❔پرسش
❓ یه سوال اینکه مگه خدا همه جا نیست پس ما چرا حتما باید به سمت کعبه نماز بخوانیم؟
میگویین برای وحدت یعنی بر فرض اگه همه به یه سمت دیگه بخونن مشکلی نیس؟
💠پاسخ:
❗️نماز خواندن به سمت کعبه از این جهت نیست که خداوند مکان یا جهت معینی دارد چنان که قرآن بر این مطلب تصریح کرده و می فرماید:
«مشرق و مغرب از آن خداست و به هر سو رو کنید خداوند آن جاست»
🌀بقره115
❕ومی فرماید؛
«بگو مشرق و مغرب از آن خداست»
🌀بقره142
👌بلکه از این نظر که انسان به حکم این که جسم است هنگام نماز ناچار است به یک طرف متوجه باشد ولی اسلام خواسته از این موضوع حد اکثر استفاده را برای تکمیل این عبادت یعنی نماز بنماید و از دو جهت دستور داده است که همگان باید به جهت معینی یعنی کعبه نماز بخوانند؛
1⃣خانه کعبه قدیمی ترین مرکز توحید است .خانه ای است که به دست قهرمان توحید ابراهیم تجدید بنا شده و مورد توجه تمام راهنمایان توحید و پیامبران خدا بوده است .
❗️خداوند می فرماید:
«نخستین خانه ای که برای مردم ( ونیایش خداوند) قرار داده شده است در سرزمین مکه است که پر برکت و مایه هدایت جهانیان است»
🔷ال عمران 96
👌این آیه می گوید اگر کعبه بعنوان قبله مسلمین انتخاب شده است جای تعجب نیست زیرا نخستین خانه توحید است و با سابقه ترین معبدی است که در روی زمین وجود دارد و هیچ مرکزی پیش از آن مرکز نیایش و پرستش پرودگار نبوده است .
👌امام صادق فرمود:
«خداوند از نقاط مختلف زمین موضع کعبه را برگزیده است»
📚الفقیه ج2 ص195
👌وچون کعبه مرکز توحید است امام فرمود:
«تا زمانی که کعبه پابرجاست دین و آیین یکتا پرستی به حیات خودش ادامه می دهد»
📚وسائل الشیعه ج13 ص242
👌توجه به این مرکز توحید توجه به خداست و کسی که مقابل چنین مرکزی بایستد از جهات زیادی به خدا نزدیکتر است و گویا خود را در پیشگاه او حاضر می بیند.
2⃣توجه عموم مسلمین جهان در هر شبانه روز پنج مرتبه به این مرکز مقدس روح وحدت و یگانگی را در دل و جان آنها پرورش می دهد و به وحدت اسلامی و هماهنگی مسلمین جهان کمک می کند و اجتماعات مختلف اسلامی را از شرق و غرب عالم به هم مربوط می سازد و شوکت و عظمت آنها را ظاهر می نماید و بالاخره جوهر تعلیمات جهان اسلام را به صورت وحدت هدف و عقیده به دنیا نشان میدهد.
❗️بنابراین دستور داده شده است که همه به یک سو نماز بخوانند تا وحدت و هماهنگی در صفوف مسلمین پیدا شود و از هرج و مرج و پراکندگی جلوگیری به عمل آید.
📚تفسیر نمونه ج1 ص415
🗯با توجه به این نکات پاسخ دو پرسش شما بدست می آید که :
1- چرا رو به کعبه نماز می خوانیم.2- چرا کعبه به عنوان قبله قرار داده شده است.
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❔پرسش
❓کانال های ضد دین پرسشی را مطرح کرده اند که قرآن مسلمین و پیامبر مسلمین یکی است .چرا انان به فرق مختلف تقسیم شده اند و بالاخره کدام فرقه از آنان به بهشت می روند❔
💠پاسخ؛
❗️اگر مسلمانان در زمان پیامبر گرامی از وحدت خاصی برخوردار بودند و عظمت مقام رسالت و مرجعیت مسلم او برای پیروانش مانع از بروز دوگانگی بود ولی پس از درگذشت او شکاف عجیبی در میان آنان پدید آمد و آن وحدت و ایثار جای خود را به جدال و نزاع کلامی و احیانا به نبردهای خونین آن هم بر سر عقائد دادند.
🗯علمای ملل و نحل علل چندی را در پیدایش اختلاف و پی ریزی مذاهب مختلف موثر می دانند از جمله؛
1⃣تعصب های کور قبیلگی و گرایش های حزبی سبب شد افرادی دست به تاسیس مذهب و مسلک های تازه ای بزنند و به راهنمایانی که پیامبر برای انان معرفی کرده بود توجه نکنند.
2⃣بدفهمی و کج اندیشی در تفسیر حقایق دینی عامل دیگری برای پیدایش مذاهب مختلف قلمداد می شود.
3⃣منع از تدوین حدیث پیامبر و نشر آن توسط خلفای وقت عامل دیگری بود که افراد نظرات شخصی خود را به نام دین به خورد مردم بدهند و مذاهب تازه ای را ایجاد کنند.
4⃣آزادی احبار و رهبانان یعنی دانشمندان اهل کتاب و نشر اساطیر عهدین سبب دیگری بر این مساله قلمداد می شود که این آزادی پس از ممنوعیت از نشر احادیث پیامبر به این افراد داده شد.
5⃣برخورد مسلمانان با ملتهای متمدن که برای خود کلام مستقل و عقاید دیگری داشتند عامل دیگری برای پیدایش مذاهب جدید قلمداد می شود.
6⃣اجتهادات شخصی در برابر نصوص مسلم دینی و تن ندادن به نصوص عامل دیگری برای این افتراق محسوب می شود.
📚الملل و النحل ،سبحانی،ج1 ص69 فصل سوم
👌جالب آن است که پیامبر گرامی از ایجاد فرق گوناگون در اسلام خبر داده بود و دانشمندان شیعه و سنی نقل کرده اند که فرمود؛
«امت موسی پس از او به هفتاد و یک فرقه تقسیم شدند که تنها یک فرقه از آنان فرقه ناجیه می باشد و هفتاد فرقه دیگر در آتش هستند.و امت عیسی پس از او به هفتاد و دو فرقه تقسیم شدند که یک فرقه از آنان ناجیه و بقیه در آتش هستند.و امت من نیز به هفتاد و سه فرقه تقسیم میشوند که یک فرقه از آنان اهل نجات و بقیه در آتش هستند»
📚الخصال ج2 ص585
📚بحار الانوار ج28 ص4
📚سنن ترمذی ج5 ص26
📚سنن ابن ماجه ج2 ص479
👌طبق روایات مسلم شیعه و سنی تنها فرقه ای که اهل نجات می باشند کسانی هستند که پس از پیامبر گرامی به اهل بیت ایشان تمسک کرده و آنان را به عنوان امام و رهبر بشناسند و اگر مردمان تن به امامت و هدایت انان می دادند هیچگاه فرق و مذاهب مختلف ایجاد نمیشد.
1⃣پیامبر گرامی فرمود:
«من دو چیز برای شما باقی می گذارم که تا زمانی که به آن دو تمسک کنید هرگز گمراه نمی شوید کتاب خدا و عترتم اهل بیتم»
📚سنن ترمذی ج5 ص329
📚مسند احمد ج5 ص182
📚مستدرک حاکم ج3 ص148
2⃣پیامبر گرامی فرمود:
«مثل اهل بیتم در میان شما همانند کشتی نوح است در میان قوم نوح که هر کس بر آن سوار شود نجات یافته و هر کس از آن تخلف کند هلاک می شود»
📚مستدرک حاکم ج2 ص343
📚مجمع الزوائد ج9 ص168
📚کنزالعمال ج6 ص216
3⃣پیامبر گرامی فرمود:
«ستارگان وسیله ایمنی برای اهل زمین از غرق شدن هستند و اهل بیت من وسیله ایمنی برای امت من از اختلاف هستند»
📚مستدرک حاکم ج3 ص149
📚الجامع الصغیر ج2 ص189
📚کنزالعمال ج6 ص116
4⃣پیامبر گرامی فرمود:
«فرقه ناجیه فرقه ای است که به من و اهل بیتم پس از من اقتدا کند»
📚معانی الاخبار ص323
❗️حضرت علی فرمود:
«امت اسلام به هفتاد و سه فرقه تقسیم می شوند .قسم به خداوندی که جانم بدست اوست تمام این فرقه ها گمراه هستند مگر فرقه ای که از من تبعیت کنند و از شیعیان من باشند»
📚امالی مفید ص213
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❓پرسش
❔با توجه به اینکه پدر همه انسان ها حضرت آدم است چرا زبان فرزندان آدم با هم فرق می کند .علت وجود نژاد های گوناگون با رنگ های مختلف در میان فرزندان حضرت آدم چیست❔
🗯پاسخ؛
1⃣اختلاف زبانی؛
❗️در این رابطه گفتنی است که فرزندان حضرت آدم هر کدام به منطقه ای از زمین هجرت کردند و از هر کدام نسلی پدید آمد و چون ارتباطات در آن عصر دشوار بوده است این نسلها سالیان دراز همدیگر را نمی دیدند لذا ارتباط زبانی آنها بسیار اندک بود.
👌همین دوری از یکدیگر به تدریج سبب ایجاد گویش های مختلف در میان فرزندان حضرت آدم شد.
❗️ایت الله مکارم چنین می نویسد:
«علت اختلاف زبان ها فاصله گرفتن اقوام و ملت ها از یکدیگر است .زیرا نبود وسائل ارتباط جمعی به شکل امروز در اعصار گذشته سبب می شد زمانی که قومی و ملتی از یکدیگر دور بماند تدریجا در الفاظ و عبارات موجود آنها تغییرات و تحولاتی ایجاد می شد و این تغییرات در طول هزاران سال متراکم می گشت و لغات و زبان ها از هم فاصله می گرفت و مبدا پیدایش زبان های مختلف و متفاوتی میشد.
👌از سوی دیگر قدرت ابتکار و خلاقیت انسان ها سبب می شد که آنها دائما برای برطرف ساختن نیازهای خود لغات تازه ای و جمله بندی های جدیدی بیافرینند
📚پیام قرآن ج8 ص226
❗️در این رابطه علت دیگری نیز می تواند موثر باشد که در نکته دوم به آن اشاره می شود؛
2⃣در مورد وجود نژاد ها ی گوناگون با رنگ های پوستی متفاوت در بین فرزندان آدم نیز توجه به نکات زیر لازم است؛
❗️در این باره دو نظریه مطرح است؛
🔷1- کلیه این نژاد ها بازگشت به یک ریشه می کند ولی در پی جداشدن فرزندان آدم از یکدیگر و مهاجرت به سرزمین های مختلف و تاثیرات محیط و منطقه زندگی و آب و هوا و غذاهای مختلف بر روی ژن افراد به مرور زمان نژاد های گوناگون با رنگ های پوستی متفاوت ایجاد شد .
🔷2- نسل آدم ابو البشر با باقی مانده آدمیان نسل های گذشته که قبل از حضرت آدم بر روی زمین زندگی می کردند مخلوط شد و تفاوت افراد بشر از لحاظ ژنتیکی و زبانی به این مساله بازگشت می کند.
❗️در تفسیر نمونه چنین آمده است؛
« احتمال دیگری نیز هست که گفته شود فرزندان آدم با بازماندگان انسان های پیشین ازدواج کردند زیرا طبق روایاتی آدم اولین انسان روی زمین نبوده است .مطالعات امروز نیز نشان می دهد که نوع انسان احتمالا از چند میلیون سال قبل در کره زمین زندگی می کرده است درحالی که از تاریخ پیدایش آدم تاکنون زمان زیادی نمی گذرد بنا براین باید قبول کنیم که قبل از آدم انسان های دیگری در زمین می زیستند که به هنگام پیدایش آدم در حال انقراض بوده اند چه مانعی دارد که فرزندان آدم با باقیمانده یکی از نسل های پیشین ازدواج کرده باشند»
📚تفسیر نمونه ج3 ص247
🗯خداوند در سوره بقره از قول فرشتگان نقل می کنند که خطاب به خداوند چنین عرضه داشتند:
« ایا کسی را در زمین قرار می دهی که فساد و خونریزی کند»
📓بقره 30
❗️بعضی از مفسران بر آن هستند که پیشگویی فرشتگان به خاطر آن بوده که آدم نخستین مخلوق روی زمین نبوده است بلکه پیش از او نیز مخلوقات دیگری بودند که به نزاع و خونریزی پرداختند ،پرونده بد انان سبب بد گمانی فرشتگان نسبت به نسل آدم شد
📚تفسیر نمونه ج1 ص173
♦️ در روایتی امده است که امام باقر به جابر بن یزید (یکی از اصحاب) چنین میگویند:
🔷 « وقتى این عالم و این خلقت فانى شود و اهل بهشت در بهشت و اهل آتش در آتش جاى گیرند، خداى تعالى دست به خلقت عالمى غیر این عالم مى زند و خلقتى جدید مى افریند بدون این که مرد و زنى داشته باشند و تنها کارشان عبادت و توحید خدا است و برایشان سرزمینى خلق مى کند غیر از این زمین تا آن خلایق را بر دوش خود بکشد و آسمانى برایشان خلق مى کند غیر از این آسمان تا بر آنان سایه بگستراند.
❗️« شاید تو خیال مى کردی خدا تنها همین یک عالم را خلق کرده، و یا مى پنداشتی که غیر از شما دیگر هیچ بشرى نیافریده»
👌«به خدا سوگند هزار هزار عالم، و هزار هزار آدم آفریده که تو فعلاً در آخرین آن عوالم هستى و در دودمان آخرین آن آدمها قرار دارى»
📚توحید صدوق ص277
📚خصال ج2 ص652
🔵روایات دیگری نیز به همین مضمون آمده است
📚بحار الانوار ج8 ص374 باب 28
👌بنا براین می توان گفت که علت وجود نژاد های مختلف در میان فرزندان آدم بازگشت می کند به پیوندی که آنان با انسان های نخستین برقرار کردند.
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❔پرسش
❓خداوند در ايه ٤٨ سوره بقره می گوید :
«بترسيد از روزى كه هيچكس چيزى از عذاب را از ديگرى كفايت نميكند و شفاعتی پذيرفته نميگردد و در برابر عذاب،فديه اى معادل ان از او گرفته نميشود و انان ياری نخواهند شد
خب اين موضوع مخالف بحث توسل تشيع به اهل بيت نيس براى شفاعت در قيامت همونطور كه در زيارت عاشورا ميخونيم اللهم ارزقنى شفاعت الحسين يوم الورود❔
💠پاسخ:
❗️مساله شفاعت صالحین در روز قیامت مورد قبول تمام فرق اسلامی می باشد.
👌خداوند می فرماید:
«بگو تمام شفاعت از آن خداست .حاکمیت آسمان ها و زمین از اوست و سپس همه به سوی او باز می گردید»
🔷زمر42
👌ومی فرماید:
«کیست که در نزد او جز به فرمان او شفاعت کند»
🔷بقره255
👌ومی فرماید:
«هیچ شفاعت کننده ای جز به اذن او نمی باشد»
🔷یونس3
👌ومی فرماید:
«در آن روز شفاعت هیچ کس سودی نمی بخشد جز کسی که خداوند رحمان به او اجازه داده باشد و از گفتار او راضی باشد»
🔷نجم26
❗️این ایات و ایات شبیه به آن همگی تصریح می کنند که در روز قیامت شفاعت وجود دارد اما شفاعت در قیامت تنها به اذن خداوند است و تنها کسانی می توانند شفاعت کنند که ماذون از جانب خداوند باشد که انان انبیائ و اولیائ میباشند.
🗯علمای اهل سنت روایت کرده اند که پیامبر گرامی فرمود:
«شفاعت من در روز قیامت برای صاحبان گناهان کبیره از امتم می باشد»
📚مسند احمد ج3 ص213
📚سنن ابی داود ج2 ص537
❗️وفرمود:
«من اولین شفاعت کننده در روز قیامتم»
📚سنن ترمذی ج5 ص448
❗️وفرمود:
«خداوند به من حق شفاعت کردن را داده است و من آن را برای امتم ذخیره کرده ام»
📚صحیح بخاری ج1 ص92
📚سنن نسائی ج1 ص172
❗️وفرمود:
«انبیا در حق هر کسی که از روی اخلاص شهادت به وحدانیت خداوند بدهند شفاعت می کنند»
📚مسند احمد ج3 ص12
🗯همین مضمون در روایات متعددی از منابع شیعیان نیز آمده است .
👌حضرت علی فرمود:
«سه دسته هستند که در روز قیامت شفاعت می کنند؛ انبیائ و علما و شهدائ»
📚خصال یک جلدی ص156
❗️امام صادق فرمود:
«شفاعت ما اهل بیت برای صاحبان گناهان کبیره از شیعیان می باشد»
📚الفقیه ج3 ص376
♻️جهت اگاهی بیشتر از روایات شیعه در مورد شفاعت پیامبر گرامی و اهل بیت رجوع کنید؛
📚بحار الانوار ج8 ص29 باب21
🔴حال پاسخ از آیه مورد استناد شما در مورد شفاعت؛
🗯خداوند می فرماید:
«ای بنی اسرائیل نعمتهایی را که به شما ارزانی داشتم به یاد آورید ...و از آن روز بترسید که کسی به جای دیگری مجازات نمی شود و نه شفاعت پذیرفته می شود و نه غرامت و بدل پذیرفته می شود و نه یاری می شود»
🔷بقره47-48
👌خداوند با این سخن خط بطلان می کشد بر عقیده یهودیان که معتقد بودند که چون نیاکان و اجدادشان پیامبران خدا بودند آنها را شفاعت خواهند کرد وآنان چون یهودی هستند اهل نجات هستند اگر چه ملتزم به هیچ یک از دستورات الهی نباشند و یا گمان می کردند که میتوان برای گناهان فدیه و بدل تهیه نمود همان گونه که در این جهان متوسل به رشوه می شدند.
❗️خداوند می گوید شفاعت در روز قیامت تنها به اذن خداست و برای شما شفاعت بی حساب و کتاب که به آن معتقد هستید وجود ندارد چنان که می فرماید:
«شافعان تنها در حق کسانی شفاعت می کنند که خداوند از او خشنود باشد»
🔷انبیائ28
👌وچون شما یهودیان مورد رضایت خداوند نمی باشید شفاعتی نیز برای شما نمی باشد.
📚تفسیر نمونه ج1 ص221
❗️بنابراین ایه مورد نظر با مساله قطعی شفاعت در اسلام منافاتی ندارد.
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❔پرسش
❓در آداب زيارت در مفاتيح الجنان آمده: غسل كنيد و وقت تشرف عتبه را ببوسيد و دعاهاي وارد شده را بخوانيد.
❓يك سؤال: آيا وقتي پيامبر و امامان ع زنده بودند هر كي مي خواست خدمت ايشان برسد اين كارها را مي كرد!!!!؟ و از آداب بود؟!!!
🗯پاسخ:
👌تبرک جستن به آثار اولیائ در حال حیات و بعد از مماتشان مصادیق متعددی دارد.
1⃣تبرک در حال حیات؛
❗️بخاری نقل می کند :
«، پیامبر نماز ظهر و عصر را خواند و مردم اطراف او جمع شده و دستان او را گرفته و بر صورت خود می مالیدند»
📚صحیح بخاری ج4 ص165
❗️ونقل می کند:
«مردم باقیمانده آب وضوی پیامبر را گرفته و به صورت و بدن خود می کشیدند»
📚صحیح بخاری ج1 ص55
🗯ونقل شده است:
«پیامبر موهای سر مبارک را کوتاه می کرد و اصحاب دورش را فرا گرفته تا اگر مویی از سر حضرت جدا شود بر دستان آنها قرار گیرد»
📚صحیح مسلم با شرح نووی ج15 ص83
📚مسند احمد ج3 ص591
👌ابو ایوب انصاری می گوید:
«بعد از آن که رسول خدا وارد خانه ما شد من برایش غذا می آوردم .هنگامی که ظرف غذا را بر می گرداندم من و همسرم از محل دست های پیامبر در غذا به نیت تبرک برداشته و استفاده می کردیم»
📚طبقات ابن سعد ج5 ص406
👌قرآن نیز نقل می کند که یعقوب نبی به پیراهن یوسف نبی تبرک می کرد
🔷یوسف93
❗️بنا براین می بینیم تبرک جستن به آثار اولیای در حال حیات مصادیق متعددی دارد .تبرک به آب وضو، تبرک به مو،تبرک به اشیایی که با انان در ارتباط است و ...
2⃣تبرک بعد از ممات؛
👌تبرک جستن به آثار اولیائ بعد از مرگ انان نیز مصادیق متعددی دارد.
🗯علامه مجلسی روایت می کند که امام فرمود:
«مستحب است که اطراف قبر و ضریح امام بوسیده شود و به آن تبرک شود»
📚بحار الانوار ج97 ص126
👌امام صادق فرمود:
«وقتی به نزد قبر پیامبر حاضر شدی به منبر پیامبر نزدیک شو و با دو دستت آن را مسح کن و بر چشمانت بکش»
📚الکافی ج4 ص553
🗯همین طور روایات متعددی آمده است در مورد استحباب تبرک جستن به قبر و ضریح امامان چنان که شیخ حر عاملی بابی را گشوده است :
«باب در استحباب تبرک به قبر امام رضا و قبور سایر امامان»
📚وسائل الشیعه ج14 ص561 باب83
👌بنا براین تبرک جستن به آثار اولیای بعد از ممات نیز مصادیق متعددی دارد که روشن ترین مصداق آن تبرک به قبور و ضریح انان می باشد.
3⃣مساله دیگر آن است که غسل کردن و لباس پاکیزه پوشیدن نیز از آداب زیارت است .
🗯 امام صادق در مورد کسی که قصد زیارت قبور اهل بیت را داشت فرمود:
«شایسته است که سخن گفتن را کم کنی و جز خیر نگویی و بسیار ذکر خداوند را گویی و لباس پاکیزه بپوشی و قبل از زیارت غسل کنی و با خشوع باشی و فراوان بر محمد و الش صلوات بفرستی و...»
📚کامل الزیارات ص130
📚وسائل الشیعه ج14 ص527
❗️انجام دادن این امور از مصادیق تعظیم اهل بیت پس از مماتشان می باشد اگر چه ممکن است تعظیم انان در حال حیات مصادیق دیگری داشته باشد .
4⃣همینطور در روایات متعددی کیفیت زیارت قبور هریک از اهل بیت و خواندن زیارت نامه ها توسط خود اهل بیت بیان شده است که علامه بزرگوار مجلسی مفصلا آنها را در ابواب متعددی نقل می کند.
📚بحار الانوار ج97 ص100 به بعد « کتاب المزار»
👌خلاصه آن که آنچه لازم است به آن توجه شود این است که تبرک جستن و تعظیم اهل بیت در حال حیات و مماتشان مصادیق متعددی دارد و این مصادیق را نیز خود اهل بیت بیان کرده اند .ممکن است انجام برخی کارها مختص به حال حیاتشان باشد و انجام برخی دیگر مختص به بعد مماتشان باشد اما به هر حال با توجه به نکات مطرح شده اشکالی بر این مساله وارد نمیشود.
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
🔶 طرح مشارکت در اطعام و جشن روز #عید_غدیر به مناسبت عید امامت و ولایت به مقدار تـوان در این امر پر خـیـر و بـرکـت سـهــیـم باشـیم. #هم_عهدیم
همه با هم در اطعام غدیر مشارکت می کنیم.
راههای پرداخت کمکهای نقدی
1️⃣ شماره کارت
💳 6037997950144171
2️⃣ پيپينگ
🏧 Payping.ir/@nikookaryimamkhomeini
📱09029924569
اینم کانال مرکز نیکوکاری امام خمینی(ره) هستش منتظرتون هستیم👇
eitaa.com/joinchat/2097545252Cf93f939a54
❔پرسش
❓چرا نباید همونجوری که دنیا نسبت به چندین سال قبل(اسلام تا الان)کلی تغییر کرده،دین هم تغییر کنه و به روز بشه؟چون الان مسائلی به وجود اومده که زمان پیامبر نبوده تا بتونه بهشون جواب بده مثلا در زمان پیامبر فضای مجازی و شبکه های اجتماعی نبوده تا اسلام در مورد اون نظر بده که مثلا حکمش چیه
💠پاسخ؛
🔰در روایات ما آمده است که هیچ مساله ای نمی باشد مگر انکه حکم آن در قرآن یا سنت بیان شده است
📚بحار الانوار ج2 ص168 باب 22
👌 اگر تمام قوانین اسلام جنبه جزیی داشت و برای هر موضوعی حکم کاملا مشخصی و جزیی تعیین کرده بود جای این اشکال بود که اسلام برای تمام نیازهای جامعه بشری برنامه ندارد اما با توجه به اینکه در دستورات اسلام یک سلسله اصول کلی و بسیار وسیع و گسترده ای وجود دارد که می تواند بر نیازهای متغیر منطبق شود و پاسخگوی انها باشد دیگر جایی برای این ایراد نیست.
🔶به عنوان نمونه مورد اشکال شما را بررسی می کنیم تا ببینیم نظر اسلام در مورد استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی چه می باشد؛
1⃣از جمله اصول کلی و مسلم اسلامی مساله تحریم تقویت ظالمین و دشمنان دین می باشد.
🔷امام سجاد فرمود:
«از مصاحبت با گناهکاران و تقویت ظالمین بپرهیز»
📚الکافی ج8 ص14
❗️امام صادق فرمود:
«کسی که ظلم می کند و کسی که او را یاری می دهد و کسی که به ظلم انان راضی است هر سه در گناه شریک هستند»
📚الکافی ج2 ص333
❗️در روایت دیگر آمده است:
«سبب تقویت ظالمین نشوید که عزت شما از بین می رود»
📚معانی الاخبار ص196
👌خداوند نیز می فرماید:
«تکیه بر ظالمین نکنید که آتش شما را فرا می گیرد»
🔷هود113
❗️حال با توجه به این ادله می گوییم اگر استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی سبب تقویت دشمنان دین و اسلام شود به این صورت که درآمد عائد از این فعالیت به جیب دشمنان اسلام که با مسلمین در حال جنگ هستند رفته و سبب تقویت انان بر علیه مسلمین می شود بی شک استفاده از این برنامه ها جایز نمی باشد.
2⃣یکی دیگر از قوانین کلی و مسلم اسلامی وجوب ترک محرمات و انجام واجبات می باشد
❗️محدث بزرگوار شیخ حر عاملی روایات فراوانی را نقل می کند در وجوب دوری از محرمات و انجام دادن واجبات به گونه ای که وظیفه همگان عمل به این دو وظیفه مسلم اسلامی است
📚وسائل الشیعه ج15 ص252 باب23 و ص259 باب24
❗️استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی اگر مستلزم تحقق محرمات شود مانند ارتباط نا مشروع با نامحرم، دیدن برنامه های مستهجن، سست شدن پایه های دینی ،و ...بی شک استفاده از آن جایز نمی باشد .
🗯اما اگر این برنامه های اجتماعی مفاسد فوق را نداشته باشد استفاده از آنها از جنبه های زیر دارای رجحان است؛
1⃣وجوب کسب علم و معرفت دینی ؛
❗️امام صادق فرمود:
«طلب علم بر همگان واجب است»
📚الکافی ج1 ص30
👌پیامبر گرامی فرمود:
«برترین عبادت فقه و کسب معرفت دینی است»
📚خصال ج1 ص30
👌استفاده از شبکه های اجتماعی اگر سبب شود که انسان بر معرفت دینی اش افزوده شود به این که مثلا به عضویت کانال های مورد اعتماد در نشر معارف دینی در آید بی شک دارای رجحان و فضیلت می باشد.
2⃣لزوم تفریح حلال؛
👌حضرت علی فرمود:
«انسان با ایمان ساعات شبانه روز خود را به سه بخش تقسیم می کند .قسمتی را صرف مناجات با پرودگارش می کند و قسمتی دیگر را برای کسب و کار قرار می دهد و قسمت سوم را برای بهره گیری از لذات حلال و دلپسند می گذارد »
📚نهج البلاغه حکمت 390
👌پیامبر گرامی فرمود:
«تفریح داشته باشید همانا من ناراحتم که در دین شما خستگی و بی نشاطی باشد»
📚نهج الفصاحه ص259
♻️انسان می تواند با استفاده از شبکه های اجتماعی و عضویت در کانال ها و گروهایی که جهت شعر و طنز واخبار ...تشکیل یافته است ساعاتی از روز را صرف تفریح حلال کند .از این جهت نیز استفاده از فضای مجازی دارای رجحان می باشد.
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❔پرسش
❓اگر قرار بود با دعا کردن مشکلات حل شود پس نقش خود ما در زندگی چیست؟ آیا بهتر نیست انسان به جای دعا کردن با پشتکار کاری که فکر می کند درست است کار را انجام دهد؟
🗯پاسخ:
❗️در این شکی نیست که دعا کردن و درخواست کردن از خداوند مورد تاکید و توصیه در ایات و روایات واقع شده است
📚وسائل الشیعه ج7 ص23 باب1
👌اما باید توجه کرد که دعا کردن با تلاش و کوشش منافاتی ندارد .یکی از شرایط استجابت دعا توام گشتن آن با عمل و تلاش و کوشش است .
🔶حضرت علی فرمود:
«دعا کننده بدون عمل و تلاش مانند تیر انداز بدون « زه» است»
📚نهج البلاغه حکمت337
♻️از آنجایی که زه عامل حرکت و وسیله پیش راندن تیر به سوی هدف است روشن می شود که تلاش و کوشش نیز جزو شرایط اساسی برای استجابت دعا است .
❗️انسان هم باید برای رسیدن به هدف دعا کند و هم سعی و تلاش و کوشش بکند و از خداوند بخواهد که سعی و تلاشش موثر واقع شود و به خواسته اش برسد.دعا کننده باید آنچه را در توان دارد به کار گیرد و آنچه را در توان ندارد از خدا بخواهد
📚پیام امام امیر المومنین ،ج14 ص707
👌امام صادق فرمود:
«چهار دسته هستند که دعای آنان مستجاب نمی شود که یکی از آنان کسی است که در خانه اش نشسته است و دنبال تلاش و کوشش نمی رود و دعا می کند خدایا به من روزی بده»
📚بحار الانوار ج100 ص12
🗯در روایت دیگر آمده است که عمر بن یزید می گوید به امام صادق گفتم:
«مردی می گوید در منزل می نشینم و نماز و روزه وعبادت خداوند را انجام داده و رزقم به من می رسد.
🔷امام فرمود:« این فرد از جمله کسانی است که دعایش مستجاب نمی شود»
📚الکافی ج5 ص77
❗️علامه بزرگوار مجلسی و محدث بزرگوار شیخ حر عاملی روایات متعدد دیگری نیز در همین مضمون نقل می کند که شرط لازم و حتمی در استجابت دعا ،سعی و تلاش و کوشش می باشد و بدون آن دعای فرد مستجاب نمیشود
📚بحار الانوار ج90 ص354 باب22
📚وسائل الشیعه ج7 ص123 باب50
👌مفهوم دعا این است که ما حد اکثر تلاش خود را برای رسیدن به مقاصد صحیح انجام دهیم و آنجا که توانایی نداریم دعا کنیم خداوندا حل بقیه مشکل با توست .
🔷با توجه به این تفسیر از دعا اشکال شما به مساله دعا وارد نمی شود
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❓پرسش
❔درمورد حضرت خدیجه هنگام ازدواج باپیامبر دوقول شنیده شده یکی اینکه ایشون قبل از پیامبر با کسی ازدواج نکرده بود و پیامبر اولین همسر اوبود،دوم اینکه گفته میشه قبل ازپیامبر دوبار ازدواج کرده بود .قول صحیح کدام قول است
💠پاسخ؛
1⃣نخست باید توجه کرد که در این شکی نیست که حضرت خدیجه برترین زنان پیامبر بوده است .چه ثابت شود ایشان قبل از پیامبر ازدواج کرده بودند و چه ثابت شود که ایشان باکره بوده اند.
🗯طبری روایت می کند که پیامبر گرامی فرمود:
« برترین زنان عالم چهار زن هستند ؛ مریم بنت عمران،اسیه بنت مزاحم،خدیجه بنت خویلد و فاطمه بنت محمد»
📚جامع البیان ،ج3 ص359
❗️در روایت دیگر می اورند که فرمود:
« برترین زنان بهشت مریم و خدیجه ( وفاطمه) است»
📚تاریخ مدینه دمشق ج70 ص106
👌بخاری در صحیح روایت می کند که عایشه می گفت:
« من انقدر که نسبت به خدیجه حسادت می ورزیدم نسبت به هیچ یک از زنان پیامبر چنین حسادتی نمیکردم»
📚صحیح بخاری ج8 ص195
♦️در کتاب فتح الباری امده است:
« اکثر حسد عایشه نسبت به خدیجه بود و سبب ان بشارتی بود که جبرییل اورد که برای خدیجه خانه ای در بهشت است»
📚فتح الباری ج7 ص102
♻️مسلم روایت می کند که عایشه به پیامبر چنین گفت:
« چقدر از خدیجه یاد می کنی او پیرزنی بود از پیر زن های قریش که از پیری دندان در دهان نداشت .هلاک شد و خدا بهتر از او را به تو داد»
📚صحیح مسلم،ج7 ص134
♦️دنباله روایت را احمد در مسند می اورد که پیامبر در جواب عایشه فرمود:
« خداوند بهتر از او را نصیبم نساخته است .انگاه که مردم مرا قبول نداشتند او به من ایمان اورد و انگاه که مرا تکذیب می نمودند او تصدیقم کرد و انگاه که دیگران مرا محروم کرده بودند او به مالش مرا یاری کرد »
📚مسند احمد ج9 ص429
📚المعجم الکبیر،ج23 ص13
📚الاستیعاب ،ج4 ص1824
📚کنزالعمال ،ج12 ص132
2⃣مشهور بین علمای اهل سنت آن است که ایشان قبل از ازدواج با پیامبر دوبار ازدواج کرده بودند.دو شوهر ایشان به نام های « عتیق بن عائذ » و « ابو هاله مالک بن نباش التمیمی» بوده اند که با مرگ رشته زندگی هر کدام پاشیده شده بود
📚اسد الغابه ج6 ص79
📚الاستیعاب ج4 ص1817
📚الاصابه ج8 ص99
🗯اما برخی از علمای شیعه این قول را بر نمی تابند و معتقدند که ایشان باکره بوده اند و اهل سنت جهت فضیلت سازی برای عایشه که بگویند تنها همسر باکره پیامبر او بوده است می گویند خدیجه قبلا ازدواج کرده و بیوه بوده است.
👌 علامه مجلسی می نویسد:
«پیامبر با خدیجه ازدواج کرد در حالی که او باکره بود و قبل از پیامبر ازدواج نکرده بود»
📚بحار الانوار ج22 ص191
❗️ابوالقاسم اسماعیل بن محمد اصفهانی از دانشمندان اهل سنت می نویسد:
«خدیجه زنی باکره و دارای اعتبار و مال بسیاری بود که با پیامبر ازدواج کرد»
📚دلائل النبوه ج1 ص178
👌علامه محقق سید جعفر مرتضی عاملی دلائل چندی را در اثبات این که حضرت خدیجه باکره بوده است و قبل از پیامبر ازدواج نکرده بود اقامه می کند از جمله؛
1⃣ابن شهر آشوب در کتابش می آورد که بلاذری و ابوالقاسم کوفی در دو کتابشان و سید مرتضی در شافی و شیخ طوسی در تلخیص شافی روایت کرده اند که :
«پیامبر با خدیجه ازدواج کرد در حالی که او باکره بود و قبل از پیامبر با کسی ازدواج نکرده بود»
📚مناقب ال ابی طالب ج1 ص159
2⃣اجماع شیعه و سنی بر این است که تمام سادات و بزرگان قریش از خدیجه خواستگاری کردند اما ایشان به همه آنها جواب منفی دادند و وقتی با پیامبر اسلام ازدواج کردند زنان قریش بر او غضب کرده و با او قطع رابطه کردند.و به او گفتند که بزرگان و رئیسان عرب از تو خواستگاری کردند اما با انان ازدواج نکردی با محمد یتیم ابی طالب که فقیر و بدون مال است ازدواج کردی .
❔اهل نظر و فهم چگونه می توانند قبول کنند که خدیجه از ازدواج با بزرگان قریش خود داری کند آنگاه با دو نفر اعرابی از قبیله بنی تمیم ازدواج کند ❓
❓ایا صاحبان اندیشه حکم به بطلان چنین قولی نمی کنند.
3⃣چگونه می توان پذیرفت که بزرگان و اشراف قریش خدیجه را به دلیل ازدواج با دو نفر اعرابی و پایین مقام که اهل نظافت و شخصیت نیز نبودند ملامت و سرزنش نکنند❓
📚الصحیح من سیره النبی الاعظم ج2 ص122
🗯به هر حال چنان که گذشت به مقتضای هر دو قول شکی در عظمت مقام حضرت خدیجه و برتری ایشان نسبت به سایر زنان پیامبر نمی ماند.
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
گفته می شود چگونه روز غدیر عیدمی باشد در حالی که روزه در آن مستحب است اما در عید قربان و فطر روزه در آن حرام است
🗯پاسخ:
❗️در فضیلت روزه عید غدیر ،روایات متعددی در منابع شیعه و سنی نقل شده است .
🗯امام صادق فرمود:
« عید غدیر بسیار برتر و با شرافت تر از دو عید فطر و قربان است و هر کس آن روز را روزه بگیرد پاداش 60 ماه روزه داری را دریافت می کند»
📚الکافی ج4 ص148
❗️وفرمود:
« روزه آن روز کفاره شصت سال می باشد»
📚الفقیه ج2 ص90
❗️وفرمود:
« روزه آن روز به خاطر شکر نعمت ولایت و حمد پرودگار لازم گشت»
📚وسائل الشیعه ج10 ص443
🗯همین طور خطیب بغدادی از علمای اهل سنت از پیامبر گرامی نقل می کند که فرمود:
« هر کس روز هجدهم ذی الحجه را روزه بگیرد ،خداوند به او پاداش شصت روز روزه داری را به او می دهد و آن روز غدیر است .پیامبر دست علی را بر افراشت و گفت ایا من اولی به مومنان از خودشان نیستم .پس هر کس که من مولی و اولی نسبت به او هستم علی از این پس ولی و مولی برای اوست .پس از آن ایه اکمال نازل شد»
📚تاریخ بغداد،ج8 ص290
❗️با توجه به این رویات اشکال کردن در باره روزه روز غدیر اجتهاد در برابر نص است .
🗯خداوند چنین قرار داده است که روزه روز غدیر مستحب اما روزه دو عید قربان و فطر حرام باشد ایا کسی می تواند اعتراض کند در حالی که خداوند می فرماید:
« هیچ مرد و زن با ایمانی حق ندارد هنگامی که خدا و پیامبرش امری را لازم بدانند اختیاری از خود داشته باشند و هر کس نافرمانی خدا و رسول را کند به گمراهی اشکاری گرفتار شده است»
📓احزاب 38
❗️گذشته از انکه ایام عید دیگری نظیر جمعه،مبعث و مانند آن وجود دارد که روزه گرفتن در انها مستحب می باشد
📚وسائل الشیعه ج10 ص447
📚روضه الطالبین،ج2 ص253
📚غنیه الطالبین،ص502
و...
❗️با این وجود نمی توان گفت هر روز که عید باشد باید روزه در آن روز حرام باشد
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❔پرسش
❓بسیار می شود که افرادی گناه می کنند مثلا بی حجابی می کنند و نماز نمیخوانند و روزه نمی گیرند و شراب می خورند می گویند دلت پاک باشد کافی است ما دلمان پاک است و همین بس است ❔
💠پاسخ؛
❗️از دیدگاه آیات و روایات اعمال آدمی همواره بازتابی در روح و دل او دارد و تدریجا دل و روح را به شکل خود در می آورد .انسان با ادامه دادن گناه لحظه به لحظه در تاریکی روحی بیشتری فرو می رود .
🌀خداوند در مورد این گونه افراد می فرماید:
«اعمال آنان همچون زنگاری بر دلشان نشسته و از درک حقیقت وا مانده اند»
🌀مطففین 14
👌بدترین اثر گناه و ادامه آن تاریک ساختن دل و قلب و از میان بردن نور علم و تشخیص است .گناهان از اعضا و جوارح سرازیر قلب ودل می شود و دل را به یک باتلاق متعفن و گندیده مبدل می سازد.
❗️پیامبر گرامی فرمود:
«گناهان زیاد دل و قلب انسان را فاسد می کند»
📚در المنثور ج6 ص326
👌وفرمود:
«هنگامی که بنده گناه کند نکته سیاهی در قلب و دل او پیدا می شود .اگر توبه کند و از گناه دست بردارد و استغفار کند دل و قلب او صیقل می یابد و اگر باز هم به گناه بر گردد سیاهی افزون می شود تا تمام دلش را فرا می گیرد»
📚بحار الانوار ج70 ص332
📚الکافی ج2 ص271
👌امام باقر فرمود:
«هیچ چیز مانند گناهان و خطاها سبب فساد دل و قلب نمی شود»
📚الکافی ج2 ص268
👌حضرت علی فرمود:
«هیچ دردی برای دل ها دردناک تر از گناهان نمی باشد که سبب فساد دل می شود»
📚همان مدرک ص275
🔷این گونه افراد با ادامه دادن به گناهان لحظه به لحظه در تاریکی روحی بیشتری فرو می روند و به جایی می رسند که گناهانشان در نظرش حسنات جلوه می کند و گاه به آن افتخار می نماید و در این مرحله راههای بازگشت به روی او بسته میشود و تمام پلهای پشت سرش ویران می گردد
📚تفسیر نمونه ج26 ص267
❗️چنان که خداوند می فرماید:
«خداوند بر دلهای آنها مهر نهاده و همچنین بر گوشهای انان و بر چشمهای انان پرده ای فرو افتاده و برای انان عذاب بزرگی است»
♻️بقره7
❗️ومی فرماید:
«چشم های ظاهر نابینا نمی شود بلکه دل هایی که در سینه ها جای دارد نابینا می گردد»
🔷حج46
👌به دلیل همین فساد دل است که می پندارند و می گویند دلشان پاک است و بر مسیر صحیح قدم بر می دارند در حالی که در همین سخنشان نیز صادق نیستند و دل پاکی برای انان نمانده است و به دلیل گناهان قدرت تشخیص مسیر صحیح از انان گرفته شده است.
❗️اگر دلشان پاک بود بر مسیر صحیح قدم بر می داشتند .
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❓پرسش
❔آیا پیامبر اسلام شهید شدند یا به مرگ طبیعی از دنیا رفتند❓
💠پاسخ؛
❗️آنچه که از روایات شیعه و سنی بدست می آید آن است که پیامبر گرامی مسموم شده و از دنیا رفتند.
👌امام حسن علیه السلام فرمود:
«هیچ یک از ما نمی باشد جز آنکه یا توسط شمشیر از دنیا می رود و یا توسط سم از دنیا می رود»
📚بحار الانوار ج27 ص217
📚کفایه الاثر ص227
👌امام رضا علیه السلام فرمود:
«همه ما مقتول و شهید از دنیا می رویم»
📚الفقیه ج2 ص585
📚عیون الاخبار ج2 ص203
👌شیخ صدوق می نویسد:
«اعتقاد شیعه آن است که پیامبر در خبیر مسموم شد و توسط همان سم به شهادت رسید»
📚اعتقادات ص109
👌شیخ مفید می نویسد:
« پیامبر در روز 28 صفر در مدینه در حالی که مسموم شده بود از دنیا رفت»
📚المقنعه ص456
👌شیخ طوسی می نویسد:
«پیامبر گرامی در حالی از دنیا رفت که مسموم شده بود»
📚التهذیب ج6 ص2
❗️علامه حلی نیز همین مطلب را می نویسد
📚تحریر الاحکام ج2 ص118
👌امام صادق فرمود:
«پیامبر در روز خیبر گوشت مسموم را خورد و زمان مرگش فرمود همان گوشت مسموم روز خیبر مرا از پای درآورد و هیچ پیامبر و جانشین پیامبری نیست مگر آنکه شهید میشود»
📚بصائر الدرجات ج1 ص503
👌وفرمود:
«زن یهوی گوشت را مسموم ساخت و به خورد پیامبر داد و سبب فوت پیامبر شد»
📚همان مدرک
❗️شیخ کلینی و دیگران از علما نیز مسموم شدن پیامبر گرامی توسط سم زن یهودی را نقل می کنند
📚الکافی ج6 ص315
📚المحاسن ج2 ص470
📚وسائل الشیعه ج25 ص57
👌وفرمود:
«گمان می کنید پیامبر به مرگ طبیعی از دنیا رفت یا کشته شد؟
❗️پیامبر قبل از مرگ توسط آن دو نفر مسموم شد و از دنیا رفت»
📚تفسیر عیاشی ج1 ص200
👌علامه مجلسی می گوید محتمل است هر دو سم در شهادت پیامبر گرامی دخیل بوده است
📚بحار الانوار ج22 ص516
🔴مساله شهادت پیامبر گرامی در کتب اهل سنت نیز مورد اشاره قرار گرفته است.
🗯بخاری می نویسد:
«عایشه می گوید:در روزهای پایانی حیات پیامبر به زور در دهان آن حضرت دوایی ریختیم،حضرت با اشاره به ما فهماند که به من دوا نخورانید، ما گفتیم این خودداری پیامبر به خاطر آن است که مریض از دوا بدش می آید ووقتی بهوش آمد فرمود:ایا من شمارا از این کار نهی نکردم؟اکنون به جز عباس که شاهد ماجرا نبوده باید جلوی چشمان من به دهان همه آنان که دراین خانه هستند از همان دوا ریخته شود»
📚صحیح بخاری،ج5 ص120 ح5382
❔چرا عایشه حرف پیامبر را گوش نداد و به زور در حلق پیامبر گرامی دارو ریخت در حالی که خداوند اطاعت پیامبر را در هر حال لازم و واجب می داند
🔷حشر7
❔چرا پیامبر از خوردن دوا خود داری کرد مگر پیامبر کودک بوده است که از دوا بدش بیاید❔ایا نعوذ بالله او درک نمی کرد که چه چیزی برایش مفید است و چه چیزی مضر❔
❔چرا پیامبر دستور به قصاص داد که خودشان نیز از آن دوا بخورند❔ایا پیامبر بدون استحقاق دستور به مجازات می دهد
❗️حاکم در مستدرک می آورد:
«به خدا سوگند پیامبر وابوبکر وحسن بن علی با سم و عمر عثمان، علی وحسین با شمشیر کشته شدند»
📚المستدرک علی الصحیحین،ج3 ص61 ح 4395
🗯بزرگان اهل سنت از ابن مسعود نقل کرده اند:
«اگر 9 بار سوگند یاد کنم که پیامبر کشته شده است برایم بهتر است تا یک بار سوگند یاد کنم که او کشته نشده است زیرا خداوند اورا پیامبر وشهید قرار داده است»
📚مسند احمد،ج1 ص408 ح3873
📚طبقات الکبری،ج2 ص201
📚المصنف،ج5 ص269
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❓پرسش
❔ایا این داستان راست است که پیامبر به اشتباه با شلاق بر بدن فردی می زند و در آخر عمر در مسجد از او حلالیت می طلبد که ببخشید چنین کردم❓
💠پاسخ؛
❗️روایت شده است که پیامبر گرامی در آخرین روزهای عمر شریف در حالی که سرش را با پارچه ای بسته بود و علی علیه السلام و فضل بن عباس زیرا بغلش را گرفته بودند و پاهایش بر زمین کشیده می شد وارد مسجد شد و روی منبر قرار گرفت و عرضه داشت:
«هرکس حقی بر گردن من دارد برخیزد و اظهار کند زیرا قصاص در این جهان آسانتر از قصاص در روز رستاخیز است .در این موقع سواده بن قیس برخاست و گفت موقع بازگشت از نبرد طائف در حالی که بر شتری سوار بودید تازیانه خود را بلند کردید که بر مرکب خود بزنید اتفاقا تازیانه بر شکم من اصابت کرد .من اکنون آماده گرفتن قصاص هستم.
❗️پیامبر دستور داد که بروند و همان تازیانه را بیاورند سپس پیراهن خود را بالا زدند تا سواده قصاص کند اما سواده بی اختیار شکم و سینه پیامبر را شروع به بوسیدن کرد .پیامبر نیز او را دعا کرد و فرمود خدایا از سواده بگذر همان طور که او از پیامبر درگذشت»
📚امالی صدوق ص634
❗️نقد؛
1⃣این جریان مخالف عقیده شیعه در مورد عصمت پیامبران می باشد.
👌علامه مجلسی می نویسد:
« تمام علمای شیعه اتفاق و اجماع دارند که پیامبران و امامان از تمام گناهان اعم از صغیره و کبیره ،عمدا و از روی خطا و از روی نسیان پاک و معصوم هستند چه قبل از نبوت و امامت و چه بعد از آن حتی از ابتدای تولد انان چنین هستند...»
📚بحار الانوار ج17 ص108
2⃣امام علی علیه السلام در وصف هدایتگران الهی فرمود:
«انان معصوم هستند از تمام گناهان صغیره و کبیره و در جواب دادن خطا نمی کنند و هیچ گاه دچار سهو و نسیان نمی شوند»
📚بحار الانوار ج25 ص351
3⃣پیامبر گرامی فرمود:
«سهو و نسیان برای شما است و ما گرفتار سهو و نسیان نمی شویم»
📚بحار الانوار ج17 ص111
4⃣در روایات فراوانی آمده است که هدایتگران الهی همواره از طرف خداوند و فرشتگان و روح القدس تایید و یاری می شوند و چنین افرادی هیچ گاه دچار سهو و خطا نمی شوند
📚بحار الانوار ج25 ص47 باب3
5⃣روایتی که شیخ صدوق در مورد سهو و خطای پیامبر نقل کرد از حیث سند ضعیف است.او روایت را از افراد زیر نقل می کند؛
🔶1- محمد بن حمدان الصیدلانی که مجهول است.
📚مستدرکات علم رجال الحدیث ج7 ص71
🔶2- محمد بن مسلم الواسطی که مجهول است
📚همان مدرک ص328
🔶3- محمد بن هارون که ضعیف است
📚رجال علامه حلی ص254
6⃣همان روایت در کتب مناقب ابن شهر اشوب و روضه الواعظین و تسلیه المجالس نقل شده است که در تمام این کتاب های روایت به صورت ضعیف و بدون سند آمده است لذا قابل استدلال نیست.
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
❔پرسش
❓ایا صحیح است که جعده به دستور معاویه به امام حسن سم داد❔و ایا صحیح است که عایشه مانع دفن امام حسن در کنار پیامبر شد و جنازه حضرت را تیر باران کردند
🗯پاسخ؛
👌شیخ مفید می نویسد:
«معاویه می خواست برای یزید بیعت بگیرد اما امام حسن را مانعی در برابر این کار می دید .دسیسه کرد که او را به قتل برساند و با جعده سازش کرد و اورا وادار کرد که به امام سم بدهد و وعده ازدواج با یزید را به او داد و صد هزار درهم برایش فرستاد و جعده امام را سم داد»
📚الارشاد ج2 ص15
📚بحار الانوار ج44 ص157
❗️همین مطلب در کتب اهل سنت نیز آمده است؛
👌ابن سعد در طبقاتش می نویسد:
«معاویه بارها حسن بن علی را سم داد»
📚تتمیم طبقات الکبری ج1 ص352
❗️ابن کثیر می نویسد:
«معاویه برخی از نزدیکان حسن را تطمیع کرد تا او را با سم بکشند»
📚تاریخ ابن کثیر ج8 ص47
👌مسعودی می نویسد:
«معاویه جعده را تحریک کرد تا حسن را بکشد و گفت اگر چنین بکنی برایت صد هزار درهم ارسال می کنم و تورا به ازدواج یزید در می آورم و معاویه برای جعده سم را فرستاد و پس از انجام کار پولی را که وعده کرده بود به او داد اما او را به تزویج یزید در نیاورد و گفت ما زندگی یزید را می خواهیم ( و ممکن است تو دست به جان او نیز ببری) و الا تو را به تزویج او در می آوردم»
📚مروج الذهب ج2 ص427
👌همین جریان را ابوالفرج اصفهانی و ابن ابی الحدید معتزلی نقل می کنند؛
📚مقاتل الطالبین ص80
📚شرح نهج البلاغه 16 ص29 ؛49
👌مولف کتاب الاستیعاب نیز نقل می کند:
«سم دادن حسن به دسیسه و تحریک معاویه بود و او به همسر حسن پول داد تا چنین کند»
📚الاستیعاب قسم اول ص389
❗️سبط بن جوزی نیز به همین مطلب تصریح می کند؛
📚تذکره الخواص ص211
❗️ابن عساکر نیز در تاریخ همین مطلب را می آورد؛
📚تاریخ مدینه دمشق ج13 ص282
👌مزی نیز می نویسد:
«معاویه برخی از نزدیکان حسن را تطمیع کرد تا او را سم دادند و کشتند»
📚تهذیب الکمال ج6 ص252
🗯زمخشری نیز به همین مطلب تصریح می کند؛
📚ربیع الابرار ج4 ص208
👌مولف کتاب عقد الفرید می نویسد:
«وقتی خبر شهادت امام حسن به معاویه رسید سجده کرد و خدا را شکر گفت»
📚العقد الفرید ج4 ص156
🔷اما پاسخ سوال دومتان:
🗯ابن شهر اشوب از کتاب ربیع الابرار زمخشری و عقد الفرید ابن عبد ربه هر دو از علمای اهل سنت نقل می کند:
❗️« امام حسین و ابوالفضل العباس و عده ای دیگر جنازه امام حسن را به جایگاه خاصی در نزدیکی مسجد النبی منتقل کرده و در انجا نماز بر جسم مطهرشان نماز گزاردند بعد از آن برای تجدید عهد و دفن نزدیک مزار پیامبر بردند .
🔷در این هنگام مروان بن حکم به همراه عده ای جلو امد و فریاد زد شما می خواهید حسن بن علی را در کنار پیامبر دفن کنید
👌از طرف دیگر عایشه نیز در حالی که سوار بر استر بود به جمع انان پیوست و فریاد زد چگونه می خواهید کسی را که من هر گز دوست نداشتم به خانه من داخل کنید
❕ابن شهر اشوب در ادامه می اورد:
«جنازه آن حضرت را تیرباران کردند، تا جایی که هفتاد چوبه تیر به تابوت آویخته شد»
📚مناقب ابن شهر اشوب ج4 ص43
👌همین جریان را علامه مجلسی در بحار و شیخ مفید در ارشاد نقل می کند
📚بحار الانوار ج44 ص157
📚الارشاد،ص174،176
🗯این مضمون را دیگران از علمای اهل سنت نیز نقل کرده اند؛
📚حیاه الحیوان ج1 ص83
📚تاریخ الخمیس ج2 ص294
📚وفیات الاعیان ج2 ص66
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 شعرخوانی سید حمیدرضا برقعی به مناسبت عید غدیر
#آیه_ولایت_و_پاسخ_به_سه_اشکال
🤔#پرسش
❔در آیه قرآن ک میفرماید
﴿إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ﴾(سورهٔ مائده-آیهٔ ۵۵)
ولی شما تنها خدا و پیامبر اوست و کسانی که ایمان آوردهاند همان کسانی که نماز برپا میدارند و زکات میدهند در حالی که در رکوع نمازند. چرا نگفته چه کسی (
الذی ) گفته کسانی ( الذین ) منظور خضوع و خشوع هست خدا میگه مسلمانان کسانی هستن که در حین رکوع و خم شدن برای خدا، بفکر زکات و کمک به مردم هم هستن نه اینکه فقط نماز خشک و خالی بخونن و سوال دیگه اینکه یه حدیث دارین میگه تیغی در پای علی فرو رفت، که از شدت درد نزاشت کسی به اون دست بزند و در بیاورد گفتن زمانی که علی نماز میخواند چنان غرق خدا میشود که حواسش به دنیا نیست و آن لحظه تیغ را بیرون میکشیم، و چنین کردن، و علی حس نکرد حدیث دیگه میگه علی در نماز بود که گدایی از کنارش رد شد و فوری او را دید و انگشترش را به او داد و آیه نازل شد این دوتا تضاد ندارند ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌خداوند می فرماید ؛
« إِنَّما وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكاةَ وَ هُمْ راكِعُونَ » « سرپرست و رهبر شما تنها خدا است، و پيامبر او، و آنها كه ايمان آورده اند و نماز را بر پا مى دارند و در حال ركوع #زكات مى پردازند.» ( مائده 55)
❕بسيارى از مفسّران و محدثان در شأن نزول اين آيه نقل كرده اند كه اين آيه در شأن على عليه السلام نازل شده است.
👌سيوطى در الدّرالمنثور در ذيل اين آيه از ابن عباس نقل مى كند كه على عليه السلام در حال ركوع نماز بود كه سائلى تقاضاى كمك كرد و آن حضرت انگشترش را به او صدقه داد، پيامبر صلى الله عليه و آله از او پرسيد: «چه كسى اين انگشتر را به تو صدقه داد؟»، اشاره به على عليه السلام كرد و گفت: «آن مرد كه در حال ركوع است».در اين #هنگام آيه انَّما وَلِيُّكُمْ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ ... نازل شد»
📚الدر المنثور ج 2 ص 293
🔸این شان نزول را مرحوم محدّث بحرانى در غاية المرام 24 حديث از منابع اهل سنّت و 19 روايت از منابع و #مصادر شيعه نقل كرده است، كه مجموعاً 43 حديث مى شود.بنابراين، رواياتى كه پيرامون اين آيه وارد شده متواتر است .
❕علاوه بر اين، علّامه امينى در كتاب بى نظيرش، الغدير، از بيست منبع معروف اهل سنّت رواياتى پيرامون آيه شريفه محلّ بحث نقل مى كند؛ منابع معروفى چون تفسير طبرى، تفسير اسباب النّزول، تفسير فخر رازى، تذكره سبط ابن جوزى و الصّواعق ابن حجر و نور الابصار شبلنجى و تفسير ابن كثير و مانند آن كه از اعتبار خاصّى در نزد اهل سنّت #برخوردار است.
📚الغدیر ج 2 ص 52 به بعد
❕كتابهاى معروفى كه اين حديث در آن نقل شده از سى كتاب تجاوز مى كند كه همه از منابع اهل تسنن است، از جمله محب الدين طبرى در ذخائر العقبى صفحه 88 و علامه قاضى شوكانى در تفسير فتح القدير جلد دوم صفحه 50 و در جامع الاصول جلد نهم صفحه 478 و در اسباب النزول واحدى صفحه 148 و در لباب النقول سيوطى صفحه 90 و در تذكرة سبط بن جوزى صفحه 18 و در نور الأبصار شبلنجى صفحه 105 و در تفسير طبرى صفحه ج 6 ص 165 و در كتاب الكافى الشاف ابن حجر عسقلانى صفحه 56 و در مفاتيح الغيب رازى جلد سوم صفحه 431 و در تفسير در المنثور جلد 2 صفحه 393 و در كتاب كنز العمال جلد 6 صفحه 391 و مسند ابن مردويه و مسند ابن الشيخ و علاوه بر اينها در صحيح نسايى و كتاب الجمع بين الصحاح السته و كتابهاى متعدد ديگرى اين احاديث آمده است .
❕آلوسی بزرگ #مفسر اهل سنت می گوید ؛
« غالب اهل حدیث و اخبار بر این اعتقادند که آیه ولایت در شان علی نازل گردید»
📚روح المعانی،ج6 ص167
👌جرجانی بزرگ عالم اهل سنت می گوید ؛
« امامان تفسیر بر این نکته اجماع دارند که مراد از آیه ولایت علی می باشد که در رکوع نماز انگشتر خود را به گدا #بخشید و آیه نازل شد »
📚شرح المواقف ج 8 ص 360
👌تفتازانی از بزرگ #متکلمین اهل سنت می گوید ؛
« به اتفاق مفسران هنگامی که گدایی از علی درخواست کمک نمود و آن حضرت انگشتر خود را در حال رکوع نماز به او داد این آیه در شان او نازل شد »
📚شرح المقاصد ج 2 ص 288
🔸ادامه 👇
🔸ادامه 👇
❕کاربر در مورد آیه مذکور سه اشکال کرده است ؛
1⃣مقصود از « هم راکعون » ، خضوع و خشوع است ، یعنی مسلمینی که اولی به تصرفند در نماز خشوع و خضوع دارند و نمازشان خشک و بی روح نیست ، در حالی که مطابق آنچه در بالا آمد ، مخاطب آیه شریفه علی علیه السلام است که در حال رکوع به فقیر صدقه داد . بنابراین جمله « هم راکعون » جمله حالیه است از علی علیه السلام به معنای « صدقه دادن در حال رکوع نماز » و هر تفسیری غیر این ، تفسیر به رای است و باطل ، در بسيارى از كتب معروف اين حديث از پيامبر اكرم نقل شده است ؛ «كسى كه قرآن را به ميل خويش تفسير كند يا ناآگاهانه چيزى درباره آن بگويد بايد آماده شود كه در جايگاه خويش در دوزخ قرار گيرد».
📚مباحث فی علوم القرآن ص 304
❕چنان که می بینیم مقدس اردبیلی می نویسد ؛
« ( اشکال کرده اند ) ركوع به معنى و خضوع و خشوع هم آمده، شايد معنى كلام آن باشد كه آنانى كه نمازشان با خضوع و خشوع است اولى به تصرف اند در امر مسلمانان نه آنهائى كه نمازشان به خضوع و خشوع نيست ، پاسخ این است که جمیع مفسرین متفق اند در اینکه حضرت امير المؤمنين عليه السّلام در حالت ركوع تصدق فرمودند و اين آيه نازل شد؛ پس ركوع را به معنى ديگر حمل نمودن بى معنى است و اين مناقشه اى است كه ناشى نمى شود الّا از عناد و بحث كج »
📚حدیقه الشیعه ج 1 ص 65
2⃣اشکال دوم آنکه توجّه كردن به سائل منافات با حضور قلب در نماز و غرق در مناجات پروردگار بودن ، دارد ، تا آنجا كه معروف است كه پيكان تير از پاى مباركش در حال نماز بيرون آورند و احساس نفرمود ، چگونه ممكن است در حال نماز به درخواست شخص سائل توجه كرده باشد؟!
👌پاسخ آن است که ما روایت بیرون کشیدن تیر از پای علی علیه السلام را در حال نمازقبول داریم ( متن روايت چنين است ؛ «رُوى انَّهُ وَقَعَ نَصْلُ فى رِجْله فَلَمْ يُمْكنْ مِنْ اخْراجِهِ فَقالَتْ فاطِمَة عليها السلام اخْرِجُوهفى حال صَلاته فَاِّنَهُ لايَحِسُّ بِما يَجْرى عَلَيْه حينَئذٍ فَاخْرِجَ فَهُوَ فى صَلاتِهِ! (محجّة الَبيضاءَ، جلد اول، صفحه 398- احقاق الحق، جلد 2، صفحه 414. )
❕اما کسى كه اين ايراد را مى كند از اين نكته غفلت دارد كه شنيدن صداى سائل و كمك به او، پرداختن به غير خدا و توجه به خويشتن از امور دنيوى نيست؛ بلكه آن هم در واقع توجّه به خدا است. شنیدن صدای سائل و به کمک او پرداختن توجه به خویشتن نیست بلکه عین توجه به خداست، علی در حال نماز از خود بیگانه بود نه از خدا و می دانیم بیگانگی از خلق خدا بیگانگی از خدا است .
👌قلب پاك على عليه السلام در برابر صداى سائلان حسّاس بود، و به نداى آنها پاسخ مى گفت؛ او با اين كار عبادتى را با عبادت ديگر آميخت؛ و در حال نماز زكات داد، و هر دو براى خدا و در راه او بود.
❕وانگهى اين ايراد و خرده گيرى در واقع ايراد بر قرآن مجيد است، چرا كه خداوند در اين آيه دادن زكات را در حال ركوع مورد تكريم و تمجيد قرار داده، و اگر اين عمل نشانه غفلت و بى خبرى از ذكر خدا بود نبايد به عنوان يك صفت والا و با ارزش فوق العاده، روى آن تكيه شود. اين متعصّبان مى خواهند فضيلت على عليه السلام را انكار كنند در واقع به خدا ايراد مى گيرند .
📚پیام قرآن ج 9 ص 203
🔸ادامه 👇
🔸ادامه 👇
3⃣اشکال سوم آن است که موصولها و ضميرهاى آيه به صورت ضمير جمع است، مانند الّذين آمنوا و الّذين يقيمون و يؤتون و هم راكعون، با اين حال چگونه قابل تطبيق و به يك فرد مى باشد. آيه مى گويد كسانى كه اين اوصاف را دارند «ولّى» شما هستند نه يك فرد خاص يعنى على بن ابيطالب عليه السلام.
👌پاسخ این اشکال هم روشن است .
❕با توجه به شأن نزولهاى آيه كه به طور مستفيض بلكه متواتر در كتب شيعه و اهل سنت نقل شده ترديدى باقى نمى ماند كه آيه ناظر به علی علیه السلام است و به تعبير ديگر احاديث و تواريخ اسلام گواهى مى دهند كه دادن صدقه به سائل در حال ركوع مربوط به على عليه السلام است نه اينكه يك گروه آن را انجام داده باشند؛ بنابراين بايد گفت تعبير به صيغه جمع براى احترام و تعظيم مقام آن فرد است. و در ادبيات عرب مكرر ديده شده كه از مفرد به لفظ جمع، تعبير آورده شده است؛ مثلًا در آيه مباهله كلمه «نسائنا» به صورت جمع است، در حالى كه مطابق صريح شأن نزولهاى متعدد، منظور از آن تنها، فاطمه زهرا عليها السلام، است، و نيز در همان آيه، واژه «انفسنا» به صورت جمع است در حالى كه همه قبول دارند غير از پيامبر اسلام كسى از مردم جز على عليه السلام در مباهله شركت نداشت.
❕مفسران اهل سنّت خود پاسخ اين اشكال را داده اند؛ فخر رازى در جواب اين سؤال مى گويد ؛
« جمع گاهى براى احترام است، يعنى گاهى با اين كه مخاطب يك نفر بيشتر نيست، براى احترام لفظ جمع به كار برده مى شود همانگونه كه در فارسى نيز چنين است و به جاى «تو رفتى، گفتى، آمدى و مانند آن» گفته مى شود: «شما رفتيد، گفتيد، آمديد و مانند آن» بنابراين در ادبيّات عرب گاهى جهت احترام لفظ جمع به جاى مفرد به كار برده مى شود و در آيه فوق نيز چنين است. »
📚تفسیر کبیر ج 12 ص 28
❕آلوسى در روح المعانى پاسخ ديگرى داده است؛ او مى گويد ؛
« گاه براى عظمت شخص، و گاه براى عظمت كار، به جاى صيغه مفرد از صيغه جمع استفاده مى شود و اين در لغت عرب مرسوم است. »
📚روح المعانی ج 6 ص 167
❕در آیات قرآن به طور گسترده صیغه جمع در جایی که باید مفرد استعمال شود به کار رفته است که جهت آگاهی به آیات ذیل و شان نزول آن از تفاسیری چون کشاف و مفاتیح الغیب و ... مراجعه کنید ؛
❕آیه 215 بقره _ 247 بقره _ 173 آل عمران _ 61 آل عمران _ ممتحنه آیه اول _ مائده 52 _ منافقین 8 و ...
❕اگر از این پاسخ هم چشم پوشی کنیم ، باز می بینیم اهل بیت علیهم السلام پاسخ دیگری داده اند و آن اینکه مخاطب آیه ولایت تمام امامان علیهم السلام هستند به خاطر همین از صیغه های جمع استفاده شده است و همه آنان در حال رکوع به فقیر صدقه داده اند و همه آنان ولی و سرپرست امت هستند .
👌امام صادق علیه السلام در مورد آیه مذکور فرمود ؛
« خداوند از کلمه « ولی » سرپرستی و سزاواری نسبت به تمام امور مردم و جانها و اموالشان را قصد کرده است و مقصود از « الذین آمنوا » علی و امامان از فرزندان او هستند تا روز قیامت که خداوند آنان را توصیف کرده است که « الذین یقیمون الصلاه و یوتون الزکاه و هم راکعون » که اقامه نماز می کنند و در حال رکوع نماز ، صدقه می دهند که علی علیه السلام در حال رکوع نماز به مسکین صدقه داد و خداوند آیه مذکور را نازل کرد و نعمت اولادش را به نعمت علی علیه السلام چسباند ( بر همین اساس صیغه جمع آورد ) که بر اساس آن هرکسی از اولاد علی علیه السلام که به امامت می رسند ، صفت علی علیه السلام را دارند و در حال رکوع نماز صدقه می دهند و سائلی که از علی علیه السلام درخواست کرد از فرشتگان بود و سائلینی که از ائمه سوال می کنند از فرشتگان هستند ( که برای نشان دادن امامت آن بزرگواران از آنان درخواست می کنند ) »
📚الکافی ج 1 ص 288
#پرسمان_اعتقادی
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
سوال
چرا در خصوص این موضوع مهم یعنی امامت علی پیامبر اسلام از کلمه مولی استفاده می کند که حدود 27 معنی مختلف می دهد و جالب اینجاست که حتی یکی از این 27 مورد معنای خلیفه و جانشین و اولی الامر نمی دهد! در حالیکه در لسان عرب برای این موضوع مهم کلمات فراوانی مانند: مالک، اولی الامر، سلطان، والی، حاکم، امام و... وجود داشته است.
✅پاسخ:
استعمال واژه مولی به معنای سرپرست در خود قرآن آمده است وعلمای اهل سنت هم تصریح به این معنا کرده اند.علامه امینی در الغدیر دراین مورد بحث کامل می کنند که ما اجمالی از آن را می آوریم.
خداوند درآیه 15 حدید می فرماید:
"فالیوم لا یوخذ منکم فدیه ولا من الذین کفروا ماواکم النار وهی مولاکم وبئس المصیر"
"پس امروز نه از شما فدیه ای پذیرفته می شود ونه از کافران وجایگاهتان آتش است وهمان سرپرستتان می باشد وچه بد جایگاهی
است"
بزرگان علمای اهل سنت مولی در آیه را به معنای شایسته تر واولی به نفس ( سرپرستی) تفسیر کرده اند
📚صحیح بخاری،ج4 ص1815
📚طبری در جامع البیان،ج27 ص228
📚تفتازانی در شرح المقاصد،ج5 ص273
📚قوشجی در شرح التجرید،ص447
📚شافعی در مطالب السول،ص16
📚ابن جوزی در التذکره،ص19
📚مالکی در الفصول المهمه،ص28
📚شبلنجی در نور الابصار،ص78
✅علامه امینی از 27 نفر از علمای اهل سنت نام می برد که مولی درآیه را به معنای سرپرستی واولی به نفس معنا کرده اند
📚ترجمه الغدیر،ج2 ص296 تا 301
واز 15 تن از علمای اهل سنت نام می برد که معنای شایسته تر وسرپرستی را یکی از معانی مولی درآیه برشمرده اند
📚همان مدرک،ص301-ص302
وهمچنین علمای اهل سنت فرمایش خداوند دراین آیه
"انت مولانا"
"تو ای خداوند مولای ما هستی"286 بقره
رابه معنای سرپرستی گرفته اند
📚الکشف والبیان،ثعلبی،ج2 ص309
وایات دیگر که مولی درآن به معنای سرپرستی آمده است که جهت پرهیز از اطناب از ذکر آن ها خودداری می شود.
وانچه آمد ثابت کرد که استعمال لفظ مولی در معنای سرپرستی واولی به نفس در ادبیات عرب کاملا مرسوم است وکسانی که دراین مورد اشکال کردند از فهم ادبیات عرب وزبان قرآن محروم هستند.
اما این که چرا پیامبر از کلمه مولی استفاده کرد؟
پاسخ آن است که:
پیامبر برای بیان خلافت حضرت علی هم عنوان امام را به کار برده است،هم خلیفه را،هم وصی و..
امام:
حاکم نیشابوری از بزرگان اهل سنت روایت می کند که پیامبر فرمود:
"از راه وحی دریافتم که علی دارای سه خصلت است؛سید مسلمین است،امام متقین است،رهبر سپید چهره گان است"
حاکم می گوید حدیث صحیح است
📚المستدرک،ج3 ص137
خلیفه و وصی:
طبری نقل می کند که پیامبر درمورد علی فرمود:
"ان هذا اخی ووصیی وخلیفتی فیکم فاسمعوا له واطیعوا"
"همانا این شخص برادر ووصی وخلیفه من درمیان شما است پس به دستورات او گوش داده واورا اطاعت کنید"
📚تاریخ طبری،ج2 ص220
البته ما قصد تفصیل گویی نداریم لذا آنچه آورده شد کافی است.
درمورد استفاده از کلمه مولی هم گفتنی است:
که استعمال یک کلمه که دارای چند معنا است با قرینه معینه که مراد کدام یک از معانی است در ادبیات عرب کاملا رایج است ودرقرآن هم این استعمال وجود دارد.
علامه میر حامد حسین در کتاب شریف عبقات الانوار بیش از 30 قرینه ودلیل می آورد که مراد از مولی سرپرستی است
📚عبقات الانوار،ج9 و10
❗️برخی محققان درمورد علت استفاده کردن پیامبر از کلمه مولی چنین می گویند:
1 -پیامبر در خطبه غدیر پیش از معرفی علی به ولایت خود برانان احتجاج می کند وبه آیه 6 احزاب ااستدلال میکند
"النبی اولی بالمومنین من انفسهم"
لذا تنها تنها واژه ای که می تواند هم ریشه وگویای این معنا باشد واژه های مولی وولی است
2 -در واژه ولی علاوه بر معنای خلافت وجانشینی معنای دوستی ومحبت نیز خوابیده است
📚شبهات غدیر،عصیری،ج2 ص132
✅پرسمان اعتقادی
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
سوالم اینه که چرادرنمازاشهدان علی ولی الله میگیم.شماگفتیدکه مولی به معنای سرپرست ورهبری است.ایااشهدان علی ولی الله منظوراینکه امام علی سرپرست خداست؟اینکه این معنی درست نیست،،پس چرادراذان میگیم؟؟؟
🗯پاسخ:
❗️جمله « اشهد ان علی ولی الله » به این معنا نیست که حضرت علی سرپرست خداوند باشد .
🗯مراد آن است که حضرت علی ولی و سرپرست از ناحیه خداوند بر مردم است یعنی « ولی من الله» « سرپرست از ناحیه خدا است»
🔷در جملات نبی الله،رسول الله نیز جریان چنین است .اگر ما به فرد پیامبر می گوییم « نبی الله» به معنای « نبی من الله» است .یعنی فرد پیامبر از جانب خدا خبر می دهد.
🔷ویا وقتی می گوییم « رسول الله» یعنی « رسول من الله» به معنای آن است که پیامبر از جانب خدا رسول و فرستاده است .
❗️مسلم در صحیح خود نقل می کند که عمر پس از مرگ ابوبکر خطاب به حضرت علی و عباس در مقام احتجاج بر خلافت خود چنین گفت:
«( انا)ولی ابی بکر»
«من ولی ابوبکر هستم»
⁉️ایا اهل سنت معنا می کنند که عمر گفته است من سرپرست ابوبکر هستم یا معنا می کنند من سرپرست از ناحیه ابوبکر هستم؟
📚صحیح مسلم ج3 ص1378
#سایت_ما
ipasookh.ir
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
⁉️سوال
با توجه به نزدیکی غدیر خواستم برام توضیح بدید که ایا کلمه مولی در حدیث غدیر به معنای دوستی است یا سرپرستی
🗯پاسخ:
❗️قراين و دلايل زيادي وجود دارند بر اين كه «مولي»، در اين جا، به معناي «ولي و سرپرست ديني»، است؛ يعني كسي كه از طرف خداوند مقام ولايت و سرپرستي، بر مردم، دارد. معلوم است كسي كه داراي ولايت بر مردم باشد،امام و صاحب اختيار مردم است و خواسته اش برخواسته هاي آنان مقدم بوده و پيروي او،بر همه، واجب است. بعضي از آن قراين و دلايل به قرار زير هستند:
1⃣مسأله دوستي علي آن قدر نگران كننده نبود كه در آيه تبليغ(سوره ي مائده، آيه ۶۷)، با آن لحن داغ و تهديدآميز، بيان شود و پيامبر از افشاي آن،احساس خطر كند، بلكه منظور آيه تبليغ چيزي جز ابلاغ ولايت و امامت اميرالمؤمنين علي نبوده است.
2⃣مسأله دوستي علي با همه مؤمنان مطلب پنهان و پيچيدهاي نبود كه نياز به آن همه تأكيد، بيان، متوقف ساختن آن قافله عظيم،در وسط بيابان خشك و سوزان،خطبه خواندن و گرفتن اعتراف هاي پي در پي از جمعيت داشته باشد، زيرا اخوت اسلامي و دوستي مسلمانان با يكديگر از بديهيترين مسايل اسلامي است كه از آغاز اسلام وجود داشت و پيامبر بارها آن را تبليغ كرد و بر آن تأكيد نمود؛ چنان كه قرآن به صراحت مي گويد:
❗️«مؤمنان همه برادر يكديگرند».
📓حجرات، 10
❗️«مردان و زنان مؤمن يار و دوستدار يكديگرند».
📓 توبه، آيه71
🗯پس منظور پيامبر از اين كارها، بيان مسأله بسيار مهم و اساسي بوده و آن عبارت است از اعلام ولايت و امامت علي و انتصاب او به اين مقام.
3⃣جمله «ايها الناس من اولي الناس بالمؤمنين من انفسهم»« ای مردم چه کسی نسبت به مردم از خودشان سزاوار تر است و صاحب اختیار انان است» در بسیاری از کتب نقل شده است مانند تفسیر عیاشی ج۱، ص۳۳۲، ح۱۵۲ ،البرهان في تفسير القرآن ،ج۱، ص۴۸۹، . نورالثقلين، ج۱، ص۶۵۳، ح۲۹۲؛
❗️و در بعضي روايات جمله «الست اولي بكم من انفسكم»« ایا من سرپرست و سزاوار تر نسبت به شما از خودتان نیستم »
📚سنن ابن ماجه ج۱، باب۱۱، ص۴۳،ح۱۱۶.مسند احمد ج۱، ص۱۱۹، ج۴، ص۲۸۱، ۳۶۸،۳۷۲، ج۵، ص۳۴۷؛ المستدرك علي الصحيحين، ج۳، ص۱۱۰، ۵۳۳؛ مناقب علي بن ابي طالب (ع)،ص۲۴۰، ح۳۴۹؛
❗️در بيش تر روايات، كه پيش از جمله «من كنت مولاه فعلي مولاه» واقع شده اند،هيچ تناسبي با بيان يك دوستي ساده يا معاني ديگر ندارند، بلكه پيغمبر با اين جملهها ميخواهد مردم به همان اولويت و اختياري كه آن حضرت نسبت به آنان دارد، اقرار و اعتراف كنند.
❗️ معناي اولويت پيغمبر اين است كه خواسته ي او برخواسته ي مردم مقدم است و هرچه بگويد و انجام دهد براي مردم حجت است، چون در حقيقت بر مردم ولايت و سرپرستي دارد.
🗯بنابراين، همان گونه كه در جمله ي پيشين صحبت از اولويت و ولايت پيامبر است،در جمله بعدهم بايد سخن از ولايت و اولويت به همان معني باشد تا ارتباط معنوي و جملهي پيشين و پسين محفوظ بماند. پيامبر در جمله بعد، ميخواهد بگويد: همان اولويت و اختياري كه من نسبت به شما دارم و پيشوا و سرپرست شما هستم، براي علي نيز ثابت است.
🗯به اين ترتيب معناي اين چند جمله اين است، چنان كه در بيشتر روايات آمده كه پيامبر فرمود:
«آيا من نسبت به شما از خودتان سزاوارتر نيستم؟ همه گفتند: هستي . آن گاه فرمود: همين سزاواري و ولايتي كه من نسبت به شما دارم، علي نيز دارد و پس از من، او مولاي همه مسلمانان وجانشين من خواهد بود».
4⃣يكي از راه هاي تشخيص مراد متكلم، فهم عرف و اهل زبان از كلام او است. در مورد حديث غدير، كساني كه در غدير خم حاضر بودند و نيز شاعران،اديبان و لغويان همه از كلمهي «مولي»، در اين جا، «امام و رهبر، سرپرست و صاحب اختيار» را فهميده اند،زيرا مردم در پايان مراسم غدير به علي به عنوان اميرالمؤمنين، سلام كردند؛ اين مقام را به او تبريك گفتند و با او بيعت نمودند. اين سلام ها، تبريك ها و بيعت ها از سوي مردم،در اين واقعه ي تاريخي، به خصوص تبريكي كه ابوبكر و عمر به او گفتند
📚مسند احمد بن حنبل،ج۴، ص۲۸۱، الكشف والبيان، ثعلبي، ج۴، ص۹۲؛ ،روح المعاني آلوسي،ج6، ص۱۹۴.تفسير المنار،رشيد رضا،ج6، ص465
❗️نشان مي دهد كه چيزي جز مسألهي نصب به خلافت و امامت نبوده كه درخور اينگونه سلام، تبريك و تهنيت و بيعت باشد؛ دوستياي كه براي مسلمانان، به طور عموم، ثابت است و اعلام آن نيازي به تبريك ندارد.
🗯شعرا هم در اشعارشان «مولي» را به «امام،رهبر وسرپرست» معنا كرده اند. از جمله ي آنان حسان بن ثابت است كه در روز غدير حاضر بود و درپايان مراسم، با اجازه ي پيامبر حديث غدير را به نظم درآورد
📚 روضالجنان ،ج7، ص۶۸
🗯ادامه پاسخ👇👇👇