#پرونده_علمی
📖 پرونده مبادی فقه اخلاق/4
دکتر مهدی قاسمی در گفتگوی اختصاصی با پژوهشگاه مطالعات فقهمعاصر عنوان کرد:
گزارههای اخلاقی تمام ادیان ابراهیمی، منحصربهفرد است!
🔶 درمورد رابطه بین فقه و اخلاق، فقه اخلاقی، اخلاق فقهی، رویکرد اخلاقی به فقه، و عناوین شبیه به آن، گفتگوهای زیادی در فقه شیعی صورت گرفته است که هنوز هم ادامه دارد. اما آیا این گفتگوها و تعارض نماها در سایر ادیان نیز به چشم میخورد؟ دکتر مهدی قاسمی، دانشآموخته دکتری مطالعات اسلام و ادیان، شاخه الهیات مسیحی دانشگاه ادیان و مذاهب است. او معتقد است گزارههای اخلاقی در هر یک از سه آئین اسلام، مسیحیت و یهودیت، منحصربهفرد و متکی بر عالم غیب هستند. وی البته درعینحال، تفاوتهای ماهوی بین رویکرد فقه مسیحی و فقه یهودی به مقوله اخلاق را نیز یادآور میشود. مشروح گفتگوی اختصاصی فقه معاصر با این استاد و پژوهشگر حوزه و دانشگاه، بهقرار زیر است:
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3320/
#مبادی_فقه_اخلاق
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده مبادی فقه اخلاق/5
حجتالاسلاموالمسلمین مهدی مهریزی طی یادداشتی شفاهی عنوان کرد:
ابهام در «فقه اخلاق» و آیندهپژوهی آن
🔶 دانش فقه و اخلاق همواره بهعنوان دو دانش مستقل در میان علوم اسلامی و انسانی مورد توجه بودهاند. در سالهای اخیر اما باب فقهی «فقه اخلاق» رونمایی شده است و نگاشتههایی نیز پیرامون آن نوشته شده است. در اینکه مراد از فقه اخلاق چیست، توافق روشنی میان اخلاق پژوهان و فقهپژوهان وجود ندارد. اما آینده فقه اخلاق، چگونه است؟ هرچقدر فقه اخلاق، مبهم است، سخن از آیندۀ آن، ابهام بیشتری دارد. حجتالاسلاموالمسلمین مهدی مهریزی، زاده ۱۳۴۱ مشهد، اگرچه به پژوهش در دانش حدیث و مباحث فقه زنان شهره است؛ اما علاقهمندی وی به مباحث اخلاقی دانشِ فقه قابل کتمان نیست. مدیر کتابخانه فقه و حقوق، در این یادداشت شفاهی اختصاصی، به واکاوی معنای فقه اخلاق و رویکردهای آیندهپژوهانه در آن میپردازد.
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3371/
#مبادی_فقه_اخلاق
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
حضرت آیتالله العظمی نوری همدانی: حوزه علمیه «فقه معاصر» را مورد توجه قرار دهد
حضرت آیتاللهالعظمی نوری همدانی در پیامی به مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کردند: آینده، متعلق به کسانی است که علم امروز را به خدمت اهداف متعالی درآورند. حوزه علمیه باید توجه به فقه معاصر داشته باشد و به دنبال تحول و پاسخگو بودن باشد
در بخشی از این پیام آمده است:
در عصر حاضر، شاهد تحول بیسابقه در عرصه دانش و فناوری هستیم که تأثیرات آن به سرعت در تمامی حوزههای علمی و فرهنگی مشاهده میشود. یکی از این تحولات بنیادین، پیشرفت چشمگیر در حوزه هوش مصنوعی است؛ دانشی که اکنون نه تنها به یکی از محورهای اصلی توسعه جهانی بدل شده، بلکه نقش آن در تحلیل دادهها، تسهیل پژوهشها، و ارائه راهکارهای نوین در تمامی علوم، از جمله علوم دینی، غیرقابل انکار است.
با نگاهی به آموزههای قرآنی، در مییابیم که استفاده از ابزارهای نوین برای فهم بهتر آیات و تعمیق دانش دینی، در راستای تحقق هدف خلافت انسان بر زمین قرار دارد:
«وَسَخَّرَ لَكُمْ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا مِنْهُ ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ ». (سوره جاثیه، آیه۱۳) همچنین، کلام گهربار اهلبیت«علیهم السلام» نیز ما را به بهرهگیری از ابزارهای نوین و اندیشیدن در مسیر حل مسائل ترغیب میکند؛ امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام در نهج البلاغه میفرمایند:
«الْعَقْلُ رَأْسُ الْعِلْمِ، وَالْفِكْرُ رَأْسُ الْعَقْلِ» (نهج البلاغه، حکمت ۱۱۳)
(عقل اساس علم است و تفکر، اساس عقل)
لذا هوش مصنوعی را میتوان ابزاری دانست که با سازماندهی و بهرهگیری هوشمندانه از انبوه اطلاعات موجود، میتواند پژوهشگران را در مسیر تفکر و اندیشه عمیقتر یاری رساند. این فناوری، با تحلیل دقیق دادهها، استخراج الگوها، و تسهیل فرآیندهای تحقیقاتی، پژوهشگر را از صرف زمان بر فعالیتهای غیر ضروری بینیاز کرده و او را در رسیدن به بصیرتی بالاتر یاری میکند. به عبارت دیگر، هوش مصنوعی، دستیار اندیشمند است و نه جایگزین تفکر او.
اگر ما به عنوان حاملان میراث وحی و عالمان علوم اسلامی از این فرصت استفاده نکنیم، ممکن است در آیندهای نزدیک با چالشهایی جدی روبه رو شویم. نسل جدید که در دنیای فناوری غوطهور است، انتظار دارد که علوم دینی نیز با زبان زمانه پاسخگوی نیازهایشان باشد. همچنین، نهادهای علمی و پژوهشی در جهان، با بهره گیری از این فناوری، در حال گسترش تحقیقات خود هستند و غفلت ما میتواند منجر به فاصله گرفتن علوم دینی از جریان جهانی دانش شود.
ضروری است که امروز، هر یک از ما با درک اهمیت و ضرورت این فناوری، به یادگیری و به کارگیری هوش مصنوعی در حوزه تخصصی خود بپردازیم؛ ابزارهای هوشمند میتوانند یاریگر ما در تبلیغ، تحقیق، تدریس، و حتی استنباطهای دقیقتر از متون دینی باشند.
اکنون، زمان آن فرا رسیده است که به عنوان طلایهداران دانش اسلامی، قدمی مؤثر در این مسیر برداریم و نقش خود را در شکلدهی آیندهای مبتنی بر دانش و بصیرت ایفا کنیم.
با ورود به این عرصه و آشنایی با توانمندیهای هوش مصنوعی، میتوانید دریچهای نوین به روی علم و دین بگشایید. این یک ضرورت علمی و رسالتی دینی است که برای پاسخگویی به نیازهای جامعه، باید هرچه سریعتر به آن توجه کنیم.
آینده، متعلق به کسانی است که علم امروز را به خدمت اهداف متعالی درآورند. حوزه علمیه باید توجه به فقه معاصر داشته باشد و به دنبال تحول و پاسخگو بودن باشد و با در نظر گرفتن سیره علماء بزرگ ما و میراث گذشتگان مسیر تحولی که با شتاب در حال انجام است را پیبگیرد و معتقدم کسانی که در این عرصه گام برمیدارند باید از نظر فقاهت در سطح بسیار بالا باشند.
تحول در حوزه ناظر به این موضوع نیست که ما میراث گذشتگان را کمرنگ کنیم و یا اینکه کُتبی جایگزین کنیم که از حیث محتوا در سطح پایینتری باشد. بلکه باید محققان و فقها بنشینند در همان چهارچوب و سطح فقه جواهری و مسیر شریف العلماء و سعید العلماء و شیخ انصاری و بلکه در سطح بالاتری نسبت به مسائل روز پاسخگو باشند. و تأکید میکنم که نظرات حوزه علمیه باید آن گونه باشد که در تاریخ، بعد قرنها جوری قضاوت شود که این دوره از زمان در عصر انقلاب اسلامی بوده که بنیانگذارش یک فقیه کامل بوده و امروز نیز در رأس یک فقیه دیگری است و إنشاءالله ادامه خواهد داشت.
امروز حوزه علمیه قم نسبت به گذشته وظایف سنگینتری دارد و باید مجهزتر باشد.
حسین نوری همدانی
۲۱ آذرماه ۱۴۰۳
📌گروه فقه اقتصاد پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر با همکاری مجتمع عالی علوم انسانی اسلامی وابسته به جامعه المصطفی العالمیه برگزار میکند:
⚡️نشست علمی
"الگوی مصرف در اسلام "
🔶 ارائه دهنده:
🎤حجت الاسلام والمسلمین دکتر
محمدجواد قاسمی اصل
عضو هیٔت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
🔶 ارائه دهنده:
🎤حجتالاسلام دکتر غلامرضا سرآبادانی
استاد همکار گروه اقتصاد موسسه عالی علوم انسانی اسلامی
🔷 دبیر جلسه:
حجت الاسلام والمسلمین سیدحمید جوشقانی
دبیر گروه فقه اقتصاد پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🕒 زمان: شنبه ۲۶ آذر، ساعت ۱۰:۰۰
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb01.dte.ir/b/ggp-aag-qln-1ze
علاقمندان میتوانند برای حضور در
جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: بلوار امین . مجتمع امین. بلوک دو
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
📌گروه فقه فرهنگ، هنر و رسانه پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار میکند: ⚡️نشست علمی "معیار تبویب فق
در پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار شد:
نشست علمی معیار تبویب فقه فرهنگ
نشست علمی با موضوع معیار تبویب فقه فرهنگ، هنر و رسانه با ارائهی حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید حمید میرخندان و نقد حجت الاسلام و المسلمین بستان برگزار شد.
در این نشست علمی که ۲۱ آذرماه در سالن جلسات مرکز مطالعات فقه معاصر برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی داوود آبادی دبیر پژوهشکده فقه اجتماع، فرهنگ و سلامت پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر ضمن خوش آمدگویی به تبیین موضوع نشست علمی پرداخت.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین دکتر سیدحمید میرخندان عضو شورای علمی گروه فقه فرهنگ، هنر و رسانه مرکز مطالعات فقه معاصر با اشاره به اینکه برای تبویب فقه فرهنگ، هنر و رسانه باید معیاری در دست باشد که بتوان این امر را تحقق بخشید گفت: در فقه، شناخت موضوع از اهمیت خاصی برخوردار است و موضوعاتی که در این بحث مطرح هستند هرکدام باید در حوزه مخصوص خود بررسی شوند. مثلا فقه رسانه در عرصه علم ارتباطات و رسانه مطرح است و قاعدتا موضوعات مطروحه، در این حوزه های دانشی باید مورد مداقه و بررسی قرار بگیرند و تنها در این حالت است که فقه خواهد توانست مسائل و مشکلات موجود در این عرصه ها را حل و فصل کند.
وی با اشاره به اینکه در موضوع فرهنگ دارای دو اصطلاح با دو حوزه ی دانشی و مطالعاتی جامعه شناسی و تمدن هستیم افزود: در موضوع جامعه شناسی ما چهار نظام اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را داریم که به نظام پارسونزی معروف است. در این تقسیم بندی فرهنگ یکی از چهار نظامی است که در جامعه کارکرد دارد. به تعبیر پارسونز فرهنگ به معنای حفظ و بازتولید ارزش ها و هنجارهاست.
حجت الاسلام والمسلمین میرخندان با تاکید بر اینکه برای فرهنگ نظام و خرده نظام های دیگری نیز مطرح است گفت: امور مربوط به نظام فرهنگی توسط خرده نظام هایی چون مدارس و دانشگاه ها رقم می خورد.
این عضو شورای علمی گروه فقه فرهنگ، هنر و رسانه مرکز مطالعات فقه معاصر با اشاره به اینکه اصطلاح دومی که در موضوع فرهنگ مطرح شده تمدن است افزود: خرده فرهنگ ها که در میان فرهنگ های بزرگتر ساری و جاری هستند عبارنتند از فرهنگی که در میان گروه خاصی از یک تمدن جریان دارد و این خرده فرهنگ ها در ارتباطات میان فرهنگی که حاصل ارتباط یک فرهنگ با فرهنگی دیگر است شکل گرفته اند.
در بخش دیگری از بحث حجتالاسلام والمسلمین دکتر سید حمید میرخندان با اشاره به اینکه ما ذیل بحث فقه فرهنگ، ابزارها و دست ساخت هایی داریم که از آنها به صنایع فرهنگی تعبیر می شود گفت: رسانه و هنر صنایع فرهنگی هستند که ذیل مفهوم فقه فرهنگ قرار می گیرند و قابلیت بررسی دارند. رسانه ابزار انتقال پیام است و آنچه ر رسانه از اهمیت بالایی برخوردار است همین پیام است.
وی در ادامه افزود هنر مصنوع انسان است و از عنصر زیبایی برخوردار است. گاها پیام و زیبایی باهم ترکیب می شوند مثل سینما و در مقابل جنبه هایی از رسانه را دارا هستیم که جنبه هنری ندارند مانند کتاب یا روزنامه. در این میان آنچه که می تواند ذیل بررسی فقهی قرار بگیرد تولیدکنندگان متن، خود متن و مخاطبان خواهند بود.
حجت الاسلام و المسلمین بستان که به عنوان ناقد در این نشست علمی حضور داشت نکاتی را بیان داشتند:
نسبت بین فرهنگ و تمدن که پذیرفتید فرهنگ ذیل تمدن قرار می گیرد؛ لازمه ی این امر آن است که رابطه ی عموم خصوص مطلق بین تمدن و فرهنگ برقرار باشد و حال آنکه به نظر می رسد رابطه ی موجود عموم خصوص من وجه است و هرکدام با دیگری نقاط افتراقی دارا هستند. مثلا باورهای مردمی که برای سالیان دراز در میان مردم یک منطقه وجود داشته اند تحت عنوان تمدن قرار نمی گیرند اما از آنها می شود به فرهنگ تعبیر کرد.
نکته دوم اینکه فرمودید هنر، مصنوع انسان همراه با زیباییست نیز کلیت ندارد. مواردی وجود دارد که مثلا فیلمی ساخته شده است و پیامی را منتقل می کند اما این پیام نه تنها دارای زیبایی نیست بلکه حاوی مطالب مشمئز کننده است.
نکته سوم اینکه فرمودید کتاب ها فقط رسانه هستند و هنر نیستند نیز کلیت ندارد. مثلا کتاب شاهنامه که در بعضی نسخ همراه با تصاویری برگرفته از مضون کتاب است به زیبایی تمام کار شده است.
موضوع بعدی که می توان بدان اشاره کرد این است که ما بیاییم و موضوعات فرهنگی، رسانه ی و هنری را دستهبندی کنیم و احکام هرکدام را در فقه بررسی کنیم اما در جلسه حاضر بیشتر به تعاریف و حدود هریک از موضوعات مطروحه پرداخته شد.
در پایان نیز حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید حمید میرخندان ضمن ارائه پاره ای از توضیحات به نقدهای وارده پاسخ داد.
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#خبر
⚡️ویژه برنامههای هفته پژوهش پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مناسبت هفته پژوهش ، نشستهای علمی و هم اندیشیهای مختلفی را فراهم نمودهاست که بدینوسیله از حضور و مشارکت محققان و اساتید محترم حوزه و دانشگاه در این نشستها دعوت به عمل میآید.
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⚡️ویژه برنامههای هفته پژوهش پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مناسبت هفته پ
📖نشست علمی الگوی مصرف در اسلام
🎤ارائه دهندهگان:
حجتالاسلام والمسلمین دکتر محمدجواد قاسمی اصل
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
دکتر غلامرضا سرآبادانی
استاد همکار گروه فقه اقتصاد موسسه عالی علوم انسانی اسلامی
⏱شنبه ۲۴ آذر ساعت10
🏛مکان: بلوار امین ابتدای سالاریه، مجتمع امین
//////////////
📖نشست علمی روش تبدیل خرده مسائل فقهی به کلان مسائل فقهی (یکشنبههای روش)
🎤ارائه دهنده: حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی رنجبر
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم
⚡️ناقد:
دکتر سیدصادق حقیقت
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⏱زمان: یکشنبه ۲۵ آذر ساعت ۱۲:۳۰
🏛مکان: پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
///////////////////
📖هماندیشی «آینده اندیشی فقه سیاسی در جمهوری اسلامی ایران»
🎤ارائه دهندهگان:
دکتر سیدصادق حقیقت
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
حجتالاسلام والمسلمین اکبر خادمالذاکرین
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
حجتالاسلام والمسلمین دکتر محسن مهاجرنیا
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
دکتر عبدالوهاب فراتی
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⏱یکشنبه ۲۵ آذر ساعت ۱۶
🏛مکان: پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
//////////
📖نشست علمی تحلیل تاریخی نقش شیخ طوسی در عرفی شدن نفقه زوجه
🎤ارائه دهنده:
حجتالاسلام والمسلمین دکتر مجید دهقان
عضو شورای علمی گروه فقه زنان و خانواده پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⚡️ناقد:
سرکار خانم مریم برقعی
عضو شورای علمی گروه فقه زنان و خانواده پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⏱زمان :یکشنبه ۲۷ آذر ساعت ۱۸
🏛مکان: پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
//////////
📖نشست علمی مسئولیت ولی در موارد کشف عدم غبطه
🎤ارائه دهنده:
دکتر غلامرضا پیوندی
عضور گروه علمی فقه حقوق و تکالیف شهروندی پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⚡️ناقد:
دکتر محمدمهدی مقدادی
دانشیار دپارتمان حقوق دانشگاه مفید
⏱زمان: سهشنبه ۲۷ آدر ساعت ۱۰
🏛مکان:پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
/////////////
📖نشست علمی مبنای مسئولیت در تخریب محیط زیست
🎤ارائه دهنده:
حجتالاسلام والمسلمین دکتر فهیمی
عضو هیئت علمی دانشگاه قم
⏱زمان: سهشنبه ۲۷ آذر ساعت ۱۸
🏛مکان: پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
/////////////
📖نشست علمی مطالعه تطبیقی نظام یکپارچه مالیاتی حمایتی و روش مالیات ستانی و پرداختهای حمایتی در اسلام
🎤ارائه دهنده:
حجتالاسلام دکتر ایمانی رفیعی
پژوهشگر اقتصادی پژوهشکده امور اقتصادی
🎤زمان: چهارشنبه ۲۸ آذر ساعت ۱۰
🏛مکان: پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
📖نشست ویژه اعضای پژوهشکده مطالعات فقه معاصر با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی
🎤حجتالاسلام والمسلمین استاد عبدالحسین خسروپناه
⏱زمان: چهارشنبه ۲۸ آذر ساعت ۱۸
🏛مکان: پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
//////////
📖هماندیشی فقه پژوهی وظرفیتهای دانشی در عرصه بینالملل
🎤ارائه دهندگان:
دکتر عابد مومنی
دکتر سیدصادق حقیقت
دکتر محمدعلی میرزائی
دکتر سیداحمد حبیبنژاد
الشیخ عبدالقادر یوسف الترنینی
الشیخ مهدی الصمیدعی
⏱پنجشنبه: ۲۹ اذر ساعت 17:30
🏛مکان: پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصـــــر
با همکاری میز "توسعه و توانمندسازی
علوم اسلامی" دفتر تبلیغات اسلامــی
برگزار میکند:
🔹 یکشنبههای روش!
⚡️نشست بیست و ششم
روش تبدیل خرده مسائل فقهی به کلان مسائل فقهی
🔶 ارائه دهنده:
🎤 حجت الاسلام و المسلمین
محمدعلی رنجبر
عضو هیئت علمی دانشگاه باقر العلوم
🔷 ناقد:
دکتر سیدصادق حقیقت
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🔷 دبیر جلسه:
حجت الاسلام والمسلمین علی شریفی
دبیر پژوهشکده فقه سیاست و حکومت
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🕒 زمان:یکشنبه ۲۵ آذر
ساعت ۱۲:۳۰ الی ۱۴
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb.riicj.com/rooms/ffe-obk-afb-qiq/join
علاقمندان میتوانند برای حضور در
جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: خیابان فاطمی(دورشهر)
کــــــــــوچــــــــه 30. پـــــــلاک 53
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
📌گروه فقه امور زنان و خانواده پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار میکند:
⚡️نشست علمی
تحلیل تاریخی نقش شیخ طوسی در عرفی شدن نفقه زوجه
🔶 ارائه دهنده:
🎤حجتالاسلام والمسلمین دکتر مجید دهقان
عضو شورای علمی گروه فقه زنان و خانواده پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⚡️ناقد:
سرکار خانم مریم برقعی
عضو شورای علمی گروه فقه زنان و خانواده پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🔷 دبیر جلسه:
حجت الاسلام والمسلمین مهدی داودآبادی
دبیر پژوهشکده فقه اجتماع، فرهنگ و سلامت پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⏱زمان :یکشنبه ۲۵ آذر ساعت ۱۸
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb.riicj.com/rooms/ffe-obk-afb-qiq/join
علاقمندان میتوانند برای حضور در
جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: دوررشهر. کوچه ۳۰. پلاک ۵۳
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
گروه فقه سیاست و روابطبینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار میکند:
📖هماندیشی «آینده اندیشی فقه سیاسی در جمهوری اسلامی ایران»
🎤ارائه دهندهگان:
🔹دکتر سیدصادق حقیقت
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🔹حجتالاسلام والمسلمین اکبر خادمالذاکرین
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🔹حجتالاسلام والمسلمین دکتر محسن مهاجرنیا
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🔹دکتر عبدالوهاب فراتی
عضو شورای علمی گروه فقه سیاست و روابط بینالملل پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🔷 دبیر جلسه:
حجت الاسلام والمسلمین علی شریفی
دبیر پژوهشکده فقه سیاست و حکومت
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⏱یکشنبه ۲۵ آذر ساعت ۱۶
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb.riicj.com/rooms/ffe-obk-afb-qiq/join
علاقمندان میتوانند برای حضور در
جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: دورشهر. کوچه ۳۰. پلاک ۵۳
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
⚡️مهم
به اطلاع میرساند با توجه به اعلام تعطیلی مراکز اداری و آموزشی و پژوهشی استان قم در تاریخ ۲۵ آذرماه، نشستهای پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر در تاریخ فوق برگزار نخواهد شد.
برنامه برگزاری این نشستها متعاقبا اعلام خواهد شد.
#پرونده_علمی
📖 پرونده فقه تغییر جنسیت/7
مصطفی دری در گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر:
تغییر جنسیت غیرضروری، چالشهای اجتماعی و خانوادگی را به دنبال میآورد
🔶مصطفی دُرّی، سالهاست که در زمینه فقههای نوپدید به پژوهش و تدریس میپردازد. او پس از تحصیل تا دروس خارج فقه و اصول در حوزه علمیه مشهد، روانه قم شد و سالها از محضر اساتید بزرگ دروس خارج فقه و اصول این حوزه استفاده کرد. وی از سال ۱۳۸۰ به تدریس در حوزه و دانشگاه مشغول شد و از سال ۱۳۸۶، تدریس سطوح عالی حوزه را آغاز کرد. نگارش بیش از ده عنوان کتاب فقهی و چندین مقاله، بخشی از فعالیتهای پژوهشی وی است. قائممقام پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، در این گفتگوی اختصاصی، به واکاوی آثار فقهی تغییر جنسیت پرداخت. وی معتقد است جنس با جنسیت تفاوت میکند و تغییر جنس، از قبیل اجتماع نقیضین است. مشروح گفتگوی اختصاصی فقه معاصر با معاون پژوهشی پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، به قرار زیر است:
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3400/
#فقه_تغییر_جنسیت
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده فقه تغییر جنسیت/8
حجتالاسلاموالمسلمین مهدی سجادیامین در گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر:
حکم تعیین جنسیت، با حکم تغییر جنسیت متفاوت است!
🔶حجتالاسلاموالمسلمین مهدی سجادیامین، زاده ۱۳۵۸ مشهد است. وی در سال ۱۳۷۵ وارد حوزه علمیه مشهد شد و پس از طی مقدمات، برای تحصیل در دوره سطح عالی و خارج، رهسپار قم گردید. در قم، از دروس خارج آیات وحید خراسانی، مروی، صادق لاریجانی، محمدتقی شهیدی و عبدﷲ احمدی شاهرودی بهره برد. با علاقهمند شدن به مباحث زن و خانواده، به تحصیل دراینرابطه پرداخت و به عضویت هیئتعلمی پژوهشکده زن و خانواده درآمد. او در این عرصه، کتابها و مقالات زیادی را نگاشته است که کتابهای «تعارض فقه و قانون در تطبیق قاعده عسروحرج بر مسائل فقهی خانواده»، «مرجعیت زن» و «اذن ولی در ازدواج باکره» از آن جملهاند. وی در گفتگو با فقه معاصر، به واکاوی مفهوم و احکام خنثی در فقه اسلامی پرداخت. به باور وی، بسیاری از احکام خنثی مبتنی بر پاسخ به این پرسش است که آیا طبیعت انسانها منحصر در زن و مرد است یا آنکه طبیعت سومی به نام خنثی نیز وجود دارد. مشروح گفتگوی اختصاصی فقه معاصر با عضو هیئتمدیره انجمن علمی مطالعات زن و خانواده حوزه علمیه، از نگاه شما میگذرد:
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3403/
#فقه_تغییر_جنسیت
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده فقه تغییر جنسیت/9
استاد سید محمدعلی ایازی طی یادداشتی اختصاصی طرح کرد:
جنس سوم؛ آری یا نه؟
🔶شاید بتوان گفت در میان فقهای گذشته و امروز، کمتر فقیهی است که وجود جنس سوم در طبیعت انسان را به رسمیت شناخته است؛ لذا همواره سخن از راههای الحاق خنثی به دو طبیعتِ زن و مرد رفته است. پذیرش جنس سوم اما مسیر دیگری را فراروی فقه باز میکند که احکام متفاوتی را نیز به دنبال دارد. استاد سید محمدعلی ایازی، زاده ۱۳۳۳ مشهد، اگرچه بیشتر در حوزه تفسیر و علوم قرآنی شهره است؛ اما پژوهشهای فراوانی نیز در حوزه فقه به خصوص مسائل نوپدید آن انجام داده است. یکی از دغدغههای سالهای اخیر این استاد حوزه و دانشگاه، مسئله دوجنسیتی هاست که در پژوهشها و گفتگوهایش بارها مورد توجه قرار داده است. عضو بازنشسته هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، در این یادداشت اختصاصی، وجود یا عدم وجود طبیعت سوم انسانی که در میانۀ زن و مرد قرار گرفته است را به بحث میگذارد؛ موضوع کمتر پرداخته شده است که ابعاد نوپدید مطرح شده در این نگاشته، به جذابیت آن افزوده است.
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3406/
#فقه_تغییر_جنسیت
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده مبادی فقه رسانه/4
حجتالاسلاموالمسلمین محمدمهدی رفیعپور تهرانی در گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر عنوان کرد:
با اصول فقه فعلی، سخن از کارآمدی فقه رسانه بیمعنا است!
🔶 فقه رسانه نسبت به سایر فقههای نوپدید، در زمره فقههایی محسوب میشود که گامهای پژوهشی و آموزشی خوبی برای آن برداشته شده است. وجود چند درس خارج فقه رسانه در کنار چند ده کتاب و مقاله پیرامون موضوعات گوناگون آن، نوید شکلگیری یک باب جدید تحت عنوان «فقه رسانه» در میان ابواب فقهی معاصر را میدهد. یکی از اساتید این دروس خارج، حجتالاسلاموالمسلمین محمدمهدی رفیعپور تهرانی است. او زاده تهران است که پس از تکمیل دروس سطح، در سال ۱۳۸۰ رهسپار قم شد و از درس خارج اساتیدی همچون آیات تبریزی، وحید خراسانی، حائری و شبیری زنجانی استفاده کرد. وی سالهاست که به تدریس دروس گوناگون فقهی، تفسیری، اصولی و فلسفی اشتغال دارد و چند سالی است که درس خارج فقه رسانه را در حوزه علمیه تهران تدریس میکند. مجموعه چهارجلدی «کاوشهای فقهی» بخشی از تلاشهای فقهی اوست. او در گفتگو با فقه معاصر، به بیان مبانی فقه رسانه پرداخت. به باور وی، با اصول فقه فعلی که صرفاً به بیان منجّزات و معذّرات میپردازد، سخن از کارآمدی فقه بیمعنا است. مشروح گفتگوی اختصاصی فقه معاصر با این استاد درس خارج فقه رسانه، به قرار زیر است:
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3409/
#مبادی_فقه_رسانه
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده مبادی فقه رسانه/5
دکتر مهدی مقدادی داوودی طی یادداشتی اختصاصی طرح کرد:
دو رویکرد به فقه رسانه
🔶فقه رسانه اگرچه چند سالی است که بهعنوان یکی از فقههای معاصر مورد توجه قرار گرفته و دروس خارج و نگاشتههای متعددی را به خود دیده است؛ اما کمتر به لحاظ روش شناختی و مبناشناختی مورد گفتگو قرار گرفته است. دکتر عباس مقدادی داوودی، پژوهشگر فقه رسانه، در این یادداشت اختصاصی، به بیان تفاوتهای رویکردهای سنتی و امروزی به فقه رسانه میپردازد و بایستههای هر یک را بیان میکند.
بی شک برای هر نوع کشف و استنباطی، باید به دو دسته ادله اجتهادی و فقاهتی تمسک شود. [۱] از جمله آسیبها و ریشههای اختلافات در روششناسی فقه رایج با فقه تخصصی، اشتباه در شناخت موضوع، عرفمحوری، تجمیع ظنون، تطبیق نادرست عمومات و اطلاقات، کاستی در تشخیص مصالح و مفاسد از یک سو؛ و تناقضگویی، تحمیل بر شریعت و افتادن در دام عصریگرایی از سوی دیگر است.
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3416/
#مبادی_فقه_رسانه
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
📌پژوهشگاه مطالعات فقه معاصـــــر برگزار میکند:
📖هماندیشی فقه پژوهی وظرفیتهای دانشی در عرصه بینالملل
🎤با حضور و ارائهی اساتید محترم:
الشیخ مهدی الصمیدعي (مفتی اعظم و رئیس شورای اهل سنت عراق)
دکتر سیدصادق حقیقت (هیئت علمی پژوهشگاه امام خمینی و انقلاب اسلامی)
الشیخ عبدالقادر یوسف الترنیني (هیئت علمی در دانشگاه لبنان «الجامعة اللبنانیة»)
دکتر عابدین مومنی (هیئت علمی دانشگاه تهران)
دکتر محمود شفیعی (هیئت علمی دانشگاه مفید قم)
دکتر مصطفی خرم آبادی (پژوهشگر حوزه فقه اسلامی)
⏱پنجشنبه: ۲۹ اذر ساعت ۸:۴۵
🏛مکان: پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb.riicj.com/rooms/ffe-obk-afb-qiq/join
علاقمندان میتوانند برای حضور در
جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: خیابان فاطمی(دورشهر)
کــــــــــوچــــــــه 30. پـــــــلاک 53
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
📌گروه فقه اقتصاد پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر با همکاری گروه فقه اقتصاد مجتمع امین وابسته به جامعةالمصطفی العالمیه برگزار میکند:
📖نشست علمی مطالعه تطبیقی نظام یکپارچه مالیاتی حمایتی و روش مالیات ستانی و پرداختهای حمایتی در اسلام
🎤ارائه دهنده:
حجتالاسلام دکتر ایمانی رفیعی
پژوهشگر اقتصادی پژوهشکده امور اقتصادی
⚡️دبیر جلسه:
حجت الاسلام والمسلمین سیدحمید جوشقانی
دبیر گروه فقه اقتصاد پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
⏱پنجشنبه: ۲۹ اذر ساعت ۸:۳۰
🏛مکان: پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🌐لینک ورود به جلسه :
https://bbb01.dte.ir/b/ggp-aag-qln-1ze
علاقمندان میتوانند برای حضور در
جلسه به این آدرس مراجعه نمایند🔻
🏫 مکان: بلوار امین.مجتمع امین . بلوک ۲
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده فقه تغییر جنسیت/10
دکتر زهرا اخوان صراف در گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر:
ملاک جنسیت، جنس بدو تولد است نه تغییرات ظاهری آینده
🔶دکتر زهرا اخوان صراف، تحصیلات عالی خود را با مهندسی آغاز کرد و با ورود به حوزه علمیه، همزمان به علوم قرآنی و فقه پرداخت. تدریس و پژوهشهای متعدد قرآنی وی، مانع از این نشده است که او دانش فقه که برای یادگیری آن، بهدشواری در درس اساتید برجسته خارج فقه حوزه علمیه حاضر شده است را رها کند. تسلط به زبانهای عربی، انگلیسی و فرانسوی در کنار آگاهی فقهی، وی را یکی از بهترین افراد برای واکاوی مسائل معاصر دانش فقه قرار داده است که موضوعشناسی آن، جز با مراجعه به منابع غیرفارسی، بهدرستی محقق نمیشود. با او پیرامون حکم فقهی تغییر جنسیت گفتگو کردیم. عضو هیئتعلمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی معتقد است فقه اسلامی، ناچار از پذیرش جنس سوم و به دنبال آن، تغییر احکام جنسیتی خود است. مشروح گفتگوی جذاب و اختصاصی فقه معاصر، با این استاد و پژوهشگر حوزه و دانشگاه، از نگاه شما میگذرد:
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3419/
#فقه_تغییر_جنسیت
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده فقه تغییر جنسیت/11
دکتر اعظم شیری در گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر:
تغییر جنسیت در کشورهای اسلامی غیر از ایران، ممنوع است
🔶دکتر اعظم شیری، پژوهشگر مطالعات زنان است که بیشتر فعالیتش در زمینه حقوق زنان و نگاه ادیان به زنان است. با او پیرامون تغییر جنسیت در ادیان ابراهیمی گفتگو کردیم. به گفته وی، تغییر جنسیت در یهودیت و مسیحیت، عملی حرام و گناه است. وی در این گفتگو به واکاوی نظر ادیان ابراهیمی پیرامون تغییر جنسیت و مقایسه آن با فقه اسلامی میپردازد. مشروح گفتگوی اختصاصی فقه معاصر با این استاد و پژوهشگر حوزه زنان، از نگاه شما میگذرد:
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3422/
#فقه_تغییر_جنسیت
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
#پرونده_علمی
📖 پرونده فقه تغییر جنسیت/12
حجتالاسلاموالمسلمین فکری در گفتگوی اختصاصی با فقه معاصر:
اختلال جنسیتی، در زمان معصومین (ع) وجود داشته است
🔶حجتالاسلاموالمسلمین فکری، زاده استان خراسان است و دروس سطح را در حوزه علمیه مشهد و مدرسه مرحوم آیتﷲ موسوینژاد به اتمام رساند. او سپس به قم رفت و علاوه بر شرکت در دروس خارج فقه و اصول، به تحصیل در دورههای تخصصی حدیث پرداخت. با تشکیل مرکز تخصصی حدیث در حوزه علمیه قم، او ابتدا به تدریس در این مرکز پرداخت و سپس به معاونت آموزشی این مرکز منصوب شد. با او پیرامون اختلال جنسیتی در زمان معصومین(ع) و شیوه برخورد ایشان با این افراد گفتگو کردیم. به باور وی، اصل وجود افراد دارای اختلال جنسیتی در زمان معصومین(ع) امری مسلم است اما دررابطهبا شیوه برخورد معصومین(ع) با ایشان، داستانهای ساختگی زیادی به وجود آمده است که نباید به آنها توجه کرد. مشروح گفتگوی کوتاه و جذاب فقه معاصر با این حدیثپژوه حوزه علمیه قم، از نگاه شما میگذرد:
مشاهده متن کامل پرونده🔻🔺
📱
https://riicj.com/news/3425/
#فقه_تغییر_جنسیت
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
هدایت شده از همایش بین المللی امت ـ تمدن در قرآن
📣 اولین همایش بین المللی «امت-تمدن در قرآن» فراخوان مقاله داد.
🔹ریز محورهای همایش (فارسی)؛
https://eitaa.com/UmmahCivilizationInTheQuran/6
____________________________________
🔹پوستر همایش (عربی)؛
https://eitaa.com/UmmahCivilizationInTheQuran/9
________________________________
🔹ریز محورهای همایش (عربی)؛
https://eitaa.com/UmmahCivilizationInTheQuran/10
________________________________
🔹پوستر همایش (انگلیسی)؛
https://eitaa.com/UmmahCivilizationInTheQuran/7
________________________________
🔹ریز محورهای همایش (انگلیسی)؛
https://eitaa.com/UmmahCivilizationInTheQuran/8
________________________________
🔹سایت همایش؛
http://ucq.isca.ac.ir
________________________________
🔹کانال اطلاع رسانی همایش؛
https://eitaa.com/UmmahCivilizationInTheQuran
________________________________
📣 از همه اندیشمندان، اساتید، طلاب و دانشجویان دعوت می شود با ارسال چکیده تا پایان دیماه ۱۴۰۳ در این همایش شرکت کنند.
https://eitaa.com/UmmahCivilizationInTheQuran
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:
نیازمند ورود جدی فقها برای حل مسائل حکمرانی فرهنگی هستیم
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جمع مدیران و پژوهشگران پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر بر ضرورت حل موضوعات نوپدید نظام، از جمله مسائل فرهنگی، از سوی فقها و پژوهشگران حوزوی تاکید کرد.
در مراسم جشن ولادت حضرت زهرا و گرامیداشت هفته پژوهش که روز چهارشنبه در پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر برگزار شد، حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه با اشاره به ساحتهای سهگانه فقه معاصر گفت: نخستین ساحت فقه معاصر همان نگاه اصیل و سنتی است که فقه را پاسخگوی مسائل نوپدید میداند و تلاش میکند به مسائل جدید پیشآمده پاسخ دهد.
وی افزود: دومین ساحتی که میتوان برای فقه معاصر تعریف کرد، فقه نظامات است. در این ساحت، فقه تلاش کرده است که با ساماندهی مسائل یک حوزه برای تحقق اهداف عالیه دین دست یابد. ترابط بین موضوعات مختلف فقهی از جمله ویژگیهای فقه نظامات است و خوشبختانه در این عرصه نیز پس از انقلاب تلاشهای بسیار خوبی صورت گرفته است.
حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه به تبیین سومین و مهمترین ساحت فقه معاصر پرداخت و گفت: به نظر میرسید مهمترین ساحت فقه معاصر را باید «فقه حکمرانی» بدانیم. حکمرانی فرایند تصمیمگیری در ساحتهای سیاستگذاری، قانونگذاری، تقنین، روابط و نظارت و ارزیابی برای تغییر وضع موجود را شامل میشود.
وی گفت: در کشور ما سه شورا از سوی مقام معظم رهبری تعیین میشوند: شورای عالی امنیت ملی، شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی که تدوین سیاستهای معطوف به اجرا و بایدها و نبایدهای جهتدهنده توسط این شوراها تعیین میشود.
این استاد حوزه علمیه قم افزود: موضوعات تعریفشده برای شورای عالی انقلاب فرهنگی بسیار گسترده است و ساحتهای فرهنگ، آموزش، اجتماعی و حتی امور بهداشتی را نیز شامل میشود. اسناد مصوب این شورا نیز باید به تصویب رهبر معظم انقلاب برسد و پس از آن حتی برای قوای سهگانه نیز لازمالاجرا خواهد بود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: انتظار داریم فقه و فقها دربارهی این بایدها و نبایدهای تعیینشده توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی نظر صریح و اثرگذار داشته باشند و معتقدیم «اصول فقه» و «قواعد فقهی» در این عرصه ابزار لازم پاسخگویی و حل مسئله را دارد.
وی با اشاره به حضور سه سال اخیر خود در محوریت شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگرچه پیش از این به موضوع فقه حکمرانی توجه داشتهام، اما با حضور در جایگاه دبیری شورای عالی انقلاب فرهنگی به ضرورت بسیار مهم این عرصه بیشتر از گذشته پی بردم.
حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه از تمامی فقها، از جمله اساتیدی که به موضوعات فقه معاصر ورود پیدا کردهاند، درخواست کرد که به فقه حکمرانی توجه ویژهای داشته باشند و برای حل مسائل مختلف شورای عالی انقلاب فرهنگی کمک کنند.
وی در پایان اعلام آمادگی کرد تا با اساتید مختلف فقه معاصر نشستهای تخصصی «فقه حکمرانی» را برگزار نماید.
در ابتدای این نشست، حجتالاسلام والمسلمین مصطفی دُری، معاون پژوهشی و قائممقام پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، به ارائهی گزارشی از فعالیتهای مختلف این پژوهشگاه پرداخت. وی برگزاری بیش از یکصد نشست تخصصی، آمادهسازی قریب به پنجاه کتاب و همچنین فعالیتهای بینالمللی و رسانهای این پژوهشگاه را تشریح نمود.
#خبر
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com
گزارش تصویری:
مراسم جشن ولادت حضرت زهرا(س) و بزرگداشت هفته پژوهش در پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر
🔗 www.riicj.com 🖇 eitaa.com//riicj_com