#انعقاد_صحیح_رهن_و_اجاره
💬سوال:
راه صحیح انعقاد رهن واجاره باید چگونه باشد⁉️⁉️
✅پاسخ:
📝آیات عظام مکارم شیرازی و وحید خراسانی راه صحیح انعقاد رهن واجاره را چنین ذکرکرده اند: « راه صحیح آن است که اوّل صاحب خانه، خانه را به او به مبلغی اجاره دهد ولو مقدار کمی باشد و در ضمن اجاره شرط نماید که باید فلان مقدار وام به او بدهد و خانه را در مقابل آن گرو بگذارد، در این صورت ربا نیست و حلال است.» در راهی که این دومرجع تقلید مطرح کرده اند ،دونکته قابل توجه است:1-قصد اصلی متعاملین ، اجاره بوده است ونه قرض .2- دراجرای عقد اجاره ، سه عقد منعقد شده است : 1- عقد اجاره 2- عقد قرض 3-عقد رهن. براساس این سه قرارداد که به هم ارتباط وپیوستگی دارند ،خانه درقبال بدهی موجر به مستاجر ، گرو و رهن شده است.به عبارت دیگر،خانه، ازیک سو توسط مستاجراجاره شده وازسوی دیگربابت قرضی که به موجرداده است ،به عنوان رهن دراختیار مستاجرقرارگرفته است. برپایه این راهکار ، رهن کامل خانه صحیح نیست وحتما باید مبلغی به عنوان اجاره درنظرگرفته شود.
📝آیت الله خامنه ای:
صورت صحیح انعقاد رهن واجاره : زمانی رهن واجاره صحیح است که مبلغ اجاره خیلی کمترازحد متعارف نباشد . به بیان دیگر،مبلغ اجاره چنان اندک نباشد که اجاره محملی برای فرارازربا تلقی شود.درفتوای معظم له نیزهمچون دومرجع پیش ، تاکید براین است که ابتدا باید عقد اجاره واقع شود ودرضمن آن شرط قرض شود ونه عکس آن. در پاسخ یکی ازاستفتائاتی که از آن مرجع شده:،پول پیشی که صاحب خانه ها می گیرند، قرض الحسنه تلقی واحکام آن بارشده است .متن استفتا و پاسخ به این شرح است:« سوال: در بین عموم رایج است که در هنگام اجاره منزل مقداری مبلغ تحت عنوان رهن به صاحب خانه میپردازند و همچنین مقداری به صورت اجاره پرداخت میکنند و یا منزل را به صورت رهن کامل اجاره می کنند. اولاً: حکم شرعی این دو نوع معامله را بیان نمایید. ثانیاً: در صورت عدم صحت این عمل روش صحیح برای اجاره کردن منزل را بیان نمایید. ثالثاً: حکم وضو و نماز در منزلی که به یکی از دو روش فوق معامله شده است چیست؟ جواب: به طور کلّی اجاره به شرط قرض صحیح است (مثلاً اگر صاحب خانه به مستأجر بگوید: «خانهام را به این مبلغ معیّن ـ مثلاً ده تومان ـ به شما اجاره دادم به شرط اینکه فلان مبلغ معیّن ـ مثلاً صد هزار تومان ـ به من قرضالحسنه بدهید» و مستأجر قبول کند، اشکال شرعی ندارد)، ولی قرض به شرط اجاره، صحیح نیست، و در صورت اوّل هم باید اجاره به نحو متعارف باشد، یعنی خانهای که به طور متعارف اجارهاش از قرار ماهی مثلاً دویست هزار تومان است نمیشود به خاطر گرفتن قرض به ماهی هزار تومان تنزّل کند زیرا چنین اجارهای متعارف نیست بلکه ممکن است آن را مثلاً به صد هزار تومان تقلیل داد، و از همین جا معلوم شد اجاره به شرطِ رهنِ کامل (یعنی در قبال دریافت قرض، هیچ مبلغی را از مستأجر طلب نکند) نیز صحیح نمیباشد؛ و در هر صورت نماز و وضویی که در خانه با رضایت و اجازه صاحب خانه انجام شده صحیح است.»
📝آیت الله سیستانی نظرمتفاوتی درباره رهن واجاره ابرازکرده اند .ایشان به طورکلی رهن را چه با اجاره وچه بدون اجاره دارای اشکال دانسته اند. با این حال، به دلیل این که این مرجع تقلید درفرض اجاره به شرط قرض ،به احتیاط واجب آن را دارای اشکال دانسته اند ،مقلدان ایشان می توانند به فتوای سایر مراجع رجوع کنند .متن استفتا و پاسخ ایشان درباره رهن واجاره مرسوم دربرخی املاکی ها ازاین قرار است: «پرسش: رهن دادن منزل و گرفتن اجاره که این روزها متعارف بازار و بنگاهی هاست چه حکمی دارد ؟ پاسخ: آنچه فعلا به عنوان رهن در میان مردم معروف است در واقع رهن نیست ، بـلـکـه پـولـی رابه صاحب خانه قرض می دهد و در مقابل از سکنای خانه استفاده می کند ، و این کـار اگـر بـدون اجاره باشد ربا وحرام است ، وحق ندارد در خانه زندگی کند و اگر با اجاره باشد پس اگر قرض دادن مشروط به اجاره باشد باز هم حرام است ، و اگر اجاره به شرط قرض باشد به احتیاط واجب جایز نیست . و در مورد احتیاط مذکور می تواند به فقیه دیگری مراجعه کند .
🆔👇👇
@resule10📚
#محرّمات_احرام
💬سوال:
منظور از محرمات احرام چیست⁉️ ومحرمات احرام کدامند⁉️⁉️
✅پاسخ:
هر گاه کسی مُحرم شود، چیزهایی بر او حرام میشود که «محرّمات احرام» نامیده میشوند و باید از آنها اجتناب نماید.
محرّمات احرام بنابر نظر آیت الله بهجت(ره)
💠الف. محرّماتی که بر همه اعم از زن و مرد حرام است.
💠ب. محرّماتی که فقط بر مردان حرام است.
💠ج. محرّماتی که فقط بر زنان حرام است.
مجموع محرمات ذکر شده، عبارتند از:
۱. شکار حیوان صحرایی
۲. امور زناشویی
۳. استمناء
۴. عقد نکاح و شهادت بر آن
۵. استعمال بوی خوش
۶. پوشیدن لباس دوخته بر مردان
۷. سرمه کشیدن
۸. نگاه در آینه
۹. پوشیدن چکمه و جوراب بر مردان
۱۰. دروغ و دشنام
۱۱. قسم خوردن به لفظ جلاله «اللَّه»
۱۲. کشتن و انداختن جانوران بدن
۱۳. زینت نمودن
۱۴. مالیدن روغن به بدن
۱۵. جدا نمودن مو از بدن
۱۶. پوشانیدن سر بر مردان
۱۷. پوشاندن صورت بر زنان
۱۸. زیر سایه رفتن برای مردان
۱۹. بیرون آوردن خون از بدن
۲۰. ناخن گرفتن
۲۱. برداشتن سلاح
۲۲. کندن درخت و گیاه حرم.
🆔👇👇
@resule10📚
#ربای_حلال_در_کلام_مراجع_تقلید
💬سوال:
ربا در چند مورد ودربین چه کسانی جایز است⁉️⁉️
✅پاسخ:
📝امام خمینی:
اگر مسلمان از کافرى که در پناه اسلام نیست ربا بگیرد اشکال ندارد و نیز پدر و فرزند و زن و شوهر مىتوانند از یک دیگر ربا بگیرند.
📝آیت الله بهجت:
پدر و فرزند (فرزند چه پسر باشد و یا دختر) و زن و شوهر می توانند از یکدیگر ربا بگیرند.
📝آیت الله خوئى:
مسأله معامله ربا چه با مسلمان چه با کافر حرام است، ولى اگر مسلمان از کافرى که در پناه اسلام نیست یا از کافرى که در پناه اسلام است و ربا گرفتن در شریعتش جایز باشد ربا بگیرد اشکال ندارد. و بنا بر احتیاط واجب پدر و فرزند و زن و شوهر نیز نمىتوانند از یکدیگر ربا بگیرند.
📝آیت الله مکارم شیرازی:
در چند مورد ربا گرفتن حرام نیست: ربا گرفتن مسلمانان از کفارى که در پناه اسلام نیستند، ربا گرفتن پدر و فرزند از یکدیگر و ربا گرفتن زن و شوهر از یک دیگر.
📝آیت الله زنجانى:
مسلمان می تواند از کافرى که در پناه اسلام نیست و یا از کافرى که در پناه اسلام است و ربا گرفتن در شریعتش جایز است ربا بگیرد، و نیز پدر مىتواند از فرزند خود و شوهر از زن خود ربا بگیرد، و بنا بر احتیاط واجب پسر از پدر و زن از شوهر خود ربا نگیرد.
📝آیت الله سیستانى:
پدر و فرزند می توانند از همدیگر ربا بگیرند. ربا دادن و ربا گرفتن بین پدر و فرزند و بین زن و شوهر حرام نمی باشد. اگر فرزند به پدر پول بدهد و سود بگیرد یا بر عکس، یعنی پدر به فرزند پول بدهد وسود بگیرد ، حلال است و اشکالی ندارد.
📝آیت الله خامنه ای:
ربا به صورتى کلى حرام است غیر از رباى قرضى بین پدر و فرزند و زن و شوهر و همچنین ربایى که مسلمان از غیر مسلمان می گیرد.
🆔👇👇
@resule10📚
#دادن_رشوه_برای_تسریع_کار
👇سوال:
دادن رشوه براى حل مشكل ادارى و تسريع در كار، چه حكمى دارد⁉️⁉️
✏️پاسخ :
✅ آيات عظام امام، خامنه اى، صافى، فاضل، مكارم و نورى: پرداخت پول يا اموالى، از سوى مراجعه كننده، به كارمندان اداره ها – كه وظيفه ارائه خدمات به مردم را دارند منجر به فساد اداره ها خواهد شد كه از نظر شرعى حرام است. گرفتن آن بر دريافت كننده نيز حرام است و حق تصرف در آن را ندارد.
✅آیت الله بهجت: در مورد ضرورت و عدم تضييع حقوق ديگران، جايز است، اما بر گیرنده حرام است.
✅آيات عظام تبريزى، سيستانى و وحيد: رشوه دادن در غير باب قضا، براى گرفتن حق جايز است ؛ ولى گرفتن آن بر كسى كه وظيفه اش ارائه كار و خدمت است، جايز نيست.
🌸تبصره: رشوه اگر موجب تضییع حق کسی شود، به فتوای تمام مراجع بر دهنده و گیرنده حرام است.
🆔👇👇
@resule10
#خواندن_آیه_سجده_دار_بر_جنب_و_حائض
💬سوال:
آیا خواندن سوره های سجده دار و آیه ای از آن ها برای زن حائض و جنب حرام است⁉️⁉️
✅پاسخ:
📝امام خمینی(ره):
خواندن سوره ای که سجده واجب دارد؛ حرام است و اگر یک حرف از این چهار سوره حتی یک حرف از «بسم الله الرحمن الرحیم» را نیز بخواند، حرام می باشد.
📝آیة الله اراکی(ره):
خواندن سوره ای که سجده واجب دارد؛ حرام است اگر چه یک حرف از این چهار سوره را هم بخواند.
📝آیة الله بهجت(ره):
خواندن سوره ای که سجده واجب دارد؛ حرام است اگر چه یک کلمه از این چهار سوره را هم بخواند و بنابر احتیاط واجب خواندن یک حرف هم حرام است.
📝آیة الله تبریزی(ره):
خواندن هر یک از آیات سجده واجب حرام است و احتیاط مستحب ملحق کردن تمام سوره به آیه، حتی بعض از «بسم الله الرحمن الرحیم» است.
📝آیة الله خامنه ای(دام ظلّه):
خواندن خصوص آیات سجده حرام است، ولی خواندن سایر آیات از این سوره ها اشکال ندارد.
📝آیة الله خوئی(ره):
خواندن هر یک از آیات سجده واجب حرام است؛ بلکه بنابر احتیاط مستحب قسمتی از یک آیه سوره های سجده، یا بعض از «بسم الله الرحمن الرحیم» را نخواند.
📝آیة الله سیستانی(دام ظلّه):
خواندن هر یک از آیات سجده واجب حرام است؛ بلکه بنابر احتیاط مستحب قسمتی از یک آیه سوره های سجده یا بعض از «بسم الله الرحمن الرحیم» را نخواند.
📝آیة الله شبیری زنجانی(دام ظلّه):
خواندن هر یک از آیات سجده واجب حرام است؛ بلکه بنابر احتیاط خواندن آیات دیگر یا قسمتی از یک آیه سوره های سجده نیز جایز نیست.
📝آیة الله صافی گلپایگانی(دام ظلّه):
خواندن آیه ای که سجده واجب دارد؛ حرام است و اگر یک حرف از این چهار آیه را هم بخواند، حرام است و احتیاط مستحب آن است که آیات دیگر سوره سجده دار را نیز نخواند.
📝آیة الله فاضل لنکرانی(ره):
خواندن سوره ای که سجده واجب دارد؛ حرام است و اگر یک حرف از این چهار سوره حتی بعض از «بسم الله الرحمن الرحیم» را نیز بخواند، حرام می باشد.
📝آیة الله گلپایگانی(ره):
خواندن آیه ای که سجده واجب دارد؛ حرام است و اگر یک حرف از این چهار آیه را هم بخواند، حرام است و احتیاط مستحب آن است که آیات دیگر سوره سجده دار را نیز نخواند.
📝آیة الله مکارم شیرازی(دام ظلّه):
خواندن یکی از آیات سجده ولو بعض آیه حرام است، ولی خواندن غیر آیه سجده از سوره سجده مانعی ندارد.
📝آیة الله نوری همدانی(دام ظلّه):
خواندن سوره ای که سجده واجب دارد؛ حرام است و اگر یک حرف را به قصد یکی از این چهار سوره هم بخواند، حرام است.
📝آیة الله وحید خراسانی(دام ظلّه):
خواندن هر یک از آیات سجده واجب حرام است و بنابر احتیاط واجب از خواندن بقیه این چهار سوره حتی از خواندن «بسم الله الرحمن الرحیم»، بلکه بعض از آن به قصد این سوره ها نیز خودداری کند.
🆔👇👇
@resule10📚
#نماز_در_مکان_و_لباسی_که_خمس_آن_داده_نشده
💬سوال:
اگر شخصی مدتی بر سجاده یا با لباسی که خمس به آن تعلق گرفته است، نماز بخواند، نمازهای او چه حکمی دارد⁉️⁉️
✅پاسخ:
📝آیت الله خامنه ای:
اگر جهل به تعلق خمس به آن مال و یا به حکم تصرف در آن داشته، نمازهایی که تا به حال در آن خوانده، صحیح است.
📝آيت الله سيستاني:
نماز خواندن با لباسهایی که به آن خمس تعلق گرفته و ما نمی دانستیم آیا باید قضا کنیم ⁉️⁉️
در این صورت نماز صحیح است و قضا ندارد.
۱-در پانزده سال پیش پدرم منزلی خرید که به یک میلیون و دویست هزار تومان آن خمس تعلق گرفته بود الآن پول خمس را چگونه بدهیم به قیمت فعلی که ترقی کرده یا قیمت سابق ؟ نمازهایی که در این منزل خوانده ایم چگونه است ⁉️⁉️
۲ ـ نماز خواندن با لباسهایی که به آن خمس گرفته بود و ما نمی دانستیم به آن خمس گرفته آیا باید قضا کنیم⁉️⁉️
۱ ـ اگر خمس به قیمت آن تعلق گرفته همان مقدار پول را باید بپردازید و نمازها اشکالی ندارد .
۲ ـ در این صورت نماز صحیح است .
📝آيت الله شبيري زنجاني :
اگر کسى با عين پول خمس داده نشده، لباس خریدارى کند و در آن نماز بخواند حکم آن چیست⁉️⁉️
تا حاكم شرع معامله انجام شده را اجازه ندهد لباس در ملك فروشنده باقى است، پس چنانچه بدون احراز رضايت فروشنده در آن نماز بخواند، بنا بر احتیاط نمازش باطل است.
🆔👇👇
@resule10📚
#نماز_خواندن_جلوتر_از_قبر_پیغمبر_و_امامان
💬سوال:
آیا نماز خواندن جلوتر از قبر پیغمبر وامامان علیهم السلام نماز راباطل می کند ،مساوی با قبر باشد هم باطل است⁉️⁉️
✅پاسخ:
📝آيت الله خامنه اي:
جلوتر از قبر پیغمبر(ص) و امام(ع) نایستد.
نمازگزار باید در هنگام نماز جلوتر از قبر پیغمبر(ص) و امام(ع) نایستد، ولی مساوی قبر اشکال ندارد.
📝حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
نماز در مقابل قبر پیامبر یا امام علیهم السلام [مکان هایی که نماز خوندن در آنجا مکروه است
آیا نماز خواندن در مقابل قبر پیامبر صلى الله عليه و آله و امام عليه السلام چه حکمی دارد⁉️⁉️
نماز در پایین پای آن بزرگواران چه حکمی دارد⁉️⁉️
شایسته است انسان رعایت ادب کند و جلوتر از قبر پیغمبر صلى الله علیه و آله و امام علیه السلام، نماز نخواند و در صورتى که نماز خواندن هتک و بىاحترامى باشد حرام است و نماز هم اشکال دارد، در غیر این صورت نماز باطل نیست و در پایین پای آن بزرگواران اشکالی ندارد.
🆔👇👇
@resule10📚
هدایت شده از حیات وحش/ طبیعت
ماه خوبان ماه شعـــبان
میرسد موسم گل های بستان میرسد
شاخ طوبی سر زد از خلـد
برین مژده اینک ماه غفــران میرسد
مولد بوالفضل و سجاد و
حسین یاورانی بهــــر قرآن میرسد
زادروز مهـــدی صاحب زمان
سروری بر اهــــل ایــمان می رسد
آغاز ماه مبارک شعبان،
ماه رسول خدا (ص) و اعیاد
شعبانیه را
به همه مؤمنان و مسلمانان
شاد باش و تهنیت می گوییم ...🌸
" اللهــــم عجـــل لولیک الفــــرج "
@animalw
May 11
✨🌹حلول #ماه_شعبان گرامی باد.🌹✨
💥اعمال ماه شعبان 💥
۱- استغفار؛
💢 در هر روز از روزهاى ماه شعبان هفتاد بار بگوید: «استغفر الله الَّذی لا اله الاّ هو الرحمن الرحیم، الحیّ القیّوم و اتوب الیه»
۲- صلوات؛
💢 هر روز صد بار صلوات بر محمد و آل محمد و صد بار «لا حول و لا قوَّة الا بالله» خوانده شود.
۳- خواندن؛
💢مناجات شعبانیه و تدبر در آن
۴- در تعقیبات نماز ظهر و عصر؛
💢 صلوات امام سجاد «علیه السلام»
۵- روزه گرفتن؛
💢در این ماه هر اندازه که ممکن باشد، سفارش شده است.خصوصا ۳ روز اول و آخر.
۶- صدقه؛
💢از امام ششم «علیه السلام» نقل شده است که:
🔸 «خداوند؛ صدقه ی این ماه را پرورش می دهد و روز قیامت مانند کوه احد دیده می شود.»
۷- صله ی ارحام؛
💢معاشرت خوب با مردم و نیکی به پدر و مادر.
۸- امر به معروف و نهی از منکر.
۹- گفتن ذکر؛
💢هزار مرتبه ذكر «لا اله الا اللّه و لا نعبد الاّ ایاه مخلصین له الدین و لو كره المشركون» گفته شود.
۱۰- با مراقبت و تقوا
💢به استقبال رمضان رفتن.
۱۱- بسیار گفتن؛
💢«اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم»
۱۲- خواندن؛
💢زیارت جامعه ی کبیره.
@resule10
#وظیفه_کسی_که_تا_به_حال_خمس_پرداخت_نکرده
💬سوال:
كسى كه درآمد كسب دارد؛ ولى تا به حال خمس نمى داده و اكنون مى خواهد خودش محاسبه كند و خمس اموال خود را بپردازد؛ بايد به چه شكل عمل نمايد⁉️⁉️
✅پاسخ:
📝همه مراجع: اگر از درآمد خود، چيزى را كه به آن احتياج ندارد، خريده و يك سال از خريد آن گذشته باشد؛ بايد خمس آن را بدهد. اما اگر اثاث خانه و چيزهاى ديگرى كه به آنها نياز دارد، مطابق شأن خود خريده، در اين صورت چنانچه بداند آنها را در بين سالى خريده كه در آن سال فايده برده است؛
لازم نيست خمس آن را بدهد و اگر نداند كه در بين سال يا بعد از تمام شدن سال بوده، بنابر احتياط واجب، بايد با حاكم شرع (مجتهد جامع الشرايط) يا نماينده او مصالحه كند. بدين صورت كه تمام اموال مشكوك خود را محاسبه و حاكم شرع بدهى او را جهت خمس به مقدارى تخمين مى زند و با او مصالحه مى كند و با پرداخت آن تمام اموالش پاك مى شود.
💠تبصره ۱. بايد توجه داشت آيه اللّه صافى و آيه اللّه نورى در جهت مصالحه با حاكم شرع، قائل به احتياط مستحبى شده اند و آيه اللّه خامنه اى فتوا به وجوب داده اند.
💠تبصره ۲. برخى مراجع معتقدند؛ منافعى مانند هديه، جايزه و… حكم در آمد كسب را دارد. (ر.ك: «هديه»)
💠تبصره ۳. در اين كه مبدأ سال خمسى چه روزى است و از چه تاريخى بايد يك سال را محاسبه كرد، ميان مراجع اختلاف نظر است.
🆔👇👇
@resule10📚