.... جمهوری اسلامی در این سالها در برابر تحریمهای سنگین آمریکا که بسیار مدیریتش سخت است موفق بوده و توانسته تهدیدات را به فرصت تبدیل کند و این نشاندهنده این است که مدیران شما این شرایط سخت را خوب مدیریت کردهاند.
🔹حقانی ادامه داد: از انتقال تجارب جمهوری اسلامی ایران به افغانستان استقبال و اعلام آمادگی میکنیم. ما 40 سال جنگ را پشت سر گذاشتهایم در حالیکه شما در این 40 سال امنیت داشتید. اشتراکات فرهنگی و پیوند عاطفی و گویش و تعارفات و حتی اشتراکات مذهبی بین هرات و مشهد بسیار کار را راحت میکند.
🔸وی همچنین گفت: قبل از انقلاب اسلامی در ایران جناب آقای خامنهای یکی از کتب علمای هند را ترجمه کرده بود و این نشان میدهد انقلاب ایران، یک انقلاب همراه با علم و شهود و دانش بوده است و این مسأله خیلی مهم است.
🔹مسئول دفتر فرهنگ و اطلاعات هرات افزود: ما در این روزها با بعضی چالشها و شایعات روبرو هستیم. دشمن نمیخواهد اخوت بین ایران و افغانستان ایجاد شود بلکه برعکس دنبال این هستند که روابط بین ما را خراب کنند و در مسائل مختلف از جمله گمرکات و غیره مسائلی را بوجود میآورند که این با دید صحیح بزرگان قابل حل است.
🔸وی تصریح کرد: هرات شخصیتهای بسیار خوبی دارد و همچنین شامل دیدهای مختلفی است که بعضی از ما جلوتر هم هستند و از آن طرف بعضی هم با روشنفکری از حدود اسلام خارج میشوند. باید به یک اعتدال برسیم. مردم افغانستان که اکثرا اهل سنت حنفی هستند، اهل جنگ و درگیری با دیگران و بدخواه دیگران نیستند. این جمله امام ابوحنیفه است که فرمودند «کسی که از اهل قبله است، هیچ کس از پیروان ما حق ندارد او را تکفیر بکند.» اسلام درست باید توسط کارشناسان فهیم شناسانده شود.
🔹حقانی درباره تبادل میان نخبگان ایران و افغانستان نیز گفت: این رفت و آمدها توسط جوانان و اهل رسانه و تمام کسانی که دنبال بهبود روابط هستند کار بسیار خوبی است. *متأسفانه بعضی از افراد در اتفاقات تلخ گذشته گیر کرده و فقط میخواهند اختلافات را بیشتر کنند. ما نباید در گذشته بمانیم و باید با درست کردن یک نمای نو از زندگی، رو به جلو حرکت کنیم و طالبان تلاش دارد رو به جلو حرکت کند.
🔸وی در ادامه گفت: «مردم ما مهماننواز هستند ولی به کسی اجازه نمیدهند به آنها توهین کنند. روزی با یک ژنرال آمریکایی صحبت میکردم. او میگفت ای کاش طالبان با انسانیت تعامل میکرد. من به او گفتم همین که ما با جنگ درگیر شدیم یعنی با انسانیت در تعامل خوبی هستیم. اگر شما میخواستید با مردم ما تعامل درست داشته باشید با تانک وارد نمیشدید. هر وقت به جای تانک و تفنگ و طرح جنگی، بیل و کلنگ و طرح اقتصادی آوردید و به کمک مردم ما آمدید البته با پاسپورت و رعایت قوانین بینالمللی، مردم ما نه تنها با شما نمیجنگند بلکه از شما استقبال هم میکنند و مردم به شما سوغات هم میدهند. این شما بودید که به نیت کشتن مردم ما آمدید و افغانستان را ویران کردهاید.»
🔹این مقام طالبان همچنین افزود: افغانستان پتانسیل خوبی دارد و امیدواریم انتقال تجارب میان ایران و افغانستان ادامه یابد.
🔸وی تاکید کرد: به دنبال این هستیم که که قانون اسلام با شریعت اسلامی و منافع ملی در تعارض نباشد. به نظر ما در قانون اساسی هر مادهای که با اسلام تعارض داشت توسط کارشناسان زبده دینی و کارشناسان زبده حکومتداری نیاز به اصلاح خواهد داشت. بعضی از افراد در حکومت جدید در تلاش برای تدوین قانون اساسی هستند.
🔹حقانی همچنین افزود: ما این پایداری و این موفقیتهای جمهوری اسلامی در برابر این همه تحریم و فشار را از باهوشی و توانمندی علمای ایران میدانیم. ما با هم در دین اسلام اشتراک داریم. در نهج البلاغه از امام علی علیهالسلام روایت شده که آنچه برای خود میپسندی برای دیگران نیز بپسند. ما از مراجع عظام توقع و انتظار داریم که مردم افغانستان را کمک کنند. مردم افغانستان و نظام ما را درک کنند. از علما میخواهیم مردم را به استقامت و صبر توصیه بکنند. همان چیزی را برای مردم افغانستان بخواهند که برای مردم خودشان میخواهند.
🔸وی در پایان گفت: نظامی که بر اساس فقه حنفی بوجود آید نظام معتدلی خواهد بود و نگاه بلندی در مشترکات کلان دارد. اگر وقت داده شود افغانستان میتواند به موفقیت برسد.
#افغانستان_فرای_تصویر_رسانه_ها
..........
💠راسخ🇮🇷
@rasekh_g
جلسه با یکی از علمای شیعه شهر هرات
◀️طالبان با اقبال عموم مردم مواجه شده است و به روزتر شدهاند و زبان دیپلماسی میفهمند.
این عالم شیعه گفت: فساد فراوان دولت قبلی و شعارهای منطبق با زندگی سنتی و اعتقادات مردم از دلایل اقبال مردم به طالبان بوده است.
📌در شهر هرات به یکی از حوزههای علمیه خواهران شیعه محله جبرئیل رفتیم و خدمت مسؤول این حوزه رسیدیم. ایشان یکی از روحانیون فعال فرهنگی بودند.
🔰مشروح جلسه:
🔹طالبان و اقبال اولیه بدنه جامعه
از واقعیتها که نگذریم علیرغم تغییراتی در طالبان، طالبان همان طالبان بیست سال پیش است و ما از آنها خاطراتی خوشی نداریم. اینها در گذشته با مردم خوب تا نکردند. اینکه طالبان به قدرت رسید فقط یک عامل که زد و بند پشت پرده باشد نبوده و عوامل مؤثری دیگری وجود داشته. یک مسأله مسأله قومیت است که خیلی تأثیرکذار بوده است. البته یکی از دلایل اقبال مردم هم شعارهای آنها است که منطبق است با زندگی سنتی و اعتقادات مردم. جامعه شیعی در بین مردم افغانستان وزنه معتنابهی نیستند و در خوشبینانهترین حالت 25درصد جمعیت را تشکیل میدهند.
طالبان که آمد با کمال ناباوری مردم پذیرفتند و دلیلش این بوده که چارهای نداشتند و راه دیگری نداشتند.و همچنین فساد حکومت قبلی نیز بیتأثیر نبوده است. حکومت قبلی آنقدر فاسد بود که مردم دیگر تحملش را نداشتند. همین پلیس کنار ما با دزدان منطقه زد و بند داشتند و با هم بده بستان داشتند. اقبال مردم خوب بوده به این نشانه که مردم دعواهای خودشون را نمیآوردند سمت پلیس و دولت و ... ولی الان اعتماد دارند و میآورند. عموم مردم حتی شیعیان میگویند به نسبت دولت قبلی شرایط بهتر شده است و تا الان خوب بوده است. دو خواسته دارند عموم مردم: یکی امنیت و دیگری مسأله اقتصادی! این از بدنه جامعه!
🔹طالبان و نخبگان و تحصیلکردهها
اما تحصیلکردهها و کسانی که تحلیل دارند میگویند اگر طالبان نباشد، نسخه بدل آن براساس واقعیتهای میدانی داعش خواهد بود نه یک دولتی مثل دولت قبلی. در اینصورت طالبان بهتر است. بدنه جامعه نیز پذیرش جنگ دوباره را ندارد. این ارزیابی بنده است بر اساس ارتباطاتی که با مردم دارم.
گمانم این بود که خود آمریکا بر اساس سیاست شیطنتامیزش طالبان را اینجا داشته باشد که موی دماغی برای ایران باشد که الحمدلله اوضاع نرفته است به سمت تنش و خوب مدیریت شده است با اینکه شبکه تندروی حقانی در بین طالبان حضور دارند.
🔹تعامل با طالبان
طالبان طالبان بیست سال پیش نیست و یک مقدار به روز شده است و زبان دیپلماسی میفهمد. در صحبت با یک طالب گفتم حکومتها ماندنی نیستند و احتمال دادم برآشفته شود ولی نشد و پذیرفت و گفتم زمان رفتنتون رو خودتون با نوع برخوردتون با مردم و عادلانه برخورد کردنتون تعیین میکنید. اگر مثل حکومت قبلی ظلم کنید نخواهید ماند و طرف شنید و تحمل کرد. البته اینکه چه قدر بپذیرند معلوم نیست.
🔹طالبان، اسلامی یا قومیتی؟
به نظر من اول اینها پشتون هستند و بعد مسلمان! من در دورترین نقطه شرقی و دورترین نقطه غربی افغانستان بودم و همه جا دیدم که اول برایشان قومیت پشتون مهم است.
🔹طالبان و نظریه اداره اسلامی
من در بین طالبان نظریهپردازانی مثل شهید مطهری و شهید بهشتی و ... سراغ ندارم. به نظرم چنین شخصیتهایی قطعا ندارند.
🔹طالبان و شیعیان
بین علمای شیعه تلاش هست که با علمای آنان ارتباط گرفته شود. متأسفانه در کابل حرکتهای فردی و وحدتشکنانهای انجام شده است که باعث شده است برای طالبان اینطور تصویر شود که شورای علما تنها نمایندگان شیعیان نیستند. باید صدا شیعیان صدای شورای علمای شیعه باشد. در بین علمای شورای علما آقای اکبری بهترین فرد هستند برای اینکه حلقه واسط جامعه شیعیان باشند با طالبان.
#افغانستان_ورای_تصویر_رسانه_ها
--------------------------------------
🌏راسخ، راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
🆔 @rasekh_g
درس خارج فقه سیاست خارجی آیت الله کعبی.pdf
499.3K
📚متن جلسات #درس_خارج_فقه روابط بین الملل و سیاست خارجی
👤آیت الله عباس کعبی
◀️برای دریافت صوت و متن جلسات به کانال راسخ مراجعه بفرمائید.
--------------------------------------------
🌏راسخ، راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
🆔 @rasekh_g
🆔 @ehya_asemeh
www.mrborhan.com
🔰جلسه با یکی از نمایندگان سابق پارلمان و اعضای شورای علمای شیعه افغانستان
#طالبان_فرای_تصویر_رسانه_ها
از سالها قبل افغانستان منتظر یک تغییر بود. ولی هیچ کس احساس نمی کرد این تغییر به این اندازه بزرگ باشد و کل نظام تغییر کند. متصور، تغییری در حد یک تفاهم و تغییر برخی افراد و حداکثر بازنگری در برخی اصول قانون اساسی بود. ولی کل نظام فروپاشید.
🔹نگرانیها و پیشبینیهای مردم
با توجه به اینکه طالبان قبلا هم حکومت داشت مردم فکر میکردند همان حوادث و تجارب تلخ 20سال پیش دوباره اتفاق میافتد و نگران بودند طالبان آزادی بیان و تحصیل و ... را تحمل نکند. تجارب تلخ سابق در مزار و بامیان و ... باعث این شده بود که هزارهها که اکثرا شیعه هستند مثل سایز اقوام و شاید هم بیشتر نگرانتر باشند. فلذا خیلیها تصمیم به مهاجرت زمینی و هوایی گرفتند و رفتند.
مردم همچنین احتمال میدادند طالبان در این 20سال چهارچوب معینی برای نظام اسلامی خودشان در قالب قانون اساسی و آییننامه داشته باشند.
🔸 مردم با طالبان جدیدی مواجه شدند
در رابطه به احتمال اول، خلاف آن احتمالی که مردم میدادند، برخورد طالبان مثل گذشته خشونتامیز و تند نبوده است یا از روی مصلحت یا به خاطر تغییر تفکرشان(معلوم نیست). البته برخی موارد مثل تفتیش برخی خانهها بدون دستور از بزرگان طالبان اتفاق افتاده که در این گستره وسیع افغانستان چیز طبیعی بوده است. البته محدودیتهایی در رسانهها و تحصیلات بوجود آمده است ولی طالبان اعلام کرده است در چهارچوب احکام اسلامی اجازه داده خواهد شد. البته هنوز آییننامهای صادر نکردهاند و مردم تکلیف را واضح نمیدانند. جلوی برخی تحصیلات و کارمندی زنان در ادارات دولتی گرفته شده است، با اینکه در دانشگاهها و ادارات خصوصی همچنان زنان حضور دارند. چون این مسائل خواست مردم و دنیا است، احتمالا این مسائل در دستور کار طالبان قرار دارد و اصلاحاتی بیشتری را شاهد خواهیم بود.
🔹طالبان برنامهای برای نظامسازی ندارد
در رابطه با احتمال دوم هم امروز بعد از ۳ماه آمدن طالبان مردم دیدند آن تصویر مشخص از نظام اسلامی وجود ندارد و مردم را به قانون اساسی 57سال قبل (ظاهرشاه) ارجاع میدهند. معلوم است اینها برای دولتداری و نظامسازی آمادگی ندارند. خود اعضای طالبان هم فکر نمیکردند تمام نظام به آنان برسد و تصورشان این بود که تغییرات در قالب یک تفاهم و اصلاحاتی با نظام قبلی اعمال خواهد شد. سرعت تحولات بسیار بالا بود و در زمانی که سران احزاب سیاسی شیعه و سنی و اقوام مختلف ... در نشستی برای تصمیم برای سرنوشت افغانستان در پاکستان حضور داشتند، در همین زمان غافلگیر شدند و طالبان ارگ را در کابل تصاحب کرد.
ادامه دارد...
🔸اقدامات شورای علمای شیعیان
بلافاصله بعد از روی کار آمدن طالبان، شورای علمای شیعه یک جلسه اضطراری برقرار کرد و چند مسؤولیت برای خودش معین کرد: اولا برای حفظ جان و مال و آبروی مردم تلاش کنیم. ثانیا در خلأ رهبران باید دستاوردهای این 20سال را حفظ کنیم. در این 20سال افغانستان از لحاظ علمی و ... خیلی پیشرفت کرد. مکاتب خصوصی زیادی به راه افتاد. دانشگاههای خصوصی زیادی به راه افتاد. چون دولت توانایی پوشش همه جمعیت را نداشت. تاریخ افغانستان شاهد تنگنظریهای قومیتی بوده ولی در این 20سال در عرصه سیاسی و ساختار دولت حضور اقوام پررنگتر بود. در کنفرانس بن تصویب شد که شیعیان 20درصد از کارمندان و کارگزاران را تشکیل دهند. مذهب تشیع به رسمیت شناخته شد و ... دستاوردهای بزرگی بود برای همه اقوام از جمله هزارهها و تشیع بود. ثالثا شورا به این تصمیم رسد که مردم ما در هر نظامی که شکل گرفت، باید حضور تأثیرگذار داشته باشند.
بر همین اساس فورا 9روز بعد از آمدن طالبان نشست خبری دایر شد و خواستهای ملت افغانستان بالخصوص شیعه بیان شد. خبرگزاریهای زیادی آمدند. از جمله حفظ قانون احوال شخصیه تشیع!
فردای نشست، دیداری با کمیته 5نفره سیاسی طالبان که در رأسش مولوی شهابالدین دلاور بود برگزار شد و خواست مردم بالخصوص شیعیان در میان گذاشته شد. ملاقات خوبی بود و قرار بود اصل جلسه نیم ساعت باشد ولی 2ساعت طول کشید. مولوی دلاور کفت ما بعد از چهل و چند سال آشفتگی و جنگ داخلی به این رسیدیم که هیچ گروهی به تنهایی نمیتواند در افغانستان حکومت کند. سال 57 کمونیستها آمدند و دوام نیاوردند و مجاهیدن آمدند و نتوانستند و طالبان امد و نشد و ... باید همه مردم در تشکیل نظام و پیشبردن کارها سهم داشته باشند. میخواهیم حکومت همه شمول برقرار کنیم.
روز بعدش جلسهای با کرزای و دکتر عبدالله و تعدادی از سیاسیون قبلی در منزل دکتر عبدالله داشتیم. از نشست خبری و بیانیه در آن فضای سکوت، خیلی تشکر کردند. این که علمای شیعه با صدای بلند خواستههای خود را مطرح کردند را خیلی تقدیر کردند. ما همانطور که در جنگ شوروی جهاد کردیم و از اهالی این سرزمین هستیم انتظار داریم در دولت سهم داشته باشیم. کرازی هم گفت در این سالها اهل تشیع رشد و استعداد خود را نشان داده است و باید از این جمعیت مستعد استفاده شود. ما در بین شیعیان انسانهای اهل و متخصص و کاربلد داریم که کنار گذاشته شدهاند.
بعد از آن، فراخوانی داده شد و 5-6هزار نفر از شیعیان به مسجد خاتمالنبیین در کابل آمدند و حمایت خود را از شورای علما اعلام کردند. حضور زنان نیز در این فراخوان خیلی پررنگ بود.
اما متأسفانه وقتی لیست اولیه امارت اسلامی، اعلام شد ترکیب مورد انتظار ما منتشر نشد. شورای علما جلسهای برگزار کرد و به لیست اعتراض کرد و آن را به عنوان یک لیست همه شمول نپذیرفت و اصلاح لیست را مطالبه کرد. مردم احساس میکنند اگر در مناصب حضور نداشته باشند حقیر شدهاند و کنار گذاشته شدهاند. فلذا شورای علما مطالبه حضور همه مردم در مناصب بالای دولتی را داشته است.
بعد از اعتراض شورای علما، آقای کرزای هم بیانیه انتقادی صادر کرد.
#طالبان_فرای_تصویر_رسانه_ها
ادامه دارد...
🔹اختلاف نظر در طالبان
ظاهرا در بین طالبان اختلاف نظری وجود دارد. بخشیاش برمیگردد به اختلاف قومیتی که بخشی از طالبان از ولایتهای جنوب غربی مثل قندهار و هلمند هستند و بخشی از بخشهای جنوبی... همچنین در داخل طالبان، افراد سیاسی با نظامی اختلاف نظر دارند. سیاسیون باتجربهتر و خواهان مشارکت عمومی هستند ولی نظامیون میگویند تمام فداکاریها و زندان گوانتاناموها و آوارگی در کوهها و ... برای ما بوده و حالا که پیروز شدیم نباید به همه سهم دهیم. کسانی که در جهاد برادریشان را ثابت کردند باید سهم داشته باشند. غنیمت حق مجاهدین علیه آمریکا و ناتو در این 20سال است. ظاهرا گفته میشود به بعضی از سمتداران طالبان گذشته مثل ... عبدالسلام ضعیف و معتصم آقاجان و مولوی قلمالدین و مولوی شینواری که در این 20سال دوشادوش آنها جهاد نکردند سهمی ندادهاند. همین بخش نظامی هم در تشکیل دولت موقت غالب بوده است.
🔸امید به تغییرات مثبت
ما هنوز نمیدانیم، با وجود فشارهای خارجی و داخلی برای تشکیل حکومت همهشمول، آن حکومت همه شمول مورد نظر ما برقرار میشود یا خیر. معلوم نیست جه قدر دوام بیاورند. چون آمادگی اخذ کل حکومت را نداشتند و فکر میکردند در نظام سابق اصلاحاتی رخ میدهد و همان ادامه پیدا میکند ولی در عمل کل مسؤولیت مملکت به دوششان افتاده است در حالیکه سابقه دولتداری در اکثر افرادشان کم است. احتمال دارد با خواست مردم و فشارهای خارجی تغییراتی در عملکرد و رویکردها و سیاستگذاریهای طالبان اعمال شود تا مقبولیتی نسبی در داخل و خارج داشته باشند.
#طالبان_فرای_تصویر_رسانه_ها
ادامه دارد...
🔸راهحل خشونتآمیز در مقابل طالبان، به نفع تشیع نیست
با توجه به عدم فعالیت احزاب و نهادهای سیاسی در جامعه شیعی افغانستان، شورای علما –که برای کارهای سیاسی و نظامی تأسیس نشده است- وارد میدان شده است و میخواهد از راه #تعامل و #تفاهم و #استدلال و #منطق و #گفتگو و ... خواست مردم بالخصوص تشیع را با طالبان در میان بگذارد، تا جان و مال مردم حفظ شود و دستاوردهای 20سال قبل بماند و مردم حضور مؤثری در اداره کشور داشته باشند. هرگز راهحل خشونتآمیز به نفع مملکت و تشیع نیست. فلذا شورای علما وارد میدان شد تا مسالمتآمیز به نتیجه برسیم.
🔹ابزار فشار و برگ برنده شورای علما بر تأثیرگذاری بر طالبان
تنها ابزار فشار ما 7میلیون جمعیت تشیع است که پشتوانه شورای علما هستند.
🔸طرای طرحی برای حکمرانی
شورای علما فعلا در حال رفت و آمد و گفتگو با سران طالبان هست و هنوز طرحی برای حکمرانی و ... به آنها ارائه نشده است. هنوز زمینه پذیرش طرح از سمت ما هم وجود ندارد ولی در زمانی که اعلام آمادگی کنند مناسب است طرح ما پیشنهاد شود. شورای علما بنا دارد که حقوق و خواست مردم را مطرح کند ولی نمیخواهد خودش سهمی در اجرای امور بگیرد. هیچ فردی از اعضای شورای علما دنبال گرفتن منصب نیست ولی به عنوان یک شورای مشورتی آمادگی حضور و ورود دارد. کمیتهای از طرف شورای علما برای طراحی طرحی برای حکمرانی تشکیل شده است ولی نمیدانم چه قدر کار را جلو برده است. پیشرفت کار به امید پذیرشش بستگی دارد. اگر امید بیشتر باشد تلاش هم بیشتر میشود. مسؤول کمیته استاد فیاض ارزگانی هستند.
🔹تشکیل کمیتههایی از جوانان متخصص و متعهد برای کمک به امارت
این پیشنهاد خوبی است که نه خود اعضای شورای علما بلکه گروههای از جوانان متخصص و متعهد جمع شوند و کمیتههایی تشکیل دهند و با تأیید و حمایت و پشتیبانی شورای علما به کمک امارت بروند. ولی هنوز امارت احساس نیازی نکرده است و به خلأ خودشان پیش ما اذعان نکردهاند. باید فضای اعتماد ایجاد کنیم تا افرادی را که میخواهند به آنان کمک کنند بپذیرند.
#طالبان_فرای_تصویر_رسانه_ها
ادامه دارد...
💠جلسه با یکی از فعالین رسانهای شیعه در کابل
ایشون در تلویزیون تمدن(مهمترین شبکه شیعیان)، روزنامه آسیاتایمز و انیستیتو صلح رسانه و حکومتداری فعال بودند.
#طالبان_فرای_تصویر_رسانه_ها
🔹آیا طالبان تغییر کرده است؟
کسی تصور نمیکرد این اتفاقات بیفتد و روزهای اول خیلی ترسناک بود. احساس میکردم یک زندان بزرگ ایجاد شده است ولی تدریجا نظرم عوض شد.
طالبان شاید به لحاظ مبانی فکری تغییر جدیای نکرده باشد، ولی برعکس تصور اولیهای که ما داشتیم، روشها و تاکتیکهایشان کاملا عوض شده است. خانمها هنوز در بخشهای خصوصی کار میکنند و خودشان از رسانهها به صورت گسترده استفاده میکنند. نشانههای این تغییرات از ۵سال پیش با تأسیس دفتر قطر مشخص بود.
یک ماه پیشتر از من دعوت کردند و خیلی رفتارشان محترمانه بود و حتی به ما گفتند اگر خانمها سرکار نمیآیند، بگویید بیایند.
در این دو سه ماه گذشته شاید شاهد یکی از آرامترین تحولات سیاسی یک کشور در سطح جهان بودیم. هر جایی تغییر نظام به وجود بیاید خیلی هزینههای سنگینی ایجاد میشود ولی در مجموع این تغییر خیلی خوب اتفاق افتاد. احساس میکنم آی اس آی پاکستان در طراحی این تغییر نقش زیادی داشته است.
به نظر در ۲۰سال گذشته فرصتهای خوبی در آموزش پرورش، رسانهها و تحول در حوزه زنان بوجود آمده است که طالبان هم نمیتواند جلوی آنها را بگیرد.
من مطمئن هستم با توجه به واقعیات و تحولات دنیای مدرن، طالبان بیشتر از این هم تغییر خواهد کرد.
🔸اختلاف درون طالبان
البته در خود طالبان هم اختلاف نظرهایی وجود دارد و برخی با تغییرات همراهند و برخی مخالف. افراد سیاسی مثل ملابرادر و ... با افراد نظامی و جناح شبکه حقانی اختلاف زیادی دارند. در مورد تحصیل و اشتغال زنان و ... شبکه حقانی که 20سال گذشته جنگیدهاند مخالف هستند. در بعضی ولایتها مثل هرات و کابل و... دختران به مدرسه میروند ولی در بعضی ولایات که جریان حقانی نفوذ بیشتری دارد(مثل ولایت میدانوردک و زابل و قندهار)، والیان قبول نکردهاند.
🔻ادامه دارد...
--------------------------------------------
🌏راسخ، راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
🆔 @rasekh_g
www.mrborhan.com
💠ادامه گزارش جلسه با یکی از فعالین رسانهای شیعه در کابل
#طالبان_فرای_تصویر_رسانه_ها
🔹نظام قبلی، خوب یا بد؟!
به طور خلاصه میتوان گفت نظام قبلی دو وجه داشت. یک وجه مثبت که *فرصتهای زیادی ایجاد کرد* و یک وجه کلان منفی که عبارت بود از *وابستگی شدید به آمریکا.* کرزای و غنی اختیارات زیادی از خودشان نداشتند.
با اینکه دولت قبلی در کلان وابستگی به آمریکا داشت ولی فرصتهای زیادی ایجاد شد. اتفاق خوبی که در این 3-4سال اتفاق افتاد استخدام در بدنه دولت بر اساس کنکور بود که باعث ورود هزارههای زیادی به دولت شد. سالها
نفرات اول کنکور از شیعه و هزاره و بویژه ولایت دایکوندی بود. به احتمال قوی این روند در دولت طالبان ادامه نداشته باشد. البته نا امید نیستیم.
در بدنه دولت اسلامگراهای زیادی وجود داشتند. مثلا محتوای متون درسی خیلی با تفکرات طالبان شباهت داشت. نظارت زیادی وجود داشت.
در دولت قبلی و قانون اساسی سابق فضای بازی برای اقلیتها بویژه قوم هزاره و شیعیان
ایجاد شده بود، که احتمالا محدود خواهد شد. البته هنوز قانون اساسی جدیدی وجود ندارد و تکلیف خیلی روشن نیست.
تاجیکها و هزارهها و ازبکها سطح توقعشان در این 20سال بالا رفته است. در این 20سال بین اقوام رقابت وجود داشت ولی الان هیچ امیدی به اینده ندارند و به جامعه شوک بزرگی وارد شده است و زمان میبرد.
در دولت قبلی فرصت اصلاح و اسلامیسازی وجود داشت حتی برای طالبان. درست است در سیستم انتخابات تقلب وجود داشت ولی اگر طالبان میخواست و طرفداران زیادی داشتند میتوانستند در انتخابات هم پیروز شوند.
قانون اساسی گذشته کاملا اسلامی بود. آیت الله محسنی در نظام قبلی بسیار نقش داشت. البته نظام قبلی ایراد هم داشت و باید با تقویت خودمان به صورت نرم نفوذ استکبار را کم میکردیم. به نظر من آن نظام بهتر بود از یک نظام قومیتی! هیچکدام از مراجع و علما مثل آیت الله فیاض و محقق و ... با اصل نظام قبلی مخالف نبودند به خاطر قانون اساسی خوبی که فرصتهای زیادی را ایجاد کرده بود.
ولی اگر درک درستتری داشته باشیم تغییر خیلی مهمی ایجاد نشده است. در حکومت قبلی هم شیعیان و هزارهها حدود ۵وزیر داشتند، اختیاری در تصمیمات نداشتند بلکه مثلا در دولت اشرف غنی یک کمیته سه نفره پشتون_سنی همه تصمیمات را میگرفتند.
مهم نیست ما وزیر داشته باشیم یا نه و مهم این است که فرصت رشد و کار و ... برای همه باشد.
در طول 20سال گذشته فرصتهای اقتصادی زیادی ایجاد شد که البته عمدتا در اختیار پشتونها بود. در این فضا الان هم نگرانی وجود دارد برای صدور مجوز برای تأسیس شرکت و واردات و صادرات و ...
حامد کرزای در سالهای پایانی مقاومت زیادی علیه آمریکا انجام داد ولی در داخل حمایت نشد. اگر بیشتر حمایت میشد میتوانست آمریکا را بیرون کند.
🔻ادامه دارد...
--------------------------------------------
🌏راسخ، راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
🆔 @rasekh_g
www.mrborhan.com
💠ادامه گزارش جلسه با یکی از فعالین رسانهای شیعه در کابل
🔹برنامه آینده، مبارزه نرم فکری و فرهنگی
اگر برخوردهای طالبان، مثل هماکنون سخت نباشد این تمایل بین شیعیان وجود دارد که نفوذ محتوایی پیدا کنند. شورای علمای شیعیان هم حرکتی شروع کرده است و یک برد مشورتی از متخصصین تشکیل داده تا با راهکارهای علمی و کارشناسی، تعاملاتی در سطوح مختلف با طالبان برقرار کند. البته طالبها خیلی تمایلی ندارند چون نگاهشان به ما این است که با دولت قبلی همکاری کردهایم.
باید یک مبارزه نرم فرهنگی و فکری را شروع کنیم و فکرها را اصلاح کنیم. در شهر 4-5میلیونی کابل قطعا اکثریت مردم، مخالف طالبان هستند و اگر یک رهبری بود و مبارزه میکرد میتوانست طالبان را شکست دهد ولی فایدهای نداشت و باز طالبان باقی میماند و به مبارزهاش ادامه میداد و ناامنی ادامه پیدا میکرد، چون تفکرش باقی میماند.
مناسبترین شکل در آینده این است که با صبوری مبارزهای مستمر شکل بگیرد و این چرخه باطل گرفتن قدرت به زور تمام شود. حرکت 20سال گذشته آمریکا هم درست نبود و با گرفتن قدرت از طالبان، طالبان از بین نرفت بلکه طالبان در این 20سال هم در جامعه وجود داشت.
با مجموعهها و نهادهای ایرانی هم مراوداتی داریم و باید این مراودات بیشتر شود.
باید از ظرفیتهای مهم حوزههای علمیه جهان اسلام مثل الازهر و .. بیشتر استفاده کنیم. اعتمادسازی کنیم و از ظرفیتهای خود اهل سنت استفاده کنیم تا کار بهتر جلو برود.
ما از زمستان سال گذشته کار را شروع کردیم چون احتمال تغییرات را میدادیم. روی شاخصههای اصلی نظام آینده که طالبان هم در آن شریک باشد سمیناری هم برگزار کردیم. روی استراتژی جامعه شیعه مدت سه چهار ماه هر روز کار کردهایم و امیدواریم به موفقیت برسیم. تیم همراه ما که حدود 20سال با هم هستیم، در مدت تدوین قانون اساسی قبلی هر روز جلساتی داشتیم و فکر کردهایم.
رفتارهای طالبان بسیار فریبکارانه و مشکوک به نظر میرسد و احساس میشود میخواهند امتیاز بگیرند و امتیاز ندهند. به نظر میرسد به تعهداتشان پایبند نخواهند بود.
البته باید یک مقدار فضا روشنتر شود تا به یک استراتژی روشن برای شیعیان برسیم.
#طالبان_فرای_تصویر_رسانه_ها
--------------------------------------------
🌏راسخ، راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
🆔 @rasekh_g
www.mrborhan.com
متن درس خارج سیاست خارجی آیت الله کعبی.pdf
512.5K
📚متن جلسات #درس_خارج_فقه روابط بین الملل و سیاست خارجی
👤آیت الله عباس کعبی
تا انتهای جلسه هفدهم
◀️برای دریافت صوت و متن جلسات به کانال راسخ مراجعه بفرمائید.
--------------------------------------------
🌏راسخ، راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
🆔 @rasekh_g
www.mrborhan.com
💠گروه سیاست خارجی مرکز راهبری برهان منتشر کرد
📖گزارش راهبردی «امارت اسلامی، فرصت یا تهدید!؟»
پس از انقلاب اسلامی ایران، همواره مسئله ی افغانستان به دلایل مختلفی از قبیل ویژگیهای ژئوپلتیک، اشتراکات فرهنگی-تمدنی و حضور تعداد زیادی از مهاجرین افغانستانی در ایران، یکی از مهمترین و تعیین کننده ترین مسائل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده است.
تحولات ماههای اخیر که به سقوط حکومت اشرف غنی و شکلگیری مجدد امارت اسلامی انجامید، توجه تمامی تحلیلگران و کارشناسان را به مسئله افغانستان دو چندان کرد.
به دلیل پیچیدگی مسئله و وجود ذینفعان مختلف، انعکاسات رسانهها طبیعتا با جهت گیری های سیاسی همراه بوده و در نمایش دادن تصویری واقعی و منصفانه از حقایق موجود در کشور افغانستان ناتوان است. از همین جهت گروه سیاست خارجی برهان بر آن شد حضوری میدانی در افغانستان داشته باشد تا اولا بتواند شناختی واقعی و به دور از فضاسازی رسانهها نسبت به مسائل امروز افغانستان پیدا کند و ثانیا بتواند نسبت به تعریف چند پروژه مشخص عملیاتی امکان سنجی انجام دهد. در این سفر محورهای زیر مد نظر قرار گرفت:
🔹بررسی نسبت مردم با طالبان
🔸بررسی میزان تغییرات طالبان نسبت به گذشته
🔹بررسی میزان اسلامیبودن یا قومیبودن حرکت طالبان
🔸بررسی دقیقتر جریان طالبان از منظر سیاسی (بعد داخلی و خارجی)
🔹بررسی امکان و چگونگی تعامل و اثرگذاری بر روی امارت اسلامی
💰نسخه الکترونیکی: ۳۰هزار تومان
💰نسخه چاپی: ۵۰هزار تومان
✅ برای دریافت با شماره مرکز پخش ۰۹۱۵۱۰۴۷۲۶۲ تماس بکیرید.
🔴 کسب اطلاعات بیشتر
https://mrborhan.com/shop
هدایت شده از مرکز راهبری برهان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽تیزر رویداد #بازیگر_متفاوت
«برگزاری رویدادی متفاوت در زمینهی حل مسائل سیاست خارجی توسط مدرسه سیاست خارجی مرکز راهبری برهان»
#حل_ریشهای_مسائل
#سیاست_خارجی
#جمهوری_اسلامی_ایران
💠سلسلـه رویدادهــای بازیگر مـتفاوت
🔰گام اول: مسئلهشناســـی
1️⃣ آشنایی با نظام مسـائل و چــالش های سیاست خارجی انقلاب اسلامی
2️⃣مطالعه موردی نظام مسائل سیاست خارجی کشورهای آمریکا، چین و ترکیه و دکترین حـل آن
3️⃣چارچوب راهبردی برای حل مسـائل سیاست خارجی انقلاب اسلامـی
🔰با داوری اساتید برجسته این حوزه :
*🔹دکتر فؤاد ایزدی،* دانشیار گروه مطالعات آمریکا دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران
*🔸حجت الاسلام دکتر احمد رهدار،* مدیر موسسه فتوح اندیشه و کارشناس مسائل بینالملل
*🔹دکتر حسین روزبه،* قائم مقام بین الملل مجمع تشخیص مصلحت و استاد روابط بین الملل دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام
*🔸آقای مسعود براتی،* مدیر تیم بین الملل اندیشکده ایتان و کارشناس مسائل بینالملل
*🔹حجت الاسلام علی تقیزاده،* مدیر گروه سیاست خارجی مرکز راهبری برهان
📆زمان دوره
از هفتم بهمن تا نیمه اول اسفند
دوره به صورت *مجازی* و *پنجشنبه بعد از ظهرها در دو جلسه ۷۰ دقیقهای* برگزار میگردد.
📆ثبت نام دوره :
از دوم تا ششم بهمن ۱۴۰۰
رویداد پایانی :
🔹برگزاری رویداد پایانی به صورت حضوری در نیمه اول اسفندماه
💰همراه با اهدای جوایز نفیس به نفرات برتر رویداد
🔸با اهدای گواهینامه الکترونیکی معتبر
***
📡برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام به آدرس زیر مراجعه بفرمایید:
www.mroshd.ir/iri-foreign-policy-course
☎️۰۹۱۳۴۳۶۷۲۳۴
#یادداشت
🔸 طالبان و داعش؛ دوست یا دشمن؟!
🔺 نسبت طالبان و داعش چیست؟ تفاوت میان طالبان با افراطیونی مانند داعش به چه میزان و در چه سطحی است؟ در تصور ذهنی بسیاری از مردم، علما و حتی مسؤولین تفاوتی بین طالبان و داعش وجود ندارد ولی به نظر میرسد این تصور از عدم شناخت صحیح نشأت گرفته است. نشانههای بسیار زیادی برای اثبات تفاوت بین این دو جریان وجود دارد که در این یادداشت بر برخی از آنان اشاره میشود.
🖋حجت الاسلام حمیدرضا محمودخانی
🖇 متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
🔗https://mrborhan.com/?p=4767
⬅️ راسخ | راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
@rasekh_g
#گفت_و_گو
🔸 گفتگو با عضو شیعه کابینۀ امارت اسلامی طالبان
🔺ما فعلا در دوران گذار هستیم و مشکلات بسیار زیادی در افغانستان وجود دارد. بحث تعامل با دنیا و فقر و سوء تغذیه و نیازهای اولیه را فعلا باید مد نظر قرار دهیم. طالبان برای مواجه با مشکلات به دنبال بهره گرفتن از تخصص چهرههای علمی جوان و برتر علمی است و تلاش دارد تا رویکرد اسلامی را در افغانستان پیاده کند.فشار رسانهای غرب و جنگ روانی دشمنان نیز بسیار شدید است تا مردم را ناامید کنند. غرب شکست خورد و اثبات شد که آمریکا و ناتو شکستپذیر است. فلذا آمریکا میخواهد انتقام بگیرد.
🖌گفتگو صمیمی حجج الاسلام علیتقیزاده و حمیدرضا محمودخانی با عبداللطیف نظری، معاون وزیر اقتصاد را می خوانید.
🖇 متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
🔗https://mrborhan.com/?p=4785
🔸منتشر شده در خبرگزاری فارس (http://fna.ir/6m4wz)
⬅️ راسخ | راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
@rasekh_g
#یادداشت
🔸جنگ تحمیلی این بار در اروپا
🔺با آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، مسکو با تمام توان وارد کارزار شده است. در نگاه اول اینگونه بنظر می رسد که روس ها با قلدری حاکمیت ملی همسایهشان را نقض کرده و به دنبال الحاق آن به خاک خود می باشند. تا زمانی که مهاجم مهاجم بوده، همیشه مقصر جنگ است. این خروجی اصلی این روزهای رسانه های بزرگ دنیا می باشد، در حالی که این کارزار اطلاعاتی گسترده تنها بخشی از سناریوی جنگ ترکیبی و نیابتی آمریکا علیه روسیه است.
🖌 توحید شیخ علیزاده
🖇 متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
🔗https://mrborhan.com/?p=4797
🔸منتشر شده در خبرگزاری فارس (http://fna.ir/76pn9)
⬅️ راسخ | راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
@rasekh_g
#یادداشت
🔸 ظرفیت بالای دیپلماسی دینی در ارتباطگیری با افغانستان جدید
🔺 «تجربه حکومت های ایدئولوژیک در جهان معاصر چندان موفق نبوده است». این گزاره چنان خوشایند سیاست های غربی است که در راه «صادق نمودن» آن نیز تلاشهای فراوانی صورت داده اند. وجه تمایز حاکمیت دینی با غیردینی، اعتقاد به خداوند و پیامبران نیست. تعریف ساده حکومت غیر ایدئولوژیک، عبارت مشهوری دارد: «in god we trust all others pay cash». آنجا که هدف اصالتاً تحقق ایدئولوژی باشد و منافع نیازمند توجیه ولو ظاهری ذیل «ایدئولوژی الهی» است را میتوان «حکومت دینی» دانست. تجربه های شکست خورد آن را هم میتوان از داعش تا اخوان مصر و بیداری های ناکام اسلامی در منطقه به نظاره نشست. همچنین از تجربه تلخ ناکامی احزاب اسلامی پاکستان _ پس از بزرگترین هجرت جهان برای ایجاد حکومت اسلامی_ تا حاکمیت مجاهدین در افغانستان و «سپس طالبان» در دوره ی گذشته نیز می توان نام برد.
🖋حجت الاسلام محمد خلیلی
🖇 متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
🔗https://mrborhan.com/?p=4810
⬅️ راسخ | راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
@rasekh_g
#گزارش
🔸 گزارش خبرگزاری فارس از اختتامیه سلسله رویدادهای «بازیگر متفاوت» مرکز راهبردی برهان
🔺 اختتامیه جلسات بازیگر نامتعارف در خانه اندیشه ورزان با حضور اساتید برجسته حوزه و دانشگاه برگزار شد.
🖇 متن کامل گزارش را در لینک زیر بخوانید:
🔗https://mrborhan.com/?p=4824
🔸منتشر شده در خبرگزاری فارس (http://fna.ir/78v3j)
⬅️ راسخ | راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
@rasekh_g
#تحلیل
🔸مارگزیدهای که از ریسمان سیاه و سفید نمیترسد! / تحلیلی کوتاه از نگاه طالبان به آمریکا
🔺 با خروج آمریکا از افغانستان و تسلط طالبان بر این کشور، افغانستان بار دیگر مورد توجه کشورهای منطقه و قدرتهای فرامنطقهای قرار گرفت. بیشک درباره کشوری نظیر افغانستان که به گواه تاریخ معاصر محل جولان کشورهای منطقه و فرامنطقهای با اهداف مختلف و همچنین محل حضور گروههای سلفی و جهادی بوده نمیتوان با قطعیت سخن گفت. به ویژه که نظرها درباره ماهیت خودِ طالبان متکثر بوده و بنا به دلایلی از جمله عقاید خود این گروه نظیر عدم حضور رسانهای شخص اول آن و عقاید مشابه، کار به مراتب سختتر میشود. با این حال چارهای وجود ندارد جز تحلیل وقایع بر اساس اطلاعات موجود به ویژه مصاحبه با افراد متعددی از اعضای طالبان در دولت جدید. آنچه در این مختصر مورد واکاوی قرار میگیرد مسئله طالبان و نوع نگاه آنان به آمریکا میباشد.
🖋 سجاد محمدی
🖇 متن کامل تحلیل را در لینک زیر بخوانید:
🔗https://mrborhan.com/?p=4828
⬅️ راسخ | راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
@rasekh_g
48.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#گزارش #ببینید
🔶 گزارش ویدیویی از اختتامیه سلسله رویدادهای «بازیگر متفاوت» مرکز راهبردی برهان
🔺 به همت گروه تخصصی سیاست خارجه مرکز راهبردی برهان، اختتامیه سلسله رویدادهای «بازیگر متفاوت» در خانه اندیشه ورزان با حضور اساتید برجسته حوزه و دانشگاه برگزار شد.
⬅️ راسخ | راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
@rasekh_g
#یادداشت
🔸فرزندخواندهای در راه استقلال!
🔺 چندی پیش ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی بیان کرد:«از نظر ما دولت پاکستان دولتی اسلامی نیست و سیاستی منفعت طلبانه را دنبال می کند». در درگیری های مرزی که در دو ماه گذشته بین نیروهای طالبان و پاکستان رخ داد، شاهد چندین کشته و زخمی از طرفین بودیم و پس از آن ملا محمدیعقوب پسر ملامحمد عمر و سرپرست وزارت دفاع طالبان در یک مصاحبه اختصاصی با تلویزیون ملی افغانستان گفت که حکومت جدید اجازه حصارکشی در خط دیورند را نداده است. اتفاقاتی که در گذشته شاهد آن نبودیم و شاید بسیاری انتظار آن را نداشتند که طالبان این چنین با پاکستان تعامل نماید و در قامت یک رقیب مستقل ظاهر شود.
🖋حسن جعفری
🖇 متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:
🔗https://mrborhan.com/?p=4872
⬅️ راسخ | راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
@rasekh_g
#برشی_از_کتاب
🔰در جلد سوم «الگوی راهبردی سیاست خارجی حکومت اسلامی» چه میخوانیم؟
🔸در این جلد به «بررسی طرح ایجابی قرآن برای حوزه جنگ و صلح» پرداخته میشود.
در ابتدا به تعریف خود از جهاد فعالانه مطرح شده در قرآن پرداختیم و مسئله جواز «جهاد ابتدایی» در عصر غیبت را بررسی کردیم. سپس تحت موضوع «پیروزی و شکست» در جنگ، به رکن اصلی تفاوت دهنده بین طراحی غیبمحور قرآن با سیاستگذاری مادی در این عرصه یعنی «دایره یاری الهی» میپردازیم که تضمین کنندهی پیروزی در صورت تبعیت از نقشه راه و عدم عصیان جمعی است.
🔹در ادامه با توجه به رویکرد توجه به نقشهراه قرآنی و نه صرفاً استنباط اصول کلی، بیان طرح قرآنی در زمینهی جنگ و صلح را به صورت تفصیلیتر مدر نظر قرار دادیم.
🔸بررسی ویژگی موضوعیتدار دشمن اصلی و بیان نظریههای سه گانه پیرامون این بحث از مهمترین و سرنوشتسازترین قسمتهای این جلد میباشد که در چگونگی تطبیق این مباحث برای اکنون نقش بسزایی دارد.
🔹در فصل آخر سعی شد تفاوت همپیمانی راهبردی و غیر راهبردی، انواع پیمانها، صلح مذموم و تصویری منسجم از نظام همپیمانی مورد نظر قرآن ارائه گردد.
⬅️ راسخ | راهبردهای اسلامی سیاست خارجی
@rasekh_g
#برشی_از_کتاب
🔰دفاع پیشدستانه در برابر نبردی ناگزیر و بیگریز
قرائن حاکی از عدم شروع مخاصمه از سمت جبهه اسلام است. اسلام اساساً با دعوت شروع میکند، هرچند طرف مقابلش از مجرمین موجود باشد. اما آنگاه که خداوند اراده هدایت کسی را نکرده باشد نمیتوان او را مجبور به هدایت کرد و لذا این گروه در سلک کافران در آمده و از منافع ظاهری خود دفاع خواهد کرد.
▫️اما آنگاه که اسلام دارای سرزمین و ملت است و حاکمیت دارد، قرار نیست در دفع مخاصمهی شروع شده از ابزاری دریغ کند، حتی اگر آن ابزار حمله و قتال باشد. شاید بتوان گفت اسلام بر اساس واقعگرایی خود و هدفش برای دگرگون کردن نظم جهان و حاکمکردن دین الهی، نبردی ناگزیر و بیگریز را پیشبینی میکند و لذا حتی الامکان خود این فشار در حال تراکم را قبل از رسیدن به اوج و به ابتکار خود تخلیه مینماید؛ که در اصطلاح کنونی دفاع پیشدستانه خوانده میشود.
▫️آنگاه که یاری الهی در کار باشد طبق منطق قرآن نه شکستی در کار است و نه بنبستی، و کسی که به این باور دارد قطعاً پیشدستی در دفاع را آن هم علیه سرچشمه فتنه برخواهد گزید.
📚بخشی از متن کتاب «الگوی راهبردی سیاست خارجی حکومت اسلامی» جلد سوم، فصل اول، جهاد فعالانه در مقابل قریش
@rasekh_g