🔸نفوذ بهائیان در در دربار پهلوی
رشد نفوذ بهائیان در تمام ارکان حکومت پهلوی چشمگیر است، شاه معتقد بود که بهائیان ضد او توطئه نمیکنند، آنان هم از این موقعیت برای ثروتمند شدن و در دست گرفتن اقتصاد کشور سود میجستند، آنان با استفاده از نفوذ سیاسی خود و اعمال فشار بر مردم در غصب اموال دیگران کوشا بودند. بهاییان سیطره عظیمی در دستگاه دولتی و اقتصاد و فرهنگ کشور اعمال نمودند، مرکز آنان در فلسطین اشغالی و عکا بود و با یک تشکیلات بسیار منظم و گسترده با این مرکز در ارتباط بودند. آنان با کشورهای خارجی به خصوص اسرائیل و انگلستان ارتباط داشتند و کارگزاران آن کشورها در ایران بودند.
(زاهد زاهدانی، سید سعید، بهائیت در ایران، ص۲۴۶)
#عکا
#اسراییل
#بهاییت
#دربار_پهلوی
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸فساد مالی درباریان
در سالهای نزدیک به انقلاب اسلامی برخی رسانههای داخلی و خارجی به مسئله فساد مالی درباریان را آشکار کردند و محمدرضا شاه را وادار به واکنش در این خصوص کردند. شاه در مصاحبه با یک خبرنگار فرانسوی در پاسخ به این سؤال که «گفته مىشود که فساد، بخشى از اطرافيان شما را هم در امان نگذاشته است.» چنین پاسخ میدهد: «همه چيز ممکن است؛ ولى در اين مورد بخصوص بايد بگويم که اين فساد نيست؛ بلکه مثل بقيه رفتار کردن است. يعنى مثل کسانى که کاملا حق کار کردن و معامله کردن دارند .اطرافيان من هم حق دارند براى امرار معاش خود فعاليت داشته باشند
(هويدا، فريدون، سقوط شاه، ترجمه ح. مهران، اطلاعات، تهران ۱۳۷۴ص ۹۲)
#فسادپهلوی
#دربار_پهلوی
#هویدا
#محمدرضاشاه
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸سانسورچی بیسواد
محرمعلی خان سانسورچی وظیفه کنترل و سانسور مطبوعات را برعهده داشت، او از نعمت سواد و خواندن و نوشتن محروم بود، بهگونهای که فردی دیگر مطالب روزنامه را برای او میخواند و او که به مرد سیاهپوش و جلاد مطبوعات هم معروف بود، دستور میداد که مطلبی حذف یا از آن استفاده شود؛ این بیسوادی تا آن جا بود که محرمعلی خان هر چه را که متوجه نمیشد یا تغییر میداد یا حذف میکرد. تقی ارانی در دادگاه در مورد این سانسورچیان گفته بود: هرچه را نمیفهمید سانسور میکرد و چون هیچ نمیفهمید، همه چیز را سانسور میکرد. (محمود طلوعی، بازیگران عصر پهلوی از فروغی تا فردوست، تهران، نشر علم. 1372، ص 781)
#سانسورچی
#محمدرضاشاه
#مطبوعات
#نمایشگاه_کتاب
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸سانسور کتاب
ساواک به عنوانی نهادی امنیتی و اطلاعاتی، با وظایف و عملکردهای وسیعی چون سرکوب مخالفان و کنترل هرگونه اعتراض یا انتقاد، فضا را در دست گرفته بود. شیوه آنها در سانسور کتاب به خوبی در خاطرات درباریان مشاهده میشود. فریدون هویدا میگوید: «سانسور گاه شامل کتابهایی میشد که قبلاً چاپ شده بودند و یا از انتشار نمایشنامههایی مثل «هملت» یا «مکبث» فقط به این دلیل جلوگیری میکرد که در آنها شاه یا شاهزادهای کشته میشد. نویسنده ایی فقط به این بهانه چند روز به زندان افتاد که چرا یکی از مخالفان رژیم، عبارت مندرج در یکی از کتابهای وی را در نامه خود نقل قول کرده است. (فریدون هویدا، سقوط شاه، ترجمه ح. ا. مهران، تهران، اطلاعات، 1370، چاپ چهارم، صص 93- 94)
#محمدرضاشاه
#ساواک
#کتاب
#نمایشگاه_کتاب
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸آمار نشر کتاب
با مقایسه آمار نشر کتاب در سالهای مختلف و نسبت آن با جمعیت آن روز میتوان به عقب ماندگی رژیم پهلوی در زمینه نشر کتاب پی برد. در سال ۱۳۳۸ در کشوری که حدود ۲۰ میلیون جمعیت داشت، فقط ۴۸۵ عنوان کتاب منتشر میشد؛ یعنی به ازای هر یک میلیون نفر ۲۴ عنوان کتاب. در حالی که همان زمان در کشور دیگری برای هر میلیون جمعیت 500 عنوان کتاب منتشر میشد. در دهه 40 میانگین جمعیت 25 میلیون نفر بود که با این حال در سالهای پایانی این دهه، تنها 4359 عنوان کتاب، یعنی به ازای هر یک میلیون نفر ۸۸ عنوان چاپ میشد.
(سانسور: تحلیلی بر سانسور کتاب در دوره پهلوی دوم، ص 165)
#کتاب
#محمدرضاشاه
#نمایشگاه_کتاب
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸رشوهخواری درباریان!
روزنامهی اطلاعات در تابستان 1357 درباره رشوهخواری كاركنان حكومت پهلوی می نویسد: «در جلسهای كه با حضور معاون وزارت دارایی و امور اقتصادی و نمایندگان اصناف تشكیل شده بود... رئیس اتحادیهی فرشفروشان پایتخت گفت: طبق مدارك موجود اشخاصی در صنف ما هستند كه ده هزار تومان مالیات دادند؛ ولی صد هزار تومان برای آنها تعیین شد و نیز كسانی هستند كه باید برای آنها صد هزار تومان تعیین شود؛ ولی ده هزار تومان دادهاند. سپس گفت: ممیزین شما ظرف سه ماه عجولانه روی نظر خودشان برای 200 هزار واحد صنفی مالیات تعیین كردهاند و آنهایی كه رشوه ندادهاند؛ قربانی آنهایی شدند كه رشوه دادهاند.
(روزنامهی اطلاعات، هشتم مرداد 1357)
#محمدرضاشاه
#رشوه
#وزارت_دارایی
#فسادپهلوی
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸فساد اقتصادی
دریافت رشوه از افراد ثروتمند كشور مورد توجه درباریان و اطرافیان آنان بود كه با تبانی رؤسای سازمانها و ادارات دولتی به راحتی انجام میگرفت. حسین فردوست در كتاب خاطرات خود می نویسد:آهنچیان یکی از تجار بزرگ به گلسرخی (وزیر منابع طبیعی) میگفت كه فلان بازاری یا مالك، چند هكتار زمین در فلان روستا دارد كه یك میلیارد تومان میارزد، كافی است كه آگهی دهید و این زمین را به استناد مادهی 56، جزو اراضی منابع طبیعی (ملی) اعلام كنید. من از صاحب زمین 500 میلیون تومان برای شما اخذ میكنم و یك هفته بعد اعلام كنید كه در روزنامه اشتباه شده و زمین جزو منابع طبیعی نیست. البته آهنچیان حدود نصف مبلغ را به گلسرخی میداد و از صاحب زمین مبلغ كلانی برای خود دریافت میكرد.
(فردوست، حسین، ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، جلد اول، گردآورنده مؤسسهی مطالعات و پژوهشهای سیاسی، انتشارات اطلاعات، چ چهاردهم، تهران 1381 ، ص 270)
#محمدرضاشاه
#آهنچیان
#گلسرخی
#منابع_طبیعی
#زمین_خواری
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸رشوه خواری رئیس ساواک
دریافت رشوه منبعی برای کسب ثروت درباریان و اطرافیان شاه بود. تیمور بختیار اولین رئیس ساواك به رغم فقر و نداری اولیهاش، بلافاصله پس از تصدی پست ریاست ساواك،به یكی از سرمایهداران بزرگ كشور تبدیل شد. او ثروتمندان را بیجهت دستگیر میكرد و پس از تشكیل پرونده، ادعا میكردكه این افراد تودهای، مصدقی و یا اسلامگرا هستند، این ثروتمندان نیز برای رهایی از دست بختیار، رشوههای كلانی را به او میپرداختند. بختیار كه تا قبل از این ، فقط یك خانهی محقر داشت، صاحب میلیاردها تومان ثروت، جواهرات، عتیقهجات، املاك و مستغلات شد.فقط یك حساب بختیار در یكی از بانكهای سوئیس مبلغ 32 میلیون فرانك سوئیس موجودی داشت.
(-تاجالملوك آیرملو، خاطرات ملكه پهلوی، مصاحبهكنندگان ملیحه خسروداد، تورج انصاری، محمودعلی باتمانقلیج، انتشارات بهآفرین، تهران 1380،، صص 444- 445
-اسكندر دلدم، من و فرح پهلوی، انتشارات به آفرین، چاپ دوم، تهران 1380، جلد دوم، صص 538- 539)
#ساواک
#محمدرضاشاه
#رشوه_خواری
#توده ای
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸سوءاستفاده از بودجه دولتی
ابوالحسن ابتهاج مورد حمایت اشرف بود. ابتهاج زمانی كه با سفارش اشرف به ریاست سازمان برنامه و بودجهی كشور رسید، با استفاده از رانتهای اقتصادی در ردیف ده ثروتمند طراز اول كشور درآمد. او دو برادر داشت كه یكی مدیرعامل هواپیمایی ملی ایران و دیگری مقاطعهكار بود. فریده دیبا درباره نحوهی سوءاستفادهی این سه برادر از بودجههای دولتی، می نویسد: «برادری كه رئیس هواپیمایی بود، اعلام مناقصه میكرد كه مثلاً میخواهد فرودگاه بسازد یا هواپیما بخرد. برادر بزرگتر كه رئیس برنامه و بودجه بود، بودجهی لازم را تدارك میدید و برادر سوم كه مقاطعهكار بود، به عنوان برندهی مناقصه اعلام میشد و كار را در دست میگرفت.
(دیبا، فریده، دخترم فرح ، ترجمهی الهه رئیسفیروز، انتشارات به آفرین، چاپ اول، تهران 1379 صص 350- 351)
#اشرف_پهلوی
#ابتهاج
#محمدرضاشاه
#فرح
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸سانسور سیاسی!
در حکومت پهلوی ، سانسورجهتگیری سیاسی داشت نه اخلاقی. کتاب، فیلم، روزنامه، رادیو و تلویزیون، همه تحت رژیم سانسور قرار داشتند. برای کتابهای ممنوعه لیستی تهیه کرده بودند که انتشار مجدد آنها امکان نداشت. حتی نگهداری و خواندن آنها جرم محسوب میشد و قابل مجازات بود. تعدادی از زندانیان سیاسی فقط به همین دلیل محکومیت یافته بودند که یکی از کتب ممنوعه را در اختیار داشتند و یا آن را به دیگری به امانت داده بودند. در سال 1349 تعداد 3760 عنوان کتاب منتشر شد. این رقم در سال 1357 به 1750 عنوان رسید یعنی 2000 عنوان کمتر شد و این سیر نزولی همواره وجود داشت.
( سید جلال الدین مدنی، تاریخ سیاسی معاصر ایران، قم، دفتر انتشارات اسلامی،1387، جلد2، صص179-176)
#سانسور
#محمدرضاشاه
#کتاب
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸اویسی فرمانده فراری
یکی از مهمترین سران نظامی مشهور به قاچاق در زمان پهلوی «غلامعلی اویسی» بود که از طریق قاچاق مواد مخدر ثروت هنگفتی فراهم کرده بود.حسین فردوست درباره او مینویسد:اویسی زمانی که فرمانده ژاندارمری بود، سهم خود را از تریاک های وارده از افغانستان و ترکیه برمیداشت و زنش در کرمان تشکیلات سازماندهی فرم تریاک در خانه داشت. او تریاکهای مکشوفه را نیز بلند میکرد و میفروخت. اویسی آنها را عوض میکرد و به جایش ماده ای که مخلوطی از چند گیاه است تحویل دادگستری میداد که رنگ و بوی تریاک داشت. اویسی از این طریق طی چند سالی که در ژاندارمری بود حداقل ۵ میلیارد تومان دزدید و همه را دلار کرد و به خارج برد.
(فردوست، حسین، ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، ج ۱، تهران، اطلاعات، ۱۳۷۰، ص ۲۶۵)
#غلامعلی_اویسی
#محمدرضاشاه
#مواد_مخدر
#فردوست
#ژاندارمری
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin
🔸سوءاستفاده گری!
جهانشاه صالح وزیر بهداری حکومت پهلوی تصویب قانون منع کشت خشخاش را یکی از دستاوردهای خود می داند.اما در اسنادی ، او از اولین کسانی است که در رواج هروئین در کشور نقش داشته است. در سندی آمده است:دکتر جهانشاه صالح وزیر سابق بهداری ده کیلو هروئین را به طور قاچاق وارد ایران کرده بود. گویا مقامات مربوطه به این موضوع پی برده بودند و در حال حاضر استاد دانشگاه میباشد...او مدتها قاچاقی هروئین وارد میکرده و از موقعیت خویش سوءاستفاده می نموده و در ضمن از فروش مواد مخدره پول سرشاری به جیب زده و مبارزه با تریاک نیز فقط برای رد گم کردن و در ضمن رواج بازار هروئین و مرفین و کوکائین خودش بوده است.
(اسناد ساواک، پرونده انفرادی جهانشاه صالح، تاریخ ۷/۹/۱۳۳۷ و ۴/۲/۱۳۳۷ و ۲۳/۱/۱۳۴۲
۴/۲/۱۳۳۸)
#جهانشاه_صالح
#محمدرضاشاه
#مواد_مخدر
#قاچاق
📌اندیشکده مطالعات تاریخ پهلوی
✅@phistorysin