👇👇👇
♨️ سؤال :
نام مادرحضرت رقيه (ع)جه بود؟
✍پاسخ:
✅علامه حائری در کتاب معالی السبطین درباره مادر حضرت رقیه (سلام الله علیها) مینویسد: مادرش “شاه زنان“(شهربانو) دختر یزجرد بود(1).
ولی برخی منابع نام مادر او را ام اسحاق ذکر کرده اند(2)
🔺با توجه به اینکه طبق نقل منابع از همسران امام حسین(علیه السلام) فقط بانو رباب در کربلا حضور داشته است،بنابراین مادر حضرت رقیه(سلام الله علیها) در کربلا نبوده است.
پی نوشتها:
(1)-سرگذشت جانسوز حضرت رقیه ( عليها سلام ) ،ص 9 به نقل از معالی السبطین، ج 2، ص 214.
(2)- الاربلى، على بن عيسى، كشف الغمة فى معرفة الائمة، تهران، كتاب فروشى اسلاميه، بىتا، ج2، ص216 ؛ الطبرسى، ابوعلى فضل بن الحسن، اعلام الورى بأعلام الهدى، بيروت، دار المعرفة، 1399 ه .ق، ص251. اعیان الشیعه،ج2،ص389 و ج13،ص48.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#تاریخی
پاک شدن تمام گناهان مادر‼
👇👇👇
♨سوال:
🔰آیا حقیقت دارد که به دنیا آمدن فرزند تمام گناهان مادر بخشیده می شود؟
✍پاسخ:
✅ابتدا روایاتی که در این زمینه وارد شده است را نقل می کنیم:
الصَّدُوقُ فِي الْهِدَايَةِ، قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص: أَيُّمَا امْرَأَةٍ مُسْلِمَةٍ مَاتَتْ فِي نِفَاسِهَا لَمْ يُنْشَرْ لَهَا دِيوَانٌ يَوْمَ الْقِيَامَة؛
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: هر کدام از زنان مسلمان در هنگام زایمان بمیرد، خداوند نامه عملش را در روز قیامت نخواهند گشود.
همچنین درباره قصّه حضرت آدم و حوّاء علیهما السلام آمده است ... خداوند فرمود: اى حوّاء! هر زنى که به هنگام زایمانش بمیرد او را با شهیدان محشور مىکنم. اى حوّاء! هر زنى که درد زایمان او را بگیرد پاداش شهید برایش مىنویسم و اگر سالم بماند و زایمان کند گناهانش را برایش مىآمرزم گرچه به اندازه کف دریا و ریگ بیابان و برگ درختان باشد و اگر بمیرد شهید مىگردد و فرشتهها به هنگام قبض روحش نزد وى حاضر مىشوند و او را به بهشت بشارت مىدهند و در آخرت او را نزد شوهرش مىبرند و هفتاد برابر برتر از حورالعین است. حوّاء گفت: آنچه دادهاى مرا کافى است ...» (مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج ۱۵، ص ۲۱۴)
با این حال توجه بفرمایید که روایت اشاره می کند که «زن مسلمان»، و برای ما معلوم است که زن مسلمان، زنی است که نماز می خواند روزه می گیرد و اعمال عبادی را انجام می دهد و حقوق دیگران را هم رعایت می کند، حال اگر با وجود ممکن الخطا بودن انسان گناهی مرتکب شد، خداوند با این خانم که درد وضع حمل را تحمل می کند، این گونه رفتار می کند که نامه ی عمل او را در روز قیامت نمی گشاید؛ و الّا اگر گناه انجام دهد و حق مردم را رعایت نکند، مسلماً مورد مواخذه قرار می گیرد و نکته ی مهم دیگر این که این عمل نگشودن پرونده در قیامت انجام می گیرد، نه در عالم برزخ.
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
🔹امام على (ع):
قليلُ العِلمِ مَعَ العَمَلِ خَيرٌ مِن كَثيرِهِ بِلا عَمَلٍ
🍃دانش اندك با عمل، بهتر از دانش فراوان بى عمل است
📚غررالحكم حدیث 6772
🔷 @pasokhgoo1 👈
#حدیث🍃
✅ پرسش:
کسی که دائم احساس گناه می کند بااینکه غسل توبه کرده است و حتی نماز که می خواند، فکر می کند که به خاطر گناهانش، قبول نیست و پاک نشده است، چطور می تواند این احساس را از بین ببرد؟
🌺پاسخ:
انسان با احساس گناه خود را به خدا به وسیله توبه نزدیک می کند . یکی از الطاف خدا به انسان این است که گاهی گناهانش را به یادش می اندازد تا توبه کند و به سوی او برگردد، ولی احساس گناه هر وقت آمد، باید با توبه و رجوع به خدا ، احساس منفی را به احساس مثبت به خدا نزدیک شدن تبدیل کنیم .
🔺 اما نباید احساس گناه به صورت افراطی در بیاید و ما را در مسیر زندگی و کمال متوقف کند.
🍀 شما باید به خداوند ایمان و اعتماد کامل داشته باشید:
ايمان به اين که اگر واقعا از کرده خود پشيمان باشيد و اعتماد به خداوند منان داشته باشيد و عمل صالح و خوبي را انجام دهيد خداوند متعال که قادر بر هر چيزي است، نه تنها تمام گناهان گذشته شما را پاک مي کند بلکه بجاي آنها حسنات و خوبي ها را در کارنامه اعمال شما ثبت و ضبط خواهد کرد. 😊
🌹«مَنْ تابَ وَ آمَنَ وَ عَمِلَ عَمَلاً صالِحاً فَأُوْلئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئاتِهِمْ حَسَناتٍ وَ كانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحيماً؛ كسانى كه توبه كنند و ايمان آورند و عمل صالح انجام دهند، كه خداوند گناهان آنان را به حسنات مبدّل مىكند و خداوند همواره آمرزنده و مهربان بوده است»( فرقان(25)، آيه 70)🌹
🔷 اصلا ناامید از رحمت خداوند نباشید، چون این ناامیدی و احساس اینکه گناهی که قبلا مرتکب شده اید، بخشیده نمی شود از وسوسه های شیطان است. اميدواریم، با اميد به خداوند بخشنده و مهربان، هميشه اميدوار باشيد تا بتوانيد زندگي خود را در مسيري طبيعي و الهي قرار دهيد.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
✅ پرسش:
صداي من، یه کم بالا و تند است. در جلسات قران ودعاي ندبه، برخي اشکالات حرکت و ... از ديگران ميگيرم، چون یه مقدار تند و صریح حرف میزنم بهشون برمیخوره. باید چکار کنم اصلا جلسات نروم یا اصلا هیچ حرف اضافه نزنم؟
🌺پاسخ:
لحن و تن صدا را می توان با تمرین و ممارست اصلاح کرد.
ضمن اینکه اصلاح کلمات دیگران در حالی که در کلاس درس نیستید، لازم نیست.
🍀 هدف اصلی از تلاوت قرآن و ادعیه، تعلیم و تربیت افراد است و اگر کسی به طور غیر عمدی زیر و زبر حروف را اشتباه ادا کرد، مشکلی ایجاد نمی شود وحتی در روایاتی هست که ثواب قرآن خواندن صحیح برایش لحاظ می شود.
💠 بنابراین اگر در کلاس درس نیستید، لازم نیست غلط های کوچک را اصلاح کنید و اگر در جایی لازم بود که اصلاح شود، با کار کردن روی طرز صحبت کردن و لحن صدایتان طوری رفتار کنید که احساس خجالت را به مخاطب القا نکنید.
#غلط_قرآنی #اصلاح_کلمات
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
معتاد نباش
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
🍃نقشه ای شیطانی!!
🌸نقل است که:
نقالی ( قصه گویی) خطاب به مردم چنین می گفت: ایها الناس! هر گاه کسی هنگام خوردن و آشامیدن بسم الله بگوید، شیطان به او نزدیک نگشته و در خوردن و آشامیدن با او شریک نمی شود.
🔺 حال، من برای شیطان نقشه ای کشیده ام پیشنهاد من این است که: ابتدا بدون این که بسم الله بگویید نان خشک و شور بخورید تا شیطان نیز با شما در خوردن شریک شود سپس بسم الله گفته و آب بنوشید تا شیطان نتواند با شما در آشامیدن آب شریک شود تا بدین وسیله آن ملعون را از تشنگی هلاک سازید!!
📚برگرفته از " هزار و یک حکایت قرآنی " ، محمد حسین محمدی
🤔یاللعجب!
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#حکایت
🔹امام على عليه السلام:
هركه اخلاقش بد باشد، روزى اش تنگ شود،
🍃و هركه خوش خوی باشد، روزى اش گشاده گردد
📚غرر الحكم، حدیث 8023 و 8024
♨️ @pasokhgoo1 👈
#حدیث🍃
✅پرسش:
پسر همسايه ما براي موضوعي به زندان رفته است.بعد از چند سال همين پسر به خاستگاري دختري رفته است.پس از چند جلسه رفت و امد، خانواده دختر درباره پسر همين همسايه از من سوال کردند.و من موضوعو زندان رفتن او را به انان گفتم.البته من نگفتم که به چه علت وبه چه مدت به زندان رفته است.تاکيد ميکردم ک از منابع اگا تر بپرسند.و به خاطر همين موضوع باعث شد که اين خاستگاري به هم بخورد.ايا من مقصرم ؟ از نظر خداوند کارم درست بوده است يا نه؟ بايستي بي تفاوت باشم و چيزي نگويم؟
🌺پاسخ:
شما اصلا کار اشتباهی انجام نداده اید.
برعکس اگر این مسئله را پنهان می کردید، گناهکار بودید. یکی از جاهائی که غیبت مجاز اعلام شده، همینجاست. یعنی جائی که از شما در مورد کسی سوال می کنند برای موردی مثل ازدواج یا شروع همکاری و امثالهم. از شما مشورت می کنند و شما حق ندارید در امر مشورت خیانت کنید.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
✅پرسش:
چه کنيم تا از گناه پاک شويم؟
🌺پاسخ:
برای پاک شدن از گناه( هر قدر هم گناهانش زیاد باشد) با توبه به درگاه الهی و ندامت و پشیمان قلبی و امید به رحمت خدا و جبران گذشته و اصلاح خود، شخص گناهکار مورد مغفرت خدا قرار خواهد گرفت.
🍀احساس خجلت و شرمندگی در برابر خداوند نسبت به پیشینههای سوء خود از بهترین حالات روحی و معنوی و زمینه ساز توبه و جلب رحمت و عنایت پروردگار است. کسی که مرتکب گناه شده، باید توبه کند و در درگاه الهی از کرده خود ابراز پشیمانی کند و از خدا طلب آمرزش کند.
🔹البته اگر توبه واقعی نماید و از صمیم قلب پشیمان بوده و قصد انجام دوباره آن را نداشته باشد مورد لطف و بخشش خداوند قرار می گیرد؛ زیرا حقیقت توبه، پشیمانی قلبی است. پشیمانی در عمل خود را نشان دهد که مهمترین نُمود آن انجام واجبات ترک شده و ترک محرّمات صورت گرفته است . با همین مقدار توبه تحقق پیدا میکند.
🌱رسول اکرم فرمود :
«هر مرضی، دارویی دارد . داروی گناهان، استغفار و طلب عفو و آمرزش از خدا است». (1)
1. محمد محمدي ريشهري، ميزان الحكمه، دار الحديث، 1416 ه.ق، ج 2، ص 997.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
🔹امام على عليه السلام:
التَّكَبُّرُ فِي الوِلايَةِ، ذُلٌّ فِي العَزلِ
🍃تكبّر ورزيدن در زمان حكومت، مايه خوارى در هنگام بركنار شدن است
📚غررالحكم حدیث 1000
🔷 @pasokhgoo1 👈
#حدیث🍃
👇👇👇
♨سوال:
🔰آیا پیامبران و امامان به چشم زخم، اعتقاد دارند ؟ یا یک باور غلط است؟
✍پاسخ:
✅چشم زخم مستند قرآنی و روایی دارد:
وَ إِنْ يَكادُ الَّذينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَ يَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ قلم/51
نزديك است كافران هنگامى كه آيات قرآن را مىشنوند با چشمزخم خود تو را از بين ببرند، و مىگويند: «او ديوانه است!»
🍀در روایات نیز میفرماینداز پیامبر خدا(صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است که حضرت فرمود: «چشم زخم انسان(صحیح و سالم) را داخل قبر میکند و شتر را به دیگ میفرستد»
🌱همچنین در روایت دیگری آمده است که روزی جبرئیل(علیهالسلام) بر پیامبر خدا(صلیاللهعلیهوآله) نازل شد و حضرت را اندوهگین مشاهده کرد؛ وقتی علت را سؤال کرد، پیامبر خدا(صلیاللهعلیهوآله) فرمود:
«ناراحتیام به دلیل آن است که امام حسن و امام حسین(علیهماالسلام) را چشم زدند. جبرئیل(علیهالسلام) عرض کرد: «ای محمد! چشم زخم واقعیت دارد؛ پس آنها را با این جملات تعویذ بفرما».
🔺عجیبتر آنکه صفوان جمّال از امام جعفر صادق(علیهالسلام) نقل کرده که حضرت فرمود: «اگر قبرستانها شناخته شوند و حقایق آشکار گردد، خواهید دید که اکثر مردگان با چشم زخم از بین رفتهاند؛ زیرا که چشم زخم حقیقت دارد».
🖊بنابراین، چشم زخم بر اساس روایات و سنّت، یکی از واقعیات تلخ زندگی است که میتواند به صورت روزمره و مداوم اتفاق بیفتد.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#قرآن_حدیث
👇👇👇
♨سوال:
ابليس به چه علت مثل خدا همه جا حضور دارد؟
✍پاسخ:
✅اولا بايد بدانيم حضور ابليس مانند حضور خدا نيست بلکه حضور خدا در همه عالم بالاصاله است و حضور شيطان در برخي از قسمت هاي عالم با اجازه و اذن خداست پس اين دو با هم متفاوت است و محدوده حضور شيطان هم همه جا نيست و مطلق نيست
بلکه شيطان از درگاه الهي رانده شده و در آسمان هاي بالا هيچ جايي ندارد و در عوالم مجردات جايي ندارد بله در عالم ماده و آسمان عالم ماده مي تواند حضور داشته باشد ولي اين حضور هم به صورت مطلق نيست بلکه انسان با اراده خود و عبوديت الهي مي تواند راه نفوذ و حضور شيطان را به وجود خود ببندد همچنين حضور شيطان در مراکز عبادت و ايام مخصوص مانند ماه رمضان هم محدود است
بنا بر اين حضور شيطان مطلق نبوده و محدود است و انسان آنقدر قدرت دارد که مي تواند ابليس را در بند کند و حضور او را محدود سازد
از دليلي وجود ندارد که ثابت کند ابليس در همه جا حضور فيزيکي داشته باشد . وحتي بر اساس مباني چون او از نوع جنيان است وجن از آتش خلق شده ودر واقع جسماني است نمي تواند در همه جا همزمان حضور داشته باشد چون موجود جسماني اين توان را ندارد .
ولي جنيان سرعت شگفتانگيزي دارند و ميتوانند مسيري طولاني را در زماني کوتاه طي کنند و به همين دليل مي توانند از حوادث دورترين مکانها در کمترين زمان ممکن خبردار شوند و يا از موانع به آساني عبور نمايند، بر خلاف انسان که چنين نيست. در روايتي آمده:
سدير صيرفي ميگويد: روزي از مدينه عازم کوفه شدم، امام باقر(ع) به من سفارشاتي فرمود، وقتي از مدينه بيرون شدم ،در يکي از منازل بين راه ناگهان مردي را ديدم که نزد من آمد و نامهاي به من داد که مرکب مُهر آن هنوز خشک نشده بود، ديدم مُهر امام باقر عليه السلام است ، در نامه دستوراتي بود، چون به آن مرد متوجه شدم کسي را نديدم، بعد از مدتي وقتي دوباره به مدينه آمدم و محضر امام رسيدم، جريان را به حضرت عرض کردم، حضرت فرمودند : « ما خدمتکاراني از جن داريم .وقتي بخواهيم کاري به طوري فوري انجام بپذيرد، آن ها را در پي آن ميفرستيم»( علامه مجلسى، بحار الأنوار، مؤسسة الوفاء بيروت - لبنان، 1404 ه ق ، ج 27 ص 17 . )
شيطان بر کساني تسلط دارد که به او گرايش داشته باشند: نَّهُ يَرَاكُمْ هُوَ وَقَبِيلُهُ مِنْ حَيْثُ لاَ تَرَوْنَهُمْ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّيَاطِينَ أَوْلِيَاء لِلَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ.
اما چرا خدا به شيطان همچين قدرتي دارد که در کنار افعال و نيات انسان حضور داشته باشد و بتواند ما را وسوسه کند تا ما تصميم اشتباهي بگيريم؟
بايد بدانيم که حضور شيطان در حد ووسوسه است و تسلطي بر انسان ندارد امام خدا اراده کرده است که انسان آزمايش شود و قواي انسان به فعليت برسد و رشد کند و به کمال برسد براي همين دو کفه ترازوي هدايت و ضلالت رد مورد انسان را همسنگ کرده تا انسان بتواند در اين تساوي اختيار خود را به کار بگيرد
از يک طرف عقل و فطرت انسان را به خوبي ها دعوت مي کند اما در مقابل نفس انسان رابه بدي ها فرا مي خواند پيامبران انسان را دعوت به خدا و راه خير مي کنند در مقابل خدا شيطان را براي وسوسه انسان قرار مي دهد .
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی🔰
🍃هرگاه برادرت سرزده بر تو وارد شد، با آنچه فراهم دارى، از او پذيرايى كن؛ امّا اگر دعوتش كرده بودى، تا جايى كه در توانت هست، برايش بكوش
دعائم الإسلام ج 2 ص 107
🔷 @pasokhgoo1 👈📚
✅پرسش:
کفاره گناهان چيست؟
🌺پاسخ:
بعضی از گناهان بعد از توبه نیاز به جبران دارد(همان کفاره گناه می باشد)
چون گناه دو نوع هستند حق الله و حق الناس.
🔹نحوه توبه از گناهانی که حق الله هستند ندامت و پشیمانی واقعی و عزم بر ترک دائمی و عدم بازگشت به آن است و در مواردی که امکان تدارک آن باشد (مثل قضاء نماز هایی که نخوانده و روزه هایی که نگرفته و...) آن عمل واجب ترک شده را قضاء نماید.
🔹 اما در مورد گناهانی که حق الناس هستند علاوه بر ندامت و پشیمانی باید حق مردم را ادا کند مگر اینکه صاحب حق از حق خود بگذرد و او را حلال کند.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
🔍 دقت در انتخاب همسر
✍️ انتخاب همسر بدون بررسی، دقت و اندیشه، همانند خریدن یک عینک بدون معاینه، آزمایش و سنجش، برای چشم است.
@pasokhgoo1 🔷👈
👇👇👇
♨️سوال:
🔰آیا صلح امام حسن(ع) نشاندهنده حسن روابط با معاویه بود؟
✍️پاسخ:
✅صلح امام حسن علیهالسلام با معاویه در سال ۴۱ قمری از رویدادهای تاریخی صدر اسلام است که محققان درباره آن زیاد سخن گفته و کتابها و رسالهها نوشتهاند و حقایقی را روشن ساختهاند. همه آنها به این نتیجه رسیدهاند که امام از روز نخست آماده قیام و دفاع از حریم خلافت بود و هرگز صلح و سازش در برنامه او نبود، لذا وقتی خبر حرکت معاویه از شام به کوفه رسید، دستور داد که در مسجد جمع شوند، آنگاه خطبهای آغاز کرد و پس از اشاره به بسیج نیروهای معاویه، مردم را به جهاد در راه خدا و ایستادگی در مبارزه با پیروان باطل دعوت نمود و لزوم صبر و فداکاری و تحمل دشواریها ر ا گوشزد کرد. امام با اطلاعی که از روحیه مردم داشت، نگران بود که دعوت او را اجابت نکنند. اتفاقاً همین طور شد و پس از پایان خطبه مهیّج حضرت، همه سکوت کردند و احدی سخنان آن حضرت را تأیید نکرد!
این صحنه به قدری تأسفانگیز و تکان دهنده بود که یکی از یاران دلیر و شجاع امیرمؤمنان(ع) که در مجلس حضور داشت، مردم را به خاطر این سستی و افسردگی به شدت توبیخ کرد و آنها را قهرمانان دروغین و مردمی ترسو و فاقد شجاعت خواند و از آنها دعوت کرد که در رکاب امام برای جنگ با اهل شام آماده شوند.
این سند تاریخی نشان میدهد که مردم عراق تا چه حد به سستی و بیحالی گراییده بودند و آتش شور و سلحشوری و مجاهدت، در آنها خاموش شده بود و حاضر نبودند در جنگ شرکت کنند.
سرانجام پس از فعالیتها و سخنرانیهای عدهای از یاران بزرگ حضرت مجتبی بـه منظور بسـیج نیروهـا و تحریک مـردم بـرای جنگ، امـام حسن(ع) با عده کمی کوفه را ترک کرد و محلی در نزدیکی کوفه به نام «نُخیْلَه» را اردوگاه قرار داد و پس از ده روز اقامت در «نخیله» به انتظار رسیدن قوای تازه، جمعاً «چهارهزارنفر» در اردوگاه حضرت گرد آمدند! به همین جهت امام ناگزیر شد دوباره به کوفه برگردد و اقدامات تازه و جدیتری برای گردآوری سپاه به عمل آورد.
خستگی مردم عراق پس از سه جنگ جمل، صفین و نهروان از یک طرف و وجود عناصر متضاد در سپاه امام از طرف دیگر و خیانت فرماندهان او از طرف سوم سبب شد که صلح بر امام تحمیل شود.
این حقیقت را امام در یکی از سخنان خود بیان کرده و میفرماید:
من به این علت حکومت و زمامداری را به معاویه واگذار کردم که اعوان و یارانی برای جنگ با وی نداشتم. اگر یارانی داشتم، شبانه روز با او می جنگیدم تا کار یکسره شود. من کوفیان را خوب میشناسم و بارها آنها را امتحان کردهام. آنها مردمان فاسدی هستند که اصلاح نخواهند شد، نه وفادارند، نه به تعهدات و پیمانهای خود پایبندند و نه دو نفر از آنان با هم موافقند. برحسب ظاهر به ما اظهار اطاعت و علاقه میکنند، ولی در عمل با دشمنان ما همراهند.
پیشوای دوم که از سستی و عدم همکاری یاران خود به شدت ناراحت و متأثر بود، روزی خطبهای ایراد فرمود و در آن چنین گفت:
«در شگفتم از مردمی که نه دین دارند و نه شرم و حیا. وای برشما! معاویه به هیچ یک از وعدههایی که دربرابر کشتن من به شما داده، وفا نخواهد کرد. اگر من بامعاویه بیعت کنم، وظایف شخصی خود را بهتر از امروز میتوانم انجام بدهم، ولی اگر کار به دست معاویـه بیفتـد، نخواهـد
گذاشت آیین جدم پیامبر را در جامعه اجرا کنم.
به خدا سوگند (به علت سستی و بیوفایی شما) ناگزیر شدم زمامداری مسلمانان را به معاویه واگذار کنم، یقین بدانید زیر پرچم حکومت بنی امیه هرگز روی خوش و شادمانی نخواهید دید و گرفتار انواع اذیتها و آزارها خواهید شد.
اکنون گویی به چشم خود میبینم که فردا فرزندان شما بر در خانه فرزندان آنها ایستاده و درخواست آب و نان خواهند کرد؛ آب و نانی که از آنِ فرزندان شما بوده و خداوند آن را برای آنها قرار داده است، ولی بنیامیه آنها را از در خانه خود رانده و از حق خود محروم خواهند ساخت.
آنگاه امام افزود:
«اگر یارانی داشتم که در جنگ با دشمنان خدا با من همکاری میکردند، هرگز خلافت را به معاویه واگذار نمیکردم، زیرا خلافت بر بنی امیه حرام است...».
این بیان، پرده از چهره این رویداد تاریخی برمیدارد و نشان میدهد که:
اوّلاً، امام خواهان صلح نبود، بلکه به خاطر فقدان یاور و سستی مردم کوفه و دیگر عواملی که به آنها اشاره شد، صلح را پذیرا شد.
ثانیاً، صلح حضرت نشانه حسن روابط با معاویه و پیروان او نبوده است.
منابع:
۱- مقاتل الطالبیین ابوالفرج اصفهانی
۲- صلح الحسن شیخ راضی
۳- بحار الأنوار علامه مجلسی
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
👇👇👇
♨ سوال:
🔰می خواستم بدونم اگر خواستگاری بیاید که از نظر اخلاقی عالی باشه و بسیار مذهبی ، اما از نظر ظاهر و قدو هیکل با او مشکل داشته باشم چه کار میشه کرد؟
یک سوال دیگه آیا اینکه کسی به پدر و مادرش احترام خیلی زیاد بزاره ملاک میشه که برای حتما همسر خوبی هست؟
✍ پاسخ:
✅ یکی از نقاط عطف هر جوانی ازدواج است، انتخاب شایسته و داشتن زندگی توام با خوشبختی و سعادت برای همه جوانان آرزوی ما هست.
هر کسی با توجه به ملاک ها و معیارهایی اقدام به انتخاب و ازدواج می کند. برخی از ملاک های سلیقه ای بوده و مربوط به خود افراد می شود اما برخی ملاک ها در داشتن زندگی رضایت بخش ضروری هستند، از جمله این ملاکها ایمان، شخصیت و اخلاق خوب داشتن است، البته ضرورت این ملاک ها باعث نمی شود که ملاک ضرروی دیگری که همان مطلوب بودن ظاهر ، قد و هیکل است کنار گذاشته شود. مخصوصا با توجه به اینکه برای فردی سوال و به عبارتی مهم باشد. لذا اگر با مواردی که گفته اید مشکل دارید صرفا به خاطر داشتن اخلاق عالی و مذهبی بودن پیشنهاد ازدواج داده نمی شود. چرا که در ادامه زندگی دچار مشکلاتی خواهید شد.
در مورد سوال دومتان می توان گفت که از احترام به والدین می توان پی به خصوصیات مثبتی مانند احترام به دیگران و حفظ حرمتها، مسئولیت پذیری، داشتن شخصیت سالم ، داشتن روابط سالم در خانواده ونظایر این برد، ولی صرفا به خاطر اینکه فردی به والدین خود احترام می گذارد دلیلی برای اینکه در آینده حتما همسر خوبی خواهد بود، نیست. علاوه بر اینکه احتمال اینکه فرد استقلال فکری و رفتاری نداشته باشد نیز وجود دارد.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
👇👇👇
♨سوال:
🔰آیا حقيقت داره کسي رو که شب جمعه خاک کنند سوال و جواب
شب اول قبر نداره؟
✍پاسخ:
شب و روز جمعه در بین ایام هفته از یک امتیاز و شرافت خاصی برخوردار است که یکی از آنها این است که اگر انسان مؤمنی در این وقت از دنیا رفت به برکت و شرافت آن برخی از مشکلات و حوادث عالم قبر و برزخ از او برداشته می شود.
از پیامبر اکرم (ص) روایت شده است که جمعه سرور ایام است و خداوند در آن حسنات را مضاعف و گناهان و معاصی را محو می کند، درجات مؤمنان را بالا می برد، دعاها را مستجاب می کند، حوایج را بر می آورد و ...[1] در این باره روایاتی در منابع دینی آمده است که به عنوان نمونه به چند مورد اشاره می شود:
وَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص مَنْ مَاتَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ أَوْ لَیْلَةَ الْجُمُعَةِ رَفَعَ اللَّهُ عَنْهُ عَذَابَ الْقَبْرِ.
پیامبر اکرم (ص) فرمود: کسی که در شب یا روز جمعه بمیرد، عذاب قبر از او برداشته می شود.[2]
همین طور از امام صادق (ع) روایت شده است:
قَالَ الصَّادِقُ ع مَنْ مَاتَ مَا بَیْنَ زَوَالِ الشَّمْسِ مِنْ یَوْمِ الْخَمِیسِ إِلَى زَوَالِ الشَّمْسِ مِنْ یَوْمِ الْجُمُعَةِ أَمِنَ مِنْ ضَغْطَةِ الْقَبْرِ.
کسی که بین ظهر روز پنج شنبه تا روز جمعه از دنیا برود، از فشار قبر در امان خواهد بود.[3] به همین مضمون نیز روایاتی وارد شده است؛
وَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ ع...وَ مَنْ مَاتَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بَرَاءَةً مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَ مَنْ مَاتَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ أُعْتِقَ مِنَ النَّارِ.
کسی که در روز جمعه از دنیا برود عذاب قبر از او برداشته و از عذاب جهنم آزاد می شود.[4]
با وجود این روایات؛ به جهات مختلف نمیتوان این روایات را به صورت کلی پذیرفت، بلکه باید آنها را مشروط به وجود شرایط مختلف کرد؛ زیرا اصل و قوام امور بر اعمال و اعتقادات انسانها پیریزی شده است و اگر امور دیگری دخیل میباشند؛
بر اساس این اصل هستند. مرگ در زمانی مشخص، یک امر اختیاری برای انسان نیست و انسان در آن نقشی ندارد؛ حال چگونه میتوان پذیرفت که امری غیر اختیاری چنین ثمراتی برای انسان داشته باشد. علاوه بر این؛ بسیاری از انسانهای فاسد و فاسق در شب و روز جمعه مردهاند؛ حال چگونه میتوان تنها به جهت مرگ در این زمان خاص، امتیازات مطرح شده در روایات را برای آنان نیز عمومیت داد.
حال که مشخص شد منظور از این روایات، مطلق انسانها نیستند؛ باید به دنبال مراد این دسته از احادیث باشیم.
امام باقر(ع) میفرماید: «شخصی که در روز جمعه بمیرد، در حالیکه به حق ما اهل بیت آگاه باشد؛ خداوند او را از آتش جهنم رهایی میبخشد و او را از عذاب دور میکند».[5] این روایت که برخی آنرا از امام صادق(ع) نیز نقل کردهاند[6] نشان میدهد که مرگ در این زمان، تنها کمککننده میباشد.
اگر انسان در زندگی خود راه درست را پیموده باشد و در عین حال خطاهای اندکی از او سر زده باشد، مردن در این ایام به او کمک خواهد کرد. طبیعی است که برخی ایام دارای شرایطی هستند که خداوند آنها را مبارک گردانیده و در آن زمانها رحمت الهی، شامل افراد بیشتری میشود؛ لذا پیامبر اسلام(ص) فرمود: «براى پروردگار شما در دوران عمرتان، نسیمهاى رحمتى است ...».[7]
[1] الکافی، ج 3، ص 414،
[2]منلایحضرهالفقیه، ج 1، ص 138، ح 371
[3] همان، ح 372،
[4] همان، ح 373.
[5]. کافی، ج 3، ص 415.
[6]. الاختصاص، ص 130.
[7]. کشف الأسرار، ج 8، ص 116،
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
حکم نماز در صورت عدم امکان طهارت
👇👇👇
♨سوال:
🔰کسانی که در کشورهای خارجی و در کمپ مهاجرین زندگی می کنند به دلیل نبود آب در دستشویی و عدم امکان تطهیر در حمام آیا برای نماز با بدن و لباس نجس، تیمم نمایند یا وضو بگیرند؟
✍پاسخ:
✅مقام معظم رهبری: در صورتی که امکان تطهیر بدن وجود ندارد باید با بدن نجس نماز بخوانند و اگر امکان تطهیر لباس وجود ندارد ولی می توانند لباس پاکی برای نماز تهیه کنند و اختصاص بدهند به نماز باید همین کار را بکنند و در غیر این صورت باید بدون لباس و به دستور نماز برهنگان که در توضیح المسائل آمده است نماز بخوانند و نیز باید وضو بگیرند. [1]
آیت الله مکارم: مخرج غائط (مدفوع) را مي توان با آب شست، يا با سه قطعه کاغذ يا سنگ يا پارچه يا مانند آن تميز کرد، مگر در صورتي که از حد معمول تجاوز کرده و اطراف مخرج را آلوده نموده باشد، يا نجاست ديگري مانند خون با آن بيرون آيد، يا از خارج نجاستي به آن برسد، که در اين حال فقط با آب پاک مي شود. اما مخرج بول (ادرار) تنها با آب پاک مي شود و در تطهير با آب لوله کشي و همچنين آب قليل، يک مرتبه کافي است هر چند بهتر است با آب قليل دوبار باشد. در جایی که ناچار است با بدن یا لباس نجس نماز بخواند. مثلًا در جایی گرفتار شده که لباس او نجس است و قابل تبدیل نیست یا وقت برای تطهیر آن تنگ است در اینجا از باب ضرورت نماز با لباس و بدن نجس صحیح است. [2]
آیت الله سیستانی: اگر امکان تطهیر نباشد با همان وضع نماز بخوانند. [3]
آیت الله شبیری زنجانی: باید وضو بگیرند. [4]
آیت الله فاضل: اگر تطهیر مخرج نجاست در وقت نماز در حمام عمومی امکان دارد باید حتما خود را تطهیر کنند و اگر هیچ راهی برای تطهیر وجود نداشته باشد، به مقداری که امکان دارد با وسایلی مانند دستمال کاغذی و امثال آن عین نجس را برطرف کنند و از سرایت نجاست به جاهای دیگر خودداری کنند و تا زمانی که تطهیر بدن ممکن باشد با همان بدن نجس نماز را بخوانند و هر زمان تطهیر بدن ممکن شد خود را تطهیر کنند. ضمنا رفتن به این کمپها که امکان تطهیر نباشد، بدون اضطرار جایز نیست. [5]
----------------
پی نوشت:
[1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: 625391.
[2]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله مکارم، کد رهگیری: 9411160069.
[3]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله سیستانی، کد استفتاء: 445087.
[4]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله شبیری زنجانی، شماره سوال: 26710.
[5]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله فاضل لنکرانی، کد رهگیری: 9404409.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#احکام
🍃🍃🍃🍃🍃
🌷برنامه ای جالب، برای جلب روزی🌷
🌿مهم ترین چیزهایی که باعث می شود روزی مان به سمت ما روانه شود چیست؟
🔆امام حسن (علیه السلام) فرمود:
🌺أقْوَى الْأَسْبَابِ الْجَالِبَةِ لِلرِّزْقِ
قوی ترين اسباب کسب روزى این هاست:
🌱إقَامَةُ الصَّلَاةِ- بِالتَّعْظِيمِ وَ الْخُشُوعِ-
نماز خواندن با تعظيم و خشوع
🌸و قِرَاءَةُ سُورَةِ الْوَاقِعَةِ خُصُوصاً بِاللَّيْلِ وَ وَقْتِ الْعِشَاءِ-
و خواندن سوره واقعه به ويژه در شب و وقت عشاء،
🌱و سُورَةِ يس وَ تَبَارَكَ الَّذِي بِيَدِهِ الْمُلْكُ وَقْتَ الصُّبْحِ-
خواندن سوره «يس» و «مُلْك» در صبح،
🌸و حُضُورُ الْمَسْجِدِ قَبْلَ الْأَذَانِ
حضور در مسجد پيش از اذان،
🌱و الْمُدَاوَمَةُ عَلَى الطَّهَارَةِ-
هميشه با طهارت بودن
🌸و أَدَاءُ سُنَّةِ الْفَجْرِ وَ الْوَتْرِ فِي الْبَيْتِ-
و انجام نافلۀ فجر و نماز وتر در منزل
🌱و أَنْ لَا يَتَكَلَّمَ بِكَلَامٍ لَغْوٍ... .
و این که سخن لغو نگوید.
📚بحار الأنوار، ج73، ص: 319
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
👇👇👇
♨️سوال:
🔰تقدیر و سرنوشت انسان بدست کیست؟
✍️پاسخ:
✅سرنوشت انسان با دست او رقم میخورد و همو است كه با استفاده از آزادی و اختیار خویش آینده خود را میسازد. مشیت الهی بر این تعلق گرفته كه انسان كارهای خود را با حریت و انتخاب انجام دهد، یعنی انسان طبعاً و ذاتاً در انتخاب و گزینش و یا ترك و رها كردن كاملاً آزاد است و دست او در فعل و ترك هر كاری كاملاً باز میباشد.
سرنوشت انسان توسط خداوند این گونه رقم خورده كه هر انسانی با اختیار و اراده خود، راه سعادت و خوشبختی یا شقاوت و بدبختی را انتخاب كند.
انسان در اثبات این حالت درونی یعنی اختیار داشتن در انجام و ترك كارهای خود به دلیل و گواهی خرد و وجدان خود به چیز دیگری نیاز ندارد، زیرا هر فردی در عین میل و علاقه به انجام عملی، خود را بر ترك آن توانا میبیند. هم چنین است عكس آن. اگر در كارهای خود مانند: خوردن، آشامیدن، خوابیدن، راه رفتن، مطالعه كردن، حرف زدن و... دقت كنید به روشنی و با عمق جان مییابید كه در كارهای خود كاملاً آزادید و عاملی از درون یا بیرون شما را مجبور نمیكند.
قرآن در تأیید داوری فطرت و حكم خرد، آزادی انسان را زیربنای تشریع دانسته و سرنوشت آدمی را در دست خود میداند: "وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى؛[۱] بر آدمی جز نتیجه تلاش وی چیزی نیست". نیز میفرماید: "كُلُّ نَفْسٍ بِمَا كَسَبَتْ رَهِينَةٌ ؛[۲] هركسى در گرو چيزى است كه كسب كرده است. ". در آیه دیگر به بیان رساتر فرمود: "مَنْ عَمِلَ صَالِحاً فَلِنَفْسِهِ وَمَنْ أَسَآءَ فَعَلَيْهَا وَمَا رَبُّكَ بِظَلاَّمٍ لِّلْعَبِيدِ؛[۳] هر كس كار نیكی انجام دهد، به سود خود انجام داده و هر كس كار بد انجام داده است، بر زیان خود او میباشد و خدای تو بر بندگان ستم نمیكند".
از نظر قرآن و عقل، انسان سرنوشت خود را با دست خویش تعیین میكند. این مطلب با علم خدا به این كه عاقبت انسان چگونه خواهد شد، نیز انسان چه كارهایی را انجام خواهد داد ناسازگار نیست، زیرا علم خدا در مورد انسان بدین گونه است كه خدا میداند انسان با اختیار خود چه كارهایی را انجام میدهد و چه كارهایی را ترك میكند. به بیان دیگر علم الهی تعلق گرفته به فعل انسان با شرط اختیار، یعنی خداوند از پیش (ازل) میداند كه انسان با اختیار خود كار خاصی را انجام میدهد، یا آن را با اختیار خود ترك میكند. نیز معلوم است كه این گونه علم تأثیری در معلوم (كار انسان) ندارد، یعنی این گونه نیست كه بگوییم چون خدا میداند انسان در فلان روز نماز میخواند، نماز خواندن از روی اجبار باشد، بلكه بدین نحو است كه خدا آگاه است انسان در فلان روز با اختیار خود نماز خواهد خواند.
برای روشن شدن مطلب مثالی میزنیم: شما در كنار خانواده خود نشستهاید، سفره انداخته و غذاهای لذیذ در سفره چیده شد و همه آماده خوردن شدند. در این جا میدانید اعضای خانواده غذا خواهند خورد.
آیا این كه قبلاً آگاه بودید و به غذا خوردن اعضای خانواده علم پیدا كردید تأثیری در خوردن آنها دارد؟ مسلّماً نه.
برای آگاهی بیشتر از مسئله، كتاب انسان و سرنوشت استاد شهید مطهری را مطالعه فرمایید.
[۱]. نجم(۵۳) آیه ۳۹.
[۲]. مدثّر (۷۴) آیه ۳۸.
[۳]. فصلت (۴۱) آیه ۴۶
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی
✅پرسش:
آيا موسيقي بيکلام نظير پيانو که داري ريتم کند و ملايم باشد و گاهي اوقات براي ايجاد آرامش يا سرگرمي استفاده ميشود با احتساب اين نکته که اين موسيقي جزء مصاديق غنا حساب نشود بر اراده و عزم انسان تاثير دارد؟
🌺پاسخ:
گوش دادن موسیقی به صورت هر از گاهی، با حالت افراطی و به قولی عادت کردن به آن، حتما اثرات متفاوتی خواهند داشت.
🌹درباره گرايش به آهنگ هاي دلنشين مي توان گفت: چنين گرايشي طبيعي است، اما بايد دانست چگونگي پاسخگويي به غرايز ابتدايي و نيازهاي دروني تا ميزاني مشترك ميان تمامي اقوام و فرهنگ ها و پيروان اديان است. مانند آن كه استفاده از آب براي رفع تشنگي نزد همگان مشترك است .
🌸تفاوت از آنجا آغاز مي شود كه براي رفع اين نياز دروني و مشترك، نوشيدني هاي متنوع پيشنهاد مي شود. اينجاست كه نظريه هاي انسان شناختي و فاكتورهاي اقتصادي , سياسي , فرهنگي رخ مي نمايد و كنش ها و واكنش ها بروز مي كند.
🌱امام خمینی رحمه اله علیه از قول استادشان موسیقی را سالب عزم و اراده انسانی معرفی کرده اند. ( اربعین حدیث ص7)
👈در لینک زیر راجع به این موضوع توضیحاتی ارائه شده است که می توانید مطالعه بفرمایید:
http://www.hawzah.net/fa/Magazine/View/6442/7652/95839/%D8%B1%D8%A7%D8%A8%D8%B7%D9%87-%D9%85%D9%88%D8%B3%DB%8C%D9%82%DB%8C-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D9%88-%D8%B9%D8%B2%D9%85-#_edn3
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
👇👇👇
♨سوال:
🔰پل صراط چيست؟
✍پاسخ:
✅ به مطالب ذيل توجه کنيد :
1- يكى از مواقف سخت و در حقيقت آخرين توقفگاه در قيامت «صراط» است. صراط پلى بر روى دوزخ است كه همگى بايد از آن رد شوند؛ مومن باشند يا كافر. قرآن درباره صراط مىفرمايد: (وَ إِنْ مِنْكُمْ إِلاَّ وارِدُها كانَ عَلى رَبِّكَ حَتْماً مَقْضِيّاً ثُمَّ نُنَجِّى الَّذِينَ اتَّقَوْا وَ نَذَرُ الظَّالِمِينَ فِيها جِثِيّاً) ، مريم (19) آيه 71 و 72. «و همه شما [بدون استثنا ]وارد جهنم مىشويد؛ امرى است حتمى و قطعى بر پروردگارت سپس اهل تقوا را از آن رهايى مىبخشيم و ظالمان را در آن رها مىسازيم».
امام صادق(ع) درباره گذر مردم از پل صراط و صفات آن و طبقات مردم در گذر از صراط مىفرمايند:
«الناس يمرون على الصراط طبقات و الصراط أدق من الشعر و من حد السيف؛ فمنهم من يمر مثل البرق و منهم من يمر مثل عدو الفرس و منهم من يمر حبوا؛ و منهم من يمر مشياً؛ و منهم من يمر متعلق؛ قد تأخذ النار منه شيئاً و تترك شيئاً»همان، ص 65.
«مردمى كه از صراط مىگذرند بر چند دستهاند و صراط دقيقتر از تار مو و برندهتر از شمشير است: گروهى مانند برق از آن مىگذرند؛ گروهى همانند دويدن اسب از آن رد مىشوند؛ گروهى با سينهخيز از آن مىگذرند؛ گروهى در حالت پيادهروى مىگذرند و گروهى افتان و خيزان مىروند؛ گاهى آتش آنان را در مىيابد و گاهى آنها را رها مىكند».
2- نازکي و تيزي پل صراط بيا نگر دقت و مو شکافي در محاسبه ي اعمال انسان ها در روز قيامت و سختي حسا برسي خداوند در آن روز است . صراط مستقيم و راه بندگي خدا راهي دقيق و باريک و نازک است و بايد با دقت و احتياط و با پيروي از دستورات الهي و هدايت و راهنمائي انبيا و ا وليا آن را پيمود و از لغزش و انحراف بر کنار بود تا بتوان به توفيق الهي از پل صراط عبور کرد و به بهشت و رضوان خداوند رسيد .
3- در واقع پل صراط تجسم حركت در مسير حق در همين دنياست بله پل صراط از مو باريكتر است. حركت در مسير حق نيز همينگونه است. اگر كسى بخواهد در مسير حق حركت نمايد اولا بايد حق را دقيق بشناسد كه خود عرصهاى مشكل و خطرناك است و ثانيا بايد بر طبق آن عمل نمايد كه بسى دشوارتر و صعب العبورتر است.
پل صراط تجسم عينى حق و باطل است و عبور از آن همان حركت در مسير حق در اين دنياست. روشن است كه با اندكى غفلت آدمى از راه به در مىرود و گرفتار بيغولهها خواهد شد. در قيامت نيز كسانى از پل صراط به سلامت عبور مىكنند كه در دنيا آن مسير را به سلامت پيموده باشند و اگر در اين جا دچار لغزش شدند روى آن پل نيز دچار لغزش خواهند شد و به جهنم سقوط خواهند كرد. (مگر آنكه لطف و عنايت و غفران پروردگار شامل شود). ب
رجوع کنيد : مواقف حشر،استاد محود شجاعي ، صص 96 - 103.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اعتقادی