🔘 اقتصاد مقاومتی؛ حرکتی به سمت کنترل تورم
📌 حجتالاسلام والمسلمین دکتر سعید فراهانیفرد در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 یکی از بحثهایی که معمولاً در سیاستهای ضدتورمی مغفول میماند، بحثی است که مقام معظم رهبری هم آن را مطرح میکنند و آن بحث جهش تولید و اقتصاد مقاومتی است.
🔖اگر ما در دولتهای قبلی به این مسئله دقت میکردیم و تولید خود را در حد بهینه ارتقا میدادیم و رشد و جهش اقتصادی ایجاد میکردیم، این افزایش نقدینگی و تورم ایجاد نمیشد.
🔖 اگر ما روی مسئلۀ جهش تولید سرمایهگذاری کنیم و بهسمت اقتصاد مقاومتی برویم که در داخل به افزایش تولید منجر شود و در خارج بتواند ارتباط هدفمند و قوی داشته باشد، میتوانیم تا حدودی مسئلۀ تورم را حل کنیم و در مسائل دیگری همچون بحث تحریمها به آسیب کمتری دچار شویم.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سعید_فراهانی_فرد
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 نظارت سیستمی و هوشمند؛ راهحلی برای اصلاح نظام توزیع
📌 دکتر وحید شقاقی شهری در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 دولت باید اولاً بین نظام تولید و واردات و نظام توزیع هماهنگی برقرار کند. وظیفۀ دولت این است که هماهنگیها را ایجاد کند و تا زمانی هم که این هماهنگیها نباشد، نظام توزیع خوب کار نمیکند. دومین مورد این است که دولت باید نظارت سیستمی و هوشمندی را در نظام توزیع ایجاد کند.
🔖 الآن نظام توزیع سنتی است و نظارتها هم بهتبع سنتی پیش میرود. حال وقتی نظارتهای دولت، همچنان سنتی باشد و هنوز هم مأمور بفرستد تا انبارها را کنترل کرده یا فروشگاهها را رصد کند، مشخص است که نظام توزیع کارآمدی ایجاد نمیشود.
🔖 بنابراین نظارتها باید هوشمند و سیستمی باشد؛ یعنی وقتی کالا چه از کانال واردات و چه از کانال تولید وارد انبارها میشود، باید رصد شود تا مرحلهای که بهدست خردهفروشی میرسد. این رصدها باید سیستمی، هوشمند و برخط (آنلاین) باشد تا امکان احتکار، تعلل و فساد وجود نداشته باشد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#وحید_شقاقی_شهری
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 نظام پولی و بانکی؛ یکی از موتورهای اصلی تولید تورم در اقتصاد ایران
📌 دکتر موسی شهبازی غیاثی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 اینکه چقدر از تورم را میتوان به نحوۀ استفاده از درآمدهای حاصل از نفت و گاز تَسرّی داد، نمیتوان بهطور دقیقی دربارۀ میزان آن صحبت کرد؛ اما نباید غافل شد که تورم در اقتصاد ایران، صرفاً از طریق سازوکار تبدیل ارز نفتی به ریال نبوده؛ بلکه در طول سالیان گذشته و بهویژه بعد از تأسیس بانکهای خصوصی در کشور، نظام پولی و بانکی هم یکی از موتورهای اصلی تولید تورم در اقتصاد ایران بوده است.
🔖 آثار تورمی درآمدهای نفتی و نحوۀ مواجهۀ با آن نباید به بودجه بیاید و مستقیم به ریال تبدیل شود؛ بلکه باید با آن کارهای بیننسلی و سرمایهگذاریهای بیننسلی انجام شود.
🔖 در عین حال خلق نقدینگی غیر متناسب با وضعیت اقتصادی کشور، در اوضاعی که مثلاً رکود اقتصادی داریم، ولی همچنان نقدینگی اقتصادی هم درحال رشد است، بهواسطۀ ساختار معیوب نظام بانکی ماست.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#موسی_شهبازی_غیاثی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 تورم موجود در جامعۀ ما تورم فشار هزینه است
📌 دکتر حسین درودیان در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 وقتی صحبت از تورم و نقدینگی میشود، تفسیر متعارف این است که پول دست مردم زیاد میشود و آنها هم با آن اقدام به خرید میکنند یا مثلاً سرمایهگذاری میکنند. به هر حال اینها باعث میشود که روی قیمت کالا فشار بیاید.
🔖یعنی مثلاً اگر این لپتاپ گران میشود، بهخاطر این است که مردم در حال حاضر آن را بیشتر میخرند و چون موجودی آن تقریباً امری ثابت است، قیمت آن بالا میرود. دربارۀ بقیۀ کالاها هم به همین ترتیب است. بنابراین تعبیر اثرگذاری نقدینگی و فشار تقاضا این است.
🔖 اما تورمزایی تیپ نقدینگی در جامعۀ ما اینگونه میشود که به بازارهای دارایی حمله میکند، قیمتهای دارایی جهش میکند و بعداً جهش قیمت دارایی روی قیمت کالاها و خدمات تخلیه میشود. در حالی که همچنان قدرت خرید مردم خراب است و نمیتوان این را نوعی فشار تقاضا تلقی کرد. به عبارت دیگر مثلاً اگر لپتاپ گران میشود، به دلیل بالارفتن نرخ ارز است؛ نه اینکه چون مردم بیشتر میخرند. باید گفت که این تورم، تورم فشار هزینه است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حسین_درودیان
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 اقتصاد بدون نفت؛ گامی در راستای اقتصاد مقاومتی
📌 دکتر مهدی صادقی شاهدانی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 این مسئله مهم است که بدانیم مسیر برونرفت نفتی که به بودجه میآید، از کجا سر در میآورد. همچنین در دورۀ بلندمدت دربارۀ اقتصاد بدون نفت برنامهریزی کنیم و همان اتفاقی بیفتد که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی به آن توجه میشود.
🔖یعنی دولت مسائل بودجۀ خودش را از نفت جدا کرده و بر سایر درآمدها یا نظام مالیاتی تمرکز کند. طبیعی است چنین اقدامی در یک دورۀ کوتاهمدت امکانپذیر نیست؛ اما اگر در دورۀ بلندمدتی بتوان به نظام اقتصادی و دولت کمک کرد، قدمبهقدم وابستگی خود را از نفت کم میکند و درآمدهای نفتی وارد یک صندوق میشود.
🔖 حال اگر بتوانیم در بلندمدت بهسمت ایجاد صندوقی مثل صندوق نفت نروژ برویم، بهنظر میرسد در آینده عایدی خوبی برای ملت ما جمع میشود و بعد از مدتی میبینیم که دارایی چشمگیری فراهم شده و بازدهی آن دارایی به دولت کمک میکند که این کار هم آنچنان ملاحظهای ندارد. دولت درآمد نفتی را وارد صندوق کرده و آن صندوق دارایی هم بازدهی خودش را ایجاد میکند و آن بازدهی صرف مواردی مثل یارانه، کمک به فقرا و حمایتهایی از اقشار مردم میشود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مهدی_صادقی_شاهدانی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 افزایش هزینه برای مصرف کننده؛ با شبکۀ توزیع سنتی
📌 دکتر مهران برادراننصیری در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 شبکۀ توزیع کشور از همۀ قسمتهای دیگر کشور ضعیفتر است و در واقع میتوان گفت که کل اقتصاد بازار و خدمات ما که شبکۀ توزیع هم جزء آن است، بسیار سنتی و غیر مدرن است و این سبب میشود که ما مقدار زیادی هدررفت منابع و افزایش هزینهها برای مصرفکننده داشته باشیم.
🔖وقتی در شبکۀ توزیع، افراد همچنان به صورت سنتی بارهایی را از مناطق مختلف مثلاً در میادین ترهبار شهرداری میآورند و پخش میکنند و افراد هم از آنها میخرند، کالایی که وارد تهران میشود چند بار دست به دست میشود. در واقع تعداد زیادی آدم در شبکۀ توزیع کار میکنند که هزینههای زندگی آنان را همین مصرفکننده متقبل میشود.
🔖 آنقدر شبکۀ توزیع ما گسترده و ناکارآمد و نارسا است که نتیجۀ نهایی آن این میشود که هزینههای قابل ملاحظه و غیر مفیدی را در حاشیۀ بازار ایجاد میکند که آنها هم به هزینههای قیمت تولیدکننده اضافه میشود و بنابراین گاهی اوقات قیمتی که مصرفکننده پرداخت میکند، چند برابر قیمتی است که تولیدکننده دریافت میکند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مهران_برادران_نصیری
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 نتیجۀ خلق پول، عدم توازنهای اقتصادی و اجتماعی است
📌 دکتر حمیدرضا مقصودی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 وقتی میگوییم تورم در ایران منشأ پولی ندارد، به این معناست که تورم منشأ بانکی هم ندارد. البته حرف من بهمعنای این نیست که شبکۀ بانکی ما، شبکۀ خوبی است و درست کار میکند. اجمالاً ممکن است همۀ ما متوجه باشیم که در این شبکۀ بانکی، مشکلاتی وجود دارد؛ یعنی ما مریض را میبینیم؛ اما باید بررسی کنیم که منشأ مریضی چیست؟ الآن باید ببینیم که مشکل بانکداری خصوصی ما یا بانکداری بانک عامل ما چیست؟
🔖 طبیعتاً مشکل آن خلق پول است. اما آیا منشأ تورم، خلق پول است؟ پاسخ منفی است. نه در ایران و نه در هیچجای دیگر منشأ تورم پول نیست. آیا این خلق پول، کار خوبی است؟ پاسخ این سؤال هم منفی است و البته نتیجۀ این خلق پول نیز تورم نیست؛ بلکه نتیجۀ آن در عدم توازنهای اقتصادی و اجتماعی خود را نشان میدهد؛ یعنی خود را در شکافهای طبقاتی، در هدایت نقدینگی بهسمت نظام سرمایهداری و سرمایهدارها و در ایجاد فقر نشان میدهد.
🔖 نقدینگی باید بهطور همگانی در دست مردم قرار بگیرد؛ اما میبینیم که نقدینگی دقیقاً بهصورت هدایتشده در دست گوشهای از سرمایهداران رانتی غارتی قرار میگیرد. لذا اگر بخواهیم با نظام بانکی مواجهه کنیم، چه بانک مرکزی و چه بانکداری خصوصی و چه بانکداری دولتی، باید ببینیم که در عدم توازنهای اجتماعی، ایجاد فقر، ایجاد شکاف طبقاتی، ایجاد ثروتهای بادآورده و در سفتهبازی چه اثری دارند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حمیدرضا_مقصودی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 جلوگیری از افزایش نقدینگی؛ گامی در جهت کاهش تورم
📌 دکتر رسول بخشی دستجردی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 برای اینکه تورم تکرقمی شود، قطعاً باید اقداماتی انجام دهیم. کاهش تورم بسته به اینکه از چه طریقی انجام شود، خیلی مفید خواهد بود.
🔖 در سال 92 که دولت آقای روحانی آمد، قرار بر این بود که تورم کنترل شود و تا حدی هم این کار انجام شد و قیمتها هم کم شد و تورم تکرقمی اتفاق افتاد. اما برای اینکه آن تورم تکرقمی محقق شود، راهکار غلطی را پیش گرفتند.
🔖 یعنی میان نرخ سود سپردههای بانکی با نرخ بازدهی در اقتصاد تفاوتی ایجاد شد. نرخ بازدهی نسبتبه سود سپردۀ بانکی پایینتر قرار گرفت و این باعث شد نقدینگی که همینطور درحال افزایش بود، در بازار وارد نشود و مثل آب پشت سد جمع شود.
🔖 وقتی که نقدینگی درحال افزایش باشد؛ اما تورم پایین بیاید و تولید رشدی نکند، حتماً مشکلی وجود دارد که بعداً خود را نشان میدهد و دوباره تورم شدیدی رخ میدهد. این کاری بود که چند سال بعد اتفاق افتاد و تورمِ جمعشده خود را نشان داد.
🔖 دولت اخیر میخواهد بگوید من برای آنکه جلوی تورم را بگیرم، باید جلوی رشد نقدینگی را بگیرم. این کار بسیار ارزشمندی است. چون در زمان دولت آقای روحانی نقدینگی زیاد میشد؛ اما قیمتها رشد نمیکرد و این کاری خطرناک بود. پس باید جلوی رشد نقدینگی را گرفت.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#رسول_بخشی_دستجردی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 خامفروشی و خاماندیشی؛ دو چالش مهم در اقتصاد ایران
📌 دکتر محمد نعمتی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 اقتصاد ایران، بهشدت رانتی است؛ به معنای اینکه زندگی در ایران به منابع طبیعی نفت و گاز و معدن وابسته است و تقریباً روزی معادل ۱۰میلیون بشکه نفت و گاز برمیداریم.
🔖 درواقع شیوۀ حکمرانی منابع طبیعی ما بهگونهای بوده که منبع رانت خدادادی بزرگی را که سالی 100، 150هزارمیلیارد تومان است، به قیمت ثابت داریم و هرچه سطح معیشتی فرد بالاتر باشد، از رانت آن بیشتر بهره میبرد.
🔖 بنابراین درگیر نظامی رانتی هستیم که خامفروشی را در نظام سیاسی بینالملل که از قرن هجدهم برای کشورهای آفریقایی و آسیایی تعریف شده، پذیرفته و از دورۀ پهلوی نیز نوعی خاماندیشی ایجاد شد که با پول نفت برای کشور توسعه میآوریم؛ درحالی که برای ما بدبختی بسیاری به همراه آورد؛ به عبارت دیگر خامفروشی، این خاماندیشی را با خود به همراه آورد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمد_نعمتی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 نهادهای ناتراز؛ عواملی مهم در ایجاد تورم بالا
📌 دکتر میثم خسروی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 طیف وسیعی از نهادها اعم از شرکتها، دولت و بانکها این امکان را دارند که ناتراز باشند و این ناترازی را به متغیرهای پولی سرایت دهند. حال اینکه اینها چه نهادهایی هستند و هرکدام چه اولویتی دارند و چه سهمی از این تورش تورمی را میتوان به گردن آنها انداخت، در کشورهای مختلف متفاوت است.
🔖 عموماً تورش تورمی بالا معمولاً از این جهت اتفاق میافتد که نهادهای ناترازی وجود دارد و ممکن است آن نهادها بتوانند ناترازی خود را با خلق نقدینگی پوشش دهند. وقتی این دو شرط همزمان اتفاق بیفتد، کشورها گرفتار تورشی تورمی میشوند.
🔖 زمانی که یک شرکت بهصورت ساختاری و مزمن، ناتراز میشود و اساساً هیچ امیدی نباشد که هزینه و درآمد یا دارایی بدهی آن جبران شود و بهطور واگرا زیاد شود، اینجاست که شرکت نباید به حیات خود ادامه دهد و اساساً تداوم حیات آن به ضرر اقتصاد است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#میثم_خسروی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مهمترین آسیبهای موجود در نظام توزیع کالا
📌 محسن محمدزاده در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 اولین آسیب نظام توزیع کالا و خدمات، زنجیرۀ توزیع کالا در کشور است. زنجیرۀ عرضۀ کالا و فرایندی که این زنجیره را تعریف کرده، غیرشفاف و ناکارآمد است. در صنایع و محصولات مختلف، یک زنجیرۀ توزیعی در کشور وجود دارد که چون بخشی از آن سنتی است و سابقۀ 70، 80ساله دارد، هیچگاه خودش را با حال حاضر تطبیق نداده است.
🔖 دومین آسیب صادرنکردن فاکتور الکترونیکی است. دربارۀ این مسئله میتوان ساعتها صحبت کرد. اگر قرار باشد برای اصلاح زنجیرۀ توزیع کالا اقدام مؤثری در کشور انجام شود، همین فاکتور الکترونیک است. همۀ دستگاههای کشور باید برای جاانداختن فاکتور الکترونیک تلاش کنند. تا این اتفاق نیفتد، نمیتوان دربارۀ تحول در چرخۀ توزیع و حلقههای توزیع کالا صحبت کرد. در هر مسئلهای که وارد میشویم، صادرنشدن فاکتور الکترونیک مشکل جدی ایجاد کرده است.
🔖 بحث سوم، یارانههایی است که در بعضی از حلقهها در نظام توزیع پرداخت میشود. در علم اقتصاد یارانۀ مستقیم و غیر مستقیم و یارانۀ کالایی و غیرکالایی وجود دارد؛ اما در یکسری از حلقهها، یارانههایی پرداخت میشود که در نظام توزیع فساد به بار میآورند؛ مثلاً یکی از این یارانهها، سهمیههایی است که در برخی حلقههای نظام تولید و توزیع کشور پرداخت میشود؛ مثل سهمیۀ آرد، شکر و مواد اولیه.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محسن_محمدزاده
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 فشار تقاضا و هزینه؛ دو عامل مهم در پدیدآمدن تورم
📌 دکتر احسان قمری در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 تورم میتواند از دو جهت ایجاد شود؛ یکی از فشار تقاضا و دیگری از فشار هزینهها. بسیاری از اوقات این فشار تقاضا ناشی از پایۀ پولی است و میبینیم که در بازار میان عرضه و تقاضا بهصورت کلان تعادل بههم میخورد و وقتی که به تقاضا فشار وارد میشود، افزایش قیمت بهوجود میآید. این موارد در ادبیات اقتصادی بهعنوان دلیل تورم شناخته میشوند.
🔖 یکی دیگر از عللی که باید بهعنوان فشار تقاضا دربارۀ آن بحث کرد، نقدینگی است که درحقیقت روی دیگرِ تقاضا را به ما نشان میدهد و این هم مشخص است که نقدینگی کنار آن سلسله اتفاقاتی که ایجاد میشود، تقاضای کل را زیاد کرده و تورم را ایجاد میکند.
🔖 حال باید دید آیا نرخ ارز بر تورم اثر میگذارد؟ باید گفت بهصورت مطلق نمیتوان به این سؤال پاسخ داد. چون متغیرها بسیار اثرگذارند. مثلاً ابتدای دولت دهم میزان نقدینگی، چیزی در حدود ۴۸۰همت بود؛ اما درحال حاضر چهارهزارهمت است. حال آیا این نقدینگی کاملاً ناشی از نرخ ارز است؟ نمیتوان بهراحتی همه را ناشی از آن دانست.
🔖 به اینجا که میرسیم، وارد بخش بعد میشویم و میگوییم تورم میتواند از جای دیگر هم ناشی شود و آن فشار هزینههاست. بهنظر میآید که نرخ ارز در اینجا بیشترین تأثیر خود را میگذارد و آن قیمت نهادههای تولید است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#احسان_قمری
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 جهش نرخ ارز؛ عاملی مهم در افزایش تورم در اقتصاد ایران
📌 دکتر حسین صمصامی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 در اقتصاد ایران وقتی به آمارهای تورم نگاه میکنیم، متوجه میشویم که بعد از انقلاب و جنگ تحمیلی، تورم تقریباً در حدود 11درصد، 10درصد، 18درصد، 20درصد، 15درصد، 9درصد و 8درصد بوده است؛ یعنی بعضاً در دوران جنگ، نرخهای تورم بسیار پایینی داشتیم.
🔖 در زمان جنگ، کشتیهای ما را در آب میزدند، نفت ما را نمیخریدند، دولت از بانک مرکزی قرض میگرفت و عامل اصلی پایۀ پولی هم بدهی دولت به بانک مرکزی بود؛ اما باز هم تورم ما 50درصد نشد. یکی از دلایل اصلی این امر، کنترل نرخ ارز بود.
🔖 اگر شما به تاریخ اقتصاد ایران بعد از انقلاب نگاه کنید، میبینید که بالاترین نرخهای تورم، زمانی بوده که نرخ ارز در بازار جهش پیدا کرد؛ یعنی سالهای 74، 90، 91 و 97. نرخ ارز به این دلیل بالا میرود که مثلاً وقتی گفته میشود که شما تحریم شدید، عدهای سودجو همانند سفتهبازها و دلالها که همیشه میخواهند از فرصتها سوءاستفاده کنند، به بازار هجوم میبرند و همچنین با کمک افرادی، فرار سرمایه رخ میدهد. این امور باعث میشود قیمت بالا برود و بانک مرکزی درمقابل، متناسب با این بازار، نرخ ارز را افزایش میدهد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حسین_صمصامی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 فتوا نمیتواند جایگزین قانون باشد
📌 حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدجواد ارسطا در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 فتوا نمیتواند جایگزین قانون باشد. این یک نکتۀ مهمی است که اگر به آن التفات درستی داشته باشیم، میتوان به خیلی از اشکالات که یک سابقۀ صدساله و بلکه بیش از صد سال در فضای علمی کشور دارد، پاسخ داد.
🔖 دلیل اول این است که هر مجتهدی میتواند فتوا را صادر کند؛ اما اگر قرار باشد ما به سراغ قانون برویم و دستگاهی برای وضع قانون در جامعۀ اسلامی داشته باشیم و بخواهیم بر اساس فتوایی که فقها صادر کردند قانون وضع کنیم، قطعاً در جامعه دچار هرجومرج و اختلال نظام خواهیم شد.
🔖 دلیل دومی که فتوا نمیتواند جایگزین قانون بشود، این است که در همۀ موارد یا اکثریت قاطع موارد، فتاوا مشخصکنندۀ چگونگی اجرای حکم شرعی نیستند، بلکه چگونگی آن را برعهدۀ خود مکلف میگذارند و این مطلب موجب بروز هرجومرج در ناحیۀ اجرای حکم شرعی خواهد شد.
🔖 دلیل سومی که فتوا نمیتواند جایگزین قانون بشود، این است که فتوا در مواردی صادر میشود که فقیه بتواند به یک حکم ثابت شرعی برسد. اما در خصوص آن موضوعاتی که غالباً یا دائماً در حال تغییر هستند، چون حکم ثابت شرعی وجود ندارد، هیچ فتوایی هم دیده نمیشود.
🔖 بنابراین ما در حکومت اسلامی به سه دلیل مشخص نیازمند دستگاه قانونگذار هستیم؛ دستگاهی که باید نهایتاً توسط یک مرجع واحدی تمام این مقرراتی که به نام قانون وضع میشود را موردبررسی قرار دهد و عدممغایرتش با شریعت را احراز کند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمدجواد_ارسطا
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 راهکارهایی برای بهبود وضعیت اقتصادی ایران
📌دکتر محمدجواد توکلی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 آن چیزی که در حال حاضر برای اقتصاد ایران اهمیت زیادی دارد، ایجاد نوعی ثبات در آن است و اگر بخواهید ثبات باشد، متغیرهای کلیدی از جمله نرخ ارز را در کوتاهمدت تثبیت کنید که هزینۀ فرصت همهچیز از جمله صادرات و واردات و تولید را تغییر میدهد و همچنین نرخ ارز را بهسمت نرخ ارز واقعی ببرید. ارز واقعی هم ارزی است که با واقعیت اقتصاد ایران سازگار باشد؛ نه اینکه آن را به بازار آزاد مختلشدهای واگذار کنید.
🔖 گام دوم هم این است که بهسمت کنترل خلق نقدینگی حرکت شود.
🔖 سومین گام به نظام مالیاتی مربوط است. باید کاری کرد که سفتهبازی بهصرفه نباشد و فقط تولید بهصرفه باشد.
🔖 بنابراین وضعیت اقتصاد ایران در صورتی بهبود پیدا میکند که: نظام بانکی را کنترل کنیم که دائماً پول در اقتصاد کشور میریزد و هیچ تولید و فعالیتی هم بیرون نمیدهد؛ نظام مالیاتی را اصلاح کنیم؛ از متغیر باثبات ارز هم برای کمک به این وضع استفاده کنیم.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمدجواد_توکلی
🌐 @rouyesh_andisheh
💢 بازتاب انتشار چهارمین شماره ماهنامه رویش اندیشه با موضوع ابعاد تورم در اقتصاد ایران:
✅ خبرگزاری حوزه:
🌐 https://hawzahnews.com/xbBx9
✅ خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)
🌐 https://iqna.ir/fa/news/4039184/چهارمین-شماره-ماهنامه-رویش-اندیشه-منتشر-شد
✅ خبرگزاری کار ایران(ایلنا)
🌐 https://www.ilna.ir/بخش-فرهنگ-هنر-6/1200362-شماره-جدید-ماهنامه-رویش-اندیشه-منتشر-شد
✅ پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح انسانی اسلامی
🌐 http://ihkn.ir/?p=27404
✅ پایگاه خبری - تحلیلی قدس آنلاین
🌐 https://www.qudsonline.ir/news/789238/چهارمین-شماره-از-ماهنامۀ-رویش-اندیشه-منتشر-شد
#رویش_اندیشه
#ماهنامه
#اقتصاد
🔲 با ما همراه باشید
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 چگونگی برنامهریزی دولت برای احیای حقوق عامه
📌دکتر محمود حکمتنیا در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 سؤال این است که در حقوق عامه نقش دولت به چه شکل است؟ آیا نقش دادخواهی دارد؟ آیا نقش ذینفعی دارد؟ دولت قرار است چه نقشی را ایفا کند؟ اگر ذینفع باشد، هزینۀ حقوق عامه را در خزانه میریزد و اگر به نمایندگی از مردم باشد، باید هزینه را در موضوع موردنظر صرف کند؛ یعنی مثلاً برای جنگل و یا برای آب هزینه کند، نه اینکه هزینه آنها را بگیرد و برای کارمندان خود خرج کند. بنابراین اگر حقوق عامه را به این معنا بگیریم و بخواهیم نقش دولت را در آن تعیین کنیم باید حد مثبت و منفی را در نظر بگیریم.
🔖 اما اینکه دولت برای حقوق عامه برنامه داشته باشد، یک صحبت است و اینکه این برنامه کارآمد و موفق باشد، یک صحبت دیگر است. در حقوق مثبت نباید دو امر را با هم اشتباه بگیریم؛ چون همیشه کمبود منابع وجود دارد. شما در موجّهبودن برنامۀ خود با توجه به پیامدها و آثاری که میخواهید حساب کنید، وارد برنامهریزی میشوید.
🔖 پس برنامهریزی مشتمل بر سه مورد است؛ اول اینکه باید مفاهیم حقوق عامه را داشته باشید. دوم اینکه باید در زمینۀ اهداف، پیامدها را محاسبه کنید تا اهداف مشخص شود و سوم اینکه باید بتوانید منابع را هم تخصیص دهید. این سه مورد در کنار یکدیگر قرار میگیرد و جزء برنامۀ شما در باب احیای حقوق عامه میشود؛ یعنی نظریۀ حق مشخص.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمود_حکمت_نیا
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 کسری بودجه و مالی دولت؛ عاملی مهم در افزایش نقدینگی
📌حجتالاسلام والمسلمین دکتر سیدهادی عربی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 در اقتصاد ایران مجموعهای از عوامل دستاندرکار است که برخی اسم آن را تورم ساختاری گذاشتهاند؛ یعنی یکسری از عوامل است که البته درنهایت یا به افزایش تقاضا یا به کاهش هزینه منجر میشود. اما این مسئله در ساختارهای مختلفی سرچشمه دارد.
🔖مثلاً بخش زیادی از تورم در اقتصاد ایران به کسریهای بودجه و مالی دولت برمیگردد که معمولاً از طریق استقراض از بانکها یا بانک مرکزی تأمین مالی میشود و اینها نقدینگی را افزایش داده و موجب بروز تورم میشوند.
🔖 البته افزایش نقدینگی در مرحلۀ اول، تقاضا را تحریک میکند و از آن طرف هم تولید به اندازهای که تقاضا افزایش یافته، افزایش پیدا نکرده و لذا سطح عمومی قیمتها را بالا میبرد.
🔖 بنابراین یکی از عوامل مهم در کشور ما، تورم پولی است که افزایش نقدینگی عمدتاً ناشی از کسریهای بودجه و مالی دولت میشود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سیدهادی_عربی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 تنظیم درست قانون منوط به لایحهمحور بودن آن است
📌دکتر سیدحسین میرمحمدصادقی در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 مطلب مهم این است که یک نهاد تخصصی باید مجلس را تغذیه کند، البته ممکن است یکی بگوید مرکز پژوهشهای مجلس میتواند چنین کاری را انجام دهد. در حالی که از این مجموعه هم در این زمینه چندان کاری برنمیآید.
🔖 بهنظر من باید هر سه قوه در این کار دخالت داشته باشند و آن وقت میتوان گفت که پیشنویسها بهطور تخصصی آماده میشود؛ چون نکتۀ مهم در قوانین، تهیۀ طرح اولیه است و بعد که وارد صحن مجلس میشود زیاد تغییر نمیکند و بسیاری از نمایندگان هم در این زمینه تخصصی ندارند و اصلاً حوصله ندارند که یک قانون هزار مادهای مثل قانون تجارت را ماده به ماده مورد بحثوبررسی قرار دهند.
🔖 بنابراین قانون، از اول باید درست تنظیم شود و بهنظر من درست تنظیمکردن آن هم منوط به لایحهمحور بودن آن است و اگر امکان آن باشد، باید یکچنین نهادی در قانون پیشبینی شود که بهطور کل یاور مجلس باشد و همهچیز در آنجا پختوپز شود و بعد هم قانون در پارلمان بهصورت یک متن شُستهرفته مطرح شود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سیدحسین_میرمحمدصادقی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 تحقق همۀ اهداف حذف ارز ترجیحی دست نیافتنی است
📌 دکتر مجید شاکری در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 حذف ارز ترجیحی بستهبه اینکه چرا حذف میشود، نتایج کاملاً متفاوتی دارد. اگر ارز ترجیحی به این خاطر حذف شود که ارز موجود نیست، وقایعی مثل سال 72 رخ میدهد؛ یعنی تقاضایی که قبلاً با ارز ترجیحی پوشش داده میشد، به بازار ارز آزاد گسیل میشود، بدون اینکه ارز در بازار آزاد موجود باشد.
🔖 البته گاهی هم ارز ترجیحی بهعنوان اقدامی اصلاحی حذف میشود؛ مثل سال 81 که ارز موجود در بازار آزاد حرکتی نمیکند و سالها تکنرخی میشود. بنابراین هدف حذف ارز خیلی مهم است.
🔖 به عبارت دیگر اگر کسی گمان کند با حذف ارز ترجیحی هم میشود به کسری بودجه کمک کرد، هم سبد خانوار تقویت میشود و هم پرداختها تراز مییابد، نشدنی است. عملاً بعضی از این اهداف درمقابل اهداف دیگر قربانی میشود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مجید_شاکری
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 اتخاذ راهکارهای مختلف در مدیریت فعالیتها و پدیدههای اجتماعی
📌دکتر مسلم آقاییطوق در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 ما در عرصههای گوناگون فعالیتهای اجتماعی داریم. هنگام توجه به این فعالیتها و پدیدههای اجتماعی ممکن است راهکارهای مختلفی داشته باشیم تا بتوانیم این موارد را مدیریت و کنترل کنیم.
🔖 بهعنوان مثال شما بحث پدیدۀ طلاق را در نظر بگیرید. این پدیده را اگر بخواهیم مدیریت کنیم، متوجه میشویم که همۀ راهکارها، راهکارهای حقوقی نیستند؛ یعنی ما یک سری راهکارهایی داریم که به دامنۀ اقتصاد برمیگردد و ممکن است بخشی از طلاقهایی که صورت میگیرد، بهخاطر عدمتکاپوی مالی زوج و زوجه باشد و مشکلات مالی باعث طلاق بشود. برای کمک به این دست از زوجین و برای جلوگیری از طلاق، شما میتوانید مباحث و مشکلات مالی آنها را حل کنید.
🔖 همچنین ممکن است بحث، بحث روانشناختی باشد و یکی از زوجین بر اثر مشکلات روانشناختی دچار چالش شود و بحث مشاورههای روانشناختی برای حل این مسئله پیش بیاید.
🔖 اما بعضاً پیش میآید که مشکلات، ناشی از نظام حقوقی و قوانین و مقررات است و اگر قانونگذار اقدامی انجام دهد، آن مشکلات تا حدودی حل میشود؛ بهعنوان مثال شما میتوانید مواردی را در نظر بگیرید که بهفرض در معاملات بورس مقرراتگذاری میکنند و پنج درصد نوسان را بهعنوان سقف در نظر میگیرند. در غیر این صورت ممکن است معاملات به سمتوسوی ناسالمی سوق داده شوند. این تعیین سقف یک راهکار است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مسلم_آقایی_طوق
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 روشهای مختلف جبران کسری بودجۀ دولت
📌 حجتالاسلام والمسلمین دکتر سعید فراهانیفرد در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 معمولاً دولتها میتوانند از سه یا چهار روش، کسری بودجۀ خود را جبران کنند که راحتترین راه، استقراض از بانک مرکزی است.
🔖 راه دیگر هم این است که دولت، کسری بودجۀ خود را از طریق بانکها و شبکۀ بانکی حل کند و از آنها استقراض کند. راه سوم هم تأمین مالی از طریق مردم است که با فروش اوراقی انجام میشود که در اقتصاد به آن اوراق قرضه میگویند. البته در اقتصاد ما اوراق قرضه وجود ندارد و از طریق امور رایج دیگر از مردم استقراض میشود. حالت چهارم هم استقراض از طریق خارج و سرمایهگذاریهای خارجی است.
🔖 کمهزینهترین روش از میان این چهار روش، بحث تأمین مالی از طریق مردم است؛ یعنی اگر دولتها به مردم اوراق بفروشند و از این طرق تأمین مالی انجام دهند، نقدینگی ایجاد نمیشود؛ بلکه نقدینگی در دست مردم جمع میشود و خصوصاً اگر در مسیر تولید برود، نتایج بسیار خوبی بهبار میآورد. بنابراین تنها راه و بهترین راهِ سیاست تأمین کسری بودجۀ ضدتورمی، تأمین مالی از طریق مردم و مشارکتدادن آنهاست؛ به این شرط که در مسیر عمران و تولید قرار بگیرد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سعید_فراهانی_فرد
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 وظایف اساسی و مهم نمایندگان در مجلس
📌دکتر خیرالله پروین در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 نمایندگان مجلس بعد از آنکه اعتبارنامۀ آنها به تأیید میرسد و تصویب میشود، دیگر صرفاً نمایندۀ حوزۀ انتخابی خودشان نیستند. در قانون اساسی آمده است که نمایندگان بعد از تصویب اعتبارنامه، دو وضعیت پیدا میکنند و این دو وضعیت بیانگر نقش اساسی و مهم نمایندگان محترم است.
🔖 وظیفۀ اول، ملّی است؛ یعنی طبق قانون اساسی، نمایندگان مجلس بعد از تصویب اعتبارنامۀ خود، در برابر ملت مسئول هستند. بهعبارت دیگر آنها فقط نمایندۀ حوزۀ انتخابی خودشان نیستند. البته وظایف حوزۀ انتخابی خود را بر عهده دارند ولی در قبال قانونگذاری و در قبال مسئولیت خود در برابر تمام مردم ایران مسئولاند.
🔖 وظیفۀ دومی که یک نمایندۀ مجلس بعد از تصویب اعتبارنامۀ خود پیدا میکند، کلیبودن است؛ یعنی او در تمام مسائل داخلی و خارجی کشور حق اظهارنظر دارد و میتواند در آنها ورود پیدا کند و در این خصوص طبق وضعیتی که در قانون اساسی آمده، حق سؤال و حق تذکر و حق استیضاح دارد که بالاترین ضمانت اجرای ایفای نقش نمایندگی در مجلس شورای اسلامی است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#خیرالله_پروین
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 جایگاه فضای مجازی در مدیریت و تنظیم بازار
📌 دکتر وحید شقاقی شهری در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 فضای مجازی، فضای رهاشدهای است و نمیتوان با آن بهطور کل بازار را کنترل کرد. شاید این فضا بتواند در علامتدهی و پیگیری برای پاسخگویی مدیران مناسب باشد؛ اما آنها همه بعد از وقوع حادثه است؛ یعنی حادثه اتفاق افتاده و کالا وجود ندارد یا اینکه بهصورت خیلی گران به مصرفکننده میرسد و مصرفکننده هم درددل خودش را در فضای مجازی طرح میکند.
🔖 حسن فضای مجازی هم این است که چون در آن، مطالب بهسرعت پخش میشود و مسئولان هم در فضای مجازی حضور دارند، این مطالب را میبینند و این مطالبهگری در فضای مجازی ایجاد میشود و مدیران مجبور میشوند پاسخگو باشند. فضای مجازی برای بعد از وقوع حادثه، ایجاد مطالبه میکند. وقتی که مسئله یا مشکلی در بازار اتفاق میافتد، این امر در فضای مجازی به دغدغه تبدیل میشود و اگر حساسیت برانگیز باشد، موجی را ایجاد میکند و موجب میشود مسئولان به پاسخگویی دعوت شوند.
🔖 اما مسئله این است که باید مسیر بهگونهای طی شود که قبل از وقوع حادثه، بازار را تنظیم کرده تا به این مرحله نرسیم.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#وحید_شقاقی_شهری
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 هر نظام منطقهای ذیل یک نظام جهانی معنا پیدا میکند
📌 دکتر باقر انصاری در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 اگر کشورهای اسلامی بخواهند نظامهای منطقهای ایجاد کنند باید به این نکته توجه داشته باشند که هر نظام منطقهای ذیل یک نظام جهانی معنا پیدا میکند. تا زمانی که نهادهای بینالمللی اینها را تأیید نکنند و قبول نداشته باشند، راه به جایی نخواهند برد. بهخاطر همین منشور اولیۀ حقوق بشر بیشتر از اعلامیۀ قاهره موردتوجه واقع شده است.
🔖 من شخصاً نه امیدی به این اعلامیۀ قاهره دارم و نه به اعلامیۀ جدیدی که قرار است تهیه شود و واقعیت هم این است که عصر اعلامیهنویسی دیگر گذشته و حداقل مربوط به نیمقرن پیش است. اگر در حال حاضر اقداماتی هم انجام میشود، برای این است که در یک منطقۀ خاصی حمایتهای بیشتر و جدیتری داشته باشد و یا برای این است که کنوانسیونی را تدوین کنند که آن اعلامیه، پیشدرآمدی برای آن کنوانسیون باشد.
🔖 اما هنوز در میان کشورهای اسلامی چنین قصدی دیده نمیشود که یک ائتلاف جدی و ارادهای جدی حاصل شود تا بخواهند سازوکارهای حقوق بشری و مکانیزم خاصی ایجاد کنند و بهنظر من این چیزی است که تنها روی کاغذ خواهد ماند و اثر خاصی نخواهد داشت.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#باقر_انصاری
🌐 @rouyesh_andisheh