🍃🍃🍃
🍃🍃
🍃
💠شهید سلیمانی، سمبل عقلانیت تشیع
📌رهبر انقلاب اسلامی در دیداردستاندرکاران مراسم سالگرد شهادت #حاج_قاسم_سلیمانی و خانواده شهید سلیمانی (۹۹/۹/۲۶) فرمودند: «[شهید سلیمانی] پس از شهادت هم دشمنان را شکست داد. این تشییعی که در ایران شد، تشییع عجیب و واقعاً فراموشنشدنیای [بود]؛ و همچنین تشییع میلیونیای که در عراق شد؛ در نجف، در بغداد ایشان تشییع شد، #تشییع_میلیونی عجیبی؛ ایشان و شهید ابومهدی مهندس با همدیگر تشییع شدند.
در واقع این تشییع، و بعد بزرگداشتها ژنرالهای جنگ نرم استکبار را متحیّر کرد. اینهایی که در جنگ نرمِ استکبار برجستهاند و در واقع آنها هستند که دارند فعّالیّت میکنند و #ژنرالهای_جنگ نرم آمریکا و استکبار هستند، اصلاً متحیّر ماندند که این چه وضعی است؛ این که بود، این چه بود؛ این چه حرکت عظیمی است که آنها را شکست داد.»
پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR
💠 برای بررسی بیشتر اثرگذاری حاج قاسم سلیمانی و شهادت او در جهان، یادداشتی از آقای دکتر احمد نادری، عضو هیأت علمی دانشکدهی علوم اجتماعی دانشگاه تهران منتشر میکند.
🔸گزاره اوّل: انسان انقلاب اسلامی
🔹پدیدهی حاج قاسم سلیمانی و کنشگریهایش را بایستی در زمانه و زمینهی او مورد تحلیل و بررسی و فهم قرار داد. حاج قاسم را میتوان به یک معنا، #انسان_تراز_انقلاب اسلامی دانست.
🔸انسانی که همچون #انسان_مدرن که به نظام ارزشی مدرن و گزارههای مرکزی آن مانند #فردگرایی، #سودجویی، #سکولاریسم، #عقلانیت ابزاری و ... اعتقادی نداشته و اساساً در درجهی اوّل گزارههای اعتقادیاش کاملاً متفاوت است و بعد اینکه، کنشهایی که از این گزارههای اعتقادی دست میدهد، تقابلی جدی با انسان تراز تمدن مدرن که نقطهی اوج آن تمدن غرب کنونی به رهبری ایالات متحده است، دارد.
🔹نقطهی اوج تبلور نظام ارزشی انقلاب اسلامی را میتوان در جبهههای جنگ تحمیلی صدام علیه ایران دید. #جنگ، پدیدهای بود که تربیت و اجتماعیشدن انسانهای تراز انقلاب را تسهیل کرد و این انسان توانست مسیری را برای جمهوری اسلامی رقم بزند که امروز پس از گذشت چهل سال، یکی از بازیگران جدی تغییر #نظم_جهانی باشد.
حاج قاسم، متعلق به این زمانه و زمینه و یکی از همین انسانهایی بود که انقلاب اسلامی آفرید و البته هنوز هم در نسلهای دههی هفتاد و هشتاد بازتولید میشود که از نمونههای موفق این بازتولید، میتوان به شهید محسن حججی اشاره کرد.
#عقلانیت
#راه_ما_روشن_است
╔═🔹☀️🔹══╗
🆔 @rahroshaan
╚═══🔹☀️🔹╝
🍃
🍃🍃
🍃🍃🍃
🍃🍃🍃
🍃🍃
🍃
✅گزاره دوم: عقلانیت دولتی تشیع
🔹حاج قاسم را میتوان کنشگر جدی #"تعقل_دولتی_تشیع" دانست. بسط جغرافیایی حوزهی نفوذ ایران در دورهی جمهوری اسلامی با پایان جنگ تحمیلی و دفاع مقدس تسریع یافت و این پروسه با روندی پرشتاب ادامه داشته است.
🔸در بسط حوزهی نفوذ، دو نوع از قدرت موضوعیت داشته است: #قدرت_سخت و #قدرت_نرم.
قدرت سخت ایران را میتوان متکی بر تواناییهای متخصصان نظامی و دانشگاهی ایران در حوزههای مختلف فنی و تکنولوژیک دانست که سمبل آن امروزه موشکهای نقطهزن بیشماری است که کابوس متجاوزان و رقبای منطقهای و جهانی است.
🔹قدرت سخت، از سویی ایمنی لازم را فراهم کرده تا شهروندان ما بهدور از تهدیدهای متعارف منطقهای و بینالمللی به "زندگی روزمره"ی خود بپردازند و از سویی دیگر، ایران را تبدیل به قدرتی منطقهای و باثبات کرده است که بهعنوان یک مرکز هماهنگکننده برای سیاستهای مبتنی بر #فرهنگ_اسلامی مطرح است.
🔸قدرت نرم امّا، در ادامهی این قدرت سخت توانسته است نام ایران را در سیاست بینالملل بهعنوان یک کنشگر منطقهای و بینالمللی؛ و در عرصه منطقهای و محلی غرب آسیا بهعنوان یک بازیگر #پرنفوذ و البته #محبوب مطرح کند. مدل کنشگری جمهوری اسلامی ایران در حوزهی قدرت نرم، مبتنی بر عناصر فرهنگی بوده است که بهزعم من در سه لایهی شیعی، اسلامی و فارسی قابل تحلیل است.
🔹در لایهی شیعی، پس از انقلاب ایران و دولتسازی منتج از آن، پروسهی #هویتیابی شیعیان در منطقه آغاز شد. این شیعیان که تا آن زمان مورد ستم حاکمان قرار داشتند، احساس کردند که از این به بعد، پشتیبانی محکم برای آنان وجود خواهد داشت و لذا با استفاده از این موقعیت، علاوه بر احساس همدلی با انقلاب ایران، سعی در نزدیکی به جمهوری اسلامی نمودند.
🔸ویژگیهای کلی شیعیان در اغلب کشورها را میتوان اینگونه بر شمرد: #محرومیت از حقوق اوّلیه؛ قرارداشتن در معرض #تبعیضهای آشکار و پنهان در زمینهی #حقوق_اوّلیه و حقوق اجتماعی- مدنی؛ عدم مشارکت فعال و چشمگیر در قدرت سیاسی و مناصب اجرایی حکومتی، نگاه مبتنی بر شک و سوءظن به آنان از سوی حکومتها؛ تحت فشاربودن و ممانعت از ابراز آزادانهی عقاید و اجرای مناسک مذهبی. این موارد شیعیان را بهمثابهی طبقهای فرودست تلقیگردیده و نابرابری اجتماعی درون حاکمیتها و همچنین در گستره سیاسی و منطقهای افزایش یابد.
🔹احساس همدلی آنان با ایران بهعنوان کانون شیعیان جهان، بهطوری است که امروزه آنچنان سرنوشت ایران با این شیعیان گرهخورده است که هر اقدامی در مرکز، اثر مستقیم بر آنان میگذارد.
#قدرت_سخت
#قدرت_نرم
#راه_ما_روشن_است
╔═🔹☀️🔹══╗
🆔 @rahroshaan
╚═══🔹☀️🔹╝
🍃
🍃🍃
🍃🍃🍃
🍃🍃🍃
🍃🍃
🍃
📌در لایهی اسلامی، آنچه مورد توجه جمهوری اسلامی ایران بوده است، نظریهی#امتگرایی و شکاف ایجادشده میان مسلمانان بوده است. بحران ناشی از فروپاشی امپرطوری عثمانی و تکه پارهکردن حوزهی جغرافیایی وسیعی از جهان اسلام و سوارکردن سیستم دولتهای ملی بر آنان، خلأ جدی و عظیمی را بهلحاظ ذهنی و عینی ایجاد کرد.
🔹 مسلمانانی که تا دیروز خود را با مفهوم امت اسلامی هویتیابی میکردند، اکنون مجبور بودند تا مرزهای ساختگی استعماری را در عینیت؛ و مفهوم ملت را در ذهنیت خود قبول کنند. ازاینرو، بحران جدی ایجاد شده، فرصتی برای گفتمان امتگرا فراهم آورده بود و شعارهای امتگرایانهی انقلاب ایران، سبب شد تا بخش زیادی از سنیها با ایران احساس هم هویتی کنند.
🔸طرفه آنکه، انقلاب ایران در دل گفتمان امتگرایی خود، مبارزه با امپریالیسم و قدرتهای اروپایی و آمریکا را نیز در دستور کار قرار میداد و مسلمانان که از ۱۹۴۸ زخمی عظیم را با پیدایش رژیم منحوس صهیونیستی تحمل میکردند، متوجه گفتمان #ضدصهیونیستی این انقلاب شدند.
ازاینرو، این گفتمان برای مسلمانان سنی مذهب بسیار جذابیت یافت و پیدایش یا تقویت جنبشهای سنی#ضداسرائیل توسط جمهوری اسلامی، ثمرهی همین جذابیت و مطلوبیت گفتمان انقلاب بود.
🔹بهطور کلی، انقلاب ایران سه تصویر کلی در ذهن مسلمانان ایجاد کرد و این تصاویر در هویتیابی آنان نقش بسیار موثری داشته است: تصویر حکومتی (تعقل دولتی)، تصویر دینی (امالقری)، تصویر ایدئولوژیک و انقلابی (ضدیت با امپریالیسم). این سه تصویر، از ایران الگویی تمام عیار برای بخشهای زیادی از جهان اسلام ساخته است، تا با تأسی به آن، هویت از دست رفتهی خود را بازیابی نموده و آن را بهعنوان الگویی عینی برای مبارزهی کسب استقلال برگزینند.
🔸در حوزهی زبان و فرهنگ فارسی نیز جمهوری اسلامی ایران توانست با استفاده از عناصر سنتی خود و با استفاده از #اشتراکات_فرهنگ_فارسی، در کشورهای همزبان همچون افغانستان و تاجیکستان حوزهی نفوذ خود را گسترش دهد. این گسترش تنها با استفاده از زبان فارسی نبود، بلکه اشتراک در آیینهای سنتی همچون نوروز، با مردمانی از کشورهای دیگر که حتی به زبان فارسی نیز صحبت نمیکنند نیز مورد توجه جمهوری اسلامی بوده است.
🔹این بسط حوزهی نفوذ با استفاده از قدرت نرم اتفاق افتاده است و ثمرهی آن را میتوان امروزه در کنشگریهای ضدامپریالیستی مردمان منطقهی غرب آسیا در حوزهی سیاست هویتی (Identity Politics) و در آنچه از آن با عنوان محور مقاومت (Axis of Resistance) یاد میکنیم، مشاهده کرد.
🔸بهطور کلی، #محور_مقاومت در منطقهی غرب آسیا دو دستور کار جدی داشته است: سیاست هویتی مبتنی بر اسلام و مبارزه با هژمونی امپریالیسم غرب به سرکردگی آمریکا. هر دوی این عناصر را میتوان در شخصی به نام حاج قاسم سلیمانی یافت. او بهعنوان سمبل محور مقاومت و همچنین انسانی متفاوت، توانست پس از چند دهه مجاهدت، اکنون منطقه را بهجایی برساند که نقطهی افول هژمونی ایالات متحده آمریکا شود و این افول منطقهای آنچنان کینه و نفرتی را در دل آمریکاییها جای داده است که ترور ناجوانمردانهاش را بهعنوان سیاستی انفعالی دنبال کردهاند.
🔹حاج قاسم سلیمانی توانست با پیگیری #سیاست_هویتی در منطقهای که بازیگران اروپایی و بعدها آمریکایی با نفرتزایی قومی و ملی آن را تکهپاره کرده بودند؛ نوعی از #انسجام_اجتماعی_مردمی ایجاد کند که نتیجهی آن را میتوان در افزایش نفرت روزمره از غربیها و بهخصوص آمریکاییها دید. بررسی مکانیسم ایجاد و کارکرد این انسجام اجتماعی مجالی دیگر را میطلبد، امّا آنچه در مجموع میتوان به آن اشاره کرد این است که این انسجام اجتماعی در ملتهای منطقه، زمینهی ایجاد یک #بازیگر_تمدنی را بهوجودآورده است که از سویی خود در معادلات تغییر نظم جهانی فعالیت جدی دارد و از سوی دیگر در آینده نزدیک سهم خود را بهعنوان یک بلوک جدید قدرت از سیاست بینالملل خواهد گرفت.
#انسجام_اجتماعی
#حاج_قاسم
#راه_ما_روشن_است
╔═🔹☀️🔹══╗
🆔 @rahroshaan
╚═══🔹☀️🔹╝
🍃
🍃🍃
🍃🍃🍃