و سقوط این حالت در همه پیدا می گردد. احتمال دارد خداوند با گرفتار کردن او به این حالت درماندگی، آن روحیه خودخواهی و هوسرانی و جاه طلبی را از او گرفته باشد و زمینه توجه به خدا و احساس نیاز به خود را در او ایجاد کرده باشد و این مطلب عجیبی نیست. تا انسان زنده است هر لحظه می توان انتظار معجزه و امر خارق العاده ای را از او داشت و این از ویژگی های انسان است که می تواند با اراده و تصمیم و انتخاب وضع موجودش را تغییر دهد و به هیچ وجه محکوم وضع موجود نباشد. چه بعد و تعجبی دارد که با نفس گرم و تصرف ولایی پیامبر بزرگ و معصوم و مقرب خداوند یعنی حضرت یوسف(ع) جوانی به پیرزنی برگردد و چنان شایستگی و لیاقتی در او پیدا شود که همسر پیامبر والایی چون حضرت یوسف(ع) گردد. تا انسان زنده است نمی تواند مأیوس شود و نباید از او مأیوس شد. زلیخایی که همه هستی و سرمایه خود را از دست داده و آن زیبایی و جوانی و قدرت و عزت از او گرفته شده ، یک دفعه بیدار شده و متوجه خطاهای خود گردیده و برگذشته اسفبار خود اشک ندامت ریخته و صادقانه و خالصانه به درگاه خداوند نالیده و زمینه رشد و تعالی و تحول در او ایجاد گشته و خداوند نیز با چنین بنده ای چنین رفتار و معامله شایسته ای می کند. اما اين روايات نيازمند نقد و بررسي بيشتر است.
✍️و اما داستان ورقه و گلشاه در منبع معتبری نیافتیم و تنها یک منظومه است.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام خداقوت. آیا خواندن(زمزمه کردن) قرآن یا پخش کردن قرآن وقتی که در حال کاری هستیم و حواسمان کامل به قرآن نیست بی حرمتی حساب میشه؟
✍️سلام خیر
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام
من توی قرآن چند تا آیه که دوست دارم مینوییم و اگه بشه به بقیه میگمش
آیه ۳۸ سوره توبه میگه که (ای کسانی که ایمان آورده اید! چرا وقتی به شما گفته میشود در راه خدا (و برای جهاد) حرکت کنید، سنگین و زمین گیر میشوید؟ آیا به جای آخرت، به زندگی دنیا راضی شده اید؟ پس بدانید بهره ی زندگی دنبا در(برابر) آخرت، جز اندکی نیست.)
این آیه خطاب به مسلمین توی جنگ تبوک دارع
من اینو خطاب به رفقا و اینا بگم بعد عدد و سوره قران رو هم بیارم یه جورایی دروغ نیست؟
به جز این آیه هر آیه ای که اینطوری بود اما خطاب به کس دیگه ای بود چیکار کنم
بگم یا نگم؟
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
«جرى و تطبیق» در اصطلاح علوم قرآنى؛ تطبیق مفاهیم به دست آمده از آیات قرآن، بر مصادیقی میباشد که غیر از مصداق شأن نزول - اما مشابه آن - است. مثلاً اگر آیهاى در مورد قوم بنى اسرائیل نازل شده و بیان حال آنها است، این دلیل نمیشود که آیه مخصوص باشد و دیگر با هیچکس قابل تطبیق نباشد، بلکه آیات قرآن طبق روایات وارده از اهل بیت(ع) مانند آفتاب و ماه در حال حرکت بوده و مخصوص به زمان و موقعیت خاصی نیستند.
جرى و تطبیق در تفسیر و علوم قرآنى امرى مسلّم بوده و دلیل آن روایاتى است که میگویند: قرآن «یجری کما تجرى الشّمس و القمر»؛یعنی قرآن همانند آفتاب و ماه در حال حرکت بوده و در هر عصرى مصادیقی را تحت پوشش قرار خواهد داد.
اما برای چنین استفاده ای می بایست با مفهوم و تفسیر آیات آشنا باشید و مبانی جری و تطبیق را بدانید، در غیر این صورت ممکن است دچار تفسیر به رای شوید و برداشت اشتباه از مفهوم آیات را مطرح کنید.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
ایا کسی که از دین اسلام خارج شده و به زبان اعتراف به این عمل کرده و حتی اگر فامیل درجه یک باشه ایا صله رحم رورباید باهاش قطع کرد و ایا حتی دست دادن هم حرام است؟
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
در اهمیت و ضرورت صله رحم کافی است بدانیم، در وجوب صله رحم و حرمت قطع آن، میان خویشاوندان کافر و مسلمان، هم مسلک و غیر هم مسلک تفاوتی نیست. با وجود این که غیر مؤمنین با عصیان پروردگار در نپذیرفتنِ حق و تبعیت نکردن از دستور الهی، شرافت معنوی خویش را لگدکوب کرده و مورد غضب پروردگار متعال هستند، امّا با این وجود خدای مهربان و حکیم برای قطع ارتباط با ایشان، مجوزّی برای بستگان مؤمن آن ها صادر ننموده است. این در واقع رحمتی است از جانب خداوند متعال برای هر دو طرف. از طرفی به قدری صله رحم - حتّی با غیر مؤمنین از خویشاوندان - فوائد دنیوی و اخروی دارد که قطع آن به دلیل فساد در اعتقاد و ایمان، انسان مؤمن را محروم می سازد. و از سوی دیگر امید است که این ارتباطِ غیر مؤمنین با بستگان مؤمن خود، زمینه ساز هدایت ایشان شده و آن ها را از مسیر گمراهی نجات بخشد.
بااین که ارتداد افراد به راحتی قابل اثبات نیست اما مصافحه و دست دادن با غير مسلمان اشكال ندارد و اگر دست انسان تر باشد, بايد شسته شود.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام عرض ادب
دعاگوی شما هستم بابت صبر و بردباری که جواب سوالات ما رو میدید.
در مورد عداد نحس مثل سیزده که زیاد شنیده شده آیا سند و مدرکی هم وجود داره یا خرافات هستن؟
ممنون از پاسخگویی شما.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
بنی امیه در جهت تخریب شخصیت شیعه و به خصوص حضرت علی (ع) اقدامات گسترده ای را انجام داده بود،که خیلی از آنها هنوز هم در فرهنگ محاوره ای و ضرب المثلهای ما باقی مانده است .یک نمونه بارز این مطلب نحسی عدد 13 بود.آنها13 رجب روز میلاد حضرت علی (ع) را عدد نحس و بدیمن بین مردم رواج دادند در حالیکه این عدد برای شیعیان مبارکترین عدد است.
جالب است بدانید، بنی امیه در گذشته و در زمان امام محمد باقر (ع) عدد 5 که شماره پنجمین امام بود را نحس اعلام کرد که البته به مرور زمان این قضیه کم رنگ شد و تقریبا امروزه کاملا از بین رفته است.
البته در مورد نحس بودن عدد 13 از دید غربی ها به رغم اینکه می گویند این خرافه از اینکه سیزدهمین نفر از حواریون به حضرت عیسی (ع) خیانت کرد به وجود امده است اما به نظر میرسداین خرافه در جنگ هایی که بین مسلمانان ان زمان و اروپایی ها در قرنها پیش صورت گرفته همراه با خیلی از علوم و فناوری هایی که به غرب منتقل شد رسیده باشد.
قرآن کریم، این مسئله را به شکل عجیبی مطرح می کند؛ به اقوامی هم چون آل فرعون، قوم عاد و... نسبت می دهد که این ها در مقابل دعوت پیامبران، فال بد می زدند و سپس در آیات زیادی با کمال صراحت می گوید: منشأ هر فال بد و نحوستی در خود بشر است، یعنی فکر انسان و اخلاق و اعمال خود او شوم است؛ «دائُکَ مِنکَ وَ دوائُکَ فیکَ»، یعنی منشأ بدبختی و شومی، تو و راه درمانش هم درخود تو است. پیامبر صلی الله و علیه و آله وسلم هم با کمال صراحت فرمودند: «در امت من، فال بد زدن وجود ندارد.» خود ایشان، اشیا و امور را به فال نیک می گرفت و هیچ وقت فال بد نمی زد.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام علیکم
چند وقتیه توی مدارس این شبهه داره میپیچه که امام حسن(ع) در ازای صلح مقدار پول زیادی دریافت کردن و میگن که امام مجتبی با این پول چیکار کردن اگر با منبع پاسخ بدین ممنون میشم یاعلی.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
منابع در مورد شروط صلح امام حسن(ع) موارد مختلفی را نقل کردهاند. در یکی از این نقلها، شیخ مفید، در کتاب الارشاد خود، این شروط را چنین بر میشمارد:
معاویه باید بر اساس کتاب خدا، سنت پیامبر(ص) و روش خلفای راشدین رفتار کند.
معاویه کسی را برای جانشینی خود بهعنوان ولیعهد انتخاب نکند و انتخاب خلیفه بعدی را به شورای مسلمانان واگذار کند.
شیعیان و اصحاب علی(ع) بر جان و مال خود و خانواده خود ایمن باشند.
معاویه علیه امام(ع) و برادرش امام حسین(ع) و سایر
اهلبیت(ع) توطئه نکند و موجبات آزار آنان را فراهم نیاورد.
که معاویه به هیچ کدام از شروط فوق عمل نکرد.
در منابع تاریخی و حدیثی آمده است که در عهدنامه صلح امام حسن(ع) به چند مسئله مالی توجه شده است:
1. مبلغ پنجمیلیون درهم که در بیت المال کوفه موجود است، از تسلیم به حکومت معاویه مستثنا است و باید زیر نظر امام مجتبی(ع) مصرف شود.
2. معاویه باید در تعیین مقرری و بذل مال، بنیهاشم را بر بنیامیه ترجیح دهد.
3. باید معاویه از خراج «دارابگرد»،[1]مبلغ یکمیلیون درهم در میان بازماندگان شهدای جنگ جمل و صفین که در رکاب امیرالمؤمنین علی(ع) کشته شدند تقسیم کند.[2]
درباره علت درج این امتیازات مالی در صلحنامه میتوان گفت:
الف. از آنجا که شهر «دارابگرد» بدون جنگ تسلیم ارتش اسلام شد و مردم آن با مسلمانان پیمان صلح بستند،[3] خراج آن طبق قوانین اسلام، اختصاص به پیامبر اسلام(ص) و خاندان آنحضرت و یتیمان و تهیدستان و درماندگانِ راه دارد؛ از اینرو امام مجتبی(ع) شرط کرد که خراج این شهر به بازماندگان شهدای جنگ جمل و صفین پرداخت شود؛ زیرا درآمد آنجا به خود آنحضرت تعلق داشت. بهعلاوه؛ بازماندگان نیازمند شهیدان این دو جنگ که بیسرپرست بودند، یکی از موارد مصرف این خراج به شمار میرفتند.[4]
ب. امام مجتبی(ع) بر اساس شیوه عقلانی خواستند هدفهای عالی خود را - بدون در نظر داشتن نفع شخصی - تا آنجا که مقدور است به طور نسبی تأمین نمایند؛ از اینرو؛ هنگامی که ناگزیر شد با معاویه کنار آید، حکومت را با این شرط به وی واگذار کرد که در اداره امور جامعه اسلامی براساس قوانین قرآن، و طبق روش پیامبر(ص) رفتار نماید. بدیهی است هرچه که تا حدودی کنترلکننده معاویه بود، میتوانست در کاهش ضرر و زیان به گروه حق تأثیرگذار باشد.[5]
[1]. «درابگرد»، شهری است در پنجاه فرسخی شیراز. یاقوت حموی، شهاب الدین ابو عبد الله، معجم البلدان، ج 2 ص 446، بیروت، دار صادر، چاپ دوم، 1995م.
[2]. صدوق، محمد بن على، علل الشرائع، ج 1، ص 212، قم، کتاب فروشی داوری، چاپ اول، 1385ق؛ بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق: زکار، سهیل، زرکلی، ج 3، ص 47، ریاض، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق؛ ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد، الطبقات الکبری، تحقیق: عطا، محمد عبد القادر، خامسة 1، ص 322، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1410ق.
[3]. ر.ک: بلاذرى، أحمد بن یحیى، فتوح البلدان، ص 376، بیروت، دار و مکتبة الهلال، 1988م؛ ابن اثیر، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج3 ، ص 42، بیروت، دار صادر، 1385ق.
[4]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 44، ص 10، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.
[5]. در این زمینه، ر.ک: پیشوایی، مهدی، زندگی امام حسن مجتبی پرچمدار صلح و آزادی، ص 83 – 85، قم، نسل جوان.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
با عرض سلام و ادب خدمت شما پسرم 15سالشه و متاسفانه تحت تاثیر فضای مجازی میگه دین یه چیز ساختگی وجغرافیایی هست واکتسابی از خانواده یعنی اگر من تو اروپا به دنیا می امدم مسیحی بودم ویا اگر خانوادم بودایی بودن منم بودایی میشدم پس دین بدرد نمیخوره همش ساختگیه لطفا راهنمایی کنید چطوری قانعش کنم؟
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
در این شکی نیست که آیین و روشی که بسیاری از افراد بر پایه آن قدم بر می دارند تحت تاثیر محیط جغرافیایی آنان است و افراد مختلف چون در محیط های مختلف رشد و پرورش یافته اند همسو با عقاید و آیین آن محیط میباشند وعقاید پدران خود را سینه به سینه به ارث می برند حتی بی دینی بسیاری از افرادی که به هیچ چیز معتقد نیستند ناشی میشود از محیطی که در آن رشد کرده اند
اسلام و اندیشه شیعی با دین داری که ناشی از محیط جغرافیایی باشد مخالف است و این نوع دینداری را کافی نمی داند.
اسلام بر این باور است که باید در اصول دین تحقیق شود . اصول دین باید بر اساس تعقل و تفکر و استدلال باشد؛ زیرا اصول دین زیر بنای فکری مسلمان را تشکیل میدهد. باید زیربنا، مبتنی بر تفکر باشد. بر همین اساس خداشناسی تعبدی نیست، بلکه خدا باوری و معادشناسی، براساس منطق و عقل و استدلال می باشد.
در آیات متعددی از قرآن، خداوند انسان ها را دعوت به تفکر کرده حتی به آن فرمان می دهد .
خداوند انسان را به تفکر در نظام آفرینش فراخوانده است تا با تعقل پی به اثبات خدا پی ببرد.
از سوی دیگر در قرآن از تقلید کورکورانه نهی شده است، چنان که خداوند مشرکان را که کورکورانه تقلید میکردند، مورد خطاب قرار داد و فرمود:
«هنگامی که به آن ها گفته شود از آنچه خدا نازل کرده ، پیروی کنید، میگوید بلکه ما از آنچه پدران خود را بر آن یافتیم، پیروی می نماییم . آیا نه این است که پدران آن ها چیزی نمی فهمند و هدایت نیافتند» بقره۱۷۰
اگر به زندگی انبیاء عظام بنگریم همه آنان بدون استثناء علیه جامعه و اعتقادات باطل جامعهی خود قیام میکردند و پس از مدتی با روشنگری خود، عده زیادی از همان مردم، با همان آیین نادرست را با خود همراه میکردند. وجود نازنین پیامبر رحمت حضرت محمد مصطفی (صلیاللهعلیهوآله) نیز چنین وضعیتی داشته است، حضرت در میان قومی بزرگ شد که به جز عدهای محدود، همه مردم بتپرست و مشرک بودند، اما ایشان حتی قبل از بعثت که حدود ۴۰ سال به طول انجامید، هرگز مشرک نشد و هرگز آیین آنها را تبعیت نکرد و بعد از بعثت نیز به شدت با آنها مبارزه کرد و توانست در مدتی بسیار کم، عده زیادی از مردم همان جامعه را با خود همراه کند و بعد از ۲۳ سال تمام مظاهر شرک و بتپرستی را از آن سرزمین پاک کند و آیینی جدید و برگرفته از عقل و خرد بنا کند.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام
من به خدا و قیامت و اسلام خیلی ایمان دارم
و نماز هم کامله
ولی چند روزه انگار شیطون داره گولم میزنه
هی با خودم میگم: نکنه اینا همش الکی باشه؟نکنه وقتی مردم افسوس بخورم و بگم حیف این عمر که اینقدر نماز خواندم
ممنون از پاسخگویی
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
یکی از نمونههای بارز وسوسههای شیطانی، وسوسههای اعتقادی است. شیطان به اندک راضی نیست و به هر شکلی در دل راه مییابد تا آدمی را از صراط ایمان بلغزاند. آری! شیطان میکوشد تا مؤمنان را در اعتقادات و مبانی فکری وسوسه کند و پایههای ایمانی آنها را سست سازد
مردمی به پیغمبر (صلیاللهعليهوآلهوسلم) شکایت کردند از وسوسههایی که در دل آنها میافتد که اگر باد آنها را به جای دور اندازد یا قطعهقطعه شوند، دوستتر دارند از اینکه این وسوسهها را به زبان آورند. رسول خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) فرمود: «این را فهمیدید که این وسوسهها بر شما بسیار سنگین است؟ عرض کردند: آری! فرمود: پس هرگاه احساس کردید این خطورات شیطانی به سراغتان آمده بگوید: «آمنا بالله و رسوله و لاحول و لاقوه الا بالله».
از امام صادق (علیه السلام) راجع به وسوسه هایی كه شیطان های جنی و انسی در قلب ایجاد می نمایند پرسیده شد. آن حضرت فرمود: چه كسی می تواند دل خود را از وسوسه های شیطانی اگرچه بصورت حدیث نفسانی باشد نگهدارد؟ باز از آن حضرت سؤال گردید اگر این وسوسه های شیطانی اعتقادی فراوان و بزرگ شود؟ فرمود: بگو «لااله الاالله» و در حدیث دیگر واردشده بگو «لاحول ولاقوه الا بالله».
از جمله راهکارهای غلبه بر وسواس اعتقادی ارتباط مستمر با بزرگان و علماء، و داشتن دوستان پاك و اهل تقوی، شركت در جلسات مذهبی، مطالعه كتابهای با ارزش و متنوع دینی، مطالعه مستمر رسالة احكام و عمل به آن، كمك گرفتن و متوسل شدن به اهلبیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) و....
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
خدا چطوری به وجود امده؟
من بهش ایمان دارم ولی دوست دارم بدونم توسط چی به وجود آمده ؟
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
درباره خداوند اين سؤال جا ندارد كه كسي بپرسد خدا چگونه به وجود آمده است؟ بدليل اين كه آن سؤال اصلاً مربوط به موجوداتي است كه مخلوق اند و خالق دارند و روزي نبوده اند بعد خلق شده اند. اما خداوند چون مخلوق كسي نيست و خالق ندارد و هميشه بوده و همواره وجود دارد؛ لذا سؤال از چگونه بوجود آمدن او بي معناست.
براي نزديك شدن مطلب به ذهن و آسان شدن فهم و درك پاسخ بدين مثال توجه شود: فرض كنيد کسي در يك جاي و محلي و اطاقي سربسته و بدون شيشه و وسايل روشن كننده به سر مي برد، مدتي در تاريكي كامل زندگي مي كنيد و چشم او هيچ چيز را نمي بيند .
بعد از مدتي بدون اين كه متوجه شود مثلاً در خواب باشد كسي از راه ايجاد يك روزنه در آن اطاق و يا جاسازي وسيله اي روشن كننده نظير برق و يا هر چيزي ديگر نور و روشنايي در آن محل پديد مي آورد بگونه اي كه او از وسايل نوردهنده و روشن كننده خبري ندارد. بعد از خواب بيدار مي شود و و مي بيند كه اطاق و محل زندگي اش شما روشن شده، طبيعي است كه اين سؤال پديد مي آيد كه اين اطاق و محل تاريك را چه كسي روشن كرده است و چگونه و چرا روشن شده است و سؤال هاي از اين قبيل.
اما اگر کسي در فضاي بيروني و همواره در برابر نور آفتاب و روشنايي قرار داشته باشد و تاريكي شب را نبينيد نداند اساساً براي او اين سؤال مطرح نمي شود كه اين روشنايي چگونه بوجود آمده است؟ و اگر به فرض مطرح شود به اندك توجه مي فهمد كه روشنايي بر اثر تابش خورشيد پديد آمده و خورشيد هم روشنايي و نورش از خودش است.
اما اين كه خورشيد چرا و چگونه روشنايي دارد اصلاً براي او مطرح نمي شود و اگر هم مطرح شود با دقت بدين نتيجه مي رسد كه خورشيد نحوه وجودش طوري است كه نور دارد و روشن است و به ديگران نور و روشنايي مي بخشد.
اين مثال تنها براي نزديك شدن مطلب به ذهن است و هرگز بدين معنا نيست كه وجود خداوند نيز چنين است؛ لذا با توجه بدين مثال مي گوييم پرسش مزبور كه مربوط به چگونگي به وجود آمدن خداوند است نظير همين مثال است يعني اساساً اين سؤال درباره خداوند جا ندارد و مربوط به موجوداتي است كه روزي نبودند بعد خلق شده و بوجود آمده اند اما خداوند چون همواره بوده و هست، پس اين سؤال درباره او معنا ندارد.
گذشته از اين كه خداوند چگونگي پيدايش ندارد و اين سؤال درباره او بي معناست در قرآن و روايات فراوان آمده كه انسان نبايد درباره ذات و چگونگي خداوند فكر كند؛ چون اساساً چگونگي درباره خدا راه ندارد، در اين جا تنها به ذكر دو حديث اكتفاء ميشود:
امام صادق ـ عليه السلام ـ فرمود: خداوند به چگونگي توصيف نشود، چگونه مي توان او را به چگونگي وصف كرد با اين كه چگونگي را او آفريده تا چگونگي شده و به وسيله چگونگي كه براي ما قرار داد چگونگي شناخته شد.
در حديث ديگر نيز امام صادق ـ عليه السلام ـ فرمود: هر كه درباره خدا فكر كند كه او چگونه است هلاك مي شود؛
يعني به نتيجه نمي رسد و ممكن است سبب گمراهي و هلاكت فكري و اعتقادي او شود.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
وقت بخیر، اینکه میگن، سنجش اعمال شخص با توجه به سبک زندگی، اعتقادی این شخص و دانسته هاش هست
، مثلا زنا در اینجا که گناهه و... اما در خانواده ای که مذهبی ندارند اینکار گناه نیست شاید اخلاقی نباشه اما گناه نیست، واقعا معیار سنجش این شخص دینه؟ اینجا دروغ گناهه و کلید بدی ها اما جایی دیگه گناه نیست شاید اخلاقی نباشه اما گناه نیست، حالا فرض کنیم شخصی از سر کنجکاوی در فضای مجازی کلیپی دیده یا متنی خونده که میگه در فلان دین این کار گناهه و اون اصلاً توجهی نمیکنه اهمیتی نمیده و کار خودش رو انجام میده چون در مذهب یا کشور و فرهنگ اون شخص اینکار گناه نیست، حالا معیار سنجش این فرد دین خودشه یا دین ما مثلاً
✍️چه کسی گفته سنجش اعمال شخص با توجه به سبک زندگی اوست. اولا ما قواعدی داریم که مرتبط با عقل است. یعنی عقل انسان(فارغ از دین و مذهب) آن کار را خوب یا بد می داند. مثل دروغ که همه با هر مذهب و نگرشی بد می دانند. یا کمک کردن به دیگران را همه خوب می دانند. همه ادیان الهی هم چون منشاء و ریشه شان یکی است، احکامشان در کلیات یکی است. یعنی همه زنا و شرابخواری را گناه می دانند و همه عبادتهایی مثل نماز و روزه دارند و در جزئیات ممکن است متفاوت باشند. به هر حال ملاک در پاداش و جزا فرهنگ فردی نیست بلکه دستورات الهی است.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
وقت بخیر، دو سوال داشتم سوال اول اگر در حین ... مثلاً به تلویزیون یا مبل نگاه کنی باعث میشه تلویزیون و مبل دیگه اثر خودشون رو از دست بدن؟ یعنی تلویزیونی که تازه خریداری شده و احتمالا قراره سالم هم باشه و کار کنه در حین انجام گناه چشم شخص به تلویزیون بیوفته و فرداش خراب بشه این سوال اولم مبنای دینی داره یا خرافه است؟)
✍️خیر ارتباطی ندارد.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام بزرگوار،انشالله خداوند به شما و تیم پشتیبانی شما توفیق روزافزون و عمر با عزت بده که اینقدر صبورانه پاسخگوی مردم هستید.
من بنده ی خطاکاری بودم که با کانال خوبتون به سمت خدا برگشتم و به خواندن نماز شب مفتخر شدم اما امروز با خواندن یه مطلب دلسرد شدم یعنی انگار متوجه شدم که کارم ارزش و قرب پیش خدا نداره در صورتیکه قبلاً خوانده بودم حتی نیت نماز شب ثواب داره حتی یه لیوان آب خوردن به نیت نماز شب ارزش داره و مثالهای زیبای دیگر از علمای بزرگ.متن که عرض کردم میفرستم براتون چون من همچین حالتی پیدا نکردم و فقط سعی کردم قبل از اذان نمازم را بخوانم
*🔸دلایل بهره نبردن از #نمازشب
شیخ جعفر ناصری:
عدّهای موفّق نمی شوند حتی نیمساعت قبل از اذان صبح بیدار باشند. اگر موفّق هم بشوند، آنقدر اضطرابِ روز بر آنها حاكم است كه اگر چهار ركعت نماز نافله هم بخوانند، بهرهای نمیبرند. نگاه كنید حواریون ائمه علیهمالسلام یا علمای بزرگ، نماز شب را به چه صورت میخواندند؟! مرحوم میرزا جواد آقا ملكی تبریزی قدّسسرّه وقتی از خواب بیدار میشدند، مدّتی در رختخواب گریه میكردند. وقتی برای وضو میرفتند، گریه میكردند. وقتی برمیگشتند، گریه میكردند. این نماز شب، با نماز شبی كه بعضی میخوانند خیلی متفاوت است؛ علت آن هم اندوخته های باطلی است كه انسان در گذشته و در طول روز، گرفتار و اسیر آنها است.
#نماز_شب
💠 @shefavahajat
ببخشید که پیامم طولانی شد اما من غیر از خدا به هیچکس امید نبستم و شما رو مثل فرستاده خدا میدونم روی زمین که برای امثال ما وقت میزارید. الآنم با اینکه عملم کم و کاستی داره و دلشکسته هستم بازم پیش خودم میگم همین خواندن ادعیه و نماز دست و پا شکسته ی من از نخوندن بهتره و کسی هم از کار من در دل شب خبر نداره غیر از خدا پس شاید خدا دستم بگیره با اینکه عمل من کجا و افراد مقرب و مخلص خدا کجا...
✍️سلام
بزرگوار خیلی خلاصه عرض کنم. نیت کار خیر هم پیش خدا دارای ارزش و پاداش است. مطلبی که حضرت استاد فرمودند،درجه اعلای بندگی است و اگر دقت کنید با امثال میرزا جوا آقای ملکی تبریزی مقایسه کرده اند. هر کس به قدر توان خویش هر چقدر می تواند باید عمل انجام دهد و خصوصا در مستحبات نیازی به تحمیل کردن به خود نیست.
🆔 @P_eteghaadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹روايت شنیدنی آيت الله العظمی جوادی آملی از ابلاغ پیام تاریخی امام خمینی(ره) به گورباچف
🆔 @P_eteghaadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ماجرای اذان درخواستی حاج قاسم در سوریه
🔰 چه شد که امروز از مَأذَنههای شهر سُنی نشین حلب سوریه «أشهَدُ أَنّ عَلیاً ولیُّ الله» پخش می شود؟
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام و ادب خدمت شما
میخواستم بپرسم آیا ما تسبیحات حضرت علی علیه السلام داریم؟
۱۰مرتبه سبحان الله
۱۰مرتبه الحمدالله
۱۰بارالله اکبر
۱۰مرتبه لااله الا الله
صحت داره؟
✍️سلام بله
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
آیا میدانید که تسبیحاتی داریم به نام تسبیحات امیرالمؤمنین علی علیه السلام که دارای فضیلت بسیار زیادی هست؟ و در عین حال خیلی راحت هست؟!
در کنار تسبیحات حضرت زهراسلام الله علیها
۳۴مرتبه الله اکبر
۳۳الحمدلله
۳۳سبحان الله
؛تسبیحات امیرالمومنین علی علیه السلام بعداز نماز ها و درطول شبانه روز زمزمه کنیم که دارای فضیلت زیادی است....به روایت توجه کنید👇
امیرالمومنین حضرت علی علیه السلام به براء بن عازب فرمودند: آیا میخواهی عملی را به تو یاد بدهم که اگر آن را انجام بدهی از اولیاء خدا خواهی بود؟ عرض کرد: بله.
کیفیت این تسبیحات بعد از هر نماز:
ده بار سبحان الله –
ده بارالحمد لله –
ده بارالله اکبر –
ده بار لا اله الا الله
و حضرت علیه السلام فرمودند: هرکس این تسبیحات را بعد از هر نماز بخواند خداوند ۱۰۰۰بلای دنیوی را از او دور می سازد که آسان ترین آن بازگشتن از دین می باشد و در آخرت برای او ۱۰۰۰منزلگاه آماده می کند که یکی از این منزلت ها مجاور حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم خواهد بود.
📚مستدرک الوسائل جلد۵ صفحه ۸۲
📚بحارالانوار چاپ بیروت جلد۸۳ ص۳۴
🆔 @P_eteghaadi
متن پیام:
سلام خسته نباشید ۲تا سوال داشتم خدمتتون
۱.چرا اسلام برای خواسته و نیاز جنسی مردها و زن ها تفاوت قائل شده(البته میدانم ک ب طور کلی نیاز جنسی مردها از زنها قوی تراست اما واقعا خیلی از خانم ها هم هستن که نیازجنسیشون از یک مرد هم بیشتره).....
۲.الان در جامعه گروه های جنسیِ به اصطلاح منحرف رو به افزایش است. مثل ترنس ها و...
بعضی ازاین افراد واقعا ژنتیکی و ازهمون دوران خردسالی(بدون دیدن فیلم انحرافی یا پیش زمینه ی دیداری و محیطی)تمایلات غیر عُرف دارن
راهکار اسلام برای این افراد چیست؟...
این دوسوال خیلی برای بنده مهم و تعیین کننده است لطفا دیرجواب ندین.🌹
➖➖➖➖➖➖➖➖
✍️سلام
در پاسخ سوال اول همانطور که خودتان هم اذعان کردید، نیاز هر دو جنس متفاوت است و خالق حکیمی که هر دو را خلق کرده، قطعا برای احکامی که تعیین کرده حکمتی داشته که برخی از آنها برای ما مشخص و برخی نامشخص است، اما ما به عنوان بنده موظف به اطاعت هستیم. در موردی که شما فرمودید ممکن است نیاز جنسی زنی بیش از مرد باشد، این می شود استثنا و استثنا قاعده نمیسازد. بله اگر واقعا زنی توسط همسرش ارضا نمی شود و توان صبر کردن هم ندارد، می تواند جدا شود و با مرد دیگری ازدواج کند.
و اما پاسخ سوال دوم هم به همان پاسخ اول برمیگردد: یعنی اولا استثنا قاعده نمی سازد، ثانیا برخی از اینها قابل درمان است. آنچه شما مطرح می کنی دقیقا می شود همین چیزی که الان در غرب دارد گسترش می باید و قانونی می شود. یعنی کانون مقدس خانواده که با ارتباط بین زن و شوهر از طریق امر مقدس ازدواج تشکیل می شود، تبدیل شود به کانون همجنس بازی و ارضای نیازها از هر طریقی. به هر حال تمام قوانین ممکن است برای عده ای ایجاد مانع کند، آیا بخاطر آن عده معدود باید کل قوانین نظام خلقت یا حتی قوانین جعل شده توسط بشر زیر سوال برود؟قطعا هیچ عقل سلیمی چنین چیزی را نمی پذیرد.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
سلام خدا خیرتون بده .شوهرم اهل نماز نیست ومن هم که نماز میخونم وقران ودعا اذیتم میکنه مثلا به بهانه اینکه مزاحم خوابش میشم صبحها بدش میاد من قبل اذان بیدار شم ونماز شب ویا قران بخونم حتی نماز صبح رو نمیذاره اول وقت بخونم ومیگه آخر وقت بخون که من بیدار نشم وبیشتر بخوابم .من چه کنم از اینکه نمیتونم از سحر استفاده معنوی کنم خیلی ناراحتم واینکه در طول روز جلو همسرم نمیتونم قران بخونم ویا ...چون به من میگه عقلت معیوبه .خسته شدم چه کنم .تربیت دینی فرزندانم هم به مشکل خورده .تنهایی نمیتونم لطفا راهنماییم کنید وظیفه من چی هست .خدا حفظتون کنه
✍️سلام شما همواره یاد همسر مومنه فرعون بیفتید تا ناهمواریها بر شما آسان شود. به هر حال تلاش کنید تا جایی که می شود از ایجاد اصطکاک خودداری کنید. قطعا خداوند پاداش کارهایی که نمی توانید بخاطر مزاحمتهای همسرتان انجام بدهید را به شما خواهد داد. هر چند می شود قضای نماز شب را در طول روز بجا آورد یا ساعتهایی که ایشان نیست به تلاوت قرآن بپردازید.
🆔 @P_eteghaadi
💬 | #پیام_جدید
متن پیام:
اینکه خدای مون یکی است کتاب مون یکی دین مون هم اسلام وپیامبر مون هم محمد مصطفی صل الله علیه وسلم وقتی چهار جز مشترک داریم پس مذاهب از کجا اومدن وچرا ایجاد شدن
✍️اولا روایتی از پیامبر صلی الله علیه و آله داریم که به حدیث افتراق مشهور است. حدیث هفتادوسه فرقه، یکی از احادیثی است که در کتب حدیث از طریق شیعه و اهل سنت روایت شده است که امت موسی پس از او به هفتاد و یک فرقه و امت عیسی پس از وی به هفتاد و دو فرقه تقسیم شدند، و پس از من امتم به هفتاد و سه فرقه تقسیم خواهد شد که تنها یک فرقه اهل نجات خواهد بود، چنانکه از فرقههای هر یک از دو امت موسی و عیسی نیز تنها یک فرقه اهل نجات بود(بحوث في الملل والنّحل/جعفر سبحانی/ج1/ص23)
ثانیا به هر حال افرادی بوده اند که یا خودشان ادعایی داشته اند و یا مردم بنا به دلایلی از آنها پیروی کرده اند و طبیعتا تغییراتی هم در اعمال و آداب دینی ایجاد شده که همین ها باعث ایجاد فرقه های گونان گوناگون شده.
🆔 @P_eteghaadi