محمدرضا کائینی
✒شحنه فرتوت و مصائب وارونهگوییِ پیرانهسر -بخش چهارم
در چهارمین و پنجمین بخشهای رپرتاژ منوتو برای پرویز ثابتی، وی از نگاه بدوی، بَربَرگون و منجمد خود به برقراری امنیت در جامعه رونمایی میکند. به باور او باید هر چه بیشتر دستگیری، شکنجه، تبعید و کشتار را به خدمت گرفت، تا ثباتی جنگلی و قبرستانی آفرید و البته چون به تصور وهمآلود او، در سال پنجاه و پنج سپهر سیاسی کشور به همین ترتیب یخزده و ساکت بوده است، او به خویش نمره قبولی می دهد و دست کم هرگز توقع ندارد، که رد شود! ثابتی انسانها را چون بهائم می شمارد که برای رتق و فتق آنها، تنها باید از شلاق مدد جُست و چون رضاخان و فرزندش به میزان مورد نظر او از داغ و درفش نیاویختهاند، در خور مذمت به شمار می روند! ثابتی به واقع، از توحش دوره بادیهنشینی یا جهان آدمخواران، به دوره ما پرتاب شده است! بهتر است که قدری با نظر به جزئیات، موضوع را بنگریم:
یک: مقام امنیتی در حالی سبعیتورزی با معترضان را چاره کار می داند، که جَنَم به ریش گرفتن مسئولیت و پیامدهای آن را ندارد! حتی از این هم راضی نیست، که صلیب سرخ از زندان ها بازدید کرده و بخش کوچکی از سیاه کاری رژیم شاه را، به نظاره نشسته است. از جمله کرامات او این است که با وسط انداختن رابطه غلامحسین ساعدی با همسر دوستش و احضار و نهایتا زندانی شدنِ نامبرده و ایضا دیوانگی رضا براهنی (البته هر دو به ادعای او)، شکنجه در ساواک را میتوان مطلقا درز گرفت و هزاران برگ گزارش و خاطره در این موضوع را، به طاق نسیان سپرد! وانگهی او توضیح نمی دهد که اگر مراوده کسی با همسر دوستش مذموم است، آیا برای شاه و سایر اعضای خاندان سلطنتی که دهها پاانداز و دلّال محبت داشتند و برای خود وظیفهای جز تقدیم زن و دخترِ مردم به حضور مبارک نمیشناختند، همین داوری جاری است یا خیر؟
دو: از دیگر راههای رفع و رجوع شکنجه توسط ثابتی، زد و خورد چریکها در خانههای تیمی است! به زعم او آنان یکدیگر را میزدند، تا در هم قدرت مقاومت ایجاد کنند. بلافاصله این سوال پیش میآید، که آنان در برابر چه چیز خود را قوی میکردند؟ جز شکنجههای ساواک؟ و اینکه دوستان زنداندیده خبر میآوردند، که ثابتی سلاخخانهای به نام "کمیته مشترک" دایر کرده است؟ کار مقام امنیتی در پنهان کردن شکنجه، دشوار می نماید! خواننده را به کتاب "شکنجه در عصر پهلوی" ارجاع میدهم، که توسط دکتر مهیار خلیلی از چپهای جذب شده به حکومت پهلوی تالیف شده است. او در پژوهش خویش، به هشتادوپنج نوع شکنجه در دستگاه امنیتی شاه اشارت میبرد، که اغلبِ تحملکنندگان و شاهدانش همچنان زندهاند!
سه: از دیگر خوشمزگیهای ثابتی، انکار دستگیری مردم به دلیل داشتن و خواندن کتب ممنوعه است. در اسناد ساواک، مکرر فهرست اینگونه کتابها آمده و ایضا کسانی که آنها را خوانده اند و ادب شدهاند! داشتن رساله عملیه امام خمینی و کتبی چون: ولایت فقیه، جهاد اکبر، کشف اسرار، اعلامیه ها، تصویر او و حتی بردن نامش در مجامع، جرمی نابخشودنی به شمار می رفت و صدها نفر را روانه زندان میساخت! شوخی هایی نیز چون چاپ و پخش رساله امام توسط ساواک و پخش آن توسط انتشارات امیرکبیر، تنها در شرایطی می تواند واقعی باشد، که دامی برای شناخت مقلدان و پیروانش قلمداد شود.
♦️http://eitaa.com/r_kaeini
محمدرضا کائینی
✒شحنه فرتوت و مصائب وارونهگوییِ پیرانهسر -بخش پایانی
این سلسله یادداشتها، میتوانست همچنان ادامه یابد، لیک خواننده موشکاف از آنچه بدان اشارت رفت، می تواند عیار خاطرهگویی به سبک پرویز ثابتی را دریابد. به واقع منوتو با تطویل کلام، بیشتر نوارِ خالی پُر کرد، تا پردهافکنی از فرازهای مغفول تاریخ. بخش زیادی از قسمتهای اول تا سوم، حرامِ بازپخش مصاحبه های تلویزیونی او در دوره مسئولیت شد که اگر میتوانست باورپذیر باشد، در همان دوره مقبول واقع میشد، نه اکنون و توسط جوانان بیست ساله امروز، که اغلب دچار انقطاع تاریخیاند و اساسا در بسیاری از این موضوعات، امکان داوری ندارند! درکُل ثابتی نمیتواند اکنون به روایت خاطرات واقعی خویش بنشیند، چه اینکه لاجرم باید پیشینهاش و ایضا شاه را سیاه کند! با این همه وی از سَر اجبار و برای واقعی نشان دادن تیاتری که بازی میکرد، گاه ناگزیر شد تا پهلوی دوم را موجودی: تائید طلب، ترسو، دهانبین و بیخبر آنچه در جامعه میگذرد، بنمایاند. به واقع مقام امنیتی برای پاک کردن درههای پشت سر، داستان میمون، بچه اش و حمامِ داغ را تداعی ساخت! با همین اوصافی که جناب گزمه از مخدوم خود بروز داد، جای دارد که جوان امروز از خویش و "من و تو"ی رو به زوال بپرسد: پس این همه بوق برداشتن برای چنین موجودی، به درازای این همه سال، چه معنا داشت؟... رها کنم.
در طول چند روز نگارش و انتشار این یادداشتها، تجربهای گران یافتم. در گذشته به محض نگارش کپشنی در باره پهلویها، مخالف و موافق هجوم می آورند و به بحث میشدند! بیتوجهی عمومی به این مجموعه، نخست مرا به این گمان انداخت که اینستایم محدود شده! لذا به تلگرام رفتم و دیدم در بر همین پاشنه می چرخد، در ایتا نیز! در یافتم که اساسا بحث در فقره پهلویها، برای مخاطب از سکه افتاده است! ثابتی و من و تو مُرده است، چون اساسا پهلویسم مُرده و امثال مرا بگو که همواره در شناخت گرایش جامعه، به عارضه وسواس و دیرفهمی دچاریم! یاحق!
♦️http://eitaa.com/r_kaeini
محمدرضا کائینی
✒دیدار با مجاهدی "دار بر دوش"
پیرِ جواندلی که در زمره اساطیر دوران ماست، آرام و حتی بس شوخطبع مینماید. ایرانیان را فراوان دوست دارد، اما آنان را قدری تعارفی میبیند! بیشتر در عالم فکر و درون است، مگر خطابی یا سوالی او را متوجه برون سازد. هوشی و فطانتی فراتر از متعارف دارد، آنسان که با وجود تفاوت زبان و فرهنگ، به سهولت پرسشها، اشارات و شرایط پیرامونی را درمییابد و خود را با آن تطبیق میدهد. برای نگارنده انتقال مطالب به او، در طول نزدیک به سه ساعت گفت و شنود و تخاطب، به سهولتِ مصاحبه با نخبگانِ ایرانی بود!
او در چهل و چهار سالِ گذشته، از طوفانهای بلا گذشته و "دار بر دوش" بوده است! از زندانهای طولانی و طاقتسوز، تا درد و دشواری اصابت گلولههای فراوان به بدن و همنشینی با ترکشهای آن و نهایتا قربانیشدن شش فرزند در برابر دیدگانش! در وجود چنین سپیدمویی مقاوم، بیش از جوانان میتوان از زندگی، امید و نشاط سراغ گرفت!
شیخ چهلوسه سال پیش و در پی دیدار و بیعت با امام خمینی شیعه شد، اما تظاهر بدان را فرو نهاد! در نیجریه، خلق الله با دیدن تفاوت و جذبه کردار او، شیفته مکتب اهل بیت (ع) شدند و فوج فوج بدان روی نهادند. جنبش وی بدون هرگونه تبلیغ و خودنمایی، "استبصار" نام گرفت و پردامنه و رو به گسترش شد. کثرت و سرعت این پدیده تا بدان پایه است، که شیخ در لحظه نمیتواند آماری دقیق از تعداد کسانی که در نیجریه شیعه میشوند، ارائه کند! "ابراهیم یعقوب زکزاکی"، اکنون به یک امت تبدیل شده است!
در ساعت بیستوسه روزهای سهشنبه و چهارشنبه پیش روی، در برنامه "جماران" که هفتگی بر آنتن شبکه اول سیمای جمهوری اسلامی میرود، به دیدارش خواهیم شتافت. واگویه ای که برای نخستین بار از ایرانیان سراغ گرفته است و بی شک، در قاب تاریخ ماندگار خواهد بود.
♦️http://eitaa.com/r_kaeini
5.99M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
♦️نماهنگی از بزرگداشت زندهیاد جلال آلاحمد، در فرهنگسرای اندیشه، در شبانگاه چهارشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۲
♦️http://eitaa.com/r_kaeini
7.07M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠«برای آغازین مرتبه در سیمای جمهوری اسلامی ایران...»
🔸"ابراهیم"، صلاگر آزاده توحید، براندازنده تندیسهای پرافسون، مونس دیرین و نستوه سیاهچالها، پدر ۶ شهید و بسا فرزندان عقیدتی و قهرمان نامدار و مهربان جریان مقاومت در دنیای امروز، در ساعت بیستوسه روزهای سهشنبه و چهارشنبه پیشروی، در برنامه تلویزیونی "جمارانِ" شبکه اول سیما، با ما سخن خواهد گفت.
♦️http://eitaa.com/r_kaeini