پرسش:
با افرادی از فامیل که اهل گناهاند چگونه برخورد کنیم؟ گاهی به ترک رابطه با آنها فکر میکنم.میترسم تذکر دهم و بدشان بیاید. آیا احترام به آنها و پذیرایی از این افراد صحیح است؟
پاسخ:
صلهرحم از دستورات مؤکد دین است و انسان نباید قاطع رحم باشد. از کلام معصومان اینگونه فهمیده میشود که صلهرحم بهسادگی ساقط نمیشود؛ بنابراین باید تا جایی که میتوان با تدابیر گوناگون سعی در برقراری ارتباط ولو به شکل محدود و مدتی اندک نمود.
علاوه بر این امربهمعروف و نهی از منکر از ضروریات دین اسلام و دارای شرایط، ضوابط و مراتب خاص خودش است. یک انسان مسلمان و مؤمن وظیفه دارد که هم خودش واجبات الهی را انجام دهد و محرمات را ترک کند و هم موظف است در اصلاح جامعهٔ خویش بکوشد.
ترک امربهمعروف و نهی از منکر با دلایل واهی بههیچوجه جایز نیست و شخص نمیتواند به بهانهٔ عدم دخالت در زندگی دیگران، احترام به آزادی افراد و یا حدس و گمان نسبت به عدم تأثیر، این فریضهٔ الهی را ترک نماید.
گاهی کسی منکری را انجام میدهد اما نسبت به گناه بودن آن فعل بیاطلاع است، در این شرایط باید او را نسبت به وظیفهٔ شرعیاش آگاه نمود.
گاهی برخی از افراد میدانند که فلان کار گناه است و با علم به گناه بودن، آن را انجام میدهند. در این حالت نیز وظیفهٔ ما موعظه، یادآوری و انذار و تبشیر است؛ یعنی عواقب گناه را به یاد او آوریم تا انگیزهاش در ترک گناه افزون گردد.
اما گاهی بحث در لجبازی نمودن شخص گناهکار است؛ یعنی میداند اهل خطاست، خطا هم میکند و به گناهش هم افتخار میکند که در این مرحله باید با جدیت بیشتری برخورد نمود.
بنابراین متناسب باشخصیت شخصی که گناه میکند و کمیت و کیفیت گناهش باید از بهترین، مفیدترین، کمزیان ترین و مناسبترین راه بهره برد و هر جا کوتاهی کنیم در مقابل خداوند مسئولیم.
پذیرایی از فامیل اهل گناه و محبت کردن به او اگر در جهت هدایت او باشد مورد رضایت الهی قرار میگیرد؛ اما اگر محبت و پذیرایی منجر به جسور شدن فرد گناهکار و بیتفاوتی شما در امرونهی گردد نمیتواند مورد رضای الهی باشد.
#کارشناس_اخلاق
#صله_رحم
#نهی_از_منکر
@pasokhsara
🔵#حال_خوش
⬅️ امروز در محضر فعالان عرصه ی مجازی، توفیق حضور داشتم.
در سه دقیقه زمانی که برای حقیر در نظر گرفته شده بود، اشاره کردم به آیه ای که قاری عزیزی برایمان با صوت زیبا تلاوت کرد.
🌷الذین یبلغون رسالات الله یخشونه و لا یخشون احدا الا الله و کفی بالله حسیبا🌷
⬅️یبلغون(فعل مضارع دلالت بر استمرار دارد): کار فرهنگی باید مستمر و پیوسته، انجام بگیرد.
⬅️رسالات الله: محتوای کار فرهنگی، کلام خدا و رسول خدا و اهل بیت علیهم السلام باشد.
⬅️یخشونه: از لوازم فعالیت فرهنگی، خداترسی است.
⬅️ ولا یخشون احدا الا الله: از ملامت ها و بداخلاقی ها در مسیر فعالیت، رنجیده نشویم و صحنه را خالی نکنیم. (ترس فقط از خدا).
⬅️کفی بالله حسیبا: بدانیم خدا می بیند و حساب گر حقیقی اوست.
البته وظیفه ی مدیران فرهنگی، حمایت و هدایت است.
#کارشناس_کلام
#کار_فرهنگی
@pasokhsara
⭕️ من یک زنم خیلی پایبند به احکام دین واعتقادات دینی هستم
ولی برعکس شوهرم چند ماهی هست که ضد دین شده ونماز هم کنار گذاشته وما باهم مشکل داریم.
خیلی اذیت میشم . کمکم کنید.
❌ پاسخ:
⬅️شرایط سختیست ولی با درایت و ایجاد رابطه ی صمیمانه و کمی صبر می توانید درکنار ایشان شرایط خوبی داشته باشید.
مطمئنا شوهر شما بدتر از فرعون نیست که آسیه درکنار او به مقامی رسید که خداوند از او در قرآن یاد می کند.
با ایشان با محبت برخورد کنید و سفارشاتی را که اسلام درباره احترام به شوهر مطرح کرده است را بازگویی کنید.
اگرکاری کردید که محبت شما بیش از پیش در دلش جای گرفت به خاطر شما به عقایدتان هم احترام خواهد گذاشت.
#کارشناس_مشاوره
#اضطراب
@pasokhsara
🌺حجاب (1)
❌ علل سستی در حجاب (عدم علاقه):
1️⃣عدم آگاهی: آیا او را با فلسفه حجاب آشنا ساخته اید؟ اگر آری، چه مقدار و چگونه و با چه روش هایی؟
2️⃣لجبازی: شاید او را به زور و با اهرم فشار به حجاب واداشته اید و بدین سبب، به موضع لج و مقاومت کشیده شده.
3️⃣انتقامجویی: چون می داند به حجاب علاقه دارید و احتمالاً به خواسته های منطقی او بی توجهی کرده اید از این طریق انتقام می گیرد؛ بنابراین بدون اینکه بخواهید باج بدهید، خواسته های منطقی اش را برآورید.
4️⃣عقده حقارت: گاهی دلیل بی توجهی دختر به حجاب، بدین جهت است که شخصیت او گرامی داشته نشده و تحقیر شده و از این طریق می خواهد کمبود شخصیتش را جبران کند؛ پس شخصیت او را گرامی بدارید.
5️⃣جبران شکست: اگر در زندگی خود شکستی داشته است، زمینه های جبران آن را فراهم آورید. در مواردی، بی حجابی برای جبران شکست است.
6️⃣اشباع: تذکر پی در پی درباره حجاب، او را اشباع کرده. تذکرات خود را کمتر کنید.
7️⃣محیط ناسالم: محیط ناسالم (نزدیکان یا همسالان و هم کلاسی های حجاب) نیز در این رفتار موثر است.
#کارشناس_کلام
#حجاب
#سستی
@pasokhsara
پرسش:
جزای شکستن دل چی هست اصلاً ناراحت کردن کسی و اشک درآوردن عقوبت دارد؟
پاسخ:
گاهی رفتار بهحق و بهجای ما باعث آزردهخاطر شدن دیگران و حتی شکستن دلشان میشود و گاهی ممکن است رفتار و گفتار ما ناحق بوده و موجبات آزرده شدن دیگران را فراهم آورد. لذا اگر عمل انسان متناسب با شرع و با در نظر گرفتن شرایط و بدون هیچگونه بیاحترامی و ظلم به دیگران باشد این عمل، عملی پسندیده است هرچند ممکن است برخی از این عملکرد ناراحت و دلشکسته شوند.
اما اگر رفتار انسان از حیث شرع رفتاری موجه نباشد و درعینحال دیگران را ناراحت و دلشکسته کند انسان باید در برابر خداوند پاسخگو باشد. بنابراین هر انکسار و شکسته شدن دلی موجب تقرب آن دل به خدا و مجازات طرف مقابل نمیشود مگر اینکه آن دل بهحق شکسته شده باشد.
در روایتی از پیامبر اکرم میخوانیم:
«وسئل این الله؟ فقال: عند المنکسرة قلوبهم»
«سؤال شد خداوند کجاست و ایشان فرمودند: خدای تعالی در نزد دلشکستگان جای دارد». (1)
البته دقت کنید اینکه دلشکسته در نزد خداوند عزیز است بدین معناست که کسی دلش یا از روی محبت الهی بشکند و رابطه معنوی او باخدا قویتر شود و یا دیگران بهناحق او را ناراحت کرده باشند و دلش شکسته باشد که در این حالت موردتوجه خداوند قرار میگیرد وگرنه اگر کسی بدون دلیل و یا به خاطر دلایل واهی اظهار دلشکستگی کند مصداق این روایت نخواهد بود.
اگر کسی بهحق دلشکسته شود برماست که سریعاً او را راضی نموده و از نفرین او بترسیم چراکه در روایت آمده است:
امام صادق (ع) میفرماید:
«اتَّقُوا دَعْوَةَ الْمَظْلُومِ فَإِنَّ دَعْوَةَ الْمَظْلُومِ تَصْعَدُ إِلَی السَّمَاء»
«از نفرین مظلوم بترسید که نفرین مظلوم به آسمان میرود». (2)
و یا در روایتی دیگر چنین میخوانیم:
«اتقوا دعوة المظلوم فإنّه یَسأل الله حقّه و الله سبحانه أکَرم من أن یسئل حقّاً إلّا أجاب»
«بترسید از نفرین مظلوم، همانا او حقّ خود را از خدا میخواهد و خداوند سبحان گرامیتر از این است که حقی خواسته شود، مگر اینکه آن را اجابت کند». (3)
بنابراین شکستن دل دیگران از مصادیق ظلم به دیگران بوده و حقالناس است؛ پس در مرحله اول انسان باید مراقب باشد دل کسی را نشکند و اگر هم شکست سریعاً برای جبران اقدام نماید.
پینوشتها:
1. قطبالدین راوندی، سعید بن هبه الله، الدعوات، ص 120
2. مجلسی، بحارالانوار، ط مؤسسةالوفاء، ج 93، ص 358
3. تمیمی آمدی، غررالحکم، ص 152
#کارشناس_اخلاق
#شکستن_دل
@pasokhsara
پرسش:
همسایهی بالایی ما اصلا به قوانین ساختمان توجهی ندارند. با آنها چگونه برخورد کنیم؟
پاسخ:
زندگی آپارتماننشینی خواهناخواه مشکلات کوچک و بزرگی را برای اهالی ساختمان ایجاد میکند اما همفکری، تدبیر و مدیریت صحیح همراه با چاشنی عفو و گذشت از خطاهای جزئی میتواند تا حدود زیادی این مشکلات را مرتفع نماید.
در برابر همسایهای که قوانین ساختمان را رعایت نمیکند برخوردهای متفاوتی میتوان داشت. گاهی مزاحمتی که همسایه ایجاد کرده ناشی از سهلانگاری، بیتوجهی، عدم آگاهی نسبت به قوانین و یا حتی از سر ناچاری است در این شرایط میتوان با تذکر دوستانه، درخواست غیرمستقیم، کمک به او برای پیدا کردن راهحل و ... مزاحمت را رفع نمود. اما گاهی عدم توجه همسایه به قوانین و تضییع حقوق، عامدانه است و از سر لجبازی قصد برهم زدن نظم ساختمان را دارد در این شرایط اگر تذکرات فردی مفید واقع نشد باید از طریق مدیریت ساختمان اقدام نمود.
#کارشناس_اخلاق
#اخلاق_معاشرت
#آپارتمان_نشینی
@pasokhsara
💠مواردی که لازم نیست بدن یا لباس نمازگزار پاک باشد:
۱. آن که به واسطهی زخم یا جراحت یا دمل، لباس یا بدن به خون آلوده شده باشد.
۲. آن که خـون موجـود در لباس یا بدن کمتر از درهم (بنـــد انگشـت اشاره) باشد.
۳. آن که لباسهـای کـوچک نمازگزار، ماننـد جوراب که با آنها نمیتوان عورت را پوشاند نجس باشد.
۴. آن که ناچار است با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.
📚 پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
@pasokhsara
⭕️ روش هاي ترك خودارضايي ❌👇
1. فرد باور داشته باشد كه اين مشكل درمان پذير است.
2. ازدواج و الا استفاده از روش هاي كنترل مثبت غريزه:
الف. پرهيز از فكر و ترسيم صحنههاى محرك در ذهن و خيال. (جايگزين كردن افكار و كارهايي مثل گوش دادن به سخنراني، مطالعه منازل الاخره و..)
روايت:
- حضرت عيسى به اصحاب خود گفت:... موسى به شما دستور داد كه زنا نكنيد و من به شما دستور مىدهم كه فكر زنا هم در سر نپرورانيد تا چه رسد به اين كه زنا كنيد زيرا كسى كه خيال زنا كند مانند كسى است كه در خانهاى نقش و نگار شده، دود و آتش به پا كند. چنين كارى گرچه خانه را نمىسوزاند ولى زينت و صفاى آن را مكدر كرده و فاسد مىكند(وسائلالشيعه، ج 14، ص 240).
ب. دورى از نگاههاى مسموم و مناظر تحريكآميز. (هر آنچه ديده بيند دل كند ياد)
قرآن:
قل للمؤمنين يغضّوا من ابصارهم /// و قل للمؤمنات يغضضن من ابصارهن (نور، آيه 30 - 31).
(جالب اين است كه در هر دو مورد خداوند متعال نخست دستور به مراقبت از نگاه محرك و عفت چشم مىدهد و آن گاه به حفاظت از عورت فرمان داده است.)
پ. گوش ندادن به آوازها و موسيقىهاى تحريككننده و مبتذل.
ت. عدم معاشرت با دوستان ناباب و رفت و آمد با خوبان و محيط هاي مناسب. (مثل صحبت،اس ام اس و...)
روايت:
امام باقر(ع): هر كس به سخن گويندهاى گوش فرا دهد او را بندگى كرده است، پس اگر ناطق از خدا بگويد، شنونده، خداوند را بنده شده و اگر از شيطان و سخنان شيطانى بر زبانش جارى كند قطعا بندگى شيطان كرده است.
(وسائلالشيعه، چاپ ايران، كتابفروشى اسلاميه، ج 12، ص 236)
ث. پرهيز از تنهايي (خودارضايي، مرض تنهايي)
ج. اعتدال در خوردن.
روايت:
پيامبر پس از آن كه جوانان را به ازدواج ترغيب مى كرد، مىفرمود: هر كس قدرت بر ازدواج ندارد و روزه بگيرد يقينا روزه، نيروى غريزه او را تضعيف مىكند. (مستدرك الوسائل، ج 2، ص 531)
چ. اشتغال، ورزش و سرگرمىهاى مفيد.
روايت:
حضرت صادق(ع): انسان اگر بیکار و فارغ باشد، به بيهودگى و سرمستى دچار مىشود و بر اثر آن به مسايلى مبتلا مىشود كه زيان آن هم بر خود و هم بر نزديكان او سنگينى خواهد كرد. (بحارالانوار، تهران، انتشارات دارالكتب الاسلاميه، ج 3، ص 87).
ح. تلاوت قرآن ،نماز،دعا و معنويات.
روايت:
قرآن را فرا گيريد زيرا قرآن بهار دلهاست و از نور آن بر مرضها و دردهاى خود مرهم بگذاريد زيرا آن داروى شفابخش سينههاست و آن را نيكو تلاوت كنيد كه به يقين سودمندترين قصههاست.(وسائلالشيعه، ج 4، ص 825، ابواب قرائة القرآن، باب 1، ح 7)
خ. به مرگ فكر كند.
3. تلقين.
جملاتي مثل: «من اراده لازم براي انجام كارهايم را دارم» ، «هيچ چيز نمي تواند اراده ام را متزلزل كند» ، «من بايد موفق شوم» ، «من به خوبي قادرم اين عادت بد را از خود دور كنم»
4. شستن اندام بدن بخصوص اعضاي تناسلي با آب سرد (البته اين كار در صورتي توصيه ميشود كه موجب بيماري و عوارض منفي در فرد نشود)
5. به هنگام خواب شكم بيش از حد معمول پر نباشد.
6. از شنيدن و خواندن مباحث و مطالب جنسى و حتى شوخىهاى جنسى و تحريككننده جدا پرهيز كند.
7. قبل از خواب حتما مثانه خود را تخليه نمايد.
8. از نوشيدن افراط گونه آب و مايعات پرهيز كند (به خصوص شبها و قبل از خوابيدن).
9. هيچگاه بدن عريان خود را در آينه نگاه نكند.
10. از دستورزى اندام جنسى خود اجتناب كند و در هيچ شرايطى دستورزى نكند.
11. هرگز به رو يا تنها نخوابد.
12. با نامحرم رفتار متكبرانه داشته باشد
13. هيچگاه با نامحرم و جنس مخالف در مكان خلوت و دور از نگاه ديگران باقى نماند، حتى براى آموزش و...
14. به آسيب ها و عوارضي كه ممكن است بر اثر خود ارضايي گريبان گيرش شود فكر كند.
15. برای اینکه در انجام توصیه های فوق از توفیق بیشتری بر خوردار باشید ، سعی کنید به ائمه معصومین علیهم السلام متوسل شوید که در این زمینه خواندن زیارت عاشورا در مدت چهل روز توصیه می گردد.
16. در اين موضوع كتابهاي متعددي نوشته شده است كه يكي از آنها كتاب «چتر نجات» نوشته آقاي سعيد مرتضايي مي باشد.
17. سعي كنيد دستورات فوق را زير نظر و در كنار يك مشاور مذهبي انجام دهيد.
#کارشناس_مشاوره
#خودارضایی
#دانش_آموز
@pasokhsara
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پرسش:
چرا دولت انقلابی، در ماه رمضان مجوز کنسرت میدهد؟ چرا رئیس جمهور دولت انقلابی، حجاب را صرفا مقولهی فرهنگی میداند؟
#حجاب
#کنسرت
@pasokhsara
با توجه به سوالاتی که در رابطه با کلیپ بالا دریافت کردیم چند نکتهای به عنوان پاسخ ارائه میگردد.
پاسخ:
۱. وجود اشکال و نقص چه در دولت انقلابی و چه غیر انقلابی، امری طبیعی و از عوارض نبود معصوم علیهالسلام در جامعه است.
۲. علاوه بر این وجود مشکلات در جامعهی اسلامی اختصاص به حکومت معصوم و غیرمعصوم ندارد. در هر حکومتی حتی با وجود معصوم علیهالسلام، مشکلات متعددی وجود دارد چرا که حکومت توسط بخشها و مهرههای مختلف اداره میشود و همگان معصوم نیستند. در زمان حضرت علی علیهالسلام نیز با وجود معصوم، در پنج سال حکومت حضرت، سه جنگ داخلی مهم رخ داد.
۳.وجود استانداردهای دوگانه، اگرچه غلط، اما همواره برای همهی دولتها بوده و هست و اتفاقا مطالبهگری از مسیر درست راه حل این معضل است.
۴. برگزاری کنسرت، به خودی خود فعل حرامی نیست. کنسرتها از طریق وزارت ارشاد مجوز میگیرند و غالبا این مجوزها هم مربوط به محتوا و هم سبک اجراست.
۵. اگرچه برخی فعالیتهای فرهنگی منجر به سوءاستفاده میشود اما برای حذف سوءاستفاده، نباید به حذف آن فعالیت اقدام نمود.
۶.کارکردهای دولت انقلابی را در همه ابعاد ببینیم و به بهانهی نهی از منکر، دولت را تخریب ننماییم.( جامعنگر باشیم)
۷.همهی مسئولان فرهنگی و همهی فضاها و موسسات علمی و دینی و فرهنگی را متهم به عدم واکنش ننماییم. خیلی از مواقع نهی از منکرها در قالب تذکرات مستقیم و غیرمستقیم به شکل غیرعلنی ارائه میشود.( واقعنگر باشیم)
۸.منتقدین در کنار انتقاد، راهحلی برای تامین شادی مردم ارائه دهند.
۹.حجاب صرفا مقولهای فرهنگی نیست. با توجه به اینکه رعایت حجاب، ضروری دین است چنانچه در جامعهی اسلامی کسی قصد بیتوجهی به آن را داشته باشد باید مورد نهی قرار گیرد. تاکید ریاست جمهوری مبنی بر مقولهی فرهنگی بودن حجاب به معنی نفی نیاز به نهی حکومتی نیست.
۱۰.نهی از منکر در مرتبهی اول لسانی و چنانچه شخص خطاکار، لجاجت در ادامهی خطا داشته باشد جلوگیری از آن بر عهدهی حکومت اسلامیست.
#کارشناس_اخلاق
#حجاب
#کنسرت
@pasokhsara
پرسش:
بهترین روش بحث با مخالفان دین چیست؟
پاسخ:
خداوند در قرآن میفرماید:
«وَ قُلْ لِعِبادی یقُولُوا الَّتی هِی أَحْسَنُ إِنَّ الشَّیطانَ ینْزَغُ بَینَهُمْ»
«به بندگانم بگو: سخنی بگویند که بهترین باشد! چراکه (شیطان بهوسیله سخنان ناموزون)، میان آنها فتنه و فساد میکند». (1)
در این آیه و برخی دیگر از آیات الهی خداوند به مؤمنان دستور میدهد تا در بحث و گفتگو با مخالفان، رعایت ادب را لحاظ کرده و کلامشان همراه با ادب و احترام و درعینحال محکم و استوار و عقلایی باشد.
بنابراین لازم است در گفتگوها از سخنان زشت و توهینآمیز و گوشه و کنایه زدنهای بیجا بشدت پرهیز نمود؛ چراکه طبق آیه، این امور بهترین ابزار برای شیطان است تا از طریق آن بین مؤمنان و مخالفان تفرقه ایجاد نماید.
در آیهای دیگر از قرآن چنین آمده است:
«وَ قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناً»
با مردم به نیکی سخن بگویید. (2)
«الإمام الهمام أبو محمّد العسکری علیه السلام، فی تفسیر قوله تعالی: (وقولوا للناس حسنا) قال: «قولوا للناس کلّهم حسنا مؤمنهم ومخالفهم، أمّا المؤمنون فیبسط لهم وجهه، وأمّا المخالفون فیکلمهم بالمداراة لاجتذابهم إلی الإیمان. فإن استتر من ذلک بکف شرورهم عن نفسه وعن إخوانه المؤمنین»
«امام حسن عسکری در تفسیر آیه «با مردم به زبان خوشسخن بگویید» فرمود: یعنی با همه مردم، چه مؤمن و چه مخالف، به زبان خوشسخن بگویید. مؤمن، به هممذهبان، روی خوشنشان میدهد و با مخالفان، با مدارا سخن میگوید تا به ایمان، جذب شوند و حتّی اگر نشدند، با این رفتار، از بدیهای آنان در حقّ خود و برادران مؤمنش، پیشگیری کرده است». (3)
و یا در جای دیگر میخوانیم:
«وَ قُولُوا قَوْلًا سَدیداً»
و سخنی درست و استوار گویید. (4)
و در آیهای دیگر:
«فَقَوْلا لَهُ قَوْلًا لَیناً لَعَلَّهُ یتَذَکرُ اوْ یخْشی»
«با او به نرمی سخنگویید، شاید پند گیرد یا بترسد». (5)
بنابراین اصل رعایت ادب در گفتار و بهکارگیری اصول عقلایی و محکم کردن استدلالها با پشتوانه عقلی باید همواره در معاشرتها و گفتگو با مخالفان موردتوجه و عمل قرار گیرد.
پینوشتها:
1. سوره اسراء، آیه 53
2. سوره بقره، آیه 83
3. المحدّث النوري ، مستدرک الوسائل، قم، مؤسسة آل البيت عليهم السلام لإحياء التراث، ج 12، ص 261، ح 14061
4. سوره احزاب، آیه 70
5. سوره طه، آیه 44
#کارشناس_اخلاق
#برخورد_با_مخالفان
@pasokhsara
⭕️ سلام و خسته نباشید.
متوجه شدم، پسرم که کلاس دهم هست با یک دختر چت می کنه.
هر کاری کردم که خودش اعتراف کنه و اظهار پشیمانی نشد.
به روش های مختلف بهش فهموندم، که زیر نظرش دارم. ولی ....
لطفا راهنمایی کنید.
✅پاسخ:
باسلام وعرض ادب.
نگرانی شما نسبت به فرزندتون کاملا قابل درک هست و طبیعی.
ولی باید توجه کنید که کنترل بیرونی و چک کردن لحظه به لحظه نوجوان امکان پذیر نیست و نتایج خوبی هم ندارد. فرزند شما حداقل روزی 6ساعت درخانه نیست و امکان کنترل او را در این مدت ندارید.
هرچه بزرگ تر می شود امکان کنترل گری شما نسبت به او کمتر می شود.
روانشناسان همواره به کنترل درونی تاکید کرده اند،یعنی توانایی نفوذ در درون نوجوان و درک نیازها وایجاد رابطه کاملا صمیمانه و خارج از هرگونه تهدید و تحقیر و توهین.
همچنین اطلاع رسانی شفاف نسبت به مضرات ومحاسن امورمختلف.
همین مخفی کاری ها وپنهان کاری ها نشانه ی عدم یک رابطه صمیمانه بین شما و اوست.
بدون اینکه نسبت به این مساله حساسیت بیش از حد نشان دهید رابطه خودتون را اصلاح کنید و در فضایی دوستانه با ایشون صحبت کنید.
#کارشناس_مشاوره
#چت_کردن
#نا_محرم
#دانش_آموز
@pasokhsara
🔘تغییر خود یا دیگران؟
هدف بسیاری از افراد از مراجعه به مشاور و یا درمانگر تغییر اطرافیان مثل دوستان، همکاران، والدین ، همسر یا فرزندان است.
چرا که باور دارند اگر اطرافیان جوری که ایشان میخواهند، رفتار کنند، بسیاری از مشکلات حل میشود.
معمولا این افراد به طور تلویحی فهمیدهاند که تغییر دادنِ خودشان فرایندی سخت و نیازمند پیگیری، تغییر روش و منش و هزینه(عمدتا هزینه معنوی) است.
برای همین بیشترین تمرکزشان بر روی تغییرِ دیگران جمع میشود، و وقتی میبینند که مشاور و یا درمانگر، آنها را با این واقعیت مواجه میکند که تغییر دیگران دستِ ما نیست و بهتر است، روی تغییر خود تمرکز کنیم؛
فکر میکنند یا روانشناسی و دانشهای مرتبط به درد نمیخورد یا مشاور و درمانگر کارش درست نیست!
⭕️ نوروز زمان خوبی برای تغییر و رقم زدن روزی نو هست.
🌹هر روزتان نوروز
#کارشناس_کلام
#تغییر
@pasokhsara
‼️ عید نوروز
🔷 س ۵۸۱۵: نظر حضرت عالی راجع به عید نوروز چیست؟ آیا همانند عیدهایی که مسلمانان آن ها را جدی می گیرند مثل عید فطر و قربان، از نظر شرعی ثابت شده است یا این که فقط روز مبارکی محسوب می شود مثل روز جمعه و مناسبت های دیگر؟
✅ ج: هرچند نصّ معتبری مبنی بر این که عید نوروز از اعیاد دینی یا ایام مبارک شرعی باشد، وارد نشده است، ولی جشن گرفتن و دید و بازدید در آن روز، اشکال ندارد، بلکه از این جهت که صله رحم می باشد مستحسن است.
@pasokhsara
پرسش:
به دلیل بدرفتاریهای مادرم، دائما عصبانی و پرخاشگر میشم لطفا بگید چیکار کنم؟
پاسخ:
در سوره عنکبوت آمده است:
《وَوَصَّیْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَیْهِ حُسْنًا وَإِن جَاهَدَاکَ لِتُشْرِکَ بِی مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا》(۱)
ما به انسان توصیه کردیم که به پدر و مادرش نیکی کند و اگر آن دو (مشرک باشند و) تلاش کنند که برای من همتایی قائل شوی که به آن علم نداری، از آنها پیروی مکن!
نکتهی اول اینکه احترام به پدر و مادر بر انسان واجب است و تنها يک مورد از آن استثناء شده، آن هم نه استثناي از اصل احترام، بلکه استثناي از اطاعت. تنها اگر آنها بخواهند فرزندشان را مشرک کنند، دراین صورت فرزند میتواند آنها را اطاعت نکند. بنابراین اسلام حساب ويژهاي براي پدر و مادر باز نموده است.
نکتهی بعدی اینکه ویژگیهای اخلاقی که در وجود انسان خودنمایی میکنند ریشه در عوامل گوناگونی دارند.برخی از عوامل درونیست و برخی دیگر عوامل بیرونی. اما همه این عوامل درحد مقتضی توان تاثیرگذاری دارند و نه علت تامه؛ چرا که انسان با اراده و اختیار، قابلیت مبارزه با تاثیرگذاری همه این عوامل را دارد و در واقع قدرت اراده انسان برای تغییر، بالاتر از قدرت این عوامل است.
پرخاشگری نوعی واکنش نامطلوب و برآیند خشم در وجود انسان است. وقتی انسان نسبت به امری خشمگین شود یکی از ابزارهای دم دست برای بروز خشمش، پرخشاگریست.
غضب وخشم، فكر و عقل انسان را ناكارآمد و زمينگير مىكند و قدرت تفکر را از انسان میگیرد و همین عامل منجر میشود که انسان خشمگین هر حرفی را بزند و هر رفتاری را داشته باشد؛ توجه به این مساله میتواند کمک دهندهی شما برای دوری از خشم باشد.در زمانهایی که خشمگین نیستید مدام ذهن خود را بر روی این مساله متمرکز کنید که غضب عقل انسان را میگیرد و انسان بدون عقل ممکن است هرکاری انجام دهد؛ در واقع شيطان همه وجود فرد غضبناك را تسخير مىكند و او را به هر عمل زشتى وا مىدارد؛ با تمرکز بر روی این مساله در دراز مدت توانایی کنترل خشم را بدست خواهید آورد.
به دنبال پیدا کردن ریشه عصبانیت در وجود خود بگردید.گاهی كم حوصلگى و كم ظرفيتى و یا حتی ضعف و ناتوانى عامل عصبانیت میشود.گاهی نیزحساسيتهاى افراطى ممکن است شما را به عصبانیت بکشاند.معاشرت با افراد بدخلق و عصبی نیز میتواند مزید بر علت باشد.بنابراین با پیدا کردن علت، سعی در رفع آن داشته باشید.
اگر عصبانی هم شدید سریعا موضع خود را تغییر داده و دوباره مدیریت هیجانات خود را تحت اختیار خود قرار دهید، چنانچه نشستهاید از جا بلند شوید و اگر خوابیدهاید سریعا بنشینید و مقداری آب خنک بنوشید.دست وصورت خود را بشویید و یا وضو بگیرید و اگر میتوانید یک دوش آب ولرم بگیرید تا مجددا بر اعصاب خویش مسلط شوید.سکوت را تمرین کرده و در موقع عصبانیت پیشه خود کنید.به خودتان تلقین کنید که من میتوانم بر اعصاب خود مسلط باشم و زیر لب ذکر بگویید.ذكر «لا حول و لا قوة الا باللَّه» را زياد بر زبان جارى سازيد و سوره «والعصر» را زياد بخوانيد. تكرار اذكار «استغفراللَّه ربى و اتوب اليه» و «اعوذ باللَّه من الشيطان الرجيم» نيز مفيد است.بدانید که والدین بدخواه فرزندانشان نیستند و اگر صحبتهای مادر منجر به عصبانیت شما می شود آنها را حمل بر دلسوزی مادرانه نمایید.بیش از گذشته خود را ملزم کنید که به مادر احترام بگذارید و توجه بیشتری به وی داشته باشید. ارتباط کلامی خود را با مادرتان(در زمانی که از حیث روحی وضعیت مناسبی دارند) بیشتر نموده و ساعاتی را به صحبت و گفتگوهای منطقی با ایشان اختصاص دهید.اطاعت و فرمان برداری، نیکی و احسان و خدمت به مادر، نگفتن سخن رنجش آور (حتی اف) به ایشان، داد و فریاد نکردن بر سر ایشان، گستردن بال تواضع و فروتنی در برابر مادر وبرآوردن نیازهای ایشان، در حد امکان منجر به ایجاد رابطه عاطفی شما خواهد شد و همین امر موجبات ارتباط کلامی شما را افزایش داده و شما می توانید با برقراری ارتباط کلامی با مادر خود منطقی صحبت کنید.توجه کنيد که گذشت و سکوت در برابر رفتارهاي نابجا والدينتان، موجب ترفيع درجه شما نزدخداوند متعال خواهد شد و رشد معنوي شما را به همراه خواهد داشت.
پی نوشت:
1 سوره عنکبوت، آيه ۸
#کارشناس_اخلاق
#خشم
@pasokhsara
💠وضو یا غسل و شک در طهارت نجاست سابق
💬سوال: کسی که یکی از اعضای وضو یا غسلش نجس بوده، اگر شک دارد که آن عضو، قبل و یا در حین انجام غسل یا وضو پاک شده یا نه، چه تکلیفی دارد؟
✅ پاسخ:
🔹 آیت الله خامنه ای: اگر در حین وضو یا غسل شک کرد باید آن قسمت را تطهیر نموده و سپس وضو و غسل را تکمیل نماید ولی در وضو باید موالات یعنی پشت سر هم بودن کارهای وضو به هم نخورد ولی اگر بعد از وضو یا غسل شک کرد باید بعد از تطهیر بدن غسل را تکمیل نماید و در وضو مجدداً وضو بگیرد. [1]
🔹 آیت الله مکارم شیرازی: با توجه به اینکه یقین به نجاست داشته باید یقین به طهارت کند و در صورت شک، نجاست همچنان باقی می باشد. [2]
🔹 آیت الله سیستانی: به شک خود اعتنا نکند. [3]
🔹 آیت الله وحید خراسانی: اگر إحتمالِ توجه در حالِ غسل یا وضوء نمی دهد غسل یا وضوئش باطل است. [4]
🔹 آیت الله شبیری زنجانی: اگر احتمال می دهد در حین وضو ملتفت بوده است تا وضوی صحیح بگیرد، وضویش صحیح است. [5]
---------------
📚 پی نوشت:
◀️ [1]. استفتاء اینترنتی پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای، شماره استفتاء: FWRSB1oaaI.
◀️ [2]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله مکارم، کد رهگیری: 9509260084.
◀️ [3]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله سیستانی، کد استفتاء: 656020.
◀️ [4]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله وحید.
◀️ [5]. استفتاء اينترنتی پايگاه اطلاع رسانی حضرت آيت الله شبیری زنجانی، شماره سوال: 45400.
@pasokhsara
💬 سوال: ابتدا و انتهاى نیت روزه به طور عادى چه زمانى است؟
💠 پاسخ :
🔶 نیت براى روزه ماه رمضان و نذر معیّن، از اول شب تا اذان صبح است.
🔷 براى روزه غیر معین (مانند روزه قضا و نذر مطلق)، از اول شب تا ظهر روز بعد است.
♦ نیت روزه مستحبى، از اول شب شروع شده و تمام روز - تا موقعى كه به اندازه نیت كردن به مغرب وقت مانده باشد - ادامه دارد.
#نیت_روزه
@pasokhsara
2_1152921504696582479.ogg
3.72M
❎بهتر نیست به جای گرسنگی کشیدن؛ گرسنه ای را سیر کنیم؟
#شبهات_رمضان (1)
#کارشناس_کلام
#روزه
@pasokhsara
پرسش:
ماه رمضان چگونه در رقت قلب انسان مؤثر است؟ (بخش اول)
پاسخ:
خداوند هدایت انسان را بر خود لازم دانسته و ابزارهای گوناگونی برای هدایت بشر فرستاده است. یکی از طرق هدایت انسان، ماه مبارک رمضان است تا در سایه این ماه پربرکت به مقام وَیَرْضَی بِهِ عَنَّا برسیم و او اینگونه از ما راضی گردد.
پیامبر نیز ماه مبارک رمضان را شهر الله خواندند و در خطبه خویش ارزش این ماه را اینگونه متذکر شدند:
«قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَکةِ وَالرَّحْمَةِ وَالْمَغْفِرَة. (بحارالانوار، ج 93، باب 46، ص 356)
همانا ماه خدا، همراه با برکت و رحمت و آمرزش، به شما روی آورده است».
شهر خدا بودن این ماه و منسوب بودنش به خدا ایجاب میکند تا رحمت الهی در این ماه افزون گردد. همانگونه که شَهْرَ الطَّهُور بودن این ماه یعنی ماهی که پاککننده است ایجاب میکند تا انسان راحتتر از آلودگیهای گناه پاک شود. البته شرط بهرهمندی از این رحمت، تسلیم شدن در برابر خداوند و دستورات و تکالیف الهی است.
یکی از ویژگیهایی که بهطور فطری در وجود انسان به ودیعه نهاده شده، ویژگی رقت قلب است. منظور از رقت قلب کیفیتی نفسانی و احساسی درونی است که در شرایط خاص بر وجود انسان عارض شده و بهوسیله کنشهایی چون اشک و گریه و غم و ناراحتی نمود پیدا میکند. رقت قلب از عواطف انسانی ما سرچشمه میگیرد و نقطه مقابل آن قساوت قلب است. کسی که قسیالقلب باشد از هیچ امری محزون نمیگردد؛ اتفاقها و گرفتاریهای دیگران برایش معنایی ندارند و از کنار تمام مردم بیتفاوت رد میشود.
در معرفی ماه رمضان در روایت میخوانیم: «رَقَّتْ فِیهِ الْقُلُوبُ، وَ قَلَّتْ فِیهِ الذُّنُوبُ» یعنی ماهی که در آن ماه دلها رقت پیدا میکنند و گناهان کاهش مییابند. بنابراین ماه رمضان میتواند قلب انسان را رقیق کند و او را به خود آورد. منظور این است که احکام این ماه بهگونهای تعبیهشده که میتواند موانع رقت را از بین ببرد. اما این ماه چگونه میتواند در رقت قلب انسان مؤثر باشد؟
یکی از اموری که آدمها را نسبت به یکدیگر سنگدل میکند پرخوری است. شما هم بسیار شنیدهاید که میگویند سیر، خبر از گرسنه ندارد. این تعبیر بدین معناست که انسانی که شکمش سیر باشد و غم نان نداشته باشد توانایی درک گرسنگان را نیز ندارد و این عدم درک، او را قسی القب میکند. هرچقدر پرخوری افزون گردد، قلب قسیتر میشود و درک انسان نسبت به همنوع ضعیفتر. ماه رمضان تمرین کم خوردن است تا از این راه، قلب، رقت را تمرین کند و دست از قساوت بردارد.
#کارشناس_اخلاق
#ماه_رمضان
#رقت_قلب
@pasokhsara
‼️شرایط واجب شدن روزه
🔷 شرایط واجب شدن روزه عبارت است از:
۱. بلوغ؛
۲. عقل؛
۳. قدرت؛
۴. بی هوش نبودن؛
۵. مسافر نبودن؛
۶. حایض و نفساء نبودن؛
۷. ضرر نداشتن روزه؛
۸. حرجی نبودن روزه.
📕 منبع: رساله نماز و روزه، مسأله ۷۸۷
@pasokhsara
پرسش:
ماه رمضان چگونه در رقت قلب انسان مؤثر است؟ ( بخش دوم)
پاسخ:
از دیگر اموری که میتواند در تقویت رقت قلب مؤثر باشد، تضرع است. تضرع رو آوردن بهسوی خداوند است با اشک و آه. غفلتهای متعدد در زندگی روزمره در طول سال ممکن است شرایط تضرع و خلوت باخدا را کمرنگ نماید. اما ماه رمضان فرصت تضرع و استغفار را برای انسان فراهم میآورد. آدمیزاد در رابطهاش با خداوند مسئلههایی دارد که با پرسه زدن در کوچه و خیابانهای حقیقی و مجازی از پس حل کردنش برنمیآید و تنها خلوت باخدا است که میتواند این گرهها را باز کند و رقت را برای قلب مؤمن به ارمغان بیاورد.
خداوند در قرآن میفرماید:
«فَلَوْلا إِذْ جَاءهُمْ بَأْسُنَا تَضَرَّعُواْ وَلَـکن قَسَتْ قُلُوبُهُمْ؛ (انعام، 43)
پس چرا هنگامیکه مجازات ما به آنان رسید، تضرع نکردند؟ علتش این بود که دلهایشان قساوت پیداکرده بود.»
طبق این آیه خداوند علت عدم تضرع را قساوت قلب معرفی مینماید؛ پس برای رفع قساوت قلب باید از تضرع کمک گرفت و رمضان فرصتی برای تضرع بیشتر به درگاه الهیست.
اینکه افراد دلشان به حال هم نمیسوزد، اشکشان جاری نمیشود و با خنده در نگاه، به هر غمی مینگرند، با هیچ معیاری جز قساوت همخوانی ندارد. رمضان سخاوت خداوند در بذل رقت قلب به مؤمنین را، به منصه ظهور میرساند و خوش بر احوال آنها که باروحشان وارد معامله باخدا میگردند.
#کارشناس_اخلاق
#ماه_رمضان
#رقت_قلب
@pasokhsara