📝 چگونگی دسترسی ما در عصر حاضر به اخبار ابومخنف از واقعۀ کربلا:
(ابومخنف، هشام کلبی، طبری و شیخ مفید)
ابومخنف(١٥٧ق) اولین کسی است که اخبار واقعۀ کربلا را جمعآوری و تدوین کرد. مجموعۀ اخبار او نتیجۀ گفتگو و مصاحبهاش با ٥٧ نفر از حاضران در آن واقعه یا ناقلانِ با یک واسطه بود.
هشام کلبی(٢٠٤ق)، شاگرد ابومخنف و واسطۀ نقلِ اخباریست که او گرد آورده بود. و البته هشام اضافه بر آنچه ابومخنف توانسته بود جمع کند اخبار دیگری هم بدست آورده و آنها را نیز در کتاب خود آورده است.
اما قرنهاست که هم مقتل ابومخنف و هم مقتل هشام در میان حوادث روزگار از بین رفته و هیچ نسخهای از اصل آن دو کتاب به دست ما نرسیده است.
بنابراین از بین منابعی که بدست ما رسیده، کهنترین منبعی که اخبار ابومخنف را برای ما نقل میکند تاریخ طبری(٣١٠ق) است.
و واسطۀ نقل طبری از ابومخنف همان کتاب هشام کلبی است، که طبری اصل این کتاب را در اختیار داشته.
و شایان ذکر اینست که مرحوم شیخ مفید(٤١٣ق) نیز اصل کتاب هشام را در اختیار داشته؛ زیرا بنا بر آنچه در کتابش «ارشاد» میگوید بخش عمدهای از اخبار واقعۀ کربلا را از کتاب هشام کلبی نقل نموده.
🔻اما چون مرحوم شیخ مفید بنای بر گزیدهگویی داشته لذا میان روش ایشان و روش طبری در نقل اخبار هشام کلبی از ابومخنف دو تفاوت است:
١) شیخ مفید در کتاب خود سلسۀ اسناد این اخبار را نیاورده. شاید با توجه به اینکه پیش از او این اسناد را طبری آورده ایشان به همان اکتفا کرده. اما نتیجه این شده است که ما اکنون برای مسند کردن این اخبار بناچار محتاج اسناد مذکور در تاریخ طبری هستیم و ارشاد شیخ مفید این نیازمان را برطرف نمیکند.
٢) بعضی از این اخبار را مرحوم شیخ مفید تلخیص کرده اما طبری بنا بر نشانهها و قرائنی احتمالاً نزدیک به همۀ منقولات هشام کلبی از اخبار ابومخنف را آورده است. گرچه باز هم همۀ آنچه شیخ مفید از کتاب هشام کلبی آورده در تاریخ طبری ذکر نشده. مثلاً خبر ابومخنف دربارۀ مقتل حضرت ابوالفضل عباس(علیه السلام) را طبری نیاورده اما شیخ مفید آورده (رک: وقعة الطف(چاپ مجمع جهانی): ٢٨٠، العبّاس بن عليّ وإخوته، زیرنویس٢).
@Yusufi_Gharawi
🌐زعیم ناشناخته
راوی #حوزه: آیتاللهالعظمی سید عبدالاعلی سبزواری(1414-1328ق) از جمله مراجعی است که میتوان گفت یکی از کوتاهترین دورههای مرجعیت و زعامت شیعیان را بر عهده داشته است. هشتم صفر 1413 (6مرداد 1371) که آیتاللهالعظمی خویی چشم از جهان فرو بست، سید عبدالاعلی سبزواری به کرسی زعامت تکیه زد و ریاست حوزه علمیه نجف را به عهده گرفت. یک سال بعد در بیست و هفتم صفر 1414 بود که وی نیز درگذشت و زعامت به آیتاللهالعظمی سیستانی سپرده شد.
سید عبدالاعلی سبزواری در خانوادهای روحانی زاده شده بود. اجداد، پدر و عمویش در کسوت روحانیت بودند. سید عبدالاعلی نقل کرده که زمانی به همراه پدرش میرزا علیرضا موسوی سفری به مشهد رفته و پدر دستش را بر ضریح گذاشت و خطاب به امام رضا(ع) گفت که این ودیعه و امانتی است که نزدت میگذارم و از تو میخواهم که وی مرجعی از مراجع دینی شود. این واقعه در زمانی رخ داد که سید هشت ساله بود.
سید عبدالاعلی از محضر آیات عظام میرزای نائینی، ضیاءالدین عراقی و محمد حسین غروی کمپانی بهره برد. در راه تحصیل، وی علقه بسیاری با قرآن گرفت، تمامی قرآن را حفظ کرد و به تفسیر آن اهتمام ورزید. گفته میشود که هر شب بعد از نماز مغرب و عشا جلسات تفسیر قرآن خاصی برای خانواده خود برگزار میکرد. علاوه بر این پنجشنبه و جمعه هر هفته برای عموم به تفسیر میپرداخت. وی همین سلسله درسها را مکتوب کرده و تفسیر «مَواهِب الّرحمن» را به رشته تحریر در آورد.
تفسیر مواهب الرحمن بر چهار پایه استوار بود؛ وی در پایه نخست، به بیان مضمون اجمالی آیه میپرداخت. در پایه دوم، معانی مفردات و الفاظ را شرح و بسط میداد. در پایه سوم بحث دلالی را پیش میکشید و به بیان معانی آیه بر اساس قرائن و دقایق علمی میپرداخت. گفته میشود که این مؤلفه از امتیازات تفسیر مواهب الرحمن به شمار میآید. در پایه چهارم نیز مباحث علمی گوناگون مرتبط به آیه از قبیل مباحث روایی، فقهی، کلامی، فلسفی، اخلاقی، تاریخی، عرفانی و اجتماعی را مورد بحث قرار میداد.
مرحوم سبزواری در دیگر علوم از قبیل فلسفه و عرفان نیز صاحب رأی و نظریاتی بود. وی بیش از صد اثر را به رشته تحریر در آورده بود.
در عرصه فقهی وی به دید عرفی بسیار اهمیت میداده است. از وی نقل است که: «فقاهت با کثرت معلومات و قدرت عقلی بالا حاصل نمیشود، بلکه فقاهت را باید از راه سلامت ذوق و حُسن سلیقه در فهم نصوص شرعی و تحصیل جمع عرفی بین متعارضات روایات به دست آورد» (شذرات من حیاه السید السبزواری، ص3). گفته میشود که بر این اساس، مرحوم سبزواری مدار فقاهت را فهم عرفی میدانسته و به همین جهت، مجتهد را هر اندازه از فهم عرفی بالاتری بهرهمند بوده، به واقعیت حکم شرعی نزدیکتر میدانسته است. کتاب «مهذب الاحکام» که اثر مهم فقهی اوست، مورد رجوع و استناد بسیاری از فقهای معاصر بوده است.
سید سبزواری در عرصه سیاسی نیز به اقداماتی میپرداخت. زمانی که انتفاضه شعبانیه (جنبش شیعیان عراق علیه صدام) در سال 1370شمسی به وقوع پیوست، وی به همراه آیتالله خویی به حمایت از این جنبش مردمی پرداخت و اعلامیهای صادر کرد. او به پسرش سید محمد گفته بود تا بیانیه را در حرم امیرالمومنین(ع) بخواند. پس از اینکه حزب بعث توانست آتش این حرکت مردمی را خاموش کند خانه سید عبدالاعلی با آنکه تحت مراقبت بعثیان بود، به پناهگاهی جهت مبارزین نیز تبدیل شد و خود سید عبدالاعلی نیز از آزار و اذیت حزب بعث در امان نماند.
در زمان جنگ عراق با کویت نیز مرحوم سبزواری فتوایی صادر کرد و بر اساس آن بر سه مؤلفه مهم تأکید کرد و حاکمیت بعث را به چالش کشید: حرمت پا نهادن در سرزمین و اماکن غصبی، حرمت تصرف اموال مردم کویت و خرید و فروش آنها، بطلان نماز در سرزمین و اماکن کویتیها.
برخی عراقیها از سید عبدالاعلی در مورد چگونگی حکم نماز سربازان عراقی در زمان اشغال کویت پرسیدند که وی با صراحت پاسخ داده بود: «نماز آنها باطل و غیر مجزی است». وی همین حکم را در زمان جنگ ایران و عراق نیز صادر کرده بود.
عمر کوتاه مرجعیت سید سبزواری سبب شد تا وی کمتر مورد توجه قرار گیرد و او در سن 86 سالگی درگذشت.
@raawinews
فراخوان مقاله همایش ملی اندیشه های فلسفی و کلامی علامه طباطبائی
محورهاي همايش
فلسفه اسلامی
کلام
منطق
تفسیر
برای مشاهده محورهای فرعی به سایت همایش مراجعه فرمایید.
محورهاي همايش
برگزار كنندگان: دانشگاه بیرجند
مهلت ارسال چكيده مقالات:
مهلت ارسال متن كامل مقالات: اول تیر 1398
تاريخ برگزاري همايش: 29 آبان 1398
سايت همايش: conf.birjand.ac.ir/tabatabai
تلفن تماس دبيرخانه: 05632202203 داخلی525و624
آدرس دبيرخانه: بیرجند،انتهای بلوار دانشگاه، پردیس شوکت آباد،دانشکده ادبیات و علوم انسانی،گروه فلسفه و کلام اسلامی
محل برگزاري: بیرجند - دانشگاه بیرجند
ایمیل: nctabatabai@gmail.com
❖ شهادت امام رضا(علیه السلام) بخاطر دفاع بیمحابا از حق مردم
از محمد بن سنان روایت شده که نقل میکند در خراسان خدمت امام رضا(علیه السلام) بودم و مأمون روزهای دوشنبه و پنجشنبه که به دادخواهی مینشست امام را در سمت راست خود مینشاند.
روزی خبر آوردند که مردی صوفی دزدی کرده. مأمون دستور داد احضارش کنند. مرد صوفی ظاهری همچون مرتاضان و زاهدان داشت و جای سجده بر پیشانیاش نمایان بود.
مأمون گفت: چقدر عیب است چنین آثار زیبایی با چنین کار زشتی! آیا با وجود چنین ظاهر زیبایی که از تو میبینم نسبت سرقت به تو داده میشود؟!
صوفی گفت: از سر ناچاری چنین کاری کردم و مجبور بودم و راه دیگری نداشتم چون از سهمی که از خمس و غنایم حقّ من است محرومم کردهای!
مأمون گفت: تو در خمس و غنایم چه حقّی داری؟
صوفی گفت: خدای متعال خمس را شش قسمت کرده و فرموده است: ﴿وَاعْلَمُوا أَنَّما غَنِمْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَأَنَّ للهِ خُمُسَهُ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِي الْقُرْبى وَالْيَتامى وَالْمَساكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ إِنْ كُنْتُمْ آمَنْتُمْ بِاللهِ وَما أَنْزَلْنا عَلى عَبْدِنا يَوْمَ الْفُرْقانِ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعانِ﴾(أنفال: ٤١)
و غنایم را نیز شش قسمت کرده و فرموده است: ﴿ما أَفاءَ اللهُ عَلى رَسُولِهِ مِنْ أَهْلِ الْقُرى فَلِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِي الْقُرْبى وَالْيَتامى وَالْمَساكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ كَيْ لا يَكُونَ دُولَةً بَيْنَ الْأَغْنِياءِ مِنْكُمْ﴾(حشر: ٧)
و ادامه داد:
پس تو مرا از حقّم محروم کردی حال آنکه من درمانده در سفرم و خرج بازگشت به وطنم را ندارم (یعنی عنوان إبن السبیل که در هر دو آیۀ فوق آمده بر من منطبق است)، و مسکین و تهی دستم و سرمایهای ندارم (یعنی حتی اگر به وطنم بازگردم و دیگر إبن السبیل نباشم باز عنوان مسکین بر من منطبق است)، و از حاملان(قاریان و حافظان) قرآنم (یعنی غیر از إبن السبیل و مسکین بودن، باز هم مستحق سهمِ «لله» در دو آیۀ فوقم)!
مأمون گفت: آیا بخاطر این افسانه پردازیهایت حدّی از حدود خدا و حُکمی از احکامش در مورد سارق را تعطیل کنم!؟
صوفی گفت: از خودت شروع کن و نفس خویش را پاک گردان سپس به پاک کردن دیگران بپرداز، و حدّ خدا را بر خودت جاری کن سپس بر دیگران!
مأمون رو به امام رضا(علیه السلام) نمود و گفت: چه میگوید؟
امام فرمود: او میگوید ابتدا مورد سرقت واقع شده سپس سرقت کرده!
مأمون بسیار خشمناک شد و به صوفی گفت: بخدا قسم دستت را میبُرم!
صوفی گفت: دستم را میبُری درحالیکه تو غلام و بندۀ منی!
مأمون گفت: ای وای بر تو، از کجا من بندۀ تو شدم!؟
صوفی گفت: چونکه مادرت از بیت المال مسلمانان خریده شده؛ پس تو بندۀ تمام مسلمانان در مشرق و مغربی تا زمانیکه آزادت کنند و من آزادت نکردهام! اضافه بر آنکه خمس را بلعیدی و پیش خود جمع کردی اما حق آل پیامبر را ندادی و حق من و امثال من را هم ندادی! و دیگر آنکه چیز خبیث و نجس نمیتواند نجسی دیگر مانند خود را پاک کند بلکه تنها و تنها آنکه خودش پاک باشد میتواند نجس را پاک کند و کسی که خود سزاوار حدّ است نمیتواند حدود را بر دیگران اجرا کند تا زمانیکه از خودش شروع کند! آیا سخن خدای متعال را نشنیدهای که میگوید: ﴿أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنْسَوْنَ أَنْفُسَكُمْ وَأَنْتُمْ تَتْلُونَ الْكِتابَ، أَفَلا تَعْقِلُونَ﴾(بقرة: ٤٤).
مأمون رو بسوی امام رضا(علیه السلام) نمود و گفت: نظر شما چیست؟
امام(علیه السلام) فرمود:
خدای متعال به محمد(صلّى الله عليه وآله) فرمود: ﴿قُلْ فَلِلَّهِ الْحُجَّةُ الْبالِغَةُ﴾(أنعام: ١٤٩)؛ و این همین حجتی است که جاهل به آن نرسیده است اما او هم آنرا میداند همچنانکه عالِم از روی علمش آنرا میداند. و دنیا و آخرت با حجت و دلیل پا برجاست. و این مرد هم حجت آورده است (یعنی اگر میتوانی حجتش را رد کن).
در این هنگام مأمون دستور آزادی مرد صوفی را داد و به اندرون رفت! و از آن روز تصمیم قاطع بر قتل امام رضا(علیه السلام) گرفت تا آنکه ایشان را با سمّ به قتل رساند.
📚 موسوعة التاريخ الإسلامي ٨: ١٦٣ - ١٦٥؛
مجموعۀ مصاحبهها: ٨١٣ - ٨١٥؛
عيون أخبار الرضا(عليه السلام) ٢: ب٥٩، ح١؛
مناقب آل أبي طالب٣: ٤٤٧(مکتبة الحیدریة، النجف الأشرف).
@Yusufi_Gharawi
استاد محمد هادی یوسفی غروی در کانال تلگرامیش نوشت
❔تاریخ سقط حضرت محسن(علیه السلام) در کدام ماه بوده است؟ ربیع الأول یا جمادي الأولی؟
● بیان مشروح ترتیب سلسله حوادثی که منجر به هجوم به خانۀ امیرالمؤمنین و حضرت زهراء(علیهما السلام) و سقط حضرت محسن و شهادت حضرت زهراء(علیهما السلام) شد را میتوانید در لینک این دو فایل صوتی زیر و فایل متنی بحث دنبال نمایید؛
- فایل صوتی بیان ترتیب سلسلۀ حوادث:
https://t.me/Yusufi_Gharawi/121
👆
- فایل پرسش و پاسخ دربارۀ ترتیب حوادث:
https://t.me/Yusufi_Gharawi/125
👆
- متن پیاده شدۀ بحث:
https://t.me/Yusufi_Gharawi/126
👆
.
✅ آخرین شماره فصلنامه علمیپژوهشی ذهن ویژه فلسفه عرفان به صاحبامتیازی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و مدیرمسئولی علی اکبر رشاد و سردبیری علیرضا قائمینیا منتشر شد.
✅فصلنامه ذهن تنها نشریه تخصصی معرفتشناسی ایران است که با هدف بازپژوهی و بازپیرایی، تعمیق و توسعه مبانی و مباحث معرفتشناسی اسلامی، مطالعه تطبیقی و ارزیابی نحلهها و نظریههای معرفتشناسی کلاسیک، معاصر و جدید، گسترش زمینه تعاطی آرا و تضارب افکار در قلمرو معرفتشناسی همراه با برقراری ارتباط زنده و سازنده میان صاحبنظران در داخل و خارج، و سعی در تبیین نقاط، مبانی و لوازم تلاقی آرا و نظریههای معرفت شناختی با اندیشه دینی ـ. فلسفی اسلامی و پاسخگویی به سؤالات مطرح، منتشر میشود. فصلنامه ذهن بر حسب مناسبت و ضرورت، به مباحث و دانشهای مماس و مجاور با معرفتشناسی مانند علوم شناختی، علم و الهیات، هرمنوتیک و … نیز توجه میکند.
*⃣عناوین مقالاتی که در این شماره انتشار یافته بدین قرار است:
«بیانپذیری مشاهدههای عرفانی»، «ضرورت سنجش عقلی دانشها»، «منطق عرفان نظری»، «بیانپذیری عرفان؛ بررسی ادله ناظر بر متعلق تجربه، تجربه گر و تجربه»، «تجربه عرفانی و شهود باطنی»، «کارکردهای عقل از منظر ابن عربی»، «بیانپذیری عرفان؛ تقریر و ارزیابی ادله ناظر بر زبان، ادراک و کیفیات نفسانی»، «زبان عرفان و قدرت در عصر ایلخانان».
در چکیده مقاله «بیانپذیری مشاهدههای عرفانی» اثر سید یدالله یزدان پناه میخوانیم: «مسئله امکان بیان مشاهدات عرفانی از مسائل مهم فلسفه عرفان است. در این زمینه دیدگاههای متفاوتی وجود دارد که در جای خود آن دیدگاهها را تبیین و نقد کردیم. در این نوشته به طرح دیدگاه بیان پذیری بر اساس سه ساحت حقیقت، معنا و زبان میپردازیم؛ آن گاه برخی از متون عرفانی را که میتوانند چنین دیدگاهی را تایید کنند، مطرح میکنیم.
از آنجا که عارف با شهود حقالیقینی با ساحت حقیقت مواجه میشود و توسط عقل منورش آن را فهم میکند، میتواند آن را در قالبهای زبانی درآورد؛ البته عارف در هر یک از این ساحتها، دچار مشکلاتی میشود: در ساحت حقیقت، پیچیدگی و گستردگی آن و نیز ضعف شهود و در ساحت معنا، تازگی و تاویل افزوده فکری و نداشتن مهارت معناسازی و در ساحت زبان، استفاده از زبان عرفی و نیز نداشتن زبان فنی از جمله مشکلاتی است که گزارش مشاهدات را برای او سخت و در برخی اوقات غیرممکن میکند.»
در طلیعه مقاله «ضرورت سنجش عقلی دانشها» اثر امیر دیوانی میخوانیم: «در اینکه شناخت انسان از واقع که علوم مختلف بشری آن را پیگیری و دنبال میکنند، خطاپذیر است، تردیدی نیست. دانش منطق از گذشته طراحی و تنظیم شد تا راه بخشی از عوامل خطا را مسدود کند؛ اما درباره منطق و هر دانش دیگری که درصدد تصحیح خطا و دفع و رفع آن مطرح میشود، این پرسش به میان میآید چه دانشی میتواند به مثابه معیار عمل کرده، امکان انتقال به واقع به صورت خطاناپذیر بدان سپرده شود.
عقل، موجود اکتشاف کننده واقع، از بخشی برخوردار است که میتوان آن را ناقد و سنجشگر معیار دانست. در عین حال این معیار به امداد و یاری نیاز دارد و مکمل آن معیار دین است که نه محدودیت را به آن راهی هست و نه امکان خطا. دین معیار عقلی را به این صورت تکریم کرده است که آن را در احتجاجات ناظر به وجود معیار دین فراخوانده است. در این نوشتار میکوشیم با توجه به یک آیه از کتاب خدا اعتبار معیار عقلی را در همه عرصههای دانش و اکتشافهای بشری، از جمله دانشهای شهودی و حتی در رسیدن به مقاصد دین، نشان دهیم.»
در چکیده مقاله «منطق عرفان نظری» میخوانیم: «این نوشته در صدد پی ریزی یک دستگاه سنجش به عنوان میزان و منطق مادی عرفان نظری است؛ چراکه عرفان نظری یک نظام سازمند از گزارههای شهودی- وجودی است که به دلیل وجود امکان خطا در هنگام تبدیل شهود به تعبیر همواره نیاز ضروری به سنجش دارند و این مسئله نیاز به دستگاه سنجش را ضروری مینماید؛ ولی ساختار این دستگاه چیست؟
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅جلسه ارایه مدل اسلامی سازی متون درسی پایه های سوم تا ششم ابتدایی با معلمان مدرسه هدی جامعه الزهرا
جلسه در روز پنج شنبه1397/8/10 ساعت 13-09 با حضور آقایان دکتر فضلی خانی و جناب آقای فرهادیان در جمع معلمان مدرسه هدی برگزار گردید
♈️در این جلسه جناب آقای دکتر فضلی خانی به ارایه مدل اسلامی متون درسی آموزش پرورش با اموزه های دینی پرداخت و جلسه به صورت کارگاهی برگزار گردید و در ادامه جناب آقای فرهادی به نقطه نظرات خود در این زمینه پرداختند.
لازم به ذکر است که جلسه با حضور اساتید دانشگاه فرهنگیان برگزار گردید.
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
♈️استاد رسول جعفریان در کانال تلگرامیش نوشت:
✅چرا در دنیای اسلام کسی مثل فان اس نداریم تا تاریخ کلام اسلامی بنویسد؟(قسمت اول)
*⃣این روزها که یک بار دیگر کتابهای پژوهشی سعودی ها را ورق می زدم ـ آثاری که پارسال خریده بودم و امسال بدستم رسید ـ کتابهایی بالغ بر 200 مجلد که بخش مهمی از آنها تحقیقات نوی امروزی است، احساس کردم، این سوال برای ما مهم است. سوال از این که هدف از تحقیق و پژوهش و آموختن چیست؟ این کتابها به من نشان داد که پژوهشگران سعودی در دانشگاههای این کشور، تصمیم گرفته اند با هر نوع اصلاح گری مبارزه کنند. حال بگذریم از آنچه این دو سه سال در سعودی پیش آمده که به نام اصلاح، حکایت دیگری است. مقصودم کتابهایی دانشگاهی و به خصوص رساله های دکتری آنهاست. به قول یکی از دوستان در یادداشتی که نوشته بود، آنها یکسره در پی نقد اندیشه های اشعری و معتزلی و شیعی و غیره و غیره هستند. تا جان دارند علیه این و آن بکار می برند. خاطرم هست در ایام حج سال 96 هم به خصوص در باره آثار ضد شیعه مطالبی نوشتم که اینها اصلا پژوهش نیست. شاید تصور می شد چون من شیعه هستم، آن یادداشت را نوشتم، ولی شما هر نوع پژوهش نوی سعودی را ببنیید، در مبارزه با هر نوع تغییر فکر و اصلاح است. این البته، از سعودی ها که اهل حدیث و سلفی مزاج هستند، امر بعیدی نیست. آیا واقعا در میان ما همین حالت نیست؟ امروز استادی ا فتخار می کرد که کتاب هفتصد سال قبل هنوز کتاب درسی است. ممکن است بگویید، مقصودش در فقه بوده، و اینها اقتضایش همین است. اما بعید می دانم این روش، حتی در فقه ما را به جایی برساند. اولا ما یکسره در اثبات معلومات قبلی که رنگ قدسی پیدا کرده ودارد تلاش می کنیم. ثانیا به هیچ روی حاضر به تغییر سنت های آموزشی و تحصیلی نیستیم و غالبا وقتی بحث از اصلاح می کنیم، مقصودمان لعاب کار است تا جنس کار. دیگر این که تا مجبور نشویم و در عمل حیثیت مان نرود، حاضر به پذیرفتن هیچ اصلی نیستیم. گاهی اختلاف نظرها در جزئیات و امور فرعی را نشان تغییر و اجتهاد می دانند که معلوم است فایده ای ندارد. اما مهم تر از اینها، نه خود تغییر، درک علمی است که باید مقدم بر هر چیزی باشد. آن وقت برای این درک علمی، خیلی از امور لازم است که ما اغلب از داشتن شرایط اصلی آن بی بهره ایم. ما به وضع موجود فکر می کنیم. هدف ما، نگه داشتن آن چیزی است که هست. گاهی برای حفظ آن، باطل های دیگری را هم ترویج می کنیم تا بتوانیم راحت تر آنها را حفظ کنیم. آ نوقت، این حفظ کردن هم گاه خنده دار است. خود آنها در در یک مقطع تاریخی خاصی درست شده و قبل از آن نبوده و حالا ما مجبور به حفظ آنها هستیم و یکسره باید بنویسیم و سخنرانی کنیم تا آنها بماند. البته می گویند مگر همه چیز باید تغییر کند؟ البته که که نه، اما خیلی مهم است که هدف ما حفظ وضع موجود در هر شرایط باشد، یا دانستن و آموختن آنچه درست است. بعد هم، گاهی حرفهای شگفتی می زنیم. چیزهای عجیبی را به هم متصل می کنیم. شعارهای دهن پر کن بخصوص در علوم انسانی و اجتماعی و سیاسی داریم که هر کدام آنها یک دنیا معارف بی پایه را اثبات می کند، البته برای عوام و کسانی که عوام زده هستند. بقیه هم ساکتند. مهم این مشی کلی بدی است که در پیش گرفتیم. این که عرض کردم سعودی ها مصمم شده اند هرچه جابری و حنفی و ارکون گفته اند، هرچه نومعتزلی ها می گویند، هر کسی که در هر گوشه اجتهاد تازه ای مطرح می کند، هر گروهی که مخالف سلفی ها هستند، هر کسی که برداشت تاریخی دیگری دارد، و ... همه را نفی کنند و یکسره به کار نقد بپردازند، پیداست که در چه عالمی سیر می کنند. اینجا هم اگر کسی حرف نوی زد، اعتراضها بلند می شود. ذره ای امکان اشتباه نمی دهیم.
قسمت دوم را از این جا مطالعه کنید.
https://eitaa.com/philtheo/1329
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
♈️استاد رسول جعفریان در کانال تلگرامیش نوشت:
✅چرا در دنیای اسلام کسی مثل فان اس نداریم تا تاریخ کلام اسلامی بنویسد؟(قسمت دوم)
قسمت اول را از این جا مطالعه کنید
https://eitaa.com/philtheo/1327
ما باید ذهنمان را در باره مفهوم علم اصلاح کنیم. ما باید برای اصل علم حرمت قائل باشیم. حتی معتزله این طور نبودند که برای علم به عنو.ان علم ارزش قائل باشند. اساسا متکلمان هم مثل همین سعودی ها، کارشان دست کم در یک بخش عمده، دفاع از باورهای استادان معین فرقه سازشان بود. متکلمان اشعری هم. بافتنی های گسترده شان بکنار و لاطائلاتی که هیچ مشکل علمی را حل نمی کرد. مثل خلق قرآن. و دیگران و دیگران هم. این که مثلا هفتصد سال است شرح تجرید کتاب درسی است و هنوز بهتر از آن نیامده، چه چیزی را نشان می دهد؟ بنده نمی خواهم لزوم تغییر کتابهای درسی را بگویم که آن هم برای خیلی حتی اندلش محل تردید است، بلکه از توجه ذهن به مفهوم علم صحبت می کنم. این علم باید محور باشد، نه دفاع به هر قیمتی و در هر شرایطی. ما باید به لوازم این امر باور داشته باشیم. اگر اطمینان به سرمایه های علمی خود هم داریم، لازم است تا از این مسیر برویم و شرایط آن را فراهم کنیم. ما دایما باید طلبه و دانشجویمان را تحریک به دانستن و انتقاد و اعتراض بیشتر کنیم. هیچ اتفاقی نمی افتد. باید افکار متعارض را در اختیارش بگذاریم تا ذهنش فعال شود.
نه این که خیال کنیم باید به یک فکر عادتش دهیم تا مبادا از راه بدر رود. با این وضع، وضع سابق می ماند، اما نه ماندنی که مطلوب است. آنهایی که وضع مطلوب و رو به رشد دارند که به علم حرمت می نهند و در همه عرصه علم محور و شفاف هستند. حال بپرسید چرا کسی نمی تواند مثل فان اس، تاریخ کلام اسلامی بنویسد؟
@jafarian1964
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی همزمان با روز بزرگداشت علامه طباطبایی و د رآستانه جهانی فلسفه بر گزار می کند:
♈️آیین رونمایی معرفی بررسی آثار کلان طرح رابطه نفس و بدن
*⃣ زمان: پنج شنبه 23/آبان/1397 ساعت 9 ای 12
*⃣
💹مکان: ابتدای خیابان معلم،پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، طبقه چهارم،تالار خواجه نصیر طوسی
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
قرابت بین اخلاق و معرفتشناسی، امکانی فراهم برای فیلسوفان است تا از مفاهیم بنیادین اخلاق فضیلت در تبیین عناصر علوم معرفتی بهره ببرند. معرفتشناسی فضیلت رویکردی متفاوت با معرفتشناسی تحلیلی است که با چرخش محور ارزیابی از باور به صاحب باور، عنصر «فضیلت معرفتی» را مطرح میکند. کتاب «معرفتشناسی فضیلت»، با انگیزۀ تبیین و معرفی این شاخۀ جدید از معرفتشناسی؛ در ۲۱۱ صفحه و در قالب چهار فصل تدوین شده است.
ادامه گزارش در فایل پیوست مطالعه فرمایید.
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
گزارش کتاب «معرفتشناسی فضیلت» اثر زهرا خزاعی.pdf
212.2K
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
☯مراسم رونمایی، معرفی و بررسی آثار کلانطرح «رابطه نفس و بدن» با حضور اساتید برجسته حوزه و دانشگاه برگزار میگردد مکان: ابتدای خیابان معلم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، تالار خواجه نصیرالدین طوسی (طبقه 4 سالن همایش).
🈯️زمانبندی برنامهها
1⃣تلاوت قرآن کریم
2⃣ گزارشی از معرفی و بررسی کلانطرح رابطه نفس و بدن؛ دکتر ابراهیم علیپور 9:40-9:50
3⃣ خیر مقدم توسط ریاست محترم پژوهشگاه، حجت الاسلام والمسلمین دکتر نجف لکزایی 9:50-10:00
4⃣ سخنران مراسم، آیت الله فیاضی 10:00 -10:30
5⃣ سخنران مراسم، دکتر رضا اکبری 10:35 – 10:50
6⃣ سخنران مراسم، حجت الاسلام والمسلمین عسگری سلیمانی امیری 10:50 – 11:05
7⃣ آیین رونمایی از آثار کلانطرح «رابطه نفس و بدن» 11:10-11:30
⚫️ادامه از سایت پژوهشکده فلسفه و کلام مظالعه کنید.
http://yon.ir/7bK73
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
زمانبندی برنامهها
1. تلاوت قرآن کریم
2. گزارشی از معرفی و بررسی کلانطرح رابطه نفس و بدن؛ دکتر ابراهیم علیپور 9:40-9:50
3. خیر مقدم توسط ریاست محترم پژوهشگاه، حجت الاسلام والمسلمین دکتر نجف لکزایی 9:50-10:00
4. سخنران مراسم، آیت الله فیاضی 10:00 -10:30
5. سخنران مراسم، دکتر رضا اکبری 10:35 – 10:50
6. سخنران مراسم، حجت الاسلام والمسلمین عسگری سلیمانی امیری 10:50 – 11:05
7. آیین رونمایی از آثار کلانطرح «رابطه نفس و بدن» 11:10-11:30
بسم الله الرحمن الرحیم
🈯️درآمدی بر همایش علم اسلامی
1⃣ مسئلۀ علم دینی یکی از بحث¬برانگیزترین مسائل علمی در یکی دو دهۀ اخیر بوده که هنوز به سرانجام مطلوب نرسیده است و دیدگاه¬های متعددی بر سر امکان یا عدم امکان و تعریف و تبیین آن وجود دارد. همایش «نظریۀ علم اسلامی و کاربست آن در نظام آموزش و پرورش» هرگز ادعای به سرانجام رساندن این بحث را ندارد، بلکه معتقد است باید در گام¬های متعدد به تک تک نظریه¬های قابل توجه در این زمینه پرداخت و میزان کارآمدی هرکدام را جداگانه در معرض نقد و بررسی گذاشت. این همایش در گام اول نظریه آیت الله جوادی را به عنوان یکی از نظریات مطرح که مورد توجه بخشی از جامعۀ علمی معاصر قرار گرفته است، به محک آزمون گذاشته است.
2⃣دلیل آنکه همایش حاضر خود را به مباحث صرفا نظری محدود نکرده و به چگونگی کاربرد نظریه در مجامع علمی به خصوص آموزش و پرورش نیز نظر دارد، این نیست که این نظریه پیشاپیش به عنوان اصل موضوع پذیرفته شده و اکنون فقط سخن از چگونگی کاربست آن است؛ بلکه دلیل آن عبارت است از اینکه اولاً یکی از معیارهای مهم ارزیابی و سنجش یک نظریه این است که آیا تا چه اندازه و چگونه می¬توان آن را به کار گرفت و آیا اساساً کاربست آن وجه معقولی دارد یا خیر، و ثانیاً اگر بخواهیم بحث از کاربست را متوقف بر روشن شدن تکلیف در بخش نظری قضیه کنیم، چه بسا هیچ¬گاه نوبت به بحث از کاربست نرسد و این مخصوصاً دربارۀ مسائلی مانند مسئلۀ علم دینی که اختلافات زیادی راجع به آن مطرح است بیشتر صادق است. بنابراین مطلوب به نظر رسید که توأم با بخش نظری به بخش کاربردی هم نگاه ویژه داشته باشیم و چگونگی کاربرد نظریۀ مطرح را در عمل بسنجیم.
3⃣راه¬کار میانه¬ مورد نظر این همایش آن است که در بخش نظری، به طور جدی نظریه را در محک آزمون قرار داده و در معرض بحث و بررسی¬های دقیق اندیشمندان این حوزه قرار دهد. هم¬زمان در بخش کاربردی هم تلاش شود که فارغ از برخی اشکالات وارد بر نظریه، با تکیه بر پارهای از شاخصه¬های روشن نظریه که انتقادات کمتری به آن¬ها وارد است، چگونگی کاربست آن¬ها را نشان دهد. معمولاً انتقادهای منتقدین به نظریۀ مطرح، ناظر به جزء جزء این نظریه نیست و در عین حال که انتقادات جدی به بخش¬هایی از این نظریه وارد می¬کنند، بخش¬هایی دیگر را تأیید و تصدیق می¬کنند. این همایش تلاش کرده است که بخش¬هایی از این نظریه که کم و بیش مورد تأیید منتقدین است را در معرض آزمون کاربردی قرار دهد. از این رو، یکی از برنامه¬های همایش که در حال پیگیری است این بوده است که جمعی از متخصصین حوزۀ آموزش و پرورش گرد آمده¬اند و در جلسات متعددی و پس از بحث و بررسی¬های متناوب، نمونه درس¬هایی را بر محور آن شاخصه¬ها تنظیم کرده و به معرض داوری صاحب¬نظران این حوزه قرار داده¬اند. تأکید می¬شود که این نمونه¬درس¬ها نیز به عنوان بخشی از ارزیابی این نظریه و برای این¬که در معرض آزمون کاربردی قرار گیرد تهیه شده و بدیهی است که هرگونه ارزیابی از این نمونه¬درس¬ها نیز مورد استقبال این همایش قرار می¬گیرد.
4⃣ بدیهی است میزان موفقیت این همایش بستگی به میزان حضور علمی اندیشمندان و فضلای گرامی دارد و ما از همۀ کسانی که در مسئلۀ علم دینی دارای دغدغه¬اند و در این باره نظری دارند، اعم از موافقین و مخالفین، دعوت می¬کنیم پا به میدان گذاشته و دیدگاه¬های خود را مطرح نمایند. این همایش ضمن استقبال از حضور هرگونه دیدگاه¬های انتقادی درخواست می¬کند که منتقدین گرامی علاوه بر ارائۀ انتقادات خود، بخشی از توان خود را به ارائۀ پیشنهادات ایجابی و جایگزین اختصاص دهند؛ چرا که این¬گونه پیشنهادات می¬تواند افقهای جدیدی را برای ادامۀ مسیر باز گشاید.
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
زمانبندی برنامهها
1. تلاوت قرآن کریم
2. گزارشی از معرفی و بررسی کلانطرح رابطه نفس و بدن؛ دکتر ابراهیم علیپور 9:40-9:50
3. خیر مقدم توسط ریاست محترم پژوهشگاه، حجت الاسلام والمسلمین دکتر نجف لکزایی 9:50-10:00
4. سخنران مراسم، آیت الله فیاضی 10:00 -10:30
5. سخنران مراسم، دکتر رضا اکبری 10:35 – 10:50
6. سخنران مراسم، حجت الاسلام والمسلمین عسگری سلیمانی امیری 10:50 – 11:05
7. آیین رونمایی از آثار کلانطرح «رابطه نفس و بدن» 11:10-11:30
هم اکنون آیین رو نمایی معرفی و بررسی آثار کلان طرح رابطه نفس وبدن با حضور اساتید بر جسته حوزه وودانشگاه در عرصه فلسفه و کلام اسلامی