eitaa logo
سواد رسانه و روانشناسی
191 دنبال‌کننده
3.4هزار عکس
1.6هزار ویدیو
49 فایل
سواد رسانه یکی از نیازهای دنیای مدرن است. با سواد رسانه و شناخت اصول روانشناسی به قدرت تحلیل مسلح شوید. برای ارتباط، پیشنهاد، انتقاد و... با شناسه مدیر تماس بگیرید. مدیر: @Vavgh01 #سواد_رسانه کانال حداقل "یک روز در هفته" به روز رسانی می شود.
مشاهده در ایتا
دانلود
سواد رسانه و روانشناسی
‌⭕️گراف ارتباطی کاربران شرکت‌کننده در موج دختر آبی: 🔻این گراف دارای ‌‏۳۰ هزار ‏نود و ‌‏۱۲۰ ‏هزار یال است. نودها (هر گره) نشان دهنده کاربران بوده و براساس میزان انتشار محتوای آنها ‏وزن‌دهی ‏شده‌اند. یال‌ها هم ارتباط ‏میان ‏کاربران (ریتوییت، منشن و ریپلای) را نشان می‌دهند.‏ 💢کاربرانی که نقش پررنگی در جریان‌سازی موضوع دختر آبی داشته‎‌‎اند در گراف ارتباطات‌ این موج به چهار ‏دسته تقسیم ‏می‌‌‎شوند. این دسته‌بندی از یال‌های موجود کاربران، تأثیر گرفته و بر اساس کاربران قرار ‏گرفته در مجاورت هم ایجاد شده ‏است.‏ 1️⃣ دسته اول: کاربران سلطنت‌طلب و مخالف نظام، منابع و فعالان رسانه‌ای خارج از کشور 👥 کاربران شاخص: نایت واچ، ‏RezaPahlavi، حشاشین، محمدمظفری، تناسلی، مسیح علی‌نژاد، امیراعتمادی، ‏سینا ولی اله و ...‏ 🔻 کاربران این دسته که به رنگ قرمز مشخص شده‌اند، بیشترین فعالیت را در این موج داشته و محتوای ‏بیشتری ‏در مقایسه با ‌‏سایر دسته‌ها منتشر کرده‌اند. برخی از کاربران واقع در لبه سمت چپ گراف، که یال یکسویه‌ی ‌‏زیادی را دارند، جزو کاربرانی ‌‏محسوب می‌شوند که فعالیت ربات‌گونه داشته و به بازنشر محتوای دیگر کاربران ‏پرداخته‌اند.‏ 🔻 فعالان رسانه‌ای خارج از کشور غالباً در سمت راست خوشه‌ی کاربران معارض و نزدیک به کاربران رسانه‌ای داخل ‏کشور قرار ‌‏دارند. ‎این کاربران که عمدتاً رسانه‌ها یا فعالان این حوزه و جزو مخالفین جمهوری اسلامی محسوب ‏می‌شوند، در ‏بخش میانی ‌‏گراف قرار دارند.‏ 2️⃣ دسته دوم: فعالان رسانه‌ای داخلی و سلبریتی‌ها 👥 کاربران شاخص: محمد مساعد، صبا آذرپیک، محمدرضا زائری، سهند ایران‌مهر، مهناز افشار، باران کوثری و ... 🔻 این دسته در مرکز گراف و نزدیک به فعالان رسانه‌ای خارج از کشور قرار است.‏ 3️⃣ دسته سوم: مسئولان و فعالان سیاسی کشور 👥 کاربران شاخص: پروانه سلحشوری، علی مطهری، مصطفی تاجزاده، معصومه ابتکار، شهین‌دخت مولاوردی و ... 🔻 گراف به خوبی نشان می‌دهد که فعالان رسانه‌ای نزدیک به مسئولان و ‏فعالان سیاسی ‌‏قرار گرفته‌اند و مجاورت این دو گروه با هم، مشخص است. 4️⃣ دسته چهارم: کاربران ارزشی و انقلابی 👥 کاربران شاخص: علی‌اکبر رائفی‌پور، علی قلهکی، علی سیستانی، امیرحسین ثابتی، فرشته عسکری، شوق ‏پرواز، ‏سیدعلیرضا ‌‏عابدی و ‎ ...‎ 🔻 در بین اعضای این دسته نیز شاهد کاربرانی هستیم که فعالیت ربات‌گونه‌ی آنها، تعداد یال‌های یکسویه‌شان را ‌‏افزایش داده و در ‏لبه ‏سمت راست گراف، دورتر از اعضای اصلی دسته قرار گرفته‌اند.‏ 💢در بخش دیگری از تصویر، هشتگ‌‌ مربوط به هر دسته بررسی شده اند. هشتگ‌های سمت چپ تصویر غالبا جزو ‏هشتگ‌های ‌‏بکاربرده شده توسط مخالفین جمهوری اسلامی بوده و هشتگ‌های سمت راست نیز بیشتر در محتوای مربوط به ‏کاربران ارزشی و انقلابی ‌‏دیده می‌شود‎. 📚رسانه ویدیوچک-پایشگر
*رسانه ها بیطرف نیستند. *ما آنچه را رسانه می خواهد، می بینیم. *واقعیت بیان شده از سوی رسانه، لزوما همان حقیقت نیست. 💢نکته: حتی در دوران اشباع رسانه‌ای هم می توان فاجعه انسانی عظیمی را ندید و موضوعاتی برایمان اهمیت پیدا کنند که توسط رسانه ها و شده اند. ما همان چیزی را می بینیم که رسانه‌ها می خواهند. سانسور رسانه ای در عصر رسانه با رخ می دهد و نه با محدودیت. در بزرگراه اطلاعاتی برخی حقایق قربانی می شوند. مخاطبان با اتکاء به سواد رسانه ای ضمن مواجهه نقادانه با محتوای رسانه‌ای، سرخط خبرها را لزوما مهمترین خبرها نمی دانند.
🚦در دنیای مطبوعات، خبر فوری ارزشمندترین چیز است. خبرگزاری‌ها به هم فخر می‌فروشند که قبل از بقیه اخبار را انعکاس داده‌اند و هیچکس سرعتش به پای آن‌ها نمی‌رسد. اما این میل به گزارش سریع اخبار، این روزها وضعیت عجیبی به بار آورده است. به محض آنکه اتفاقی می‌افتد، صدها سایت خبری پر می‌شود از مطالبی مشابه. همگی نصفه‌نیمه، عجولانه و سرهم‌بندی‌شده. آیا واقعاً سرعت اینقدر ارزش دارد که به پای آن، همۀ استانداردها و اهداف دیگر خبررسانی را فدا کنیم؟ بعضی معتقدند که «نه». ▫️ترجمان علوم انسانی
🔻تشبیه جالبی درباره وجود دارد. جان کودک مثل " " است. هرچه پیرامونش باشد، جذب می کند. مراقب چیزهایی که کودکتان و باشید. 🔺فیلم، کتاب، موسیقی، اسباب بازی و هر رسانه دیگری که در اختیار کودک است را با دقت زیر نظر داشته باشید. 🔔 هرگز فراموش نكنيد پدر، مادر شدن راحت است، ولی پدر و مادر خوب ماندن، سخت است.
✳ رِسانه یا رَسانه، واژه ای که هنوز اشتباه می گویند و می نویسند 📝 منصور ساعی،استادیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ✅ حدود 14 ماه پیش(24 تیرماه 97)، استاد سید فرید قاسمی، استاد خوشنام و پرتلاش تاریخ روزنامه نگاری ایران در یک یادداشتی در روزنامه هفت صبح به اشتباه عجیب تلفظ مفهوم«رِسانه» به صورت«رَسانه» با فتح «ر» در «رِسانه ملی» پرداخت. معنای رسانه با فتح«ر» به معنای حسرت و اندوه است و در حالی که «رِسانه» با کسر«ر» به معنای وسیله انتقال و تبادل پیام است. استاد اشاره کرده بودند که رسانه ملی با فتح «ر» به معنای «حسرت ملی» است. ✅ شاید بسیاری از جمله نهادها متولی امر نظیر فرهنگستان زبان و ادب فارسی و حتی وزارتخانه فرهنگ و ارشاداسلامی نیز این یادداشت کوتاه جذاب و انتقادی استاد فرید قاسمی درمورد غلط رایج و استفاده نادرست واژه«رَسانه» با فتح«ر» در بیان شفاهی و عناوین درج شده در نشریه ها و وب سایت ها را ندیدند. ✅ اما مسئله من تکرار سخنان استاد و انتقادهای درست ایشان نیست، بلکه این است که نه برنامه سازان، مجریان و گویندگان صداوسیما، گامی در راه تلفظ درست آن برداشتند و نه حتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و زیر مجموعه های آن نسبت به اصلاح آن کلمه در متون و نام وب سایت ها و نشریات خود اقدام کردند. ✅ جالب است که وقتی وارد سایت «سامانه جامع رسانه های کشور می شوید» می بینید که در آدرس سایت(URL) آن چنین آمده است: http://www.e-rasaneh.ir/. یعنی رسانه یا فتح«ر» نوشته شده است که معنای واژه e-rasaneh همان «حسرت و اندوه الکترونیک» است. ✅ همچنین در نشانی اینترنتی دفترمطالعات و برنامه ریزی رسانه ها و همچنین نام انگلیسی فصلنامه رِسانه به صورت https://rasaneh.farhang.gov.ir/ با فتح «ر» آمده است. ✅ ضروری است که حداقل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که خود را متولی اموررِسانه ای در کشور می داند، از تلفظ و نوشتن صحیح آن در متون، پورتال ها و وب سایت ها ونشریات چاپی و الکترونیکی خود استفاده کند و حتی با همکاری فرهنگستان زبان و ادب فارسی به عنوان یک دستور العمل برای همه رسانه ها و سازمان های مرتبط ابلاغ کند.
💢کدام من؟! 🔸یکی از کارکردهای امکان داشتن هویت چندگانه است. افراد می‌توانند با نقاب‌های مختلف و شخصیت‌های حتی گاه متضاد با دیگران در ارتباط باشند. 🔸فقدان اعتماد به نفس، میل به پنهان‌کاری، لذت کنجکاوی و سرک کشیدن به دنیای دیگران با حفظ محرمانگی، برخی از دلایل این رفتار هستند.
🔰۱۰ مورد از اصول اخلاقی و آدابی که مناسب است در محیط مجازی و شبکه‌های اجتماعی رعایت کنید: ۱- هر چیزی را فوری share نکنید . ۲-هر چیزی را هر جایی پست نکنید! ۳-لطفا از شدت آزادی بیانی که در گروه‌های مجازی وجود دارد، ذوق‌زده نشوید . ۴-اول از همه ، اهداف گروهتان را مشخص کنید. ۵- هر کسی را به هر گروهی اضافه نکنید. ۶- حجم خبرهای بدی را که به اشتراک می‌گذارید خودآگاهانه و با وسواس کنترل کنید ! ۷- گاهی تماشاگر باشید. ۸- واکنش سریع نشان ندهید. ۹- همیشه حواس‌تان باشد که چه پست می‌کنید. ۱۰- مطالب متناسب با مخاطب؛ پست کنید.
📍همواره بر این باور بودم که اگر بتوانیم آموزش سواد رسانه‌ای را به جای پایه دهم، از دبستان آغاز کنیم جهشی قابل توجه در فرزندان این مرز و بوم رخ‌ خواهد داد و در عین حال جامعه‌ای واکسینه‌ شده در برابر هجوم رسانه‌ای خواهیم داشت. امسال این خوشبختی نصیبم شده است در یکی از مدارس ابتدایی تهران، آموزش سواد رسانه‌ای را نه به عنوان یک کارگاه چند ساعته بلکه به عنوان یکی از دروس فوق‌برنامه و ثابت هفتگی برای یک سال تحصیلی در مقطع ابتدایی آغاز کنیم. 📍دانش آموزانی که در گام نخست مسحور رسانه‌ بودن در آنها به چشم می‌خورد و البته بسیار تشنه آموختن هستند. اولین سوالشان سر کلاس درس درباره بازی‌های کامپیوتری، فیلم و ... نیست. آنها درباره «بیت‌کوین» سوال کردند و می‌گفتند می‌دانند هوش مصنوعی چیست. البته که بازی‌های کامپیوتری تمام دغدغه‌شان بود و نسبت به بازی که انجام می‌دانند، تعصب هم داشتند. آنها هویت‌های مبتنی بر بازی برای خود ساخته بودند؛ ما فیفایی‌ها، ما کال آف دیوتی‌ها و... 📍برای آنها از اینکه در پایه دهم کتاب تفکر و سواد رسانه‌ای دارند گفتم و البته از و اینکه دانش آموزان ما مدال‌آور هستند و خیلی علاقه نشان دادند که المپیادی شوند. 📍این سخن‌گفتن با هیجان درباره فعالیت‌های رسانه‌ایشان و تشنگی برای فراگیری و اینکه درباره کنش‌های رسانه‌ایشان حرف بزنند و کسی بشنود یعنی نیاز است سواد رسانه‌ای از دبستان به طور جدی وارد سیستم آموزشی شود. کاش مدیران آموزش و پرورش این نکته را جدی بگیرند که دانش آموزان هم شبکه‌های اجتماعی دارند هم به غیر از دو نفر، مابقی موبایل و تبلت و کنسول های بازی داشتند، اکثرا جدیدترین انیمیشن‌ها را تماشا می‌کنند و ...و این یعنی باید همانطور که سواد خواندن و نوشتن را فرامی‌گیرند سواد استفاده و مدیریت رسانه را نیز فرا بگیرند. 📍این دانش آموزان کل هفته را با رویای رسیدن پایان هفته و انداختن خودشان به آغوش رسانه‌هایی که انتخاب کرده‌اند، سپری می‌کنند. نیاز به آموزش سواد رسانه‌ای از دبستان را به‌طور جدی در دستور کار قرار دهید که هر روز دیر اقدام کردن، ظلم در حق فرزندان این مرز و بوم است.
👍تجربه زندگی بدون 💢فیس بوک پروژه آزمایشی حذف لایک از پلتفرم این شبکه اجتماعی را در استرالیا نیز اجرایی کرد. 💢بدین ترتیب کاربران استرالیایی در فیس‌بوک از این پس می‌توانند پست های دوستان خود را لایک کنند اما قادر نخواهند بود که تعداد لایک‌های پست موردنظر و همچنین کسانی که آن را لایک کرده یا واکنش نشان داده‌اند، را مشاهده کنند و این اطلاعات تنها برای کسی که پست مذکور را به اشتراک گذاشته و صاحب پروفایل است، قابل مشاهده خواهد بود. 💢سخنگوی فیس‌بوک در این باره خاطرنشان کرده است که پروژه آزمایشی حذف قابلیت لایک بدین منظور است تا طراحان این شرکت دریابند آیا حذف چنین امکانی به بهبود و ارتقای تجربه کاربران در شبکه های اجتماعی منجر می‌شود یا خیر. در صورتی که این پروژه موفقیت آمیز باشد، بدون شک برای سایر کشورها نیز اعمال خواهد شد. 💢مدتی پیش از این، شایعهٔ سربسته‌ای پراکنده شد که می‌گفت توییتر می‌خواهد لایک را کنار بگذارد. کاربران اعتراض کردند. "شان پارکر" نخستین مدیر فیسبوک، این شبکهٔ اجتماعی را «» نامیده است که برای «بهره‌برداری از ضعفی در روان انسان» طراحی شده است و این است واقعیت شبکه های اجتماعی و طراحی‌شان؛ بهره‌برداری از ضعف‌های درونی کاربران برای کسب درآمد. ✅نکته: تلاش‌ و رقابتی دیوانه‌وار برای دیده شدن، لایک شدن، متفاوت به نظر رسیدن و نمایش آنچه دوست داریم باشیم و فاصله با آنچه هستیم در اینستاگرام در جریان است. این تلاش را به آب و آتش زدن خود برای ارضای حس کنجکاوی دیگران و کمک به آنها برای سرک کشیدن در زندگی خود باید دانست. 💠پیشنهاد: کتاب «لایک ممنوع» نوشته دکتر سیدبشیر حسینی را مطالعه کنید.