🔴ازدواج زوری
حسین فردوست در خاطرات خود مینویسد:
«در سال ۱۳۱۷رضاخان تصمیم گرفت دو دختر بزرگش (شمس و اشرف) را شوهر دهد. دو نفر کاندید شدند از دو خانواده معروف فریدون جم پسر محمود جم و علی قوام پسر ابراهیم قوام. همان روز خود اشرف با ناراحتی برای من تعریف کرد که پدرم ما را صدا کرد و گفت: موقع ازدواجتان است و دو نفر برای شما درنظر گرفته شده است. شمس چون خواهر بزرگتر است انتخاب اول با او است و دومی هم نصیب تو خواهد شد! چنین شد و چون فریدون جم خوش تیپتر و جذابتر بود شمس او را انتخاب کرد و علی قوام که چه ازنظر قیافه و چه ازنظر شخصیت با جم تفاوت زیادی داشت سهم اشرف شد!
🖇منبع: حسین فردوست، ظهور و سقوط خاندان پهلوی، ج۱، ص ۶۳
📱 @pahlaviiran
🔴بی سوادی و عصبانیت رضاشاه
➕محمد ارجمند، تلگرافچی مخصوص شاه، راجعبه خصوصیات رضاشاه مینویسد: «سواد فارسی شاه کم بود و منحصر به خواندن مراسلات خوش خط و روزنامه بود. خط فارسی او خوب نبود و در انشاء و املاء نیز بسیار ضعیف بود. زبان روسی را در قزاقخانه آموخته بود و گاهی ترکی صحبت میکرد. رضاشاه در قسمتهای نظامی و عملیات جنگی محفوظاتش بسیار بود. رضاشاه در کارها خیلی عجول بود و به محض اینکه خبر غیر مترقبهای به عرضش میرسید سخت عصبانی میشد و در همان حالت عصبانیت دستورهایی صادر میکرد. ولی بعد تردید پیدا میکرد. اغلب مرا احضار میکرد و دستور صدور تلگرافی را میداد و بعد از چند دقیقه از مضمون آن پشیمان میشد. مجدداً من احضار میشدم و مضمون دستور صادره را تغییر میداد.
🖇 منبع: محمد ارجمند، شش سال در دربار پهلوی، ص۱۱۷
📱 @pahlaviiran
🔴ارتش پنج دقیقه ای
➕نقل قول از ابوالحسن عمیدینوری روزنامهنگار در دوره رضاشاه: «من در روزهای سوم تا پنجم شهریور 1320 که رادیو تهران خبر از جنگ در ایران میداد و اعلامیه اول ارتش منتشر شد به یاد آن مطلبی افتادم که چندی قبل شنیده بودم درباره قدرت نظامی ایران که روزی یکی از مستشاران فهمیده نظامی فرانسوی ارتش نزد رضاشاه ایستاده بود در حالی که ارتش در مراسم رژه و سان ارتش با تمام ساز و برگ جنگی آن از جلوی شاه عبور مینمود. شاه سرمست یک دنیا غرور و مسرت رو به او کرد، پرسید: به نظر شما ارتش ایران در جنگی که فرضاً با روسیه شوروی درگیر شود چه نقشی را بازی میکند؟ او جواب داد: فقط پنج دقیقه قادر به مقاومت است و بس.
🖇 منبع: خاطرات یک روزنامه نگار، مختارحدیدی،ص 505
📱 @pahlaviiran
🔴التماس رضاشاه به فروغی
➕ حسین فردوست در خاطراتش مینویسد: روز چهارم شهریور ۱۳۲۰ ازطریق محمدرضا پهلوی مطلع شدم که رضاخان بدون اسکورت با لباس همیشگی و همان شنل آبی در حالیکه فقط صادقخان،رانندهاش با او بود به منزل محمدعلی فروغی میرود. این نخستین بار که او حاضر شد به خانه کسی برود. خانه فروغی، خانهای قدیی در مرکز شهر بود. رضا به آنجا رفت و چند ساعتی با فروغی خلوت کرد. محمدرضا همان شب جریان را برای من تعریف کرد و گفت که پدرم به فرمانده اسکورت دستور داد که: نباید به دنبال من بیایی! چون با لباس سلطنتی رفته بود عدهای در مسیر او را شناخته بودند. رضاشاه ملتمسانه به فروغی میگوید که من از شما راه نجات میخواهم. فروغی پاسخ داد خودت راه نجات نداری ولی اگر میخواهی بیشتر غرق نشوی باید اول، فوری دستور آتشبس بدهی تا روسها وارد تهران نشوند. دوم، هیچ راهی به جز ترک ایران نداری. رضاخان پاسخ میدهد امر شما را اطاعت میکنم فقط خواهش دارم که تداوم سلسله پهلوی توسط محمدرضا را تضمین کنید.
🖇 منبع: ظهور و سقوط خاندان پهلوی، عبدالله شهبازی، ج۱، ص ۹۵،۹۶
📱 @pahlaviiran
🔴رضاخان از نگاه نماینده انگلیس
➕ اسکرین نماینده انگلیس که مدتی در ایران خدمت کرده و کم و بیش به زبان فارسی آشنا بود نخستین برخورد خود را با شاه ایران بعد از استعفایش چنین توصیف میکند: «رضاشاه باقامتی خمیده در لباس خاکستری تیره در حالی که روی نرده کنار عرشه خم شده بود با نگاهی خیره از فراز آبهای دریا به ساحل ور دست بمبئی مینگریست .. ناخدا پس از اینکه مرا به نزد او هدایت کرد آهسته خودش را عقب کشید و من ناگهان خود را در مقابل یک مرد بلند قد که شانهاش کمی خمیده، موهایش سفید و خطوط عمیق و ناهموار چهرهاش، حکایت از جنگ آزمودگی میکرد تنها یافتم. با اینکه قبلاً رضاشاه پهلوی را از نزدیک ندیده بودم ولی قیافۀ او را از روی تصاویر و مجسمههایش به یاد داشتم. اما مردی که هماکنون در جلوش ایستاده بودم در مقایسه با آنچه در مخیلهام جا داشت بسیار مسنتر و شکستهتر بود.
🖇 منبع : مرگ در مرداب، ابراهیم حسنبیگی، ص۱۴۴
📱 @pahlaviiran
🔴ترور شخصیت ها در زمان رضاشاه
آرتور میلسپو وزیر دارایی در دوره رضاخان راجعبه ترور برخی شخصیتها در این دوره مینویسد: «وظیفۀ کار رضاخان طبعاً حکومت ترور بود. به عنوان مثال میتوان از فیروز وزیر مالیه سابق، تیمورتاش وزیر دربار که زمانی مورد اعتمادش بود، سرداراسعد یکی از رؤسای ایل بختیاری که زمانی وزارت جنگ را برعهده داشت نام برد. علیاکبر داور که یک صاحب-مصب فوقالعاده لایق بود، خودکشی کرد. کیخسرو شاهرخ نمایندۀ زرتشتیان در مجلس که تاجری محترم بود، به قتل رسید. او به زیارتگاهها بیاحترامی کرد. روحانیون را مضروب کرد و کشت. هیچکس نمیدانست به چه کسی اعتماد کند و هیچکس جرأت نمیکرد اعتراض یا انتقاد کند.»
🖇 منبع: آرتور میلسپو، آمریکاییان در ایران، ص ۵۴
📱 @pahlaviiran
🔴سرکوب شدید ایلات و عشایر توسط رضاشاه
امرای ارتش نوین مهمترین نقش را در سرکوب عشایر داشتند. احمد امیراحمدی فرمانده لشگر غرب ۲۸ نفر از سران عشایر کویرکوه را دستگیر و به تهران اعزام کرد. او در نامهای به رضاشاه نوشت: «رؤسای ایلات باید در زندان باشند تا بتوان ایلات مورد نظر را تختقاپو کرد.(منظور از تختهقاپو اسکان عشایر کوچرو میباشد) پس از اینکه ایلات در نواحی خراسان سکنی گزیدند، رؤسای عشایر را باید به همان جا فرستاد و چون مدتی در حبس میماندند و تنبیه میشوند وجودشان مورد استفاده برای دولت و برای ایلات تختقاپو شده، میباشد.»
🖇منبع: خاطرات نخستین سپهبد ایران، غلامحسین زرگرینژاد، ص ۳۳۶
📱 @pahlaviiran
🔴 دختران ایرانی برای سران عرب!
علیرغم شعارهای ضدعربی که از دهان گشاد سلطنت طلبان نمی افتد، در خاطرات علم می خوانیم که جناب وزیر دربار برای در اختیار گذاشتن دختران ایرانی به سران دولت های عرب کمال عنایت را برای آنها داشت!
«زمانی که سلطان قابوس آمد و رفت شاه پرسید: در این دو شبه خوش گذرانی چه کرد؟ عرض کردم: هر شبی چهار پنج خانم در اختیارش بود(!) در خارج کاخ اما چه کرد نمیدانم. فرمودند: تازه داماد احیانا ناخوش نشود. عرض کردم: خیر دخترهای ایرانی تمیز شدهاند و او هم خیلی آنها را دوست دارد!»
📚منبع: یادداشت های اسدالله علم / جلد ششم /ص ۱۶۹.۱۷۰
💢 @pahlaviiran
تاریخ پهلوی
🔴 دختران ایرانی برای سران عرب! علیرغم شعارهای ضدعربی که از دهان گشاد سلطنت طلبان نمی افتد، در خاطر
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⛔️پیشکش دختران ایرانی برای سران عرب به روایت اسدالله علم وزیر دربار شاهنشاهی
هرشب چهار پنج خانم ایرانی برای سلطان قابوس! دختران ایرانی بسیار هم تمیز شده اند !
#فساد #ننگ
@pahlaviiran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اگر این برخورد وحشیانه با زنان آن هم در ایران اتفاق می افتاد واکنش مردم چه بود ؟
@pahlaviiran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
وقتی ارزش ها عوض میشود
عوضی ها باارزش میشوند
@pahlaviiran