کسب لوح تقدیر منتقد جوان در جشنواره نقد کتاب توسط دکتر حمید عطایی نظری|پايگاه اطلاع رساني پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
کانال رسمي پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
نسبت فلسفه تحليلي با فلسفه اسلامي ق 1.mp3
12.14M
نسبت فلسفه اسلامی و فلسفه تحلیلی|حمید وحید دستجردی|27 آذر دانشگاه مفید|قسمت اول|پايگاه اطلاع رساني پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
کانال رسمي پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
نسبت فلسفه اسلامي و فلسفه تحليلي ق 2.mp3
12.23M
نسبت فلسفه اسلامی و فلسفه تحلیلی|حمید وحید دستجردی|27 آذر دانشگاه مفید|قسمت دوم|پايگاه اطلاع رساني پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
کانال رسمي پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
بازخوانی پرونده تقریب؛ رویکردها و چالشها؛
هنوز یک نظریه دینی در مورد تقریب نداریم/ آسیبهای پروژه تقریب
🔺آسیبهای پروژه تقریب:
حجت الاسلام سبحانی در نشست علمی «بازخوانی پرونده تقریب؛ رویکردها و چالشها» گفت: مشکل جریان تقریب در ایران کنونی این است که هنوز یک نظریه دینی در مورد تقریب نداریم.
📌به گزارش خبرنگار مهر، نشست علمی «بازخوانی پرونده تقریب؛ رویکردها و چالشها» با حضور حجت الاسلام محمد تقی سبحانی و حجت الاسلام مهراب صادق نیا چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۳۰ در دانشگاه ادیان و مذاهب، سالن امام موسی صدر برگزار شد.
🔖در ابتدای جلسه حجت الاسلام سبحانی به تقسیم دیدگاه خود به دو بخش پرداخت؛ دیدگاه بنده در مورد تقریب دو بخش دارد که در این جلسه فقط به بخش اول آن میپردازم، بخش اول دیدگاهی تحلیلی انتقادی و آسیبشناسانه به تقریب در گذشته تاریخ آن است و بخش دوم ایده و طرح عملی بنده برای تحقق پروژه تقریب است.
🌐ادامه در سایت خبرگزاری مهر:
https://www.mehrnews.com/news/4490517/
📀صوت نشست: t.me/mtsobhani/321
کسب لوح تقدیر منتقد جوان در جشنواره نقد کتاب توسط دکتر حمید عطایی نظری|پايگاه اطلاع رساني پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
کانال رسمي پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
دانش تجربی از منظر فلسفه اسلامی (تبیین و نقد)
فلسفه اسلامی از همان آغاز، تفسیری از استقراء و تجربه ارائه داد که نه تنها فلسفه را با دشواریهای چندی مواجه ساخت، بلکه تلقی عالمان را از دانش تجربی به انحراف کشید و این بدفهمی خود یکی از موانع رشد علوم تجربی در حوزه تمدن اسلامی گردید.
البته این تصویر کهن هنوز هم در انگاره بسیاری از فیلسوفان معاصر جای گرفته و پروژه «علم دینی» را با این تصور، به تصویر میکشند.
این برداشت فیلسوفانه از علم و تجربه از جهات گوناگون جای نقد و بررسی دارد:
1️⃣ فیلسوفان مسلمان علم طبیعی را از اقسام حکمت نظری برشمردند و روش معمول در آن را برهان دانستند که از قیاس یقینی و قضایای یقینی(از مشاهدات و تجربیات تا اولیات و حدسیات) تشکیل میگردد.
در این چارچوب، مشاهدات گزارههای یقینی هستند و تجربیات تنها به دلیل آن که به یک قیاس برهانی بازمیگردد، اعتبار دارند و استقراء تام نیز به این روی پذیرفته است که به قیاس مقسّم بازمیگردد. استقراء ناقص اما به دلیل آن که ظنی است، در هیچ یک از اقسام حکمت نظری، اعتباری ندارد.
بنابراین در این نگرش، روش دانش تجربی از محدوده منطق قیاسی و برهان یقینی فراتر نمی رود.
2️⃣ فیلسوفان مسلمان بر این اساس، روش علم طبیعی را بر پایه قیاس و با بهرهگیری از قضایای اولی و نیز حدسیات و تجربیات بنا میگذاشتند و بر این گمان بودند که به دانش یقینی طبیعی راه یافته اند (رک. طبیعیات شفا)
این گمان که تجربه از طریق قیاس به یقین می رسد، هر چند گاه نادرستی آن بر پارهای فیلسوفان آشکار میگشت (رک. اساس الاقتباس) اما فلسفه اسلامی در عمل برای جبران این نقص و ارائه تبیین تازه از دانش تجربی نه تنها اندیشهای نکرد، بلکه هم در منطق و هم در طبیعیات، بر همان مبانی پیشین پیش رفت، به طوری که تا آخرین اثار در این حوزه، همچنان بر همان تصور کهن از علم تجربی تاکید می شود(رک. رساله برهان علامه طباطبائی، منزلت عقل در هندسه معرفت دینی، استاد جوادی آملی)
3️⃣ تلقی از حسیات به عنوان قضایای یقینی سخت مورد تردید است و کمکم فلاسفه نیز خود از این موضع عدول کرده اند، بی آن که توجه شود که در این صورت، نه تنها تجربه نیز جایگاه فلسفی خود را از دست می دهد بلکه سایر مقدمات برهان (مثل متواترات و حدسیات) هم از مرتبه یقینی فرومی آید و باب برهان و حد در متافیزیک هم بر روی فیلسوفان بسته می شود.
4️⃣ تعریف فیلسوفان از تجربه به عنوان قیاسی که کبرای آن یک قضیه عقلی «الاتفاقی لایکوناکثریا» می باشد، از جهات متعدد محل مناقشه است:
۱.خود این قضیه اوّلی نیست و یا باید تجربی باشد و یا استقرای ناقص که در هر دو صورت، نظریه فیلسوفان در علم تجربی به چالش کشیده می شود.
۲.معلوم نیست که «اکثری» به چه تعدادی تحقق می یابد و اساسا شناخت اکثریت افراد یا رویدادها امری نامیسور است.
۳.خود این گزاره الاتفاقی از جهات مختلف قابل مناقشه است، چون «رویداد اکثری» هیچ دلیلی برای کشف «علت حقیقی» نیست و در معرض خلط ما بالعرض و ما بالذات است. وانگهی، باید دید که این تعداد اکثری از همه گونههای موضوع است و یا تنها در یک گونههای خاص جستجوشده است و ...
۴.اگر مشاهده خودش یقینی نباشد، صغرای این قیاس، غیر یقینی خواهد بود و نتیجه تابع اخص مقدمات است.
5️⃣ تاریخ علم نیز به روشنی بر علیه فیلسوفان شهادت می دهد و نشان میدهد که دانشمندان نه به دنبال علم یقینی (یقین ضروری و بالمعنی الاخص) بوده اند و نه برای دانش خویش به قیاس پناه می برده اند. به ویژه علم جدید که پایه دانش را بر فرضیه و آزمون می گذارد و حتی خود را نیازمند استقراء هم نمی داند.
6️⃣ با پذیرش تعریف فیلسوفان از علم تجربی، هرگز نمی توان طرحی برای «علم دینی» در انداخت و بلکه باید به مسیری که دانش مدرن پیش رفته است، تن داد.
نظریه علم شناسی در فلسفه اسلامی ( که استاد آیت الله جوادی آملی نیز بر آن تاکید دارند)، در عرصه علم دینی هیچ نتیجه ملموس و روشنی را در پیش روی نمی نهد؛ این دیدگاه یا علم تجربی را دور از دسترس بلکه ممتنع می سازد و یا به پذیرش علم سکولار فتوا می دهد.
به بیان دیگر، تلقی فیلسوفانه از دانش، یا علم را به انسداد می کشاند و یا پروژه علم دینی را ناکام می گذارد.
📱کانال اطلاع رسانی دکتر محمد تقی سبحانی: t.me/mtsobhani
✨نشست علمی «الگوی مطلوب تقریب؛ از تئوری تا تطبیق»
🎤سخنران: دکتر محمد تقی سبحانی
🔺ناقد:دکتر حمید رضا شریعتمداری
🔺دبیر علمی:دکتر مهراب صادق نیا
🕜چهارشنبه ۱۲ دی ماه ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۳۰
🏢دانشگاه ادیان و مذاهب، سالن امام موسی صدر، به میزبانی دفتر تقریب مذاهب اسلامی دانشگاه
📃گزارش و صوت نشست اول (بازخوانی پرونده تقریب؛ رویکردها و چالشها) https://t.me/mtsobhani/323
📱کانال اطلاع رسانی دکتر محمد تقی سبحانی: t.me/mtsobhani
⚡️نقدی بر مستند «بهتان برای حفظ نظام»/قسمت اول
✍مهدی مسائلی
اخیرا مستندی با عنوان «بهتان برای حفظ نظام» از شبکه بیبی سی منتشر شد که در آن مشروع بودن بُهتان به بدعتگزاران و مخالفان را نظر فقهیِ امام خمینی و آیت الله خامنه ای دانسته و بهتانسازی را یک دستور دینی در برخورد با مخالفان نظام جلوه میدهد.
اگرچه سازنده این مستند حسین باستانی است ولی براساس تحلیلهای محسن کدیور ساخته شده است که پیشین از این، مطالبی را نیزدرباره منتشر کرده بود. جناب کدیور در این مستند حضور پررنگی دارد و نظریهپردازی این مستند برعهده اوست.
در این مستند برای اثباتِ نسبتِ بُهتان برای حفظ نظام، ابتدا روایت معروف «داود بن صِرحان» نقد و بررسی قرار میگیرد و این نکته بیان میشود که عدهای از دینداران با سوءبرداشت از تعبیر «باهتوهم» در این روایت، آن را به معنای بهتان و تهمتزدن به بدعتگزاران و مخالفان تفسیر کردهاند، در حالی که این تعبیر به معنای مَبهُوت کردن به وسیله استدلال است. دراین بخش از مستند نقدی از شهید مطهری نیز منتشر میشود که تفسیر بُهتان از این روایت را به «بعضی از آدم های کم سواد» نسبت میدهد.
اما در ادامه سازندگان این مستند با پخش دو سخنرانی از امام خمینی، تلاش میکنند ایشان را معتقد به مشروعیت بهتانسازی برای مخالفان سیاسی و دینی نشان دهند. سخنرانی اول مربوط به یکی از جلسات 13 گانه دروس ولایت فقیه امام خمینی در بهمن ماه 1348 در نجف است که امام پس از بیان جواز غیبت و لزوم رسوا کردن عدهای از روحانیون به شاه لقب «جل جلاله» دادهاند، برای تأکید بر موضوع جوازغیبت این افراد می گوید: « حتی در یک روایتی که حالا یادم نیست کجاست، تهمتی که از گناهان کبیره است، در یک همچین مواردی گاهی وقتها جایز می شود، گاهی وقتها واجب می شود.»
همانگونه که مشخص است سخنرانی امام خمینی در اینجا یک موضع گیری سیاسی است و ایشان بدونِ ارزیابیِ علمی روایتی که آن را به صورت مبهم و اجمالی در خاطر دارند، مطلبی را بیان می کنند که شاید نظر فقهی ایشان نبوده است و فقط برای تأکید بر جواز غیبت بیان شده است. از همینرو در همان سال هنگامی کتاب ولایت فقیه در نجف برای چاپ آماده میشود، جملات مربوط به تهمت زدن از سخنان امام حذف میشود وبا تأیید ایشان این کتاب قبل از انقلاب منتشر میشود. ولی در این مستند، بیان میشود که این جملات بعدها توسط موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی حذف شده است.
همچنین در ادامه این مستند سخنرانی دیگری از امام خمینی مربوط به مرداد 1360 پخش میشود که ایشان با تاکید بر ضرورت و وجوب حفظ اسلام، مصلحت آن را از تمام احکام بالاتر میداند، آن گونه که برای حفظ اسلام میتواند دروغ گفتن هم واجب شود، شرب خمر هم واجب شود.
اما تهیهکنندگان این مستند به مخاطبین اینگونه الغا میکنند که گویا دروغ گفتن برای حفظ نظام، با این سخنان موضوعیت و فعلیت یافته است و امام و مسئولین دروغ گویی را به یک قانون برای حفظ نظام یا حتی دفاع از آن تبدیل کردهاند. در حالی که سخن امام در مقامِ امکان فرضی است نه جواز فعلی دروغگویی و قانون عمومی شدن آن. به دیگر سخن، احرازِ دروغ خاصی که حفظ نظام تنها منوط به بیان آن است، شاید هیچگاه صورت نگیرد، همانگونه که شاید هیچگاه احراز نشود که کسی برای حفظ نظام، فقط و منحصراً باید شراب بنوشد.
اما از آنجا که سازندگان این مستند به مطلبی از آیت الله خامنهای برای نسبت دادن «بهتان برای حفظ نظام» دست نیافتهاند، با تکیه بر تکنیکهای رسانهای کوشیدهاند که این اندیشه را به ایشان نسبت دهند. مثلاً در ابتدای این مستند دریافت نشدن پاسخ از سایت رهبری درباره مشروعیت تهمت به مخالفان را به گونهای نمایش میدهند که گویا رهبری جوابی مثبت به مشروعیت تهمت به مخالفان داشتهاند و از بیان آن خودداری کردهاند. همچنین سازندگان این مستند با طرح موضوع نزدیکی و ارتباط آیت الله مؤمن با رهبری، به سراغ کتاب مبانی تحریر الوسیله ایشان میروند و پس از اذعان به این که وی نیز تهمتزدن به بدعتگزاران را نامشروع میدانند، متن یک احتمالِ ایشان را که درباره جواز نسبتهای غیرمعلوم به بدعت گزاران است، برجسته میکنند. سازندگان این مستند با این مقدمهچینی میخواهند طرح احتمالات را در کتاب آیت الله مؤمن به عنوان نظر دینی آیت الله خامنهای به مخاطب جلوه دهند.
ادامه یادداشت در پست بعدی
............
🔸لینک یادداشت:
http://mobahesat.ir/17539
............
@azadpajooh
⚡️نقدی بر مستند «بهتان برای حفظ نظام»/قسمت دوم
✍مهدی مسائلی
اما نکته مهمی که آنها از آن بیاطلاع بودهاند یا نخواستهاند آن را مطرح کنند اینکه آیت الله خامنهای در درسهای فقهی خویش که به صورت عمومی منتشر نشده است، درباره روایت مورد بحث، اظهارنظر نمودهاند و تفسیر بُهتان را از فراز «باهتوهم» رد کرده و آن را قبول ندارند.
جالباینکه حتی رهبری از غیبت و بیان معایبی از مخالفان که با نقد آنها ارتباطی ندارد، نهی میکنند، ایشان در قسمتی از درس خارج فقه (7/۱۰/89) که اتفاقاً به صورت عمومی منتشر شده، میگویند:
«اینی که اصلاً این کار [غیبت] جایز است یا جایز نیست ولو به قصد اصلاح باشد، این را نمیشود به طور مطلق یک چنین چیزی را پابند شد؛ که ما بگوئیم ما چون میخواهیم در امر جامعه اصلاح کنیم، پس زیدی را، عمروی را یا یک جریانی را به طور مطلق مورد تهاجم قرار بدهیم، غیبت کنیم؛ حالا آن کسانی که این کارها را میکنند، خیلی اوقات به غیبت هم اکتفاء نمیکنند؛ خب، ملاحظه میکنید دیگر. گاهی چیزهائی را میآورند که معلوم نیست حدِّ غیبت بر او صادق باشد؛ شاید مصداق تهمت است، مصداق افتراء است، مصداق قول به غیر علم است، مصداق سبّ و شتم است؛ نمیشود این را گفت که اگر طرف قصد اصلاح دارد، پس بنابراین این جایز است برای او، نه؛ موارد استثناء همان مواردی است که [در کتب فقهی] ذکر شده است....البته انتقاد منطقی، گفتن حرف صحیح اینقدر حرفهای آشکار وجود دارد که انسان اگر ذکر آنها را بکند، اصلاً هم غیبت نیست، و میتواند انسان نقد بکند. بله مسلّم است، امروز یک جریان صحیح و حقّی در جامعهی ما وجود دارد، جریانهای باطلی هم وجود دارد که به انواع و اقسام طرق میخواهند جامعه را خراب کنند، انقلاب را منحرف کنند؛ در این شکی نیست. آدمهائی هم در رأس این جریانات هستند. چه لزومی دارد که انسان به این آدمها تهمت بزند. چه لزومی دارد که غیبت اینها را بکند. حرف آشکار اینقدر دارند؛ همان حرفهای آشکار را بیان بکنند، تبیین بکنند، توضیح بدهند، مطلب روشن خواهد شد؛ هیچ نیازی به غیبت کردن نیست که آدم بگوید حالا ما برای اصلاح مثلاً غیبت میکنیم.(منتشر شده در سایت رهبری)
سازندگان این مستند در ادامه برای اثبات ادعای خویش گزارشهایی را از عملکرد انقلابیون در قبل و بعد از انقلاب به گونهای چینش می کند که گویا افرادی به صورت سازماندهی شده و با تکیه بر آموزههای مکتبی خویش به مخالفان جمهوری اسلامی تهمت زدهاند. در حالیکه این گزارشها صحیح یا ناصحیح ارتباطی با آموزههای دینی و مکتبی ندارد و پشتوانه آن رقابتهای سیاسی، هواهای نفسانی و یا غفلت رسانهای آنها است و چنین برخوردهای به جمهوری اسلامی نیز اختصاص ندارد و در تمام نظامهای سیاسی وجود دارد.
متأسفانه سازندگان این مستند حتی با پخش گزارشهای ناقص و یکسویه از بعضی اتفاقات تاریخی همچون اختلاف امام خمینی و آیت الله سید محمد روحانی همان بُهتانسازی را که به انقلابیون منتسب می کنند، خود مرتکب شدهاند و به امام خمینی بهتانِ سکوت و رضایت در برابر بهتانسازی را نسبت دادهاند.
حقیقت این که ایراد تُهمت و بُهتان به گونهای که دیگران آن را تهمت فرض نکنند و به آن معتقد شوند، خود یک هنر رسانهای است که بیبیسی در این کار خُبره است. ایرادِ تهمت همیشه با بیان اطلاعات دروغ و معلومالکذب صورت نمیگیرد، بلکه مطرح نکردن همه حقیقتها یا طرح اجمالی آنها، و چینش نادرست یا ناقصِ اطلاعات صحیح، در ذهن مخاطبین عادی تهمتهای ناروا را ایجاد و اثبات میکند و بیبیسی همواره از این روش بهره می برد.
.............
لینک یادداشت:
http://mobahesat.ir/17539
..............
@azadpajooh
📀صوت نشست علمی «الگوی مطلوب تقریب؛ از تئوری تا تطبیق»
🎤سخنران: دکتر محمد تقی سبحانی
🔺ناقد:دکتر حمید رضا شریعتمداری
🔺دبیر علمی:دکتر مهراب صادق نیا
🕜چهارشنبه ۱۲ دی ماه ۱۳۹۷
🏢دانشگاه ادیان و مذاهب، به میزبانی دفتر تقریب مذاهب اسلامی دانشگاه
صوت نشست علمی «الگوی مطلوب تقریب؛ از تئوری تا تطبیق».mp3
32.57M
پايگاه اطلاع رساني پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
کانال رسمي پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
آموزش شیوه ایجاد پروفایل پژوهشی
مدرس: دکتر مریم صراف زاده
پروفایل های پژوهشگران سامانه هایی برای دانشگاهیان، پژوهشگران و نویسندگان و از ابزارهای ارتباط علمی در دنیای امروز هستند. این پروفایل ها حاوی اطلاعات شخصی این افراد مانند نام و نام خانوادگی، وابستگی سازمانی و … و نیز فهرست آثار علمی آن ها می باشند و به منزله یک کارنامه یا رزومه علمی هستند. علاوه بر آن برخی از این سامانه ها به هر نویسنده، یک کد منحصر به فرد اختصاص می دهند که باعث تمایز وی از دیگر اشخاص با نام های مشابه می شود. برخی از این سامانه ها شاخص های علم سنجی نویسندگان (مانند اچ ایندکس) را نیز ارائه می دهند. این آموزش در قالب یک همکاری پژوهشی، میان دانشگاه تهران و فرادرس، تهیه و ارائه شده است
هم اکنون نشست علمی بررسی مفهوم شناختی نظریه علم اسلامی آیت الله جوادی آملی