تازههای کتابخانه
غالب کتابها جدید الانتشار هستند.
https://eitaa.com/rasullib
تازههای کتابخانه
📚 مکتب تفکیک، تاریخ و گفتمان (کتاب جدید آقای انصاری که دربردارنده یادداشتهای مختلف ایشان در رابطه با مکتب تفکیک است)
چاپ ۱۴۰۲
📚 جلد دوم رجال النجاشی- تا حرف لام (با تحقیق آقای ملکیان)
چاپ ۱۴۰۲
📚 شماره اول مجله فرهنگی تیر با موضوع "بینامتنیت"
چاپ ۱۴۰۲
https://eitaa.com/rasullib
تازههای کتابخانه
کتاب " گفتوگوهایی در نقد پروژه جابری" اثری که اخیراً توسط آقای سید محمد آلمهدی ترجمه شده و در آن یازده تن از متفکران و پژوهشگران جهان عرب با محمد عابد جابری نویسنده و روشنفکر شناختهشده مراکشی به گفتوگو نشستهاند. این کتاب دربردارنده چهار گفتوگوی تقریباً مفصل و در زمانهای مختلف با جابری است.
https://eitaa.com/rasullib
مکتبة نفس الرسول المصطفی
✍🏻 بعد از صدور حکم ارتداد "نصر حامد ابوزید" از سوی برخی از مفتیان مصری و دستور دادگاه مبنی بر فسخ عقد نکاح میان او و همسرش، بحثهای مختلفی میان متفکران و محققان مصری شکل گرفت که زمینهساز نگارش کتب و مقالات فراوانی شد.
کتاب "تبارشناسی حسبه (بنیان تفتیش عقاید در خلافت عباسی)" تألیفِ "احمد صبحی منصور" از شخصیتهای شناخته شده جریان قرآن بَسندگیِ مصر که اخیراً توسط آقای "عدنان فلاحی" ترجمه و منتشر شده، در چنین فضایی متولد و به رشته تحریر در آمده است.
کتاب فوق در دو فصل و با دو پیوست - یکی از نویسنده و دیگری از مترجم- تنظیم گردیده است.
این اثر در ابتدا به عنوان مقدمه معنایی لغوی و شرعی از مفهوم حسبه ارائه میدهد و سپس در فصل اول به احکام و نظرات برخی از فقیهان و نویسندگان مسلمان همچون "ماوردی"، "غزالی" و "ابنتیمیه" در رابطه با موضوع حسبه میپردازد.
فصل دوم کتاب نیز در پی یافتن پاسخ به این سؤال است که آیا حسبه مبنایی در تشریع قرآن دارد یا خیر؟
در بخش پایانی کتاب نیز مروری شده بر آنچه که مؤلف از آن "دادگاههای تفتیش عقاید در تاریخ مسلمانان" تعبیر کرده و موارد متعددی از رفتارهای خشونتآمیز خلافتهای شکل گرفته بعد از رسول خدا (ص)، حکومت امویان و عباسیان در برخورد با مخالفان خود بیان گردیده است. از میان این موارد که نویسنده بدان اشاره کرده میتوان به قتل سعدبنعباده، شهادت حجربنعدی، فاجعه کربلا، واقعه حره، جنایتهای حجاجبنیوسف ثقفی، خشونت امویان در برخورد با شخصیتهایی چون عمرو المقصوص، معبدبنخالد الجهنی، غیلان دمشقی و دیگر مخالفان خود در موضوع قضا و قدر و جبر و اختیار را اشاره کرد.
نویسنده کتاب در فصل اول و به هنگام بیان نظرات غزالی در رابطه با حسبه و مروری بر نگاههای سختگیرانه و عجیب وی در این باب مینویسد:
« شخصیت غزالی از درون دچار تناقضِ بين غزالیِ فقیه و غزالیِ صوفی است. او در امور فقهی با همان اسلوب فقها مطلب نوشته است، چنان که ما شاهد بخشی از این اقوال فقهی او در موضوع امر به معروف و نهی از منکر و موضوع حسبه بوديم. لكن وقتی غزالی درباره تصوف و موضوعات آن مینویسد، با ادبیات صوفیه سخن میگوید...... غزالی قواعد این نظر (نظرات صوفیانه) را در همان کتابی وضع میکند که جنگ و مقاتله برای ازاله منکر را نیز در همان کتاب جایز میشمرد. یعنی در همان کتابِ احیاء علوم الدین، غزالیِ فقیه، غزالیِ صوفی را نقض میکند...»
در راستای همین تناقض و نگاه دوگانه غزالی میتوان به دیدگاه عجیب وی در عدم جواز لعن یزید در کتاب احیاء علوم الدین اشاره کرد، چرا که غزالی یزید را مسلمان دانسته و قتل امام حسین را متوجه او نمیداند! (اینجا)
قابل ذکر است "ابنحجر هیتمی" در کتاب خود میگوید: غزالی قائل است که خواندن مقتل حسین (صلواتاللهعلیه) و نقل آن حرام است، زیرا سبب برانگیختن بغض مردم نسبت به صحابه و اشکال گرفتن بر ایشان میشود! (اینجا)
https://eitaa.com/rasullib
کتاب المحبّر و ذکر نام برخی از بدریون حاضر در سپاه اميرالمؤمنين
✍🏻 ابوجعفر محمدبنحبیب الهاشمی البغدادی معروف به ابنحبیب بغدادی (متوفی ۲۴۵ ه.ق) نسبشناس، لغوی، مورخ و محدث شهیر اهل سنت، صاحب تألیفات فراوانی در تاریخ و نسبشناسی است.
از مشایخ مهم او میتوان به نسبشناسان مشهوری همچون ابنکلبی (متوفی ۲۰۶ ه.ق) و ابناعرابی (متوفی ۲۲۵ ه.ق) اشاره کرد.
شهرت زیاد ابنحبیب بغدادی به سبب کتاب "المنمق فی اخبار قریش" که حاوی اخبار مهمی در ارتباط با قریشان و تاریخ آنها است، میباشد.
المحبّر دیگر کتاب مشهور او حاوی مطالب تاریخی متنوع و پراکندهای است که برخی از آنها در کتابهای دیگر یا یافت نمیشود یا در کتابی با این قدمت وجود ندارد. از این کتاب تنها یک نسخه خطی به دست ما رسیده که در موزه بریتانیا نگهداری و کتابت آن به سال ( ۷۵۱ ه.ق) بازمیگردد.
عمر پیامبران، دامادهای پیامبر و امیر المومنین، اطعام کنندگان و حاضران در جنگ بدر، مؤذنان قریش، جاسوسهای پیامبر، زنانی که با پیامبر بیعت کردند، جمعکنندگان قرآن، اسامی برخی از منافقان و... برخی از موضوعات کتاب میباشد.
مؤلف در قسمتی از کتاب نام اصحابی را که در جنگ جمل و صفین در رکاب أمیرالمومنین حاضر بودند را تحت عنوان "تسمية من شهد مع علي بن ابي طالب رضي الله عنه الجمل و صفين من اصحاب رسول الله صلیاللهعليه" آورده است که در این میان به نام عماربنیاسر و سهلبنحنیف به عنوان حاضرین در جنگ بدر تصریح میکند.
https://eitaa.com/rasullib
نمایشگاه کتاب تهران خوب نبود متأسفانه.
تحلیل و بررسی این موضوع مجالی دیگر میطلبد...
https://eitaa.com/rasullib
❌ اگر میخواهید گوشهای از جهاد علمی مرحوم صاحب عبقات رضوان الله علیه در تهیه کتب و آثار را ببینید به این عبارت دقت کنید:
"امّا روایت احمد بن شعیب النسائی حدیث منزلت را پس در خصائص جناب امیرالمؤمنین علیه السلام که بعنایت واهب العطایا 👈دو نسخه آن که یکی از آن مصحَّح بعض افاضل است👉 پیش حقیر حاضر گفته..."
📜 عبقات، حدیث منزلت، ص ۲۰
گفتنی است مجلد حدیث منزلت در سال ۱۲۹۵ قمری در لکنو چاپ شده است.
‼️ این در حالی است که محدّث شهیر و معاصرِ مصری أبو إسحاق الحويني در سال ۱۴۰۲ قمری_ یعنی حدود ۱۰۷ سال پس از چاپ مجلد حدیث منزلت عبقات _ علی رغم پیگیریهای فراوانش حتی به یک نسخه خطی از کتاب خصائص نسائی نیز دست نیافته و ناراحتی خود از این امر را در مقدمهاش متذکر شده و کتاب نسائی را بر اساس نسخه چاپی به زعم خود "تهذیب" نموده است.
📖 تهذيب خصائص النسائي ، أبو إسحاق الحويني، ص ٥
کتاب تهذیب خصائص الإمام علي امروز از لبنان به دستمان رسید.
https://eitaa.com/rasullib