2.mp3
4.54M
#مناجات
آنقدر من نیامدم پیشت
چهرهام آشنا نمیآید
#راه_ما_روشن_است 🇮🇷🏴
#مناجات
@rahroshaan
▪️▪️▪️▪️▪️
🕋📜🕋📜🕋
🕋
#معرفت_حضرت_قرآن
#تفقه_در_آیات_حضرت_قرآن
🔰تفقه در آیات حضرت قرآن
☑️از دیگر مصادیق انس با حضرت قرآن، «تفقه» در کلام خداوند عزوجل است. تفقه به معنای تعمّق است ؛ به تعقّلی که عمیق باشد، تفقّه گفته می شود. به عبارت دیگر، تفقه مرتبه ای است که به عمیق شدن در آيات حضرت قرآن اطلاق می شود و متوجه بواطن حضرت قرآن است؛ نیاز به نورانیت علم دارد و تنها شأن متفقهون و متعمقون می باشد (و نه عموم).
◀️در چندین آيه از آیات حضرت قرآن، به تفقه در کلام الهی اشاره شده است؛ شریفه ۱۲۲ سوره مبارکه توبه، به متخلّق شدنِ گروهی از مؤمنین (یعنی خواص) به شأن تفقه در دین، أمر می نماید و شریفه ۹۸ سوره مبارکه انعام، با بیان «قوم یتفقهون» به خواصی اشاره می نماید که به شأن تفقه کلام خداوند و عمیق شدن در معانی و بواطن حضرت قرآن نائل آمده اند:
✨...انْظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْآياتِ لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُون
(سوره انعام، آيه ۶۵)
✨...قَدْ فَصَّلْنَا الْآياتِ لِقَوْمٍ يَفْقَهُون
(سوره انعام،آيه ۹۸)
✨وَ ما كانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً فَلَوْ لا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَ لِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُون
(سوره توبه، آیه ۱۲۲)
⏪گرچه در هر زمان و عصری، عالِمانی به صورت نسبی به شأن تقفه در آیات حضرت قرآن نائل آمده اند، اما این شأن در کامل ترین صورتش، مخصوص خواصی از حاملان علم در آخرالزمان است که در کلام امام سجاد (علیه السلام)، «متعمّقون» نامیده شده اند. مطابق کلام آن حضرت، آیاتی از حضرت قرآن که حامل مضامین والای توحیدی است را تنها آنان می توانند تفقه نموده و در آن عمیق شوند.
🔹حضرت زین العابدین علی بن الحسین السجاد (علیه اسلام) فرمودند:
إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ عَلِمَ أَنَّهُ يَكُونُ فِي آخِرِ الزَّمَانِ أَقْوَامٌ مُتَعَمِّقُونَ فَأَنْزَلَ اللَّهُ تَعَالَى قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ وَ الْآيَاتِ مِنْ سُورَةِ الْحَدِيدِ إِلَى قَوْلِهِ وَ هُوَ عَلِيمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ»؛
🖋خداوند عزوجل می دانست که در آخرالزمان گروههایی اهل تعمق (متعمقون) یافت خواهند شد، لذا سوره مبارکه توحید و آیاتی از سوره مبارکه حدید (تا «وَ هُوَ عَلِيمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ») را نازل فرمود.
📔التوحيد (للصدوق)، ص ۲۸۳
✔️همانطور که پیشتر نیز بیان شد، آیات حضرت قرآن دارای ظواهر و بواطن است. غور در بواطن با تفقه در آيات که همان تعقل عمیق است، مصداق دیگری از مصادیق انس با حضرت قرآن به شمار می رود که مخصوص متعمقون و متفقهون می باشد. از آنجا که در آخرالزمان به عنایت حضرت مولانا حضرت بقیة الله الاعظم (ارواحنا فداه) عقول کامل می شود، لذا شأن تفقه در آیات حضرت قرآن که همان «تعقّل عمیق» است، مخصوص آنان معرفی شده است.
📔 الكافي ، ج۱، ص ۲۵
🕋
🕋📜🕋📜🕋
🕋📜🕋📜🕋
🕋
#معرفت_حضرت_قرآن
#تعقل_در_آیات_حضرت_قرآن
🔰تعقل در آیات حضرت قرآن
☑️از دیگر مصادیق انس با حضرت قرآن، «تعقل» در کلام الله است که در بسیاری از آیات حضرت قرآن، به این أمر توصيه و سفارش شده است :
✨إِنَّا أَنْزَلْناهُ قُرْآناً عَرَبِيًّا لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُون
(سوره یوسف، آیه ۲)
✨..كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آياتِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُون
(سوره بقره، آيه ۲۴۲)
✨وَ تِلْكَ الْأَمْثالُ نَضْرِبُها لِلنَّاسِ وَ ما يَعْقِلُها إِلاَّ الْعالِمُون
(سوره عنکبوت،آيه ۴۳)
◀️حضرت ابوالحسن موسی بن جعفر الکاظم (علیه السلام) تعقل در آیات الهی را اینگونه توصیف نمودند:
▫️ای هشام، خداوند عزوجل در کتاب خویش، اهل عقل و فهم را بشارت داده است.. خداوند با عقل، حجت را بر مردم کامل نموده است.. اهل تعقل را موعظه نموده و آنان را به آخرت ترغیب نموده..و آنان را که تعقل نمی کنند، از عذاب خود تخویف داده است
[ حضرت در خصوص هر یک از موارد فوق، به آیه ای از آیات حضرت قرآن استناد می نمایند و سپس می فرمایند:]
▫️ای هشام عقل با علم همراه است:
➖«وَ تِلْكَ الْأَمْثالُ نَضْرِبُها لِلنَّاسِ وَ ما يَعْقِلُها إِلَّا الْعالِمُون » (سوره عنکبوت، آیه ۴۳)
📓الكافي ؛ ج۱ ص۱۳
🖋آنچه که از حدیث فوق استنباط می شود، همراهی عقل با علم است و به عبارت دیگر، تعقل در آيات حضرت قرآن نیاز به نورانیت علم دارد. چنانکه شریفه ۴۳ سوره مبارکه عنکبوت بیان می نماید: وَ ما يَعْقِلُها إِلَّا الْعالِمُون : به شأن تعقل در آيات حضرت قرآن نمی رسند؛ مگر عالِمان.
🔷بنابراین تعقل در آیات حضرت قرآن بر خلاف تدبّر و تفکر که آن را مخصوص عموم مردم و متوجه تأمل در «ظاهر» آیات معرفی نمودیم، شأنی است که نیاز به نورانیت علم دارد و بندگانی که عالِم باشند، می توانند در آیات حضرت قرآن تعقل نمایند.
🔷مجهز بودن بنده به نورانیت علم، به معنای بهره مندی او از احادیث و کلام حضرات قرآن ناطق (علیهم السلام) است که در زیارت جامعه کبیره وارد شده است: و کَلامُکُم نور: کلام شما نور است.
🖋لذا بندگان با کمک ثقلِ حضرت قرآن می توانند در آیات حضرت قرآن تعقل نمایند:
▫️إنّي تاركٌ فيكم الثقلين ...كتابَ اللَّه وعترتي أهلَ بيتي، لن يفترقا حتى يردا عليّ الحوضَ
📔الکافی ج۱ ص۲۹۴
☑️با بهره مندی از نورانیت علم که همان کلام اهل بیت (علیهم السلام) است، می توان در آیات حضرت قرآن تعقل نمود و به واسطه این تعقل، کلّ خیر (اعم از خیر دنیوی و اخروی ) را کسب نمود که فرمودند:
▪️بِالْعَقْلِ تُدْرَكُ الدَّارَانِ جَمِيعاً وَ مَنْ حَرُمَ مِنَ الْعَقْلِ حَرُمَهُمَا جَمِيعاً
▫️به واسطه عقل، خیر دنیا و آخرت درک می گردد و کسی که از نورانیت عقل بهره ای نبرده باشد، از هر دو محروم می شود.
📔بحار الانوار،ج۷۷ ص۱۶۰ و ج۷۸ ص۱۱۱
✔️بنابراین تعقل در آیات حضرت قرآن نیز یکی دیگر از مصادیق انس با حضرت قرآن است که میزان انس بندگان با حضرت قرآن از راه تعقل، به میزان بهره مندی آنان از نورانیت علم بستگی دارد: وَ ما يَعْقِلُها إِلَّا الْعالِمُون.
🕋
🕋📜🕋📜🕋