📚اثر جدید از پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی:
📕"چگونه تحلیل گفتمان انتقادی انجام دهیم"
🖌نویسنده: دیوید مکین و آندره آمِیِر
مترجم: مهدی کوچکزاده و محمدقلی میناوند
📖برگی از کتاب:
🔸تحلیل متن، یکی از پربحثترین بحثها در علوم اجتماعی و ارتباطات میباشد. البته دامنۀ بحثها خیلی گسترده است ولی یک وجه مشترک در میان تمام این بحثها هست که همه میخواستهاند متن را طوری تحلیل کنند که از طریق آن بشود منظور مؤلف را فهمید. و چون خیلی وقتها منظور مؤلف، منظور غرضمندی است و با قدرت یا ایدئولوژی پیوند خورده، تحلیل متن جنبهای انتقادی پیدا کرده است.
🔸 زبان بخشی از شیوهای است که مردم با آن به دنبال ترویج بعضی از دیدگاهها دربارۀ هستی و «بدیهیساختن» آنها هستند؛ به وسیلۀ زبان است که انواع مشخصی از سنتها، اندیشهها، ارزشها و هویتها رواج مییابند و بدیهیسازی میشوند و سپس نهادهایی مانند مدارس نیز به محلی برای بهقانوندرآوردن و نشر چنین دانشی بدل میشوند. زبان از آنچه ما آن را فرهنگ خود میدانیم تفکیکناپذیر است.
🔸زبانشناسی انتقادی یک سری امکانات را در اختیار تحلیلگر قرار میدهد تا به وسیلۀ آن، گفتهها و ناگفتههای متن را به چنگ بیاورد. منتها نواقصی داشت. نواقص موجود در زبانشناسی انتقادی در گرایشی به نام تحلیل گفتمان انتقادی برطرف شد؛ یعنی که جعبۀ ابزار تحلیلگر کاملتر شد. تحلیل گفتمان انتقادی به صورت نظاممند ارتباط متن با ایدئولوژی و قدرت را مشخص میکند.
🔸تحلیل گفتمان انتقادی، یک رویکرد بِینا رشتهای برای مطالعهٔ گفتمان است که زبان را به عنوان شکلی از کارکرد اجتماعی بررسی میکند و بر نحوهٔ بازتولید قدرت اجتماعی و سیاسی به وسیلهٔ متن و گفتگو تأکید میکند.
🔸کتاب میر و مکین، یعنی کتاب حاضر، این ویژگی را دارد که اکثر امکانات تحلیل گفتمان انتقادی را به صورت دقیق و فهرست شده و با ذکر مثالهای فراوان دستهبندی و ارائه کرده است. همچنین این کتاب، مجموعهای از روشها و شیوههای تحلیل دقیق ارتباطات بصری را نیز ارائه میکند.
علاقمندان میتوانند کتاب را از طريق لينك زير تهیه کنند:
https://www.sooremehr.ir/fa/book/3299/%
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_انديشه
#انتشارات_سوره_مهر
🌎 rcica.ir
📚 اثر جدید پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی به بازار نشر آمد:
📕"پاره های انسان شناسی جنگ و شهادت"
(مجموعه مقالات، جلد اول)
🖊به کوشش و ترجمه میثم مهدیار و سیروس ذولفقاری
💼 خرید اینترنتی کتاب:
🌐https://www.sooremehr.ir/fa/book/3304
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_انديشه
#انتشارات_سوره_مهر
ID: @RCICA_IR
🌐 RCICA.ir
📚اثر جدید پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی به بازار نشر آمد:
📕"پاره های انسان شناسی جنگ و شهادت"
(مجموعه مقالات، جلد اول)
🔻معرفی:
🔸در این کتاب هشت مقاله ترجمه و یک تألیف در کنار هم قرار گرفتهاند. وجه مشترک این مقالات علاوه بر قلمرو آنان، یعنی مقوله جنگ و مفهوم شهادت در ایران، روش آنهاست. عمده این مقالات ذیل روش نشانهشناسی و زیباییشناسی انتقادی قرار میگیرند و در برخی از مقالات نویسندگان تلاش کردهاند رویکردی پدیدارشناسانه در فهم مقوله دفاع مقدس/ جنگ هشتساله ایران از طریق تحلیل بازنمایی آن در ادبیات، هنرهای تجسمی و نیز فرهنگ و هنر عامه اتخاذ کنند.
🔸در مقاله اول، «شهادت در فرهنگ سیاسی ایرانیان»، پیشینه مفهوم شهادت در ادبیات کلاسیک و معاصر و دیدگاه روشنفکران معاصر ایرانی بررسی شده است.
🔸مقاله دوم، «خاطرات رستگاریبخش: پرترهنگاری در مراسم یادبود»، به بررسی پیشینه پرترهنگاری در سنت شیعی و تداوم آن در دفاع مقدس پرداخته است.
🔸«هنر دیواری در ایران پس از انقلاب» عنوان مقالة سوم این مجموعه است که در آن سنت دیوارنگاری در ایران بعد از انقلاب و تطورات و نسبت آن با قدرت با بررسی نمونههایی از آن در شهر تهران از سوی نویسنده تحلیل شدهاست.
🔸در مقاله چهارم، «پوسترهای ایرانی دربارۀ جنگ ایران و عراق»، نیز سه پوستر از مجموعه پوسترهایی که در زمانه جنگ از سوی هنرمندان ایرانی تهیه شدهاند از طریق نوعی نشانهشناسی و زیباییشناسی انتقادی بررسی شدهاند.
🔸مانند سه مقاله قبلی، «مطالعات تمثیلشناسی بر روی پیکر شهدا» شش پوستر از پوسترهای انقلاب و دفاع مقدس را که مربوط به قبل، حین و بعد از انقلاب بوده به صورت تطبیقی تحلیل و بررسی کرده است.
🔸در مقاله ششم، «نقاشیهای مربوط به جنگ و سفر زیارتی در ایران»، نقاشیهای دیواری ناصر پلنگی در مسجد جامع خرمشهر، که از مناطق زیارتی کاروانهای راهیان نور در ایران است، به صورت تطبیقی با نقاشیهای دهة بیست در آلمان پس از جنگ جهانی اول بررسی شده است.
🔸مقاله «تفاوتها در نحوه نمایش تصاویر شهدا در فضاهای خصوصی و عمومی جنوب تهران» به بررسی تطبیقی دیوارنگارهها و بیلبوردهای منطقه علیآباد (خزانه) در جنوب تهران با آلبومهای خصوصی و فضاهای خانوادگی خانواده شهدا پرداخته است.
🔸مقاله هشتم تلخیصی از کتاب نفیس راز جعبه آیینه است که در آن نویسنده با رویکردی انسانشناختی و با روش نشانهشناسانه به بررسی جعبه آیینههای مزار شهدا در جامعه ایرانی پرداخته است. در مقاله آخر، «موزۀ شهدا در تهران، تجسم خاطرات در ایران پس از انقلاب»، نیز کارکردهای فرهنگی و اجتماعی موزه شهدا و تفاوتهای آن با مفهوم مألوف موزه مدرن بررسی شده است.
🖊به کوشش و ترجمه میثم مهدیار و سیروس ذولفقاری
💼 خرید اینترنتی کتاب:
https://www.sooremehr.ir/fa/book/3304
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_انديشه
#انتشارات_سوره_مهر
ID: @RCICA_IR
🌐 RCICA.ir
https://eitaa.com/rcica_ir/247
.
📌افتتاح ساختمان جدید کتابخانه حوزه هنری به زودی
🔻این کتابخانه با بیش از ۸۰ هزار کتاب،از کاملترین کتابخانههای تخصصی فرهنگ و هنر ایران است.
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_انديشه
ID: @RCICA_ir
🌐 RCICA.ir
📚#معرفی_کتاب
📌به مناسبت چهاردهم خرداد ماه، سالگرد ارتحال امام خمینی(ره)
📗کتاب «امیر قافله عشق» اثر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی، به قلم دکتر همایون همتی، سال انتشار۱۳۸۸
📖کتاب حاضر مجموعه مختصری از مقالات، سخنرانیها و مصاحبههایی تحریریافته در شناخت و شناسائی ابعادی از اندیشه و منش امام خمینی (ره) است.
🍃برگی از کتاب:
🔸امام خمینی(ره) توانست در نظر و عمل، عرفانی ناب، شرعی و راستین عرضه کند که هم بر معیارهای دینی و محتوای شریعت استوار است و هم با روح و نیاز جامعه و زمان و نیاز انسانِ دربندِ روزگار ما، سازگار.
🔸امام خمینی (ره) از میان انواع تئوریهای مشروعیت حاکم و حکومت، مشروعیت الهی را میپذیرد و مشروعیت حاکم را به صفات مدنظر در اسلام همچون عدالت و علم به قانون و عقل و تدبیر میداند و میفرماید: «دو شرطی که برای زمامدار پس از شرایط عامّه، مثل عقل و تدبیر، ضروری است، عبارتند از علم به قانون و عدالت.»
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_انديشه
#انتشارات_سوره_مهر
♨️ @rcica_ir
🌎 rcica.ir
📚#معرفی_کتاب
📌به مناسبت چهاردهم خرداد ماه، سالگرد ارتحال امام خمینی(ره)
📗کتاب «چراغ راه» اثر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی، به قلم دکتر همایون همتی، سال انتشار۱۳۹۸
📖در این اثر که مجموعهای از مقالات و سخنرانیهای همایون همتی در داخل و خارج از کشور پیرامون ابعاد گوناگون اندیشه و شخصیت امام خمینی (ره) میباشد، نویسنده تلاش نموده با زبانی امروزین و نگاهی نو، اندیشه جامع و شخصیت والای آن رهبر فرزانه و اصلاحگر بزرگ را فرادید نسل کنجکاو و اندیشور جامعه قرار دهد
🍃برگی از کتاب:
تفکر اشراقی و عرفانی امام در کنار تعهد او به خدا و عشق عمیق او به انسانها یعنی مظاهر حضرت دوست، ترکیب بدیع و بیبدیلی به وجود آورده است که برای همهی آزادیخواهان و عدالتطلبان سرمشق و آموزنده است. معنویت را در کنار سیاست نشاندن و پیونددادن دین و دنیا و عجین ساختن عرفان با عزتطلبی و ظلمستیزی، بخشی از پیام و میراث عظیم امام است که برای همهی آزادگان و معنویتجویان شایستهی اتباع است.
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_انديشه
#انتشارات_سوره_مهر
♨️ @rcica_ir
🌎 rcica.ir
📚اثر جدید پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی به بازار نشر آمد:
📕"رسانه، نژاد و بازنمایی: عربها و مسلمانان در رسانهها پس از یازدهم سپتامبر"
🖊نویسنده: اِوِلین السلطانی
ترجمه: محمدمهدی وحیدی
🔸دربارهی کتاب:
این کتاب مشارکتی مهم در حوزهی مطالعات فرهنگی و رسانهای است. درست است که کتاب به موضوع آشنای نژادپرستی امریکایی میپردازد، با مسئله بغرنج تازهای نیز درگیر میشود که عبارت است از: تداوم این نژادپرستی در دنیایی چندفرهنگی که خود را فارغ شده از مسائل نژادی میداند. "اوِلین السلطانی" نشان میدهد چگونه میتوان به طرز موفقیتآمیزی به نقد مسائلی پرداخت که در گفتمانْ درونی شدهاند. بهعلاوه او، ضمن استفاده از نظریات نظریهپردازان مطرحی چون جورجوآگامبن و جسبیرپوار، امکانات نظری تازهای را عرضه میکند که میتوانند در نظریهپردازیهای آتی استفاده شوند.
📖برگی از کتاب:
🔸این مفهوم که ایالات متحده بر نژادپرستی غلبه کرده است، ضمن وسوسهانگیز بودن، فریبنده نیز هست. اگر ارزش صوری این تصویرگریهای مثبت را در نظر بگیریم، اگر باور کنیم شخصیتپردازیهای پیچیده از تروریستها و تصویرسازیها از مسلمانانِ میهنپرستِ شجاع واقعاً مشکل کلیشهسازی را حل میکند، آنگاه سیاستها و اقدامات نژادپرستانه تحت لوای ضدیت با نژادپرستی ادامه خواهد یافت. تنوع بازنماییها، حتی وفور شخصیتهای دوستداشتنی، به خودی خود نشاندهنده پایان نژادپرستی نیست و مشکل کلیشهسازی نژادپرستانه را هم حل نمیکند.
💼 خرید اینترنتی کتاب:
🌐 https://www.sooremehr.ir/fa/book/3325
📌ادامه جلسات درسگفتار جستجوی حکمت اجتماعی در خردنامه فردوسی از یکشنبه ۱۸ خردادماه
🎙با ارائه: سیدحسین شهرستانی
⏱يكشنبهها، از ساعت ۱۷ تا ۱۹
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_انديشه
ID: @RCICA_ir
🌐 RCICA.ir
🔻شیوع کرونا در شرایط افول مدرنیته؛ مقدمه تحولات بزرگ
🎙مدیر گروه حکمت و هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی گفت: شیوع کرونا در وضعیت افول و بحران مدرنیته و شرایط ناهنجاری و فقدان اقتدار به مراتب اثرگذار تر خواهد بود و تحولات را سرعت بیشتری می بخشد.
🖊به گزارش "سرویس فرهنگی" سایت خبری تحلیلی رادیو گفت و گو، دکتر سید حسین شهرستانی مدیر گروه حکمت و هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی در برنامه "گفتگوی فرهنگی" درمورد انسان پساکرونا اظهار کرد: کرونا یک حادثه بزرگ و فراگیر به همراه تجربه عمیقی است که قطعاً تبعاتش سالهای سال مناسبات ما را درگیر خواهد کرد.
🔸وی متذکر شد: ما در رابطه با تعیین حدت و شدت و گستره تبعات کرونا از جمله تغییر سرنوشت بشریت باید جوانب احتیاط را رعایت کنیم و نمیتوانیم خیلی دقیق و مطمئن از آن صحبت کنیم.
🔸شهرستانی همچنین گفت: گرچه کرونا برای بشر مدرن که لحظه به لحظه در برابر تجربههای بحرانی بزرگ و تغییر وضعیت ساختاری زندگی خود قرار گرفته یک تجربه بحرانی محسوب میشود اما در عین حال ممکن است چندان تاثیرگذار هم نباشد.
🌐 http://radiogoftogoo.ir/NewsDetails/?m=175103&n=651088
ID: @RCICA_ir
🌐 RCICA.ir
ادامه:[صفحه۲]
🔸مدیر گروه حکمت و هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی در ادامه اظهار کرد: مردم دنیا در چهل پنجاه سال اخیر چندین تحول بزرگ در حوزه تکنولوژی و فناوریهای تاثیرگذار بر زندگی بشر همچون گستردگی اینترنت را پشت سر گذراندهاند و از طرف دیگر تحولات بسیار زیادی در عرصه سیاست مانند جنگ سرد را شاهد بودند بنابراین بشر در برابر بحرانهای مختلف دیگر فراموش کار نخواهد بود.
🔸وی یادآور شد: در زمان شیوع آنفولانزای اسپانیایی میزان کشتهها بسیار بالا بود اما این اتفاق خیلی هم در حافظه جمعی تمدن بشری باقی نماند چراکه در اوج و بلوغ تمدن مدرن اتفاق افتاد و لذا خیلی دیده نشد اما کرونا در وضعیتی اتفاق افتاده که مدرنیته دچار سستی و زوال شده و از نقطه اوج قدرت خود فاصله گرفته است.
🔸شهرستانی بر این باور است که کرونا صرفاً یک ویروس بیولوژیک نیست بلکه یک واکنش خاص تمدنی در این عصر با این امکانات است و به عبارتی دیگر، پدیدهای است که در این مقطع از تاریخ هویتش را بروز میدهد.
🔸مدیر گروه حکمت و هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی بیان کرد: وجه مهم اثرگذاری کرونا در این است که در شرایط افول و بحران مدرنیته اتفاق افتاده است و بنابراین شیوع کرونا در شرایط ناهنجاری و بی نظمی و فقدان اقتدار به مراتب میتواند اثرگذار تر باشد و تحولات را سرعت بیشتری ببخشد.
🌐 http://radiogoftogoo.ir/NewsDetails/?m=175103&n=651088
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_انديشه
📚كتاب "مقدمهای بر نظریه فیلم" به همت پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی به چاپ چهارم رسید.
🖊نویسنده:رابرت استم
مترجم: گروه مترجمان به سرپرستی احسان نوروزی
📙معرفی کتاب:
🔸کتاب "مقدمهای بر نظریه فیلم"، تاریخی تحلیلی از نظریه فیلم در «سده سینما» عرضه میکند. در این کتاب به بحثهایی نظیر، پدران نظریه فیلم، ماهیت سینما، فرمالیسم روسی و مکتب باختن، مکتب فرانکفورت، موج نگره مؤلف، مسئله زبان فیلم، ورود فمینیسم، زایش تماشاگر، بوطیقا و سیاست پستمدرن و... پرداخته شده است.
🔸کتاب حاضر از نظریهپردازان سینمای صامت، همچون ویچل لیندسی و هوگو مانستربرگ، شروع میکند و تا آخر دگرگونیهای نظریه فیلم و مطالعات فرهنگی (نظریه شناخت، دولوز، نظریه پسا استعماری و نظریه دیجیتال) پیش میآید. این کتاب با نگاهی جهانی به بررسی تغیراتی میپردازد که در کشورهایی همچون فرانسه، آلمان، روسیه، ایتالیا، ایالات متحده، مکزیک، برزیل و آرژانتین انجام گرفته و میکوشد بر اتصالهای این تغییرات تأکید کند.
🔸این کتاب، نظریه فیلم را درون بافت جریانهای فلسفی و تاریخی وسیعتری قرار میدهد. مقدمهای بر نظریه فیلم که با زبانی فرهیخته اما قابل فهم نوشته شده، درآمدی درخشان منسجم بر عرصهای غنی و متنوع به حساب میآید، که در حقیقت بخشی از کتابهای سهگانه انتشارات «بلک ول» در مورد نظریه معاصر فیلم است.
💼 خرید اینترنتی کتاب:
🌐 https://www.sooremehr.ir/fa/book/881/
#پژوهشکده_فرهنگ_و_هنر_اسلامی
#باشگاه_هنر_و_انديشه
#انتشارات_سوره_مهر
ID: @RCICA
🌐 RCICA.ir