🔶برای دینداری، آگاهیداشتن کافی نیست؛ حکمت هم لازم است
🔶 اگر یک عالم دینی، حکمت نداشته باشد ممکن است سازِ مخالف دین بزند!
🔶اینکه آدم تشخیص بدهد «الان وقت صلح است یا نه» نیاز به حکمت دارد
🔻#نیاز_ما_به_حکمت برای تشخیص مصداق (ج۱)
📌برای دینداری کردن، آگاهیداشتن کفایت نمیکند بلکه حکمت هم لازم است. اگر تا حالا فقط از آگاهی با ما صحبت کردهاند، اشتباه کردهاند!
🔸قرآن بیش از سه مرتبه، رسالت پیامبر و انبیاء را اینگونه بیان میفرماید: «يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ» یعنی تعلیم کتاب خدا کافی نیست و پیامبر باید تعلیم حکمت هم بدهد.
📌حکمت، ابعاد مختلفی دارد؛ یکی از معانی حکمت، یا یکی از عناصر تحقق حکمت در یک فرد، این است که او بتواند حدس و گمانِ مطابق با یقینی داشته باشد و مصادیق را درست تشخیص بدهد.
🔸تشخیص مصداق، نیاز به حکمت دارد. ممکن است یک عالم دینی، بتواند استنباط احکام شرعی را از منابعش انجام دهد اما برخوردار از حکمت نباشد. لابد بخشی از حکمت برمیگردد به اینکه یک فقیه، بتواند مصداق را درست تشخیص بدهد.
📌یک فقیهی در قم بود که قبل از انقلاب، مثلاً مبارز بود و اهل زندان هم بود، اما در دوران دفاع مقدس به شاگردهایش میگفت: «نمیخواهد به جبهه بروید و خودتان را به کشتن بدهید! اگر هم مجبور شدید و رفتید، در یک گوشه و کناری باشید و زود برگردید!» این درحالی است که علی(ع) میفرماید: «إِنَّ الْجِهَادَ بَابٌ مِنْ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ فَتَحَهُ اللَّهُ لِخَاصَّةِ أَوْلِيَائِهِ»
🔸اگر کسی عالمِ دین باشد اما حکمت نداشته باشد، این نگرانی دربارۀ او هست که فریبِ علم خودش را بخورَد و راحت، سازِ مخالف بزند! قرآن دربارۀ چنین افرادی میفرماید: «كَمَثَلِ الْحِمارِ يَحْمِلُ أَسْفاراً» (جمعه/۵)
📌کسی که به کتاب خدا دانا باشد اما شعور لازم-برای تشخیص مصداق- را نداشته باشد، از جایجای کتاب، مدام علیه دین استفاده میکند و در مقام تشخیص اینکه «الان از اینهمه تکالیف دینی، کدامش را باید انجام دهد؟» مدام دچار اشتباه میشود.
🔸یکی از جاهایی که حکمت بهکار میآید در عرصۀ سیاست است. اینکه آدم تشخیص بدهد «الان وقت صلح است یا نه» نیاز به حکمت دارد. در اسلام، هم صلح داریم و هم جنگ داریم، ولی باید دید، الان وقت کدام است؟ اگر جای این دو را عوض کنیم، ملت بیچاره میشوند!
👤علیرضا پناهیان
🚩هیئت ثارالله قم - ۹۷.۱۱.۱۷
👈🏻متن کامل:
panahian.ir/post/5292
@Panahian_ir
📌همراه با نظرات شما
💬خواستم یه نکته ای که استاد فرموده بودند و من در زندگی م پیاده کردم رو براتون بگم ..
در مراسم های فاطمیه اول حسینیه حق شناس استاد درباره دینداری آسان صحبت کرده بودن ..
که به خاطر بعضی مسائل نتونسته بودم شرکت کنم .. از دوستان در این جلسات بودند و خلاصه جلسات رو برامون در گروه دوستی می فرستادند ..
اونجا بود که متوجه عظمت نماز جعفر و سفارش این نماز توسط استاد شدم ...از اون روز تصمیم گرفتم که هرشب قبل از سحر این نماز رو بخونم... و شروع کردم ...
بعد از چند وقت دیدم صوت رو توی کانال گذاشتید ...اونم گوش کردم .. الحمدلله الان حدودا یکماهی هست که هر شب توفیق خواندن نماز جعفر رو پیدا کردم ...
و به طور معجزه آسایی رفتارم در خونه با همسرم و بچه ها و البته همسرم با من و بقیه دوستان و آشنایان فرق کرده ...
دیگه از هیچ مساله ای هراس ندارم و مطمئنم که تا شب بشه مشکلم حل میشه ..
البته یه چیز دیگه هم که برام اتفاق افتاده که البته استاد هم این موضوع رو پیش بینی کرده بودند این بود که نماز های یومیه ام رو با آرامش بهتری می خونم .
______________________
👈🏻سلسله جلسات "دین داری آسان است"
🔗 panahian.ir/post/5279
👈🏻شما میتوانید نظرات خود در مورد هر کدام از مباحث علیرضا پناهیان را به صورت متن، صوت یا فیلم برای ما ارسال کنید.
🔻پیامگیر:
@Admin_Panahian
@Panahian_ir
🌸ثواب شاد کردن زنان🌸
🔻رسول خدا(ص):
🔸خداوند به زنان مهربانتر از مردان است؛ و هیچ مردى، زنى از محارم خود را خوشحال نمیکند، مگر آن که خداوند متعال او را در قیامت شاد میکند.
🔹«إِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى عَلَى الْإِنَاثِ أَرْأَفُ مِنْهُ عَلَى الذُّکُورِ وَ مَا مِنْ رَجُلٍ یُدْخِلُ فَرْحَةً عَلَى امْرَأَةٍ بَیْنَهُ وَ بَیْنَهَا حُرْمَةٌ إِلَّا فَرَّحَهُ اللَّهُ تَعَالَى یَوْمَ الْقِیَامَةِ»
📚کافى، ج۶، ص۶، حدیث۷
#روز_مادر
@Panahian_ir
Panahian-ForsatiKeMardhaNabayadAzDastBedahand-64k.mp3
2.45M
🎵فرصتی که مردها نباید از دست بدهند!
➕راهکاری کلیدی برای تربیت دخترانی باوقار و محجبه
#کلیپ_صوتی
@Panahian_ir
9.17M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 «شبنشینی با خانواده» یا «اعتکاف در کعبه» ؛ کدامیک ثوابش بیشتر است؟
#تصویری
@Panahian_ir
🔶یکی از معانی حکمت «توانایی تشخیص مصداق» است
🔶برای تطبیقِ درست مصداق، دو شرط اساسی لازم است
🔻 #نیاز_ما_به_حکمت برای تشخیص مصداق (ج۲)
📌یکی از معانی حکمت این است که آدم بعد از اینکه دانایی پیدا کرد، بتواند این دانایی را با عالَم واقع، تطبیق بدهد. توانایی تطبیق دانستهها و مفاهیم با مصادیق، چیزی غیر از دانستن و آگاهیداشتن است.
🔸اگر تاریخ خواندهای و میخواهی به دردت بخورد، باید بتوانی درسها و عبرتهای تاریخی را در شرایط مختلف، تطبیق بدهی. به این قدرت تطبیق، میگویند «حکمت»!
📌مثلاً از حادثۀ عاشورا چگونه میتوانیم-در مقام تطبیق با حوادث مشابه- استفاده کنیم؟ آیا باید منتظر باشیم که حتماً یک ظالمی به نام «یزید» و یک مظلومی به نام امامحسین(ع) پیدا شود و دقیقاً همۀ جزئیات حادثه، تکرار شود تا بتوانیم تطبیق بدهیم؟!
🔸برای اینکه تطبیق ما درست باشد، دو شرط یا اقدام اساسی لازم است: یکی اینکه آگاهیهای ما درست و کافی باشد و همچنین درست در کنار همدیگر چیده شود.
📌دوم اینکه، آن دلی که ادارۀ اندیشۀ انسان را بهدست میگیرد، بیمار نباشد. قلب انسان باید سالم باشد تا بتواند خوب تطبیق بدهد. قرآن دربارۀ برخی افراد میفرماید: «لَهُمْ قُلُوبٌ لا يَفْقَهُونَ بِها» (اعراف/۱۷۹) اینها دلهایی دارند که نمیتوانند بفهمند؛ یعنی دلشان مریض است لذا نمیتوانند درست فهم کنند.
🔸آدم اگر دلش سالم باشد خوشفهمی پیدا میکند و بعد از اینکه برداشت درستی از یک مطلب، در ذهنش آمد، در مقام تطبیق هم میتواند درست تطبیق بدهد؛ هم در زندگی فردیِ خودش، هم در مسائل اجتماعی.
👤علیرضا پناهیان
🚩هیئت ثارالله قم - ۹۷.۱۱.۱۷
👈🏻متن کامل:
panahian.ir/post/5305
@Panahian_ir
💠خدا به ما توفیق دهد که بد را خوب، و خوب را بد نبینیم!
👤حضرت آیت الله بهجت(ره):
🔹هر معصیت و ظلمی که در دیگران بالفعل موجود است، در ما نیز بالقوه وجود دارد. خدا کند شرایط آنها برای ما تحقق پیدا نکند و به آزمایش آنها مبتلا نشویم! خدا به ما توفیق و تنبه دهد که اگر در ابتلا و آزمایش قرار گرفتیم، بد را خوب، و خوب را بد نبینیم!
📕در محضر بهجت، ج۱، ص ۱۲۱
@Panahian_ir