35.02M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
تماشای این نمایشگاه مجازی و شدیدا بهتون پیشنهاد میکنم
نمایشگاه مجازی: مشاهده تصاویر نسخ خطی بعضی از آثار ادیبان پارسی پراکنده در موزه ها و کتابخانه های ایران و جهان
فقط ببینید چه آثاری از هنرمندان ما در موزه های مختلف جهانی پخش هست
کشف غیرمنتظره: DNA مهاجر در مغز و ارتباط آن با طول عمر🧬
دانشمندان دریافتهاند که بخشهایی از DNA میتوکندریایی در جایی که نباید باشند، یعنی در هستهی سلولهای مغزی، ظاهر شدهاند. این پدیده که با نام numtogenesis شناخته میشود، قبلاً در سلولهای سرطانی و تولیدمثلی دیده شده بود، اما حضور آن در مغز انسان برای اولین بار مشاهده شده است. این کشف ممکن است با مرگ زودرس و بیماریهای مرتبط با پیری ارتباط داشته باشد.
در مطالعهای روی ۱۱۸۷ فرد مسن، محققان دریافتند که هرچه تعداد الحاقات DNA میتوکندری در مغز بیشتر باشد، طول عمر افراد کمتر است. بهطور دقیق، با هر دو الحاق جدید، یک دهه از عمر کاسته میشد. این یافتهها نشان میدهد که numtogenesis ممکن است به برخی از بیماریهای عصبی و مشکلات مرتبط با افزایش سن، مانند زوال عقل، مرتبط باشد. در مقابل، مخچه که در کنترل حرکت و هماهنگی نقش دارد و در برابر این الحاقات مقاومتر است، معمولاً از بیماریهای عصبی در امان میماند.
(#واژه_شناسی : کلمه insertions در زمینه زیستشناسی مولکولی به معنی "درجها" یا "الحاقات" است و به وارد شدن قطعات DNA از یک منبع خارجی، مثل میتوکندری، به یک ژنوم دیگر، مانند ژنوم هستهای، اشاره دارد. در این حالت خاص، به الحاق یا درج قطعات DNA میتوکندریایی در ژنوم هستهی سلولهای مغزی اشاره میکند.)
آیندهپژوهی: سنجش سلامت از طریق DNA مهاجر؟
محققان معتقدند این الحاقات میتواند راهی برای اندازهگیری سلامت یا حتی تشخیص زودهنگام بیماریها باشد. به گفتهی پژوهشگران، اگر بتوان فهمید که این DNA دقیقاً در کدام بخشهای ژنوم قرار میگیرد و چگونه بر سلولها اثر میگذارد، ممکن است راههای درمانی جدیدی برای بیماریهای مرتبط با پیری یا اختلالات میتوکندری کشف شود. در نهایت، هرچه بدن سالمتر باشد، احتمال تجمع این الحاقات کمتر است.
این پژوهش، تصویری جدید از نقش میتوکندریها در سلامت مغز و طول عمر ارائه میدهد و پنجرهای به روی درک بهتر ارتباط بین اختلالات سلولی و مرگ زودرس باز میکند.
پست علمی: نقش هیستون ها
🧬مولکول DNA سلول های یوکاریوتی از دو رشته نوکلئوتیدی بسیار بلند تشکیل شده است.
در هر هسته چند میکرومتری یوکاریوتی چند مولکول DNA وجود دارد که طول هر کدام ممکن است بیش از یک متر باشد قرار گرفتن این مولکول ها در هسته بدون فشردگی امکان پذیر نیست.
هیستون ها پروتئین های بازی با آمینواسید های لیزین و آرژنین فراوان هستند که در فشرده سازی DNA شرکت میکنند.
هیستون ها از گره خوردن DNA جلوگیری کرده و آن را از آسیب محافظت می کنند.
علاوه براین هیستون ها نقش مهمی در تنظیم ژن و همانند سازی DNA دارند. هیستون ها همچنین به مدیریت ساختار کروماتین در طی فرآیندهای ترمیم DNA و سازماندهی کروماتین در طول تقسیم سلولی کمک می کنند.
هیستون ها همچنین از DNA در برابر تخریب اشعه ماوراء بنفش خورشید محافظت می کنند.
بارش شهابی ۱۴ دی را با چشم غیرمسلح ببینید.
کاظم کوکرم مدرس نجوم با اشاره به وقوع بارش شهابی رُبعی در پایان هفته جاری گفت:
رصد این بارش شهابی با چشم غیرمسلح از بامداد جمعه ۱۴ دی در شهرهای مختلف ایران و تهران ممکن است.
معنا شناسی واژه خیابان
واژه خیابان از کجا آمده است؟
در استان اردبیل شهری وجود دارد به نام مشکین شهر که البته نام اصلی این شهر "خیاو" است که در زمان پهلوی اول به مشکین شهر تغییر یافته است. در زمان های قدیم عده ای از مردم این شهر به تبریز مهاجرت کرده و در محله ای ساکن شدند که به مناسبت سکونت این عده، به "خیاوان" مشهور شد (یعنی محل سکونت خیاوی ها) . شیخ محمد خیاوانی (خیابانی) از اهالی همین محله بود.
در زمان حکومت دموکرات ها در تبریز برای اولین بار یکی از محله های تبریز به نام خیاوان(خیابان) آسفالت شد. تا آن زمان هیچ جایی در ایران به آن حجم زیاد آسفالت نشده بود و به این ترتیب "خیاوان" یا خیابان به ایرانیان معرفی شد. از آن به بعد هرجایی در ایران که آسفالت می شد، به آن جا خیاوان یا خیابان می گفتند.
خیلی ها فکر می کنند خیابان یک کلمه فارسی است که از دو بخش "خیاب" +" ان " تشکیل شده است در حالی که "خیابان " کلمه ای ترکی است.
رسانه مکتوب✍🏻
34.98M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
فیلم آموزشی زیست فناوری .ویژه دوره دوم ابتدایی
سفری به درون سلول
مدرس :سرکارخانم عزتی
#قطب کشوری زیست فناوری پژوهشسراهای دانش آموزی
🇮🇷کانال قطب کشوری زیست فناوری
برنامههای آموزشی قطب کشوری سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی مستقر در پژوهشسرای ملاصدرا، ناحیه چهار کرج
در هفته پیش رو
🔻🔻🔻🔻
💥 شنبه
💢۱۵دیماه ۱۴۰۳
🌀🌀🌀
🔹ساعت۱۶تا ۱۷
برنامه شنبه های سلولی (دکتر کوچولوها) بخش علمی
جلسه ششم
ویژه دوره دوم ابتدایی
با همکاری قطب استان فارس
مدرس : سرکار خانم دکتر مشفقی
ویژه دانش آموزان دوره دوم ابتدایی
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
🔻🔻🔻🔻
برنامه های آموزشی روز چهار شنبه
۱۹دیماه ۱۴۰۳
🌀🌀🌀
🔸ساعت ۱٨ تا ١٩
دوره آموزشی دکترکوچولوها بخش قالب هنری (تاتر) جلسه ششم
باهمکاری قطب استان البرز
مدرس: سرکار خانم عصری
ویژه دانش آموزان دوره دوم ابتدایی
🔻🔻🔻
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
قطب کشوری سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی
@stemcells_src
✅اتیمولوژی واژه ها
❇️ریشه واژه «سپاس»
گاهی در فضای مجازی مطالبی نوشته یا گفته می شود که پایه علمی ندارد و بیشتر ذوقی و ذهنی به اصطلاح نوعی بافتنی است. یکی از آن موارد این است که در برخی صفحه ها می نویسند سپاس از سه + پاس ساخته شده است و آن سه همان شعار زردشتیان است.
واژه «سپاس» يك واژه فارسی ميانه (پهلوی) هست و اصل آن espas می باشد. مخالف آن واژه «ناسپاس» است که به صورتِ an espas خوانده می شود. تلفظ كلمه سپاس (espas) به هیچ وجه با عدد ۳ ارتباطی ندارد.در زبان اوستایی نیز عدد 3 به صورتِ θri (ثری) و θr (ثر) خوانده میشود. پس سپاس به معنی سه عدد پاس (گفتار نيك و پندار نيك و كردار نيك) نيست.
سعدی استاد ادب پارسی، میگوید: «سگ حق شناس بِه از آدمی ناسپاس». که این نشان میدهد، ناسپاس در مقابل حق شناس و قدردان هست. پس واژه «سپاس» به معنی «حق شناسی» هست نه ۳ عدد پاس!
۰
#اکوان_دیو
اکوان نام دیوی است که به روایت شاهنامه به صورت گورخری وحشی به گلّههای اسبِ کاووس آسیب میرساند. کاووس از رستم کمک خواست. رستم سوار بر اسب بر او حمله برد ولی هر بار که بر او میتاخت گورخر ناپدید میشد. رستم خسته در کنار چشمهای خوابید. آنگاه دیو بستر پهلوان را از جا کند. همین که رستم چشم گشود خود را در دستِ دیو دید. دیو به رستم گفت او را به دریا اندازد یا کوه؟ رستم چون میدانست کار دیو برعکس است، کوه را انتخاب کرد و بالاخره به دریا افتاد و شناکنان خود را به ساحل رساند و با ضربههای گرز، دیو را کُشت.
بعضی از محققّان اکوان را مُحرّف اکومان دانستهاند که در اوستا به شکل اَکَهمَنه(=اندیشهی پلید) آمدهاست. اَکَهمَنه نام دیوی است که مقابل وهومنه(=هومن، بهمن: اندیشهی نیک) است.
داستان اکوان دیو به یک داستان چینی به نام دیوِ باد شبیه است. [رستم هم هنگامی که از دیو میخواهد او را به کوه بیندازد سخنی از قول دانای چین نقل میکند تا اکوان دیو را قانع کند:
چنین داد پاسخ که دانای چین
یکی داستانی زدست اندرین
که در آب هر کو بر آیدش هوش
به مینو روانش نبیند سروش
بزاری هم ایدر بماند بجای
خرامش نیاید بدیگر سرای
به کوهم بینداز تا ببر و شیر
ببینند چنگال مرد دلیر]
به نظر کویاجی در کتاب آیینها و افسانهها اکوان دیو همان ایزد باد است و قراینی در شاهنامه در تایید این نظر هست:
چو اکوانش از دور خفته بدید
یکی باد شد تا برِ او رسید.
فرهنگ اساطیر و داستانوارهها، ص: ۱۵۰
رنامههای آموزشی قطب کشوری سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی مستقر در پژوهشسرای ملاصدرا، ناحیه چهار کرج
در هفته پیش رو
شنبه
۱۵دیماه ۱۴۰۳
ساعت۱۶تا ۱۷
برنامه شنبه های سلولی (دکتر کوچولوها) بخش علمی
جلسه ششم
ویژه دوره دوم ابتدایی
با همکاری قطب استان فارس
مدرس : سرکار خانم دکتر مشفقی
ویژه دانش آموزان دوره دوم ابتدایی
🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
برنامه های آموزشی روز چهار شنبه
۱۹دیماه ۱۴۰۳
ساعت ۱٨ تا ١٩
دوره آموزشی دکترکوچولوها بخش قالب هنری (تاتر) جلسه ششم
باهمکاری قطب استان البرز
مدرس: سرکار خانم عصری
ویژه دانش آموزان دوره دوم ابتدایی