─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
👤عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیهالسلام
📖قَالَ أَيُّمَا مُؤْمِنٍ مَنَعَ مُؤْمِناً شَيْئاً مِمَّا يَحْتَاجُ إِلَيْهِ وَ هُوَ يَقْدِرُ عَلَيْهِ مِنْ عِنْدِهِ أَوْ مِنْ عِنْدِ غَيْرِهِ أَقَامَهُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ مُسْوَدّاً وَجْهُهُ مُزْرَقَّةً عَيْنَاهُ مَغْلُولَةً يَدَاهُ إِلَى عُنُقِهِ فَيُقَالُ هَذَا الْخَائِنُ الَّذِي خَانَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ ثُمَّ يُؤْمَرُ بِهِ إِلَى النَّارِ.
🌀هرگاه مؤمنی، در حالی که از جانب خودش یا دیگری توانایی برطرف کردن نیاز مؤمن دیگری را دارد، ولی این کار را انجام ندهد، خداوند وی را در حالتی محشور میکند که صورتش سیاه است و چشمانش کبود است و دستانش به گردنش آویخته شده است. پس خطاب میشود این خائنی است که به خدا و رسولش خیانت کرده است و دستور داده میشود تا به آتش افکنده شود.
─┅═༅1⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
🗞اگر به این روایت در جامعه عمل شود، دیگر در ادارات، خانواده، بیمارستان و ... شاهد پارتیبازی و انجام ندادن کار دیگران نخواهیم بود
💬با این روایت دیگر نمیتوان اداره را تعطیل کرد و در آن ساعت زیارت عاشورا خواند.
☄خیلی اوقات این کارها را انجام میدهیم تا جامعه را دیندارتر کنیم ولی در واقع داریم به بقیه ظلم میکنیم و در روایت داریم که مملکت با کفر باقی میماند ولی با ظلم پایدار نخواهد بود
─┅═༅2⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
👤قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیهالسلام مَنْ كَانَتْ لَهُ دَارٌ فَاحْتَاجَ مُؤْمِنٌ إِلَى سُكْنَاهَا فَمَنَعَهُ إِيَّاهَا قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ يَا مَلَائِكَتِي أَ بَخِلَ عَبْدِي عَلَى عَبْدِي بِسُكْنَى الدَّارِ الدُّنْيَا وَ عِزَّتِي وَ جَلَالِي لَا يَسْكُنُ جِنَانِي أَبَداً.
📖اگر شخصی خانهای داشت و مؤمنی نیازمند اسکان در آن خانه بود، ولی به او اجازه نداد، خداوند میفرماید: ای ملائکه من؛ آیا بنده من نسبت به اسکان بنده دیگرم در خانه دنیایی بخل ورزید؟ به عزت و جلالم هرگز او را در بهشتم جای نخواهم داد.
🌀روایت قبلی در مورد این بود که حق شخصی را ضایع کنند، ولی حضرت در اینجامیفرماید اگر شخصی نسبت به ملک شخصی خودش نیز بخل بورزد، دچار چنین عقابی خواهد شد.
─┅═༅3⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
🌀بنابراین باید با همین نگاه به سراغ تاریخ، وحی و ... رفت تا اولویتها را پیدا کنیم.
💬عقل و فطرت نیز حتماً به ما کمک خواهند کرد تا اولویتها را سریعتر پیدا کنیم.اولویت از نظر معصومین تعقل کردن است.
👤حضرت رسول صلوات الله علیه میفرمایند: إِنَّمَا يُدْرَكُ الْخَيْرُ كُلُّهُ بِالْعَقْلِ وَ لَا دِينَ لِمَنْ لَا عَقْلَ لَهُ
☄همه خیر به وسیله عقل به دست میآید و کسی که عقل ندارد، دین ندارد
─┅═༅4⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
📖حال شما ببینید که عقل چه جایگاهی در آموزههای ما دارد؟ حتی اگر کسی بخواهد مقداری روی عقل تأکید کند او را متهم میکنند و مباحث به جای دیگری کشیده میشود.
💬عقل یکی از منابع فقه ماست ولی به قول آیتالله جوادی آملی هنگامی که میخواهیم در اصول از آن صحبت کنیم، سراغ حجیت قطع میرویم و حجیت عقل را به کلی فراموش میکنیم.
☄در حالی که عقل یکی از منابع دین است و مقابل دین نیست. بلکه دین دو منبع دارد: عقل و نقل
─┅═༅5⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
🌀در روایت دیگری نیز وارد شده که عدهای نزد رسول خدا صلوات الله علیه آمدند و تمامی خصلتهای نیکوی فردی را ذکر کردند.
👤حضرت فرمودند: «کَيْفَ عَقْلُ الرَّجُلِ؛ عقل او چگونه است؟» آنها اعتراض کردند که ما در مورد عبادات و کارهای نیک او صحبت میکنیم و شما از عقل او سؤال میکنید؟
👤 حضرت فرمودند: إِنَّ الْأَحْمَقَ يُصِيبُ بِحُمْقِهِ أَعْظَمَ مِنْ فُجُورِ الْفَاجِرِ وَ إِنَّمَا يَرْتَفِعُ الْعِبَادُ غَداً فِي الدَّرَجَاتِ وَ يَنَالُونَ الزُّلْفَى مِنْ رَبِّهِمْ عَلَى قَدْرِ عُقُولِهِمْ؛ کاری که احمق به واسطه حماقتش انجام میدهد از فجور فاجر بزرگتر است. بندگان در روز قیامت به اندازه عقلشان درجه میگیرند و به پروردگارشان نزدیک میشوند
─┅═༅6⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
📖در روایت دیگری نیز راوی خطاب به امام صادق علیهالسلام میگوید:
💬من همسایهای دارم که بسیار نماز میخواند، بسیار صدقه میهد و بسیار حج میرود و شیعه است.
👤حضرت به او فرمودند: کیف عقله؛ عقل او چگونه است؟». راوی میگوید: اهل تعقل نیست.
👤حضرت میفرمایند: «لایرتفع بذلک منه؛ چیزی از اعمال او بالا نمیرود
.
☄یعنی تقریباً اعمال او هیچ فایدهای ندارد. بنابراین عقل مهمترین اولویت است؛ زیرا وزن این روایات خیلی زیاد است و حتی کسی را که عقل ندارد، دیندار نمیداند. لذا باید در درجه اول جامعه را اهل تدبیر و تعقل بار بیاوریم.
─┅═༅7⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
👤حضرت امام هادی علیه السلام در ضمن روایتی به بیان دلیل تفاوت معجزات انبیا اشاره میکنند تا اینکه به زمان حضرت رسول میرسند
🌀و در جواب سؤال راوی که میپرسد حجت امروز خداوند بر مردم چیست، میفرمایند:
💬الْعَقْلُ يُعْرَفُ بِهِ الصَّادِقُ عَلَى اللَّهِ فَيُصَدِّقُهُ وَ الْكَاذِبُ عَلَى اللَّهِ فَيُكَذِّبُهُ؛ عقل که به وسیله آن کسی که نسبت درست به خدا میدهد شناخته میشود و او را تصدیق میکند و کسی که نسبت دروغ به خدا میدهد نیز شناخته میشود و تکذیبش میکند
─┅═༅8⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
🌀گویا حضرت میخواهند بفرمایند که نحوه اعجاز قرآن در زمانهای مختلف نیز متفاوت است؛ یعنی وجه اعجاز قرآن در زمان نبی اکرم صلوات الله علیه بلاغت آن است ولی وجه اعجاز قرآن در عصر حاضر جنبه عقلانیت و عقلایی بودن آن است.
💬بنابراین، جایی که حضرت میفرمایند حجت ما در این زمان عقل است چگونه میتوانیم عقل را رها کنیم؟
☄حال باید ببینیم که ما چقدر جامعه را به سمت عقلانیت هدایت کردیم؟ آیا سیستم آموزش و پرورش و ادارات ما بر این اساس اداره میشود یا خیر؟
─┅═༅9⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
🌀اولویت دوم ، محبت است.
💬در روایت وارد شده است: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلوات الله علیه لِبَعْضِ أَصْحَابِهِ ذَاتَ يَوْمٍ يَا عَبْدَ اللَّهِ أَحْبِبْ فِي اللَّهِ وَ أَبْغِضْ فِي اللَّهِ وَ وَالِ فِي اللَّهِ وَ عَادِ فِي اللَّهِ فَإِنَّهُ لَا تُنَالُ وَلَايَةُ اللَّهِ إِلَّا بِذَلِكَ وَ لَا يَجِدُ رَجُلٌ طَعْمَ الْإِيمَانِ وَ إِنْ كَثُرَتْ صَلَاتُهُ وَ صِيَامُهُ حَتَّى يَكُونَ كَذَلِكَ.
👤حضرت در این روایت میفرمایند:
☄«احبب فی الله» و این با «احبب فی سبلالله» متفاوت است.
─┅═༅🔟༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
👤حضرت در ادامه میفرمایند انسان تنها از این راه میتواند، ولیّ خدا شود و اگر اینگونه نباشد، اصلاً طعم ایمان را نخواهد چشید و از ایمان خود لذت نمیبرد، هرچند که نماز و روزه او زیاد باشد.
📖بنابراین، با این تأکیدی که رسول اکرم در مورد محبت دارند، باید بیشتر وقت خود را در این راه صرف کنیم. منظور از «فی الله» این است که همه هستی جلوهای از حضرت حق است و انسان باید با این نگاه به همه هستی نگاه کند و لذا هرجا را که نگاه میکند، خدا را در آن میبیند. در این صورت به عشق میرسد و همه عالم را محضر خدا میبیند.
─┅═༅1⃣1⃣༅═┅─
─┅═༅🍃📔🍃༅═┅─
🌀هر چه معرفت انسان بالاتر برود، محبت انسان نیز بیشتر میشود؛ چون خداوند زیبایی محض است و معصومین هم جلوه تام خدای متعال و زیبایی محض هستند و انسان فطرتاً زیبایی را دوست دارد.
💬بنابراین هرچه معرفت انسان بیشتر شود، این زیبایی را بیشتر میبیند و در نتیجه عاشقتر میشود و لذا سعی میکند به آنها شبیهتر شود و همانند معصومین حرکت کند. لذا راه حرکت صحیح را مییابد و هر چه درستتر حرکت کند، نورانیت او بیشتر میشود.
☄ اینجاست که خداوند میفرماید: «لان شکرتم لازیدنکم»؛ شما را توسعه میدهم، نه اینکه نعمتهای شما را توسعه دهم. هنگامی که انسان توسعه بیابد، بیشتر میفهمد و قدرتمندتر و زیباتر میشود
─┅═༅1⃣2⃣༅═┅─