اثر علمی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم در پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی حائز رتبه برتر شد
کتاب « آسیب های ادعایی حاکمیت دینی، بررسی و نقد قرآنی روایی» نوشته حجت الاسلام والمسلمین علی عربی ایسک عضو هیأت علمی دانشکده علوم قرآنی سبزوار در پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی، حائز رتبه «شایسته تقدیر بخش بزرگسال گروه علوم قرآنی، تفسیر و حدیث» گردید.
بنابراین گزارش از نویسنده این اثر ارزشمند که با همکاری دانشگاه علوم اسلامی رضوی به چاپ رسیده است، روز سه شنبه 27 آذرماه در مراسم اختتامیه پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی با حضور رئیس جمهور، تقدیر به عمل خواهد آمد.
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم ضمن عرض تبریک این موفقیت به حجت الاسلام والمسلمین عربی، استادان و پژوهشگران دانشگاه و همچنین مسئولان، استادان و دانشجویان دانشکده علوم قرآنی سبزوار، برای ایشان، سرافرازی و موفقیت در مسیر قرآنی را از خداوند متعال مسئلت می نماید.
#معاونت_پژوهشی_فناوری
#دانشکده_سبزوار
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم در فضای مجازی👇
ایتا:
🆔 https://eitaa.com/quran_ac_ir
آپارات:
🆔 https://www.aparat.com/quran.ac.ir
دانش آموخته دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم:
نباید تصور شود که قرائت بدون معرفت، اثر ندارد که این وسوسه شیطان است
نماینده ایران در مسابقات بینالمللی قرآن کریم گفت: خواندن و تلاوت قرآن نیز در کنار توجه به مفاهیم و معارف عمیق قرآن مهم و دارای موضوعیت است. نباید تصور کنیم که صرف عمل به قرآن اهمیت دارد تا باعث این شود که از خواندن و تلاوت قرآن غافل شویم.
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم در فضای مجازی👇
ایتا:
🆔 https://eitaa.com/quran_ac_ir
آپارات:
🆔 https://www.aparat.com/quran.ac.ir
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
دانش آموخته دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم: نباید تصور شود که قرائت بدون معرفت، اثر ندارد که این وسو
آذرمان صادقی، اخذکننده رتبه اول در رشته قرائت تحقیق در بیست و هفتمین دوره مسابقات قرآن کریم اوقاف، ضمن معرفی خود گفت: اصالتا اهل استان گیلان و ساکن تهران هستم. در دوران کودکی یا نوارهای استاد عبدالباسط شروع به قرائت تقلیدی قرآن کریم کردم.
وی افزود: در طول این ۲۵ سال، فعالیتهای قرآنی را در زمینههای مختلف ادامه دادم و مفتخرم که هنوز در جایگاه قرآن آموز هستم. در خانوادهام، خواهر بزرگترم حافظ کل قرآن هست و در خیلی از مراحل هم در مسیر قرآن باهم رشد کردیم و ایشان خیلی به بنده کمک کرده است.
صادقی ادامه داد: قرائت تحقیق که یک هنر آوایی و آئینی است، برای خانوادهها، به خصوص خانوادههای مذهبی جذاب است. از همین رو، بنده نیز با تشویق خانواده در این مسیر قرار گرفتم و موفقیت در این زمینه باعث شد که زمینه فعالیتم در سایر عرصههای قرآنی مثل حفظ، تلاوت ترتیل و حتی تحصیلات دانشگاهی تخصصی قرآنی بوجود بیاید.
وی در پاسخ به این سوال که چه رتبههای قرآنی کسب کرده است، گفت: به لطف خدا در بیش از دو دهه، رتبههایی در سطح، شهرستان، استان، کشور، دانشجویی و سطح کشوری مسابقات اوقاف داشتهام. از آنجایی که مسابقات کشوری اوقاف، بالاترین سطح برگزاری آن در کشور است، سال ۹۴ رتبه ممتاز تلاوت ترتیل کشوری را کسب کردم. البته که رتبههای کسب شده توسط اینجانب بسیار است که به همین مورد بسنده میکنم.
صادقی درباره تحصیلات و مدارک اخذ شده خود افزود: در دوره کارشناسی، به تحصیل در رشته زیست شناسی مشغول بودم و لیسانس را در این رشته اخذ کردم. سپس کارشناسی ارشد را در رشته علوم قرآن و حدیث از دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم اخذ کردم. بعد از کسب رتبه ممتاز در رشته ترتیل، در سال ۹۴، بعد از مشورت با اساتید و همچنین همسرم، تصمیم گرفتم تحصیلات تکمیلی و همچنین فعالیتهای پژوهشی را در زمینه قرآن ادامه بدهم.
صرفا بدلیل عمل کردن به قرآن، از خواندن آن غافل نشویم
وی ضمن بیان چگونگی اُنس با قرآن کریم و علاقمندی خویش نسبت به قرآن بیان کرد: طبیعتا شاید مثل خیلی از افراد، از طریق تلاوت و زیباییهای ظاهری قرآن، جذب قرآن شدم. به تدریج از همین طریق، با محتوا و معارف دلنشین قرآن کریم آشنا شدم. شاید یکی از دلایل تاکید قرآن به قرائت، با توجه به آیه《فَاقرَءُوا ما تَیَسَّرَ مِنه》همین باشد که خواندن و تلاوت قرآن نیز مهم است و دارای موضوعیت است و ما نباید با استدلال اینکه صرفا باید به قرآن عمل کرد، از خواندن آن غافل شویم.
صادقی افزود: سخن زیبایی از امام خمینی(ره) در وصیتشان به حاج احمد، فرزندش، فرمودند:《با قرآن این بزرگ کتاب معرفت آشنا شو اگرچه با قرائت آن؛ و راهی از آن به سوی محبوب باز کن و تصوّر نکن که قرائت بدون معرفت اثری ندارد که این وسوسه شیطان است.》
مجالس و محافل قرائت قرآن داشته باشیم
وی ادامه داد: تاکید مقام معظم رهبری هم این است که مجالس و محافلی وجود داشته باشد که تخصیص به امر قرائت قرآن داشته باشد. لذا موضوع قرائت قرآن موضوع مهمی است که البته دارای ویژگی هایی است که انسان را به سمت معارف و محتوا نیز سوق میدهد و جذب میکند.
قاری قرآن، زندگی خود را بر اساس نظام خالق خویش تنظیم میکند
صادقی درباره اثرات قرآن در زندگی شخصی خود اظهار کرد: مهمترین تاثیر انس با قرآن خداباوری است. یک قاری قرآن، یک مقری و یک حافظ، زندگی خود را بر اساس قواعدی که خدا به عنوان خالق انسان برای وی وضع کرده و طبیعتا هرچه با این قواعد خودمان را تنظیم کنیم، زندگی بهتر و راحتتری خواهیم داشت.
دانش آموخته دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم افزود: بنظرم فارغ از همه مصادیق در زندگی شخصی، داشتن یک دوست و همراه همیشگی که خیالمان راحت باشد که او همیشه وجود دارد و در همه سختیها کنار ماست. او کسی است که قابل عوض کردن با هیچچیز و هیچکس نیست، قرآن است.
صادقی ادامه داد: یکی از برکاتی که برای من به همراه داشت، ازدواج من بود. آشنایی من و همسرم، در حاشیه یکی از مسابقات قرآن بود چون ایشان هم حافظ قرآن هستند. به برکت قرآن دو فرزند داریم که آنها هم به تلاوت قرآن بسیار علاقمند شدهاند.
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
آذرمان صادقی، اخذکننده رتبه اول در رشته قرائت تحقیق در بیست و هفتمین دوره مسابقات قرآن کریم اوقاف، ض
وی تصریح کرد: خیلی از تاثیرات قرآن در زندگی ما 《مِن حیثُ لایَحتَسِب》است که ما متوجه نمیشویم ولی تاثیرات خود را در احوالات ما میگذارد و به قوام یکی از برکات انس با قرآن، کنترل و تنظیم علایقمان است. البته این زمانی تحقق مییابد که در کنار ظاهر قرآن، به امر ولایت که مصادیق حقیقی عمل به قرآن است، کنار هم قرار بگیرند.
صادقی ضمن بیان و معرفی مشوقان و حمایت کنندگانش در این راه گفت: پدر و مادر، خواهر و بعد از ازدواج نیز همسرم که هم مشوق، هم استاد و هم یک دوست واقعی که بسیار در این موفقیت نقش بسزایی داشت، همراهم بودند. همچنین اساتیدی همچون خانم کمالی، خانم نظری، استاد ابوالقاسمی و استاد شعاعی در این مسیر مرا یاری کردهاند و من از بسیاری از توصیه این اساتید استفاده کردم و همیشه برایشان آرزوی موفقیت دارم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در زمینههای دیگری از قرآن کریم نیز فعالیت دارید، افزود: در زمینه ترتیل و حفظ قرآن فعالیت داشتهام که سابقا حافظ ۲۰ جزء قرآن کریم بودهام که نیاز به مرور مجدد آن دارم.
چیستی مقدمات یک قرائت خوب
صادقی با بیان اینکه یک قرائت خوب چه مقدماتی دارد، بیان کرد: قرائت خوب علاوه بر نیاز به تسلط روی اصول و فنون تلاوت و مهارتهای صوتی و لحنی، نیاز به یک حفظ خوب که به آن اخلاص میگویند دارد. همچنین یک قرائت خوب، نیاز به توجه به معانی و محتوای آیات دارد که جنبههای هنری در خدمت محتوا قرار بگیرد و دچار لحنزدگی در تلاوت نشود.
وی افزود: بنظرم یکی از ویژگیهای تلاوت اساتیدی همچون عبدالباسط، مصطفی اسماعیل و منشاوی این است. راز ماندگاری تلاوتهای آنان، اخلاص این اساتید است. همانطور که خداوند در قرآن کریم میفرماید:《و یبقی وجه ربک ذوالجلال و الاکرام》هر آنچیزی که برای خدا باشد، باقی میماند.
صادقی گفت: در مقاطعی جلسات قرآن داشتم اما در حال حاضر با خاطر فرزند کوچکم شرایطش مهیا نیست. اما در نظر داریم که در آینده، تصمیم داریم که کلاسها و جلسات قرآنی را برگزار کنیم.
حافظان و قاریان قرآن به عنوان مبلغین فرهنگی و قرآنی در نظر گرفته شوند
وی با تاکید بر حمایتگری افرادی که در زمینههای قرآنی فعالیت دارند، اظهار کرد: به نظر من حافظان و قاریان قرآن، باید از طرف نهاد های فرهنگی به عنوان مبلغین فرهنگی و قرآنی در نظر گرفته بشوند و در این جنگ و تهاجم فرهنگی، نیاز به سازماندهی این ظرفیت عظیم هست. پیشنهاد من این است که از طریق دانشگاههای تخصصی قرآن کریم، دوره های تخصصی برای حافظان و قاریان، در زمینههای تسلط جامعه قرآنی با زبان و ادبیات عرب و همچنین مباحث دیگر برگزار شود تا منجر به رشد جامعه قرآنی شود.
صادقی در پایان با تاکید بر اینکه افراد علاقمند به این رشته و مسیر، چگونه میتوانند رشد کنند، گفت: من با تقلید از اساتید مصری رشد کردم، همیشه سعی کردم در مسیر یادگیری تلاوت، مبنای تلاوت خودم را تلاوت اصیل و معنا محور را سرلوحه کارم قرار دهم که تلاوتهای استاد مصطفی اسماعیل از اینگونه روش برخوردار است و معتقدم که تلاوت های استاد مصطفی اسماعیل، خیلی آموزنده است چه از جنبههای لحنی و صوتی و همچنین توجه به مفاهیم قرآن در تلاوت که میتواند به توانمند شدن قاری کمک کند.
وی افزود: در یکی از مراسمات قرآنی، یکی از اساتید پیشکسوت قرآن میگفت:《خیلی از چیزها و لوازم ها مثل موبایل و ماشین، تازه و جدیدتر آن بهتر است، اما تلاوت هرچه اصیل تر باشد، بهتر است.》توصیه من به همه کسانی که درحال فراگیری تلاوت قرآن هستند این است که در این مسیر صبور باشند و مراحل یادگیری را با تقلید از تلاوت های اصیل و تلمذ در محضر اساتید خِبره، پله پله طی کنند.
با ادای احترام و تکریم مادران و همسران شهدای والامقام
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم در فضای مجازی👇
ایتا:
🆔 https://eitaa.com/quran_ac_ir
آپارات:
🆔 https://www.aparat.com/quran.ac.ir
حجت الاسلام خوشنظر گفت:
پژوهشهای دینی متناسب با نیاز زمانه بازخوانی شوند
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم و معارف قرآن گفت: تنوع پژوهشهای دينی و قرآنی شگفتآور است، اما به این معنا نیست که ما پايان کار اینگونه پژوهشها را اعلام کنیم. این پژوهشها باید بهصورت مداوم متناسب با زمان و نیازهای روز بازخوانی و پالایش شوند.
#معاونت_پژوهشی_فناوری
#هفته_پژوهش
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم در فضای مجازی👇
ایتا:
🆔 https://eitaa.com/quran_ac_ir
آپارات:
🆔 https://www.aparat.com/quran.ac.ir
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
حجت الاسلام خوشنظر گفت: پژوهشهای دینی متناسب با نیاز زمانه بازخوانی شوند معاون پژوهشی و فناوری دان
مصاحبه با معاون پژوهشی دانشگاه (بخش اول)
امروزه بهدلیل افزایش گستردگی علم و پژوهش در عرصههای مختلف زندگی بشر، علمپژوهان دینی و قرآنی نیز بهمنظور تبیین مسائل دینی و هر چه بیشتر آشنا شدن بشر و بهکارگیری این علوم، در ابواب مختلف دینی تحقیق و پژوهش کرده و در این امر کوشا بودهاند.
پژوهشهایی که در دهههای اخیر صورت گرفته بیشتر با توجه به خط فکری و اجتماعی جامعه بوده و تطابق مسائل دینی و قرآنی در این پژوهشها با مسائل فکری و اجتماعی روز، کمک شایانی کرده است.
البته لازم به ذکر است که به جای بالا بردن کمیت این پژوهشها، باید به بالابردن کیفیت آن توجه کنیم. هرچه پژوهشها مستندتر و مبتنی بر قرآن، روایات و هر آنچه که موجب رضایت خداوند است باشد، مثمرثمرتر خواهد بود.
از این رو، بهمناسبت هفته و روز پژوهش، خبرنگار ایکنا از قم با حجتالاسلام والمسلمین سیدکریم خوببین خوشنظر، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم گفتوگویی کرده است که متن این گفتوگو را در ادامه میخوانیم:
وضعیت پژوهشهای دینی و قرآنی در چند دهه اخیر را چگونه ارزیابی میکنید؛ آیا پیشرفت قابل ملاحظهای در این زمینه داشتهایم یا در حال درجا زدن هستیم؟
بیترديد پژوهشهای دينی و قرآنی در موضوعات و مسائل مختلف در چند دهه پس از انقلاب اسلامی از رشد بسيار بالا و قابل قبولی برخوردار است. تبلور اين ادعا را میتوان افزون بر پژوهشگاهها، دانشگاهها و مؤسسات خصوصی، در آثار گرانقدر توليد شده در دانشگاه علوم و معارف قرآن كه توسط اعضای محترم هيئت علمی آن توليد شده، شاهد بود.
تعبير «درجا زدن»، تعبير درست و شايستهای نيست. تنوع پژوهشهای دينی و قرآنی واقعاً شگفتآور است؛ منتها وجود چنين تنوع و تكثری هم به معنای پايان كار اينگونه پژوهشها تلقی نمیشود و ما مستمراً نياز داريم كه متناسب با نيازها و اقتضائات زمانه پژوهشهای خود را بازخوانی و پالايش كنيم و حركتی متناسب با سطح فهم مخاطبان در سطوح مختلف داشته باشيم.
پژوهشهای دینی و قرآنی از نظر کیفی در چه وضعیتی هستند؟
به گمان اين جانب، پژوهشهای دينی و قرآنی، همانگونه كه از كميت قابل توجهی در موضوعات و مسائل مختلف برخوردار است؛ همانطور هم از كيفيت خوب و تأثيرگذاری برخوردار است.
اگر بخواهم افزون بر آثار فاخر توليد شده در دانشگاه علوم و معارف قرآن كريم، به ساير پژوهشگاهها و دانشگاهها اشاره كنم كه بهويژه در دو سه دهه اخير مبادرت به توليد آثار بسيار ارزشمندی اقدام كردند، بايد از پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره)، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، دانشگاه باقرالعلوم(ع)، جامعةالمصطفی(ص) العالميه، دانشگاه امام صادق(ع)، دانشگاه قرآن و حديث و ساير مراكز علمی مرتبط با پژوهشی دينی و قرآنی نام ببرم.
به گمانم ما در مجموعه دانشگاهها، پژوهشگاهها و حوزههای علميه سراسر كشور، توليدات پژوهشی و قرآنی بسيار خوبی داريم، ولی بيشترين قصور و تقصير ما عدم معرفی اين آثار فاخر و نويسندگان فرهيخته آنهاست.
نكته بعدی، گران بودن آثار و كتابهای پژوهشی است. من از فرصت اين مصاحبه استفاده میكنم و از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ساير دستاندركاران، درخواست میكنم يک راهحل جدی و اساسی برای اين مسئله پيدا كنند و فرهيختگان و نخبگان اين كشور را به حال خود رها نکنند و تا حد امكان در نشر و ترويج آثار پژوهشی بكوشند.
همچنين پيشنهاد تأسيس يک شبكه تلويزيونی معرفی آثار، رويدادهای پژوهشی و معرفی فرهيختگان دينی و قرآنی را دارم. بايد بهطور ويژه به انعكاس مباحث علمی، مناظرهها، كرسیهای نظريهپردازی در يک شبكه مستقل اهتمام ورزيد.
مدرکگرایی و اینکه پژوهشگران برای ارتقای علمی بايد مقالهای داشته باشند تا چه اندازه مانع توسعه پژوهشهای قرآنی باکیفیت در کشور شده است؟
در پاسخ به اين سؤال شما بايد عرض كنم كه اصل نوشتن، چه در قالب كتاب و چه در قالب مقاله، فینفسه امر ممدوح و قابل تقديری است و به گمان من موجب شكوفايی اذهان و رسيدن به ايدههای روشن و همچنين انسجام فكری نويسندگان میشود. پس اصل نگارش و قلم زدن در عرصههای دينی و قرآنی دارای اولويت، اتفاقاً موجب توسعه پژوهشهای دينی و قرآنی میشود.
منتها نكته قابل توجه اين است كه افراد بايد خود دارای ذهن وَقّاد و مسئلهشناس و مسئلهياب باشند، نه اینکه مدام بهدنبال كميت و بالا بردن تعداد آثار پژوهشی از رهگذر تلاش علمی دانشجويانشان باشند؛ پس مقالهنويسی فرصت است و نه تهديد، اما بشرطها و شروطها.
دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
مصاحبه با معاون پژوهشی دانشگاه (بخش اول) امروزه بهدلیل افزایش گستردگی علم و پژوهش در عرصههای مختل
مصاحبه با معاون پژوهشی دانشگاه (بخش دوم)
پیشنهاد شما برای اینکه به این رقابتهای بیفایده در عرصه پژوهش پايان داده و پژوهشها کاربردی شوند چیست؟
برای پايان دادن به رقابتهای بیفایدهای كه گاه نه رضايت الهی را در پی دارد و نه رضايت جامعه چشم انتظار را، بیترديد راهكارهای فراوانی را میتوان پيشنهاد داد. يكی از آنها پژوهشهای مسئلهمحور و ناظر به مشكلات فكری و اجتماعی جامعه است.
ارزش پژوهشهای دينی و قرآنی ما به امتداد اجتماعی آنهاست و صرف پژوهش نظری و انتزاعی، گرهای از مشكلات فروبسته جامعه ما باز نمیكند.
نكته ديگر توجه به سایر قابليتهای آموزشی و اجرايی و افراد در پيشبرد اهداف مؤسسات و مراكز علمی است و نه صرف نگارش مقالاتی كه معلوم نيست ناشی از ذهن وَقّاد خود افراد باشد. همچنين نكتههای قابل طرح و فراوان ديگری وجود دارد كه نيازمند ساعتها بحث و بررسی است.
رویکرد پژوهشی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم چگونه است؟
برای تبیین رويکرد پژوهشی دانشگاه، بهترین و آسانترین کار، مراجعه به درختواره پژوهشی آن است. در اين درختواره مطالعات قرآنی و حديثی دانشگاه ابتدا به دو عنوان كلی «مطالعات جامعهپردازی اسلامی» و «مطالعات متنپژوهی قرآنی» تقسيم میشود. هر يک از اين دو عنوان نيز به ترتيب شامل چهار موضوع میشوند.
موضوعات عنوان نخست عبارتند از: «قرآن كريم، نظامسازی و حكمرانی»، «قرآن كريم و گفتمان انقلاب اسلامی»، «قرآن كريم و تمدنسازی اسلامی» و «آيندهپژوهی قرآنی». چنان كه موضوعات عنوان دوم عبارتند از: «اِحيا و تحقيق نُسَخ تفسيری و علوم قرآنی»، «مطالعات ادبی و زبانشناختی قرآن كريم»، «مطالعات تطبيقی» و «مطالعات قرآنی در سيره اهل بيت(ع).»
همه اين هشت موضوع نيز شامل ريزموضوعات فراوان ديگری میشود. بنابراين، از اين طريق میتوان با رويكرد پژوهشی دانشگاه آشنا شد. قابل ذكر است كه این درختواره ظرفيت افزودن موضوعات و مسائل دیگری را نيز دارد كه اين امر بهزودی انجام خواهد شد.
این دانشگاه چه برنامهای برای تقویت برنامههای پژوهشی دارد؟
دانشگاه ما افزون بر پژوهشهای نظری، پژوهش كاربردی و ناظر به مشكلات و مسائل جامعه دينی را نيز در دستور كار خود دارد و در اين راستا چندين هسته پژوهشی تشكيل شدهاند كه مبتنی بر موضوعات و مسائل تعريف شده در درختواره پژوهشی دانشگاه، مسائل دارای اولويت را دنبال میكنند. البته نيازمند اين معنا هستيم كه پژوهشهای گروهی و جمعی، بيشتر مورد عنايت و اهتمام اعضای هيئت علمی قرار بگيرد.