#چشمه_حکمت
#آیات_نور
#کانال_قرآنی_رحیق(گنجینه آموزه های تفسیری)
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_غاشیه
#سوره_غاشیه
#تفسیر_نور
#قرائتی
@rahighemakhtoom
🔅🔅🔅
📌نگاشت12:نکته ها و پیام های آیات 20تا 26 سوره غاشیه
فَذَكِّرْ إِنَّمَآ أَنتَ مُذَكِّرٌ*لَّسْتَ عَلَيْهِم بِمُصَيْطِرٍ*إِلَّا مَن تَوَلَّى وَكَفَرَ*فَيُعَذِّبُهُ اللَّهُ الْعَذَابَ الْأَكْبَرَ*إِنَّ إِلَيْنَا إِيَابَهُمْ*ثُمَّ إِنَّ عَلَيْنَا حِسَابَهُم
پس تذكّر بده كه همانا تو تذكّر دهندهاى،و بر آنان سیطره و تسلّطى ندارى (كه به ایمان آوردن مجبورشان كنى).مگر آن كس كه روى گرداند و كفر پیشه كرد.كه خداوند او را به بزرگترین عذاب مجازات مىكند.همانا بازگشت آنان به سوى ماست.آنگاه حسابشان بر ماست.
📝 نکته ها :
📁 تذكّر براى اتمام حجت است تا كافران در قیامت نگویند: «لولا ارسلت الینا رسولاً فنتّبع» خدایا! چرا براى ما هشدار دهندهاى نفرستادى، كه از او پیروى كنیم. البتّه جز صاحبان خرد از این تذكّرها پند نمىگیرد. «انّما یتذكّر اولوا الالباب»
📁 در سوره قبل (سوره اعلى) خداوند به پیامبرش دستور تذكّر داد و فرمود: تو تذكّر بده كه هر كس خشیت دارد متذكّر مىشود و افراد شقى از تذكّر دورى خواهند كرد و به بزرگترین عذاب گرفتار خواهند شد. «یتجنّبها الاشقى الّذى یصلى النّار الكبرى»
📁 در این سوره نیز مىفرماید: تو تذكّر بده ولى بدان كه گروهى اعراض خواهند كرد و به عذاب اكبر گرفتار خواهند شد. «الاّ من تولّى و كَفَر فَیُعذّبه اللّه العذاب الاكبر» به هر حال «نار كبرى» در سوره اعلى و «عذاب اكبر» در این سوره، كیفر كسانى است كه تذكّرپذیر نیستند و پند و اندرز الهى را پشت گوش مىاندازند.
🔹 «مُصیطر» از «سطر» و «سیطره» به كسى گفته مىشود كه افراد تحت امر خود را به بند مىكشد و آنان را در جهتى كه خود مىخواهد تنظیم مىكند.
📁 امام صادق علیه السلام فرمود: «كلّ امّة یحاسبها امام زمانها و یعرف الائمة اولیائهم و اعدائهم بسیماهم»حساب هر امت به عهده امام زمان آنهاست و امامان، دوستان و دشمنان خود را از سیمایشان مىشناسند، همان گونه كه در سوره اعراف چنین آمده است: «و على الاعراف رجال یعرفون كلا بسیماهم»
📁 در زیارت جامعه خطاب به معصومینعلیهم السلام نیز مىخوانیم: «و ایاب الخلق الیكم و حسابهم علیكم» رجوع مردم به سوى شماست و حساب مردم با شماست.
از امام كاظم و امام باقر و امام هادىعلیهم السلام نیز این معنا نقل شده است.
🔹 جمله «الاّ من تولّى و كفر»، استثناء از جملهى «انّما انت مذكّر» است. یعنى اى پیامبر! تو تذكّر دهندهاى، جز آن كه كفر ورزد كه تذكّر تو در او اثرى ندارد.
امام باقرعلیه السلام فرمود: مراد از عذاب اكبر، عذاب شدید و ابدى است.
📈 پيام ها
:
✅ 1- پیامبر، مأمور به وظیفه است نه نتیجه. «انّما انت مُذكّر» (پیامبرصلى الله علیه وآله براى هدایت مردم اهتمام وحرص داشت و خداوند به او فرمود: وظیفه تو فقط تذكّر است.)
✅ 2- وظیفه پیامبران، تذكّر است نه تسلط و تحمیل عقیده. «لَسْت علیهم بمصیطر»
✅ 3- بىاعتنایى مردم، وظیفه را ساقط نمىكند. «انما انت مذكّر لَست علیهم بمصیطر»
✅ 4- منشأ كفر، عناد و لجاجت و روى گردانى از حق و حقیقت است. «من تولّى و كفر»
✅ 5 - قهر خدا درجاتى دارد. «العذاب الاكبر»
✅ 6- فرار از قهر الهى براى هیچكس امكان ندارد. «انّ الینا ایابهم»
✅ 7- حسابرسى از سنّتهایى است كه خداوند بر خود واجب كرده است. «انّ علینا حسابهم»
🌿🌿🌿
✅ قرآن همراه است و هم راه ؛ همواره با قرآن باشیم
☘️☘️☘️
📕قایق زندگی وبندگی 📕
✅#استاد_دیانت:📣
🔅🔅🔅
@dianatteb
@rahighemakhtoom
بهترین حاجت معنوی در شب های قدر ، درخواست محبت الهی است ،چرا که منشأ بدبختی ها و ظلمتها (از ضعف ایمان تا بی نمازی و عادی شدن گناه و لذت نبردن از انس با خدا و دعا ) خالی بودن قلب از محبت است
محبت اکسیر شگفتی است که بن بست ها را فتح و بحرانها را حل و موانع را کشف کرده و برطرف می کند
عارف نامدار سیدعلی قاضی که کوهی بود از عظمت توحید در قنوت نمازش این دعا را زمزمه می کرد :
اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي حُبَّك وَ حُبَّ ما تُحِبُّه وَ حُبَّ مَن یُحِبُّکَ وَ العَمَلَ َ الَّذِي ْ يُبَلِّغُنِي اِلی حُبِّکَ وَ اجْعَل حُبَّك اَحَبَّ الاَشیاءِ اِلیَّ
خداوندا محبت خود را و محبت کسانی را که دوستشان داری و محبت کسی که تو را دوست دارد و عملی که مرا بسوی محبتت برساند را ؛ روزی من بفرما و محبت خود را محبوب ترین چیزها نزد من قرار بده.
🔸این قافله از صبح ازل سوی تو رانند
تا شام ابد نیز به سوی تو روانند
🔹سرگشته و حیران همه در عشق تو غرقند
دل سوخته هر ناحیه بی تاب و توانند
☘️☘️☘️
#حیات_دنیا
#خدنگ_بلا
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
@rahighemakhtoom
📌 جایگاه معارف الهی
📁 وجود مبارک حضرت امیر فرمود دل ها سه طور است: بعضی خالی است، چون قرآن کریم فرمود: ﴿وَ أَفْئِدَتُهُمْ هَواءٌ﴾،[1] دل ها خالی است، چیزی در دلش نیست، دنبال بازی کردن است، کاری به دل ندارد، بازی است؛ حالا یا بازی سیاسی است یا بازی تجاری است، بازی است. «لعب» را «لعب» گفتند چون با لعاب هم خانواده است، هیچ انسان تشنه ای با لعاب دهان سیر نمی شود و این لعاب دهان یک لحظه کف می کند بعد رد می شود، ماندنی نیست! اصلاً «لعب» را «لعب» گفتند، برای همین است. با بازی انسان، غیر از اینکه خسته بشود خواسته اش که تأمین نمی شود. همه چیزها بازی است، حیات دنیا بازی است، مگر رادمردانی که از اینجا رخت بر بستند، نه بی راهه بروند، نه راه کسی را ببندند. این راه باز است.
📁 حضرت فرمود یک عده دل ها خالی است، برابر این آیه که فرمود: ﴿وَ أَفْئِدَتُهُمْ هَواءٌ﴾ خالی است و چیزی داخل آن نیست. یک عده نه، راه های کج رفتند، هم راه دیگران را بستند هم راه خودشان را کج کردند، این ﴿فِی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ﴾ است، ﴿فَزَادَهُمُ اللّهُ مَرَضاً﴾[2] این دل پُر از بیماری ها و مار و عقرب است.
اگر دل ز یاد تو غافل نشیند ٭٭٭ خدنگ بلا بر دلِ دل نشیند[3]
حالا ما چرا چنین دلی داشته باشیم که خدنگ بلا بشیند؟ فرمود: ﴿فِی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ فَزَادَهُمُ اللّهُ مَرَضاً﴾، این گروه دوم هستند.
📁 اما سفارش بیان نورانی حضرت امیر(سَلامُ الله عَلَیه) که فرمود: «إِنَّ هَذِهِ الْقُلُوبَ أَوْعِیةٌ فَخَیرُهَا أَوْعَاهَا»؛[4] بسیاری از افراد وقت ملاقات خصوصی از حضرت می خواستند که فرصت نداشت؛ ولی شبی دست کمیل را می گیرد از مسجد کوفه بیرون می برد، در همان بیابان اطراف کوفه این بیانات نورانی را دارد که بخشی از اینها در نهج البلاغه آمده است. فرمود: کمیل! «إِنَّ هَذِهِ الْقُلُوبَ أَوْعِیةٌ فَخَیرُهَا أَوْعَاهَا»؛ این دل ظرف است، مواظب باش در این ظرف جز معارف الهی چیزی در این دل قرار ندهید! بهترین دل، دلی است که ظرفیتش بیشتر باشد، یک؛ مظروف ارزنده تری تهیه کند، دو.
[1]. سورت ابراهیم، آیه43.
[2]. سوره بقره، آیه10.
[3]. دیوان هاتف اصفهانی.
[4]. نهج البلاغه(للصبحی صالح)، حکمت147.
📚 سخنرانی عمومی
تاریخ: 1396/01/22
🍀🍀🍀
برشی از کتاب گرانقدر سروش هدایت 182
پیام های حضرت #آیت_الله_جوادی_آملی به همایش ها و کنگره های گوناگون علمی دینی فرهنگی و سیاسی شامل ناب ترین معارف دینی
#سروش_هدایت
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اسلام_شناسی
#آموزه_های_اسلامی
#قرآن_شناسی
#آموزه_های_قرآنی
@rahighemakhtoom
✅پيام به همايش امام زمان و آينده جهان
🔅🔅🔅
📈 اصل سوم. آب زندگاني باراني نيست كه از بالا ببارد و آب چشمه يا چاه نيست كه از پايين بجوشد، بلكه حقيقتي است كه به صورت قانون الهي و نيز به عنوان انسان كامل معصوم ظهور مي كند. پيام قرآن كريم درباره حيات بخشي دين خدا چنين است: (يا ايُّها الذين آمنوا اِستجيبوا لله ولِلرَّسول اذا دَعاكم لما يحييكم) [سوره انفال، آيه 24.]؛ يعني ره آورد دين، نه تنها افيون و مخدّر نيست، بلكه نيروي محرّك و عامل حيات و پويايي است.
📁 پيام رسول گرامي اسلام صلي الله عليه و آله و سلم درباره حيات بخشي جريان امامت و پويايي معرفت امام زمان(عليهالسلام) چنين است: «مَن ماتَ ولَمْ يَعْرِفْ امام زمانه ماتَ ميتةً جاهليّة» [وسائل الشيعه، ج16، ص246.]؛ هر كس بميرد و امام زمان خود را نشناخته باشد، مرگ او مردن جاهليت است و چون مرگ عصاره زندگي است، اگر مردن كسي جاهلي بود، معلوم مي شود كه حيات او نيز جاهلي بوده؛ يعني فاقد حيات معنوي و انساني بوده است. معلوم مي شود كه معرفت امام زمان(عليهالسلام) باعث حيات معقول و انساني خواهد بود و چنان حيات معقول و انساني، مردنِ معنوي و انساني را كه همان هجرت از طبيعت به فراطبيعت و انتقال از سِجْن دينا به خُلد آخرت است، به همراه دارد:
تو گمان مي بري كه شيران نيز
چون سگان از برون در ميرند
همه روشن شوند چون خورشيد
چونك در پاي آن قمر ميرند[ديوان شمس تبريزي.]
▫ اگر جاهليتِ كهن با نبوّت زدوده شد، جاهليت جديد با امامت به محاق مي رود.
🍀🍀🍀
🖥برای ترویج و تبلیغ و انتشار آموزه های اصیل دینی خالصانه تلاش کنیم.
🍀🍀🍀
برشی از کتاب گرانقدر سروش هدایت 183
پیام های حضرت #آیت_الله_جوادی_آملی به همایش ها و کنگره های گوناگون علمی دینی فرهنگی و سیاسی شامل ناب ترین معارف دینی
#سروش_هدایت
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اسلام_شناسی
#آموزه_های_اسلامی
#قرآن_شناسی
#آموزه_های_قرآنی
@rahighemakhtoom
✅پيام به همايش امام زمان و آينده جهان
🔅🔅🔅
📈 اصل چهارم. معرفت امام زمان(عليهالسلام) مراتبي دارد كه تأثيرگذاري آنها در رُفْتَنِ غبار جاهليت و زدودن گَردِ تحجّر و ارتجاع يكسان نيست و سهم آنها در احياي تراث پيامبران پيشين مساوي نخواهد بود، چه اينكه آثار آنها در تبيين انتظار صحيح و تعليل و حمايت از آن همسان نيست، مثلاً شناخت شناسنامه اي امام زمان(عليهالسلام) و معرفت تاريخ تولّد و زمان غيبت صغري و كبري، هرگز به مثابه معرفت معناي امامت و شناخت حقيقت ولايت و انطباق انحصاري آن شخصيّتِ حقوقي در فلان شخصيّت حقيقي... نخواهد بود، لذا حضرت علي بن ابيطالب اميرمؤمنان(عليهالسلام) چنين فرمود: «اِعْرِفوا اللّهَ باللّهِ والرسولَ بالرسالةِ واولي الامر بالأمر بالمعروف والعدل والاحسان» [الكافي،ج 1، ص 85.]؛ يعني خداوند را به خداوندي و الوهيت بشناسيد، پيامبر را به پيامبري و رسالت بشناسيد و ولي امر امت اسلامي را به اتصاف به حقيقت معروف و عدل و احسان و به امر به آن فضائل بشناسيد.
📐 همان طوري كه براي معرفت خداوند راه هاي فراواني است و بهترين آن روش ها طريق صدّيقان است كه خداوند را با خود او مي شناسند، مانند آنكه آفتاب را نه از خبر ديگران مي شناسند و نه از راه گرما و نه از طريق روشني هوا، بلكه او را از راه مشاهده خود او مي شناسند؛
چون سخن در وصف اين حالت رسيد
هم قلم بشكست و هم كاغذ دريد
[مثنوي معنوي، دفتر پنجم، بيت 4195.]
آفتاب آمد دليل آفتاب
گر دليلت بايد از وي رو متاب
از وي ار در سايه نشاني مي دهد
شمس هر دم نور جاني ميدهد
سايه خواب آيد تو را همچون سَمَر
چون برآيد شمس اِنشقّ القمر
[مثنوي معنوي، دفتر اول، ابيات 116 ـ 118.]
📁 براي امام شناسي نيز مسالك گونه گون است كه بهترين آن منهج صدّيقان ولايت مدار است، و آن معرفت امامْ به حقيقت امامت و معناي ولايت است و آن اينكه كمال هاي علمي و عملي كه از آنها به عنوان معروف، عدل و احسان تعبير شد، در انسان كامل معصوم متبلور گردد، به طوري كه شاهد عميق و عريق انديش، هرچه در سنّت و سيرت و سريرت چنين انسان كامل و معصومي تأمل مي كند، چيزي خارج از جمال الهي و بيرون از جلال خدايي كه به صورت علم كامل صائب و عمل تامّ صالح در بنده مخلَص او ظهور يافت و در مظهر جامع او متجلّي شد، نمي بيند.
چنين معرفت شاهدانه اي زمينه طرح انتظار شهودِ عدلِ مُمثَّلْ و احسانِ مُجَسّدْ را همراه با مَعْروفِ ممهّد و امر به همه سجاياي انسانِ متعهّد فراهم مي كند.
نوبت زنگي است، رومي شد نهان
اين شب است و آفتاب اندر رِهان
نوبت گرگ است و يوسف زير چاه
نوبتِ قبط است و فرعون است شاه
تا ز زرق بي دريغ خيره خند
آن سگان را حصّه باشد روز چند
در درون بيشه شيران منتظر
تا شود اَمْر تَعالَوا منتشر
[مثنوي معنوي، دفتر ششم، ابيات 1870 ـ 1873.]
📁 چون معروف، عدل و احسان با هماهنگي وحي و عقل شناخته مي شود و بدون هدايت آسماني، نيل به همه آن معارف ميسور عقلِ برهاني حكيم يا شهودِ عرفاني عارف نخواهد بود، لذا قبل از معرفت امام، شناخت معناي نبوت و معرفت نبي از راه شناخت نبوّت لازم دانسته شد؛ چه اينكه معرفت نَبي و نيز شناخت معناي نبوّت بدون شناخت خداوند يگانه و يكتا ميسّر نيست، از اين جهت معرفتِ خداوند از راه شناخت خداوندي و معناي الوهيتْ ضروري تلقي شد، زيرا خداوند مبدأ هرگونه كمال علمي و عملي است و هرگونه كرامت اعتقادي، اخلاقي و عملي از ناحيه آن حضرت ترسيم مي گردد؛
ني تو اعطيناك كوثر خوانده اي
پس چرا خشكي و تشنه مانده اي
هر كه را ديدي ز كوثر سرخ رو
او محمّد(ص) خوست با او گير خو
[مثنوي معنوي، دفتر پنجم، ابيات 1232 و 1235.]
🍀🍀🍀
🖥برای ترویج و تبلیغ و انتشار آموزه های اصیل دینی خالصانه تلاش کنیم.
🍀🍀🍀
هدایت شده از استاد محمدعلی فیضآبادی|خانواده قرآنی
نکات جزء ۲۰
سوره نمل
۱- انسان وقتی فاسد میشود حاضر است مردم پاک را از شهرخارج کند (۵۶ )
۲- آیا خدا بهتر است یا آنچه را که شریک خدا قرار میدهند؟( ۵۹)
۳- آیا کسی که مضطر را هنگام دعا اجابت میکند و گرفتاری بد را برطرف می سازد، بهتر است یا بت؟ (۶۲)
۴-در زمین مسافرت کن و ببین فرجام خلافکاران چه شد؟( ۶۹)
۵- بر بی ایمانی خلافکاران غم مخور و از آنچه فریبکاری میکنند دلتنگ نباش (۷۰)
۶- اگر کار نیک انجام دهی, پاداشی بهتر از آن برای توست( ۸۹)
سوره قصص
۷- هر جا در زندگی گرفتار شدی مانند مادر موسی با خدا باش، راه درست را به تو الهام خواهد کرد (۷)
۸-وعده الهی حق است،خداوند موسی را نجات داد خواهرش را واسطه کرد، شیر دایه ها را ممنوع کرد، موسی را به مادرش برگرداند، تا بگوید وعده الهی حق است (۱۳ )
۹-اگر حکمت و دانش میخواهی, نیکوکار باش، خدا به تو خواهد داد (۱۴)
۱۰- همیشه کار اشتباه دوستان خود را تاییدنکن( ۱۵ )
۱۱-هر وقت اشتباهی را مرتکب شدی ،راحت بپذیر که خودت مقصری (۱۶)
۱۲- نعمت هایی را که خدا به تو داده به وسیله آن پشتیبان خلافکاران نباش(۱۷)
۱۳-رفتارت را درست کن چون قضاوت مردم بر اساس رفتارهای توست نه نیت تو( ۱۹)
۱۴- هرجای زندگی به بنبست رسیدی دعا کن ، خدا تو را هدایت میکند ،موسی بعد از فرار از کاخ فرعون دعا کرد خدا او را وارد خانه شعیب کرد (۲۳)
۱۵- خواهر گرامی؛ جلوی نامحرم با شرم و حیا و عفت گام بردار( ۲۵)
۱۶-نیروی کار استخدام کردی، نیرومند و درستکار باشد (۲۶)
۱۷- پدر عروس؛
به داماد سخت نگیر( ۲۷)
۱۸- مرد عزیز؛
تامین نیازهای خانواده بر عهده توست( ۲۹ )
۱۹-هنگام ورود به هر کاری ترس ها را درمان کن (۳۳)
۲۰- از نیروهایی که در جنبهای از خودت بهترند استفاده کن (۳۴)
۲۱- شکیبا باش به خاطر شکیبایی خدادو بار به تو پاداش می دهد (۵۴)
۲۲- هرگاه سخن بیهوده شنیدی از آن روی بگردان( ۵۵)
۲۳-دارایی هایی که الان داری، زیور زندگی دنیاست، آنچه نزد خداست بهتر و پایدارتر است،پس بهتر را انتخاب کن (۶۰ )
۲۴-اگر پول داری؛
- سرمستانه شادمانی نکن
-با پول برای آخرتت ذخیره کن
-برای زندگی دنیا از آن استفاده کن
-همانگونه که خدا به تو نیکی کرده به مردم نیکی کن
- در زمین فساد نکن( ۷۶-۷۷ )
۲۵-حسرت زندگی مردم را نخور( ۷۹ )
۲۶-آرزو نکن جای دیگران باشی( ۸۲ )
سوره عنکبوت
۲۷- بدان؛ هر وقت با زبان بگویی: ایمان آوردم، بلافاصله خدا تو را امتحان میکند .(۲)
۲۸- اگر پدر و مادرت تلاش کردند که به خدا شرک بورزی،به آنها احترام بگذار ولی اطاعت نکن (۸ )
۲۹-به غیر خدا تکیه کنی گویا خانه عنکبوتی درست کرده ای ،اصلا پایدار نیست (۴۱)
@feiz114
هدایت شده از استاد محمدعلی فیضآبادی|خانواده قرآنی
نکات جز ۲۱
سوره عنکبوت
۱-مناظره می کنی فقط با شیوهای که بهتر است (۴۶ )
۲-سینه ات را ظرف قرآن کن، چون آیات در سینه کسانی است که به انان دانش داده شده است (۴۹)
۳- اگر نمیتوانی در شهری خدا را عبادت کنی، هجرت کن. شهر را عوض کن ولی گناه نکن (۵۶) ۳-برای خدا و در راه خدا خالصانه تلاش کن ، حتماً خداوند راه های خود را به تو نشان خواهد داد (۶۹)
سوره روم
۴-آیا تاکنون در مورد خودت فکر کرده ای ؟(۸)
۵-فرجام کسانی که کار بدی انجام دادند ،بد تر شد (۱۰)
۶-خداوند برایت همسر آفرید تا با آرامش برسی (۲۱)
۷-اگر میخواهی به آرامش برسی ، رابطه ات با همسرت بر اساس عشق و رحمت و مهربانی باشد( ۲۱ )
۸-با همسرت با عشق به خودش، زندگی کن تا آرام شوی (۲۱)
۹-اگر دنبال خشنودی خدا هستی ، حق نزدیکان و بینوایان و در راه ماندگان را بده (۳۸)
۱۰-میخواهی مالت زیاد شود ربانگیر ،زکات و صدقه بده (۳۹)
۱۱-همیشه خدا را بخوان، چه در رنج و در چه در دوران نعمت و رحمت (۳۳)
۱۲- اگر به خاطر دستاوردهای خودت، بدی به تو رسید ناامید نشو( ۳۶)
۱۳-کفر کنی به ضرر خود توست، اما اگر عمل صالح انجام دهی به سود خود فرجام نیکی آماده می سازی (۴۴)
۱۴- در قیامت عذرخواهی ستمکاران سودی ندارد و از آنها تقاضای عذرخواهی هم نمی شود( ۵۷)
۱۵-مواظب باش در مسیر زندگی انسان هایی که یقین ندارند، تو را بی ثبات نسازند( ۶۰)
سوره لقمان
۱۶-بعضیها با سخنان سرگرمکننده و بیهوده مردم را گمراه می کنند (۶ )
۱۷-در تربیت فرزند خود؛
-فرزانه باش
-با او حرف بزن
-او را عاطفی صدا بزن
-او را از شرک بازدار
-قیامت را برایش بگو
-او را وادار به اقامه نماز کن
-او را دستور به امر به معروف و نهی از منکر بده
- تواضع و اعتدال به او یاد بده (۱۳-۱۸)
۱۹-هیچ وقت به خدا شرک نورز چون شرک ظلم بزرگی است(۱۳)
۲۰-مواظب اعمالت باش,تمام اعمالت در قیامت حتی به کوچکی دانه خردل باشد به حساب می اید(۱۶)
۲۱-نماز را اقامه کن(۱۷)
۲۲-امر به معروف و نهی از منکر کن(۱۷)
۲۳-در مشکلات صبور باش (۱۷)
۲۴-صورتت را متکبرانه از مردم برمگردان(۱۸)
۲۵- با سرمستی و تکبر راه نرو(۱۸)
۲۶- در راه رفتن متعادل باش(۱۹)
۲۷-صدایت را کوتاه کن( ۱۹)
۲۸- از گذشتگان کورکورانه تقلید نکن( ۲۱ )
۲۹-تسلیم خدا باش و نیکوکار ،این دستاویز استوار است (۲۲)
۳۰-خود را از عذاب قیامت حفظ کن، روزی که هیچ پدری جای فرزند و فرزندی جای پدر کیفر نمی شود (۳۳)
سوره سجده
۳۱-آیا کسی که مومن باشد مانند کسی است که نافرمان است؟( ۱۸)
سوره احزاب
۳۲-از کافران و منافقان اطاعت نکن فقط از وحی الهی تبعیت کن(۲)
۳۳- نعمت های الهی را در زندگی یادآوری کن (۹)
۳۴-اگر خدا بدی یا رحمتی را برای تو بخواهد چه کسی تو را از اراده خدا حفظ میکند ؟(۱۷)
۳۵-پیامبر الگوی کامل و نیکو برای پیروی در زندگی است(۲۱)
۳۶میخواهی از پیامبر الگو بگیری ، امید به خدا و قیامت داشته باش و بسیار خدا را یاد کن (۲۱)
@feiz114
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فصل رهایی (۲۱) _ جانم بفدای علی
حالا ببینید #علی و #اولاد_علی چه می کنند! #روزه که گرفتند، آن مقدار گندم یا غیر گندم را هم که نسیه خریدند، دست بهترین بانوان عالم، #صدیقه_کبری (سلام الله علیها) این را نان درست کرد. به چه کسی می دهد؟ #یتیم و #مسکین را ما می فهمیم، اما به ( #اسیر ) می دهد؛ جا دارد انسان با این #دین بی رحمی و بد رحمی کند؟ احتکار کند؟! یک خجالتی، یک شرمی!! (علی (ع)) گفت: الآن #حکومت اسلام دست ماست. بالاخره این اسیر آمده ما را بکشد، ولی الآن اسیر ماست؛ ما باید شکمش را سیر کنیم! جانم بفدای تو یا علی ... 🔶️ ر.ک سوره انسان / آیه ۸
✅ درس اخلاق _ دماوند ؛ ۱۳۹۷/۰۶/۱۵
#آیت_الله_جوادی_آملی
#علامه_جوادی_آملی
#جوادی_آملی
#فصل_رهایی
#ماه_مبارک_رمضان
#رمضان_المبارک
#رمضان
#امام_علی
#امیر_المومنین
#علی_بن_ابیطالب
#هل_اتی
#سوره_انسان
@rahighemakhtoom
#عکس_نوشت #تصویر_نگاشت
@rahighemakhtoom
📌درنگ و تامل
🖥برای ترویج و تبلیغ و انتشار آموزه های اصیل دینی خالصانه تلاش کنیم.
🍀🍀🍀
سلام ... ليلة القدر سلام.
اين قدر و اندازهى خدا و اين قدر و تقدير تو و اين امر و برنامهى ولى و اين كتاب و طرح و تقدير، هنگامى كه با هم هماهنگ شوند، به چه مىانجامند، جز سلام ... و اين است كه شب تقديرهاى خداى و تو و ولايت، شب سلام و امن است، شب پاكسازى از هر عيب و آفت است. اگر تو نعمتهاى خدا را با طرح ولايت و كتاب خدا هماهنگ كنى و با موضوعات جارى و گرفتارىها و نيازهاى موجود تطبيق بدهى، توانستهاى در اين شب قدر به سلام برسى و از خرابكارى و دوباره كارى و كندكارى نجات يابى.
🍀🍀🍀
#وصیت_نامه_حضرت_علی_علیه_السلام
#اتحاد_بهترین_نعمت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
@rahighemakhtoom
📌اصلاح و انسجام جامعه
▪️ وصیت نامه حضرت چند صفحه است، این وصیت شَفهی نیست كتبی است، این طور نیست كه حسنین را خواسته باشد و به آنها این فرمایش را فرموده باشد، آن می شد خطبه یا كلام؛ اما این را حضرت با قلم نورانی خودشان مرقوم فرمودند، این وصیت نامه است و در همین متن هم آمده است كه حضرت فرمود هر كس كه كتاب من به او رسیده است او هم جزء «اوصیای من» است.
▪️ صدر وصیت نامه شهادت به توحید، شهادت به رسالت این گونه از معارف دینی هست كه در وصیت نامه باید این چنین باشد: شهادت به وحدانیت خدا، اقرار به وحدانیت خدا، اقرار به رسالت انبیا عموماً، وجود مبارك رسول گرامی (علیهم الصلاة و علیهم السلام) خصوصاً، ولایت اهل بیت علی و اولاد علی(علیهم السلام)، بعد آن مطالب بعدی ذكر می شود. وجود مبارك حضرت امیر مسئله توحید را مطرح فرمود، مسئله رسالت و نبوّت را مطرح فرمود بعد این جمله ها را فرمود، فرمود: «أُوصِیكُمَا بِتَقْوَی اللَّهِ»؛ من شما را به تقوای خدا وصیت می كنم. تقوا بهترین توشه است؛ یعنی آدم سپری، وقایه ای داشته باشد كه گناه به او نخورد، تیر به او نخورد. مستحضرید كه درباره گناهان تعبیر به سِهام و تیرها شده است.
▪️ «وَ أَنْ لاَ تَبْغِیا الدُّنْیا وَ إِنْ بَغَتْكُمَا»؛ دنیا در پنج بخش خلاصه شد كه در سورهٴ مباركهٴ حدید آمده ﴿اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَیاةُ الدُّنْیا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِینَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَینَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِی الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلاَدِ﴾[1] همین پنج بخش است، فرمود نه بازی بكنید نه كسی را بازی بدهید، نه سرگرم بشوید نه كسی را سرگرم كنید، نه به زینت بپردازید نه دیگران را به این كار تشویق كنید، نه فخرفروشی كنید نه دیگران را به این كار تشویق كنید، نه به دنبال تكاثر باشید نه دیگران را به تكاثر دعوت كنید، شما وقتی می توانید كوثری باشید چرا به تكاثر می پردازید! این تكاثر شما را به چاه می اندازد. اگر كسی توانست كوثری باشد خب حیف است كه گرفتار تكاثر باشد. فرمود ولو دنیا به طرف شما بیاید شما به طرف دنیا نروید! مستحضرید پرهیز از دنیا نعمت خوبی است نه پرهیز از جامعه، پرهیز از امّت و پرهیز از مردم! خدمت كردن به جامعه، به نظام، به امت از بركات دینی است، اما دنیاطلبی كه حالا من باید باشم و اگر من نباشم مشكل دارد خب این درست نیست، این معلوم می شود دنیاست.
▪️ «وَ كُونَا لِلظَّالِمِ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْناً»، این دو وظیفه است؛ فرمود شما كمك مظلوم باشید (یك) دشمن ظالم باشید (دو). «أُوصِیكُمَا وَ جَمْیعَ وَلَدِی وَ أَهْلِی وَ مَنْ بَلَغَهُ كِتَابِی»؛ فرمود من در این وصیت نامه هم شما را هم فرزندانم را هم سایر وابستگان و خاندانم را وصیت می كنم به تقوای الهی، هر كس كه نامه من به او رسیده است او را وصیت می كنم «وَ نَظْمِ أَمْرِكُمْ»؛ كارهایتان را منظم كنید! هم كارهای حكومت را، هم كارهای ملت را، هم كارهای شخصی را، بالأخره كارتان منظم باشد. كسی كه میخواهد درس بخواند برنامه ریزی كند چه حوزوی چه دانشگاهی؛ در بخش اقتصاد كارهایتان را منظم كنید «وَ نَظْمِ أَمْرِكُمْ». «وَ صَلاحِ ذَاتِ بَینِكُمْ»؛ بكوشید كه هیچ اختلافی با یكدیگر نداشته باشید، اگر چند نفر با هم اختلاف دارند تلاش و كوشش كنید آنها را متّحد كنید مسئله اتحاد از بهترین نعمت های دینی است.
▪️ در متن وصیت نامه وجود مبارك حضرت امیر آمده است فرمود عظمت اتحاد این است كه «فَإِنِّی سَمِعْتُ جَدَّكُمَا (صلّی الله علیه و آله و سلّم) یقُولُ صَلاَحُ ذَاتِ الْبَینِ أَفْضَلُ مِنْ عَامَّةِ الصَّلاَةِ وَالصِّیامِ»؛[2] من از پیامبر شنیدم كه فرمود اصلاح جامعه از بسیاری از نمازها و روزه های مستحبّی بالاتر است؛ یعنی اینكه آدم بتواند جامعه را اصلاح كند، صالح كند، متّحد و منسجم كند.
[1] . سوره حدید، آیه 20.
[2] . نهج البلاغه، نامه47.
📚 درس اخلاق تاریخ: 1391/09/16
🖥برای ترویج و تبلیغ و انتشار آموزه های اصیل دینی خالصانه تلاش کنیم.
🍀🍀🍀
حضرت آیت الله العظمی #جوادی_آملی
@rahighemakhtoom
📌 انسان در حد گیاه و حیوان هم که باشد بايد فضاي جامعه را معطّر كند
🔸انسان اگر اهل همّت باشد ميگويد من اگر در حدّ گياهم بايد يك گياه معطّر باشم؛ اگر در حدّ حيوانم باز هم يك حيوان معطّر بايد باشم.
🔸ببينيد همه گياهها اينطور نيست كه معطّر باشند، برخي از چوبها هستند كه عود ميشوند، اينها را اگر سوزاندي بالأخره فضا را معطّر ميكند.
🔸بعضي از حيواناتاند ميگويند درست است حيوانيم ولي بايد شامّه را معطّر كنيم يكي ميشود نافه آهو، يكي ميشود عَنبر ماهي؛ عنبر و مُشك عطرهاي حيواني است، عود گياهي است.
🔸بالأخره انسان اگر در حدّ گياه هم باشد، اگر در حدّ حيوان هم باشد بايد فضاي جامعه را معطّر كند، اگر در حدّ انسان باشد فضاي مُلك و ملكوت را معطّر ميكند.
🔸اينكه درباره شهدا عرض ميكنيم «طِبْتُمْ وَطابَتِ الْأَرْضُ الَّتي فيها دُفِنْتُمْ» يعني اين طيّب بودنِ زمينيِ شما، آسمانيها را هم معطّر ميكند، «إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ» ميشود.
🔸اينطور نيست كه قبر مطهّر سيدالشهداء فقط براي زمينيها مصداق «طِبْتُمْ وَطابَتِ الْأَرْضُ الَّتي فيها دُفِنْتُمْ» باشد؛ چرا ميگويند سجده بر تربت سيّدالشهداء(سلام الله عليه) حجابها را خَرْق ميكند؟ پس معلوم ميشود اين طيّب و طهارت بالا ميرود؛ يعني از همينجا بالأخره بالا ميرود.
🔸شما بتوانيد انشاءالله فضاي جامعه را معطّر كنيد ... همين روزها ديديد اين عزيزان ما را در قسمت شرق ايران به اين صورت شهيد كردند؛ الآن كه ما اينجا نشستيم در كمال امنيت اين بحثها را داريم، محصول كار آن بزرگان است..
🔸بنابراين اينچنين نيست كه ما اينجا بحث كارهاي ثوابي داشته باشيم آنكه در كوههاي شرق ايران است مرزداري ميكند در اين ثواب سهيم نباشد، اينطور نيست.
🔸شهر ما، كشور ما، جامعه ما معطّر است و همه اين عطرها هم شعبهاي است از عطر كربلا؛ اين به وسيله شما بزرگواران، به وسيله شما علما، سخنرانان بايد منتشر بشود.
🔹گزیده درس تفسیر قرآن سوره فاطر، آیات5 الی 8
☘☘☘
هدایت شده از استاد محمدعلی فیضآبادی|خانواده قرآنی
نکات جزء۲۲
سوره احزاب
۱- ارزش انسان به تقوی است نه خویشاوندی پیامبر(۳۱)
۲- خویشاوندی با پیامبر مسئولیت آور است ،گناه دوبرابر و ثواب دو برابر میشود(۳۰-۳۱)
۳- خانم با تقوا؛
- به گونه ای هوس انگیز حرف نزن که بیماردلان در تو طمع کنند
- سخن شایسته بگو
- در خانه بمان و شوهرداری و فرزند پروری کن
- همانند دوران جاهلیت ، بین مردم تبرج و زینت نکن
- نماز را اقامه کن
- زکات و صدقه بده
- در خانه ، از آیات الهی و حکمت و دانش یاد کن
(۳۲-۳۳)
۴- الگوی پاک و معصوم برای زندگیت میخواهی ،فقط اهل بیت علیهم السلام (۳۳)
۵-در عمل به دین از مردم نترس ،فقط از خدا بترس(۳۷)
۶- خدا را بسیار زیاد ،یاد کن،صبح و شام او را تسبیح کن(۴۱-۴۲)
۷- باور داشته باش؛
خداوند و ملائکه بر تو درود و رحمت میفرستند تا تو را از ظلمات جهل و شرک و گناه به سوی نور ایمان و علم و تقوا راهنمایی کنند(۴۳)
۸- از کافران و منافقان اطاعت نکن و به آزار های آنها اعتنا نکن(۴۸)
۹- آقای خانه ؛
-در خانه کاری کن که روشنی چشم زنت باشد،
-غمگین نباشد
- راضی باشد(۵۱)
۱۰- در مهمانیها ؛
-بدون اجازه وارد خانه کسی نشو .
-هنگامی که دعوت شدی داخل شو.
- قبل از موعد و در انتظار وقت غذا ننشین.
- بعد از صرف غذا به صحبت ننشین
- غذا خوردی با بقیه برو
- کاری نکن که صاحبخانه ناراحت شود
- گاهی صاحبخانه شرم می کند چیزی نمی گوید ، او را اذیت نکنی
- هر چیزی از وسایل میخواهی از همسر صاحبخانه، از پشت پرده بخواه، این کار برای پاکی قلبها بهتر است(۵۳)
۱۱- هر وقت نام پیامبر برده می شود ،صلوات بفرست و کاملا تسلیم فرمان پیامبر باش(۵۶)
۱۲- به خانمت و دخترانت و زنان دیگر که مردها شان مومنند دستور بده، حجاب داشته باشند که به پاکدامنی شناخته شوند و مورد اذیت قرار نگیرند(۵۹)
۱۳- اگر میخواهی کارهایت اصلاح شود و گناهانت آمرزیده شود، سخن حق بگو(۷۰-۷۱)
سوره سبا
۱۴- عمل صالح این است که کار را درست و استاندارد انجام بدهی( ۱۱ )
۱۵-شکر همه نعمت های الهی را به جا آور( ۱۳)
۱۶-کفران نعمت کنی عذاب می آید بخاطر کفران، خداوند دو باغ پر از میوه را تبدیل به دو باغ بی ارزش با میوه تلخ نمود (۱۶)
۱۷- هیچ وقت چیز با ارزش الهی را با چیزهای پست عوض نکن( ۱۹)
۱۸- مال و فرزند مایه تقرب انسان به خدا نیست (۳۷ )
۱۹-پروردگار برای هر کس بخواهد روزی را زیاد یا کم میکند ،این ربطی به قرب به درگاه او ندارد (۳۶)
۲۰- ایمان و عمل صالح عامل تقرب به خدا است (۳۷ )
۲۱-هر چیزی را در راه خدا انفاق بنمایی ، خدا عوضش را داده و جای آن را پر میکند (۳۹)
۲۲- بگو : شما را تنها به یک چیز اندرز میدهم، دو نفر دو نفر یا یک نفریک نفر برای خدا قیام کنید (۴۶ )
سوره فاطر
۲۳- اگر خداوند درب رحمتی را به روی مردم بگشاید کسی نمی تواند جلوی آن را بگیرد و هرچه را امساک کند، کسی غیر از او قادر به فرستادن آن نیست (۲)
۲۳- مبادا زندگی دنیا تو را فریب دهد ، مبادا شیطان تو را فریب داده و به کرم خدا مغرور سازد (۵)
۲۴-شیطان را دشمن بدان (۶)
۲۵- اگر دنبال عزت هستی,عزت را فقط از خدا بخواه، چون تمام عزت برای خداست (۱۰ )
۲۶-تو فقیری و نیازمند به خدایی و فقط تنها خداست که بی نیاز و شایسته هرگونه حمد و ستایش است (۱۵)
۲۷- از میان بندگان خدا تنها دانشمندان از او می ترسند(۲۸)
۲۸-در دوزخ فریاد می زنند: پروردگارا ما را خارج کن تا عمل صالحی انجام دهیم، غیر از آنچه انجام میدادیم (۳۷ )
۲۹-نیرنگ نزن، نیرنگ تنها دامان صاحبانش را میگیرد
« چاه مکن بهر کسی اول خودت بعدا کسی»(۴۳)
سوره یاسین
۳۰- تمام رفتار هایی که انجام می دهیم خداوند هم آنها را و هم آثار آن را تا روز قیامت مینویسد (۱۲)
۳۱-در زندگی٬ از کسانی پیروی کن که از تو مزد طلب نمی کنند و خودشان هدایت یافتند (۲۱)
@feiz114
هدایت شده از استاد محمدعلی فیضآبادی|خانواده قرآنی
نکات جزء۲۳
سوره یس
۱- میخواهی مشمول رحمت الهی شوی،تقوا نسبت به گذشته و آینده ات داشته باش(۴۵)
۲-سلام ،گفتاری از پروردگار مهربان است (۵۸)
۳-راه راست میدانی چیست؟ بندگی خدا(۶۱)
سوره صافات
۴- اجبار در تربیت نوجوان و جوان ،اثر ندارد ،بلکه باید به او آزادی انتخاب داد(۱۰۲)
۵- البته نوجوان و جوان باید نظر بدهند، ولی با تحقیق و دقت(۱۰۲)
سوره ص
۶- در مسیر خدا بر حرفهایی که دشمنان خدا میگویند ،صبر کن(۱۷)
۷- اگر بین مردم داوری کردی،به حق داوری کن،ستم نکن و به راه راست هدایت کن(۲۲)
۸- بسیاری از شریکان به هم ظلم میکنند،(۲۴)
۹- شتابزده داوری نکن(۲۴)
۱۰- عالمانه داوری کن,نه بدون تحقیق(۲۴)
۱۱- خطا کردی استغفار کن(۲۴)
۱۲- بین مردم به حق داوری کن و از هوس پیروی نکن(۲۶)
۱۳-مواظب باش ،هوای نفس تو را از راه خدا گمراه نکند(۲۶)
۱۴- خداوند کسانی که ایمان آورده و عمل صالح انجام میدهند ،را مانند مفسدان قرار نمیدهد(۲۸)
۱۵- خداوند متقین را مانند فاجران قرار نمیدهد(۲۸)
۱۶- هر چه را دوست داری،به یاد خدا دوست داشته باش(۳۲)
۱۷- همیشه آخرت اندیش باش(۴۶)
۱۸-تکبر ورزیدن،برتری جویی مانع عبادت و عمل به دستورات خدا میشود(۷۶)
۱۹- مقایسه غلط ،باعث تکبر میشود،هیچ وقت خودت را با دیگران با معیار غلط مقایسه نکن(۷۶)
۲۰- شیطان قسم خورده همه را گمراه کند،ولی زورش به بندگان خالص خدا نمیرسد ،پس،،،(۸۲-۸۳)
سوره زمر
۲۱- مهمترین سرمایه تو،خود و خانواده ات هستی،مواظب این سرمایه ها باش(۱۵)
۲۲- به سخنان خوب گوش بده و از بهترین آن تبعیت کن (۱۸)
۲۳- قیامت به ستمگران (که گزند عذاب را میبینند) گفته شود: بچشید آنچه می کردید (۲۴)
۲۴- تکذیب آیات الهی ،خواری در زندگی دنیا و عذاب آخرت را به دنبال دارد(۲۶)
@feiz114
#علامه_محمد_تقی_جعفری
#جعفری
@rahighemakhtoom
قوانینى پایدار و عمومى که در صحنهٔ هستى فعالیت میکنند، زشت و زیبا، خوب و بد، کم و زیاد، نمیشناسند. سطح روبناى هستى جایگاه حکومت مطلقهٔ قوانین است. سقفى که پایین میآید، دربارهٔ ساکنان اتاق نمیاندیشد!
کشتى که در کام گرداب مُهلک فرو میرود، تفاوتى میان کشتىنشینان نمیگذارد و محاسبهاى در اینباره ندارد که بزرگترین دانشمند و جهانبین در آن نشسته و در تفسیر عالم هستى و به وجود آوردن عوامل تکامل انسانها میاندیشد، یا پلیدترین فردى مشغول کشیدن نقشه براى نابود کردن قارههاى روى زمین است که اگر گام به ساحل بگذارد، نقشهٔ خود را پیاده خواهد کرد.
فعالیتِ آن قدرت روحانى که در افراد تکاملیافته میتواند با اعماق هستى ارتباط برقرار کرده و فعالیت قانون را با ارتباط با سازندهٔ هستى خنثى نماید، وابسته به مشیت الهى است که هیچ ضابطه و قاعدهاى نمیتواند شرایط و موقعیت آن را براى بشر قابل درک بسازد.
در این دنیا، اسرارآمیزتر از این مسئله وجود ندارد که گاه نالهٔ یک سگ ستمدیدهاى، سرنوشت ستمکاران را دگرگون نماید، در عینِ حال نیایش طولانى پارساىِ از دنیا گذشته هیچ کارى نتواند انجام بدهد! بیایید از این مسئلهٔ اسرارآمیز و فریاد لاینقطعِ عقل و وجدان، این نتیجه را بگیریم که اندیشه و تعقل و وجدان از یک طرف و استحکام قوانین حاکم بر هستى از طرف دیگر، ضرورت حیاتى محاسبه در زندگانى را براى ما اثبات میکند. آنچه که با مشیت جدى خداوندى به جریان افتاده است، با تمایلات شوخىگرانهٔ من و تو از کار خود نخواهد ایستاد!
جعفری، محمدتقی، ترجمه و تفسیر نهجالبلاغه
☘☘☘
#قدر
#جهش_در_فکر
#جهش_در_تولید
#جهش_در_منزلت
#معراج
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
@rahighemakhtoom
📌 فیض الهی
📁 فیض ذات اقدس الهی که از بالا تا پایین فراگیر است و در گستره زمان و زمین او «دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَى الْبَرِیةِ» است، «بَاسِطَ الْیدَینِ بِالْعَطِیةِ»[1] است. مستفیض ها متفاوت اند، اما برخی ها در لیله قدر بهره ای ندارند که آنها از حریم بحث بیرون اند؛ درباره آنها گفته شد: تو «لیلة القبری برو تا لیلة القدری شوی»[2] آنها از بحث بیرون است. آنها در بهترین زمان و بهترین مکان کمترین فیض را هم دریافت نمی کنند، بلکه گرفتار سیئاتی اند که اگر سیئات مثل حسنات چندین برابر کیفر تلخ می داشت، اینها گرفتار عذاب برتری می شدند؛ البته همان طوری که سیئه در ماه های حرام کیفر بیشتری دارد، در زمان و مکان محترم هم کیفر تلخ تری دارد.
📁 اما ﴿لَیلَةُ الْقَدْرِ﴾ که ﴿خَیرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ﴾[3] است، اسلام ره آوردی دارد که این ره آوردش «مُهیمن» بر ره آورد انبیای گذشته است؛ همان طوری که خود پیغمبر (علیه و علی آله آلاف التحیة و الثناء) گذشته از تصدیق انبیای قبلی و انبیای دیگر این «مُهیمن» بر آنها است ﴿وَ مُهَیمِناً عَلَیهِ﴾[4] که تنها در قرآن هیمنه را برای آن حضرت ثابت کرده است، ره آورد او هم هیمنه دارد؛ این طور نیست که فقط آنچه را که انبیای قبل آوردند در همان حدّ وجود مبارک آورده باشد، منتها با زبان و عمل دیگر، منتها با قول و فعل دیگر؛ بلکه محتوای دیگر که این محتوا هیمنه دارد ﴿وَ مُهَیمِناً عَلَیهِ﴾. آثار این هیمنه را در تعبیرات قرآن حکیم و کریم و مجید می توان یافت.
📁 اما سخن از حرکت مادی و معنوی و هوایی و زمین و دریایی نیست، حرکت روحی و معنوی است به نام لیله قدر که عبادت او نه تنها ﴿غُدُوُّها شَهْرٌ وَ رَواحُها شَهْرٌ﴾،[5] بلکه اگر کسی عبادت کند، هر عبادتی که در این یک شب انجام بدهد نه اینکه از اول شب تا آخر شب عبادت کند ﴿خَیرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ﴾؛ هر کسی وظایف و مقرراتی را که در بیانات نورانی پیغمبر و اهل بیت (علیهم الصلاة و علیهم السلام) رسیده است عمل بکند و بقیه شب را هم استراحت کند عبادت آن شب ﴿خَیرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ﴾؛ هزار ماه! یعنی این روح و ریحان وقتی پرواز می کند یک شبه ره هزار ماهه می رود.
📁 اسلام در بُعد معنوی فضیلتی آورد که ﴿لَیلَةُ الْقَدْرِ خَیرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ﴾، هزار ماه که تقریباً معادل هشتاد سال است. آن گاه در دامنه این مکتب آمدند گفتند «یک بیت از این قصیده به از صد رساله است»،[6] در کنار این هم گفتند این طفل یک شبه ره صد ساله می رود؛ اگر آن بیت معارف قرآنی را به همراه دارد، می تواند بگوید «یک بیت از این قصیده به از صد رساله است»، در حقیقت آیه قرآن است که به این صورت ترجمه شده است و اگر آن طفل یک شبه ره صد ساله می رود طفل لیله قدری باشد نه «لیلة القبری»، این یک شبه ره صد ساله می رود؛ یعنی این ظرفیت را اسلام دارد و آورد که می تواند «جهشی در فکر»، «جهشی در تولید»، «جهشی در منزلت»، «جهشی در سفر» که همان معراج است داشته باشد که از آن به «طی الأرض»، به «طی الزمان»، به «طی المکان» یاد می شود که در ادبیات ما هم آمده است که طی زمان دیدی برترش را ببین، طی مکان دیدی برترش را ببین. اگر اینها را ذات اقدس الهی به عنوان «مُهیمن» قرار داد؛ یعنی به ما ابلاغ کرد، تعلیم داد که شما می توانید یک شبه ره صد ساله بروید.
[1]. مصباح الکفهمی، ص647.
[2]. دیوان شمس، غزل2131.
[3]. سوره قدر، آیه3.
[4]. سوره مائده، آیه48.
[5]. سوره سبأ، آیه12.
[6]. دیوان حافظ، غزلیات، غزل شماره214.
📚 درس تفسیر سوره مبارکه قدر ـ جلسه 3
تاریخ: 1399/01/06
🍀🍀🍀
#حبل_الهی
#نفاق_و_تفرقه
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
@rahighemakhtoom
📌 قرآن در رأس امور
▪️ فرمود معنای قرآن به سر كردن این است كه او در رأس امور است و انسان می فهمد كه با این كتاب می تواند بالا بیاید، برخی اصلاً این طناب را نگرفتند ﴿نَبَذَ فَریقٌ مِنَ الَّذینَ أُوتُوا الْكِتابَ كِتابَ اللّهِ وَراءَ ظُهُورِهِمْ﴾.[1] در عصر موسای كلیم طناب تورات بود، در عصر عیسای مسیح طناب انجیل بود، در عصر اسلام طناب قرآن كریم و حكیم است كه انبیا هر كدام این طناب ها را به مردم معرفی كردند؛ آنها ﴿نَبَذَ فَریقٌ مِنَ الَّذینَ أُوتُوا الْكِتابَ كِتابَ اللّهِ وَراءَ ظُهُورِهِمْ﴾، در عصر ما هم متأسفانه برخی ﴿نَبَذَ فَریقٌ مِنَ الَّذینَ أُوتُوا الْكِتابَ كِتابَ اللّهِ وَراءَ ظُهُورِهِمْ﴾، اینها اصلاً با این طناب كاری ندارند؛ لذا در چاهند! امروز در چاهند فردا ظاهر می شود ﴿وَیلٌ لِلْمُطَفِّفینَ﴾،[2] «ویل للمكذبین» «ویل» و كذا و كذا.
▪️ فردا كه چاه نمی سازند، فردا چاه افتاده را ظاهر می كنند! قیامت ظرف ظهور این كیفرهای تلخ است، نه ظرف حدوث آن! هم اكنون یك عده در عذابند! ﴿الَّذینَ یأْكُلُونَ أَمْوالَ الْیتامیٰ ظُلْماً إِنَّما یأْكُلُونَ فی بُطُونِهِمْ ناراً﴾، البته ﴿وَ سَیصْلَوْنَ سَعیراً﴾[3] الآن یك عدهای در «ویل» و چاهند، منتها همین كه بدن سرد شد می فهمند که در ته چاهند؛ خیال می كنند در دژ مستحكمند، خیال می كنند در قصرند، خیال می كنند در كاخند، اینها در «ویل» و چاهند، اما آن روز ظهور پیدا می كند.
▪️ اگر عدهای ﴿نَبَذَ فَریقٌ مِنَ الَّذینَ أُوتُوا الْكِتابَ كِتابَ اللّهِ وَراءَ ظُهُورِهِمْ﴾ دامنگیر اینها شد اصلاً اهل تمسك به قرآن كریم نیستند، عده ای این طناب را گرفتند منتها كشان كشان میخواهند از دست صاحب طناب این را بیرون بیاورند! دیدید گاهی طناب را می كشند كه از دست صاحبش به در بیاورند و خود مالك بشوند؟! اینها كسانی هستند كه یا گرفتار اختلاف قرائتند یا گرفتار تفسیر به رأیند یا اختلاف در خودكامگی را به حساب دین آوردند و مانند آن، از اینها ذات اقدس الهی تعبیری كه دارد این است فرمود: ﴿فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللّهِ﴾.[4] شما این طناب را گرفتید كه بالا بیایید یا طناب را گرفتید كه بكشید از دست صاحبش به در بیاورید؟! ﴿فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللّهِ﴾ همین است، ﴿الَّذینَ یحَارِبُونَ اللّهَ وَ رَسُولَهُ﴾[5] همین است، ﴿مَنْ یتَعَدَّ حُدُودَ اللّهِ﴾[6] همین است، ﴿وَ مَنْ یشاقِقِ اللّهَ وَ رَسُولَهُ﴾[7] همین است، ﴿الَّذینَ یخالِفُونَ﴾[8] همین است، اینها كه اهل نفاق و تفرقه هستند همین هستند، اینها این طناب را گرفتند و كشیدند كه از دست صاحبش به درآورند و به میل خود معنا كنند؛ اینها كسانی هستند كه نمی دانند صاحبش كسی است كه «مقهور» نخواهد شد!
[1]. سوره بقره, آیه101.
[2]. سوره مطففین, آیه1.
[3]. سوره نساء, آیه10.
[4]. سوره بقره, آیه279.
[5]. سوره مائده, آیه33.
[6]. سوره بقره, آیه229.
[7]. سوره انفال, آیه13.
[8]. سوره نور, آیه63.
📚 سخنرانی ماه مبارک رمضان در حرم حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
تاریخ: 1382/02/23
🍀🍀🍀
#آیت_الله_جوادی_آملی
#شب_قدر
@rahighemakhtoom
📌 ريخت و پاش سفره شب قدر ...
☑ اگر قرآن به سر مى گذاريم، هدف تنها اين نباشد كه خدا گناهان ما را بيامرزد، ما را به جهنم نبرد، ما را به بهشت ببرد. اينها ريخت و پاش سفره شب قدر است. وقتى يك دوستى سفره اى پهن مى كند، مائده الهى و مَأدبة الهى مى چيند، مهمان هاى خود را به بهترين وجه پذيرايى مى كند. وقتى مهمان ها برخاستند، سفره برچيده مى شود، آن ريزه هاى سفره را مى ريزند؛ مرغ ها آن ريزه هاى سفره را مى چينند.
☑ ريزه سفره شب قدر اين است كه كسى نسوزد، به جهنم نرود. اينها شب قدر نيست. شب قدر آن است كه انسان طيّار گونه دست هزارها نفر را بگيرد و به بهشت ببرد. در دنيا رفتار او، گفتار او، سيرت او، سريرت او، سنّت او آموزنده باشد. هزارها نفر را زنده كند و در آخرت هم هزارها نفر را به همراه خود به بهشت ببرد. اگر ما بتوانيم در كنار سفره الهى و دولت قرآن بنشينيم، چرا در ته صفوف و صَفُّ النِعال قرار بگيريم به دنبال آن ريزه هاى سفره تكان ها باشيم كه از سفره تكانده شده چيزى به ما برسد.
🔹 (منبع : حرم جضرت معصمومه (س) ۸۵/۷/۲۱)
🌿🌿🌿
#آیت_الله_جوادی_آملی :
#شب_قدر
📌 محصول شب قدر ...
📁 اين مشكلات دولت و ملت نه از قبيل مشكلات و شبهات ابن كمونه است كه حكيم حل كند، نه از قبيل مشكلات ترتب است كه اصولي حل كند، نه شبيه مشكل شرط متأخر است كه فقيه حل كند!
📁 مشكلات ۸ ميليون پرونده روي الفباي دين است. اين نماز شب ها، اين نماز وترها، اين نماز مستحبي ها، اين قرآن به سرها، اين توسل ها، اين دعاها، اين زيارت ها براي اينكه ما را بيدار كند، ما باطل را حق ننگريم!
📁در قرآن كريم فرمود: يك عده مرده اند، آنها كافرند؛ يك عده بيمارند. آنكه به نامحرم مي نگرد، بيمار است؛ فيطمع الذي في قلبه مرض. و فرمود: فتري الذين في قلوبهم مرض يسارعون فيهم. قرآن براي آن است كه اين بيماري هاي سياسي، اخلاقي، رواني و مانند آن را حل كند. اگر جامعه اين بيماري ها را حل كرد و سالم شد، جامعه امام زماني است. بنابراين شبي كه قرآن نازل مي شود، شب يهدي للتي هي اقوم است. ما چرا خود قائم به قسط نشويم؟! چرا ما قلبمان را قرآني نكنيم و نگوئيم ما كنت افسر قراناً لم اره، ما كنت اتولي اماماً لم اره؟
📁اينكه مي بينيد وقتي امام سجاد يا ائمه ديگر(ع) دستشان را به دعا برمي داشتند، وقتي پايين مي آوردند، اين دست را يا بر بالاي سر مي گذاشتند، يا مي بوئيدند، يا مي بوسيدند، يا به صورت مي كشيدند، مي گفتند: اين دست ما به دست بي دستي خدا رسيده است. اين از مجاز به حقيقت رسيدن است، نه از مجاز به مقصد رسيدن.
📁اگر وجود مبارك امام سجاد مالي را به سائل مي داد، اين دست را مي بوئيد و مي بوسيد و بر سر مي گذاشت، مي گفت: گيرنده اين صدقه خدائي است كه در سوره توبه فرمود: «هو الذي يقبل التوبه عن عباده و ياخذ الصدقات . اين كجا، آن كجا! هم مجازي است در برابر هدف، هم مجاز است در قبال حقيقت.
📁اگر فرصت كرديد اعتكاف دهه سوم را از دست ندهيد. ممكن است شما ۳۰ سال درس بخوانيد، مجتهد مسلم بشويد، اما راه شب قدر شب ديگر است! آن ليله القدر خير من الف شهر به شما شامه مي دهد كه بوي بد سياست بازي ها را، حزب بازي ها را، باند بازي ها را استشمام كنيد. در متن سياستيد مثل امام راحل و سيد حسن مدرس، نه بيراهه مي رويد، نه راه كسي را مي بنديد. در متن انتخاباتيد، اما نه فريب مي دهيد، نه فريب مي خوريد. اين بو كشيدن با درس و بحث حوزه و دانشگاه حاصل نمي شود! اين محصول شب قدر است و محصول اعتكاف است و محصول آن چشم باطني است.
🔹(منبع : حرم حضرت معصمومه (س) ۸۵/۷/۲۱)
🍀🍀🍀
برشی از کتاب گرانقدر سروش هدایت 184
پیام های حضرت #آیت_الله_جوادی_آملی به همایش ها و کنگره های گوناگون علمی دینی فرهنگی و سیاسی شامل ناب ترین معارف دینی
#سروش_هدایت
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اسلام_شناسی
#آموزه_های_اسلامی
#قرآن_شناسی
#آموزه_های_قرآنی
@rahighemakhtoom
🔅🔅🔅
✅پيام به همايش امام زمان و آينده جهان
📈 اصل پنجم. براساس جهاني بيني توحيدي، تمام نمودها و آيت هاي قرآني و عرفاني به يك بود و ذي آيتِ اصيل منتهي مي گردد، و تمام بودهاي حِكَمي و كلامي به يك بود اصلي و ذاتي ختم مي شود و تمام ارزش ها و بايدهاي اخلاقي به يك ارزش ذاتي و بايد اصيل برمي گردد، زيرا اگر چيزي در جهانِ نمود يا بود، سهمي از آيت و نمود بودن دارد، يا بهره اي از بود و هستي را داراست، يا حظّي از بايد ارزشي دارد، حتماً به چيزي كه هستي او ذاتي و لزوم معرفت او اوّلي و تحتّم خضوع در ساحت او ضروري است، منتهي مي شود؛ يعني منطقه علم مانند قلمرو عَيْن يك اصل دارد و بس، و غير آن اصل يكتا و يگانه حتماً بايد به همان اصلِ واحد و اَحَد برگردد، وگرنه سهمي از نمود يا بود و يا بايد نخواهد داشت؛ (كلّ شي ء هالك إلّا وجهه).[ سوره قصص، آيه 88.]
مَن جز اَحَدِ صَمَد نخواهم
جز مَلِك اَبَد نخواهم
بي او زبراي عشرتِ من
خورشيد سبوكشد نخواهم
[ديوان شمس تبريزي.]
📁 به استناد اين اصل و اعتماد بر اصل چهارم، معرفت امام بدون معرفت پيامبر ابتر است؛ چه اينكه شناخت پيامبر بدون شناخت خداي سبحان بي ثمر، چون امام خليفه رسول است؛ چه اينكه رسول خليفه خداوند است و معرفت خليفه بدون معرفت مُسْتَخلف عنه ممكن نخواهد بود ،زيرا تار و پود خلافت را علم و اراده مستخلف عنه تأمين مي كند. اگر كسي خداوند را كه مُسْتَخلف عنه رسول است نشناسد، قطعاً به معرفت پيامبر كه خليفه او است، پي نمي برد و اگر كسي رسول را نشناسد، هرگز به معرفت امام كه خليفه او است، نايل نمي گردد، و ممكن است به جاي غدير سقيفه را و به جاي علي(عليهالسلام) ديگري را انتخاب كند، و در نتيجه از معرفت امام زمان (عج) خود محروم شود كه چنين حِرماني زمينه محروميّت از حياتِ معقول را فراهم مي نمايد و از دست دادن حيات عقلي، مستلزم ابتلا به زندگي جاهليت است كه عناصر محوري آن را جهل علمي و جهالت عملي تشكيل مي دهد.
📁 لذا حضرت امام جعفر صادق(عليهالسلام) به زراره فرمود: ... هروقت عصر غيبت ولي عصر(عج) را ادراك نمودي، اين دعا را نيايش كن: «اللّهم عَرِّفْني نَفْسَك فانّك اِنْ لَم تُعَرّفني نَفسَك لم اَعْرِف نَبيَّك، اللّهم عَرِّفْني رَسُولَك فانّك اِنْ لَمْ تُعَرفّني رسولك لم اَعْرِفْ حُجّتك اللّهم عَرِّفني حُجَّتك فانّك اِنْ لم تُعَرّفني حُجّتك ضَلَلْتُ عَنْ دِيْني».[ الكافي، ج 1، ص 337.]البته چنين معرفتِ ملكوتي، نتيجه چنان بينش توحيدي است كه رهبران معصوم را خليفه خداوند مي داند، نه آنكه واليان مردمي را نماينده جمهور و منتخب آنان تلقّي كند و از اين تحليلْ راز كلامي بودن مسئله امامت نزد اماميه و سرّ فقهي بودن آن نزد ديگران معلوم خواهد شد، زيرا يكي تعيين امام(عليهالسلام) را فعل خداوند مي داند و ديگري انتخاب او را كار مردم.
📁 البته معناي انتظار و آثار پربار آن، بنا بر مكتب نَصْبْ، دقيق و عميق و عريق خواهد بود، برخلاف آنچه بر مكتب انتخاب مترتّب است كه فقط جنبه مُلكي و طبيعي دارد و فاقد صبغه ملكوتي و جنبه فراطبيعي است؛ يكي با چند قدم از پاي مي افتد و ديگري با سر مي دود؛
دلا در سِرّ عشق از سَرْ مينديش
بده جان و زجانْ ديگر مينديش
چو سَرْ درباختي بشناختي سِرّ
چو سِرّ بشناختي از سَرْ مينديش
همه بت ها چو ابراهيم بشكن
هم از آذر، هم از آزر مينديش[ديوان عطار.]
📁 البته فاني را بهاي كالاي باقي قرار دادن، تجارت سودآوري است كه هرچند سوداگران مادّي به آن رضا نمي دهند، ولي صاحبدلاني كه در سويداي قلب آنان شوق حق نهادينه شد، به استقبال آن مي شتابند.
🍀🍀🍀
🖥برای ترویج و تبلیغ و انتشار آموزه های اصیل دینی خالصانه تلاش کنیم.
🍀🍀🍀
برشی از کتاب گرانقدر سروش هدایت 185
پیام های حضرت #آیت_الله_جوادی_آملی به همایش ها و کنگره های گوناگون علمی دینی فرهنگی و سیاسی شامل ناب ترین معارف دینی
#سروش_هدایت
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اسلام_شناسی
#آموزه_های_اسلامی
#قرآن_شناسی
#آموزه_های_قرآنی
@rahighemakhtoom
🔅🔅🔅
✅پيام به همايش امام زمان و آينده جهان
📈 اصل ششم. هرچند ضرورت اصل امامت و حتمي بودن عصمت امام و قطعي بودن ساير مسائلِ كلانِ كلامي را برهان عقلي به عهده دارد، ليكن تطبيق آن بر مصاديق معيّن و تعديد افراد و ازمنه و امكنه آنان را دليل معتبرنقلي عهده دار است، زيرا نَقْلِ معتبر، گذشته از امضاي ره آورد عقل قطعي امامت، خصوصيت هاي آن را بازگو نموده و جامعه بشري را به آن هدايت مي نمايد.
📁 آنچه به طور يقين از اهل بيت وحي و عصمت(عليهمالسلام) در اين باره رسيد، عبارت از آن است كه امامان معصوم(عليهمالسلام) و جانشينان راستين رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم دوازده نفراند و اسامي آن ذواتِ مقدس و تمام ويژگي هاي هويّت آنان ترسيم و تقرير شده است، و آنچه به طور قطع از تاريخ و سيره به دست مي آيد، اين است كه يازده نفر از آن امامان معصوم(عليهمالسلام) به دنيا آمدند و امامت نمودند و با شهيد يا مسموم شدن ارتحال نمودند.
آنچه به طور مسلّم از عقل و نقل روشن است، اين است كه هرگز جامعه انساني بدون امام معصوم(عليهمالسلام) نخواهد بود و زمين هرگز از حجّتِ ذي عصمت خالي نيست.
📁 نتيجه اين مبادي قطعي سه گانه اين است كه امام معصومِ دوازدهم متولد شد و زنده است و ظهور خواهد كرد، نه آنكه بعداً متولد گردد و نه آنكه قبلاً متولد شده و رحلت كرده باشد، زيرا هم پندار باطلِ عدم تولد ضلالت است و هم زعمِ آفِل فائل ارتحال غوايت، زيرا اوّلي را دشمنِ لَدُود ساخت و دومي را خائن و مزدور عَنُود پرداخت. شايد كينه توز مشتركِ جاهليت كهن و جديد كه طبق فرموده خداي سبحان هر روز نيرنگ تازه به بازار زر و زور عرضه مي كند؛ يعني يهود نژادپرست كه هم در صدر تاريخ و هم در ساقه آن خائنانه دسيسه كرد و مي كند، در آن سهيم بوده و هست؛ (...ولا تَزالُ تَطّلعُ عَلي خائنةٍ منهم اِلّاقليلاً منهم).[ سوره مائده، آيه 13.]
📁 با اين تحليلِ هماهنگِ عقل و وحي، معناي انتظار پيروان اهل بيت عصمت و طهارت(عليهمالسلام) با انتظار ديگران فرق عميق دارد، زيرا فرقه ناجيه منتظر طلوع شمس موجودِ مستور است و ديگران منتظر وجود ستاره معدوم، لذا حضرت ولي عصر(عج) به اعتقاد راسخ ما، مهدي موجود موعود است و طبق پندار ديگران فقط موعود است، نه موجود.
🔹 تفاوت معناي انتظار در دو طيف مزبور، همان تفاوت عريق موجود و معدوم است كه نمي توان مرز آن را تحديد نمود، زيرا يكي عكس ماه را در قعر چاه مي بيند و به انتظار او فرو مي رود و ديگري رخ ماه را در سپهر مشاهده مي نمايد و به انتظار اوج، فرازمندانه عروج مي كند؛
دلا خود را در آيينه، چو كژبيني هر آيينه
تو كژ باشي نه آيينه، تو خود را راست كن اوّل
يكي مي رفت در چاهي، چو در چَهْ ديد او ماهي
مَه از گردون ندا كردش، من اين سويم، تو لاتَعْجَل
مجو مه را تو در پستي كه نبود در عدم هستي
نرويد نيشكر هرگز، چو كارد آدمي حنظل
[ديوان شمس تبريزي.]
🍀🍀🍀
🖥برای ترویج و تبلیغ و انتشار آموزه های اصیل دینی خالصانه تلاش کنیم.
🍀🍀🍀
#تحلیل_و_بررسی 37
#گفتگو
#مقالات
#تفسیر_قرآن
#آسیبهای_فهم_قرآن
#فهم_قرآن
@rahighemakhtoom
🔅🔅🔅
✅ آسیبهای فهم قرآن
🔹 آسیبهای فهم قرآن، از قدیمیترین بحثهای قرآنی است. ناآگاهی از ویژگیهای قرآن، ناآگاهی به ابزارهای فهم و ناآگاهی و بیتوجهی به منابع فهم، از جمله این آسیبها میباشد.
🔹 فهم متون دینی، (کژ فهمی متون دینی منحصر به متون اسلامی نیست، بلکه سابقهای دیرینه دارد که هم در قرآن و هم در روایات به چشم میخورد؛ مانند: «یحرفون الکلم عن مواضعه») [۱] [۲] به ویژه قرآن، همانند فهم گفته و نوشتههای دیگر قانونمند است.
🔹 علاوه بر آن، قرآن به دلیل ویژگیهای منحصر به فردش، ملاکهای افزونتری برای فهم دارد که غفلت از آن انسان را از شناخت صحیح مراد خداوند از آیههای نورانیاش باز میدارد. بدین سبب، از دیر باز کژ فهمیهای بسیاری دامنگیر مراجعان به قرآن بوده و هست.
🔹 کژیهایی که ممکن است در زمینه فهم قرآن پدید آید به «آسیبهای فهم» نامبردار است. توجه به این آسیبها و راههای رفع آن هم زاد خود قرآن است.
🔹 پیامبر (صلّیاللّهعلیهوآله) و جانشینان گرامیاش (علیهمالسّلام) هماره مخاطبان قرآن را به فهم صحیح و بایسته راهنمایی کرده، آنان را از انحراف در فهم کتاب خدا بازداشتهاند.
🔹 اعتراضهای پیامبر (صلّیاللّهعلیهوآله) به برهم زنندگان آیههای قرآن [۳] و ایستادگی اهلبیت (علیهمالسّلام) در پاسداری از حریم قرآن در برابر مدعیان فهم آن در این راستاست.
📁 حضرت علی (علیهالسّلام) از یکی از قاضیان زمان خود پرسیدند: آیا تو ناسخ و منسوخ (قرآن) را از یکدیگر باز میشناسی؟ پاسخ داد: نه. حضرت فرمودند: خود و دیگران را نابود کردی. [۴]
🔹 آن حضرت در نامهای به معاویه نوشتند: تو با تاویل قرآن به دنیا دست یازیدی. [۵]
🔹 امام باقر (علیهالسّلام) در دیدار با قتاده - که یکی از فقیهان و مفسران بصره بود - فرمودند: اگر قرآن را از پیش خود (بدون توجه به ویژگیها و معیارهای فهم آن) تفسیر کنی، هم خود را نابود کردهای و هم دیگران را و اگر سخن دیگران را بازگویی، خود و دیگران را به نابودی کشاندهای... [۶] [۷]
🔹 امام صادق (علیهالسّلام) در پاسخ صوفیان (که آیههای زهد و ایثار را شاهدی برای خود دانسته و علیه امام (علیهالسّلام) استدلال و احتجاج میکردند) فرمودند: آیا شما به ناسخ و منسوخ و محکم و متشابه قرآن آگاهید؟ گمراهان و نابود شدگان این امت به امثال اینگونه آیهها گمراه و نابود شدند. [۸] [۹]
⏪ ادامه دارد...
☘☘☘
🔅 به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
🖥با باز نشر مطالب ،مبلغ و پیام رسان آموزه های وحیانی باشید.
☘☘☘
✳️ جستارهای قرآنی رحیق
#تحلیل_و_بررسی 37 #گفتگو #مقالات #تفسیر_قرآن #آسیبهای_فهم_قرآن #فهم_قرآن @rahighemakhtoom 🔅🔅🔅
#تحلیل_و_بررسی 38
#گفتگو
#مقالات
#تفسیر_قرآن
#آسیبهای_فهم_قرآن
#فهم_قرآن
@rahighemakhtoom
🔅🔅🔅
✅ آسیبهای فهم قرآن
📝 برخی آسیبها
بنابراین، آسیبهای فهم قرآن از قدیمیترین بحثهای قرآنی است که معلمان قرآن بدان هشدار داده و به دامنگیر شدن آیندگان نیز خبر دادهاند،
🔹 آنگونه که در سخن حضرت علی (علیهالسّلام) آمده است: زمانی فرا رسد که... کالایی نزد آنان ارزانتر از قرآن نیست، آنگاه که به حق خوانده شود (و معنای درست آن بیان شود) و کالایی پرفروشتر و گران قیمتتر از قرآن نیست. آنگاه که ناروا معنا شود. [۱۰] آسیبهای باد شده بدین قرار است:
📁 ← ناآگاهی از ویژگیهای قرآن
گام نخست در راه فهم و بهرهگیری از قرآن شناخت ویژگیهای این کتاب ارجمند است؛ زیرا قرآن علاوه بر جنبههایی که در هر نوشتهای وجود دارد و نویسندگان و خوانندگان بدان آگاهند، دارای ویژگیهایی است که بدون آگاهی نسبت به آنها فهم صحیح آن ممکن نیست.
📁 ←← ناآگاهی از راهنمایی معلمان قرآن
گرچه مخاطبان قرآن در عصر نزول، ظاهر بخش مهمی از آن را میفهمیدند و از پیش خود به مرحلهای از فهم قرآن میرسیدند، ولی چنان نبود که هیچ آیهای بر آنان مبهم نماند و مراتب عالی فهم آیهها را همگی دریابند.
🔹 پس معلم و مفسری لازم بود تا آیههای الهی را بر مردم بیان کند و مشکلات فهم مردم را برطرف نماید.
🔹 معلم قرآن کسی جز پیامبر (صلّیاللّهعلیهوآله) نبود که وظیفه پیام رسانی الهی را به تعلیم خداوند بر عهده داشت. او نخستین کسی بود که قرآن را در همه ابعاد و مراتب درک کرده بود و به مقتضای فرمان الهی، وظیفه داشت برای مردم نیز شرح و توضیح دهد: «و انزلنا الیک الذکر لتبین للناس ما نزل الیهم.». [۱۱]
📁 برخی از مفسران مفاد آیه مزبور را منحصر به شرح آیههای متشابه و مشکل قرآن کردهاند؛ بدان دلیل که آیههایی که نص یا ظاهر است نیازی به بیان و شرح ندارد [۱۲] و اگر همه آیهها نیاز به توضیح داشته باشد لازمهاش آن است که همه مجمل باشد. [۱۳] اما باید توجه داشت که
🔹 اولا، «ما نزل» اطلاق دارد و تمامی آیهها را دربر میگیرد.
🔹 ثانیا، آیه در مقام بیان یکی از وظایف حضرت رسول (صلّیاللّهعلیهوآله) است و این بیان برای همه آیهها موضوعیت دارد، هرچند مفاد آیه پیچیده نباشد. علاوه بر آن، گاهی مفاد اولیه آیه روشن بوده. ولی ایشان مراتب بالاتری از آن را بر مردم بیان کردهاند. به این ترتیب، بیان و شرح پیامبر (صلّیاللّهعلیهوآله) درباره آیههای قرآن، اعم از نص و ظاهر و متشابه و...، حجت است [۱۴]
🔹 و این وظیفه پس از ارتحال پیامبر (صلّیاللّهعلیهوآله) بر عهده عترت آن گرامی نهاده شد و به مقتضای حدیث شریف ثقلین بیان آنان نیز برای طالبان فهم قرآن حجت است. [۱۵] («انی تارک فیکم الثقلین ما ان تمسکتم بهما لن تضلوا بعدی ابدا: کتاب الله و عترتی اهل بیتی و انهما لن یفترقا حتی یردا علی الحوض.»)
🔹 بر این اساس، جویای فهم قرآن باید به این ویژگی قرآن آگاه بوده و توجه داشته باشد قرآن کتابی است که در کنار آن معلم نهادهاند تا معارف آن را به مردم بیاموزد و مراجعه به آن از پیش خود، انسان را آنچنان که شایسته است به مقصد نمیرساند و حتی در برخی موارد، بر حیرت و گمراهی او میافزاید، مگر اینکه از شیوهای که پیامبر (صلّیاللّهعلیهوآله) و اهلبیت (علیهمالسّلام) در فهم قرآن ارائه دادهاند پیروی کند و از تفاصیل و قیدها و توضیحهایی که درباره آیهها بیان نمودهاند بهرهمند شود.(بر معلم بودن و مرجع بودن پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) آیههای ذیل نیز دلالت دارد) [۱۶] [۱۷] [۱۸]
⏪ ادامه دارد...
🍀🍀🍀
🔅 به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
🖥با باز نشر مطالب ،مبلغ و پیام رسان آموزه های وحیانی باشید.
🍀🍀🍀
#عکس_نوشت #تصویر_نگاشت
@rahighemakhtoom
📌درنگ و تامل
🖥برای ترویج و تبلیغ و انتشار آموزه های اصیل دینی خالصانه تلاش کنیم.
🍀🍀🍀